Tahko Pihkalan osuutta Harmoisten sairashuoneen murhiin ollaan valkopesemässä

Anonyymi

Pesäpallon isä "koko kansan Tahko" tiettävästi osallistui 1918 keväällä Harmoisten sairaalamurhaan. Nyt ollaan tekemässä valkopesua tutkijoiden toimesta.

Moni muistaa Lauri "Tahko" Pihkalan pesäpallon keksijänä. Hänellä lienee kuitenkin ns. "luurankoja kaapussa" vuoden 1918 tapahtumiin liittyen.



https://yle.fi/uutiset/3-12410466

MIKKO PESONEN
26.4. 19:31

– Jos kiteyttää kirjan teeman, se on Tahko Pihkalan maineen palautus.

Kokenut urheiluhistorioitsija, tietokirjailija Kalle Virtapohja on tarttunut aiheeseen, josta on kirjoitettu vuosien saatossa paljon.

Pesäpallon kehittäjästä Lauri "Tahko" Pihkalasta (1888–1981) on ilmestynyt ainakin juhlakirja, henkilökuva, elämäkerta ja parikin väitöstutkimusta.

11

777

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eikö ole kummallista kuinka nämä "raaimmat rodunjalostajat" tulivatkin aina juuri pappissuvuista!

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmari_Kianto

      ---

      Lauri ja Martti Pihkala olivat entisiä Gummeruksia, pappissukua...

      Oliko Tahko Pihkala mukana Harmoisten verilöylyssä?

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Harmoisten_sairashuoneen_joukkomurha

      http://www.youtube.com/watch?v=vLdMEWyIizs

      Lauri Pihkala oli vänrikkinä joukkueenjohtajana "Padasjoen piruina" tunnetussa hiihtokomppaniassa, jonka johtajana oli luutnantti Väinö Teivaala.

      Kare Kauko: Tahko Pihkala – Legenda jo eläessään. Porvoo: WSOY, 1975. ISBN 951-0-07282-6.

      Sivut 11 ja 207-207

      Erkki Palolampi kertoo:

      "Täytyykö edes sanoa, että Pihkala - vänrikki ja joukkueenjohtaja - kuului tuohon komppaniaan.

      >>Pataljoonan komentaja oli Viron kävijä, everstiluutnantti Hans Kalm. Hän oli koukkaaja kaksikymmentä vuotta ennen Motti-Matteja. Hän operoi saartoliikkeillä, jota taitoa ei valkoisessa armeijassa juuri tunnettu. Kalmin pojat ilmestyivät milloin missäkin vastustajien selkäpuolelle.

      >>Näissä puuhissa Teivaalan komppania teki aikamoisia temppuja. Ja aina kekseliäs Pihkala oli eräiden temppujen mestari.

      >>Ei ollut aina helppoa saada Pihkalaa kertomaan kokemuksistaan. Hän pyrki toisaalta vähättelemään omaa osuuttaan. Toisaalta huomasi selvästi, että kokemus oli ollut hänelle raskas. Hän koki tuon veljessodan järjettömän vihan sotana, syvästi inhimillisenä murhenäytelmänä. Mutta se oli käytävä."

      http://www.hs.fi/nyt/artikkeli/Oliko Tahko Pihkala natsi ja 8 muuta kysymystä pesäpallosta /1135249027651

      >>Oliko Tahko Pihkala natsi?

      Lauri ”Tahko” Pihkala oli äärioikeistolainen jopa 1930-luvun Suomen mittapuulla: Pihkala kannatti rodunjalostusta ja halveksi avoimesti juutalaisia.

      Harri Salimäen teoksessa Isänmaan ja urheilu-uskon mies – Lauri Pihkala modernin urheiluaatteen esitaistelijana (SKS, 2000) kuvaillaan Pihkalan suhdetta 1930-luvun aatemaailmaan:

      ”Tahkolla oli valtava ihailu kansallissosialistista Saksaa kohtaan, koska kansallissosialistinen liike lähti kurista ja järjestyksestä Vertlandin, isänmaan nimessä.”

    • Anonyymi

      Kolumni: Tahko Pihkalan raaka kuvaus vuoden 1918 verilöylystä – ”Minun täytyy joskus aivan pakottaa sormeni liipasimelle”
      Suomalaisen urheiluhistorian tunnetuimpiin hahmohin kuuluneen Lauri ”Tahko” Pihkalan toiminnasta sisällissodan aikana 1918 on saatu uutta tietoa, kirjoittaa Juha Kanerva.



      https://www.is.fi/muutlajit/art-2000005644727.html


      Sodan aikana Pihkala kuului pahamaineiseen Hans Kalmin pataljoonaan ”neuvottelevan adjutantin” tittelillä tehtävänään propaganda-aineiston levittäminen punaisten puolelle. Mutta Pihkala osallistui myös taisteluihin Itä-Hämeessä.

      Maaliskuun 10. päivänä Pihkala ja kolme muuta Kalmin miestä suorittivat Kuhmoisissa Harmoisten sairashuoneella verilöylyn, jossa murhattiin kaikki potilaat ja miespuoliset sairaanhoitajat. Naispuolisesta henkilökunnasta henkiin jäi kaksi ruotsia puhunutta hoitajaa.

      ”Valmistautukaa siirtymään helvettiin, sillä kuolema tulee jokaiselle viiden minuutin kuluttua”, Pihkalan joukkio huusi sisälle tunkeutuessaan, muisteli toinen pelastuneista.

      Kuusi päivää tapahtuman jälkeen Pihkala kirjoitti äidilleen kirjeen, jota Harri Salimäki on lainannut vuonna 2000 väitöskirjassaan Isänmaan ja urheilu-uskon mies.

      ”Tässä taistelussa punaryssää vastaan raaistuu kieltämättömästi. Nuo pimitetyt punakaartilaiset, useat heistä, herättävät sääliä, minun täytyy joskus aivan pakottaa sormeni liipasimelle lähempää ampuessa.”

      Pihkalan viha kohdistui punaisten johtohenkilöihin, mutta maksumiehiksi joutuivat puolustuskyvyttömät rivimiehet ja hoitajat.

      Ja vielä...
      Toukokuussa 1918 Kalmin pataljoona vastasi Hennanalan vankileirin vartioinnista, ja dokumenttien mukaan Lauri Pihkala oli eräänlainen logistiikkavastaava. Hennalassa teloitettiin satoja miehiä ja naisia. Pihkalan elämästä olisi syytä laatia vielä yksi tutkimus, jossa käytäisiin läpi hänen toimensa vuosien 1918–19 aikana.

    • Anonyymi

      Tässä riittää valkopesua!!!


      Mihin pappia tarvitaan vielä 100 vuotta kuoleman jälkeen, millaisia / tällaisia pappejako?

      Pyhä sota, Saatana ja Harmageddon – näin uskonto koettiin Suomen sisällissodassa

      Tämmöiset papit / pedot kiihotti kansaa tappamaan toisiaan. Kiantokin näyttää olleen papin poika ja rotuputsari siinä missä Gummeruksetkin, papin poikia hekin.

      Kiannolta lainattu lausuma: ”Sodassa täytyy nauttia tappamisesta – muuten ei sota menestykään.

      Väitöskirja Kiannon tuotannosta:

      http://jultika.oulu.fi/files/isbn9789526209623.pdf

      "Perusteen Kristuksen opin hylkäämiseen sodan ajaksi Kianto saa myös siitä, että myös papit, muun muassa Kiannon ystävä Arvi Järventaus, tarttuivat aseisiin: Me saimme äsken luvan – varmaankin sadaksi vuodeksi – luopua kristillisistä ihanteistamme: Suomen papit ovat siitä loistavimpina esimerkkeinä. Surmatkaa vihollisemme! he huusivat kuorossa ja vaihtoivat mustan kauhtanan harmajaan kenttäpukuun."

      Pyhä sota, Saatana ja Harmageddon – näin uskonto koettiin Suomen sisällissodassa

      "Pyhä sota. Sellainen meillä nyt on – Jumalan kiitos! Kun meillä nyt kerran on sodan välttämättömyys, josta ei filosofoimalla pääse, niin olkoon Jumala kiitetty, että sotamme ei ole mikään militaristinen ryöstösota – vaan että se on jumalalliseen järjestykseen kuuluva Esivallan miekan käyttö pahojen rankaisemiseksi."

      Suomen sisällissotaa oli käyty tasan kuukausi, kun kansanedustaja ja pappi Antti Rentola 27. helmikuuta 1918 kiitti Jumalaa pyhästä sodasta punaisia vastaan eteläpohjalaisessa Ilkka-lehdessä.

      Miehet, jotka vihasivat naisia

      https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/pyha-sota-saatana-ja-harmageddon-nain-uskonto-koettiin-suomen-sisallissodassa

      "Sitä likaa, mikä täten kasaantui kansamme keskuuteen, ei ole vielä pesty pois eikä se ole hevin pestävissäkään. Punaryssien rakastajattaria on suurin osa vapaana. Helsingin valloituksessa lehahti niitä sotalaivoista sadoittain kuin mikäkin likainen kärpäsparvi. Viranomaiset eivät, ihmeellistä kyllä, tehneet niitä kohta vaarattomiksi."

      Näin kirjoitti kesäkuun 11. päivänä 1918 kirkollisessa Kotimaa-lehdessä suomalaisen partioliikkeen isä, myöhemmin rovastin arvonimen saanut Verneri Louhivuori. 

      ---

      Tahko Pihkala - Gumerus toimi myöskin Lahden Hennalassa, missä rotua jalostettiin hänen veljensä Martti Pihkala - Gummeruksen opein toukokuussa 1918. Siellä ammuttiin naisia ja lapsia aivan kuten Ilmari Kianto-Calamnius oli Susinarttu -kirjoituksissaan keväällä 1918 vaatinut.

      Ja kaikki papin poikia!!!

      Mikä piru papin poikiin meni kun ihmisiä alkoivat lahtaamaan läjäpäin? Varmaankin papillinen ja kristillinen kasvatus kurissa ja HERRAN nuhteessa valmisti heidät todellisiksi lahtareiksi!

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Pihkala

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_Pihkala

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmari_Kianto

      Tahko Pihkalan pimeä puoli - punaisten kenttäsairaalaan lahdattiin ainakin parikymmentä ihmistä: ”Valmistautukaa siirtymään helvettiin”

      http://www.iltalehti.fi/muutlajit/201803292200842039_nx.shtml

      Sirkka-Liisa Rannan vuonna 2007 kirjoittamassa ja Kuhmoisten sotaveteraanien kustantamassa Kuhmoisten suojeluskunnan ja Lotta Svärdin historiikissa Sydän syntymämaalle kerrotaan, että Harmoisissa ammuttiin parikymmentä ihmistä, Liukkonen jatkaa.

      Kuolema tulee

      Sitä sen enempää Liukkonen kuin Rannan kirjakaan ei kerro, kuka tai ketkä ylioppilas Paimelan johtamasta nelikosta varsinaiseen veritekoon syyllistyivät.

      Verilöylystä eloon jääneen sairaanhoitaja Dagmar Aaltosen (myöh. Meriluoto) mukaan sisään tulleet valkoiset huusivat sairashuoneen ovelta, että valmistautukaa siirtymään helvettiin, sillä kuolema tulee jokaiselle viiden minuutin kuluttua.

      Aikalaistietojen mukaan kaikkia potilaita ammuttiin päähän. Myös miespuoliset hoitajat joutuivat luotien saaliiksi.

      Dagmar Aaltonen on kertonut, että naissairaanhoitajistakin jätettiin eloon vain ne, jotka osasivat ruotsia. Aaltosen mukaan armahdus koski yhtä muuta sairaanhoitajaa...

      Harmoisten sairashuoneen tapahtumat silminnäkijän kuvaamana:

      Dagmar Aaltonen, omaa sukua Meriluoto on kertonut, että naissairaanhoitajistakin jätettiin eloon vain ne, jotka osasivat ruotsia. Aaltosen mukaan armahdus koski yhtä muuta sairaanhoitajaa...

      Meriluodon kirjoitus löytyy Kärsimysten teiltä -kirjasta sivulta 189-192.

      https://helda.helsinki.fi/handle/10138/144335

      https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/144335/Kärsimystenteiltä.232849.pdf?sequence=1

      Sama linkki lyhennettynä toimivaksi. Täältä voit ladata kirjan ja lukea Harmoisten tapahtumista silminnäkijän kuvauksen  sivulta 189-192.

      https://tinyurl.com/yc5c4nye

    • Anonyymi

      Kehitti pesäpallopelin joka kaikessa keskittyy sotilastaitojen kehittämiseen. Heitto (käsikranaaatti), nopea juoksu ja syöksy pesälle (uuteen asemaan), sotilastaitoja nekin.

      • Anonyymi

        Tuliko haavoja ja kuolleita


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuliko haavoja ja kuolleita

        Ajolähtöjä ainaskin tuli. Kannaksella isosti ja sen seurauksena soudusta tuli hyvinkin suosittua. Perämiehistä ei ollut pulaa vaikka lukkari hieman hutun syönnin lomassa heitä toppuutteli.


    • Anonyymi

      Todetaan vielä, että Harmoisissa ei teloitettu punaisen ristin sairaanhoitajia, vaan punakaartin pikakouluttamia sanitäärejä. Lisäksi kannattaa mainita, että punaiset olivat aloittaneet sairaalaväkivallan jo helmikuussa viemällä lääkärin työpaikaltaan sairaalassa ja murhaamalla hänet.

      • Anonyymi

        ---- viemällä lääkärin työpaikaltaan sairaalassa ja murhaamalla hänet.-----

        Nämä Harmoisissa tapetutko tuon olivat tehneet vai tapettiinko syyttömiä aitoon lahtarimalliin ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ---- viemällä lääkärin työpaikaltaan sairaalassa ja murhaamalla hänet.-----

        Nämä Harmoisissa tapetutko tuon olivat tehneet vai tapettiinko syyttömiä aitoon lahtarimalliin ?

        He kuuluivat samaan organisaatioon ja olivat siten syyllisiä ainakin avunantoon maanpetoksessa.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6749
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4380
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2793
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1653
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe