MITÄ?! Maailmanhistorian ensimmäinen hikipinko olikin kaikista ihmisistä muslimi! (Islam ja tiede)

Kuka olisikaan voinut arvata, että maailmanhistorian ensimmäinen hikipinko olikin kaikista ihmisistä muslimi! Nyt mieleen herää kysymys: "Mutta eikö kaikki muslimit ole väkivaltaa ihailevia terroristeja?" Luin vähän aikaa sitten uskontotieteilijän 𝘙𝘦𝘯𝘦 𝘎𝘰𝘵𝘩𝘰́𝘯𝘪𝘯 ja teologian tohtorin 𝘙𝘢𝘪𝘭𝘪 𝘎𝘰𝘵𝘩𝘰́𝘯𝘪𝘯 kirjasta 𝘈𝘫𝘢𝘵𝘵𝘦𝘭𝘶𝘯 𝘢𝘢𝘳𝘵𝘦𝘦𝘵, joka pyrkii antamaan kattavan kokonaiskuvan idän ja lännen vaikutusvaltaisimmista ajattelijoista, huikean tarinan 1000-luvulla eläneestä persialaisesta muslimifilosofista Ibn Sinasta tai lännessä paremmin tunnetulta nimeltään Avicennasta. Avicenna näemmä kuvaa omaelämäkerrassaan opiskeluintoaan seuraavasti:

sᴇᴜʀᴀᴀᴠᴀɴ ᴘᴜᴏʟᴇɴᴛᴏɪsᴛᴀ ᴠᴜᴏᴅᴇɴ ᴀᴊᴀɴ ᴏᴍɪsᴛᴀᴜᴅᴜɪɴ ᴛɪᴇᴛᴇᴇʟʟᴇ ᴊᴀ ᴏᴘɪsᴋᴇʟᴜʟʟᴇ ᴊᴀ ᴋᴇʀᴛᴀsɪɴ ʟᴏɢɪɪᴋᴀɴ ᴊᴀ ᴋᴀɪᴋᴋɪ ғɪʟᴏsᴏғɪᴀɴ ᴀʟᴀᴛ. ᴋᴏᴋᴏ ᴛᴜᴏɴᴀ ᴀɪᴋᴀɴᴀ ᴇɴ ᴋᴇʀᴛᴀᴀᴋᴀᴀɴ ɴᴜᴋᴋᴜɴᴜᴛ ᴋᴏᴋᴏ ʏᴏ̈ᴛᴀ̈ ᴊᴀ ᴋᴀɪᴋᴋɪ ᴘᴀ̈ɪᴠᴀ̈ɴɪ ᴋᴜʟᴜᴛɪɴ ᴠᴀɪɴ ᴏᴘɪɴᴛᴏɪʜɪɴ. ᴍɪɴᴀ̈ ʟᴀᴀᴅɪɴ ɪᴛsᴇʟʟᴇɴɪ ᴍᴜɪsᴛɪᴋɪʀᴊᴏᴊᴀ, ᴊᴏɪʜɪɴ ᴋᴏᴋᴏsɪɴ ᴊᴏᴋᴀɪsᴇsᴛᴀ ᴛᴜᴛᴋɪᴍᴀsᴛᴀɴɪ ᴋʏsʏᴍʏᴋsᴇsᴛᴀ̈ sʏʟʟᴏɢɪsᴛɪsᴇᴛ ᴘʀᴇᴍɪssɪᴛ ʟᴜᴏᴋᴋɪɴᴇᴇɴ ᴊᴀ ᴊᴏʜᴛᴏᴘᴀ̈ᴀ̈ᴛᴏ̈ᴋsɪɴᴇᴇɴ. ᴘᴏʜᴅɪɴ ᴋᴜɴᴋɪɴ ᴋʏsʏᴍʏᴋsᴇɴ ᴘʀᴇᴍɪssᴇᴊᴀ̈ ɴɪɪɴ ᴋᴀᴜᴀɴ, ᴋᴜɴɴᴇs ᴀsɪᴀ ᴛᴜʟᴇ ᴍɪɴᴜʟʟᴇ sᴇʟᴠᴀ̈ᴋsɪ.

ᴊᴏs ᴏʟɪɴ ʜᴀ̈ᴍᴍᴇɴᴛʏɴʏᴛ ᴊᴏɴᴋɪɴ ᴋʏsʏᴍʏᴋsᴇɴ ᴇᴅᴇssᴀ̈ ᴇɴᴋᴀ̈ sᴀᴀɴᴜᴛ ʀᴀᴛᴋᴀɪsᴛᴜᴋsɪ sʏʟʟᴏɢɪsᴍɪɴ ᴋᴇsᴋɪᴍᴍᴀ̈ɪsᴛᴀ̈ ᴛᴇʀᴍɪᴀ̈, ᴍᴇɴɪɴ sᴇɴ ᴛᴀᴋɪᴀ ᴍᴏsᴋᴇɪᴊᴀᴀɴ ᴊᴀ ʀᴜᴋᴏɪʟɪɴ ɴᴏ̈ʏʀᴀ̈sᴛɪ ᴋᴀɪᴋᴇɴ ᴀʟᴋᴜᴜɴᴘᴀɴɪᴊᴀᴀ, ᴋᴜɴɴᴇs ʜᴀ̈ɴ ᴀᴠᴀsɪ ᴍɪɴᴜʟʟᴇ sᴜʟᴊᴇᴛᴜɴ ᴊᴀ ᴛᴇᴋɪ ᴠᴀɪᴋᴇᴀɴ ʜᴇʟᴘᴏᴋsɪ. sɪᴛᴛᴇɴ ᴘᴀʟᴀsɪɴ ɪʟʟᴀʟʟᴀ ᴋᴏᴛɪɪɴɪ, ᴏᴛɪɴ ʟᴀᴍᴘᴜɴ ᴇᴛᴇᴇɴɪ ᴊᴀ ʀʏʜᴅʏɪɴ ʟᴜᴋᴇᴍᴀᴀɴ ᴊᴀ ᴋɪʀᴊᴏᴛᴛᴀᴍᴀᴀɴ. ᴊᴏs ᴜɴɪ ᴏʟɪ sᴀᴀᴅᴀ ᴍɪɴᴜᴛ ᴠᴀʟᴛᴀᴀɴsᴀ ᴛᴀɪ ʜᴜᴏᴍᴀsɪɴ ᴠᴀ̈sʏᴠᴀ̈ɴɪ, ᴊᴏɪɴ ᴍᴀʟᴊᴀɴ ᴠɪɪɴɪᴀ̈, ᴊᴏᴛᴛᴀ ᴠᴏɪᴍᴀɴɪ ᴘᴀʟᴀɪsɪᴠᴀᴛ, ᴊᴀ ᴊᴀᴛᴋᴏɪɴ ʟᴜᴋᴇᴍɪsᴛᴀ. ᴋᴜɴ ᴜɴɪ sɪᴛᴛᴇɴ ᴠᴀʟᴛᴀsɪ ᴍɪɴᴜᴛ, ᴛᴀᴘᴀsɪɴ ɴᴀ̈ʜᴅᴀ̈ ᴜɴᴛᴀ ɴᴏɪsᴛᴀ sᴀᴍᴏɪsᴛᴀ ᴋʏsʏᴍʏᴋsɪsᴛᴀ̈: ᴍᴏɴᴇᴛ ᴏɴɢᴇʟᴍᴀᴛ ʀᴀᴛᴋᴇsɪᴠᴀᴛᴋɪɴ ᴍɪɴᴜʟʟᴇ ᴊᴜᴜʀɪ ᴜɴᴇssᴀ.

"Mutta ei, miten tämä on mahdollista, tarinan on pakko olla väärennös! KAIKKI MUSLIMIT OVAT TERRORISTEJA!" Missä kohdin islaminuskoisen Avicennan omaelämäkertaa lienee väkivalta, joka lännessä mielletään islamin yhteisön keskeisimpänä arvona? Päinvastoin Avicennan omaelämäkerrassa tiedonhankintaa pidetään ihmiselämän essentiaalina prioriteettina ja tämä on hikipinko. Miten muuten voisit oppia Jumalan ihmeistä kuin olemalla utelias? Avicenna jopa ammentaa voimaa filosofian opintoihinsa hartaudenharjoituksesta moskeijalta! Uskokaa tai älkää, tietämys onkin ollut arvostetuin arvo muslimien piirissä jo yli vuosituhannen ajan, "Opiskelkaa vaikka joutuisitte menemään Kiinan asti, sillä opiskeleminen on jokaisen muslimin velvollisuus", toteaa 600-luvulla Profeetta Muhammadin rinnalla elänyt arabialainen uskonoppinut Anas ibn Malik. Kirjailija 𝘑𝘰𝘯𝘢𝘵𝘩𝘢𝘯 𝘓𝘺𝘰𝘯𝘴 muistuttaa kirjassaan 𝘝𝘪𝘪𝘴𝘢𝘶𝘥𝘦𝘯 𝘵𝘢𝘭𝘰 lukijakuntaa siitä, kuinka islamilainen maailma on itse asiassa ollut Eurooppaa edellä tieteessä, taiteessa ja kulttuurissa maailmanhistoriassa lähes 500-vuotisen ajanjakson ajan, jota kutsutaan "Islamin kultakaudeksi" (750—1250). 𝘓𝘺𝘰𝘯𝘴 kirjoittaa näyttävässä takakansitekstissään:

ᴍɪᴋᴀ̈ ᴏɴ ᴀsᴛʀᴏʟᴀʙɪ, ᴊᴏᴋᴀ ᴍᴜᴜᴛᴛɪ ᴍᴇʀᴇɴᴋᴜʟᴜɴ ɪᴋɪᴀᴊᴏɪᴋsɪ? ᴍɪᴛᴇɴ ᴀʀᴀʙɪᴛᴜᴛᴋɪᴊᴀᴛ ᴏɴɴɪsᴛᴜɪᴠᴀᴛ ʟᴀsᴋᴇᴍᴀᴀɴ ᴍᴀᴀɴ ʏᴍᴘᴀ̈ʀʏsᴍɪᴛᴀɴ ᴋᴀ̈ᴠᴇʟᴇᴍᴀ̈ʟʟᴀ̈ ᴀᴀᴠɪᴋᴏʟʟᴀ? ᴋᴜᴋᴀ ᴛᴏɪ ʜᴀᴍᴍᴀsᴛᴀʜɴᴀɴ ɪsʟᴀᴍɪʟᴀɪsᴇᴇɴ ᴇsᴘᴀɴᴊᴀᴀɴ?

ʀᴏᴏᴍᴀɴ ᴠᴀʟᴛᴀᴋᴜɴɴᴀɴ ʜᴀᴊᴏᴀᴍɪsᴇɴ ᴊᴀ̈ʟᴋᴇᴇɴ ᴋᴇsᴋɪᴀᴊᴀɴ ᴇᴜʀᴏᴏᴘᴘᴀ ᴏʟɪ ᴛᴀᴋᴀᴘᴀᴊᴜɪɴᴇɴ ᴘᴀɪᴋᴋᴀ. sᴀᴍᴀᴀɴ ᴀɪᴋᴀᴀɴ ɪsʟᴀᴍɪʟᴀɪɴᴇɴ ᴋᴜʟᴛᴛᴜᴜʀɪ ᴋᴜᴋᴏɪsᴛɪ ᴘᴇʀsɪᴀsᴛᴀ ᴇsᴘᴀɴᴊᴀᴀɴ. ᴀʀᴀʙɪᴀʟᴀɪsᴇᴛ ғɪʟᴏsᴏғɪᴛ, ᴍᴀᴛᴇᴍᴀᴀᴛɪᴋᴏᴛ ᴊᴀ ᴀsᴛʀᴏɴᴏᴍɪᴛ ʟᴀ̈ʜᴇsᴛʏɪᴠᴀ̈ᴛ ɪʜᴍɪsᴍɪᴇʟᴇɴ ᴀ̈ᴀ̈ʀɪʀᴀᴊᴏᴊᴀ. ᴛɪᴇᴅᴏɴ ᴋᴇsᴋɪᴘɪsᴛᴇ ᴏʟɪ ᴠɪɪsᴀᴜᴅᴇɴ ᴛᴀʟᴏ, ᴠᴀʟᴛᴀᴠᴀ ᴋɪʀᴊᴀsᴛᴀ, ʏʟɪᴏᴘɪsᴛᴏ ᴊᴀ ᴋᴜʟᴛᴛᴜᴜʀɪᴋᴇsᴋᴜs ʙᴀɢᴅᴀᴅɪssᴀ. ᴀɪᴋᴀɴᴀ, ᴊᴏʟʟᴏɪɴ ᴇᴜʀᴏᴏᴘᴀɴ ᴘᴀʀʜᴀɪssᴀ ᴋɪʀᴊᴀsᴛᴏɪssᴀ ᴏʟɪ ᴊᴏɪᴛᴀᴋɪɴ sᴀᴛᴏᴊᴀ ᴛᴇᴏᴋsɪᴀ, ᴠɪɪsᴀᴜᴅᴇɴ ᴛᴀʟᴏssᴀ ɴɪɪᴛᴀ̈ ᴏʟɪ 𝟺𝟶𝟶 𝟶𝟶𝟶.

ᴋɪʀᴊᴀ ᴋᴇʀᴛᴏᴏ ʜᴜɪᴋᴇᴀɴ ᴛᴀʀɪɴᴀɴ sɪɪᴛᴀ̈, ᴍɪᴛᴇɴ ᴋᴏᴜʀᴀʟʟɪɴᴇɴ ᴋʀɪsᴛɪᴛᴛʏᴊᴀ̈ ᴛᴜᴛᴋɪᴊᴏɪᴛᴀ ᴍᴀᴛᴋᴜsᴛɪ ᴀʀᴀʙɪᴀʟᴀɪsᴇɴ sɪᴠɪsᴛʏᴋsᴇɴ ᴋᴇsᴋᴜᴋsɪɪɴ, ᴠᴀɪᴋᴋᴀ ʜᴇɪᴅᴀ̈ɴ ᴀɪᴋᴀʟᴀɪsᴇɴsᴀ ᴋᴀ̈ᴠɪᴠᴀ̈ᴛ ᴠᴇʀɪsɪᴀ̈ ʀɪsᴛɪʀᴇᴛᴋɪᴀ̈ ɪsʟᴀᴍɪᴀ ᴠᴀsᴛᴀᴀɴ. ʜᴇɪᴅᴀ̈ɴ ᴛᴜᴏᴍᴀɴsᴀ ᴛɪᴇᴛᴏ ᴍᴜʟʟɪsᴛɪ ᴇᴜʀᴏᴏᴘᴘᴀʟᴀɪsᴇɴ ᴛɪᴇᴛᴇᴇɴ ᴊᴀ ʟᴏɪ ᴘᴇʀᴜsᴛᴀɴ ʀᴇɴᴇssᴀɴssɪʟʟᴇ. ᴋɪʀᴊᴀ ᴛᴜᴛᴜsᴛᴜᴛᴛᴀᴀ sᴜᴜʀᴇɴᴍᴏɪsɪɪɴ ᴋᴇᴋsɪɴᴛᴏ̈ɪʜɪɴ ᴊᴀ ᴘᴀʟᴀᴜᴛᴛᴀᴀ ᴋᴜɴɴɪᴀɴ ᴍᴇɴɴᴇɪsʏʏᴅᴇɴ ᴀʀᴀʙɪᴏᴘᴘɪɴᴇɪʟʟᴇ.

Yksi ensimmäisistä maailmankartoista piirrettiin maantieteilijä Al-Idrisin toimesta 1100-luvulla. Väitetään, että Kolumbuksen käytössä olleet kartat perustuivat Al-Idrisin työhön. Lääketieteen suurteos "Al-Qanun fi al-Tibb ("lääketieteen kaanon") oli merkittävin lääketieteellinen teos lännessä yli viidensadan vuoden ajan ja Avicennan 1000-luvulla kirjoittama. Optiikan suurin nimi 900-luvulla oli Ibn Al-Haitham. Hän havaitsi, että näkeminen tapahtuu aivoissa eikä silmissä ja nimesi silmän rakenteita, kuten linssin. Hänen latinaksi käännetty teoksensa optiikasta toimi myöhemmin inspiraation lähteenä eurooppalaisille astrologeille Galileo Galileille ja Johannes Keplerille. Eurooppa on sinällään perinyt tieteellinen menetelmän muslimeilta, sillä Ibn Al-Haitham perusti työnsä huolellisesti suunnitelluille kokeille, joiden avulla hän testasi teorioitaan. Myös arabialaiset numerot ovat islamilaisen maailman kautta muualle maailmaan kulkeutuneita.

Islam ei siis ole sodan uskonto vaan tiedon. Tietäjät tietää.

8

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Islam ei siis ole sodan uskonto vaan tiedon. Tietäjät tietää."

      Aivan.Tietäjät,toisin kuin sinä, tietävät islamin valloittaneen uskonsodissa suuren osan Eurooppaa ja Aasiaa.

      Monilta alueilta heidät on karkoitettu raskaiden sotien jälkeen.
      Tänäänkin monet islamin lahkot ovat hyvin sotaisia ja valmiita mm. terroriin.

      Tietäjät tietää,sinä et.

      • Islam ei ole mikään erityistapaus ekspansionismissaan. Jos tuomitsemme jonkin ideologian sen perusteella, että se pyrkii leviämään, meidän tulisi tuomita kristinuskokin ja kutsua sitä sodan uskonnoksi. Itse asiassa meidän tulisi tuomita jopa nykyinen länsimainen maailmankuvamme ja kutsua sitä sodan uskonnoksi.

        Tiesitkö, että kristinusko levitettiin koti-Suomeenkin 1300-luvulla nimenomaan ristiretkien avulla? Ristiretkien, jotka johtivat taisteluihin Suomen alueella. Ehkä oletkin kuullut Pähkinänsaaren rauhasta, joka solmittiin vuonna 1323. Siinä määriteltiin läntisen katolisen Ruotsin valtakunnan ja itäisen ortodoksisen Novgorodin valtakunnan uudet rajat katolisen kirkon voitettua sodan ja voimakeinoin karkottaessaan ortodoksisen kirkon virkamiehet, kannattajat ja novgorodilaiset maastamme. Ja kun Ruotsi-Suomessa siirryttiin katolilaisuudesta protestantismiin, täällä säädettiin lakeja, jotka kielsivät muiden uskontojen harjoittamisen ja tuomitsivat muun uskoiset kuolemaan.

        Kaikki tämä ekspansionismi ja uskonnollinen ahdasmielisyys perusteltiin Raamatun avulla. Ja ennen kuin sanot: "No kristinuskon leviäminen johtui reaalipoliittisista syistä ja se oikeutettiin hallitsijoiden epäkristillisillä tulkinnolla, ei uskonopilla itsellään kuten islamissa", niin muista, että 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘴𝘰𝘳𝘪 𝘑𝘢𝘢𝘬𝘬𝘰 𝘏𝘢̈𝘮𝘦𝘦𝘯-𝘈𝘯𝘵𝘵𝘪𝘭𝘢 argumentoi, että kysymys "Onko jokin uskonto rauhan vai sodan uskonto", on täysin epäoleellinen, koska uskonnon harjoittaminen riippuu tulkinnasta. Kristinuskoa on tulkittu kautta aikoin aivan yhtä verisesti ja ahdasmielisesti kuin islamiakin on. Itse asiassa kristinusko oli aikoinaan jopa verisempi uskonto kuin islam, sillä 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘴𝘰𝘳𝘪 𝘑𝘢𝘢𝘬𝘬𝘰 𝘏𝘢̈𝘮𝘦𝘦𝘯-𝘈𝘯𝘵𝘵𝘪𝘭𝘢 väittää kirjassaan 𝘐𝘴𝘭𝘢𝘮𝘪𝘯 𝘮𝘪𝘦𝘬𝘬𝘢: 𝘐𝘥𝘢̈𝘯 𝘫𝘢 𝘭𝘢̈𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘬𝘰𝘯𝘧𝘭𝘪𝘬𝘵𝘪𝘦𝘯 𝘩𝘪𝘴𝘵𝘰𝘳𝘪𝘢, että islamilainen maailma oli keskiajalla paljon suvaitsevampi vähemmistöille kuin länsi:

        ɪsʟᴀᴍɪɴ ᴀʟᴜᴇᴇʟʟᴀ ᴛᴏɪsᴛᴇɴ ᴜsᴋᴏɴᴛᴏᴊᴇɴ ᴇᴅᴜsᴛᴀᴊɪʟʟᴀ ᴏɴ ᴏʟʟᴜᴛ sᴜᴏᴊᴀᴛᴛᴜ ᴍᴜᴛᴛᴀ ʀᴀᴊᴏɪᴛᴇᴛᴛᴜ ᴀsᴇᴍᴀ ɴs. ᴅʜɪᴍᴍᴇɪɴᴀ̈. ᴅʜɪᴍᴍɪ ᴛᴀʀᴋᴏɪᴛᴛᴀᴀ sᴜᴏᴊᴇʟᴜsᴏᴘɪᴍᴜᴋsᴇɴ sᴜᴏᴊᴇʟᴇᴍᴀᴀ ᴇɪ-ᴍᴜsʟɪᴍɪᴀ, ᴊᴏᴋᴀ ᴀʟɪsᴛᴜᴜ ɪsʟᴀᴍɪɴ ᴘᴏʟɪɪᴛᴛɪsᴇɴ ᴠᴀʟᴛᴀᴀɴ ᴊᴀ ᴍᴜᴜɴ ᴍᴜᴀssᴀ ᴠᴇʀᴏᴛᴜᴋsᴇᴇɴ. ᴠᴀsᴛɪɴᴇᴇᴋsɪ ᴛᴀ̈sᴛᴀ̈ ᴇɪ-ᴍᴜsʟɪᴍɪᴛ sᴀᴀᴠᴀᴛ ᴏɪᴋᴇᴜᴅᴇɴ ʜᴀʀᴊᴏɪᴛᴛᴀᴀ ᴏᴍᴀᴀ ᴜsᴋᴏɴᴛᴏᴀᴀɴ ᴊᴀ ᴜsᴋᴏɴɴᴏɴ sɪsᴀ̈ɪsᴇɴ ᴀᴜᴛᴏɴᴏᴍɪᴀɴ. ᴛᴀ̈ʟʟᴀ̈ ᴋᴀɴsᴀɴᴏsᴀʟʟᴀ ᴏʟɪ ɪsʟᴀᴍɪʟᴀɪsᴇssᴀ ᴠᴀʟᴛɪᴏssᴀ ʟᴀɪʟʟɪɴᴇɴ sɪᴊᴀɴsᴀ, ᴊᴏsᴋᴀᴀɴ ᴇɪ ᴛᴀsᴀᴠᴇʀᴛᴀɪsᴛᴀ ᴀsᴇᴍᴀᴀ ᴍᴜsʟɪᴍɪᴇɴ ᴋᴀɴssᴀ. ᴋᴇsᴋɪᴀᴊᴀʟʟᴀ ᴅʜɪᴍᴍɪᴇɴ ᴀsᴇᴍᴀ ᴏʟɪ ʜᴜᴏᴍᴀᴛᴛᴀᴠᴀsᴛɪ ᴘᴀʀᴇᴍᴘɪ ᴋᴜɪɴ ᴇsɪᴍᴇʀᴋɪᴋsɪ ᴊᴜᴜᴛᴀʟᴀɪsᴛᴇɴ ᴀsᴇᴍᴀ ᴋʀɪsᴛɪʟʟɪsᴇssᴀ̈ ʟᴀ̈ɴɴᴇssᴀ̈.

        Nykypäivänäkin länsimaat vievät maailmankuvaansa muslimivaltioihin pistinten kärjessä. Jos jokin maa koittaa harjoittaa omaa uskontoaan kuten Brunei soveltaa Sharia-lain hudud-rangaistuksia homoseksuaalisista teoista konstituutiossaan, länsimaat asettavat tällaiselle maalla pakotteita, joilla ne näännyttävät ihmiset nälkään, tai tunkeutuvat maahan sotilaallisen väliintulon avulla ja pommittavat sen kaupungit maan tasalle, jotta niistä tulisi demokraattisia ja ne alkaisivat noudattamaan ihmisoikeuksia. Ehkä oletkin nähnyt kuvia Syyriasta ennen ja jälkeen vuoden 2011 länsimaisen sotilaallisen väliintulon: koko maa on nykyisin raunioina vaikka se oli ennen suosittu turistikohde. Ehkä oletkin kuullut, kuinka satoja tuhansia siviilejä nääntyi nälkään vuonna 2003 Yhdysvaltojen asettaessa Irakille pakotteita.

        Sinähän kannatat demokratiaa ja ihmisoikeuksia? Sittenhän kannatat sotilaallista väliintuloa ja pakotteita ylivertaisten arvojen levittämiseksi kuten homoseksuaalien ja muiden vähemmistöjen oikeuksien takaamiseksi? Wolaa, olet nyt yhtälailla ekspansion kannattaja kuten kristityt ja muslimitkin! Kysymys vain kuuluu kumman ekspansio on parempaa.

        Itse asiassa on helppoa osoittaa, että islamin levittäminen oli paljon vähemmän verisempää kuin länsimaisen maailmankuvan, ihmisoikeuksien ja demokratian levittäminen. Muslimit eivät koskaan moukaroineet kaupunkeja maan tasalle. Muslimit eivät koskaan näännyttäneet siviilejä pakotteiden avulla nälkään. Islamilaisessa uskonopissa pyhään sotaan, jihadiin, pätee tietyt säännöt. Jumalan antamat ohjeet ihmisille. ISIS ja muut terroriorganisaatiot eivät näitä noudata, ja siksi muslimivaltiot tuomitsevatkin nämä kauhukuvina väkivaltaan perustuvista roistovaltioista, eivätkä islamilaisina, mutta sitä ei maallikkosuomalaiset tiedä. 𝘗𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘴𝘰𝘳𝘪 𝘏𝘢̈𝘮𝘦𝘦𝘯-𝘈𝘯𝘵𝘵𝘪𝘭𝘢 kirjoittaa jihadteoriasta seuraavasti:

        ᴋᴜɴ ᴊɪʜᴀᴅ-ᴛᴇᴏʀɪᴀ ᴋᴇʜɪᴛᴛʏɪ ᴋʟᴀssɪsᴇᴇɴ ᴍᴜᴏᴛᴏᴏɴsᴀ, sᴇ ᴋɪɪɴɴɪᴛᴛɪ ʀᴜɴsᴀᴀsᴛɪ ʜᴜᴏᴍɪᴏᴛᴀ sᴏᴅᴀɴᴋᴀ̈ʏɴɴɪɴ sᴀ̈ᴀ̈ɴᴛᴏ̈ɪʜɪɴ. ᴇʀɪᴛʏɪsᴛᴀ̈ ʜᴜᴏʟᴛᴀ ᴛᴇᴏʀɪᴀssᴀ ᴋɪɪɴɴɪᴛᴇᴛᴀ̈ᴀ̈ɴ sɪᴠɪɪʟɪᴠᴀ̈ᴇsᴛᴏ̈ɴ ᴛᴀɪ ᴏᴍᴀɴ ᴀɪᴋᴀɴsᴀ ᴋɪᴇʟᴇʟʟᴀ̈ sᴀɴᴏᴛᴛᴜɴᴀ ɴᴀɪsᴛᴇɴ ᴊᴀ ʟᴀsᴛᴇɴ ᴀsᴇᴍᴀᴀɴ. ᴇsɪᴍᴇʀᴋɪᴋsɪ ᴛᴜʟᴇɴ ᴋᴀ̈ʏᴛᴛᴏ̈ ᴀsᴇᴇɴᴀ ᴏʟɪ ᴋᴇsᴋɪᴀᴊᴀʟʟᴀ ᴋᴇʜɪᴛᴛʏɴʏᴛᴛᴀ̈: ᴘɪɪʀɪᴛᴇᴛᴛᴀ̈ᴠᴀ̈ᴀ̈ɴ ᴋᴀᴜᴘᴜɴᴋɪɪɴ sɪɴɢᴏᴛᴛɪɪɴ ʜᴇʀᴋᴀ̈sᴛɪ ᴊᴀ ʀᴀ̈ᴊᴀ̈ʜᴅʏᴋsᴇɴᴏᴍᴀɪsᴇsᴛɪ ᴘᴀʟᴀᴠᴀᴀ ʀᴜᴜᴅɪɴ ᴊᴀ ᴏ̈ʟᴊʏɴ sᴇᴋᴏɪᴛᴜsᴛᴀ. ᴊɪʜᴀᴅɪɴ ᴛᴇᴏʀɪᴀ ᴋᴀ̈sɪᴛᴛᴇʟᴇᴇ ᴛᴜʟᴇɴ ᴋᴀ̈ʏᴛᴛᴏ̈ᴀ̈ ᴊᴀ ᴜsᴇɪᴍᴍᴀᴛ ᴋɪʀᴊᴏɪᴛᴛᴀᴊᴀᴛ ᴋɪᴇʟᴛᴀ̈ᴠᴀ̈ᴛ sᴇɴ ᴋᴀ̈ʏᴛᴏ̈ɴ, ᴊᴏs ᴋᴀᴜᴘᴜɴɢɪssᴀ ᴏɴ ɴᴀɪsɪᴀ ᴊᴀ ʟᴀᴘsɪᴀ, ᴋᴜᴛᴇɴ ᴛɪᴇᴛʏsᴛɪ ᴛᴀᴠᴀʟʟɪsᴇsᴛɪ ᴏʟɪ.


      • Anonyymi
        Mahomet kirjoitti:

        Islam ei ole mikään erityistapaus ekspansionismissaan. Jos tuomitsemme jonkin ideologian sen perusteella, että se pyrkii leviämään, meidän tulisi tuomita kristinuskokin ja kutsua sitä sodan uskonnoksi. Itse asiassa meidän tulisi tuomita jopa nykyinen länsimainen maailmankuvamme ja kutsua sitä sodan uskonnoksi.

        Tiesitkö, että kristinusko levitettiin koti-Suomeenkin 1300-luvulla nimenomaan ristiretkien avulla? Ristiretkien, jotka johtivat taisteluihin Suomen alueella. Ehkä oletkin kuullut Pähkinänsaaren rauhasta, joka solmittiin vuonna 1323. Siinä määriteltiin läntisen katolisen Ruotsin valtakunnan ja itäisen ortodoksisen Novgorodin valtakunnan uudet rajat katolisen kirkon voitettua sodan ja voimakeinoin karkottaessaan ortodoksisen kirkon virkamiehet, kannattajat ja novgorodilaiset maastamme. Ja kun Ruotsi-Suomessa siirryttiin katolilaisuudesta protestantismiin, täällä säädettiin lakeja, jotka kielsivät muiden uskontojen harjoittamisen ja tuomitsivat muun uskoiset kuolemaan.

        Kaikki tämä ekspansionismi ja uskonnollinen ahdasmielisyys perusteltiin Raamatun avulla. Ja ennen kuin sanot: "No kristinuskon leviäminen johtui reaalipoliittisista syistä ja se oikeutettiin hallitsijoiden epäkristillisillä tulkinnolla, ei uskonopilla itsellään kuten islamissa", niin muista, että 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘴𝘰𝘳𝘪 𝘑𝘢𝘢𝘬𝘬𝘰 𝘏𝘢̈𝘮𝘦𝘦𝘯-𝘈𝘯𝘵𝘵𝘪𝘭𝘢 argumentoi, että kysymys "Onko jokin uskonto rauhan vai sodan uskonto", on täysin epäoleellinen, koska uskonnon harjoittaminen riippuu tulkinnasta. Kristinuskoa on tulkittu kautta aikoin aivan yhtä verisesti ja ahdasmielisesti kuin islamiakin on. Itse asiassa kristinusko oli aikoinaan jopa verisempi uskonto kuin islam, sillä 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘴𝘰𝘳𝘪 𝘑𝘢𝘢𝘬𝘬𝘰 𝘏𝘢̈𝘮𝘦𝘦𝘯-𝘈𝘯𝘵𝘵𝘪𝘭𝘢 väittää kirjassaan 𝘐𝘴𝘭𝘢𝘮𝘪𝘯 𝘮𝘪𝘦𝘬𝘬𝘢: 𝘐𝘥𝘢̈𝘯 𝘫𝘢 𝘭𝘢̈𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘬𝘰𝘯𝘧𝘭𝘪𝘬𝘵𝘪𝘦𝘯 𝘩𝘪𝘴𝘵𝘰𝘳𝘪𝘢, että islamilainen maailma oli keskiajalla paljon suvaitsevampi vähemmistöille kuin länsi:

        ɪsʟᴀᴍɪɴ ᴀʟᴜᴇᴇʟʟᴀ ᴛᴏɪsᴛᴇɴ ᴜsᴋᴏɴᴛᴏᴊᴇɴ ᴇᴅᴜsᴛᴀᴊɪʟʟᴀ ᴏɴ ᴏʟʟᴜᴛ sᴜᴏᴊᴀᴛᴛᴜ ᴍᴜᴛᴛᴀ ʀᴀᴊᴏɪᴛᴇᴛᴛᴜ ᴀsᴇᴍᴀ ɴs. ᴅʜɪᴍᴍᴇɪɴᴀ̈. ᴅʜɪᴍᴍɪ ᴛᴀʀᴋᴏɪᴛᴛᴀᴀ sᴜᴏᴊᴇʟᴜsᴏᴘɪᴍᴜᴋsᴇɴ sᴜᴏᴊᴇʟᴇᴍᴀᴀ ᴇɪ-ᴍᴜsʟɪᴍɪᴀ, ᴊᴏᴋᴀ ᴀʟɪsᴛᴜᴜ ɪsʟᴀᴍɪɴ ᴘᴏʟɪɪᴛᴛɪsᴇɴ ᴠᴀʟᴛᴀᴀɴ ᴊᴀ ᴍᴜᴜɴ ᴍᴜᴀssᴀ ᴠᴇʀᴏᴛᴜᴋsᴇᴇɴ. ᴠᴀsᴛɪɴᴇᴇᴋsɪ ᴛᴀ̈sᴛᴀ̈ ᴇɪ-ᴍᴜsʟɪᴍɪᴛ sᴀᴀᴠᴀᴛ ᴏɪᴋᴇᴜᴅᴇɴ ʜᴀʀᴊᴏɪᴛᴛᴀᴀ ᴏᴍᴀᴀ ᴜsᴋᴏɴᴛᴏᴀᴀɴ ᴊᴀ ᴜsᴋᴏɴɴᴏɴ sɪsᴀ̈ɪsᴇɴ ᴀᴜᴛᴏɴᴏᴍɪᴀɴ. ᴛᴀ̈ʟʟᴀ̈ ᴋᴀɴsᴀɴᴏsᴀʟʟᴀ ᴏʟɪ ɪsʟᴀᴍɪʟᴀɪsᴇssᴀ ᴠᴀʟᴛɪᴏssᴀ ʟᴀɪʟʟɪɴᴇɴ sɪᴊᴀɴsᴀ, ᴊᴏsᴋᴀᴀɴ ᴇɪ ᴛᴀsᴀᴠᴇʀᴛᴀɪsᴛᴀ ᴀsᴇᴍᴀᴀ ᴍᴜsʟɪᴍɪᴇɴ ᴋᴀɴssᴀ. ᴋᴇsᴋɪᴀᴊᴀʟʟᴀ ᴅʜɪᴍᴍɪᴇɴ ᴀsᴇᴍᴀ ᴏʟɪ ʜᴜᴏᴍᴀᴛᴛᴀᴠᴀsᴛɪ ᴘᴀʀᴇᴍᴘɪ ᴋᴜɪɴ ᴇsɪᴍᴇʀᴋɪᴋsɪ ᴊᴜᴜᴛᴀʟᴀɪsᴛᴇɴ ᴀsᴇᴍᴀ ᴋʀɪsᴛɪʟʟɪsᴇssᴀ̈ ʟᴀ̈ɴɴᴇssᴀ̈.

        Nykypäivänäkin länsimaat vievät maailmankuvaansa muslimivaltioihin pistinten kärjessä. Jos jokin maa koittaa harjoittaa omaa uskontoaan kuten Brunei soveltaa Sharia-lain hudud-rangaistuksia homoseksuaalisista teoista konstituutiossaan, länsimaat asettavat tällaiselle maalla pakotteita, joilla ne näännyttävät ihmiset nälkään, tai tunkeutuvat maahan sotilaallisen väliintulon avulla ja pommittavat sen kaupungit maan tasalle, jotta niistä tulisi demokraattisia ja ne alkaisivat noudattamaan ihmisoikeuksia. Ehkä oletkin nähnyt kuvia Syyriasta ennen ja jälkeen vuoden 2011 länsimaisen sotilaallisen väliintulon: koko maa on nykyisin raunioina vaikka se oli ennen suosittu turistikohde. Ehkä oletkin kuullut, kuinka satoja tuhansia siviilejä nääntyi nälkään vuonna 2003 Yhdysvaltojen asettaessa Irakille pakotteita.

        Sinähän kannatat demokratiaa ja ihmisoikeuksia? Sittenhän kannatat sotilaallista väliintuloa ja pakotteita ylivertaisten arvojen levittämiseksi kuten homoseksuaalien ja muiden vähemmistöjen oikeuksien takaamiseksi? Wolaa, olet nyt yhtälailla ekspansion kannattaja kuten kristityt ja muslimitkin! Kysymys vain kuuluu kumman ekspansio on parempaa.

        Itse asiassa on helppoa osoittaa, että islamin levittäminen oli paljon vähemmän verisempää kuin länsimaisen maailmankuvan, ihmisoikeuksien ja demokratian levittäminen. Muslimit eivät koskaan moukaroineet kaupunkeja maan tasalle. Muslimit eivät koskaan näännyttäneet siviilejä pakotteiden avulla nälkään. Islamilaisessa uskonopissa pyhään sotaan, jihadiin, pätee tietyt säännöt. Jumalan antamat ohjeet ihmisille. ISIS ja muut terroriorganisaatiot eivät näitä noudata, ja siksi muslimivaltiot tuomitsevatkin nämä kauhukuvina väkivaltaan perustuvista roistovaltioista, eivätkä islamilaisina, mutta sitä ei maallikkosuomalaiset tiedä. 𝘗𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘴𝘰𝘳𝘪 𝘏𝘢̈𝘮𝘦𝘦𝘯-𝘈𝘯𝘵𝘵𝘪𝘭𝘢 kirjoittaa jihadteoriasta seuraavasti:

        ᴋᴜɴ ᴊɪʜᴀᴅ-ᴛᴇᴏʀɪᴀ ᴋᴇʜɪᴛᴛʏɪ ᴋʟᴀssɪsᴇᴇɴ ᴍᴜᴏᴛᴏᴏɴsᴀ, sᴇ ᴋɪɪɴɴɪᴛᴛɪ ʀᴜɴsᴀᴀsᴛɪ ʜᴜᴏᴍɪᴏᴛᴀ sᴏᴅᴀɴᴋᴀ̈ʏɴɴɪɴ sᴀ̈ᴀ̈ɴᴛᴏ̈ɪʜɪɴ. ᴇʀɪᴛʏɪsᴛᴀ̈ ʜᴜᴏʟᴛᴀ ᴛᴇᴏʀɪᴀssᴀ ᴋɪɪɴɴɪᴛᴇᴛᴀ̈ᴀ̈ɴ sɪᴠɪɪʟɪᴠᴀ̈ᴇsᴛᴏ̈ɴ ᴛᴀɪ ᴏᴍᴀɴ ᴀɪᴋᴀɴsᴀ ᴋɪᴇʟᴇʟʟᴀ̈ sᴀɴᴏᴛᴛᴜɴᴀ ɴᴀɪsᴛᴇɴ ᴊᴀ ʟᴀsᴛᴇɴ ᴀsᴇᴍᴀᴀɴ. ᴇsɪᴍᴇʀᴋɪᴋsɪ ᴛᴜʟᴇɴ ᴋᴀ̈ʏᴛᴛᴏ̈ ᴀsᴇᴇɴᴀ ᴏʟɪ ᴋᴇsᴋɪᴀᴊᴀʟʟᴀ ᴋᴇʜɪᴛᴛʏɴʏᴛᴛᴀ̈: ᴘɪɪʀɪᴛᴇᴛᴛᴀ̈ᴠᴀ̈ᴀ̈ɴ ᴋᴀᴜᴘᴜɴᴋɪɪɴ sɪɴɢᴏᴛᴛɪɪɴ ʜᴇʀᴋᴀ̈sᴛɪ ᴊᴀ ʀᴀ̈ᴊᴀ̈ʜᴅʏᴋsᴇɴᴏᴍᴀɪsᴇsᴛɪ ᴘᴀʟᴀᴠᴀᴀ ʀᴜᴜᴅɪɴ ᴊᴀ ᴏ̈ʟᴊʏɴ sᴇᴋᴏɪᴛᴜsᴛᴀ. ᴊɪʜᴀᴅɪɴ ᴛᴇᴏʀɪᴀ ᴋᴀ̈sɪᴛᴛᴇʟᴇᴇ ᴛᴜʟᴇɴ ᴋᴀ̈ʏᴛᴛᴏ̈ᴀ̈ ᴊᴀ ᴜsᴇɪᴍᴍᴀᴛ ᴋɪʀᴊᴏɪᴛᴛᴀᴊᴀᴛ ᴋɪᴇʟᴛᴀ̈ᴠᴀ̈ᴛ sᴇɴ ᴋᴀ̈ʏᴛᴏ̈ɴ, ᴊᴏs ᴋᴀᴜᴘᴜɴɢɪssᴀ ᴏɴ ɴᴀɪsɪᴀ ᴊᴀ ʟᴀᴘsɪᴀ, ᴋᴜᴛᴇɴ ᴛɪᴇᴛʏsᴛɪ ᴛᴀᴠᴀʟʟɪsᴇsᴛɪ ᴏʟɪ.

        Kristityissä maissa on yleensä uskonnon vapaus.
        Islaminuskoisissa maissa ei ole.
        Kumpi on siis käsityksisään humaanimpi?

        Kun islamia levitettiin Eurooppaan, aikuisväestö pakotettiin tunnustamaan uusi oppi tai surmattiin.
        Lapset kasvatettiin islamin uskoon.


    • Anonyymi

      Miksipä ei olisi, onhan noissa muslimimaissa kulttuuri vanhaa. Yliopistoja pilvin pimein mutta niin on opiskelijoitakin.

    • Anonyymi

      Islamilla ollut tämän kanssa mitään tekemistä.
      Ota alkuun selvää mitä kansaa olivat persialaiset. Hehän olivat indoeurooppalaisia.
      Arabit ovat seemiläisiä. Monet islamilaiset älyköt olivatkin pakkokäännytettyjen alueiden asukkaita, mm. Egyptiläisiä tai persialaisia.
      'Arabialaiset numerot', eivät ole Arabiasta kotoisin, vaan Intiasta.

    • Anonyymi

      Tuo kultakausi oli valloitetun kulttuurin jälkivaikutusta, joka sammui, kun islam alkoi saada lujemman otteen yhteiskunnasta. Uskonnollinen dogmatismi alkoi kahlita tieteen vapautta.

    • Anonyymi

      Sopivampi ehdokas ensimmäiseksi hikariksi löytyy kyllä huomattavasti varhaisemmalta ajalta.

      Imhotep (muinaisegyptin "Rauhassa tuleva", kreik. Imuthes; 2600-luku eaa.) oli alhaista syntyperää oleva yleisnero, joka toimi arkkitehtina ja Ptah-jumalan ylipappina, Ra-jumalan ylipappina Heliopoliissa sekä visiirinä muinaisen Egyptin vanhan valtakunnan 3. dynastian aikaan. Hän palveli neljää Egyptin kuningasta, mutta leimallisinta hänen vaikutuksensa oli faarao Djoserin aikana. Imhotepia pidetään myös ensimmäisenä nimeltä tunnettuna arkkitehtina, insinöörinä ja lääkärinä.

    • Anonyymi

      Höpöhöpö Islam hyntyi niin myöhään ettei siinä olla missään asiassa ekoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      83
      1611
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      118
      1290
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1287
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1196
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1074
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      87
      876
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      802
    8. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      385
      789
    9. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      785
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      132
      762
    Aihe