Asiantuntijat: SARS-CoV-2 virusinfektio COVID-19 ei ehkä koskaan lievene flunssaksi

Anonyymi

Korona on ja pysyy se ei tule katoamaan minnekään. Ihmiset sairastavat koronaa aina silloin tällöin riippuen viruksen muuntautumiskyvystä, joka myös määrittää kuinka tappava versio on.

Asiantuntijat: Korona ei muutu ehkä koskaan tavalliseksi kausi­flunssaksi – tästä se johtuu

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008714148.html

Asiantuntijat suhtautuvat epäillen siihen, että koronaviruksesta olisi ainakaan lähiaikoina tulossa ihmisille lievä ja vaaraton tauti.

KORONA ei ehkä sittenkään muutu koskaan tavalliseksi kausiflunssaksi, vaan se jatkuu erityisesti iäkkäille ihmisille vakavia oireita ja kuolonuhreja aiheuttavana tautina.

Tätä synkkää arvioita ovat esittäneet monet tutkijat eri puolilla maailmaa alkuvuodesta. Syy on sars-cov-2-viruksen ”aggressiivisuus”: se, miten virus tunkeutuu ihmissoluihin ja mitä muutoksia se tekee soluissa aiheuttaen vakavaa tautia.

Sars-cov-2 eroaa taudinaiheuttamiskyvyltään muista kausittaisista flunssaa aiheuttavista koronaviruksista selvästi, sanoo Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen.

– Tällä hetkellä ei ole mitään näyttöä siitä, että sars-cov-2 muuttuisi kausi-influenssan suuntaan lieväksi infektioksi. Jotta virus muuntuisi sellaiseksi, ettei se olisi ihmiselle enää vaarallinen, siitä pitäisi tulla ihan uusi virus. Pidän epätodennäköisenä, että virus muuttuisi niin dramaattisesti. En näe, että koronavirus muuttuisi ainakaan muutaman vuoden aikana kovin paljon vähemmän vaaralliseksi, Julkunen sanoo.

ASIANTUNTIJAT ovat myös esittäneet näkemyksiä, että koronaviruksesta ei koskaan tulisi endeeminen eli hallittavissa oleva ja käyttäytymiseltään ennakoitava virus. Moni endeeminenkin tauti on toki ihmiselle hyvin vaarallinen – kuten malaria, HIV tai tuberkuloosi – mutta endeemisille taudeille on tyypillistä, että taudin tapausmäärät ovat varsin tasaisia vuodesta toiseen ja muuttuvat hitaasti.

Hongkongin koronatilanne meni hetkessä tosi pahaksi, kun omikron pääsi irti.

Hongkongin tartunta- ja kuolinkäyrät ampaisivat maaliskuun alussa lähes kohtisuoraan ylös. Asukasluvultaan vähän Suomea isommassa Hongkongissa oli enimmillään lähes 80 000 todettua tartuntaa ja lähes 300 koronakuolemaa päivässä.

LISÄKSI koronavirus ei ole noudattanut epidemioille tyypillisiä tautisyklejä. Vaikka kesä on ollut rauhallisempaa aikaa, virus ei ole kokonaan poistunut kesän ajaksi influenssan tavoin. Esimerkiksi viime kesänä deltavariantti alkoi Suomessa levitä heinäkuussa kovimmilla helteillä.

Korona on myös riehunut pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla yhtä aikaa.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti tammikuun lopussa, että seuraava koronaviruksen variantti voi olla vieläkin tarttuvampi kuin omikron.

JÄÄKÖ ihmiskunta ikuisesti riutumaan aina uusien koronavarianttien kynsiin? Ja pystyykö virus muuntautumaan niin, että se kykenee tartuttamaan rokotetutkin ja jo sairastaneetkin muutaman kuukauden välein aina uudelleen?

Ne ovat kysymyksiä, joihin ei ole tällä hetkellä vastauksia. Ainakaan virus ei vielä reilun kahden vuoden jälkeenkään ole osoittanut merkkejä kovin suuresta lievenemisestä tai muuttumisesta kausiflunssan suuntaan.

– Näyttää siltä, että infektio ei ole ihmiskunnasta poistumassa. Sellaiset viruskannat pärjäävät jatkossa ja selviävät eteenpäin, jotka pystyvät väistämään immuniteettia ja tarttumaan tehokkaasti, Vapalahti sanoo.

4

57

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Ei yhteiskuntaa voi ikuisesti pitää kiinni. Kun hyväksyttävä rokotekattavuus on saavutettu, voidaan loput kuolemat hyväksyä kun voitava on tehty."

   Loput kuolemat? Mutta kun se koronavirusinfektio iskee aina vain uudelleen ja uudelleen sekä rokottamattomiin että rokotettuihin Yalen tutkimuksen mukaan, eikä SARS-CoV-2 viruksen tautikuva tutkijoiden mukaan ole edes muuttumassa siis livenemässä vuosiin tai vuosikymmeniin. Todennäköisesti jo neljästi rokotettu presidenttimmekin joutui sairaalaan ja sai keuhkokuumeen tässä viimeisimmässä tartunnassaan, ja monesko se oli jo? Montako tarvitaan keskimäärin että saa tappavana? Ikää ja perussairauksiahan meille jokaiselle tulee ajan kanssa, moniko kuolee jatkossa COVID:iin? Meidän lienee hyväksyttävä ainakin talviaikaan 15-30%:n ylikuolleisuus vuosiksi, että yhteiskunta voidaan pitää auki tämän hetken tapaan. Toivottavasti rokotteiden luoma paine ei luo vielä tarttuvampia ja tappavampia kantoja.

   "Mallinnusta varten Yalen tutkijat analysoivat tietoja tapauksista, joissa henkilö on sairastunut koronavirukseen jo kerran taudin sairastettuaan. Dataan yhdistettiin tutkimustietoja muista koronaviruksista ja COVID-19-taudin sairastaneiden vasta-aineista.

   Johtopäätösten mukaan koronan uudelleentartunnat tulevat lisääntymään ja erityisesti niinä aikoina, joina tartuntoja todetaan muutenkin paljon. Jos kasvomaskeja tai turvavälejä ei käytettäisi lainkaan, sairastuisivat kaikki ihmiset koronaan 3–60 kuukauden välein. Mediaaniväli on 16 kuukautta.

   Uudelleentartuntariski koskettaa siis myös rokotettuja. Se on suuri erityisesti niissä paikoissa, joissa ihmiset altistuvat säännöllisesti virukselle, kuten kouluissa.

   – Tulemme näkemään yhä enemmän ja enemmän uudelleen sairastuvia, myös niitä, joilla on molemmat rokotukset, virologian apulaisprofessori Stephen Griffin toteaa The Guardianille."

   • Anonyymi

    Presidentti Niinistö on esimerkki, varmasti 4 piikkiä otettu ja korona jo ainakin toista kertaa, ja nyt niin vakavin oirein että oli sairaalassa ja keuhkokuumeessa. Mites seuraavalla kerralla? Pitää muistaa että ikää tulee koko ajan lisää ja ennen pitkää perussairauksia.


  • Anonyymi

   Ne haluavat pitää koronavalheesta kiinni koska se tuo valtaa. Se on hyödyllinen työkalu globaalille totalitaristiselle eliitille. Sillä saa pidettyä kansan lampaina, sillä saa perusteltua sananvapauden ja oikeuksien riiston.

   • Anonyymi

    Entäs marras-joulukuun 2021 yli 15%:n ylikuolleisuus?

    Suomalaisten kuolemissa tapahtui merkillinen muutos – ministeri Lindén: ”Tämä pitää selvittää tarkemmin”
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/600002bc-f211-45eb-a268-834fd91716d9
    Tilastokeskus: Marras-joulukuussa kuolleita oli jopa yli 15 prosenttia enemmän kuin vertailuajankohtana eli vuosina 2017–2020 keskimäärin.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofian ökyilyt on loppu

   Miksiköhän Sofian instassa on ollut viime aikoina niin kovin hiljaista? Liittyykö syy kenties piriparin eroon? Sofia joutui muuttamaan ex-hoitonsa sis
   Kotimaiset julkkisjuorut
   238
   3424
  2. Syystäkin ollut kirjoittamatta

   Mutta minun silmissäni olet kulutettu, käytetty, pilattu ja raiskattu jätteeksi. Kyllä moni sinua mielellään hässisi, mutta ei sinusta ihmistä rinnall
   Tunteet
   290
   1778
  3. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

   Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
   Maailman menoa
   511
   1545
  4. Meillä on yhteys

   Molemmat halutaan ja rakastetaan Molemmat paetaan ja pelätään ❤️
   Ikävä
   75
   1453
  5. Nato-ovi pysyy kiinni Suomelta.

   Usa ei puutu Suomen ja Turkin väliseen kiistaan, joten menee vuosia Nato-oven repimiseen ja voi olla että sisään ovesta ei koskaan päästäkään. https:/
   Maailman menoa
   420
   1413
  6. Uskotko nainen vielä ihmeisiin

   Sinun täytyy vain uskoa ja luottaa💕
   Ikävä
   94
   1286
  7. Jesper on herrasmies

   Kantaa lentokentällä rakkaansa Dior laukkua ja kulkevat rakastuneina käsi kädessä. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Martina-Aitolehden-Jesper-rakas-palj
   Kotimaiset julkkisjuorut
   199
   1223
  8. Vietä kiva päivä (ilman minua)

   nainen siellä noin 20 km päässä. 😊 ☀️
   Tunteet
   141
   1144
  9. Kauhava ansaitsee enemmän ja parempaa

   Tervehdys Kauhavalaiset! Sain viestin, että minun pitäisi kirjoittaa myös täällä, koska foorumi kuulema edustaa Kauhavan älymystön mielipidettä ja sa
   Kauhava
   85
   1138
  10. Ässät taas yhdessä

   Jollakin asialla lokki kiristää heidät pysymään yhdessä vaikka rakkaudesta tai parisuhteesta ei olekaan kyse. Sääliksi käy pulia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   28
   1066
  Aihe