yhteiskuntatieteilijöiden työ?

ykt-kandi

Millaista työtä teette yhteiskuntatieteilijät, tarkoitan tällä yhteiskuntapoliitikkoja ja sosiologeja. Ja mitä olette lukeneet sivuaineina?

Olen vähän itse sitä mieltä, että taidan olla väärällä alalla jos ei papereisen pyörittely, jatkuva raporttien kirjoittaminen ja politiikan 'jauhaminen' kiinnosta...

Onko kenelläkään kokemusta esimerkiksi järjestöissä työskentelystä, mitä olette pitäneet siitä? Minulla on vain paha aavistus, että kaikki työ mitä tällä koulutuksella voi hakea on jotain kurjaa yksinäistä raportointi ja tutkimustyötä... Itse tahtoisin olla paljon tekemisissä ihmisten kanssa tulevassa työssäni.

Kiitoksia jos joku jaksaa vasta, olen kolme vuotta jo yrittänyt selvitellä erilaisia vaihtoehtoja mihin sitä sitten valmistuukaan... Vielä en ole löytänyt sellaista toimenkuvaa, joka voisi kiinnostaa, koska en voi nähdä itseäni harmaassa yliopistossa assarina tai vakavana virkamiehenä jossain kylmässä toimistossa (ainakaan vielä...)

Onko vielä järkeä jatkaa tätä koulua, kysynpä vain.

12

5364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yht.maist.

      Yhteiskuntatieteellinen koululutus (yht.kuntapolitiikka ja kansis), työpaikat alusta lähtien määräaikaisia "hätäaputöitä" kolmannen sektorin ja työllisyyshankkeiden parissa. Matala palkka, määräaikaisuus, paska kiinnostamaton työ, vittumaisten asiakkaiden parissa toimimista. Nyt "onnistuin" pääsemään vakipaikkaan, sosiaalivakuutussektori. Työ p..stä, motivoimatonta, stressaavaa, sekavaa, matalapalkkaista (naisala) ja mätä työyhteisö. Eli täysin läpimätä tilanne, päinvastainen kuin nuorena yo:na yliopistoon mennessäni kuvittelin (kultaista 80-lukua). Olisi pitänyt hankkia hyvä teollisen alan ammattikoulutus, ei olisi ollut opintolainoja, työ selkeäpiirteistä suorittavaa työtä, ja tilipussi hiukka erilainen...

    • Jossu

      Minä en näe YTM tutkintoa ja työllisyyttä noin synkeänä kuin ensimmäinen vastaaja. Teen tällä hetkellä projektiassistentin töitä koulutusorganisaatiossa ja sitä ennen olin yksityisellä sektorilla suuren kaupan alan ketjun palveluksessa. Kaupan alalle en olisi kyllä päässyt ilman laajaa laskentatoimen sivuainetta. Kannattaa siis valita sivuaineet esim. kaupalliselta puolelta, jos se kiinnostaa.

      Entisistä opiskelukavereista moni on jäänyt tutkijoiksi, mikä on kyllä aika huono vaihtoehto mielestäni. Mutta Eu-tiedottajia, tiedottajia yksityisellä sektorilla, julkishallinnon virkamiehiä, poliitiikkoja ja kaupalliselle alalle siirtyneitä löytyy joukosta.

      Aika paljon on tuuristakin kiinni minne sattuu päätymään. Ei minuakaan kiinnosta pätkääkään politiikasta jauhaminen tai tutkimuksen tekeminen. Eikä ole onneksi sellaisia hommia tarvinnutkaan tehdä.

      • byrokraatti

        Sinulle joka kerroit olevasi nykyään töissä sosiaalivakuutussektorilla, oletkohan mahdollisesti kelalainen? Jotkut tunnelmistasi nimittäin tunnistan itsestänikin. Useimmiten kyllä viihdyn työssäni, mutta matalapalkkaisuus, työnkuvan sirpaleisuus, paineet, työyhteisön ongelmat jne. ovat tuttuja. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteilijä, nyt teen muuntotutkintoa kauppatieteissä. Ajatuksena joskus siirtyä uralla eteenpäin...


      • yht.maist.
        byrokraatti kirjoitti:

        Sinulle joka kerroit olevasi nykyään töissä sosiaalivakuutussektorilla, oletkohan mahdollisesti kelalainen? Jotkut tunnelmistasi nimittäin tunnistan itsestänikin. Useimmiten kyllä viihdyn työssäni, mutta matalapalkkaisuus, työnkuvan sirpaleisuus, paineet, työyhteisön ongelmat jne. ovat tuttuja. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteilijä, nyt teen muuntotutkintoa kauppatieteissä. Ajatuksena joskus siirtyä uralla eteenpäin...

        ...yksityissektori, firma alansa huonoin palkanmaksaja.


    • Luuseritieteen maisteri

      Minä ja YTM-tuttavani teemme yleisesti ottaen alipalkattuja paskahommia sekä julkisella että yksityissektorilla. Esimerkkeinä kirjastoautokuski, työhallinnon virkamies, sosiaalityöntekijä, projektityöntekijä, atk-suunnittelija valtiolla jne Palkat vaihtelevat 1600 - 2300 €/kk, yläpää vaatinut 10 vuoden virkauran. Osa myös tukityö-työttömyysputkessa.

      Jos et jo asu pääkaupunkiseudulla, muuta sinne. Siellä saa yksityisektorilla työstä kuin työstä parempaa palkkaa kuin muualla/julkissektorilla tulet ikinä saamaan. Palkan suuruus kompensoi korkeammat asumiskulut ja näppiinkin jää jotain. Etenemismahdollisuudetkin ovat paremmat.

    • ykt-kandi

      Kuulostaa vähän huonolta tämä oma uravalinta... Helsinkiin kyllä tahtoisin, mutta tämä koulutus on niin tylsä, kirjojen lukemista ja suorittamista suorittamisen jälkeen... Jos työ on samanlaista, ei kiitos! Pitkään ei itselläni valmistumiseen menisi, mutta jos työnkuva kuulostaa tuolta, voi olla viisaampaa ja jos vain onnistaa vaihtaa alaa... En ole tutkija- tai toimistotyyppiä, (luulen)... Jos muuta ei kerran ole tarjolla, en haluaisi haaskata elämääni sellaisten asioiden parissa, joista en nauti... Ehkä minusta tulee akateeminen amistyyppi:) Mutta kiitos kaikille kommenteista ja lisää saa laittaa. Epäilen, että tämä yhteiskuntatieteilijöiden uratie on jokseenkin epäselvä suurimmalle osalle ykt-opiskelijoita.

      • yht.maist.

        Jep. Suosittelen alan vaihtoa. Ise en enää ikäni vuoksi pääse haastvamåiinkan hommiin, koska sadoista hakemuksista huolimatta ei onnistu. Tätä paskaa koko loppu yöura, sen tiedän. Toivottavasti jotenkin jaksaisi keplotella eläkeikään asti, vaikeaa se on, välillä olen sairastellutkin psyykkisesti paskan työpaikan takia.

        Tsemppiä sulle,vaihda ajoissa suuntaasi!


      • ytm

        Kyllä sinun kannattaa vaihtaa alaa, jos opiskelu ei kiinnosta. Et jaksa sitten työelämässä, jos ala ei ole oikea. Nyt vaan etsimään uutta uraa AMK:sta tai ammattikoulusta, jos olet enemmän käytännön ihminen! Työllistyminenkin on parempaa ja palkka samoin.


    • Arvo T

      Niinhän se on, ettei suurin osayhteiskuntatieteilijöistä saa mitään kunnon hommia ja monet ei mitään. Miksi ei saa, niin siksi, ettei näistä oppiaineista valmistu yhtään mihinkään ammattiin. Nyky-Suomessahan ei enää pelkällä maisterintutkinnolla saa hommia, niin miten sitten sellaisella, joka ei sisällä mihinkään ammattiin liittyvää osaamista. Eihän niitä tutkijanhommia ole kuin parhaassa tapauksessa parille kolmelle per vuosikurssi.
      Muistatte kai opiskeluajoilta, että sitä kuljettiin tyhjänpäiväisillä luennoilla, joissa enimmäkseen vain heiettiin huulta kavereiden kanssa, luettiin tylsiä teoreettisia kirjoja ja kirjoitettiin niistä esseitä, ikäänkuin oltaisiin ymmärretty kirjoihin sisältyneet korkealentoiset teoriat. Kukaan laitoksen henkilökunnasta ei ollut kiinnostunut tai ei osannut kertoa, millaista tietämystä olisi syytä haalia jonkin alaa ssivuavan työpaikan saamiseksi tai siinä työssä pärjäämiseksi. Eihän tällaista todellisuudesta irrallista osaamista tarvita missään oppilaitoksen ulkopuolisessa maailmassa.

    • melkein maisteri

      Nykyisin alan näkymät taitavat olla entistä onnettomammat. Moni kaiketi työllistyy alalle suhteiden kautta, kuten politiikassa/järjestötoiminnassa mukana olevat aktiivit.

      Kurja todeta, että omat opinnot on menneet hukkaan. Yleissivistys on ihan kiva juttu, mutta sen konkreetinen arvo työmaailmassa on nolla.

      Sitten kun on valinnut teoreettiset sivuaineetkin, niin eipä tässä valtiotieteen opiskelijana hurrata. Alanvaihto edessä?

    • Suhteilla

      Itse opiskelin Helsingin yliopistossa yhteiskuntapolitiikkaa ja valmistuin myöhään. Minulla kun oli sellainen periaate pitkään, ettei asioita jätetä kesken... Yhteiskunnalliset asiat kyllä kiinnostaa ja tutkimus myös, mutta kas kumma, eipä ovet aukene silläkään saralla. Nyt on sirpaleinen työputki takana, viimeksi olin toistakymmentä vuotta opetustehtävissä. On myös kaupallinen tutkinto. Vielä pitäisi saada tehdä töitä toiset toistakymmentä vuotta, jos haluaa edes jonkinlaisen työeläkkeen saada. Hakemuksia lähettänyt monta sataa viimeisen kahden vuoden aikana, ei mitään vakituista enää tarjoudu. Suhteiden varassa tässä maassa kai työllistytään.

    • mietinvaan

      Sosiaalityö (sosiaalityöntekijä) tuolla taitaa olla ainoa lähes varmasti työllistävä. Tosin siinäkin kannattaa varmasti vähän pelata, että ei rivisossuksi jäisi, mikä taitaa olla monen "kohtalo".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1897
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1306
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1206
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1182
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1171
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1166
    Aihe