Tarjoukset on nyt saatu arvioitua, päätöspäivä ennen joulua

Kohta se on tiedossa...


Puolustusministeri Kaikkonen hävittäjäkaupoista: Tarjoukset on nyt saatu arvioitua, päätöspäivä ennen joulua
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) toivoo, että hävittäjäkisassa siistit toimintatavat säilyisivät loppuun saakka.

KUN KYSE on Suomen historian suurimmasta asekaupasta, ei lausuntoja anneta varomattomasti.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) sanat tipahtelevat hitaasti, ja tauot ovat paikoin pitkiä. Kaikkosen tavallisestikin harkitseva tyyli korostuu, kun hän puhuu hävittäjähankinnoista.

Aivan lähiaikoina ministerin on määrä tehdä valtioneuvostolle esitys siitä, millä monitoimihävittäjällä Suomi korvaa nykyiset 64 Hornetiansa. Vuosia valmisteltu ja miljardien eurojen arvoinen kauppa on toisin sanoen herkässä vaiheessa.

Päätös on ollut määrä tehdä joulukuussa, mutta tarkkaa päivää ei ole kerrottu julkisuuteen. Kaikkonen suostuu nyt täsmentämään sen verran, että tavoitteena on saada asia hoidettua ”ennen joulunpyhiä”.

Hän kertoo myös, että kandidaattien tarjousten arviointityö on saatu vietyä päätökseen.

”Tässä vaiheessa tehdään vielä erilaisia tarkistuksia ja varmistuksia huolehtien siitä, että kaikki on varmasti kohdillaan. Uskoisin, että lähiaikoina voimme odottaa Puolustusvoimien esitystä saapuvaksi puolustusministeriöön”, Kaikkonen sanoo.

PÄÄTÖKSENTEKO hävittäjävalinnasta kulkee siten, että Puolustusvoimat antaa ensin puolustusministeriölle arvionsa koneiden suorituskykyvertailun tuloksista. Voittaja on Puolustusvoimien esitys Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

Kaikkonen tekee puolestaan oman harkintansa Puolustusvoimien arvioiden pohjalta ja antaa sitten esityksensä valtioneuvostolle. Valtioneuvosto tekee päätöksen hävittäjäkaupoista yleisistunnossa eli koko hallituksen voimin.

Asiaa on käsitelty myös ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Tasavallan presidentilläkin lienee siis roolinsa ylipäällikkönä ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajana valtioneuvoston kanssa.

Voisiko Kaikkonen esittää hallitukselle jotakin muuta kuin mitä Puolustusvoimat esittää?

”Haluan tietenkin käydä erittäin huolella sen Puolustusvoimien näkemyksen tästä asiasta läpi ja perusteet sille. Mutta kyllä aika lailla luotan siihen asiantuntemukseen, joka meillä on tässä hankkeessa”, hän sanoo.

”Jos tässä vertailussa joku selvästi parhaaksi osoittautuu, niin kyllä se myös omassa ajattelussani on silloin vahvoilla.”

KAIKKONEN ja valtioneuvosto voivat omissa päätöksissään tehdä harkintaa vielä esimerkiksi turvallisuuspoliittisilla perusteilla, jota miljardiluokan asekauppoihin aina liittyy.

Keskustelua on käyty julkisuudessa vaikkapa siitä, jatkaako Suomi yhdysvaltalaisella koneella vai päättääkö se siirtyä eurooppalaiseen, ja mikä olisi viesti tässä tapauksessa.

Kaikkonen korostaa, kuten ennenkin, että tärkein turvallisuuspoliittinen harkinta tehtiin jo siinä vaiheessa, kun kyseiset konekandidaatit valittiin kisaan mukaan.

”Löytyy maailmalta muitakin konevalmistajia. Nämä neljä maata, jotka tähän on valittu, ovat kaikki meidän hyviä yhteistyökumppaneitamme. Kaikki tosin hieman eri perustein, mutta kone voidaan ostaa mistä maasta tahansa näistä neljästä.”

On kaupalla silti Kaikkosestakin signaaliarvoa.

”Kyllä tämä tietysti ylipäätään viestin lähettää siitä, että Suomi pitää huolta puolustuksestaan.”

Hallituksen sisäisten keskustelujen vilkkautta päätösvaiheessa puolustusministeri ei lähde ennakoimaan. Hän muistuttaa vain, että hankkeeseen on hallitusohjelmassa sitouduttu ja parlamentaarinen tukikin on ollut laajaa.




KÄYTTÖIKÄNSÄ päähän tulevien Hornet-hävittäjien korvaajiksi on tarjolla viisi monitoimihävittäjää: yhdysvaltalainen Boeing F/A Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon ja yhdysvaltalainen Lockheed Martin F-35.

Lopulliset tarjoukset jätettiin keväällä. Puolustusvoimat on kertonut arvioinnista sen, että ensin katsotaan, täyttävätkö hävittäjäehdokkaat tietyt pakolliset kriteerit.

Ne liittyvät huoltovarmuuteen, koneiden elinkaarikustannuksiin eli käytön ja ylläpidon hintaan sekä teolliseen yhteistyöhön. Näitä osia tarjouksista on arvioitu periaatteella hyväksytty tai hylätty.

Elinkaarikustannukset esimerkiksi eivät saa ylittää kymmentä prosenttia vuotuisesta puolustusbudjetista eli noin 250:tä miljoonaa euroa. Teollista yhteistyötä on oltava 30 prosenttia hankintahinnasta.

Läpäisseet ehdokkaat on ollut määrä ottaa tarjouskilpailun loppusuoralle eli suorituskykyvertailuun, josta voittaja valitaan.

Kaikkonen ei paljasta, pääsivätkö kaikki kone-ehdokkaat viimeiseen vaiheeseen saakka vai onko kisa loppumetreillä vain joidenkin kauppa.

”Sen tietenkin voi sanoa, että kriteerit ovat aitoja. Se mahdollisuus tässä on koko ajan ollut olemassa, että joku tai jotkut koneet eivät läpäise kriteerejä, ja jos niitä ei läpäise, niin ei voi tulla valittua eikä voi voittaa tarjouskilpailua.”

Jatkuu
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008444506.html?share=9d356083ef9d5d35c54ab454a1736692

21

51

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yhdysvalloista ei ole mitään varmuutta siitä, ovatko salaa kehittäneet F-35 hävittäjälle jo korvaavaa hävittäjää, en tiedä mistä näitäkin ilmestyy YouTube:en, eli voiko Yhdysvaltoihin luottaa ja onko Yhdysvaltalaiset ilmavoimien hävittäjien tilausmäärät vain osa myynnin edistämistä, eli kun ostajat on saatu ulkomailta, niin Yhdysvallan omat ilmavoimat vaihtaakin tilaukset seuraavaan hävittäjään, jota ei ole julkisuuteen edes vielä esitelty.


      https://youtu.be/XfxVneeVyKM

      ...

      Lisäksi Suomi hävittäjä on myös jättänyt tarjouksen HX-hanke kisaan.

      • Anonyymi

        Sielä USAssa on kehitetty 7. gen. kone jota on tilattu kaikkiin Natomaihin jokaiseen 5000 kappaletta. Niillä on lennetty jo jokaisella 5000 tuntia. Yhteään ei ole vielä valmistettu.


      • Anonyymi

        Heheheeee.. typerä antifalainen vihervassarihintti kuvittelee voivansa vaikuttaa jotenkin vielä vaikka kone on valittu jo. Lienee Bostik-liimatuubit nuuskittu ja kiljut vedetty ja reaalitodellisuus kadonnut sen myötä.


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Sieltä ei ole yllätyksiä odotettavissa. SAABin GRIPEN on jatkanut voittoisaa kulkuaan ja parantanut vaan loppua kohden. :)

      • Anonyymi

        Gripennputosi kilpailusta jo vuosia sitten! Myös Ruotsi itse luopuu siitä!


      • Anonyymi

        Njet, Molotof! Valehtelet enemmän kuin itse Bobrikof!


    • Anonyymi

      Poliitikot tuhlailee verovaroja mihin turhuuteen tahansa että siinä ei ole mitään uutta

      • Anonyymi

        Tässä olen täysin samaa mieltä ja kun ajatellaan kuinka turha ostos ylipäätänsä hävittäjä on, koska sotaa ei ole tulossa Venäjän tai Suomen välille ainakaan seuraavaan 30 vuoteen, niin minulla olisi järkevä ehdotus esittää.

        Miksei työllistettäisi samalla rahalla Suomalaisia ja tehtäisi Suomi hävittäjä samaan tapaan kuin Ruotsi tekee Saab hävittäjänsä, eli tekniikkaa Saab ostaa ulkomailta ja miksei Suomi voisi tehdä samalla tavalla ja toteuttaa Suomi hävittäjä joka työllistää kuitenkin Suomalaisia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä olen täysin samaa mieltä ja kun ajatellaan kuinka turha ostos ylipäätänsä hävittäjä on, koska sotaa ei ole tulossa Venäjän tai Suomen välille ainakaan seuraavaan 30 vuoteen, niin minulla olisi järkevä ehdotus esittää.

        Miksei työllistettäisi samalla rahalla Suomalaisia ja tehtäisi Suomi hävittäjä samaan tapaan kuin Ruotsi tekee Saab hävittäjänsä, eli tekniikkaa Saab ostaa ulkomailta ja miksei Suomi voisi tehdä samalla tavalla ja toteuttaa Suomi hävittäjä joka työllistää kuitenkin Suomalaisia.

        Mistä kristallipallosta näet että Venäjä jättää hyökkäämättä kimppuumme kolmeenkymmeneen vuoteen? Siellä Pietarissa kannattaisi trollien panostaa kielemme opetukseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä kristallipallosta näet että Venäjä jättää hyökkäämättä kimppuumme kolmeenkymmeneen vuoteen? Siellä Pietarissa kannattaisi trollien panostaa kielemme opetukseen.

        Nokun ei ole hyökännyt 76 vuoteen.


    • Anonyymi

      "Lisäksi Suomi hävittäjä on myös jättänyt tarjouksen HX-hanke kisaan."

      Ainakaan Suomen kisassa se ei ole mukana, taisi jäädä tarjous Savuskininkadulle.
      Kokeilkaa ensi vuonna uudestaan nimellä Venäjä hävittäjä.

    • Anonyymi

      15.12 Ilmoitetaan.

      64 F-35A tulee eli ennakkosuosikki piti pintansa.

    • Anonyymi

      Ilmailurintamalta ei mitään uutta. Sieltä ei ole yllätyksiä odotettavissa. SAABin GRIPEN on jatkanut voittoisaa kulkuaan ja parantanut vaan loppua kohden. :)

    • Anonyymi

      Päätöstä ei julkaista tänä HANUKKANA. Sio-Tiltut ovat pahoittaneet jakautuneen mielensä.

    • Anonyymi

      "64v SU-57 tulee."

      No ihmettelinkin että näyttää yli 60v konseptilta.

    • Anonyymi

      F-35. Priimaa pukkaa, ei Gripeniä.

      • Anonyymi

        Priimaa pukkaa, eli Gripeniä. :D


    • Anonyymi

      Nato Tiltuilla oli siis sekä KIITOSPÄIVÄ, että PAATOSPÄIVÄ jo Hanucan aikaan.

      Mieli on hauras?

    • Anonyymi

      Putin on ulvonut kuin hinuri kun kuuli Suomen F-35 koneesta.

      "Saatanan Savuskininkadun Suomitrolli TUNARIT!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      188
      1512
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      27
      1237
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      313
      1153
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      1094
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      98
      967
    6. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      105
      950
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      131
      948
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      932
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      61
      910
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      86
      885
    Aihe