Pitkäkölisen köliprofiili, NACA tms.?

Anonyymi

Eväkölit ja peräsinevät muotoillaan poikkeuksetta hydrodynaamisiksi profiileiksi, mutta entä pitkäkölisten veneinen kölit? Onko nekin muodoltaan valtavia NACA-profiileja tms.? Ja toimiiko profiilimuoto ylipäätään skaalautuvasti, jolloin pitkäkölikin voisi olla hydrodynaamisesti tehokas, jolloin merkittävin vastus syntyisi eväköliä suuremmasta märkäpinta-alasta.

Jos esim. osa pitkäkölisten köleistä on NACA tms. profiileja ja osa ei sinne päinkään, niin missä veneissä tällainen hydrodynaamisesti hyvä pitkäköli mahdollisesti olisi?

Sen verran olen katsellut, ettei ainkaan ns. täyskölillä varustetuissa CA tyyppisissä kostereissa yms. , jossa köli alkaa loivasti ihan keulasta asti, ei ole minkään sortin profiilimuotoa havaittavissa, mutta entä pitkäkölisissä, joissa köli alkaa jyrkemmin?

Tämä tuli lähinnä mieleen siitä, että miksei myös pitkäköli voisi olla naca tms. profiili?

7

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Onhan niissä tietysti NACA-profiili, jos suunnittelija ja valmistaja ovat olleet alkuunkaan tehtäviensä tasalla. NACA-profiilit skaalautuvat hyvin eri mittasuhteisiin. Niitä löytyy eri paksuussuhteille.

      Mutta ei se NACA-profili pelasta pitkäkölistä huonolta nostovoima-vastus suhteelta. Se tulee jo päämitoista.

    • Anonyymi

      Pitkäkölinen on veneiden aatelisia ja kokeneiden merimiesten valita.

    • Anonyymi

      Kai pitkiinkin köleihin voi jonkunlaisen NACA-profiilin muotoilla, mutta se jää väkisin vaisuksi ja merkitykseltään vähäiseksi, ellei mitättömäksi. Pitkät kölit tehdään kestämään ja vakauttamaan menoa, eikä niillä varustetuilla pursilla tavoitella nopeutta. Jos pitkään köliin saisi hyödyllisen NACA-profiilin heikentämättä kölin kestävyyttä, se olisi varmaan jo yleisessä käytössä. Näin näkee tämän asian mm. Nauticatien pitkiä kölejä arvostava Meripoikanen.

    • Anonyymi

      Kysymys on hyvä!
      Pitkäkölisen perusongelma lienee kölin mittasuhteissa, kuten edellä jo mainittiinkin. Purjeveneiden "tavallisella" nopeusalueella toimivat oman kokemukseni perusteella parhaiten hydrodynaamiset profiilit, joiden suurin paksuus on noin 10 - 12% jänteen pituudesta (tai evän leveydestä, miten asian nyt haluaa ilmaista).
      Paksuimman kohdan etäisyys profiilin johtoreunasta vaikuttaa suuresti siihen millä nopeusalueilla profiili on tehokkaimmillaan, mutta se ei kuulu varsinaisesti tähän kysymykseen.
      Yllä olevan "nyrkkisäännön" mukaan pitkästä kölistä tulee profiililtaan aivan liian litteä ja sellaisena varmaankin tehoton.
      Jos kysymyksessäsi on niin sanottu käytännön ulottuvuus ja haluaisit etsiä / kehittää pitkään köliin mahdollisimman toimivan profiilin, kannattaa perehtyä NACA-järjestelmään laajemminkin: melko yllättävien mittasuhteiden pohjalta on muokattavissa profiili, jonka virtausvastuksen ja nosteen suhde on kohtuullinen, jopa hyvä. Näin varsinkin matkaveneessä, josta ei tarvitse puristaa irti kaikkea mahdollista vauhtipotentiaalia.
      Jos suunnittelet aiheeseen liittyen jotakin projektia, toivotan onnea ja kärsivällisyyttä!

      • Anonyymi

        Ei se paksuus tee profiilista hyvää. Eväkölissä optimoidaan miten saadaan paino sijoitettua köliin ja silti pidettyä evä riittävän hoikkana. Silloin usein päädytään reiluun 10%, joskus 15-18% alueelle.

        Vastus on pienempi hoikissa profiileissa ja nostovoima pysyy samana eli ne ovat parempia. Ongelmaksi tulisi suuret kohtauskulmat, joilla ohut sakkaa aiemmin kuin paksu. Mutta pitkäkölisen mittasuhteilla tämä ei ole ongelma. Se ei toimi alkuunkaan 2D profiilin eli äärimmäisen syvän kölin tavoin, vaan sakkaa paljon paljon myöhemmin ja on paljon paljon tehottomanpi eli nostovoima on pienempi ja vastus suurempi samalla kohtauskulmalla.

        Ei siis ole mikään ongelma, että pitkäkölisen profiili on hoikka. Ongelma on itse päämitoissa. Eväköli on paljon tehokkaampi. Syvä ja kapea eväköli on erityisen tehokas, mutta se vaatii jo paksuutta profiiliin, jotta ei sakkaa liian herkästi.


    • Anonyymi

      Metriluokkien veneiden kölit ovat evämäisiä verrattuna esim. CA-köleihin. Silti niiden jänne on niin pitkä, ettei niihin järkevää profiilin paksuutta saa. Johtoreuna on kyllä pyöreä ja köli päätyy ohueen, jopa terävään peräsimen jättöreunaan. Pinta-alaa on niin paljon, että erittäin hyvin niillä nousukulmien puolesta kryssii, märkäpinta vain on hidaste. Luokkasääntö estää tehokkaasti rungon muotoilun niin, että märkäpinta edes uusissa eväkölisissä olisi varsinaisesti pieni, runko on edelleen oleellinen osa köliä.

    • Anonyymi

      Köli olkoon koko pituudeltaan osa osin epäsymmetristä ja symmetristä runkoa, jossa vastusominaisuudet pysyvät samoina virtaussuunnan vaihtuessa päinvastaiseksi. Ainiin, proa keksittiin jo 1300v-? sitten ja toimii yhä vieläkin. Ohjausairon vaihto perästä keulaa shuntin yhteydessä ja muita sivuvaikutuksia luvassa, myönnetään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      258
      2366
    2. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      2075
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      98
      1790
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      115
      1629
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1191
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1190
    7. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      65
      1042
    8. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      115
      1036
    9. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      60
      1026
    10. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      33
      1023
    Aihe