Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Työelämän koronapassi tulossa hiljaisuudessa

Anonyymi

Niin sanottua työelämän koronapassia tai vastaavaa vaihtoehtoa koskevan lainsäädännön valmistelua varten asetetun työryhmän esitys
Lausuntopyynnön diaarinumero: VN/31776/2021
Vastausaika päättyy: 31.3.2022

Johdanto
Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoanne ns. työelämän koronapassia tai vastaavaa vaihtoehtoa koskevan lainsäädännön valmistelua varten asetetun työryhmän esityksestä. Työryhmän esitys on kirjoitettu hallituksen esityksen muotoon.

Työryhmä esittää työturvallisuuslain väliaikaista muuttamista. Lakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka mukaan työnantajalla olisi oikeus käsitellä tietoa työntekijän covid-19-rokotuksesta tai tämän sairastamasta covid-19-taudista. Käsittelyoikeus olisi, jos työhön liittyy ilmeinen vaara altistua covid-19-tautia aiheuttavalle virukselle ja tieto on tarpeen työn vaarojen selvittämisen ja arvioinnin tekemiseen tai tarvittavien toimenpiteiden toteuttamiseen virukselle altistumisen ehkäisemiseksi tai vähentämiseksi. Työntekijän olisi pyydettäessä esitettävä työnantajalle luotettava selvitys kyseisistä tiedoista. Esityksessä ehdotetaan lisäksi säädettäväksi henkilötietojen käsittelyyn liittyvistä suojakeinoista.

Työryhmän esityksessä ehdotuksen voimaantulo ja voimassaoloaika on jätetty auki. Esityksen mahdollista antamista eduskunnalle mukaan lukien voimassaoloaika ei ole linjattu ja se arvioidaan erikseen. Lausuntokierros ei siten välttämättä tarkoita, että esitys tullaan antamaan eduskunnalle lähiaikoina. Lausunnossa pyydetään ottamaan kantaa esityksen sisällölliseen ratkaisuun perusteluineen, mitä palautetta voidaan hyödyntää asian mahdollisessa jatkovalmistelussa.
Tausta
Hallitus päätti neuvotteluissaan 30.11.2021, että niin sanotun työelämän koronapassin valmistelua jatketaan kolmikantaisesti. Koronatodistusta koskevan lainsäädännön valmistelemiseksi 13.8.2021 asetetussa työryhmässä oli aiemmin katsottu, ettei koronatodistuksiin liittyviä työoikeudellisia kysymyksiä kyetä ratkaisemaan koronatodistussääntelyn valmistelulle asetetussa määräajassa ottaen huomioon muun muassa, että valmisteluun liittyy merkittäviä työsuhteita koskevia perusoikeuskysymyksiä ja että työoikeudelliset lait valmistellaan kolmikantaisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 9.12.2021 työryhmän ns. työelämän koronapassia tai vastaavaa vaihtoehtoa koskevan lainsäädännön valmistelua varten. Työryhmän tehtävänä oli muun muassa arvioida edellytykset ja tarpeet ns. koronapassin laajentamiseen koskemaan työelämää, arvioida ja selvittää myös muu tai muut vaihtoehtoiset keinot, millä päästään tavoitteeseen, sekä tehdä tarkoituksemukaisimmasta vaihtoehdosta lainsäädäntöehdotus. Työryhmän toimikausi päättyi 11.2.2022.
Tavoitteet
Työryhmän asettamispäätöksessä valmistelun tavoitteena oli löytää keino tai keinoja entistä parempaan työpaikkojen turvallisuuden hallintaan, millä ehkäistään ja estetään altistumista covid-19-virukselle työssä.

Työturvallisuuslain tavoitteena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi sekä ennalta ehkäistä ja torjua työtapaturmia, ammattitauteja ja muita työstä ja työympäristöstä johtuvia työntekijöiden fyysisen ja henkisen terveyden haittoja.

Työryhmän esityksen tavoitteena on antaa työnantajalle paremmat edellytykset huolehtia työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Covid-19-rokotustietoa ja sairastettua covid-19-tautia koskevan tiedon perusteella työnantaja voi paremmin suunnitella, valita, mitoittaa ja toteuttaa tarpeelliset toimenpiteet työpaikalla ehkäistäkseen työntekijöidensä altistumisen covid-19-tautia aiheuttavalle virukselle. Tavoitteena on työpaikan olosuhteista johtuvien koronavirustartuntojen ja mahdollisten ammattitautien syntymisen ehkäiseminen.
Liitteet:
Työryhmän esitys 11_2_2022_HE työturvallisuuslain väliaikaisesta muuttamisesta.pdf - Työryhmän esitys 11.2.2022 kirjoitettuna hallituksen esityksen muotoon, suomeksi Arbetsgruppens betänkande av den 11 februari 2022 skrivet i form av en regeringsproposition på finska

SV_TyöturvallisuusL_Säännöskohtaiset perustelut ja pykälä_10022022.pdf - Työryhmän esitykseen sisältyvä pykälä ja säännöskohtaiset perustelut ruotsiksi Den paragraf som ingår i arbetsgruppens förslag och de författningsspecifika motiveringarna på svenska

Aikataulu, vastausohjeet, valmistelijat
Aikataulu
Lausunnot pyydetään toimittamaan lausuntopalvelu.fi:n kautta sosiaali- ja terveysministeriölle viimeistään 31.3.2022 kello 16.15.
Vastausohjeet vastaanottajille
Lausunnot pyydetään antamaan vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön. Lausuntoa ei tarvitse lähettää erikseen sähköpostitse tai postitse ministeriön kirjaamoon.

Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi:hin. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttämiseksi löytyvät lausuntopalvelu.fi:n sivuilta Ohjeet -> Käyttöohjeet. Palvelun käyttöönoton tukea voi pyytää osoitteesta [email protected].

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Huomenna torstaina on viimeinen päivä lähettää lausunto. Käykää jättämässä mielipiteenne hallitukselle ja virkamiehille tästä syrjivästä ja yksityisyyttä loukkaavasta lakiesityksestä. Ei tarvitse olla monta riviä, kunhan kertoo mitä ajattelee asiasta.

      https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/List

      Niin sanottua työelämän koronapassia tai vastaavaa vaihtoehtoa koskevan lainsäädännön valmistelua varten asetetun työryhmän esitys
      Vastausaika päättyy 31.3.2022

      Suomen Terveysjärjestön puheenjohtaja Merja Lindström oli haastateltavana "työelämän koronapassista" Mikko Kemppe podcastissa:

      https://tokentube.net/v/3013988026/-115---Merja-Lindström---Työelämän-passi--oletko-puolesta-vai-vastaan-

    • Anonyymi

      Koronapassi on Suomen perustuslain vastainen ja rikkoo useita kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Kaikki koronapassin muodot, mukaan lukien nyt esitetty "työelämän koronapassi" on laiton ja ihmisoikeuksien vastainen. Nämä ihmisiä syrjivät lait ja toimintamallit tulee haudata viimeistään nyt kokonaan ja lopullisesti.

      Suomi on demokraattinen maa, jossa kaikki kansalaiset ovat tasa-arvoisia. Mikään terveydentilaan tai henkilökohtaisiin terveyspäätöksiin liittyvä seikka ei saa olla syrjinnän tai muunkaan ihmisten jaottelun verukkeena, ei työelämässä eikä muussakaan yhteiskunnallisessa osallistumisessa.

      Koronapassi ja sen erilaiset laajennukset (ml. ns. "sotepassi) eivät pohjaudu riippumattomaan lääketieteelliseen tutkimukseen, vaan yksipuoliseen lääkeyhtiöiden antamaan tietoon. Kansalaisten tiedossa on koronapassipäätöksen taustalla oleva vahva korruptio lääketeollisuuden taholta. Koronapassipäätöksestä ei käyty vapaata julkista keskustelua, sillä eriäviä näkemyksiä edustavien asiantuntijoiden ja kansalaisten äänet vaiennettiin mediasensuurilla.

      Koronapassin säätäminen lakiin edes väliaikaiseksi, tällä hetkellä hyllyllä olevaksi mahdollisuudeksi oli häpeällinen teko suomalaisilta poliitikoilta.
      Ne, jotka nyt esittävät koronapassia tai "vastaavaa ratkaisua" työelämään, ovat edelleen romuttamassa Suomen perustuslakia ja heidät tullaan tästä teosta muistamaan historiankirjoituksessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      87
      2305
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      51
      1997
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      89
      1837
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1628
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1562
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      25
      1432
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1392
    9. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1390
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1351
    Aihe