Moni Suomessa asuva somali miettii, joutuuko taas lähtemään sotaa pakoon

https://yle.fi/uutiset/3-12416862

Moni Suomessa asuva somali miettii, joutuuko taas lähtemään sotaa pakoon – näin Nato-keskustelu näkyy vähemmistössä
Monet Suomesta turvaa hakeneet somalit ovat kokeneet maamme sotilasliittoon kuulumattomuuden takeena rauhasta. Sen takia ajatus Natoon liittymisestä herättää jopa pelkoa.


SIMO KYMÄLÄINEN
27.4. 05:15

Helsinkiläisen kerrostalon olohuoneen seinällä roikkuu vihreä kangas, jonka edessä istuu Hassan Kaafi Halane. Hän säätää mikrofonia oikeaan asentoon ennen kuin alkaa harjoitella keskusteluohjelman alkujuontoa.

Hän on kutsunut vieraita puhumaan kanssaan Suomen Nato-jäsenyydestä, joka on viime viikkoina puhuttanut – ja huolestuttanut – monia Suomessa asuvia somaleita.

Vieraat osallistuvat etänä Kaafi Halanen isännöimään verkkolähetykseen(siirryt toiseen palveluun). Niiden katsojamäärät liikkuvat sadoista muutamaan tuhanteen. Keskustelut käydään somaliksi Facebook Live -palvelussa.

Hassan Kaafi Halane antaa haastattelun suomeksi, mutta on varmuuden vuoksi pyytänyt paikalle lankonsa, jos ei muistaisikaan jotain sanaa suomeksi. Mitä hyökätä olikaan suomeksi?

– Somalialaisia pelottaa, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, kuvaa Kaafi Halane ystäviensä ajatuksia.

Hän on työskennellyt toimittajana Somaliassa ennen kuin pakeni Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Somalia on yksi maailman vaarallisimpia paikkoja olla toimittaja.

Hassan Halanen juontamassa podcast lähetystä omassa olohuoneessaan.
Kaafi Halane nauhoittaa verkkolähetykset olohuoneessaan Helsingin Oulunkylässä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Suomessa Kaafi Halane elättää itsensä ja kolmilapsisen perheensä taksikuskina. Hän on kuitenkin halunnut jatkaa myös toimittamista, koska kokee tärkeäksi levittää tietoa somaliksi ajankohtaisista asioista.

– Ohjelman tarkoituksena on lisätä Suomessa asuvien somalien tietoisuutta Natosta. Ihmiset ovat olleet huolissaan Natoon liittymisen seurauksista, kertoo Kaafi Halane.

Tilastokeskuksen mukaan somalin kieltä puhuu äidinkielenään 23 656 ihmistä, mikä tekee heistä viidenneksi suurimman vieraskielisten ryhmän Suomessa (2020)(siirryt toiseen palveluun). Heidän suomen kielen osaamisensa vaihtelee. Jotkut ovat tulleet vasta joitain vuosia sitten Suomeen, kun taas osa on syntynyt täällä. Tästä syystä läheskään kaikki eivät seuraa uutisia suomeksi vaan äidinkielellään.

Yliopistontutkija Matti Pohjonen Helsingin yliopistosta on tutkinut Itä-Afrikan sosiaalista mediaa, erityisesti Etiopian. Sosiaalisen median käyttöön vaikuttaa se, että somalialaiset ja etiopialaiset elävät sodan takia diasporassa eli hajallaan ympäri maailmaa.

– Diasporassa elävät seuraavat tyypillisesti useita uutislähteitä, joista saa tietoa omalla äidinkielellä. Sen lisäksi seurataan uutisia uuden kotimaan mediasta, sanoo Pohjonen.

Osalla lukutaito saattaa olla heikko, ja siksi uutisia on totuttu kuluttamaan visuaalisesti. Tästä syystä sosiaalisen median merkitys on somaliyhteisössä isossa roolissa.

– Visuaalinen media on tärkeässä roolissa niissä maissa, joissa lukutaito on huono. Tietoa haetaan videoista, koska se ei vaadi lukutaitoa, Pohjonen kertoo.

Tätä juttua varten tehtyjen taustahaastatteluiden perusteella ne, jotka ovat itse kokeneet sodan Somaliassa, ovat enemmän huolissaan kuin ne, jotka ovat syntyneet Suomessa.

Somalinuoret ovat innokkaita puolustamaan Suomea, erityisesti ne, jotka ovat käyneet armeijan Suomessa, kertoo Kaafi Halane.

– Jos Venäjä hyökkää, nuoret sanovat menevänsä armeijaan, hän toteaa.

Alas Ali: Moni somali pelkää Suomen liittymistä Natoon
Alas Ali
Alas Ali pakeni sotaa Moskovan kautta Suomeen. Hänellä on paljon venäläisiä ystäviä myös Suomessa. Kuva: Arash Matin / Yle
Turkulainen Alas Ali saapui Suomeen vuonna 1992. Hän matkusti yksin 17-vuotiaana Moskovan kautta Suomeen pakoon Somaliassa riehunutta sisällissotaa. Ali kuuli muutama kuukausi Suomeen tulonsa jälkeen, että hänen Somaliaan jäänyt isänsä oli tapettu.

– Valitettavasti monilla somaleilla on kokemusta sodasta. Moni miettii, joutuuko taas lähtemään sotaa pakoon. Olemmeko me missään turvassa, kuvaa Ali Ukrainan sodan herättämiä tunteita.

Turun Lausteella asuva yrittäjä Alas Ali on demareita edustava kuntapoliitikko, minkä takia hän tuntee paljon ihmisiä ja moni on keskustellut sodan herättämistä ajatuksistaan hänen kanssaan. Osa on kertonut, ettei pysty enää kunnolla nukkumaan.

Aiemmin Ali on ollut kaksi vaalikautta Turun kaupunginvaltuustossa. Tänä vuonna hän tuli valituksi reilulla 500 äänellä Varsinais-Suomen aluevaltuustoon.

Alas Ali
Alas Ali kotikulmillaan Turun Lausteella. Lähiössä asuu paljon maahanmuuttajia. Kuva: Arash Matin / Yle
Alin mukaan monet sotaa paenneet somalit ovat kokeneet Suomen sotilasliittoon kuulumattomuuden lisäävän turvallisuuden tunnetta: suomalaista neuvottelutaitoa ja tahtoa puolustaa rauhaa arvostetaan.

– Monella on pelko, että jos Suomi liittyy Natoon, mitä siitä seuraa? Tuleeko naapurimaa hyökkäämään vai ei? Kun Suomessa puhutaan Natoon liittymisestä, ihmiset sanovat, ettei

1

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Onhan muissakin maissa sosiaaliavustukset loppuelämän ilmaiseen asumiseen/elämiseen ja oleskeluun. Suomessa se on varmaan kuitenkin maailman parasta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      251
      2085
    2. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      82
      2016
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      96
      1698
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      114
      1532
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1171
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1150
    7. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      113
      998
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      63
      988
    9. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      972
    10. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      906
    Aihe