Elinkustannukset saattavat nousta korkeammalle. Mitä sitten pitäis ajatella kymmenyksistä?

Anonyymi

Hesarin yhdessä artikkelissa arvioitiin että jos tilanne Venäjän kanssa kiristyy tarpeeksi, he saattavat säätää kaasuvirtoja vähän pienemmälle. Tämä nostaisi energiakustannuksia Europassa vaikka niitä hanoja ei kokonaan suljettaisikaan.

Ja jo nyt Isossa Britanniassa niiden määrä joilta menee enemmän kuin 10% käytettävistä tuloista energiakustannuksiin on arvioitu nousevan 5 miljoonaan. Siis Financial Times lehdessä tänään olleen artikkelin mukaan.

Ja sitten on muitakin tekijöitä (esim. inflaatio) jotka lisääntyneiden energiakustannusten kanssa vaikuttavat perheen muiden kulujen, kuten ruoan, hintaan.

Joten jos kristityksi tunnustautuva kirkkosi haluaa että maksat 10% tuloistasi heille ja jos joudut sitten valitsemaan joko kymmenysten maksamisen tai sähkölaskun tai ruoan ostamisen väliltä, on parempi että pidät ensi sijassa huolen omista ja perheesi tarpeista. Siitä mitä on normaalikulujen jälkeen jäljellä voit sitten antaa kymmenesosan kirkolle jos itse haluat. Tällä tavoin et jää ihan ilman mitään seuraavaan tiliisi saakka.

Kymmenysten maksaminen oli kuitenkin osa Mooseksen lakia ja kristityt eivät ole sen lakikokoelman alaisuudessa (Heprealaisille 7:5, 18; Kolossalaisille 2:13, 14). Jos kristityt olisivat Mooseksen lain alaisuudessa, kristittyjen tulisi myös uhrata eläinuhreja ja heidän miestensä tulisi ympärileikauttaa itsensä. Tälläisiä Mooseksen lain sääntöjä ei varmaan yksikään kristityksi tunnustautuva ryhmä kuitenkaan noudata.

Eikä tule unohtaa sitäkään että Mooseksen lain alaisuudessakin kymmenyksiä maksettiin ainoastaan maataloustuotteista kuten viljasta, hedelmistä ja karjasta. Laki ei siis sanonut että heidän, joilla ei ollut omaa karjaa tai viljelystä (kuten käsityöläiset tai kaikkein köyhimmät) tulisi maksaa kymmenyksiä joillain muilla tavoin.

Ja jos kirkkosi väittää tai vihjailee että Jumala tekee sinut rikkaaksi kunhan ensin maksat kymmenykset, he valehtelevat sinulle. Raamatullisinakin aikoina se että sai Jumalan siunauksen ei välttämättä tarkoittanut että siitä ihmisestä sitten tuli rikas. Yksi esimerkki tästä on Elian 1Kuninkaiden Kirjan 17:8–24 mainittu tapaus.

37

1136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Aloituksessa mainittu Hesarin artikkeli taas löytyy täältä

      Energian hinta on noussut Euroopassa pilviin, vaikka Gazprom on noudattanut kaikkia sopimuksia – Suomen ja EU:n horjuttaminen olisi Venäjälle todella helppoa

      https://www.hs.fi/talous/art-2000008571217.html

      • Anonyymi

        Suomen energiasta hyvin v'ähän enää tulee Venäjältä.
        EU:n suhteen Venäjä on saaja. Energialla rahoitetaan sotaa. Intia ja Kiina maksavat vain 60 - 70 % siitä, mitä EU joutuu vanhojen sopimusten mukaan maksamaan, eikä kaasuputkia Kiinaan tai Intiaan ole lähellekään riittävästi.


    • Anonyymi

      Jos kaasuhanat sulkeutuu ja hinta nousee sietämättömäksi niin fossiiliset polttoaineet otetaan käyttöön.

    • Anonyymi

      Britanniaa piinaa raju hintojen nousu, ja se voi kaataa Boris Johnsonin – ”Mieluummin olen vihainen lämpimänä kuin vihainen kylmissäni”

      "Britannian inflaatio voi nousta huhtikuussa jo 7,25 prosenttiin. Keskuspankin mukaan edessä voi olla nyt pitkä kovan inflaation aika. Köyhät perheet kärsivät eniten ruoan ja lämmityksen kallistumisesta."

      https://www.hs.fi/talous/art-2000008567915.html

    • Anonyymi

      Suomessa on tavallinen bensa jo nyt kaksinkertainen siihen mitä täällä Floridassa. Täällä maksaa tällä hetkellä joku $3 / gallona (gallona on n. 3.75 litraa)

      • Anonyymi

        Amerikkalaisille joku 4 dollaria gallona on jo kauhea hinta


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ajankohtaista asiaa

    • Anonyymi

      Ja niin ne näyttää nyt nousevankin. Suuri osa "inflaatiosta" oli jo oikeastaan kuljetuskustannuksien noususta johtuneita hintojen nousuja.

    • Anonyymi

      No jotain tästäkin tilanteesta on tulossa mut ei sit vielä tiedä

    • Anonyymi

      Hassua, miten joku haluaa vaikeuttaa kokonaisen kansan itsenäisyystaistelun sen varjolla, että makkarapaketin hinta saattaa nousta.
      Sodassa ei ole voittajia, ja Ukrainan tilanne on kaikkien meidän asia.

    • Anonyymi

      No niiden kymmenysten maksamisen vois lopettaa jo tässä vaiheessa. Koska hinnat tulevat kallistumaan kuitenkin vielä ensi vuonnakin ja palkat eivät varmaankaan seuraa ihan mukana.

      Sitä paitsi Einstein sanoi että hulluuden merkki on tehdä samaa asiaa uudelleen ja uudelleen ja kuvitella saavansa eri lopputuloksen.

      Tai englanniksi että
      "Insanity is doing the same thing, over and over again, but expecting different results."

      Jos siis sulla on yhdessä kuussa huonommin asiat sen jälkeen kun olet antanut 10% tuloistasi kirkollesi, älä kuvittele että saat toisenlaisen lopputuloksen jos teet niin taas seuraavassa kuussa.

    • Anonyymi

      Ruoka on kuitenkin tulossa kalliimmaksi lyhyellä tähtäimellä. Valtion pitäisi tukea vähävaraisia enemmän.

    • Anonyymi

      Hinnat on kyllä nousseet mutta ei ehkä niin paljon kun olis aiemmin ajatellut?

    • Anonyymi

      'Uskon isä' Aabraham antoi kymmenykset paljon ennen Moosesta.
      Jeesuskin piti kiinni kymmenyksistä, "eikä noitakaan sikseen jättää".
      Ja lähetyskäskyssään Jeesus kehoitti opettamaan pitämään 'kaikki mitä minä olen käskenyt teidän pitää'.

      Mal. 3:10: "Tuokaa täydet kymmenykset... ja siten koetelkaa minua, sanoo Herra Sebaot..."

    • Anonyymi

      Tietysti kymmenykset pitää maksaa entiseen malliin. Pitäähän lahkosaarnaajienkin tulla toimeen oloista huolimatta.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Uskonnot ovat missä vaan Big Business!

        Suomessa ev.lut. kirkon kassavirta on yli 1 000 000 000€ vuodessa ja tase jotain 3 500 000 000€.

        Sinne vaan syötätte roponne;-D

        Ei uskominen mitään käsi ojossa olevaa välikättä, rahastajaa, tarvitse.

        Kirkko on olemassa kirkossa työssä olevia varten. Ainahan niitä kukkulan huipulle pyrkiviä on riittänyt, ja niille on tosiaan tarpeen, että alamaisia on.

        Mutta uskotteko tosiaan, ettei jumalanne pysty olemaan teihin yhteydessä ilman noita välikäsiä?


    • Anonyymi

      Miksi ihmeessä ette lue Raamattua niin, että ymmärrätte lukemanne. Emme me enää elä Mooseksen lain velvotteiden alla niin, että se sitoisi meitä noudattamaan lähes 600 lain vaatimaa pykälää vai olemmeko? Kukaan ....EI kukaan meistä pysty valitettavasti sitoutumaan kaikkiin lain vaatimuksiin.
      Kun Jeesus lähetettiin taivaasta planeetallemme, hän toi Mooseksen lain tilalle periaatteisiin perustuvan palvontajärjestelmän. Tähän kuului mm. aivan uusi tapa rukoilla ja uhrata. Nyt ei enää vaadittu kirjaimellisia uhreja vaan Jumala hyväksyi huulten uhrit. Mitä tämä tarkoitti? Evankelioimistyötä, joka sai tuulta purjeisiin helluntaina vuonna 33. jkr kun kristillinen seurakunta näki päivänvalon ylähuoneessa, jossa alkoi vaikuttaa hengen ihmelahjat ja kielillä puhuminen.

      Mooseksen laki siirtyi syrjään ja tilalle tuli täysin uutta.
      Joten kristittyjä ei sido kymmenysten maksaminen tänä aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kristitty vapautuisi tietyistä antamiseen liittyvistä vastuista.
      Kymmenysten sijaan voimme antaa seurakunnissamme vapaaehtoisia lahjoituksia, joilla peitetään kokouspaikoista koituvia menoja mm. tilojen kunnostus, sähkö, vesi ja muut kuukausittaiset kulut ja menot. Tämä on Jumalalle otollinen uhri, joka korvaa kymmenykset. Jokaisen kristityn velvollisuus on antaa oma antinsa Jumalan huoneeseen omasta vapaasta tahdosta. Olemme saaneet niin paljon Jumalalta joten haluamme varmasti antaa hänelle jotakin takaisin, sillä Jumala rakastaa vapaasta tahdosta ja sydämmestämme lähteviä uhreja. Tärkein uhri tänä vaikeana aikana jossa elämme on huultemme uhri. Milloin olet viimeksi puhunut jotakin Jeesuksesta lähimmäisellesi, työtoverillesi tai ehkä sukulaisillesi? Todellakin evankelioiminen nyt haastavana aikana on kristityn ensisijainen ja tärkein asia. Olla Jumalan ja Kristuksen työtoveri nyt tämän aikakauden lähetessä loppuhuipentumaa.

    • Anonyymi

      Jeesus käski huolehtia ensin perheestään. Lähipiiri ruokittava , sitten kuten sydämesi vaatii.

    • Anonyymi

      " on parempi että pidät ensi sijassa huolen omista ja perheesi tarpeista"

      1

    • Anonyymi

      Tuollaiset kymmenykset saattaa olla aika taakka.

    • Anonyymi

      Kaikesta elämisestä tulee kalliimpaa jos ja kun sähkön hinta nousee. Silloin parempi katsoa mihinkä rahansa laittaa.

      • Anonyymi

        Keskimäärin kirkollisveron maksaja maksaa hieman yli 300€ vuodessa seurakunnalleen. Monessa perheessä maksetaan yli 1 000€ vuodessa

        Se on aika iso raha, varsinkin kun niin harva ihan oikeasti tarvitsee kirkon palveluita.

        Hautaankin pääsee ihan samalla hinnalla vaikkei olisi koskaan maksanut senttiäkään kirkollisveroa.


    • Anonyymi

      "Raamatullisinakin aikoina se että sai Jumalan siunauksen ei välttämättä tarkoittanut että siitä ihmisestä sitten tuli rikas."

      Jeesuksen maallinen äiti (Maria) ja isä (Joosef) eivät olleet rahallisesti rikkaita. Jumala olisi voinut valita Jeesukselle jonkin rikkaan perheen jonka palatsissa voisi kasvaa mutta sitten Jeesuksesta ei ehkä olisi kasvanut sellaiseksi joka ymmärtää köyhien ihmisten vaikeuksia.

      On helpompi ymmärtää köyhien ihmisten ongelmia kun joutuu niiden kanssa itse elämään. Jeesukselle tälläinen ymmärtäminen oli erityisen hyödyllistä koska hänestä oli tuleva Jumalan valtakunnan kuningas.

      Mistä tiedämme että Joosef ja Maria eivät olleet rikkaita?

      No, Mooseksen lain alaisuudessa nainen oli synnytyksen jälkeen palvontamenojen kannalta epäpuhdas laissa säädetyn ajan. Kun tuo aika oli kulunut, hänen puolestaan uhrattiin poltto- ja syntiuhri.

      Laki kuitenkin antoi vähävaraisille naisille mahdollisuuden uhrata lintuja lampaan sijasta, joka oli paljon kalliimpi. 3Mo 12:8 sanoo:

      "Mutta jos hänellä ei ole varaa lampaaseen, hänen on otettava kaksi turturikyyhkyä tai kaksi kyyhkysenpoikaa..."

      Joosef ja Maria uhrasivat Luukkaan 2:24 mukaan juuri lintuuhrin lampaan sijasta, taloudellisen tilansa takia.

      Tämä muuten myös osaltaan osoittaa, että astrologit eivät tulleet katsomaan Jeesusta vastasyntyneenä vaan vähän vanhempana (Mt 2:9–11). Jos Joosef ja Maria olisivat tässä vaiheessa jo saaneet astrologeilta saamansa kalliit lahjat, heillä olisi ollut varaa viedä temppeliin uhriksi lammas.

      • Anonyymi

        "Tämä muuten myös osaltaan osoittaa, että astrologit eivät tulleet katsomaan Jeesusta vastasyntyneenä vaan vähän vanhempana (Mt 2:9–11)."

        Ja tuossa Mt 2:9–11 kohdassa jossa kerrotaan astrologien käynnistä Jeesukseen viitataan sanalla "παιδίον" mikä ei tarkoita vauvaa vaan "pientä lasta" siis sellaista n. 2 vuotiasta.

        Toisissa kohdissa joissa viitataan aiempiin tapahtumiin (kuten silloin kun enkelit näyttäityivät paimenille, Lu 2:12) Jeesukseen viitataan sanalla "βρέφος" mikä taas tarkoittaa vauvaa.


    • Anonyymi

      Tuskin saarnaajat pistävät pahakseen vaikka maksaa enemmänkin kuin kymmenyksen.

    • Anonyymi

      Jumalan siunaus voi todella olla muuta kuin rahallista. Nykyaikana saarnaajat voi tienata hyvin mutta Raamatun sanoja voi kääntää monella eri tavalla ja pitääkö se paikkansa mitä he sanovat onkin sitten toinen juttu.

    • Anonyymi

      Raamatulliset esikuvat kuten Paavali ja muut eivät yleensä olleet erityisen rikkaita nekään.

      Apostolien teot 18:3:n, 1 Tessalonikalaiskirjeen 2:9:n, 2. Tessalonikalaiskirjeen 3:8:n ja 1. Korinttolaiskirjeen 4:11,12 mukaan apostoli Paavali elätti itsensä näemmä teltantekijänä.

      Ja Jeesus oli puuseppä ja rahallisesti köyhä itsekin. Seuraava tapaus on Matteuksen evankeliumin 8. luvun jakeista 19 ja 20:

      19 Eräs kirjanoppinut astui esiin ja sanoi hänelle: ”Opettaja, minä seuraan sinua, minne ikinä menetkin.”
      20 Jeesus sanoi kuitenkin hänelle: ”Ketuilla on kolot ja taivaan linnuilla pesät, mutta Ihmisen Pojalla ei ole omaa kotia.”

    • Anonyymi

      Mun naapuri oli vapaaseurakuntalainen oli ympärileikattu. Sitä yrittää vaikka miten miellyttää jumalaa toiset.

    • Anonyymi

      Kymmenykset viedään vaikka olisi viimeiset rahat. Moni supervoideltu huolehtii että rahaa tulee. Miten muuten pystyisi pitämään elintasoaan yllä. Eihän he halua olla taviksia jotka tekevät työtä elääkseen. He ottavat osansa ja lupaavat suuria ihmeitä.

    • Anonyymi

      Niin. Mitä ajatella kymmenyksistä. Helppoi sanoa. Koska emme ole Mooseksen lain alkaisia enää sillonhan kymmenyksien maksaminen Ei enää sido kristittyjä. Mutta onhan järkevää että osallistumme seurakuntien ja kokouspaikkojemme juokseviin kuluihin jollakin tavalla. Periaatteessa kun annamme vapaaehtoisia uhreja eli lahjoituksia Herran työhön, silloin annamme ne Jiumalalle. Vapaaehtoisesti tietenikin. Joten et ole sitoutunut kristittynä kymmenyksien maksamiseen, mutta sinun täytyy kuitenkin tehdä oma osasi yhteiseen hyvään toisten kristittykjen kanssa.

    • Anonyymi

      Elinkustannukset ovat todellakin nousseet. Uskonnot tosin eivät ole halukkaita lopettamaan kymmenysten keräämistä, vaikka

      A) kymmenysten lakia ei Raamatussa annettu muuten kuin Mooseksen laissa. Ainoat kohdat joissa Raamatussa puhutaan kymmenysten antamisesta on Mooseksen lakikokoelmassa.

      B) Jeesuksen kuolema päätti Mooseksen lain. Jeesuksen kuoleman takia kristittyjen ei myöskään tarvitse uhrata sen lain mukaisia eläinuhreja syntiensä sovittamiseksi.

    • Anonyymi

      "Ja jos kirkkosi väittää tai vihjailee että Jumala tekee sinut rikkaaksi kunhan ensin maksat kymmenykset, he valehtelevat sinulle."

      Yhden kirkon johtajat ovat sanoneet kymmenysten maksamista "palovakuutukseksi", koska sitten et pala Jeesuksen tullessa takaisin. Saman kirkon jäsenet toisaalta usein väittävät että heidän kirkossaan kymmenysten maksaminen on vapaaehtoista. Se ei todellakaan kuulosta vapaaehtoiselta kun heidän johtajiaan kuuntelee.

    • Anonyymi

      LOPETTAKAA IHMISET KIRKKOJEN TUKEMINEN

    • Anonyymi

      Eräs mies kertoi seurakunnassa että kannattaa uhrata, niin että se tuntuu. Hän antoi viimeisen rahansa ja sai sen takaisin seuraavana päivänä kaksinkertaisena. Eräs uskova koki niin että antoi sen rahan tälle miehelle. Tästä tehtiin johtopäätös että kun annat saat moninkertaisesti takaisin.
      Mietin vaan että onko se uhraamista koska odotat saavasi takaisin runsaasti? Väärä motiivi? Moni seurakunta opettaa näin. Ei riitä kymmenykset vaan annetaan kaikki. Ja moni uskova pettyy kun eivät saaneet rahoja kymmenkertaisesti takaisin. Jäi laskut maksamatta ja tili tyhjeni. Kukaan ei uskalla kritisoida koska pelkäävät näitä profeettoja jotka aina pyytävät rahaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe