Sastamalan vaisu yleisilme ja surkeat istutukset

Anonyymi

Näin keväisin, kun katselen parvekkeelta avautuvaa näkymää, herää aina toivonkipinä. Josko tänä kesänä keskustaan ja muuallekin Sastamalaan, tulisi jotakin kauniita kukkaistutuksia ja alueita. sellaisia joissa olisi, kuten vaikka Nokialla ja Tampereella, näyttäviä ruusuja ja muuta kaunista. Mutta ei.

Kaupunginpuutarhurin vaihtumisen aikaan oli toiveet korkealla. Kovin hehkutettiin miten uuden kädenjälki sitten alkaisi näkyä. Miten ja missä se on näkynyt? kysyn vaan. Asteikolla 4-10 antaisin arvosanan 5 ja sekin siitä, että jo aikaisemman istutetut puut yhä hengissä. Muuten tuntuu, että lehtikään ei ole liikahtanut. Jotakin sekaisia kukkaistutuksia ripoteltu sinne tänne johonkin lootiin, joista niistäkin suuri osa jo loppukesästä tyhjillään. Jotain hirveää kukkatornia tuolla sillan kupeessa. Mielestäni mitään uutta ei ole tullut mihinjkään. Puisto- ja viheralueet suorastaan tylsiä.

Sitä miettii, että kun Sastamalkin todella luonnonkaunista seuttua, ja tänne olisi varmasti mahdollisuutta toteuttaa mitä vaan kaunista, että onko kyse viitseliäisyydestä, osaamattomuudesta vai mistä, kun ei ne varmasti ne määrärahatkaan niin vähisssä voi olla. Jokaisella on varmasti oma tyylinsä. Tyyli henkilöityy aina ihmiseen, mutta selvähän se että sitä tyylitajua ei aina ja kaikilla ole. Olisi silti odotukset ollut edes jostain uusista ja raikkaista tuulista mutta ei.

Antaa vaan muualta tuleville ja kesäasukkaille ja turisteille aika orvon ja osaamattoman vaikutelman. Ja mikä on se hirvittävä ruosteinen kellopömpelikin siinä torilla? Jos on pakko jonkun seutukunnilta lähtöisin olevan kirjailijan maineella koittaa ratsastaa, niin tehtäisi edes hiukan tyylikkäämmin.

74

2473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Istuta kuule itte mitä lystäät mutta älä vaadi veronmaksajia kustantamaan mielihalujasi ja jos ei paikka miellytä hinaa perseesi johonkin mualle täältä.

      • Anonyymi

        "Istuta kuule itte mitä lystäät mutta älä vaadi veronmaksajia kustantamaan mielihalujasi ja jos ei paikka miellytä hinaa perseesi johonkin mualle täältä."

        Ohhoh kuno kolahtanu!

        Eiks täältä ole aika moni sen perseensä hinannu muualle. Miten se on saanu viheriöt kukoistaa?


      • Anonyymi

        Lähdin menemään saastamalasta aikoja sitten. Takaisin en ole kaivannut, kalluja täynnä koko paikka.


    • Anonyymi

      Jos menee aika ja energia puiden halaamiseen ja suojelemiseen ja roskaajille raivoamiseen. Muistan vaan meinaan jostain lehdestä lukeneeni........

    • Anonyymi

      Samaa mieltä aloittajan kanssa. Vaisua on. Sitten vielä nuo tyhjillään olevat liiketilat, mikä nyt on tietysti eri asiaa mutta kuitenkin.
      Minulla käy vieraita kesäisin pääkaupunkiseudulta, ja hekin ovat hämmästelleet istutusten vaatimattomuutta, Joku jopa epäili että onko kaupungissa lainkaan puutarhuria.
      Kaunis kaupunki, mutta kukkaistutuksia ei ole juuri kuin joidenkin yritysten edessä. Minullakaan ei ole itsellä pihaa, olisi kyllä hienoa jos olisi jokin kaunis puisto, johon voisi vierailijoitakin viedä.
      Tuskin nyt voi veronmaksajien varojen säästöinkään perustella, on ne kulut muissakin kaupungeissa. Kyllä kaunista jälkeä saa huokeammallakin jos osaa. Minulla on tuttavapiirissä eläkeläisrouva, jonka mökillä käyn, hyvin vaatimattomin varoin on laittanut pystyyn varsinaisen paratiisin, jossa kukkivat ruusut ja kirsikat ja syreenit ja jasmiinit ja ties mitkä lajit ja valtava määrä perennoja.

      • Anonyymi

        Alan pikkuhiljaa epäillä, että täällä on joku oligarkki-e
        Liitti, kun rahat ei riitä. Viimeisin moka on, ettei pororantaan tulevat rakennuksetkaan valmistu. Varmaan myydään ensi vuonna huutokaupalla, kun ne tossa kesän puolivalmiina vettyy
        Eipä kyllä haittaisi, vaikka lähtisivätkin, niin kamalan näköisiä ne on. Paraatipaikalle tollaista rautakauppasuunnittelua. Kai ne ammattikoululaiset osaisivat parempaakin rakentaa, jo olisi ollu ammattsuu nnittelijä asialla


      • Anonyymi

        Puutarhuri ei kai kuitenkaan ole maisemasuunnittelija. Ensin pitäisi jonkun suunnitella, kai istutukset joku pitäisi kunnossa sen jälkeen.


      • Anonyymi

        Noissa liikenneympyröissä on ne santa-alueet, mihin hyvin voisi tuoda ruukkuja täynnä kesäkukkia. Sen pitäisi onnistua vähemmälläkin mielikuvituksella varustellulta henkilöltä. Toivottaisi kivasti ihmiset tervetulleiksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puutarhuri ei kai kuitenkaan ole maisemasuunnittelija. Ensin pitäisi jonkun suunnitella, kai istutukset joku pitäisi kunnossa sen jälkeen.

        Se Lumotun puutarhan puutarhuri ainakin tekee sellaisia suunnitelmia, että ei jäänyt ainakaan sisareni pihan ilme valjuksi. Nyt tuli kaksi vuotta siitä kun valmistui, ja ai että, sitä kukkaloistoa jo keväästä asti! Ja nyt alkaa siellä jo pionit ja monet muut kukintaa. Oli suunniteltu niin, että aina on joku kukassa, koko kesän ajan, myöhäseen syksyyn.

        Minun pihaani on nyt suunnitelmaa, tekeillä ja kysyin, että eikö voisi tänne Vammalaankin tulla, tuonne juuri keskusta-alueelle, jotakin ideoita puutarhurille antamaan. Että kun moititaan että on kovin yksitoikkoista ilmettä. Siihen hän vastasi vaan, että voi onneksi itse valita, keiden kanssa tekee yhteistyötä.


    • Anonyymi

      Tars olla sitä tars olla tätä ja katujen varret koristeltu kukkasin mutta itse istutaan perse homeessa keinutuolissa eikä viitsitä lähteä ulos luontoon kyllä sieltä löytyy silmänruokaa kauniista luonnosta kun vaan viitsii nousta ylös ja lähteä liikkeelle.

      • Anonyymi

        Öö, tuota, mihinkäs sitä puutarhapuolta sitten tarvitaan, jos kerran pitää mettiin lähteä kulkemaan--??

        Tuskin tuossa nyt tarkoitettiinkaan että pitäisi jotain Monreposin puistojen kaltaista , mutta että jotain.

        Tokkopa se yhtään sen enempää kävisi veronmaksajien kukkarolle, vaikka jotain tehtäsi. Kyllä niitä aika edullisesti saa varmasti puiden ja pensaiden taimia tuommosiin tarkoituksiin, ja eikös siellä joka tapauksessa ole työntekijät sitä varten.


    • Anonyymi

      Aika menee varmaan niitten koiranpaskaroskisten tyhjentelyyn, eilen lehdestä luin :D
      Ihmetytti kun oli että "ei ota kantaa koirankakkakeskustelujen kantojen oikeellisuuteen", mistä lähtien näin >> Kyliltä kuullu että on ihan pihoilta huudellen käyty ohi kulkevia koiranulkoiluttajia "kouluttamassa". Mulla ei itellä vielä ole koiraa mutta en tasan tykkäisi tollasesta. Että jos niinki tunnollista tehtävänhoitoo niin oikaskaa jos olen väärässä mutta en ole täällä Mouhijärvellä ainakaan mitään biojäteroskiksia nähny. Tossa lehdes olleesa listassaki oli vaan kaupungin keskustan roskiksia.
      Vielä hurjempaa että sen huutelun jälkeen ja nyt taas tänä keväänä kun oli jotain koirankakkakriisiä ollu, oli kuulemma koiranomistajai pihoin ja auton vieriin alkanu ilmestyyn "lahjoina" koiranköötejä, Aika järkkyä koiranpaskamafiaa että on kyllä laittanut ittellä harkintaan uskallanko edes hankkia.

      • Anonyymi

        Meillä on kaksikin koiraa ja en tasan kerää mihinkään pusseihin! Ihan saavat tienpientareille asioida ja jos joku tulee mulle huuteleen niin heitän varmaan niillä kakkaroilla!

        Täällä sivukylillä myös asustelen en ole kanssa mitään biojätepönttöjä missään nähnyt ja vaikka oliskin niin haloo! Kyllä tuolla näkyy teitten vierustat olevan täys kaiken maailman muovipusseja ja kääreitä ja banaaninkuoria että jos vaikka ne ensteks ruokottas.


    • Anonyymi

      " Näin keväisin, kun katselen parvekkeelta avautuvaa näkymää, "

      Oletkos ottanut omassa taloyhtiössänne puheeksi, että teidän oman talonne pihaan istutettaisiin kauniita kukkapenkkejä ja muita viherjuttuja? Meillä on joka vuosi ollut erilaisia kukkia istutettuna.

      Kyllä niistä kasveista ja kukista voi nauttia ihan omallakin pihalla. Ettei aina tarvitse lähteä jonnekin autolla ajelemaan, ja kaupungin istuttamia kukkia katsomaan.

    • Anonyymi

      Kaikenlaisista kukkasista on loppujen lopuksi hirmuisesti työtä ja vaivaa. Jos ihminen ei itse ole selalinen että arvostaa viherpeukalohommia, niin on vastenmielistä pakkopuuhaa sitä tehdä.

      Sellainen joka taas arvostaa kukkia, niin mielellään istuttelee niitä, kitkee ja kastelee läpi kesän.

      • Anonyymi

        "Kaikenlaisista kukkasista on loppujen lopuksi hirmuisesti työtä ja vaivaa. Jos ihminen ei itse ole selalinen että arvostaa viherpeukalohommia, niin on vastenmielistä pakkopuuhaa sitä tehdä."
        Kun kaikki ei ensinnäkään kykene itse tekemään.
        Eikös se ole ihan kaupungin puutarhatyöntekijöitten työtä? Meinaan mistä niille siellä palkka maksetaan?

        Kaipaisin myös jotain uutta ilmettä kaupunkikuvaan, nyt näyttää siltä että samat istutukset olleet vuosikymmeniä.


    • Anonyymi

      Se ruosteinen kellohökötys ihan helvetin ruma. Siihen sais ainakin jotain istutella ympärille niin että peittyis. Niinku olisi jokin ruosteinen huussi siihen raahattu torille.

      • Anonyymi

        Mikä se kellopönttön oikeen on, meinaan näyttää ihan joltain huussilta mitä ei ole huollettu.


      • Anonyymi

        kello kyllä pitäisi olla korkeammalla, eihän se tuolta korkeudelta edes näy mihinkään


    • Anonyymi

      Miks rehkiä jos palkka juoksee muutenkin.

      • Anonyymi

        #miks rehkiä----# Oikeassa olet, sitä toteuttaa jokaikinen virkamies Sastamalassa, siksi tästä ei tule suosikkipaikkakuntaa ikinä. Aika menee lisäksi keskinäiseen riitelyyn toimivaltuuksien rajoista. Jos joku keksii jotain, sitä ei voida toteuttaa, kun ei kuulu toimenkuvaan. Ei kyllä uskoisi, että täällä kokoomus sai äänivyöryn, niin venäläistä politiikkaa täällä harjoitetaan.


    • Anonyymi

      > Kun kaikki ei ensinnäkään kykene itse tekemään.

      Kaikki jotka haluaa saada kesäksi jotakin viherkasvia kasvamaan ja hoidettavaksensa, kykenee kyllä siihen. Kaupoista saa valmiita kertakäyttölaatilossa olevia istutuksia, joita voi parvekkeella tai etupihallansa vaikak limsapullosta kastella.

      > Eikös se ole ihan kaupungin puutarhatyöntekijöitten työtä?
      > Meinaan mistä niille siellä palkka maksetaan?

      Tämä Sastamalahan ei ole mikään kovinkaan upporikas kaupunki. Koulut on homeisia, sairaalajonot pitkiä, vanhukset kärsii ja katuverkosto on surkeassa kunossa, työpaikat katoaa jne.

      Katujen kukka-asetelmia tehdään ja hoidetaan sitten niillä kaikilla loppurahoilla, mitä tuosta loputtomasta puutelistan täytöstä jää vielä ylitse. Pieneksi tuppaa ne kukkienmäärärahat jäämään, kaikkialle ei saada.

      Suosittelen oma-aloitteisuutta. Hakee vaikka pari sellaista pahvista siemenlaatikkoa itsellensä tässä huhtikuun aikana, ja alkaa seurailla niiden kasvamista.-

      • Anonyymi

        Ei kun kaikki ei siis oikeasti kykene. Fyysisesti ei kykene, tarkoitan. Kun on paha reuma niin kuin naapurin rouvallakin, niin siinä ei paljon kukkia laitella eikä kastella, vaikka niitä haluaisi kyllä katsella, kun muuten harmaita kivitaloja ympärillä.

        Olen itsekin käynyt hänelle kesäisin jotakin laittamassa, mutta ymmärrän kyllä aloittajan idean. Kyllä se minunkin mielestä kuuluisi sieltä puutarhapuolen kautta katukuvaan ilmestyä ja puistoihin jotakin muuta kuin ne jo valmiiksi kasvavat puut jotka on siellä aina ollut.

        Oma-aloitteisuutta voisi varmaan olla siellä puutarhapuolellakin. Voisi varmaan järjestää erilaisia tempauksia, joiden myötä saisi sitä viherpuolta paremmin hoitumaan. Kyllä tuolla isoilla puutarhoilla myydään kauniita kukkivia pensaita ihan kohtuhinnalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kun kaikki ei siis oikeasti kykene. Fyysisesti ei kykene, tarkoitan. Kun on paha reuma niin kuin naapurin rouvallakin, niin siinä ei paljon kukkia laitella eikä kastella, vaikka niitä haluaisi kyllä katsella, kun muuten harmaita kivitaloja ympärillä.

        Olen itsekin käynyt hänelle kesäisin jotakin laittamassa, mutta ymmärrän kyllä aloittajan idean. Kyllä se minunkin mielestä kuuluisi sieltä puutarhapuolen kautta katukuvaan ilmestyä ja puistoihin jotakin muuta kuin ne jo valmiiksi kasvavat puut jotka on siellä aina ollut.

        Oma-aloitteisuutta voisi varmaan olla siellä puutarhapuolellakin. Voisi varmaan järjestää erilaisia tempauksia, joiden myötä saisi sitä viherpuolta paremmin hoitumaan. Kyllä tuolla isoilla puutarhoilla myydään kauniita kukkivia pensaita ihan kohtuhinnalla.

        Mites te niitä kukkia menette katsomaan puistoihin kun on niin paha reuma ettei kukkia kykene edes kotonaan laittamaan?

        Jotenkin käryää provolta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mites te niitä kukkia menette katsomaan puistoihin kun on niin paha reuma ettei kukkia kykene edes kotonaan laittamaan?

        Jotenkin käryää provolta.

        Kovin on nyt joku puolustusasemisaa... .hmmmmmm... .mietitäs..... .miksiköhän?


    • Anonyymi

      Kaupunki on kylvänyt useamman pellon kukkia täyteen, todella kaunista. Aika harva kaupunki tuohon on ryhtynyt tai edes pystyisi. Lisäksi kukkasia ja vihertävää siellä ja täällä.

      Minusta kaupunki on onnistunut varsin hyvin. Taloyhtiömme on myös ostanut keväisin kukkia pihallemme. Parvekkeella omat istutukset jotka siirrän talveksi olohuoneeseen ilmaa raikastamaan ja silmien iloksi.

      Jos on väärä asenne niin naamakin näyttää vinolta🙂🙂

      • Anonyymi

        Nimenomaan siellä ja täällä :) sikin ja sokin :) tai ainakin heikun keikun :):):) eikös sitä vihertävää ole ihan kaikkialla, pajukoissakin ja ojanvarsilla, miten liittyy tuohon puistoasiaan:)

        Kaikki ei vaan sinne peltojen äärille pääse kun ei ole millä mennä. Siinä ei mielestäni ole asenteitten kanssa mitään tekemistä. Kivat niille jotka saa sinne parvekkeille itse tehtyä mutta kuten tuossa joku jo totesi, kaikki ei pysty.


      • Anonyymi

        Minä kun luulin että ne kukkapellot ideoi silloinen maaseutujohtaja.


    • Anonyymi

      Tarvi tulla kattoon mistä Tyrwäällä turistaan kun taas palasin niin ainaki täsä ketjusa tuntuvais oleva kovin pualustuskannalla että miksköhän.
      Muistan kans kun puutarhuri vaihtu. eikös siitä ole jo useempi vuasi nin se mitä tosa ny kysyttii jos oikein sen ymmärsin. että miten se on se uuremman kärejjälki näkyny nin en näisä kommenteisa näe kyllä yhtäkän esimerkkiä semmottesta.
      Kamalasti ny vaan kerrotaan kuinka saa kaupunkinväki itte kukkasensa kasvatella tai vaihtoehtosesti lähtee lätkiin. mutta toi mistä näkyy että alotettiin ei ole valjennu. Että mitä on saannu aikaseks? Jos mä ny mitään olen käsittäny niin ne kukkapellot kai organiseeras joku ihan muu taho. Ottaako niistä ny kunnian joku muu kun kelle se kunnia kuulus. Aika Tyrwääläseltä vaikuttaa. Se on hyvä sentäs että systeemit täälä vaikuttaa ihan samalta kun lähteisä.

    • Anonyymi

      > Minä kun luulin että ne kukkapellot ideoi silloinen maaseutujohtaja.

      Hoh-hoijaa, meilläkin Sastamalassa on siis ihan oikea, täyspäiväinen maaseitujohtaja olemassa. Mikään maaseutupäällikkä ei piisaa, vaan maaseutujohtaja pitää olla, näin suuressa maaseutukaupungissa.
      https://alueviesti.fi/2020/06/30/maaseutujohtaja-vastaa-saamaansa-kritiikkiin-suorittavan-tyon-tekeminen-lisaa-johtajan-ymmarrysta/

      Nää on nää tällaiset Elinvoimajohtajat ja Maaseutujohtajat ym. virat ovat minun makuuni sieltä kaikkein tarpeettomimmasta päästä olevia kunnan menoreikiä.

      Nuokin tekee omalla 3...5 hengen porukallansa keskenään erilaisia selvityksiä läpi kaiket vuodet. Sitten ne printataan jonkinlaiseksi niteeksi, jota kukaan ei koskaan lue.-

      • Anonyymi

        Kannattaako laittaa linkkiä sellaisesta mistä käy ilmi ettei linkin laittanut ole ymmärtänyt lukemaansa.


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      >>Viimeisin moka on, ettei pororantaan tulevat rakennuksetkaan valmistu. Varmaan myydään ensi vuonna huutokaupalla, kun ne tossa kesän puolivalmiina vettyy>>

      Noihan on kuvissa ihan nättejä tiilitaloja.
      https://www.sastamala.fi/sastamala/liitetiedostot/editori_materiaali/39013.pdf

      Ei ne mitään upeita tietenkään ole. Mitta jospa tavallisella työläiselläkin olisi nyt varaa ostaa näistä itsellensä järvenranta-asunto.

    • Anonyymi

      Onneks on Minetti ja Säästöpankin junakeula Puistokadulla . Aika ankee muuten.

    • Anonyymi

      Pienet on murheet. Itse olen ollut hyvin tyytyväinen asukas enkä edes tunnista kyseistä ongelmaa.

      Jos niitä kukkia vielä lisätään niin ampiaiset lisääntyy ja tunkevat sisälle ja joka paikkaan, pistävät vielä kun en pääse pakoon....🤣🤣

      • Anonyymi

        On tainnut pistää jo.


    • Anonyymi

      Joku eläkelläinen voi ostaa ostopalveluna kesän ajaksi kukkaset omalle parvekkeellensa. Siis jos niitä kukkia kovin haluaa, eikä enää pysty itse yhtään kukkiansa kasteleen.

      Koululaistasoinen kesätyöntekijä käy 20 €/kk palkkiolla kastelemassa kukkaset, varsinkin jos saisi samasta talosta vielä jonkun toisenkin mummun mukaan asiakasrinkiin.

      • Anonyymi

        Oliko toi alottaja selvittäny jostain eläkeläisten kukkaistutuksista ikkunoilla?
        Jos oikein ymmärsin, kyseli siinä nyt ihan kaupungin yleisistä puistoistutuksista, mitä siis ympäri kaupunkia eikä jonkun mummelin ikkunalla.

        Paljon auttaisi sekin jos kaupunkin puutarhurin tavottaisi vaikka joskus edes virka-aikaan puhelimella. Olishan sitä siinäkin jo. Puhelimeen ei vastata ja kuten alottaja toteaa, vaisua on, että herää kyllä ittellenikin kysymys, että mitä palkkansa eteen hommailee?


      • Anonyymi

        Tämä jonkun edellä tekemä ehdotus oli ihan hyvä, jos oikeasti haluaa niitä kukkia saada nähdäksensä.

        "Oletkos ottanut omassa taloyhtiössänne puheeksi, että teidän oman
        talonne pihaan istutettaisiin kauniita kukkapenkkejä ja muita viherjuttuja?
        Meillä on joka vuosi ollut erilaisia kukkia istutettuna."

        Kaupungeilla on omat budjettinsa, ja niiden puitteissa ne istutukset tehdään, mitä nykyisellään Sastamalassakin tehdään. Jos kaupungin asukas haluaa saada muutosta vihermäärärahoihin, sellainen ehdotus menee ehkä parhaiten eteenpäin oman kunnanvaltuutetun kanssa asiasta keskustelemalla.

        Nuo kuntien ripeydet, eli siis hitaudet on tunnettuja. Jos haluaa täksi kesäksi, tai viimeistään ensi kesäksi saada kukkia omaan lähiympäristöön, nopeimmin niitä saattaa saada, kun juttelee asiasta oman taloyhtiönsä yhtiökokouksessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä jonkun edellä tekemä ehdotus oli ihan hyvä, jos oikeasti haluaa niitä kukkia saada nähdäksensä.

        "Oletkos ottanut omassa taloyhtiössänne puheeksi, että teidän oman
        talonne pihaan istutettaisiin kauniita kukkapenkkejä ja muita viherjuttuja?
        Meillä on joka vuosi ollut erilaisia kukkia istutettuna."

        Kaupungeilla on omat budjettinsa, ja niiden puitteissa ne istutukset tehdään, mitä nykyisellään Sastamalassakin tehdään. Jos kaupungin asukas haluaa saada muutosta vihermäärärahoihin, sellainen ehdotus menee ehkä parhaiten eteenpäin oman kunnanvaltuutetun kanssa asiasta keskustelemalla.

        Nuo kuntien ripeydet, eli siis hitaudet on tunnettuja. Jos haluaa täksi kesäksi, tai viimeistään ensi kesäksi saada kukkia omaan lähiympäristöön, nopeimmin niitä saattaa saada, kun juttelee asiasta oman taloyhtiönsä yhtiökokouksessa.

        Se onkin sitten jännä kun kauniita kukkivia puistoja näkee Tampereella, Nokialla, monissa eri kaupungeissa. On ruusua, kirsikkaa ym kukkivaa, Niin Sastamalaan ei sitten onnistu.
        En usko hetkeäkään että on mistään kaupungin budjeteista kiinni, on kiinni taidoista ja viitteliäisyydestä ja nimenomaan siellä kaupungin puutarhapuolesta vastaavassa päässä, ei pitäisi mitenkään kuulua taloyhtiöitten asiaksi kaupungin puistoalueet. >Ja kysymys vielä että mitä ne on, todellisuudessa "ne istutukset, mitä nykyisellään Sastamalassakin tehdään, " Meinaan missä ne on, ihmettelenpä kovasti.
        Ainut mikä on totta, on se, että hidaudet on. Mutta mikä ja missä, se onkin jo toinen juttu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se onkin sitten jännä kun kauniita kukkivia puistoja näkee Tampereella, Nokialla, monissa eri kaupungeissa. On ruusua, kirsikkaa ym kukkivaa, Niin Sastamalaan ei sitten onnistu.
        En usko hetkeäkään että on mistään kaupungin budjeteista kiinni, on kiinni taidoista ja viitteliäisyydestä ja nimenomaan siellä kaupungin puutarhapuolesta vastaavassa päässä, ei pitäisi mitenkään kuulua taloyhtiöitten asiaksi kaupungin puistoalueet. >Ja kysymys vielä että mitä ne on, todellisuudessa "ne istutukset, mitä nykyisellään Sastamalassakin tehdään, " Meinaan missä ne on, ihmettelenpä kovasti.
        Ainut mikä on totta, on se, että hidaudet on. Mutta mikä ja missä, se onkin jo toinen juttu.

        "Se onkin sitten jännä kun kauniita kukkivia puistoja näkee Tampereella, Nokialla, monissa eri kaupungeissa. On ruusua, kirsikkaa ym kukkivaa, Niin Sastamalaan ei sitten onnistu. >

        No kyllä kai se täälläkin onnistuu, jos joku alkaa asiaa ajaa eteenpäin. Ilman kunnallista päätöksentekoa noita istutusmäärärahoja ei tule lisää, ei pelkällä jonkun kuntalaisen nettitoivomuksella.

        Tampereellakin asia on aikanaan nostettu esille valtuustoissa, ja vähitellen saatu vietyä asia eteenpäin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Se onkin sitten jännä kun kauniita kukkivia puistoja näkee Tampereella, Nokialla, monissa eri kaupungeissa. On ruusua, kirsikkaa ym kukkivaa, Niin Sastamalaan ei sitten onnistu. >

        No kyllä kai se täälläkin onnistuu, jos joku alkaa asiaa ajaa eteenpäin. Ilman kunnallista päätöksentekoa noita istutusmäärärahoja ei tule lisää, ei pelkällä jonkun kuntalaisen nettitoivomuksella.

        Tampereellakin asia on aikanaan nostettu esille valtuustoissa, ja vähitellen saatu vietyä asia eteenpäin.

        Jos hyvin onnistuu, niistä tulee jopa matkailuvaltteja, esim Sapokan vesipuisto, joten on silmlä väliä, miltä kaupunki näyttää. Myös liikkeet voisivat panostaa ympäristöönsä. Kun Citymarket rakennettiin,istutettiin pikatien puolelle aita, jota sen koommin ei ole hoidettu


    • Anonyymi

      Muuta johonkin muualle missä on istutukset kunnossa.

      • Anonyymi

        Kovin on joku taho nyt takajaloillaan ja puolustusasemissa. Mikäköhän.....?


      • Anonyymi

        Ainakin Punkalaitumella on joka vuosi vaakunaa jäljittelevä kukkaistutus kulkutien varella.
        Toivottavasti liitetään joskus Huittisiin eikä Sastamalaan, kun väki on vähentynyt niin, ettei millään enää voida olla itsenäinen kunta. Punkalaidun on kuitenkin entistä Satakuntaa ja Huittisissa asiat on paremmin hoidossa kuin Sastamalassa.


    • Anonyymi

      >>Kovin on joku taho nyt takajaloillaan ja puolustusasemissa. Mikäköhän.....?

      Ensin siis oli kuntalaiselta tullut marina, että ei ole kadun varsilla riittävästi kukkasia istutettuna.

      Siihen tulivat asialliset kommentit, joissa kerrottiin miksi istutuksia on liian "vähän". Ja miten siihen tarvitaan rahoitusta ja miten tällaisisitakin asioista ylipäätään päätetään kunnallsiessa päätöksenteossa.

      Eihän mitkään liikuntapalvelut, päivähoidot ja muut asiat sillä korjaannu, että jonkin yksittäisen valituksen vain kirjoittaa keskustelupalstalle.
      Pitäisi edes sen verran nähdä vaivaa, että kirjoittaa parannusehdotuksensa Sastamalan kaupungin palautepalvelun kautta.

      • Anonyymi

        Munki mielestä tossa, ja koko tossa keskustelussa, on oltu kauheesti puolustuskannalla. Saahan sitä ihmetellä, että miksei kaupungin viheralueilla ja puistoissa ole tapahtunu mitään uutta, tai yleensäkään tapahtunu, vuosiin. Munki mielestä on tosi vaisu yleisnäkymä.

        Mullekaan ei oikein uppoo toi pieni budjetti syyks. Sama tilanne se varmaan on muissaki kaupungeisa. Käyttäsivät hiukan mielikuvitusta ja laittasi vaikka työttömiä töihi jos ei ite osaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Munki mielestä tossa, ja koko tossa keskustelussa, on oltu kauheesti puolustuskannalla. Saahan sitä ihmetellä, että miksei kaupungin viheralueilla ja puistoissa ole tapahtunu mitään uutta, tai yleensäkään tapahtunu, vuosiin. Munki mielestä on tosi vaisu yleisnäkymä.

        Mullekaan ei oikein uppoo toi pieni budjetti syyks. Sama tilanne se varmaan on muissaki kaupungeisa. Käyttäsivät hiukan mielikuvitusta ja laittasi vaikka työttömiä töihi jos ei ite osaa.

        Tuskin täällä kaupungin viherpuolen virkamiehet ovat käyneet puolustautumassa ja selittelemässä. Ei niitä kiinnosta. Eikä ole mitään pakkoa selitellä yhtään kellekään nettikyselijälle mitään.

        Kommentit lienevät tulleet tavallisista köyhiltä kansalaisilta, jotka näkevät monta paljon kipeämmin kohennusta tarvitsevaa asiaa, kuin kunnan varoilla tehdyt kukkaistutukset tien laitaan.

        Vanhukset eivä tedelleenkään saa kotiavustajia, vaikka pyytävät, laitospaikat ovat kaikki täynnä, ja hoidettavien määrä sen kuin kasvaa. Samalla hoitajat poistuvat alalta, ja lakkoilu kestää ainakin ensi vuoden puolelle asti.

        Saisi nyt edes hiukan tätä vanhusväen ahdinkoa hellitettyä, niin niitä kukkaistutuksia ehtisi odotella vaikka ensi kesäänkin tai seuraavaankin saakka, ne eivät kuitenkaan ole elintärkeitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuskin täällä kaupungin viherpuolen virkamiehet ovat käyneet puolustautumassa ja selittelemässä. Ei niitä kiinnosta. Eikä ole mitään pakkoa selitellä yhtään kellekään nettikyselijälle mitään.

        Kommentit lienevät tulleet tavallisista köyhiltä kansalaisilta, jotka näkevät monta paljon kipeämmin kohennusta tarvitsevaa asiaa, kuin kunnan varoilla tehdyt kukkaistutukset tien laitaan.

        Vanhukset eivä tedelleenkään saa kotiavustajia, vaikka pyytävät, laitospaikat ovat kaikki täynnä, ja hoidettavien määrä sen kuin kasvaa. Samalla hoitajat poistuvat alalta, ja lakkoilu kestää ainakin ensi vuoden puolelle asti.

        Saisi nyt edes hiukan tätä vanhusväen ahdinkoa hellitettyä, niin niitä kukkaistutuksia ehtisi odotella vaikka ensi kesäänkin tai seuraavaankin saakka, ne eivät kuitenkaan ole elintärkeitä.

        Kyllä tarkkaan tiedetään, kellä on ollut aikaa tänne käydä selittelemässä ja puolustelemassa. Ilmankos ei tavoita virka-aikana. Sen verran on nyt kommenteissa sama kaava ja samat selittelyt, että antaisi olla jo.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuskin täällä kaupungin viherpuolen virkamiehet ovat käyneet puolustautumassa ja selittelemässä. Ei niitä kiinnosta. Eikä ole mitään pakkoa selitellä yhtään kellekään nettikyselijälle mitään.

        Kommentit lienevät tulleet tavallisista köyhiltä kansalaisilta, jotka näkevät monta paljon kipeämmin kohennusta tarvitsevaa asiaa, kuin kunnan varoilla tehdyt kukkaistutukset tien laitaan.

        Vanhukset eivä tedelleenkään saa kotiavustajia, vaikka pyytävät, laitospaikat ovat kaikki täynnä, ja hoidettavien määrä sen kuin kasvaa. Samalla hoitajat poistuvat alalta, ja lakkoilu kestää ainakin ensi vuoden puolelle asti.

        Saisi nyt edes hiukan tätä vanhusväen ahdinkoa hellitettyä, niin niitä kukkaistutuksia ehtisi odotella vaikka ensi kesäänkin tai seuraavaankin saakka, ne eivät kuitenkaan ole elintärkeitä.

        `´Saisi nyt edes hiukan tätä vanhusväen ahdinkoa hellitettyä, niin niitä kukkaistutuksia ehtisi odotella vaikka ensi kesäänkin tai seuraavaankin saakka, ne eivät kuitenkaan ole elintärkeitä.`´
        _ _ siis mitämitäh? Mitä halvataa vanhusväestön ahdinkot Sastamalan viheralueisiin ja puistoin kuuluu?
        ja
        "Kommentit lienevät tulleet tavallisista köyhiltä kansalaisilta`´

        kyllä tiedetään miltä taholta ne kommentit on tulleet.

        Siinä nyt kovin haetaan säälipointseja ja ymmärrystä asialle, että Sastamalan viheralueitten hoito laimeaa, selvittämällä jostain vanhusten ahdingosta ja köyhistä kansalaisista. Voi sessus sentään! Onko se siis kaupunginpuutarhurin työnkuvaan kuuluvaa ja vastuullaan huolehtia ahdingossa olevista vanhuksista, kotiavustajien saamisesta ja köyhistä kansalaisistakin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä tarkkaan tiedetään, kellä on ollut aikaa tänne käydä selittelemässä ja puolustelemassa. Ilmankos ei tavoita virka-aikana. Sen verran on nyt kommenteissa sama kaava ja samat selittelyt, että antaisi olla jo.

        Jos puolustuskommentit todella tulevat kaupungin puolelta, sieltä ei mitään hyvää ole odotettavissa. ainakin palvelualttiudessa on hyvinkin toivomisen varaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos puolustuskommentit todella tulevat kaupungin puolelta, sieltä ei mitään hyvää ole odotettavissa. ainakin palvelualttiudessa on hyvinkin toivomisen varaa.

        No mistä muualta ne tulisi, vai pitäiskö kysyä keltä? Kun tossa nyt on arvosteluja ollut, ettei entisen kaupunginpuutarhurin tilalle tulleen, siis jo vuosia sitten tulleen, "kädenjälki" näy oikeesti oikeen missään.


    • Anonyymi

      Tänne pitäisi perustaa samanlainen Taidepelto, kuin on Huittisissakin. Hyvin hoidettu kaunis puistoalue, runsaine kukkaistutuksinensa ja täynnä erilaista kuuluisaa taidetta.

      • Anonyymi

        Mitä siittä pellosta paranee ei siitä nälkä lähde vaikka sitä vahtaa silmät tapilla.


      • Anonyymi

        Hengen ja sielun ravinto on monta kertaa tärkeämpää kuin maallisen tomumajan tarvitsema tavallinen ruoka ja tavallinen ravinto. Mieltä ylentävä taide pystyy täyttämään tyhjänkin vatsan lämmöllä ja kylläisyyden tunteella.
        Tien varsien runsas istutettu kukkaloisto auttaa talvenkin ylitse vanhuksia, jotka ovat yksinään ja pissat tulleet vaippoihin jo monta päivää sitten. Kesän kasvit auttaa hyvin kestämään kaiken tämän pienen vaivan.


      • Anonyymi

        Kaalisaari olisi hyvä paikka puistokehittelylle. Superin takapihan voisi hyvin pienentää, se on varjossa, joten sopiva pysäköintiin. Kauppa on alunperin sijoitettu väärin, mutta ei sitä enää voi siirtääkään. Ehkä sen voisi purkaa kokonaan ja liikkeet siirtää entiseen Osuuskaupan kiinteistöön, vaikkapa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaalisaari olisi hyvä paikka puistokehittelylle. Superin takapihan voisi hyvin pienentää, se on varjossa, joten sopiva pysäköintiin. Kauppa on alunperin sijoitettu väärin, mutta ei sitä enää voi siirtääkään. Ehkä sen voisi purkaa kokonaan ja liikkeet siirtää entiseen Osuuskaupan kiinteistöön, vaikkapa.

        Ent. Osuuskaupan talon voisi korottaa kaksikerroksiseksi, jos tila loppuisi kesken. Heti ei tietysti onnistu, koska K-kauppa teki suurehkon remontin juuri, mutta sitten joskus. Ja jos ei muuttoa, nykyisen liikekeskuksen sisälle taloon voisi remontoida kauppahallin tapaisia mini-liiketiloja, niinkuin esim Tallinnan satamassa. Basaarityyppinen, kun Apteekki lähti ja Alkokin lähti.


    • Anonyymi

      Minä luulen, että kyse on kaupu gin virka.iehistöstön asenteesta,lääkäreitä myöten.
      Täällä ollaan 'vain ja ainostaan töissä 'siis viettämässä aikaa, kunnon työnteosta asiaan paneutuen ei ole tietoakaan
      Aika paha Sastamala-tauti täällä koko virkamieskunnassa vallitsee. Jos Andersson on nokkamiehenä vähän siellä ja täälä, niin muut ilmeisesti on samaa laatua. Jos ei ole, savustetaan ulos (Pylsy)

      • Anonyymi

        Juuri niin se menee. Joku virka on saatu niin "persaukset homees penkis" istutaan siinä pallilla ja eväkään ei sen koommin liikahda jos ei joku pakota ja sillonkin palataan samantien nuokkumaan.


    • Anonyymi

      Onko siellä puistoissa Patinin Puskaa?

    • Anonyymi

      Samat paskat kukkapylväät laittoi kuin muinakin vuosina. Mielikuvituksen puutetta.

      • Anonyymi

        Sitä juuri. Ihan törkee pömpeli sinä sillan kupeessakin, mitähän ne tuumaa kesävieraatki, tosi noloa. Jos ei itte osaa mitään suunnitella tai tehdä niin pyytäisi apua.


      • Anonyymi

        Ihan samaa mietin kun ajelin kylän läpi ja kaiken kauheus oli se hirveä kirjoista ja kuivista kasveista räpelletty kaaos siinä kirjaston edustalla. Että kyllä siinä meidän kesäpaikkaan kauniit kukkaistutukset laatinut taiteilija-puutarhuri Naomi, saisi makeat naurut jos sen näkisi.

        Siinä vasta on taidokas puutarhuri. Kyllä se luovuutensa ja taiteellisuutensa on havaittavissa niissä pihamme herkissä istutuksissa, niitä ovat vierailijatkin kovin ihastelleet.

        Muutoinkin on sellainen todellinen viherpeukalo, sanoinkin hänelle että on varsinainen kasvitohtori.
        Sai todella huonoon kuntoon menneen kiinanruusuni, jonka olin siskoltani saanut, elpymään. Se oli jo aika kookas, mutta täysin kuiva, lehdet putoilivat ja kirvojen kiusaama ja nuput tippuili ennen kuin aukesikaan. Olin jo kompostiin viemässä mutta hän kysyi, saisiko ottaa sen luokseen päivähoitoon. Sanoin että kaikin mokomin ja pakkasi sen autonsa perään.

        Olin asian jo unohtanut, kun tuli sitten joidenkin viikkojen päästä joitakin istutuksia sipuli-istutuksin viimeistelemään, ja kiinanruusu oli mukanaan. Ruukku ja mullat oli vaihdettu, kasviin pukkasi uutta lehteä ja kirvoista ei jälkeäkään. Mitään ei huolinut siitä edes maksuksi, vitsaili vaan että kasvi kävi vähän lomilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihan samaa mietin kun ajelin kylän läpi ja kaiken kauheus oli se hirveä kirjoista ja kuivista kasveista räpelletty kaaos siinä kirjaston edustalla. Että kyllä siinä meidän kesäpaikkaan kauniit kukkaistutukset laatinut taiteilija-puutarhuri Naomi, saisi makeat naurut jos sen näkisi.

        Siinä vasta on taidokas puutarhuri. Kyllä se luovuutensa ja taiteellisuutensa on havaittavissa niissä pihamme herkissä istutuksissa, niitä ovat vierailijatkin kovin ihastelleet.

        Muutoinkin on sellainen todellinen viherpeukalo, sanoinkin hänelle että on varsinainen kasvitohtori.
        Sai todella huonoon kuntoon menneen kiinanruusuni, jonka olin siskoltani saanut, elpymään. Se oli jo aika kookas, mutta täysin kuiva, lehdet putoilivat ja kirvojen kiusaama ja nuput tippuili ennen kuin aukesikaan. Olin jo kompostiin viemässä mutta hän kysyi, saisiko ottaa sen luokseen päivähoitoon. Sanoin että kaikin mokomin ja pakkasi sen autonsa perään.

        Olin asian jo unohtanut, kun tuli sitten joidenkin viikkojen päästä joitakin istutuksia sipuli-istutuksin viimeistelemään, ja kiinanruusu oli mukanaan. Ruukku ja mullat oli vaihdettu, kasviin pukkasi uutta lehteä ja kirvoista ei jälkeäkään. Mitään ei huolinut siitä edes maksuksi, vitsaili vaan että kasvi kävi vähän lomilla.

        Olen ollut häissä, missä morsiamella oli Naomin tekemä kimppu, en ole kyllä vastaavaa missään nähnyt. Sellainen vaalea hurmaava unelma, joka sopi morsiamelle ihan jetsulleen.
        Ollenkaan en tykkää niistä tönköistä hääkimpuista, mitkä näyttää kuin joltain lentäviltä lautasilta, olen nyt muutamissakin eri häissä nähnyt. Ilmeisesti joku erikoinen muoti nyt, että ne kimput tehdään sellaisiksi latteiksi lautasiksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihan samaa mietin kun ajelin kylän läpi ja kaiken kauheus oli se hirveä kirjoista ja kuivista kasveista räpelletty kaaos siinä kirjaston edustalla. Että kyllä siinä meidän kesäpaikkaan kauniit kukkaistutukset laatinut taiteilija-puutarhuri Naomi, saisi makeat naurut jos sen näkisi.

        Siinä vasta on taidokas puutarhuri. Kyllä se luovuutensa ja taiteellisuutensa on havaittavissa niissä pihamme herkissä istutuksissa, niitä ovat vierailijatkin kovin ihastelleet.

        Muutoinkin on sellainen todellinen viherpeukalo, sanoinkin hänelle että on varsinainen kasvitohtori.
        Sai todella huonoon kuntoon menneen kiinanruusuni, jonka olin siskoltani saanut, elpymään. Se oli jo aika kookas, mutta täysin kuiva, lehdet putoilivat ja kirvojen kiusaama ja nuput tippuili ennen kuin aukesikaan. Olin jo kompostiin viemässä mutta hän kysyi, saisiko ottaa sen luokseen päivähoitoon. Sanoin että kaikin mokomin ja pakkasi sen autonsa perään.

        Olin asian jo unohtanut, kun tuli sitten joidenkin viikkojen päästä joitakin istutuksia sipuli-istutuksin viimeistelemään, ja kiinanruusu oli mukanaan. Ruukku ja mullat oli vaihdettu, kasviin pukkasi uutta lehteä ja kirvoista ei jälkeäkään. Mitään ei huolinut siitä edes maksuksi, vitsaili vaan että kasvi kävi vähän lomilla.

        Siis mikä se kirjahässäkkä oikeen siinä kirjaston ovien edes on? Onko se joku pikkulasten projekti vai mikä?


    • Anonyymi

      Osaako muuta kuin kaataa puita? Nyt ne pihlajat tuosta Lousajasta ja mitä lainkaan tuohon torin kieppeille tapahtuu, jääkö mitään puita.

      Joku kirjoitti että ainut mitä saanut aikaiseksi on että edes ne aikaisemman puutarhurin puut on säilyttänyt mutta nyt ei säily nekään.

      Mouhijärvellä vierailimme ja ihmettelimme niitä tienvierustaan istutettuja, mitkä oli survottu pieniin verkkoihin. Että mitkä ihmeen hautakummut niitten puitten juurella on? Kirsikoilta näyttivät ja kovin oli taajaan istutettu.

      Hämmästelimme, että ei kai ainakaan puutarha -alan ammattilainen voi sillä tavoin puita istuttaa? että kuka ne oikein on istuttanut.
      Jokainen kotipuutarhurikin tietää, että kohopenkki on kohopenkki eikä mikään hautakumpu ja noin rinteessä mitä sielläkin oli, kohopenkki on paitsi täysin tarpeetonta, myös melko tyhmän näköistä. Eihän ne luonnossakaan missään töppäreissä kasva.
      Mieheni kanssa juuri mennäsuvena puita ja pensaita istutimme, että siinä tuota tuli tietoa hankittua. Missään ei tuolla tavoin ohjeistettu istuttamaan.

      • Anonyymi

        Laittakaa nyt jonnekin näkyville pari valokuvaa niistä puuntaimista ja niiden kummuista. Ei kaikki jaksa lähteä täältä Vammala Citystä ajelemaan kauas Mouhijärven perukoille asti, näin sateisilla ja tuulisilla keleilläkin vielä,

        Ne väärin tehdyt hautakummut puden juurilla kyllä kiinnostaa. Että onko putarhuri mitenkäkin pahan näköisesti ja liikaa kerännyt jotain multakumpua joka puun juurelle.


      • Anonyymi

        Samaa ighmetellyt. Että kun tuulet ja puhurit puhalta niin varmaan on puiden juuret paljaana.

        Eikä näytä kivalta vaan kummaliselta vai pitäiskö sanoo kummulliselta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samaa ighmetellyt. Että kun tuulet ja puhurit puhalta niin varmaan on puiden juuret paljaana.

        Eikä näytä kivalta vaan kummaliselta vai pitäiskö sanoo kummulliselta.

        Missäs ne Mouhijärven valokuvat viipyy?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laittakaa nyt jonnekin näkyville pari valokuvaa niistä puuntaimista ja niiden kummuista. Ei kaikki jaksa lähteä täältä Vammala Citystä ajelemaan kauas Mouhijärven perukoille asti, näin sateisilla ja tuulisilla keleilläkin vielä,

        Ne väärin tehdyt hautakummut puden juurilla kyllä kiinnostaa. Että onko putarhuri mitenkäkin pahan näköisesti ja liikaa kerännyt jotain multakumpua joka puun juurelle.

        Taitaa ihan ilman valokuvia homma selvitä jos muisti pelaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taitaa ihan ilman valokuvia homma selvitä jos muisti pelaa.

        Hihihihi :) meinaatko että oli istuttajalla tullut muistikatko olisi kuvia tarvinnut tekeleistään :)


      • Anonyymi

        Eikös lehdessä myöntänyt ettei tiedä mitä istutetaan>>> ihmettelen silti että kukas sen sitten tietää?


    • Anonyymi

      Päättäjien mielestä yleisilme paranee kun tuhotaan keskustasta loputkin luonnollisuudet. Torin puut kaatuvat kohta niin saadaan lisää asfalttiviidakkoa. Kiitoksia vaan.

    • Anonyymi

      8.2.2023 Alueviestissä oli kuvia torikeskuksen rakentamisesta. Siitä heräsikin ajatus, että torikeskus olisi paremman näköinen ja maisemaan sopivampi yksikerroksisena. Kaupunki voisi ostaa vanhan S-marketin kiinteistön keskustasta ja siirtää sinne hammashoitolan ja mahdollisesti taitokeskuksen ja purattaa torikeskuksen toinen kerros. Kummatkin kiinteistöt taitaa olla Osuuspankin omistuksessa, mutta häviäisikö OP siinä mitään, koska entisessä S-marketissa ei ole vuokralaista.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2733
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2320
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2080
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1827
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1721
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1705
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1686
    8. 100
      1646
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe