Vanhuksen nielurefleksi heikentynyt, yskii, vihaisuus

Anonyymi

Vanhus saa syötyä aika hyvin, mutta juotuaan joskus (joka päivä) vetää väärään kurkkuun,ja sitten alkaa yskiminen. On vähentänyt veden juomista rajusti, luulen syyksi pelkoa väärään kurkkuun joutumisesta, mutta ei kerro syytä. Suuttuu vaan ja jopa raivoaa, ja vaatii ettei hänelle saa enää puhua. On selvästi kokoan hyvin vihainen, ja ei halua puhua asiasta. Aikani ensin yritin saada hoitoon, lääkäriin, ei suostu mitenkään. Nyt hänelle ei saa enää puhua, tai raivoaa.
Jonkinhan pitää vetää raja. Mikä on minimi vedensaannin raja että pitää alkaa soittaa vaikka kotisairaalan lääkäriä kotikäynnille ja laittaa nenämahaletkun? Riittääkö 1 litra vettä/päivä? Entä jos juo joinain päivinä vain 5 dl? Kuinka monta viikkoa elää? Mitä konkreettisesti kehossa tapahtuu jos ei saa kuin 5 dl vettä/päivä?
Jonkunverran nyt syö kuitenkin.
Neuvokaa! Ja jos näkee vierestä tilanteen pahenevan muttei vanhuksen kielloista johtuen uskalla hälyttää apua, mikä on sivustaseuraajan vastuu? Ilman tätä ongelmaa voisi olla vielä terveitä elinvuosia edessä.

33

1063

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ...niin ja siis kotona asuu, hyvin hoitaa muita asioitaan, ei ole dementiaa, ei alzheimeria. Ei ole kotihoidossa. Mutta pari sairausta joihin lääkitys, myös tuo uusi lääkitys voi aiheuttaa tuota vedenjuomahaluttomuutta?

    • Anonyymi

      Ottaisitko sinä itse itsellesi vapaaehtoisesti nenämahaletkun ja nesteet sitä kautta?

      Sinulla ei ole mitään oikeutta vaatia ketään laittamaan vanhukselle minkäänlaisia nenämahaletkuja tms. Vanhuksella on itsemääräämisoikeus. Jos hän ei halua nenämahaletkua, eikä juotavaa, niin sitä ei vanhukselle laiteta.

      Oletko kuullut mehupilleistä?
      Kiisseleistä, mehukeitoista, keittoruuista yleensäkin. Niissä on nestettä.

      Monet eivät juo lainkaan vettä, ei mitään muuta kuin kahvia pari kupillista päivässä ja silti ne elävät vuosia.

      Toisekseen joskus jokainen meistä kuolee. Jos vanhus itse päättää lopettaa syömisen ja juomisen, niin sinä et saahäntä väkisin syöttää etkä juottaa. Jos vanhus sanoo sinulle, tai hoitohenkilökunnalle, suoraan: en syö, en juo, se on hänen päätöksensä. Se on vanhuksen tahto ja sitä sinun tulee kunnioittaa.

    • Anonyymi

      Vanhallakin ihmisellä on oikeus päättää siitä mitä hän suuhunsa laittaa tai on laittamatta. Sitä sanotaan itsemääräämisoikeudeksi.

    • Anonyymi

      Jokaisen vedentarve on yksilöllinen. Hoikka vanhus, joka ei paljoa liiku, voi hyvinkin pärjätä sillä 5 dl:lla, jos kuitenkin saa nesteitä myös ruoasta.

      Kuten edellä jo sanottiin; paksuja nesteitä tarjolle. Mehukeittoa, kiisseliä, piimää, smoothieita, jogurttia... Jos ruokavalioon voi vaikuttaa (tulevatko kaupasta/ruokapalvelusta), keittoja, kastikkeita. Älä tuputa, vaan tarjoa vaihtoehtoja.

      Ymmärrän huolesi, mutta et kai tosissasi kuvitellut, että vastoin vanhuksen omaa tahtoa kotisairaanhoito käy laittamassa NM-letkun?? Kuinka kauan ajattelit sen pysyvän paikoillaan?

      Sivustakatsojan vastuu? Ei sivustakatsojalla ole minkäänlaista vastuuta, kun kerran kyseessä on ihminen, joka on kykenevä omista asioistaan päättämään.
      Jokaisella on oikeus olla syömättä/juomatta. Ei vanhus kuole siihen, että lakkaa syömästä/juomasta, vaan hän lakkaa syömästä/juomasta, koska alkaa tehdä kuolemaa. Ja siihenkin hänellä on oikeus.

    • Anonyymi

      Kyllä vieressä elävällä omaisella jonkunlainen vastuu on läheisestään. Usein se kulminoituu huoleen, jota tuntee, kun kaikki ei näytä olevan kunnossa.

      Nykyään voi tehdä huoli-ilmoituksen tai ottaa yhteyttä oman kuntansa vanhuspalveluihin ja kysyä, pyytää apua niihin haasteisiin, joita arki iäkkään kanssa aiheuttaa. - Nm. Välittämisvastuu

    • Anonyymi

      Välittämisvastuu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vanhusta hoidetaan ilman hänen lupaansa. Jos joku ei halua syödä tai juoda, niin väkisin ei saa ravintoa häneen lykätä.

      Elämänsä lopussa olevat saavat, tai sanotaan näin toivottavasti saavat, itse edes sen päättää haluavatko letkuihin vai ei.

      Läheisenä voi olla tukena, mutta on ei kannata mennä päsmäröimään ja komentelemaan että juo nyt. Aivan turhaa tressiä aiheuttaa tuollainen huolehtiminen.

      Jos aloittajaa huolettaa juontimäärät, niin keittelee vaikka mehukeittoa ja syövät sitä yhdessä. Tai leipoo pullaa ja keittelee siihen rinnalle kahvit tai teetä. Sitten istuvat yhdessä alas ja aivan rauhassa nauttivat syötävästä ja juotavasta. Siinä sitä nestettä menee samalla kun ravintoakin kun ei turhaan tee asiasta isoa numeroa.

      • Anonyymi

        Onko pulla sulle ravintoa? - Nm. Jestas sentään


    • Anonyymi

      Korostan vielä että tässä ei tosiaan ole elämänsä loppuvaiheessa oleva vanhus, vaan hyvin pirteä ,esim aktiivisesti ulkoileva jne. Ei vuodepotilas. Voisi verrata vaikka 60v . Eli tuo nielemisen heikkeneminen on isoin ongelma, ja haluttomuus mennä tutkimuksiin, ja vihainen luonne.
      Ja voisikai hänelle laittaa nesteytystä suoraan suoneenkin, näinhän joillekin tehdään.

      • Anonyymi

        Kuten jo sanottu, veden tarve on yksilöllistä. Kuivuminen aiheuttaa ihan fyysisiäkin oireita, tuskinpa silloin ulkoilee aktiivisesti, on pirteä ym.

        Miten seuraat nesteen saantia?
        Lasketko mukaan ravinnosta saadut nesteet? Seuraatko öisin - jotkut juovat päivisin hyvinkin vähän, yöllä menee litra?

        Tiedätkö varmasti kaikki lääkärikäynnit, -tutkimukset, diagnoosit - kertooko hän ne sinulle?
        Ovatko nielemisongelmat jatkuvia vai satunnaisia? Onko nielemisrefleksi oikeasti heikentynyt vai johtuvatko nielemisongelmat esim. väsymyksestä, stressistä, kiihtymyksestä, ärsyyntymisestä, närästyksestä, refluksitaudista...

        Asutko hänen kanssaan, tunnetko hänet kuinka hyvin, tapaatteko säännöllisesti, mistä tiedät, kuinka usein menee "vesi väärään kurkkuun"?
        Kiukutteleeko hän yleensäkin enemmän kuin ennen vaiko vain silloin, kun puutut hänen asioihinsa? Kukapa ei kiukustuisi ja kiukuttelisi, jos kokee yksityisyyteensä ja asioihinsa puututtavan liikaa tai jopa väärällä tavalla?

        Puhut "terveistä jäljellä olevista elinvuosista" ja kerrot ko. henkilön olevan kykenevä pärjäämään omillaan, hoitavan asiansa ok. Silti ajattelet, että kotisairaanhoido voisi laittaa vastoin ihmisen omaa tahtoa nenä-mahaletkun tai iv-nesteytyksen??
        Älä viitsi. Pysähdy ajattelemaan.


      • Anonyymi

        Kotonako sinä sen nesteytyken suoneen pistäisit menemään? - Nm. Hah


    • Anonyymi

      Sille joka kysyi onko pulla ravintoa...
      Jollekin vanhukselle pulla on ravintoa siinä missä jollekin toiselle kokojyväleipä.
      Jos ihminen on koko ikänsä laitoksen ulkopuolella eläessään syönyt pullaa, niin turha siitä on kenenkään hernettä nenukkaan vetää. Pistetään pullapitko pöytään tai leivän päälle läskiä jos, tai kun, joku sitä haluaa. Ei laitoshoito ole mikään rangaistusvankila.

      • Anonyymi

        Pullassa ei ole mitään ravintoaineen nimistä, se on pelkkää mössöä suolelle. tyhjää täytettä. Mutta siksihän ne ovat niiin sairaita kuin ovat. Ihminen ei pysy terveenä, ellei elimistö saa tarvitsemiaan ravintoaineita. Tiedätkö, mitä ne ovat nimeltään? - Nm. Ravinto on ihmisen rakennusaine


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pullassa ei ole mitään ravintoaineen nimistä, se on pelkkää mössöä suolelle. tyhjää täytettä. Mutta siksihän ne ovat niiin sairaita kuin ovat. Ihminen ei pysy terveenä, ellei elimistö saa tarvitsemiaan ravintoaineita. Tiedätkö, mitä ne ovat nimeltään? - Nm. Ravinto on ihmisen rakennusaine

        Pullassa on maitoa josta saa kalsiumia, kananmunia jossa kaikkia tarvittavia rakennusaineita, voita josta saa A-vitamiinia, sokeria josta saa vanha ihminen hyvin energiaa, suolaa jota ihminen tarvitsee sitäkin. Pulla on hyvän makuista ja pehmoista syödä huonohampaisten vanhusten.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pullassa on maitoa josta saa kalsiumia, kananmunia jossa kaikkia tarvittavia rakennusaineita, voita josta saa A-vitamiinia, sokeria josta saa vanha ihminen hyvin energiaa, suolaa jota ihminen tarvitsee sitäkin. Pulla on hyvän makuista ja pehmoista syödä huonohampaisten vanhusten.

        Pullassa on myös vääränlaista rasvaa ja valkoista vehnäjauhoa, molemmat tukkivat suolen ja suonen. Mutta jooo, en tarkoitakaan, ettei elämänsä pullahiirenä viettänyt saisi syödä pullaa viimeisetkin vuotensa. Ja jos se on ihmisen ainoa 'ravinto', olkoon, moka on jokaisen oma.

        Ehkä 'tietävässä ylemmyydessäni' kerron vain siksi, että joku, joka ei vielä ole aivan loppumetrejä tarpomassa, keksisi jotain kuntonsa ja terveytensä pitimiksi. - Nm. Ihan sama mulle


    • Anonyymi

      Ihan turha lähtee enää jotain kasi-ysikymppistä kasvattamaan paremmille ravintotavoille jossain hoivakodissa.
      Jos tyyppi on koko ikänsä hengissä selvinnyt vaikka nyt sillä pullamössöllä, tai läskisoosilla, niin syököön sitä viimeisetkin päivänsä, ei se ole sun lautaselta millään lailla pois.

      Nauti sinä niitä terveellisiä ruoka-aineita ja ole onnellinen kun oot terve ja saat kokee suurta ylemmyyttä sellasia ihmisiä kohtaan jotka ei oo yhtä viisaita kuin sinä.

    • Anonyymi

      Tässä nyt kukaan ole sanonut, että pelkällä pullalla pitäisi elää.

      Tää ei nyt varsinaisesti kosketa juuri tän ketjun vanhusta, vaan ihan yleisesti...
      Jos pullan varjolla menee nesteitä, syököön pullaa.
      Jos on koko ikänsä tottunut pullapalan, parikin, päivässä syömään, syököön pullaa.
      Jos se pulla tuottaa jotain nautintoa, syököön pullaa.

      Onhan se nyt pelkää v-tuilua ryhtyä ikääntynyttä väkisin jollekin terveyskuurille laittamaan tai pakottamaan totutuista tavoista elämän loppumetreillä irti, jotta vuoden tai pari saisi lisää aikaa.

      Vähän inhimillisyyttä kehiin tuon ainaisen pätemisentarpeen sijaan, jooko?

    • Anonyymi

      Ymmärrän huolesi ja se on aiheellista! Kuivumisesta seuraa virtsatulehdus joka vahingoittaa munuaisia ja siitä seuraa vakava sekavuus tila.
      Osta erilaisia hyviä juomia. Esim pieniä pillimehuja, mehukeittoja,limuja yms. . Koita vastustamista huolimatta ottaa sellainen asenne että se nyt on vaan juotava ettei tule PISSIITTI (Googlaa oireet)

       "Kun nestehukka alkaa aiheuttaa oireita, voi ilmetä virtsan määrän vähenemistä, päänsärkyä, väsymystä, toimintakyvyn laskua ja tilanteen pahentuessa sekavuutta ja psyykkisiä oireita. Elimistön kuivuminen aiheuttaa verenpaineen laskua, josta voi seurata huimausta ja kaatuilua, Räihä listaa."

      Ota myös huomioon se että, ihminen lähestyessä kuolemaa alkaa elintoiminnot hiipua ja se on ihan luonnollista että ruoka ja juoma ei enään maistu, kun elimistö valmistuu kuolemaan.

    • Anonyymi

      Apteekista saa sakeuttamisjauhetta jolla mistä tahansa juomasta saa paksumpaa, kiisselimäistä. Kuulostaa ihan siltä että vanhukselle on nielemisongelmia.

      • Anonyymi

        Ja nielemisongelmat kuuluvat ekaensiksi lääkärille. - Nm. Vika, vaiva, ongelma


    • Anonyymi

      Tämä keskustelu kuuluisi terveyspalstoille.

      • Anonyymi

        Kyse on vanhuksesta ja olemme Vanhustenhoito-palstalla. - Nm. Ei kuuluisi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyse on vanhuksesta ja olemme Vanhustenhoito-palstalla. - Nm. Ei kuuluisi

        Itse asiassa olemme Yhteiskunta-osiossa, joten Vanhustenhoito käsittelee vanhustenhoitoa lähinnä sosiaaliselta, taloudelliselta ja vaikkapa poliittiselta kannalta.

        Mutta mikäpä näistä täällä turistessa. Eihän nykyään osata hakea tietoa, neuvoja ja apua oikeilta tahoilta, vaan kaikki läntätään yleisille keskustelupalstoille, joissa kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse asiassa olemme Yhteiskunta-osiossa, joten Vanhustenhoito käsittelee vanhustenhoitoa lähinnä sosiaaliselta, taloudelliselta ja vaikkapa poliittiselta kannalta.

        Mutta mikäpä näistä täällä turistessa. Eihän nykyään osata hakea tietoa, neuvoja ja apua oikeilta tahoilta, vaan kaikki läntätään yleisille keskustelupalstoille, joissa kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa.

        No mut voihan nielemisongelma lopulta aiheuttaa kaikkia noita. - Nm. Miksi et nuku yöllä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No mut voihan nielemisongelma lopulta aiheuttaa kaikkia noita. - Nm. Miksi et nuku yöllä

        Miten ihmeessä se sinua kaivelee, milloin minä nukun?
        Mutta koska näyttää kuitenkin kaivelevan; yhteiskunta ei pyöri, jos kukaan ei pidä sitä rullaamassa myös öisin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten ihmeessä se sinua kaivelee, milloin minä nukun?
        Mutta koska näyttää kuitenkin kaivelevan; yhteiskunta ei pyöri, jos kukaan ei pidä sitä rullaamassa myös öisin.

        Miten se pyörii, kun juttelet sivuilla? - Nm. Hah


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten se pyörii, kun juttelet sivuilla? - Nm. Hah

        Töitä on erilaisia, jos et sitä tiennyt. Toisissa enemmän, toisissa vähemmän luppoaikaa.
        Kyllä se yhteiskunta pyörii itsekseen sen viitisentoista sekuntia, jonka tämänkin kirjoittaminen kestää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Töitä on erilaisia, jos et sitä tiennyt. Toisissa enemmän, toisissa vähemmän luppoaikaa.
        Kyllä se yhteiskunta pyörii itsekseen sen viitisentoista sekuntia, jonka tämänkin kirjoittaminen kestää.

        Entä sitten, jos kirjoittelet koko yön "viitisentoista sekuntia" kestäviä viestejä? - Nm. Miten sen ottaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entä sitten, jos kirjoittelet koko yön "viitisentoista sekuntia" kestäviä viestejä? - Nm. Miten sen ottaa

        Toi alkaa olla sulta jo ihan naurettavaa inttämistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toi alkaa olla sulta jo ihan naurettavaa inttämistä.

        En intä, vastaan vain kommenttiisi. - Nm. Kohteliaasti


    • Anonyymi

      Katsos kun on sellaisiakin töitä joissa valvotaan yöllä, ei tehdä mitään, katsotaan vain monitoreja.

      • Anonyymi

        Jo, ja on myös erilaisia vuorokausirytmejä, unettomuutta, työttömyyttä, sairaslomaa, eri aikavyöhykkeitä...


    • Anonyymi

      Hyvin riittää litra vettä päivässä. Itsekin juon sen verran. Muistakaa herätellä vanhusta että nyt on aika tehdä edunvalvontavaltuutus ja päättää kuka häntä hoitaa, kun hän ei enää siihen pysty. Muistitestiin pitäisi mennä nyt, että edunvalvonta-asiat saa kuntoon, ellei ole jo.

      Ihmisellä on itse oikeus päättää siitä, ettei halua juoda, kuten kaikki muutkin ovat tässä sanoneet.

      • Anonyymi

        Jos ei tahdo juoda, on oltava valmis kuolemaan. - Nm. Eivät kohtaa ja kolahda


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2523
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      66
      2328
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2031
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1717
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1452
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      15
      1403
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1393
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1367
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1292
    Aihe