Kapitalismi on olennaisesti epävakaa

Anonyymi

ja jopa itsetuhoinen järjestelmä.

62

790

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kapitalismi tekee vieheitä mutta korjaa niitä tehokkaasti.
      Vain neuvostovenäjän kaltainen tyrannia on aina systemaattisesti väärässä. Tikkaa heittävä känninen apinakin tekisi patempia päätöksiä kuin venäjän johtokopla.

      • Anonyymi

        "Vain neuvostovenäjän kaltainen tyrannia on aina systemaattisesti väärässä."

        Tämäkin on näkökulma asia tavallisen venäläisen (lähes kouluttamattoman )enemmistön ihanne valtio on neuvostovenäjä jossa kaupan hyllyt on tyhjänä länsimaisesta propagandasta ja ruokana syödään tuttua ja turvallista hapankaalia ja perunasta eri versioita eikä tarvitse itseään työllä tappaa saati kerätä turhaa varallisuutta .

        Ruotsalaisen iltapäivälehden haastattelussa venäläinen nuori tyttö kertoi perheensä sanovan häntä maanpetturiksi kuullessaan tämän aikomuksista muuttaa maasta tyttö kertoi että tavallinen neuvostovenäläinen on pakotteista lähes onnellinen syystä että niiden vuoksi nekin (lähinnä koulutetut nuoret ikäluokat) palautuvat tavallisiksi neuvostovenäläisiksi joilla ei ole enään varaa länsimaiseen vaurastumiseen ylellisyys hömpötykseen ,matkusteluun ja näyttämään fiksummilta kuin vanhat neuvostovenäläiset ovat olleet .

        Joten kun näin ymmärrämme suurimman venäläisen enemmistön ajatusmaailmaa ymmärrämme myös sen että yrittäminen kouluttautuminen ja menestyminen on kansaa hajoittava asia ja pakotteista johtuva tuleva venäjän köyhyys tekee neuvostokansalaisista sitä mitä he ovat aina olleet ja mitä he haluavat olla diktatuurin alaisia kansalaisia joilla sen vuoksi on ainainen oikeus itkeä ja parkua surkeuttaan syyttämättä itseään ....niin se venäläinen ainainen melankolia ja parku...


    • Anonyymi

      Kapitalismi tekee parhaillaan itsetuhoa Ukrainassa. Aineellista vaurautta pommitetaan tuusan nuuskaksi. Uskonnollisteokraattinen kapitalismi tappaa ja tuhoaa.
      Tilanne on vaarassa laajentua maailmansodaksi. Oligarkit kristillisten pappien tuella asialla. Porvarismin yksi pääteesi on: Ihminen on aina tappohaluinen. Nyt se näkyy kaikessa karuudessaan.

    • Anonyymi

      Aiheesta on tehty tutkimuskin Saksassa Max Plank instituutin professori Streeckin toimesta. Streeck ei ole kommunisti eikä kutsu vallankumoukseen. Hän tarkastelee kapitalismia sellaisena kuin se on ja tekee johtopäätöksiä.
      Periaatteessa Rooman Klubi vuosikymmeniä sitten yritti uumoilla kapitalistisen tuotannon ja luonnon kestokyvyn joutuvan keskenään ristiriitaan ja osin hälytti tiettyihin toimiin. Voidaan täysin olettaa, että sen seurauksena on kiinnitetty erityistä huomiota luonnon ja ilmaston suojeluun. Luontoa ei voi sen kostamatta riistää mielin määrin.

    • Anonyymi

      Venäjän kapitalismi tuhoaa Ukrainaa . Aloituksen tekijälle se lienee mieluisaa ????

    • Anonyymi

      Sota on todella yksi syy kapitalismin mädäntymisessä.
      Kun voiton suhdeluku laskee rauhanomaisen kehityksen aikana niin sodan tullessa voitot tietyillä aloilla voitot nousevat rutkasti.
      Sota on tietylle kapitalismin osalle tuottoisa mutta toisaalta se tuhoaa saavutettua siviilituotantoa. Suomeenkin kohdistuu monien perustarvikkeiden hintojen nousu - se on joillekin sotavoittoa. Suomen palkkatyöläisetkin maksavat ulkomaisille oligarkeille sotaveroa Ukrainan sodan johdosta.
      Mikäli maailmanrauha kestää pidemmän aikaa, voiton suhdeluku laskee, voittoprosentti laskee mutta rahvas elää paremmin.
      Kapitalismissa sodat ovat vääjäämättömiä talouden kannalta. Jälleenrakennus sodan jälkeen tuo jättivoittoja siviilituotannon kapitalisteille mutta palkkatyöläiset kärvistelevät.
      Yhteiskunnallinen tajunta huomaa ennen pitkää sodan mielettömyyden ja se johtaa sotaisen tuotantojärjestelmän kumoamiseen. Ihmiset luopuvat ristiriitojen ratkaisussa sodan.

    • Streeckin mukaan kapitalismilta puuttuu tahto sekä välineet hallita omaa kehitystään.
      Kestääkseen kapitalismi tarvitsisi ulkoisen toimijan, joka määrittelisi toimintasuunnan.
      Sellaista sen sisällä ei ole Tähän saakka kansallisvaltiot ovat joten kuten säädelleet kehitystä mutta sekin on romuttumassa.
      Pääomien kasaantumisen laki kasvattaa tavallisten kapitalistien yläpuolelle oligarkkien ryhmää, joka vapaan kapitalismin ehdoilla kasvaa valtiovallan yläpuolelle valtiota johtavaksi harvalistoksi. Marxilaisuudesta tiedämme, että vapaa kapitalismi luo pääomien kasaantumisen lain. Kansainvälinen tavaranvaihto synnyttää miljardöörejä ja jopa biljonäärejä. Tämä tapahtuu lainmukaisesti kapitalismin voimatta estää kehityskulkua.
      Tässä emme käsittele työväen elinolosuhdetta 500 vuotisen kapitalismin aikana. Marxilaisuus arvostaa kapitalismia feodalismin kukistajana ja koneellisen suurtuotannon luojana ts. aineellisen tuotannon kohottajana.

      Avainsana: Pääomien kasaantumisen laki on kapitalismin sisäinen liikkeelle paneva voima, joka tapahtuu ihmisten selän takana kenenkään voimatta sitä estää.
      Samalla se vie kapitalismia oligarkista kapitalismia kohti. Viimeisten vuosikymmenten sotia voidaan nimittää oligarkkien sodiksi valtiovallasta ja markkina-alueista. Sekin on väistämätön kehityskulku itsetuhoisen kapitalismin piirteenä. Luodaan uutta yhdellä kädellä ja toisella kädellä sitä tuhotaan.

    • Anonyymi

      Esimerkiksi rauhan maailman rakentaminen on kapitalismille mahdoton tehtävä.
      Kapitalismin kansainvälistyessä ja yhtiöiden suurentuessa valtioiden mahdollisuudet vaikuttaa ovat murenemaan päin, eikä valtio enää kykene pitämään suuryhtiöitä kurissa. Muodollisesti puolueita saa olla tukuttain ja äänestä saa mitä lystää mutta viimeisen sanan sanoo päätöksenteossa oligarkkinen valta.

      Parhaillaan kytee finanssikriisi. Osin siihen on syypää virusepidemia. Ympärimaailmaa setelipainot pyörivät täysillä. Katteetonta rahaa luodaan tyhjästä. Suomessakin porvarit väittävät ettei siinä ole ongelmaa, koska velaksi saatua rahaa ei tarvitsen maksaa. Sotatarvikekulut kasvavat ja syövät kansantuotetta.
      Valtiolle tulee katteetonta työn arvosta riippumatonta rahaa. Seuraukset näkyvät jo. Markkinat oikaisevat valhetta. Tavaroiden ja palvelusten hinnat nousevat eli rahan arvo laskee. Talouskasvu hidastuu, koska palkat ja etuudet suhteessa pienevät. Ostovoima pienenee.

      Kapitalistien varakkaampi piiri rikastuu. Taloudellinen epätasa-arvo lisääntyy. Talouden kannalta velka voi estää tulevaisuudessa uusia investointeja. Tulojen keskittyminen rikkaalle vähemmistölle vähentää talouskasvuun tarvittavaa kysyntää.
      Jatkuvan kasvun teoria epäonnistuu kaiken aikaa. Tässä sen taloudellista puolta.
      Toinen kysymys olisi ohessa, kestääkö luonto jatkuvaa kasvua ja onko se ylipäänsä tarpeellista.

    • Anonyymi

      Tälle foorumille kirjoittelevat porvarit pitävät sotaa normaalina olotilana. Heidän teoriansa sisältää ihmisen sisään rakennetun väkivaltaisuuden normaalina luoteenpiirteenä. Sota olisi luonnollinen olotila. Ihmisen täytyy saada sotia tai tehdä laimeampia väkivallantekoja. Vallitsevat uskonnot puoltavat porvarikirjoittajien näkemystä. Kapitalismi ja sota olisivat luonnollinen olotila.

      Kun tarkkaan katsotaan historian kulkua niin sotien luonne on lähes aina ollut rikkaiden keskinäisiä sotia tullakseen entistä rikkaammaksi. Rikkaus tuo ohessa valtaa valtiossa. Kapitalismi on jatkanut sodan ihannetta. Köyhälistö on sumutettu isänmaallisuuden nimissä hankkimaan sotimalla rikkaille lisää omaisuutta.
      Kapitalismi on luonut sellaiset aseet, jotka ovat uhkana ihmiskunnan olemassaololle.
      Yhä suuremman yksityisomistamisen tarve on synnyttänyt ja synnyttää sotia. Kapitalismi ei voi eikä haluakaan päästä sodista irti. Päinvastoin. Aseistautumista lisätään. Jos vihollista ei näy, vihollisia keksitään ja sitten ammutaan.

    • Miten ajattelet tuon perustella?

      • Anonyymi

        No mitä sinä ajattelet tuo kaiken lukeneena? Ryssä ja Kokoomus pahuus vaikka voissa paistaisi. Kumpikaan ei ole koskaan saanut mitään hyvää aikaan. Vai oletko toista mieltä?


    • Anonyymi

      Toisen maailmansodan jälkeen kapitalismi ui syvässä kriisissä. Sosialismi eteni Euroopassa ja maailmalla.
      Länsi-Euroopan valtioissa (siirtomaiden omistajia) ja USA:ssa tuli tarve yhteensovittaa demokratia ja kapitalismi sosialismin etenemisen patoamiseksi. Kapitalismi siirrettiin tiukkaan poliittiseen kontrolliin. Valtio tarvitsi suuren otteen talouselämästä mm. valtiollisten yritysten avulla. Suomessa teollisuus nousi pääasiassa valtion omistamien yhtiöiden toimesta.
      Kehitys johti myös kysymykseen taloudellisen ylijäämän jakamisesta. Valtiot ottivat reippaamman osan kapitalistien voitoista eli niiden tulojen osuus pieneni suhteellisesti. Palkat nousivat. Syntyi käsite; hyvinvointivaltio.
      Kapitalismi noudatti ns. valtiososialismin teoriaa ja nousi ylöspäin mutta kävi samalla ankaraa taistelua työväenaatetta kohtaan. Tilannetta voi nimittää myös kapitalistisen sääntelyn aikakaudeksi.
      Tilanne muuttui 1970 luvulla ja tuloksia näkyy. Kapitalistiselle valtiolle ja kapitalisteille alkoi kertyä ylijäämäpääomia. Suunnanmuutos lisäsi ylijäämäpääomien määrää.

    • Anonyymi

      II maailmansodan jälkeen kapitalismi otti käyttöön sosialismiin suuntautuvaa talouspolitiikkaa. Valtio rakensi yleistä infraa, terveydenhoitoa ym. työväestölle tarpeellista. Sosialismin pelko pakotti siihen mutta lisäsi pelkoa sosialismiin siirtymisestä rauhanomaista tietä.
      Näin syntyi kapitalismin ja demokratian etenemisen pakkoavioliitto.

      1970 luvulla poliittinen porvaristo huomasi vaaran. Sen alkujuuret olivat 1950 luvulla kehitetty liberalismi eli vapaa riisto ja jota valtion tulee tukea. Samaan aikaan natomaat hävisivät kaikki siirtomaasodat. Mille tielle uudet valtiot lähtevät! Naton jäsenmaiden kansalaiset järjestivät suuria mielenosoituksia siirtomaajärjestelmää vastaan.
      Valtion ohjaamasta kapitalismista lähdettiin irti. Englannissa rautarouva Thatcherin ja Yhdysvalloissa Ronald Reaganin aikana.
      Siirtomaiden vapautuminen teki maailmasta yhtenäisen talous-alueen. Kapitalismi palasi vapaiden markkinoiden teesin suojaan. Siirtomaiden rikkauksia ryöstettiin entiseen malliin mutta uudessa tilanteessa vapaan kaupan nimissä. Se edellytti korruptointia kohdemaissa sekä kehittyneessä kapitalismissa. Samalla alkoi julkisen tuotannollisen ja sosiaalisen sektorin alasajo. Raha ja rahan omistajat saivat poliittisen vallan hyppysiinsä. Suunta oli hyvinvointivaltiosta kohti niukkuusvaltiota.
      Porvarillinen valtio takasi pääomien vapaan liikkumisen, sota ammattiliittoja ja työväenliikettä vastaan kasvoi.
      Niukkusvaltion linja johti jatkuvasti lisääntyvään velkaantumiseen. Toisaalla valtion tulojen rosvous samaan aikaan nousi alentamalla roimasti yhtiö- ja osaketuloveroa.

      Ensin sosialistisin keinoin kapitalismi nousi maailmansodan jälkeen kuopasta. Nyt kapitalistisin keinoin valtiot on velkaannutettu ja verokeidas nielee valtiolle kuuluvia varoja. Finanssimarkkinoiden romahdusta odotetaan ja manataan. Jatkuvat sodat nielevät siviilituotannon pääomia.
      Vapaa kapitalismi toimi muutama sata vuotta sitten. Se tuhosi feodalismin talousmuodon perin pohjin ja kehitti aineellisen tuotannon kohoamista huimasti.
      Nyt se näyttää loisistuvan noudattamalla alkuaikojen kapitalismin talouspolitiikkaa, kun olisi tullut jatkaa kapitalistisesta sääntelystä sosialistiseen sääntelyyn, rauhan maailmaan ja kansojen yhdenvertaisuuteen. Vapaa kapitalismi estää vastaista rauhanomaista kehityskulkua.

    • Anonyymi

      1970 luvulla kapitalismi teki täyskäännöksen talouspolitiikassa. Valtion hyvin toimivia yhtiöitä yksityistettiin. Sosiaaliturvan kehitystä alettiin jarruttaa ja yksityistää. Voimaan tuli raaka kapitalismi. Ota voittoa mistä vaan ja millä keinolla tahansa.
      Prosessi edusti oligarkiaan siirtymistä. Oligarkit eivät tarvitse yhteiskunnallista turvaa muuten kuin sen hallussa olevaa armeijaa mahdollisten kapinoiden estämiseksi mutta myös toisilta oligarkeilta ryöstämiseksi. 1990 luvulta lähtien kapitalismi on sotinut taukoamatta.
      Kyseessä pääomien toimintaedellytysten suvereeni ensiarvoisuus.

      Kun valtion verotulot alenivat pääomaverojen kevennyttyä. tilalle astui palkkatyöläisten verotuksen kiristäminen, ei niinkään tuloveroissa vaan salakähmäisesti tavaraverotuksen kautta. Tämä lisäsi valtion tulojen alenemista ja velkaantumista sekä yhteiskunnallisen infran osan siirtymistä pääoman harteille.
      Läntinen kapitalismi palasi alkuperäisen kapitalismin tielle, oligarkkien ylivallan tielle, sotien tielle. Parhaillaan olemme maailmansodan uhan alla.
      Sosiaalinen kapitalismi palasi rahajumalan aikakauteen. Se pelästyi sosialismiin siirtymistä ja palasi uudessa yhteiskuntataloudellisessa tilanteessa vanhentuneeseen hallintomalliin mutta joka johti ja johtaa kurimukseen. Se mikä tepsi kapitalismin alkuaikoina, ei tepsi nykyisessä tilanteessa.

    • Anonyymi

      Millä tavalla taloutta ja hyvinvointia kasvatetaan parhaillaan porvarien sodassa Ukrainassa?
      Ei mitenkään. Se on pelkkää taantumusta.

      • Anonyymi

        Venäjä on taantumus. Kun ei pysty kehittämään hyvinvointia maassaan niin nationalismia nostatetaan hyökkäyssodalla.
        Toivottavasti venäjä ajautuu nopeasti sisällissotaan. Saisivat maistaa omaa lääkettään. Se antaisi mahdollisuuden oikealle kehitykselle aikanaan.


    • Anonyymi

      Ukrainan sota on kaikella tapaa "väärä sota".
      Rutiköyhä Ukraina ja köyhähkö Venäjä ihan kuin sovussa tuhoavat aineellista omaisuutta. EU ja nato kiihottaa osapuolia jatkamaan sotaa.
      EU:n ja natomaiden sotateollisuus kukoistaa. Tilauksia tulee ennätysmäärä. Työläisten molemmissa maissa tulisi nousta barrikaadeille sotaa vastaan pelkäämättä vainoja.
      Tässä sodassa on paljon väärää, jota paljain silmin ei näe.
      Kapitalismi näyttää todella olevan epävakaa järjestelmä.

    • Anonyymi

      Valtioiden velkaantuminen alkoi näkyä 1980 luvulla ja on jatkunut. Taloutta pyöritetään velkarahalla. Velkaa velan päälle - milloin suurehko pörssiromahdus tulee eteen!
      Suomessakin alkaa olla pulaa tiettyjen alojen ammattityöntekijöistä. Rahaa riittää aseistautumiseen ja sitä aiotaan lisätä. Niukkuusvaltion leima on; tavaroita sotaa varten ja samalla työvoiman koulutus tökkii.

      Toinen seikka on veronkierto. Se heikentää valtion rahoitusta tarpeellisiin kohteisiin. Yhteiskunnallinen infra kärsii varojen puutteesta. Suurituloisten verotus on laskenut suunnilleen puolella samaan aikaan kun palkkatyön verotus alvi mukaan lukien on kasvanut. Koko vuosituhannen alkupuolen porvaripuolueet ovat huutaneet varojen vähyyttä ja palkkatyöläisten etuuksien peruuttamisen puolesta. Samaan aikaan työn tuottavuus on noussut ja nousee edelleen. Tieteen näkökulmasta tuottavuuden kohoamiselle ei ole rajoja.

      Talouspolitiikkaan on tullut termit velkavaltio ja talouskurivaltio. "Markkinat", upporikkaat, sanelevat yhä enemmän mitä itsenäiset, demokraattiset valtiot voivat tehdä ja mitä tulee kieltää tavalliselta kansalta. Kansalaiset kokevat tulleensa petetyiksi. Kun demokratia vähenee taloudessa se edistää oikeistopopulistien nousua, joka ei johda kuitenkaan mihinkään. Suomi on tästä hyvä esimerkki. Eräät nostavat kansallisuusvihaa, tukevat aseiden lisäämistä mutta kannattavat sotun leikkauksia.

    • Äärimmäinen oikeisto esiintyy meillä röyhkeästi aseistautumisen lisäämiseksi, josta seuraa yhteiskunnan siviilikehityksen hidastuminen.

    • Anonyymi

      Euro. "On hyvä, että useilla valtiolla on yhteinen raha." Onko?
      Rahan arvo lasketaan kansantuotteessa tuottavuuden perusteella. Nyt EU koostuu sangen erilaisilla kehitystasoilla olevista valtioista. Valuuttaunioni on askel kohti liittovaltiota ja jossa eri alueet joutuisivat noudattamaan edistyneimpien osavaltioiden valuuttasäännöksiä ja jolloin toiset hyötyisivät ja toiset, vähemmän kehittyneet kärsisivät. Niinpä EU:n määräys sallitusta valtionvelasta on hautautunut kenenkään sitä vastustamatta.
      Kehittynyt kapitalismi kiroaa heikompien teollisuuden auttamisen. Se veisi niiden raharuhtinailta tuloja.
      Kapitalismin puitteissa on vaikea nähdä kehitystrendiä kansojen yhdenvertaisuuden kehityksessä. Ellei muu toteudu niin kapitalismi tuottaa sotia.

    • Anonyymi

      Kommunismi ei ole enään edes epävakaa koska romahdus kävi, kapitalismi toimii kaikkialla maailmassa, paitsi Kuubassa ja pohjois-Koreassa. Varmasti tuo vähän sielunlohtua kommareille kun voi kapitalismia kritisoida. Kapitalismi vain toimii ei mitään, parempaa taloutta ei olla vielä keksitty.

      • Mitään yhteiskuntataloudellista järjestelmää ei oikeasti ole koskaan keksitty. Talousmuodot ovat vaihtuneet tajunnasta riippumatta, olosuhteiden eli tuotantovoimien kehittymisen mukana ikään kuin ihmisten selän takana. Ihmisten tahtomatta mutta välttämätön vastainen kehitys pakotti hylkäämään vanhan ja rakentamaan uutta.
        Haluaako ihmiskunta tietoisesti luoda uudelleen orjuuteen perustuvan tuotantomuodon. Varmastikaan ei mutta antiikin orjuus työvoimana syntyi silloisen sosiaalisen suku- ja heimoyhteisön rappeuduttua ja omaisuuksien kerääntymisen seurauksena. Sekin ilmiö tapahtui ihmisten siihen tarkoituksellisesti valmistamatta.

        Nyt kapitalismi elää taantumuksen aikaa. Pääomien ylijäämää siirretään verokeitaisiin ja yltyvillä sodilla tuhotaan aineellista omaisuutta. Muutos tulee. Se kolkuttaa jo aika rajusti.
        Menneestä historiasta voidaan nykyään arvioida paljon paremmin minne täytyy kulkea, ei absoluuttisesti mutta kuitenkin.
        Sellaiseen sosialismiin ei tietenkään mennä, mikä osoittautui vaillinaiseksi. Ihmisten tietoisuus kasvaa, yhdenvertaisuuden aate pohjalla sota-aseista vapaan maailman suuntaan.

        Ukraina on raaka esimerkki kapitalistien keskinäisestä kilpailusta.


      • Anonyymi
        Partacus kirjoitti:

        Mitään yhteiskuntataloudellista järjestelmää ei oikeasti ole koskaan keksitty. Talousmuodot ovat vaihtuneet tajunnasta riippumatta, olosuhteiden eli tuotantovoimien kehittymisen mukana ikään kuin ihmisten selän takana. Ihmisten tahtomatta mutta välttämätön vastainen kehitys pakotti hylkäämään vanhan ja rakentamaan uutta.
        Haluaako ihmiskunta tietoisesti luoda uudelleen orjuuteen perustuvan tuotantomuodon. Varmastikaan ei mutta antiikin orjuus työvoimana syntyi silloisen sosiaalisen suku- ja heimoyhteisön rappeuduttua ja omaisuuksien kerääntymisen seurauksena. Sekin ilmiö tapahtui ihmisten siihen tarkoituksellisesti valmistamatta.

        Nyt kapitalismi elää taantumuksen aikaa. Pääomien ylijäämää siirretään verokeitaisiin ja yltyvillä sodilla tuhotaan aineellista omaisuutta. Muutos tulee. Se kolkuttaa jo aika rajusti.
        Menneestä historiasta voidaan nykyään arvioida paljon paremmin minne täytyy kulkea, ei absoluuttisesti mutta kuitenkin.
        Sellaiseen sosialismiin ei tietenkään mennä, mikä osoittautui vaillinaiseksi. Ihmisten tietoisuus kasvaa, yhdenvertaisuuden aate pohjalla sota-aseista vapaan maailman suuntaan.

        Ukraina on raaka esimerkki kapitalistien keskinäisestä kilpailusta.

        Venäjän imperialistinen hyökkäy Ukrainaan on ollut raaka ja tuomittava, ja tuonut maaailmaan epävakautta ja varustelu kierrettä lisää. Taistolais-kommunistit aikoinaan olivat tuon roistovaltion lipunkantajia myös suomessa. Historia kertoo kaiken.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Venäjän imperialistinen hyökkäy Ukrainaan on ollut raaka ja tuomittava, ja tuonut maaailmaan epävakautta ja varustelu kierrettä lisää. Taistolais-kommunistit aikoinaan olivat tuon roistovaltion lipunkantajia myös suomessa. Historia kertoo kaiken.

        "Taistolais-kommunistit aikoinaan olivat tuon roistovaltion lipunkantajia myös suomessa."

        Taistolaisnuoret eivät voineet tukea kapitalistista Venäjää, koska liike kuoleutui 1970 luvun lopussa ja kapitalistinen kokeilu alkoi 1990 luvun alkupuolella Neuvostoliiton hajottua.
        Jos ei tunne historian kulkua eikä kannata ryhtyä valehtelijaksikaan.
        Taistolaisnuoret tukivat sosialismia ja paljastivat kapitalismin imperialismia. Useimmat porvarit kiljuivat ilosta, kun Venäjä lähti kapitalistiselle tielle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Taistolais-kommunistit aikoinaan olivat tuon roistovaltion lipunkantajia myös suomessa."

        Taistolaisnuoret eivät voineet tukea kapitalistista Venäjää, koska liike kuoleutui 1970 luvun lopussa ja kapitalistinen kokeilu alkoi 1990 luvun alkupuolella Neuvostoliiton hajottua.
        Jos ei tunne historian kulkua eikä kannata ryhtyä valehtelijaksikaan.
        Taistolaisnuoret tukivat sosialismia ja paljastivat kapitalismin imperialismia. Useimmat porvarit kiljuivat ilosta, kun Venäjä lähti kapitalistiselle tielle.

        Taistolaisten ideologinen tehtävä oli puhdistaa suomi kaikesta antikommunismista ja neuvostovastaisuudesta ja kuljettaa suomi suuren historiallisen sodan voittajan rinnalla siihen tukeutuen ja sen johtamana kohti uutta maailmanjärjestystä, eli kommunistista diktaatuuria kohden. Liike sammui pikkuhiljaa 1980 luvulle tullessa, menivät naimisiin, ja ssurin osa sentään järkiintyivät, joillekkin jäi vielä höyryt päälle. Stalinistien taru oli lopussa.


    • Anonyymi

      Järjestelmä on aina sekoitus vapaata kilpailua ja kontrolloitua suunnitelmallisuutta.

      Kuka nyt jaksaa enää märehtiä noita sadan vuoden takaisen propagandan iskulauseita.

    • Anonyymi

      Vasemmistolainen Esko Seppänen on tuonut esiin euron ongelmia useissa kirjoissaan.
      Euro hyödyttää vauraimpia jäsenmaita muiden kustannuksella, mm. Saksaa, Itävaltaa, Hollantia ja Suomea. Myös Ranska lienee hyötyjän osassa. Turistit näkevät vain valuutan käytön helppouden.
      Kun euron arvo määräytyy koko alueen talouden keskiarvosta, se on Saksan kannalta aliarvostettu suhteessa muihin valuuttoihin. Se vahvistaa Saksan vientiä. Saksa pitää nykytilanteesta kynsin hampain kiinni. Tilanne muuttuisi, jos Saksa avustaisi heikompia euromaita ja kohottaisi teollisuuden tasoa niissä. Kapitalismi ei salli sellaista.

      Streeck esittää viisi pulmaa kapitalismille:
      Stagnaatio (talouden pysähtyminen tai vain hidas kehitys))
      Oligarkkien tulojen uudelleenjako
      Julkisen alan alan kuihduttaminen
      Korruptio
      Globaali anarkia

    • Vuoden 2008 maailman talouden romahduksen jälkeen talouskasvu hiipui. Syitä löytyy edellä mainituista viidestä kohdasta.
      Taloudellinen epätasa-arvoisuus jatkaa etenemistään. Vaurauden keskittyminen yhä harvemmille supistaa tuotannon kasvua. Se ei edistä edes luonnon suojelua, koska oligarkit käyvät jatkuvaa sotaa jossain ja turmelevat luontoa.
      Koronatoimet, EU:n tyhjästä luoma velkaraha vahvistaa oligarkiaa. Suomessa yksityisomistuksen etu on mennyt niin pitkälle, ettei valtio kykene enää kouluttamaan tärkeiden alojen ammattilaisia. Päivän puheenaiheet sodasta kulkevat sotilasmenojen korottamisesta. Varat on luonnollisesti poissa siviilituotannosta.

      Talouspolitiikka palvelee kaikkia yhtäläisesti! Niin propagoidaan julkisesti. Todellinen elämä kulkee oligarkiaa tukien. Nykyinen Yhdysvalloista lähtenyt liberalismin oppi asettaa talouspolitiikan tehtäväksi yksityistämisen ja oligarkian tukemisen. Yhdysvalloissa tuloerot ovat räjähtäneet käsistä. Noin 10 % väestöstä kohottaa toimeentuloaan, muu osa pysyy ennallaan tai tulot vähenevät. Maata hallitsee käytännössä oligarkia.
      Useissa Euroopan maissa oligarkia etenee, mukana mm. Venäjä ja Ukraina.
      Marx esitti, että jos kapitalismi ei aikanaan kukistu, niin lopulta yksi ihminen omistaa kaiken markkinoilla tuotettavan - seuraavaksi pari kansalaista kantaa oligarkin sorvin ääreen työhön ja sen jälkeen kaikki palkkatyöläiset tekevät työtä kaikkien hyväksi.

    • Anonyymi

      Ai noinko se tapahtuu, tiedetään jo eukäteen. kommareilla ei ole muuta kuin pähkäillä kapitalismin tuholla.? Saahan silläkin aikansa kulumaan.

      • Anonyymi

        Kapitalismin epävakaus paljastuu pähkäilemättäkin.


    • Porvarilliset yhteiskuntatieteilijät yrittävät hahmottaa tulevaisuutta. Yleispiirre on, että kapitalistinen tuotantotapa sotineen säilyy kunnes auringon muuttuminen novaksi tuhoaa kaiken elämän maapallolta.
      Toinen joukko hahmottaa kapitalismia sotien kautta ja on huolissaan maailman tuhoutumisesta kapitalistien ylettömän voitonsaalistuksen takia.
      Kolmas joukko, marxilaiset hahmottavat Marxin ajoista lähtien ihmiskunnan kehitystrendiä, joka kulkee luolamiehestä korkean tietoisuustason ihmiskunnaksi, joka lakkauttaa sodat ja joka on tulevan sosialismin yksi päätehtävä.

      Parhaillaan kaksi blokkia käy sotaa Ukrainassa siitä, kumman etupiiriin Ukrainan luonnonrikkaudet kuuluvat.

      • Anonyymi

        Eihän se kommunismikaan rauhaa tuonut maailmaan, suunnattomasti ihmisuhreja ja sotia. Rauhasta ei ollut tietoakaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän se kommunismikaan rauhaa tuonut maailmaan, suunnattomasti ihmisuhreja ja sotia. Rauhasta ei ollut tietoakaan.

        Sosialismi ei ehtinyt tulla vallitsevaksi tuotantotavaksi. Kapitalismi saattoi tuottaa sotia ja ihmisuhreja suuressa mitassa. Näin tapahtuu Ukrainassa parasta aikaa. Rauhasta ei ole tietoakaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sosialismi ei ehtinyt tulla vallitsevaksi tuotantotavaksi. Kapitalismi saattoi tuottaa sotia ja ihmisuhreja suuressa mitassa. Näin tapahtuu Ukrainassa parasta aikaa. Rauhasta ei ole tietoakaan.

        Imoerialismi se sotia synnyttää ja on aina synnyttänyt, Venäjän hyökkäys Ukrainaan on juuri tällainen. Venäjä/N-liitto /Venäjä sitä samaa sotaisaa imperialismia. Ukrainalla oikeus puolustaa hyökkääjää vastaan.


    • Oligarkia kehittyy kapitalismissa kaiken aikaa.
      Oligarkia syntyy kun yhteys kansakunnan vaurauden ja ja kapitalistien välillä katkeaa. Kapitalistien ei tarvitse välittää kansantalouden kasvusta, koska heidän kansainvälisesti sijoitettu omaisuutensa kasvaa oligarkiasta riippumatta.
      Kuvioon tulee myös mahdollisuus paeta ulkomaille, ottaa varansa matkustaa Sveitsiin, Britanniaan tai Yhdysvaltoihin. Venäläisiä oligarkkeja nähdään ulkomailla mm. Kreikassa ja mainituissa valtioissa. Luultavasti oligarkkeja muuttaa muualtakin suojattuihin valtioihin tai varmistavat varojen siirron.
      Pääomamarkkinoiden kansainvälistyminen kasvaa reippaasti 1980 luvulta lähtien. Sen jalanjäljissä kulkee veropakolaisuus, veronvälttely, verosuunnittelu lailliselle veronkierrolle, hallitusten kiristäminen etuuksilla uhalla viedä tuotantolaitokset maasta muualle.
      Tulot keskittyvätkin kovaa vauhtia rikkaimmalle prosentille väestöstä. Oligarkismia hyödyttää julkisen talouden yksityistäminen. Niistäkin tulevien voittojen osat voidaan piilottaa.

      Avainsana.
      Pääomien kasaantumisen laki johtaa varallisuuden keskittymiseen yhä harvemmalle rikkaiden osalle. Poliittisesti se merkitsee poliittisen vallan (parlamentarismi) nujertumiseen. Kehittyvä oligarkia hyppää parlamenttien yläpuolelle ja määrää tahdin.
      Marinin hallituksen kuoren alla näkyy selvästi, että se tekee päätöksiä sodan ja rauhan kysymyksistä tietyn superrikkaiden ryhmän etujen puolesta sorsien toisia oligarkkeja. Kehitystrendi on havaittu alkaneen aikaisemminkin.
      Hallitukset ja parlamentti joutuvat ymmärtämättään tekemään päätöksiä, jotka on jo valmisteltu oligarkkien toimesta.

    • Anonyymi

      Kokoomuksen johtaja Orpo:
      ”Ajamme sosiaalitukien leikkaamista, jotta työn vastaanottaminen kannattaisi nykyistä enemmän. Tämä on oikea hetki tehdä rakenteellisia uudistuksia sosiaaliturvaan ja verotukseen. Meillä on edelleen työvoimapula tämän kaiken keskellä…”

      Tällä tavalla etenee sotahävittäjien rahoittaminen. Palkkatyöläinen maksaa.

    • Neljäs oire kapitalismin mädäntymisessä on korruptio. Se on ollut kapitalismin seuralainen alusta saakka. Valtiovalta muodostuu omistajista ja sitä tukevasta poliittisesta porvaristosta.
      Streeckin mukaan finanssikapitalismin on noussut määräävään asemaan. Se riippumatta siitä, että parlamentissa voi istua rahvaasta lähtöisin olevia kansanedustajia. Korruption yksi muoto on antaa yksityisfirmoille niitä tai näitä etuuksia valtion kustannuksella, kuka eniten maksaa "pöydän alla". Valtion virkamiesten tietotaito voi olla heikko ja he ovat vietävissä. Lainsäädäntökin on monimutkainen ja täynnä tulkintamahdollisuuksia.
      Vuoden 2008 jälkeen petos ja korruptio alkoivat rehottaa pankkimaailmassa. Pankeille ja verorikollisille annetaan koviakin sakkoja mutta kokonaisuus ei muutu.
      Suuryrityksille ja -omistajille miljoonaiset ja miljardisakot ovat lopulta murenia.
      Vastuuntunto lakkaa, kierous rikastumisessa, röyhkeä riisto palkoissa ovat kapitalismin kuolonkorinan ilmauksia, kiihtyvät sodat mukaan lukien.

      • Anonyymi

        "Neljäs oire kapitalismin mädäntymisessä on korruptio"

        Et näköjään tuntenut Neuvostoliittoa ollenkaan.


    • Anonyymi

      Sodan uhka kasvaa. Taistelu tavaramarkkinoista.
      Voiton suhdeluku alenee oligarkkien suurteollisuudessa. Pienyrittäjien asema vaikeutuu. Voiton tuottaminen vaikeutuu valtion tuista riippumatta.
      Taistelu markkinaosuuksista saa yhä rumempia muotoja. Kapitalismin julkinen kuva saa yhä uusia tahroja. Markkinaosuuksia vallataan pakotepolitiikalla. Valtiolle kuuluvia veroja kaapataan eli veronkiertorikollisuus kasvaa. Toisten valtioiden varoja jäädytetään vahvempien toimesta. Tämä kaikki siksi, että rikkaista tulisi entistä rikkaampia. Sota on yksi muoto jakaa markkinoita uudelleen.
      Kapitalismin talouden laki on jatkuvan kasvun laki. Kun taloudellinen kasvu ei etenekään, käytäntöön tulevat rumat temput voittojen uudelleenjaossa.
      Mielestäni nämä seikat ovat näkyvissä viimeisen 30 vuoden kehityskulussa.

      Sota luonnollisesti tuhoaa aineellista omaisuutta ja antaa sodanjälkeisen hetkellisen nousukauden. Aseet korvataan ja jälleenrakennuksesta suuryhtiöt saavat rahasammon.

    • Anonyymi

      Taloudellinen anarkia.
      Kapitalismi tuottaa mitä ihmiset ostavat, tarpeellista tai tarpeetonta. Mainonta kiljuu osta, osta.
      Kapitalismi tarvitsee myös keskuksen hillitäkseen tuotannollista anarkiaa ja haaliakseen myös reuna-alueita. Britannia oli tällainen 1920 luvulle saakka. USA otti valtikan ja toimi sellaisena 1970 luvulle saakka.
      Kapitalismi tarvitsee vakaat suhteet valuuttojen välillä kaupan ja pääomasiirtojen vuoksi ja siten myös pääomien kasvun vuoksi. Toisin sanoen kapitalismi tarvitsee sääntelyä eli sosialistista toimenpidettä. Pelkkä talous ei riitä. Tarvitaan myös voimaa mm. reuna-alueiden raaka-aineiden saannin turvaamiseksi. Tällainen yhteistoimija on naton sotilasliitto. Natomaat sopivat etupiireistään ja ovat sopineet, yhteisestä voimankäytöstä jos vähemmän kehittyneet valtiot uhmaavat rikkoa keskuksen sanelua. Nato on kehittyneen kapitalismin yhteinen sotavoima ja on käyttänyt voimaa viime vuosikymmeniä enenevästi. Nato on varalla myös ettei sen jäsenmaissa nouse oligarkialle uhanalaisia hallituksia.
      Mistä muusta Ukrainan sodassa on kysymys kuin etupiireistä? Naton ulkopuolinen kapitalismi uhkaa naton kauppaintressejä. Lopputulos ratkaistaan sodalla.

      Kapitalismin ongelma.
      Se tarvitsee yhä enemmän sääntelyä mitä moninaisissa asioissa. Rajoittamaton voitonsaalistus murtaa aika ajoin tasapainoa jopa avoimen sodan avulla kauppasodan ohella ja ylijäämää tuhotaan sotimalla.
      Mikäli kapitalismi säilyisi se tarvitsee sekasortoa. Sekasorto puolestaan estää järjestelmällistä tuotantoa. Suo siellä, vetelä täällä.
      Ihmisen kannalta rajaton kilpailu muuttuu anarkiaksi. Kilpailu itsessään sisältää anarkian ainekset. Sitten tuhotaan, taas rakennetaan ja taas tuhotaan.

    • Anonyymi

      USA:lla on sotaista iskuvoimaa. Sillä on maailman mahtavin sotakoneisto. Se ei auta.
      USA ei kykene järjestämään sodan jälkeistä tilannetta. Tuhot vuoden 1990 jälkeen on suuret. Tuhotut valtiot (arabimaissa) ovat jääneet omilleen. Dollarin asema on epävakaa eikä ruplan pörssiarvon aleneminen auta. Afganistanista USA lähti alushousut jalassa. Sitä häpeää USA yrittää paikata Ukrainassa mahtavilla puheilla.
      USA:n sotavoiman kykyä ei silti pidä aliarvioida. Maailmankaupassa USA:n asema heikkenee ja siitä johtuu Biden yltiömäiset puheet. USA vastaan Eurooppa tilanne on kiristynyt pidemmän aikaa.

      Kaikki, jotka kynnelle kykenevät, vakoilevat maalta mereltä ja ilmasta Ukrainan sotaa unohtamatta ihmisvakoojien verkkoa.
      USA syyttää Venäjän oligarkkeja ja pitää retorisia puheita niitä vastaan. USA on kuitenkin kaiken maailman oligarkkien turvasatama, joitakin petetään toisia otetaan kumppaneiksi. USA on ottanut politiikan jatkeeksi vihollisiksi katsomiensa valtioiden varojen jäädyttämisen. Sodankäynti siirtyy osittain pakotteiden ja vieraiden varojen pimittämiseksi.
      Kapitalismi käy yhä enemmän taloussotaa markkinoista.

      Kapitalismille näyttää Kiina olevan mystinen tapaus. Kiinan odotetaan luiskahtavan kapitalismiin mutta siinäkin tapauksessa Kiina on uusi ja nouseva tekijä tavaramarkkinoissa "vanhalle kapitalismille". Kysymys kuuluukin, minne ylijäämäpääomat saadaan sijoitettua. Ukrainan sodan kääntöpuoli USA:n sanallisen riehumisen ansiosta kaventaa natomaiden sotamahdollisuuksia. Maailma muistaa tuomita hyökkääjän toisin kuin ennen.
      On epäiltävissä että kaaos ja anarkia tulevat jatkumaan kapitalismissa.

      Tuhannen taalan kysymys onkin milloin maailman työläiset kyllästyvät porvareiden tuhovimmaan. Työläisten työtä kapitalistien keskinäisissä sodissa tuhotaan.
      Tuho loppuu hetkessä, jos työläiset asettuvat yleislakkoon. Sotatarviketuotanto lakkaa, kun työläiset sanovat: Teemme vain siviilitarvekaluja.

    • Anonyymi

      Nykyaikaiset kriisit, useat niistä kapitalismi on pakotettu korjaamaan sosialistisilla konsteilla. Kriisin ohituksen jälkeen jälleen toimitaan yksityisen voitontavoittelun merkeissä kohti seuraavaa kriisiä.
      Päällä olevaa Ukrainan sotaa voi verrata oligarkkien sodaksi. Venäjään kohdistetut kauppasanktiot julistetaan avoimesti kohdistettavan venäläisiin oligarkkeihin. 1990 luvulla läntiset pankit ottivat venäläisten valtioltaan ryöstävien varoja. Nouseville oligarkeille taattiin jopa turvallisuus, mikäli Venäjän valtio alkaisi vaatia varoja takaisin. Ukrainan sodan osapuolet paljastavat kilvan toistensa oligarkkien metkuja.
      Tilanne heijastaa sitä, että kapitalismi on ylikypsä löytämään tuottavia sijoituskohteita. Sen seurauksena veronkiertopankit pursuvat yli äyräiden.

      Kapitalismilla on kyllä vielä mahdollisuus kehittää siviilituotantoakin. Tietotaitoa ja pääomia löytyy. Oletukset kapitalismin tuotapikaisesta tuhoutumisesta ovat ennenaikaisia mutta lopun aikojen sotaisuus jarruttaa kehitystä huomattavasti.
      Historiallinen materialismi: Ihmiset muuttavat maailmaa ja ohessa tuotantosuhteita.
      He tekevät niin vapaaehtoisesti huomattuaan valuviat tai pakosta vanhentuneen tuotantovan ylikypsyyden seurauksena ja jota sodat siivittävät.
      Tämän vuosituhannen kapitalismin käymät sodat heijastavat kapitalismin ylikypsyyttä. Reaalisosialismin hajoaminen ei auttanut. Kapitalismi päinvastoin sai siitä käyttövoimaa jatkaa tuotantotapansa tuhoamista, jatkaa taistelua yhä suuremmista yksilöiden rikkauksista ja sen tuomasta vallasta.

    • Anonyymi

      Kapitalismi kasvattaa itsekkyyttä, rahan ahneutta. Suuromistajien edut asettuvat vastakkain ja sitten sota.

    • Anonyymi

      Kapitalismin itsetuho.
      Veikkaus. Ukrainan sodan jälkeen kapitalismi alkaa toimenpiteet Kiinaa vastaan.
      Läntiselle kapitalismille on myrkkyä Kiinan silkkitie hankkeet. Silkkitie hanke auttaa monia alikehittyneitä maita.

    • Pari vuotta vuotta sitten kapitalismissa arvioitiin olevan 2 biljoonaa euroa verokeitaissa. Ne ovat poissa maailman taloudesta. Ukrainassa niin Venäjä kuin läntinen kapitalismikin tuhoaa pimitettyä pääomaa ja sen ohella vaivalla aiemmin rakennettua. Sota on tyypillinen kapitalismille ylijäämäpääomien hävittämisessä. Toinen tie olisi Kiinan silkkitieprojektin kaltainen, jossa sijoitetaan suuria summia siviilituotannon edistämiseksi.

      Velkakapitalismi tuottaa suhteellisen säännöllisesti suuria talouslamoja. Sellaista on ennakoitu ja jonka ilmaantuminen on saattanut siirtyä sotien vuoksi joksikin aikaa.

      Kapitalismi ei kuoleudu kertarysäyksellä. Se edellyttäisi maailmansodan kaltaista tilannetta. Mätäneminen näkyy mm. talouskurin politiikassa, jonka keskeinen sisältö on estää sosiaalisten rakenteiden kehittäminen.
      Ukrainan sota on edistänyt suuresti tavallisessa rahvaassakin sodan oikeutusta. Onpa ilmaantunut lähes unohduksissa oleva suomalainen oikeistoprojekti "Karjala". Vallitseva sota on synnyttänyt kirjoituksia hankkia sodalla menetetyt alueet II maailmansodassa takaisin.
      Avaruusteknologia ja tietotekniikka on suuresti edistynyt. Sitäkin käytetään ihmisten tuhoamiseksi kun uuden teknologian avulla kyettäisiin edistämään huomattavasti alikehittyneitä maita.

      Marxilaisuudessa historiallisen materialismin analyysissä ihmiset poistavat moskan ennen pitkää. Ellei se tapahdu rauhanomaisesti niin sitten kansanjoukot lähtevät kaduille.

      Tämänhetkinen tilanne on vaarallinen. Kapitalistiset ydinasevaltiot ovat vastakkain ja sormi lähellä liipaisinta. Antautuuko kapitalismi ja solmii sodanvastaiset kanssakäymisehdot, siinä olisi pelastus ihmiskunnalle rauhanomaiseen muutokseen.

    • Ainoa kuitenkin tähän asti joka on kyennyt tuomaan hyvinvointia myös kansan tasolle on kapitalistinen talous jota myös porvarilliseksi sanotaan!

      • Anonyymi

        Olen kanssasi samaa mieltä, kapitalismi on hyvä renki mutta huono isäntä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Olen kanssasi samaa mieltä, kapitalismi on hyvä renki mutta huono isäntä.

        Kapitalismihan ei ole mikään uskonto kuten sosialismi. Kapitalismi on vapaata toimintaa kunkin parhaaksi näkemällä tavalla. Sosialismi taas on pakkovaltaa jossa jopa yksilöiden puheita on aikalailla valvottu ja niiden perusteella häkitetty puhujia!

        Vapaus on hyvä renki kuten isäntäkin!


      • Extyökkäri kirjoitti:

        Kapitalismihan ei ole mikään uskonto kuten sosialismi. Kapitalismi on vapaata toimintaa kunkin parhaaksi näkemällä tavalla. Sosialismi taas on pakkovaltaa jossa jopa yksilöiden puheita on aikalailla valvottu ja niiden perusteella häkitetty puhujia!

        Vapaus on hyvä renki kuten isäntäkin!

        Kapitalismi on feodaalisen tuotantotavan kumoaja, pappis- ja aatelisvallan kumoaja ja joka prosessi on veren kyllästämä. Miksi niin? Aatelisto ja papisto edustivat kansasata noin pari prosenttia eivätkä ne halunneet vapaaehtoisesti luopua vallasta. Nouseva porvaristo edusti kaupan ja tuotannon vapautta. Kukaan ei synny erityiseen säätyyn ja ole siinä hautaan saakka. Kuka tahansa saa tehdä bisnestä syntyperästä riippumatta. Veristen kahinoiden jälkeen kapitalismi alkoi voittaa Länsi-Euroopassa ensimmäisenä maailmassa. Kapitalismi loi bisneksen teon vapauden ja työläiset 1800 luvulta alkaen alkoivat taistella äänioikeudesta, järjestäytymisen oikeudesta, palkasta, sosiaaliturvasta, työsuojelusta jne..
        Feodalismi laahustaisi vieläkin alkeellisessa tuotannossa pappisvallan alla.
        Kapitalistinen kumous mursi feodalismin ja vei maailman uudelle, korkeammalle tasolla.

        Onko kapitalismi ihmiskunnalle korkein tuotantomuoto? Yhä useammat porvaritkin alkavat epäillä. Kapitalismissa tänään feodaalista aatelistoa edustaa rikkaat oligarkit ja papistoa media. Ne luovat jarruja vastaisen kehityksen esteeksi.
        Rahat ja valta ovat keskittyneet oligarkeille ja porvarilliselle medialle.
        Sotaisuuden raju kasvu on suuri vaaratekijä. Toisaalta mm. Ukrainan sotaa yritetään lopettaa maailmanlaajuisella valtiollisen tason sodanvastaisella liikkeellä eli sosialistisella konstilla.

        Kapitalismin uumenista nousua yrittänyt sosialismi on heijastanut kapitalismin vararikkoa mutta voittaa sittenkin kaikista vastoinkäymisistä riippumatta. Kapitalismikaan ei syntynyt yhdessä yössä sovussa kirjoitetuilla päätöslauselmilla. Muutosprosessi on vieläkin maailman reuna-alueilla menossa.

        Mistä on pääasiallinen kamppailu?
        Vastakkain ovat sosiaalisen ja rauhanomaisen maailman kehitystrendi ja toisaalla oligarkkien ja niiden hallitseman median välinen kamppailu.
        Aatelisvalta hävisi taloudellisen harvainvallan takia. Kapitalismi häviää harvalukuisen oligarkian takia. Sosialismi ei jämähdä paikoilleen. Se kehittyy kaiken aikaa, monissa eri muodoissa ja sen kehitystrendi on toiminut lähes pari sataa vuotta. Yhteisöllisyyden aate etenee eikä oligarkit voi sitä estää.

        Extyökkäri ymmärtää tämän. Hän on aikaisemmin usein ilmaissut Marxia lukematta omasta päästään sosialistisia näkemyksiä, oikeita sellaisia. Miksi? Hän tiedostamatta näkee maailmassa tapahtuvan muutostrendin.
        Vapaus ja sosialismi vievät ihmiskuntaa huimasti eteenpäin.


      • Partacus kirjoitti:

        Kapitalismi on feodaalisen tuotantotavan kumoaja, pappis- ja aatelisvallan kumoaja ja joka prosessi on veren kyllästämä. Miksi niin? Aatelisto ja papisto edustivat kansasata noin pari prosenttia eivätkä ne halunneet vapaaehtoisesti luopua vallasta. Nouseva porvaristo edusti kaupan ja tuotannon vapautta. Kukaan ei synny erityiseen säätyyn ja ole siinä hautaan saakka. Kuka tahansa saa tehdä bisnestä syntyperästä riippumatta. Veristen kahinoiden jälkeen kapitalismi alkoi voittaa Länsi-Euroopassa ensimmäisenä maailmassa. Kapitalismi loi bisneksen teon vapauden ja työläiset 1800 luvulta alkaen alkoivat taistella äänioikeudesta, järjestäytymisen oikeudesta, palkasta, sosiaaliturvasta, työsuojelusta jne..
        Feodalismi laahustaisi vieläkin alkeellisessa tuotannossa pappisvallan alla.
        Kapitalistinen kumous mursi feodalismin ja vei maailman uudelle, korkeammalle tasolla.

        Onko kapitalismi ihmiskunnalle korkein tuotantomuoto? Yhä useammat porvaritkin alkavat epäillä. Kapitalismissa tänään feodaalista aatelistoa edustaa rikkaat oligarkit ja papistoa media. Ne luovat jarruja vastaisen kehityksen esteeksi.
        Rahat ja valta ovat keskittyneet oligarkeille ja porvarilliselle medialle.
        Sotaisuuden raju kasvu on suuri vaaratekijä. Toisaalta mm. Ukrainan sotaa yritetään lopettaa maailmanlaajuisella valtiollisen tason sodanvastaisella liikkeellä eli sosialistisella konstilla.

        Kapitalismin uumenista nousua yrittänyt sosialismi on heijastanut kapitalismin vararikkoa mutta voittaa sittenkin kaikista vastoinkäymisistä riippumatta. Kapitalismikaan ei syntynyt yhdessä yössä sovussa kirjoitetuilla päätöslauselmilla. Muutosprosessi on vieläkin maailman reuna-alueilla menossa.

        Mistä on pääasiallinen kamppailu?
        Vastakkain ovat sosiaalisen ja rauhanomaisen maailman kehitystrendi ja toisaalla oligarkkien ja niiden hallitseman median välinen kamppailu.
        Aatelisvalta hävisi taloudellisen harvainvallan takia. Kapitalismi häviää harvalukuisen oligarkian takia. Sosialismi ei jämähdä paikoilleen. Se kehittyy kaiken aikaa, monissa eri muodoissa ja sen kehitystrendi on toiminut lähes pari sataa vuotta. Yhteisöllisyyden aate etenee eikä oligarkit voi sitä estää.

        Extyökkäri ymmärtää tämän. Hän on aikaisemmin usein ilmaissut Marxia lukematta omasta päästään sosialistisia näkemyksiä, oikeita sellaisia. Miksi? Hän tiedostamatta näkee maailmassa tapahtuvan muutostrendin.
        Vapaus ja sosialismi vievät ihmiskuntaa huimasti eteenpäin.

        Kapitalistinen/porvarillinen talous voittaa sinun sosialismisi Partacusi mennen tullen.

        Kapitalistinen talous on vapautta toteuttaa ideoitaan kun sinun sosialismisi on vapauden rajoittamista. Siinä olet oikeassa jotta meillä saa kuka hyvänsä jolla on kykyä harjoittaa bisnestä mutta sosialismissa se ei onnistu koska niissä ei yrittäjyyttä siedetä kuin ehkä yhden henkilön yksin yrittäjänä. Sosialismissa ei pääse kasvamaan satoja ja tuhansia työllistäviä yrityksiä yrittäjäpohjalta.

        Se mikä on ollut ihmiskunnan korkein tuotantomuoto saadaan selville vasta kun ihmiskunta häviää tältä palloltaan. Siihen astihan se aina voi kehittyä edelleen. Nyt on nähtävissä, että porvarillinen talous on hyvinvoinnin suhteen nyjertanut sosialistisen/marxilaisuuteen viittaavan talouden mennen tullen.

        Kun tunnut olevan oligarkkien suuri ihailija niin nekin ovat kommunistisen sosialismin lapsia. Sinnehän niitä nousi kun Putlerin kaltaiset KGB huijarit alkoivat huijaamaan maksalta sille jaettuja osuuksia yhteisestä potista. Siis ei kommunismia, ei olikarkkejakaan!

        Tuo sinun Partacusi vertauksesi sosialistinen = rauhanomainen on niin suurta humbuugia kuin mahdollista. Sosialismi ei edes pysy pystyssä ilman väkivaltaa, se ei pääse valtaan ilman väkivaltaa! Vai missä on siirrytty sosialismiin vapaissa demokraatisissa monipuolue vaaleissa! Missä sosialismissa sallitaan demokraattisesti puolueita laidasta laitaan samoin oikeuksin? Missä muualla salainen poliisi vahtii samalla tavoin kansalaisia kuin sosialismeissa? Tuota valvontaa oli NL:ssa, DDR:ssä ja muissa NL satelliiteissa, sitä on Kiinassa ja Kuubassa mutta ei samassa määrin eikä samassa tarkoituksessa esim. EU alueella.

        Kun lännen NATO on puolustusliitto niin idan Varsovanliittohan taisteli jopa oman yhteisönsä sisällä monissa osissa entisen NL:n aluetta. Mitä muuta se oli kuin sotaisuutta?

        Sosialismiin viittaavakin on saatava pois jos haluamme todella yleiseen hyvinvointiin ja ay mafia on yksi niitä sosialismin linnakkeita!


      • Anonyymi
        Extyökkäri kirjoitti:

        Kapitalistinen/porvarillinen talous voittaa sinun sosialismisi Partacusi mennen tullen.

        Kapitalistinen talous on vapautta toteuttaa ideoitaan kun sinun sosialismisi on vapauden rajoittamista. Siinä olet oikeassa jotta meillä saa kuka hyvänsä jolla on kykyä harjoittaa bisnestä mutta sosialismissa se ei onnistu koska niissä ei yrittäjyyttä siedetä kuin ehkä yhden henkilön yksin yrittäjänä. Sosialismissa ei pääse kasvamaan satoja ja tuhansia työllistäviä yrityksiä yrittäjäpohjalta.

        Se mikä on ollut ihmiskunnan korkein tuotantomuoto saadaan selville vasta kun ihmiskunta häviää tältä palloltaan. Siihen astihan se aina voi kehittyä edelleen. Nyt on nähtävissä, että porvarillinen talous on hyvinvoinnin suhteen nyjertanut sosialistisen/marxilaisuuteen viittaavan talouden mennen tullen.

        Kun tunnut olevan oligarkkien suuri ihailija niin nekin ovat kommunistisen sosialismin lapsia. Sinnehän niitä nousi kun Putlerin kaltaiset KGB huijarit alkoivat huijaamaan maksalta sille jaettuja osuuksia yhteisestä potista. Siis ei kommunismia, ei olikarkkejakaan!

        Tuo sinun Partacusi vertauksesi sosialistinen = rauhanomainen on niin suurta humbuugia kuin mahdollista. Sosialismi ei edes pysy pystyssä ilman väkivaltaa, se ei pääse valtaan ilman väkivaltaa! Vai missä on siirrytty sosialismiin vapaissa demokraatisissa monipuolue vaaleissa! Missä sosialismissa sallitaan demokraattisesti puolueita laidasta laitaan samoin oikeuksin? Missä muualla salainen poliisi vahtii samalla tavoin kansalaisia kuin sosialismeissa? Tuota valvontaa oli NL:ssa, DDR:ssä ja muissa NL satelliiteissa, sitä on Kiinassa ja Kuubassa mutta ei samassa määrin eikä samassa tarkoituksessa esim. EU alueella.

        Kun lännen NATO on puolustusliitto niin idan Varsovanliittohan taisteli jopa oman yhteisönsä sisällä monissa osissa entisen NL:n aluetta. Mitä muuta se oli kuin sotaisuutta?

        Sosialismiin viittaavakin on saatava pois jos haluamme todella yleiseen hyvinvointiin ja ay mafia on yksi niitä sosialismin linnakkeita!

        Olet ihan sekaisin tuon sosialismisi kanssa, kuten mafioiden ja orjien kanssa. Ilmeisesti et edes ymmärrä mitä sosialismin on ja miten se liittyisi Suomeen. Missä vaiheessa sinua alkoi tuolleen sekoittaa, vai noinko olet mennyt koko elämäsi.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Olet ihan sekaisin tuon sosialismisi kanssa, kuten mafioiden ja orjien kanssa. Ilmeisesti et edes ymmärrä mitä sosialismin on ja miten se liittyisi Suomeen. Missä vaiheessa sinua alkoi tuolleen sekoittaa, vai noinko olet mennyt koko elämäsi.

        Olen perustellut niin ay mafian kuin ay orjatkin eikä Lyyli saitilta ole kuulunut järkeviä todisteita siitä, etten niiden suhteen olisin oikeassa. En viitsi enää uudelleen alkaa selvittämään sillä olen sinulle Lyyli nuo selvittänyt varmaan kymmenen kertaa. Opi kerralla niin pääset itsekin helpommalla!

        Me Suomessa elämme tai meidän pitäisi elää porvarillisessa demokratiassa mutta meille se ei ole vuosikymmeniin enää onnistunut, koska meillä on sosialismiin pyrkivää toimintaa, joka uhkaa jopa hallitusta ajoittain toimillaan. Tuo siis ellei hallitus toimi sen toiveiden mukaan. Tuo on sosialismiin kuuluvaa toimintaa ja tuo toimija on vasemmiston taistelujärjestö ja sylikoira ay mafia. Se ja vasuripuolueet pyrkivät kaikin tavoin estäämään hyvinvoinnin nousua, koska se laskee heidän kannatustaan kuten olen jo muutaman kerran osoittanut ja joka teidän Lyyli parvessakin on helppoa todeta!


      • Anonyymi
        Extyökkäri kirjoitti:

        Olen perustellut niin ay mafian kuin ay orjatkin eikä Lyyli saitilta ole kuulunut järkeviä todisteita siitä, etten niiden suhteen olisin oikeassa. En viitsi enää uudelleen alkaa selvittämään sillä olen sinulle Lyyli nuo selvittänyt varmaan kymmenen kertaa. Opi kerralla niin pääset itsekin helpommalla!

        Me Suomessa elämme tai meidän pitäisi elää porvarillisessa demokratiassa mutta meille se ei ole vuosikymmeniin enää onnistunut, koska meillä on sosialismiin pyrkivää toimintaa, joka uhkaa jopa hallitusta ajoittain toimillaan. Tuo siis ellei hallitus toimi sen toiveiden mukaan. Tuo on sosialismiin kuuluvaa toimintaa ja tuo toimija on vasemmiston taistelujärjestö ja sylikoira ay mafia. Se ja vasuripuolueet pyrkivät kaikin tavoin estäämään hyvinvoinnin nousua, koska se laskee heidän kannatustaan kuten olen jo muutaman kerran osoittanut ja joka teidän Lyyli parvessakin on helppoa todeta!

        Kaikista huonointa on tuo näkemäsi (mitä muut ei näe) sosialismi ja se mitä sinä haluat. Kokoomuskommarit ajatuksineen kuuluu Pohjois-Koreaan.

        Etkös sinä näe mafioita ja orjiakin? Näetkö maahisia ja muita vastaavia. Oletko puhunut asiat lääkärin kanssa? Jos et, niin miksi?


    • Arvoisa Extyökkäri
      Ei teidän olisi tarvinnut turhasta suuttua. Lähiympäristösi tietää Teidän olevan poliittisesti äärioikeistolainen antikommunisti henkeen ja vereen. Siitä ei enempää.
      Mutta silloin kun rauhallisesti pohditaan kansantalouden ja yhteiskunnan rakennetta ymmärrätte monia perusasioita marxilaisesti. Ette itse tiedä niitä marxilaisesti koska ette pissaakaan marxilaiseen kirjallisuuteen ja siinä se tarina onkin.
      Kun vähänkin mietitään miten yhteiskunta toimii ja tulee toimia kaikkien kansalaisten hyväksi niin väistämättä ollaan marxilaisuuden sisällä.
      Älä pelkää. Teistä ei koskaan kasva inhimillistä ajattelijaa. Teidän vihanne, mistä sitten kumpuaakin, säilyy takataskussanne. Suomessa on ja pysyy paljon marxilaista humanismia ja se on työväenaatteen ja siinä toimivien ansiota. Käytännössä toistitte monta kertaa marxilaisittain kansantalouden periaatteita. Nykyisin olette varovaisempi. Pidättäydytte poliittiseen parjaamiseen.
      Tsemppiä ja terveyttä tulevaisuudellenne.

    • Anonyymi

      Kapitalismi ei voi elää ilman sotaa. Reaalisosialismin kaatumisen jälkeen sota on lisääntynyt ja raaistunut. Porvarit ampuvat solkenaan toisiaan.

      Ukrainan sota on nostanut sotakiihkoa ympäri maailmaa. Ylen haastateltavista osa pelkää sodan tulevan tänne. Media valitettavasti vihjaa siihen. Ehkä vihjataan siksi, että väestö saataisiin nato-myönteiseksi.

      Tässä eräs lausunto:
      "Hän on surullinen siitä, että ihmiskunta sotii, vaikka sen pitäisi ratkaista isoja ongelmia, jotka koskettavat kaikkia.
      – Meillä on suuria globaaleja ongelmia, ilmastonmuutos ja luontokatoa. Meidän pitäisi yhdessä tehdä töitä, jotta saataisiin seuraaville sukupolville elinkelpoinen planeetta."
      https://yle.fi/uutiset/3-12394774

      Eurooppa ja Amerikka aseistautuu. Sotauhkaa lietsotaan. Sotaa pitkitetään ehkä tahallisesti Ukrainassa.

    • Anonyymi

      Ukrainan sota on malliesimerkki kapitalismin rappiosta. Työläispoikia surutta uhrataan sodan jumalan alttarille.

    • Anonyymi

      Kapitalismi nojautuu osittain uskontoihin. Varsinkin sodissa uskontokunnat ovat osa sotapropagandaa.
      Uskontojen yleinen perusta nojautuu magiaan. Kuvitellaan ihmiskunnan ulkopuolisiin voimiin, joita voi pyytää avuksi. Ukrainan sodassa esiintyy useita toisilleen vihamielisiä jeesuksia henkiolentoina.
      Kristinuskossa keksittiin perisynti. Se on tärkeä jeesuskultin osanen. Juutalaisuuden perustalta ja kauempaakin keksittiin perisynti, joka koskettaa jokaista ihmistä ja josta ei pääse irti laulamatta hoosiannaa ja vannomatta uskovansa Jeesuksen jumalolemukseen. Pelkkä pelottelu on erinomainen propagandakeino. Ikuisen elämän lupaaminen sen lisäksi palkkiona hurmaa monia vieläkin.

    • Anonyymi

      Kapitalismi toimisi varmaan ihan hyvin rajattomassa maailmassa mutta kun meillä on tämä rajallinen planeetta..

    • Anonyymi

      Kapitalismissa on pahinta ahneuden ihannointi!

    • Anonyymi

      Ukrainan sota osoittaa porvarillisen moraalin rappiotilaa. Sodan kauhujen kokemusten sijasta hihkutaan lisää sotakoneita ja pommeja.

    • Anonyymi

      On yllättävää, että Vihreät puolue osoittautui sotakiihkoisemmaksi kuin perinteiset porvaripuolueet.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-12413868
      Sananvapauden rajoittaminen.

      Porvarillinen media puhuu paljon sananvapaudesta. Nyt yleismaailmallisesti ollaan laatimassa internetiin lakeja ns. valheuutisista. Se on kauniista puheista huolimatta sananvapauden rajoittamista.
      Kuka päättää mikä on valheuutinen tai muu rikollinen kiihottaminen. Johtava läntinen kapitalismiko?

      Suunta on kyllä oikea. Valehtelua ei tulisi sallia. Tällä saitilla porvarikirjoittajat esittävät joka päivä päättömyyksiä. Jotkut toistavat valhettaan kymmeniä kertoja.
      Ukrainan sodasta kerrotaan puolin ja toisin valheita.
      Sananvapaus ei täten ole ristiriidaton. Sananvapaus käsitteen tulisi sisältää totuuden.
      Tämäkin valheuutisten karsiminen internetistä on luonteeltaan sosialistinen toimi. Ihmisillä on oikeus kuulla totuus.

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2739
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      352
      2594
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2180
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1856
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1763
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1754
    7. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      70
      1744
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      132
      1648
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1593
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1402
    Aihe