Pitäisikö kirkkorakennukset purkaa vai ottaa uusiokäyttöön?

Anonyymi

Nyt kun kristityt ovat merkitykseltään vähäinen vähemmistö Suomessa ja pian myös muualla vapaissa demokratioissa, niin pitäisikö kirkkorakennukset purkaa vai ottaa uusiokäyttöön?

Mitä niissä voitaisiin tehdä? Löytyisikö ateisteille käyttöä? Esimerkiksi konserttisaleina tai ravintoloina? Akustiikka on hieno ja uskonnolliset taideteokset (taulut ja patsaat) voidaan korvata maallisella taiteella tai jättiscreeneillä (maksu-TV/ videot).

Aihe on sikäli ajankohtainen, että kirkolla ei ole enää varaa peruskorjata rapistuvia ja kosteusvaurioistakin kärsiviä rakennuksia. Osa näistä on arkkitehtonisesti kiinnostavia, jopa niin paljon, että "fanit" keräävät rahoitusta pelastaakseen Alvar Aallon suunnitteleman Imatran kirkon.

https://yle.fi/uutiset/3-12313727

Maailmalla säilyttämisen arvoisia lienevät ainakin Kölnin Tuomiokirkko, Sagrada Familia, Sacré-Cœur ja jo kertaalleen tulipalosta pahasti vaurioitunut Notre Damen katedraali.

Nämä veronmaksajien rahoilla rakennetut kirkot ovat huippunähtävyyksiä, joita miljoonat ihmiset käyvät katsomassa vuosittain. Mitä jos niissä alettaisiin tarjota olutta, viiniä, väkeviä ja pikkusyötävää tai jopa à la carte -ruokia?

73

171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sydämeni itki kun Malmin vanha puukirkko Helsinki 70. aikoinaan puretiin ja tilalle tuli iso tiilestä tehty tavalan neljö.Siinä aika lähellä Malmin sairaalaa.sitä huolimatta vaikka eronnut kirkosta 90-luku.syystä tai toisesta.

      • Anonyymi

        No liity takaisin kaikkialla on myös pahaa ja eksytystä mutta olet saanut kuulla evankeliumin hyvän uutisen.


    • Anonyymi

      Kyllä niitä pitää muutama säilyttää vielä ensi vuosisadallekin ihan vain muistomerkkinä vuosituhantisesta kansan kusettamisesta.

      • Anonyymi

        Voi! Voi! Etkö itse kykene kusemaan vaan tarvit kusettajan? Kokeile vaippoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi! Voi! Etkö itse kykene kusemaan vaan tarvit kusettajan? Kokeile vaippoja.

        Tuollaiseen 'ymmärtämiseen' ei kykene kuin vajakki!


      • Anonyymi

        Kirkkorakennus on pahinta tonttimaan hukkakäytröä ja erittäin tehotonta rakentamista. Samasta kiinteistön tontista olisi rakennistehokkuuden kannalta paljon hyöödyllisempää käyttöä jos kirkko revitään alas ja tilalle rakennetaan pilvenpiirtäjä kortteli. Mutta eiköhän tätä ennen kirkot ala omituisesti syttymään tuleen siellä ja täällä samalla tavalla kuin mitä viimeisten 30 vuoden aikana Suomessa on "vahingossa" ja "itsekseen" palanut useita suojeltuja rakennuksia isojen rakennusprojektien tieltä kun niille rakennuksille ei ole saatu purkulupaa.


      • Anonyymi

        Synagogat moskeijat kusettaa myös.


    • Anonyymi

      Kirkon verotusoikeus pitää lakkauttaa ja asettaa kaikki uskonnolliset yhteisöt tasa-arvoisiksi kuten uskonnonvapauden periaatteisiin kuuluu. Tämän jälkeen kirkko varmasti miettisi tarkemmin mitä miljardiomaisuudellaan tekisi. Liike-elämässä tunnetun totuuden mukaan ajattelu alkaa, kun rahat loppuu.

      Osa kirkoista on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja niiden tulee olla rakennuksina suojeltuja. Se ei tietenkään estä kaikkea uusiokäyttöä, mutta rajoittaa sitä merkittävästi.

      • Anonyymi

        Eihän niitä voi kovin montaa säilyttää tulevien sukupolvien riippana!

        Kannattaa katsoa esim. Englantiin, missä niitä on kadonnut

        Nuo 'Church-to-condo conversions' ja 'Redundant church' ja '70 church buildings legalised, church and mosque demolished' antavat jonkinlaisen kuvan siitä, mitä on tapahtunut maissa, joissa maallistuminen on edennyt pidemmälle kuin meillä.

        Ei kirkkorakennusten suhteen kannata pehmoilla: aina, siis ihan oikeasti AINA löytyy kohteita, joihin rajatut varamme kannattaa kohdistaa mielummin, kuin noihin järjestäytyneen primitiivisen ajattelun symboleihin.


      • Anonyymi

        Myös synagogat moskeijat.


    • Anonyymi

      Kirkkorakennukset voisivat olla tiloja, jotka ovat 24/7 auki. Jos ne eivät ole homeessa. Ne voisivat olla ihmisten tiloja, joissa olisi erilaisia asioita.

      • Anonyymi

        Minä olen käynyt Hollannissa entieen kirkkoon rakennetussa kuntosalissa. Happea riitti hyvin korkeassa salissa.


      • Anonyymi

        Jehovan todistajat myös


    • Anonyymi

      Ravintola jossa on musiikkia , eli jatkaisi ihmisten tapaamispaikkana 🤔

      • Anonyymi

        Eli ei jatkaisi, koska kaikki ihmiset eivät tahdo käydä soittoravintolassa. Mutta lämmin tila 24/7 palvelisi kaikkia ihmisiä.


      • Anonyymi

        Ei soi musiikki koska tekijänoikeudet ja musiikin luvatta on tekijänoikeusrikos. Jotta ravintolassa saa soittaa musiikia tulee Teostolle maksaa siitä korvausta lupaa vastaan, mutta useimmalla ravintolalle nämä neliömetrin mukaan laskettavat maksut ovat sen verran korkeampia että on parempi jättää ravintolasali ilman musiikkia.


      • Anonyymi

        Nii ku helluntaiseurakunnat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei soi musiikki koska tekijänoikeudet ja musiikin luvatta on tekijänoikeusrikos. Jotta ravintolassa saa soittaa musiikia tulee Teostolle maksaa siitä korvausta lupaa vastaan, mutta useimmalla ravintolalle nämä neliömetrin mukaan laskettavat maksut ovat sen verran korkeampia että on parempi jättää ravintolasali ilman musiikkia.

        Helluntaikirkko soittaa musiikkia . Siion.fi


    • Anonyymi

      Se on tulevaisuutta ja aika lähellä.
      Canadassa on jo monia kirkkoja muutettu pizzerioiksi ja ravintoloiksi!

      • Anonyymi

        Pizza on jees. Ravintolassa voi syödä. Mutta ei tunnu järkevältä, jos seinillä olisi taas jokin käyttö, jossa ne olisivat pelkästään vain lyhyen ajan yksipuolisessa käytössä auki.


      • Anonyymi

        Moskeijoissa ptserioita hyvä idea.


    • Anonyymi

      Kirkko on rakennus siinä, missä mikä tahansa muukin. Rakennus voi olla historiallisesti arvokas, käyttökelpoinen, tai homeinen rötiskö (tai mitä tahansa noiden väliltä).

    • Anonyymi

      > Pitäisikö kirkkorakennukset purkaa vai ottaa uusiokäyttöön?

      No, on hiukan synkkää, jos maailmassa on vain neukkukuutioita.

      • Anonyymi

        Kummallinen näkemys. Vertaa vaikka Tapiolan kirkkoa ja vaikka Versaillesin palatsia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kummallinen näkemys. Vertaa vaikka Tapiolan kirkkoa ja vaikka Versaillesin palatsia.

        > Vertaa vaikka Tapiolan kirkkoa ja vaikka Versaillesin palatsia.

        Tapiolan kirkko taitaa edustaa sekulaaria Jumalasta luopunutta kristinuskoa. Versailein palatsi ei edusta ateismia vaan keisarinpalvontaa.


    • Anonyymi

      kannattaa muuttaa homobaareiksi 🤣

      • Anonyymi

        Helsingissähän oli Fredalla kappeli, joka oli pitkään ravintola. En tiedä oliko varsinainen homopaikka, mutta muistaakseni siellä pidettiin jotain drag-tapahtumia tms.

        Sittemmin äärivanhoillinen Luther-seurakunta osti tilat ja kirkko on ikävä kyllä taas alkuperäisessä käytössä.


      • Anonyymi

        Ai niinku moskeijoita on tehty kylpylöitä ja haaremibordelleja


    • Anonyymi

      Kirkossa olisi kiva pössytellä kannabista, joten kannabisbaareiksi kirkot siis. :)

    • Anonyymi

      Nyt kun on Tiedon valtatiet kirkko voisi etsiä uusia tapoja järjestää jumalanpalvelus. Niin että olisi jopa 100000 henkeä kuulemassa verkossa samaa palvelusta ja saisivat interaktiivisesti vaikuttaa siihen. Muutenkin voisi olla radio, televisio ja internet päätoimintamuoto ja kirkkorakennuksista luovuttaisiin. Toki rakennettaisiin pieniä tiloja sakramenttien toimituksiin. 50-100 Hengen tiloja 100- 185 kpl.
      Ne voisi suunnitella pitkänäköisesti energian, käyttöiän ja tehokkuuden suhteen. Sitten vielä kesäisin telttoja kiertäisi 10-15 kpl.

    • Anonyymi

      Myös ekumeniaa ja yhteistyötä voisi lisätä kirkkokuntien ja uskontojen välillä. Ja yksittäiset rikkaat henkilöt ostaisi messuja noissa 100 hengen tiloissa. 1000-10000 € per messu.
      Kirkko voisi alkaa pyrkiä teokratiaan ja laajentaa vaikuttamismuotoja eri aloille huomattavasti.

    • Anonyymi

      Iso teltta missä helluntailaiset hihhuloivat juhannuksena voitaisiin ottaa hyötykäyttöön esim. koiranäyttelyihin.

      • Anonyymi

        Taitaisi useille seurakunnille normijumalanpalvelukseen riittää puolijoukkueteltta.


      • Anonyymi

        Ortodoksikirkosta sitten teatteri vai.


      • Anonyymi

        Luvattomien telttojen ja leirien pystyttäminen pitäisi olla laitosta. Nykyinen laki sallii pystyttää teltan vaikka toisen metsään ka luonto kärsii.


    • Anonyymi

      Ehtoollistarjontaa voitaisin parantaa merkittävästi järjestämällä kirkkoihin noutopöytäsysteemi. Ei kukaan tule kylläiseksi itaran hikisestä öylätistä ja ja tilkasta viiniä. Jos tarjoilu kohenee, väkeä rupeaa lappaamaan ovista ja ikkunoista. Hurstinkin käy kateeksi.

      • Anonyymi

        Synagogan. eläin uhrit päivä ja viinileipä päivä.


    • Anonyymi

      Yksi näkökulma on vielä se, että ne seinät ovat toisen omaisuutta. Ja antaa aika erikoisen kuvat, kun alkaa suunnitella naapurin terassin uusiokäyttöä oman mielensä mukaan omistajan näkökantaa kysymättä.
      Toisaalta on niin, että jos kuuluisi kirkkoon tai johonkin muuhun yhdistykseen, niin silloin niiden jäsenillä on ehkä periaatteellinen mahdollisuus ehdottaa tilojen käytöstä jotakin?

      Vastapalloja voisi todeta, että naapurini on ateisti, jolloin ihmisenä ateistisen näkökulman omaava ihminen olisi merkityksetön ja pitäisikö ateistin olohuone ottaa uusiokäyttöön tai purkaa, koska on demokratia ja vapaus? Noin ei tietenkään kukaan normaali ihminen ajattele. Koska laki suojaa ainakin jossain määrin omaisuutta ja antaa pienen mahdollisuuden mielipiteen, ajattelun ja kokoontumisen vapauteen.

      • Anonyymi

        Niin kauan kuin minultakin vaaditaan veroja jonkin joutavan rakennuksen ylläpitoon, minulla on oikeus sanoa mielipiteeni sen käytöstä. Kirkko saa valtiolta tukea, vaikka ihminen eroaisi kirkosta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin kauan kuin minultakin vaaditaan veroja jonkin joutavan rakennuksen ylläpitoon, minulla on oikeus sanoa mielipiteeni sen käytöstä. Kirkko saa valtiolta tukea, vaikka ihminen eroaisi kirkosta.

        Samaa mieltä ja niin kauan kuin siitä joustavasta rakennuksesta joutui maksamaan veroina, niin on myös oikeus vaatia että säilytetäänkö rakennus vai revitäänkö se alas ja rakennetaan tilalle vaikka kunnollinen pilvenpiirtäjä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samaa mieltä ja niin kauan kuin siitä joustavasta rakennuksesta joutui maksamaan veroina, niin on myös oikeus vaatia että säilytetäänkö rakennus vai revitäänkö se alas ja rakennetaan tilalle vaikka kunnollinen pilvenpiirtäjä.

        Pilven piirtäjä kirkko onkin nimittäin Jumalan huone.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin kauan kuin minultakin vaaditaan veroja jonkin joutavan rakennuksen ylläpitoon, minulla on oikeus sanoa mielipiteeni sen käytöstä. Kirkko saa valtiolta tukea, vaikka ihminen eroaisi kirkosta.

        Jokainen on saanut verovaroin kompensoituja asioita elämäänsä neuvolasta lähtien. Paitsi tietenkin suuret ikäluokat ja sitä ennen syntyneet. Onko jokaisella veronmaksajana oikeus sanoa toisen elämään asioita? Vaikka ei olisi mukana siinä järjestössä, jonka seiniä valtio tukee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jokainen on saanut verovaroin kompensoituja asioita elämäänsä neuvolasta lähtien. Paitsi tietenkin suuret ikäluokat ja sitä ennen syntyneet. Onko jokaisella veronmaksajana oikeus sanoa toisen elämään asioita? Vaikka ei olisi mukana siinä järjestössä, jonka seiniä valtio tukee.

        Suomessa on perustuslaillinen oikeus sananvapauteen, joten mielipiteensä saa esittää muutkin kuin Räsänen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomessa on perustuslaillinen oikeus sananvapauteen, joten mielipiteensä saa esittää muutkin kuin Räsänen.

        Kyllä, mutta ei veronmaksuun sidottua äänioikeutta.


    • Voi olla että näinä lopunaikoina mennään vielä siihen että olutta, viiniä, väkeviä ja pikkusyötävää tai jopa à la carte -ruokia tarjoillaan ateisteille ent. kirkkorakennuksissa.

      Kristityt kokoontuvat kodikkaasti kodeissa.
      Sinne ei ateistin hammas pysty - vai pystyykö sittenkin ?

      • Anonyymi

        Cityseurakunta pitää kotiikokouksia mene mukaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Cityseurakunta pitää kotiikokouksia mene mukaan.

        Kyllä ne luterlaisetkin kokoontuvat kodeissa.


      • Anonyymi

        Mistä ihmeen 'lopunajoista' öriset?

        Taidat olla aika pipi!


    • Anonyymi

      Jumala on kiinnostunut ihmisistä ja heidän sydämen tilastaan, iankaikkisuuskohtalostaan. Ei niinkään komeista kirkkorakennuksista - ehkä hän vain sietää niitä.

      /Älkää luottako valheen sanoihin, kun sanotaan:
      'Tämä on Herran temppeli, Herran temppeli,
      Herran temppeli!'/
      Jeremia: 7:4

      Mutta tarjoillaanko entisissä kirkkorakennuksissa ateisteille kiljun, viinan ja ruuan lisäksi myös pornopalveluja:
      Top-ateisti ruoskii bottom-ateistia yms.
      😩

      • Anonyymi

        Niin temppeli tosiaan tuhottiin ja siellä on muuta mutta budhan temppelit on edelleen olemassa ja saalem.fi


    • Anonyymi

      Pitäisikö moskeijat purkaa ja ottaa uusio käyttöön myös synagogat ....

      • Anonyymi

        Moskeijat ja synagogat ovat vain rakennuksia, kuten myös kirkot. Ei rakennuksen alkuperäisellä tarkoituksella ole merkitystä, tuleva käyttö voi olla mitä tahansa jos alkuperäinen ei enää kiinnosta ihmisiä.


      • Vapaa-ajattelija Jori Mäntysalo on
        laatinut suositun nettipalvelun:

        Eroakirkosta.fi

        Tasapuolisuuden vuoksi Mäntysalo voisi laatia myös palvelut:

        Eroamoskeijasta.fi
        Eroavapaa-ajattelijoista.fi


    • Anonyymi

      Kotimaassa Kuopion kirkko ja omalla työmaalla Kölnin kirkko ovat tulleet tutuksi. Kölnin kirkossa on perinteitä huomattavasti enemmän koska on messukaupunki ja kirkkoa on rakennettu 1200- luvulta ja edelleen on ollut verhoja päällä remonttien ansiosta.
      Kirkot tässä mittakaavassa, missä käy ihmisiä. Pyhiä paikkoja. Viisaitten tietäjien luut
      ovat olleet pyhinvaelluksien kohde ja Cologne-kaupungista kehittyi messukaupunki.

    • Anonyymi

      Siitä päättää kirkko, mutta pitkällä aikavälillä näin tulee tapahtumaan, sillä jäsenkadosta kärsivien kirkkojen on karsittava menoja. Uusien rakentaminen onkin jo hölmöläisen hommaa.

      • Anonyymi

        Vantaan Tikkurilaan sellainen äsken rakennettiin keskelle keskustaa. Se tosin korvasi vanhan puretun. 15 vuoden kuluttua rupeaa olemaan tosi vähässä käytössä.

        Seurakunta pääsi rakentamaan melkoisen määrän asuntoja tontilleen, joten sieltä tulee kaupallista tuotto.


    • Anonyymi

      Kirkot ovat kalliita ylläpidettäviä varsinkin nyt sähkön hinta korkealla ja jos käyttöaste on matala, kolehteilla on ripunen merkitys. Lahjoituksina tulee rahaa, mutta ei niillä suntiot ryyppää vaan kuormasta otetaan.

    • Anonyymi

      Väestönvaihdossa voitais myydä muslimeille!
      😁

      • Anonyymi

        Väestönvaihdossa.... hohhoijaa, aika vesittynyt yritys.

        Tutustu väestöennusteisiin, niin huomaat, ettei täällä tulee jylläämään ketkään muut, kuin suomalaiset.

        Ai nii, tilastojen lukeminen ja ymmärtäminen ei ehä ihan onnistu sinulta?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Väestönvaihdossa.... hohhoijaa, aika vesittynyt yritys.

        Tutustu väestöennusteisiin, niin huomaat, ettei täällä tulee jylläämään ketkään muut, kuin suomalaiset.

        Ai nii, tilastojen lukeminen ja ymmärtäminen ei ehä ihan onnistu sinulta?

        >>Tutustu väestöennusteisiin, niin...<<

        Ennustaminen on vaikeaa......varsinkin tulevaisuuden.

        >>Ai nii, tilastojen lukeminen ja ymmärtäminen ei ehä ihan onnistu sinulta?<<

        Joku sanoi että:
        - ensin on valhe
        - sitten on emävalhe
        - ja sitten on tilasto


      • Anonyymi
        Öteisti kirjoitti:

        >>Tutustu väestöennusteisiin, niin...<<

        Ennustaminen on vaikeaa......varsinkin tulevaisuuden.

        >>Ai nii, tilastojen lukeminen ja ymmärtäminen ei ehä ihan onnistu sinulta?<<

        Joku sanoi että:
        - ensin on valhe
        - sitten on emävalhe
        - ja sitten on tilasto

        - ja sitten on tilasto

        Tilasto ei valehtele, mutta kun ihmiset eivät osaa lukea niitä. Sellaisia on helppo höynäyttää tilastoihin vetoamalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        - ja sitten on tilasto

        Tilasto ei valehtele, mutta kun ihmiset eivät osaa lukea niitä. Sellaisia on helppo höynäyttää tilastoihin vetoamalla.

        Venäjältä muuttaa kirjasta diktatuuri järjestelmästä venäläisiä paljon.
        Helppo muuttaa kirkot ortodoksiksi!
        😁


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Venäjältä muuttaa kirjasta diktatuuri järjestelmästä venäläisiä paljon.
        Helppo muuttaa kirkot ortodoksiksi!
        😁

        Kurjasta


    • Anonyymi

      Jos kirkot annetaan ateistien käyttöön niin luopumus on edennyt silloin jo niin pitkälle että myös kalenteriin tulee muutoksia. Kirkolliset juhlapäivät poistetaan ja tilalle tulee uusia juhlapäiviä. Esim:

      Ateistinen almanakka

      1.1.
      Kansallinen Ateismin Päivä

      1.5.
      Bolsevismin Voitonpäivä

      Kesäkuun 3. lauantai
      Kansallinen Viinanjuontipäivä

      Heinäkuun 2. lauantai
      Pride-päivä

      Lokakuun 1. lauantai
      Kansallinen Homopäivä

      Marraskuun 1. lauantai
      Kansallinen Lesbopäivä

      25.12.
      Aurinkoepäjumalan Seisokkipäivien
      Päätöspäivä

      • Anonyymi

        Voi että elämäsi on ankeaa!

        Osanottoni!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi että elämäsi on ankeaa!

        Osanottoni!

        Älä tee tuollaisia virhearvioitasi pelkän yhden Suomi24 kommenttini perusteella.
        En elä tuollaista "Ateistien almanakan" mukaista elämää - ei sinne päinkään.

        Ateismi ankeuttaa uhrinsa elämän !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi että elämäsi on ankeaa!

        Osanottoni!

        "Osanottoni!"

        Ateisti-ötmy osaa myös teeskennellä osanottoaan.


      • Anonyymi

        1.5 on siis Juutalaisten

        Kesäkuu 2???
        Juhannus Suomessa!

        Lokakuu 1
        Menet homosaunaan?

        😁


    • Anonyymi

      Kyllä mielestäni pitäisi purkaa, kymmenen vuoden päästä noin puolet väestöstä kuuluu kirkkoon. Ei tyhjiä kirkkoja pitäisi ylläpitää.

      • Anonyymi

        50%:n raja puhkaistaan todennäköisesti jo tuota ennen.
        Vuonna 2022 kirkon jäsenmäärä oli 65,1%, 2023 63,5.
        Kirkon alamäki on ollut aika tasaista viime vuosina, eikä ole näkyvissä mitään mikä loiventaisi suuntaa.


    • Anonyymi

      Nuo piruntorjuntabunkkerit, ihan sama missä ovat, ovat yhtä merkityksellisiä kuin monarkiat!

      Puhdasta turismihömppää!

    • Anonyymi

      Kirkkorakennukset soveltuvat yleensä aika huonosti muuhun käyttöön, mutta monet niistä ovat akkitehtoonisesti arvokkaita. Ei sellaisia ole mitään mieltä hävittää. Uusien rakentaminen ilmeiseen vajaakäyttöön on kyllä kirkon itsensäkin kannalta edesvastuutonta suuruudenhulluutta.

    • Anonyymi

      Palokunnat saisivat harjoitusta polttamalla ylimääräiset kirkot hallitusti.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      228
      5745
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      142
      3438
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2539
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2446
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2032
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1596
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1591
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1453
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1260
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1121
    Aihe