Amenhotep III on Raamatun kannalta mielenkiintoinen faarao

Anonyymi

Olen katsonut koko päivän ohjelmamaratonia Egyptin arkeologiasta ja historiasta joka pyörii varsinkin Amenhotep III:n ja Akhenatenin jälkeensä jättämän ympärillä ja tämä "Egyptin kadonneet aarteet" -sarja on saanut minut vakuuttumaan siitä miksi Amenhotep III on Raamatun kannalta mielenkiintoinen faarao:

1. Amenhotep III menetti esikoispoikansa, prinssi Tuthmoseksen
2. Amenhotep III:n hallintokaudella vallitsi nälänhätä ja rutto
3. Amenhotep III kävi sodan, jossa hän kerralla menetti koko armeijansa
4. Amenhotep III hallitsi aikana jolloin Raamattu väittää eksoduksen tapahtuneen
5. Amenhotep III:n seuraaja Akhenaten vaihtoi Egyptin uskonnon koska oli pettynyt vanhoihin jumaliin

Tästä raamatun kirjoittajat ovat siis saaneet ja keksineet koko idean mahtavalle exoduskertomukselle.

47

308

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Olet väärässä. Exodus ei tapahtunut Amenhotep III:n hallintokaudella vaan vasta noin pari tuhatta vuotta myöhemmin Ramses II:n hallintokaudella aivan kuten tutkijat ja historioitsijat ovat tähänkin asti sanoneet. Mutta Ramseksen kaudelta ei ole ainuttakaan varteenotettavaa todistetta massiivisesta miljardin juutalaisen orjan joukkopaosta Egyptistä ja leiriytymisestä Siinailla, mikä vain osoittaa sen että exodus on ainoastaan yksinkertaisten vuohipaimenten keksimä satu, jolla he ovat sammuttaneet oman tylsyytensä istuessaan yöllisellä leirinuotiolla.

  • Anonyymi

   Job.3:1-15 Sen jälkeen Job avasi suunsa ja kirosi syntymäpäivänsä; Job lausui ja sanoi: Kadotkoon,se päivä, jona minä synnyi, ja se yö, joka sanoi: Poika on siinnyt. Se päivä muutukoon pimeydeksi; älköön Jumala korkeudessa sitä kysykö, älköönkä valonsäde sille paistako. Omistakoon sen pimeys ja pilkkopimeä, pilvi laskeutukoon sen päälle, peljästyttäkööt sitä päivänpimennykset. Sen yö ryöstäköön pimeys; älköön se ilotko vuoden päivien parissa, älköön tulko kuukausien lukuun. Katso, hedelmätön olkoon se yö, älköön siinä riemuhuuto raikuko. Kirotkoot sen päivänmanaajat, ne, jotka saavat hereille Leviatanin. Pimentykööt sen kointähdet, odottakoon se valoa, joka ei tule, älköön se aamuruskon silmäripsiä nähkö, koska se ei sulkenut minulta kohdun ovia eikä kätkenyt vaivaa minun silmiltäni. Miksi en kuollut heti äidin helmaan, miksi en menehtynyt kohdusta tullessani? Miksi olivat minua vastaanottamassa polvet, minkätähden rinnat imeäkseni? Sillä makaisinhan rauhassa silloin, nukkuisin ja saisin levätä kuningasten ja maan neuvosmiesten kanssa jotka ovat rakentaneet itselleen pyramiideja, päämiesten kanssa, joilla on ollut kultaa, jotka ovat täyttäneet talonsa hopealla....

  • "Tästä raamatun kirjoittajat ovat siis saaneet ja keksineet koko idean mahtavalle exoduskertomukselle."

   OIkeastaan mikään uskonto ei synny tyhjiössä, vaan siihen aina vaikuttaa edelliset kultuurit ja uskonnot. Totta on, että aika moni krsitinuskon opeistakin löytyy näistä vielä vanhemmista uskonnoista.

  • Anonyymi

   Monet suommalaisetkin uskovat eläneensä joskus muinaisessa Egyptissä. Minä uskon että olen ollut temppelien ja hautakammioitten koristemaalari jossain aikaisemmassa elämässä Egyptissä. Suomen leijonakin saattaa olla pefua Egyotin ajoista. Siellähän oli leijonia jopa kotieläiminä.

   • Anonyymi

    Suomen leijona tulee Folkunga-suvun sukuvaakunasta. Folkunga-sukuun kuulunut Suomen herttua Valdemar Maununpoika käytti leijonaa vaakunassaan jo 1300-luvun alussa ja valitsi eläimen vaakunaansa koska leijonaa käytetään Raamatussa Juudaan heimon symbolina. Nykyisen muotonsa vaakuna on saanut Kustaa Vaasan hautamuistomerkissä ja 1500-luvulla vaakunan selitys kuului näin:
    "Kultainen leijona kruunu päässä, oikea etujalka aseistettu käpälässä olevalla miekalla, polkee molemmilla takajaloilla Venäjän sapelia."
    Vaakunan punainen väri pn puolestaan kuvannut sotaisuutta. Vaakuna on vahvasti poliittinen ja sen aatteellisena alkuna olivat hautamuistomerkin valmistuessa vallassa olleen kuningas Juhana III:n maailmankuva ja poliittiset tavoitteet. Samoihin aikoihin Juhana liitti arvonimeensä tittelin ”Suomen suurruhtinas”. Vaakunan sanoma puolestaan on se että Iivana julmalla ja hänen tataarisotilaillaan ei ole mitään vastusta Ruotsia vastaan mikäli he aikovat valloittaa Karjalan. Myöhemmin leijonan kohotettu käsi on katkaistu Karjalan vaakunan samoista geopoliittisista syistä.


  • Anonyymi

   "5. Amenhotep III:n seuraaja Akhenaten vaihtoi Egyptin uskonnon koska oli pettynyt vanhoihin jumaliin"

   Eikös tämä Akhenaten ollut se faarao, joka siirtyä yksijumalisuuteen Egyptissä? Myöhemmin sitten tämä yksijumalasuus taas hylättiin Egyptissä. Mutta olen aina ajatellut, että tämä Mooseksen ajan tapahtumat vaikuttivat Egyptissä yhden faaraon ajan verran.

   • Anonyymi

    Uskonnollisen uudistuksen ja "Antonin horisontin" rakentamisen aloitti jo Akhenatenin isä Amenhotep III, mutta Akhenaten teki atonismistä monoteistisen uskonnon mikä suututti eritoten Ammonin papit. Arkeologit ovat kuitenkin osoittaneet että vanhojen jumalten palvonta jatkui eri puolilla Egyptiä Akhenatenin kielloista huolimattakin. Lopulta Atonista kuitenkin tuli tavallinen jumala muiden jumalien joukossa kun Akhenatenin poika Tutankhamon nousi keisariksi nuorena lapsena, jolloin todellista valtaa pitivät faaraon visiirit jotka ajoivat vanhan uskonnon palautusta. Tutin kuoltua, seuraavaksi faaraokso tulikin entinen visiiri ja neuvonantaja Ayn, jonka poika Horemheb kielsi Atonin kokonaan sekä poisti koko Armanakauden historiankirjoista ja olemassaolosta kunnes egyptologit löysivät sen uudelleen vuosituhansia myöhemmin. Horemhebin jälkeen valtaan nousi Ramses I, joka perusti Egyptin 19. dynastian.


  • Anonyymi

   Ihminen tarvitsee uskonnon. Ihmisen on uskottava johonkin korkeampaan voimaan Ihminen ei voi uskoa ja ajatella olevansa kertakäyttöolento ilman merkitystä.
   Ihminen on aina luonut itselleen toisen todellisuuden ja uskonut vainajiensa siirtyvän sinne.
   Vuosituhansien ajan vainajat on lähetetty toiseen todellisuuteen, ja uskonnot usein perustuneet siihen, että vainajat varjelevat jälkipolviaan pahalta.

   Osa ihmiskunnasta ei tällaiseen usko, mutta heidän on pakko kieltää ja estää muitakin uskomasta. Tällä yrityksellään he osoittavat, että itsekin aavistavat jonkin salaperäisen toisen todellisuuden mahdollisuuden.
   He uskovat tähän omaan todellisuuteensa, kehitykseen, itseensä, perinteisiin, johonkin ylevämpään, jonka puolesta joka tapauksessa taistelevat. Hekin haluavat tulla muistetuiksi ja nimensä historiaan.

   • "Ihmisen on uskottava johonkin korkeampaan voimaan Ihminen ei voi uskoa ja ajatella olevansa kertakäyttöolento ilman merkitystä.
    Ihminen on aina luonut itselleen toisen todellisuuden ja uskonut vainajiensa siirtyvän sinne."

    Tuossa on paljon perää. Uskonnot ovat olleet kaikialla - todennäköisesti kivikaudesta saakka ja ympäri maailman . Ihmisellä on kaipuu ja jokin ymmärrsy siitä, että on muutakin kuin tämä näkyvä maailma.


   • Anonyymi
    mummomuori kirjoitti:

    "Ihmisen on uskottava johonkin korkeampaan voimaan Ihminen ei voi uskoa ja ajatella olevansa kertakäyttöolento ilman merkitystä.
    Ihminen on aina luonut itselleen toisen todellisuuden ja uskonut vainajiensa siirtyvän sinne."

    Tuossa on paljon perää. Uskonnot ovat olleet kaikialla - todennäköisesti kivikaudesta saakka ja ympäri maailman . Ihmisellä on kaipuu ja jokin ymmärrsy siitä, että on muutakin kuin tämä näkyvä maailma.

    Ihmiset syntyvät ateisteina ja ainoa tapa tulla uskovaiseksi on aivopestä ja mädättää lapsia uskontokulttien orjiksi. Esimerkiksi kristinusko tekee tätä tuputtamalla ja pakkosyöttämällä uskonnonopetusta lapsille Suomen peruskouluissa vaikka uskonnonopetus ja ET voisivat hyvin olla valinnaisia oppiaineita.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ihmiset syntyvät ateisteina ja ainoa tapa tulla uskovaiseksi on aivopestä ja mädättää lapsia uskontokulttien orjiksi. Esimerkiksi kristinusko tekee tätä tuputtamalla ja pakkosyöttämällä uskonnonopetusta lapsille Suomen peruskouluissa vaikka uskonnonopetus ja ET voisivat hyvin olla valinnaisia oppiaineita.

    Höpö höpö. Ei taida historia tuntea sellaista kulttuuria, missä ei olisi ollut uskontoa? Kyllä uskonnottumuus on tullut vasta tieteen kehityttyä. Moni ateistikaan ei niin ehdoton ole, etteikö heillä olisi joku taju jostain sellaisesta, mitä ei voi nähdä.


  • Anonyymi

   Akhenaten kyllästyi maksamaan laajan papiston ja sen monijumalisen uskonharjoituksen kalliita kuluja. Palvomalla vain aurinkoa säästettiin valtion varoja.

   • Anonyymi

    Egyptissä faarao ei maksanut papiston elätystä. Systeemi oli tuolloin toinen.


  • Anonyymi

   Raamattu vahvistaa, että israelilaisten oli määrä rakentaa ”faaraon huoltokaupunkeja, Pithom ja Ramses”. Egyptiläiset asiakirjat vahvistavat, että 19. dynastian (noin 1293–1185 eaa.) kuninkaat käynnistivät laajan sotilasohjelman Levantissa. Osana tätä pyrkimystä kuningas Seti I (noin 1290–1279 eaa.) rakensi uuden varuskuntakaupungin, jota hänen seuraajansa Ramses II (n. 1279–1213 eaa.), myöhemmin kutsuttiin Pi-Ramesseksi. Ramses II rakensi myös toisen kaupungin, joka oli omistettu hänen henkilökohtaiselle suojelijalleen Atumille, nimeltä Per Atum. Nämä kaksi kaupunkia ovat todennäköisesti raamatulliset Ramses ja Pithom.

   Ensimmäinen viittaus "Israeliin" esiintyy farao Merneptahin, yhden Ramseksen pojista, voittostelassa. Tämä muistomerkki on päivätty noin 1207 eaa., mikä viittaa siihen, että Exodus-tarina on sijoitettava aikakauteen ennen Merneptahin hallitusta, mahdollisesti vuosien 1280 ja 1220 välillä eaa. Mitään merkintää maastamuutosta ei ole löydetty yhdestäkään egyptiläisestä taulusta, mutta se on ei epätavallinen; uudella dynastialla ei ollut tapana kirjata tappioitaan. Toisaalta Egyptissä on runsaasti kirjaa seemiläisistä siirtotyöläisistä, jotka ovat saattaneet ajautua takaisin Syyriaan-Kanaaniin 1200-luvulla useista syistä – mukaan lukien ehkä Ramseksen ankara työvoiman asevelvollisuuspolitiikka.

   https://www.nationalgeographic.com/culture/article/pharaoh-king-punished-god

   • Anonyymi

    Ramses II rakensi kaupungit jotka tunnetaan nimillä Ramses ja Pitom. Se e todistaa että Ramses II on ainoa mahdollinen faarao, jota Raamatussa tarkoitetaan. Siksi tutkijat ja arkeologit eivät ole tehneet virhettä ja väärin etsiessään todisteita ainoastaan Ramses II:n hallintokaudelta. Mutta kuten tuo wiki-artikkeli sanoo, niin "mitään merkintää maastamuutosta ei ole löydetty yhdestäkään egyptiläisestä taulusta" tuolta kyseiseltä ajalta. Myöskään Ramses II:n esikoispoika Amun-her-wenemef (Amonin oikea käsi) eli Amun-her-khepeshef (Amonin voimakas käsi) ei kuollut vaan karkoitettiin maasta 13. veljensä Merenptahin toimesta, joten siinäkin Raamattu on väärässä ja valehtelee.


   • Anonyymi

    Ramses II:ta tukee myös se että jo silloin VT:n kirjoittamisen aikoihin 400-300 eaa Ramses II oli suosituin ja tunnetuin kaikista Egyptin faaraoista.


   • Anonyymi

    1. Kun. 6:1 on keskeinen jae määritettäessä raamatullista ajoitusta Exodukselle. Siinä näet kerrotaan, että Salomo aloitti Jerusalemin temppelin rakentamisen suunnilleen 480 vuotta Egyptistä lähdön jälkeen. Tämä tarkoittaa, että siinä vaiheessa noin 479+ vuotta oli kulunut. Tutkijoiden parissa vallitsee laaja käsitys siitä, että Raamattu ajoittaa Salomonin temppelin rakentamisen suurinpiirtein joko vuoteen 967 tai 966 eaa. (osin temppelin saattoi myös rakentaa Hiskia joitakin vuosia myöhemmin samalla kun hakkautti vesikanavan vuoren alle). Mutta jos temppelin ajoittaminen Salomonin kaudelle ajoittaa Exoduksen joko vuoteen 1446 tai 1445 eaa. (mutta siinä tapauksessa että temppelin rakensi Hiskia, se ajoittuisi suunnilleen vuosien 1218 eaa. ja 1166 eaa. väliin).


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    1. Kun. 6:1 on keskeinen jae määritettäessä raamatullista ajoitusta Exodukselle. Siinä näet kerrotaan, että Salomo aloitti Jerusalemin temppelin rakentamisen suunnilleen 480 vuotta Egyptistä lähdön jälkeen. Tämä tarkoittaa, että siinä vaiheessa noin 479+ vuotta oli kulunut. Tutkijoiden parissa vallitsee laaja käsitys siitä, että Raamattu ajoittaa Salomonin temppelin rakentamisen suurinpiirtein joko vuoteen 967 tai 966 eaa. (osin temppelin saattoi myös rakentaa Hiskia joitakin vuosia myöhemmin samalla kun hakkautti vesikanavan vuoren alle). Mutta jos temppelin ajoittaminen Salomonin kaudelle ajoittaa Exoduksen joko vuoteen 1446 tai 1445 eaa. (mutta siinä tapauksessa että temppelin rakensi Hiskia, se ajoittuisi suunnilleen vuosien 1218 eaa. ja 1166 eaa. väliin).

    Raamattu on väärästä. Vai kumpaa ennemmin uskot, yliopiston käyneitä tutkijoita joiden tieteenalasta on kyse vai 2000 vuotta sitten elåneiden vuohipaimemten kirjoittamaa Raamattua?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Raamattu on väärästä. Vai kumpaa ennemmin uskot, yliopiston käyneitä tutkijoita joiden tieteenalasta on kyse vai 2000 vuotta sitten elåneiden vuohipaimemten kirjoittamaa Raamattua?

    Voitko perustella mihin perustuu se, että Raamattu olisi vuohipaimenten kirjoittama?


  • Anonyymi

   No se on selvää, että pakenijat pakenivat vallanvaihtoa ja etsivät itselleen muiden maiden valtaamista.

   Puhuva Jumala on faarao, koska tämä sanoo määränneensä lasten murhan, josta syystä on kaikki esikoispojat surmattava 2.Moos.13. uhrilahjoina.

   Ja sama tarina kertoo, että faarao oli se, joka määräsi tuon lasten surman.

   • Anonyymi

    Raamattu siis itse todistaa, että Jumalaksi itseään Mooseksen tarinoissa nimittävä taho on Egyptistä pakeneva faarao.


   • Anonyymi

    Faarao oli tavallinen pulliainen, joka piti itseään jumalana ja jota egyptiläiset palvoivat jumalana.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Raamattu siis itse todistaa, että Jumalaksi itseään Mooseksen tarinoissa nimittävä taho on Egyptistä pakeneva faarao.

    2.Moos.<<13:11 Ja kun Herra on vienyt sinut kanaanilaisten maahan, niinkuin hän on sinulle ja sinun isillesi vannonut, ja kun hän on sen sinulle antanut, niin luovuta Herralle kaikki, mikä avaa äidinkohdun; ja kaikki ensiksisyntyneet karjastasi, urospuolet, olkoot Herran.

    Mutta jokainen aasin ensiksisynnyttämä lunasta lampaalla; mutta jos et sitä lunasta, niin taita siltä niska. Ja lunasta jokainen ihmisen esikoinen poikiesi seassa.

    Ja kun sinun poikasi vastaisuudessa kysyy sinulta ja sanoo: 'Mitä tämä merkitsee?' niin vastaa hänelle: 'Herra vei meidät väkevällä kädellä pois Egyptistä, orjuuden pesästä.
    Sillä kun farao paatui ja kieltäytyi päästämästä meitä, SURMASI HERRA KAIKKI ESIKOISET EGYPTIN MAASSA, ihmisten esikoisista karjan esikoisiin asti. Sentähden minä uhraan Herralle jokaisen urospuolen, joka avaa äidinkohdun, ja jokaisen esikoisen pojistani minä lunastan.'

    Ja se olkoon MERKKINÄ SINUN KÄDESSÄSI ja muistolauseena sinun OTSALLASI; sillä Herra vei meidät väkevällä kädellä pois Egyptistä."<<

    Egyptin lastensurmasta:

    <<Toinen Vanhan testamentin selvä liittymäkohta Beetlehemin lastenmurhaan on Egyptin orjuuden ajalta. Israelin lasten lisääntyessä Egyptissä ja kansan vahvistuessa Egyptin faarao määräsi israelilaisten poikalapset tapettaviksi. (2.Moos. 1:15-22)<<


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    2.Moos.<<13:11 Ja kun Herra on vienyt sinut kanaanilaisten maahan, niinkuin hän on sinulle ja sinun isillesi vannonut, ja kun hän on sen sinulle antanut, niin luovuta Herralle kaikki, mikä avaa äidinkohdun; ja kaikki ensiksisyntyneet karjastasi, urospuolet, olkoot Herran.

    Mutta jokainen aasin ensiksisynnyttämä lunasta lampaalla; mutta jos et sitä lunasta, niin taita siltä niska. Ja lunasta jokainen ihmisen esikoinen poikiesi seassa.

    Ja kun sinun poikasi vastaisuudessa kysyy sinulta ja sanoo: 'Mitä tämä merkitsee?' niin vastaa hänelle: 'Herra vei meidät väkevällä kädellä pois Egyptistä, orjuuden pesästä.
    Sillä kun farao paatui ja kieltäytyi päästämästä meitä, SURMASI HERRA KAIKKI ESIKOISET EGYPTIN MAASSA, ihmisten esikoisista karjan esikoisiin asti. Sentähden minä uhraan Herralle jokaisen urospuolen, joka avaa äidinkohdun, ja jokaisen esikoisen pojistani minä lunastan.'

    Ja se olkoon MERKKINÄ SINUN KÄDESSÄSI ja muistolauseena sinun OTSALLASI; sillä Herra vei meidät väkevällä kädellä pois Egyptistä."<<

    Egyptin lastensurmasta:

    <<Toinen Vanhan testamentin selvä liittymäkohta Beetlehemin lastenmurhaan on Egyptin orjuuden ajalta. Israelin lasten lisääntyessä Egyptissä ja kansan vahvistuessa Egyptin faarao määräsi israelilaisten poikalapset tapettaviksi. (2.Moos. 1:15-22)<<

    Ja kristinusko perustuu tähän esikoispoikien surmaamismääräykseen uhrilahjana 'Herralle', joka uhraaminen tapahtuu pääsiäisenä ja kristinuskon tarinan mukaan hengiltä kidutettiin kuoliaaksi 'Jumalan ainoa poika' uhrina nimeltä Jeesus.

    Todellisen tarinan mukaan ristille kuoli kuitenkin itse tosi Jumala vihaisen Jumalan lepyttämiseksi (Jahven määräys surmata ihmeidentekijä, joka houkutteli toisen Jumalan luokse 5.Moos.13).


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ja kristinusko perustuu tähän esikoispoikien surmaamismääräykseen uhrilahjana 'Herralle', joka uhraaminen tapahtuu pääsiäisenä ja kristinuskon tarinan mukaan hengiltä kidutettiin kuoliaaksi 'Jumalan ainoa poika' uhrina nimeltä Jeesus.

    Todellisen tarinan mukaan ristille kuoli kuitenkin itse tosi Jumala vihaisen Jumalan lepyttämiseksi (Jahven määräys surmata ihmeidentekijä, joka houkutteli toisen Jumalan luokse 5.Moos.13).

    Kristinuskon taustat, jolla tämä uskonto on luotu, ovat karmeat. Ja sen lopputulos on aivan käsittämätön, että miten yhdellä kirjalla on pystytty manipuloimaan ihmisten päihin tällainen pahuus jopa pyhyytenä käyttämällä Jeesusta uhrina, joka jo 2000 vuotta sitten itse yritti saada ihmiset luopumaan tällaisesta pakanallisesti uhrikultista päätyen vain itse saman kultin uhriksi! Ja elämme vuodessa 2022 ja sama ihmisuhrikutti vaan jatkuu edelleenkin uskontona.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ja kristinusko perustuu tähän esikoispoikien surmaamismääräykseen uhrilahjana 'Herralle', joka uhraaminen tapahtuu pääsiäisenä ja kristinuskon tarinan mukaan hengiltä kidutettiin kuoliaaksi 'Jumalan ainoa poika' uhrina nimeltä Jeesus.

    Todellisen tarinan mukaan ristille kuoli kuitenkin itse tosi Jumala vihaisen Jumalan lepyttämiseksi (Jahven määräys surmata ihmeidentekijä, joka houkutteli toisen Jumalan luokse 5.Moos.13).

    Kokeile sielunhoitoa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kokeile sielunhoitoa.

    Ja silläkö sitten siirryn uskomaan, että paha onkin pyhä?!


  • Anonyymi

   Siis raamattu on egyptin uskonnon lahko .
   Viimeisellä tuomiolla punnitaan sydän sulkaa vastaan , miten olet elänyt .

   • Anonyymi

    Ei Raamattu ole mikään uskonto - lahkosta nyt puhumattakaan. Kyseessä on kirja, joka sisältää tarinoita, mitkä ovat useiden kirjoittajien tuotoksia joskus ajanlaskumme alussa, ja VT sitten ennen sitä.

    Esimerkiksi evankeliumit eivät ole apostolien kirjoittamia, eikä niiden teksteissä puhu Jeesus, vaan eri saarnaajat luomalla tarinaa, jolla ei ole mitään historian perustaa.

    Opettaja Jeesus todennäköisesti on elänyt, tai joku vastaava henkilö, johon tarinat liittyvät, mutta hänen opetus ei edes Raamatussa vastaan sitä tarinaa, joka sitten juutalaisen Paavalin luomana on tehty uhrikultiksi itse Jeesuksesta kristinuskona.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei Raamattu ole mikään uskonto - lahkosta nyt puhumattakaan. Kyseessä on kirja, joka sisältää tarinoita, mitkä ovat useiden kirjoittajien tuotoksia joskus ajanlaskumme alussa, ja VT sitten ennen sitä.

    Esimerkiksi evankeliumit eivät ole apostolien kirjoittamia, eikä niiden teksteissä puhu Jeesus, vaan eri saarnaajat luomalla tarinaa, jolla ei ole mitään historian perustaa.

    Opettaja Jeesus todennäköisesti on elänyt, tai joku vastaava henkilö, johon tarinat liittyvät, mutta hänen opetus ei edes Raamatussa vastaan sitä tarinaa, joka sitten juutalaisen Paavalin luomana on tehty uhrikultiksi itse Jeesuksesta kristinuskona.

    On se hirvittävää jo lukeakin tuollaista epäuskon kommenttia, kun tietää, mikä hätä on joskus edessäpäin, jos ei mieli muutu.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei Raamattu ole mikään uskonto - lahkosta nyt puhumattakaan. Kyseessä on kirja, joka sisältää tarinoita, mitkä ovat useiden kirjoittajien tuotoksia joskus ajanlaskumme alussa, ja VT sitten ennen sitä.

    Esimerkiksi evankeliumit eivät ole apostolien kirjoittamia, eikä niiden teksteissä puhu Jeesus, vaan eri saarnaajat luomalla tarinaa, jolla ei ole mitään historian perustaa.

    Opettaja Jeesus todennäköisesti on elänyt, tai joku vastaava henkilö, johon tarinat liittyvät, mutta hänen opetus ei edes Raamatussa vastaan sitä tarinaa, joka sitten juutalaisen Paavalin luomana on tehty uhrikultiksi itse Jeesuksesta kristinuskona.

    <<<Siis raamattu on egyptin uskonnon lahko.<<

    Raamattuun on tehty ilmeisen tarkoituksella kaksitahoinen lähestymisongelma ääripäihin - toiset lähestyvät sitä uskomalla, kun taas toiset - ateisteiksi sanotut - väheksymällä, etteivät usko, jolloin kirjalle kummassakin ääripäässä syntyy merkitys, joka ei vastaa itse luotua tarinaa.

    Sitä pitää lähestysä vain kirjoitettuna kirjana, jolla on käytetty käsittämätöntä valtaa manipuloimalla jopa ihmisen aivotoimintaa eli ajattelua lähes 2000 vuoden ajan.

    Käsittämättömintä on ateistien suorittama väheksyminen ymmärtämättä tätä.

    Uskovaisten suhtautuminen on samalla tasolla toisessa ääripäässä, kun he eivät edes ymmärrä, että mitä siellä kirjassa lukee. Totuus ei synny tästä, kun molempien ääripäiden ajattelu perustuu vain sanaan 'uskoa'.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    <<<Siis raamattu on egyptin uskonnon lahko.<<

    Raamattuun on tehty ilmeisen tarkoituksella kaksitahoinen lähestymisongelma ääripäihin - toiset lähestyvät sitä uskomalla, kun taas toiset - ateisteiksi sanotut - väheksymällä, etteivät usko, jolloin kirjalle kummassakin ääripäässä syntyy merkitys, joka ei vastaa itse luotua tarinaa.

    Sitä pitää lähestysä vain kirjoitettuna kirjana, jolla on käytetty käsittämätöntä valtaa manipuloimalla jopa ihmisen aivotoimintaa eli ajattelua lähes 2000 vuoden ajan.

    Käsittämättömintä on ateistien suorittama väheksyminen ymmärtämättä tätä.

    Uskovaisten suhtautuminen on samalla tasolla toisessa ääripäässä, kun he eivät edes ymmärrä, että mitä siellä kirjassa lukee. Totuus ei synny tästä, kun molempien ääripäiden ajattelu perustuu vain sanaan 'uskoa'.

    Ja minkälaista on perustaltaan tämän päivän ihmisten ajattelu - on sitten kyse koronarokotuksista tai mistä tahansa mielipidekirjoittelusta? - Siellä koko ajan korostetaan uskomista johonkin tai ei uskomista, mutta tiedolla ei ole mtään merkitystä ajattelun kanssa. Tuon ajattelun on luonut 2000 vuoden raamattukulttuuri auktoriteettiuskolla, joka on jopa väkivallalla pakotettu vain pelkkään 'uskomiseen' tai 'ei uskomiseen' tiedon sijasta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    On se hirvittävää jo lukeakin tuollaista epäuskon kommenttia, kun tietää, mikä hätä on joskus edessäpäin, jos ei mieli muutu.

    No minkälaisen hädän tuo kirja eteenpäin on sinulle mielikuvituksissasi luonut, että suollat nyt uskoon perustuen tällaisen mielenkiintoisen pelkokommentin?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    No minkälaisen hädän tuo kirja eteenpäin on sinulle mielikuvituksissasi luonut, että suollat nyt uskoon perustuen tällaisen mielenkiintoisen pelkokommentin?

    En minä mitään pelkää, sinun puolestasi hirvittää.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    No minkälaisen hädän tuo kirja eteenpäin on sinulle mielikuvituksissasi luonut, että suollat nyt uskoon perustuen tällaisen mielenkiintoisen pelkokommentin?

    Tämä pelkokommentti on kyllä hyvä esimerkki uskonnon ja Raamatun manipulointikyvystä, joka on onnistuttu tekemään ihmiselle tunnetasolla.

    Pystytkö yhtään ajattelemaan, että Jeesus opetuksissaan ei todellakaan ole puhunut mistään pelosta tai että Jumalaa pitäisi pelätä?!

    Hän opettaa, että me olemme ja elämme taivasten valtakunnassa hyvän Isä Jumalan kämmenellä, joka pitää meistä huolta kuin taivaan linnuista?! Mistä olet tämän pelon saanut uskoosi?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tämä pelkokommentti on kyllä hyvä esimerkki uskonnon ja Raamatun manipulointikyvystä, joka on onnistuttu tekemään ihmiselle tunnetasolla.

    Pystytkö yhtään ajattelemaan, että Jeesus opetuksissaan ei todellakaan ole puhunut mistään pelosta tai että Jumalaa pitäisi pelätä?!

    Hän opettaa, että me olemme ja elämme taivasten valtakunnassa hyvän Isä Jumalan kämmenellä, joka pitää meistä huolta kuin taivaan linnuista?! Mistä olet tämän pelon saanut uskoosi?

    Tämä on kyllä mieletön ristiriita Raamatussa, siellä on valittavana kaksi opetusta ja kaksi eri Jumalaa - tonen vihainen ja hirmuinen Jahve VT:stä helvetinpelolla ja toinen hyvä taivasten valtakunnan Isä Jumala, jonka valtakunta on meissä sisällämme. Miten ihminen tekee valinnan ja millä perusteella, että kumman opin ja kumman Jumalan hän itselleen valitsee?!

    Onko uskonnon pelote nimenomaan tunnetasolla se, että tämä hyvä Jeesus sitten kristinuskossa päätyykin vain teurastetuksi uhrilampaaksi? Opetetaanko uskonnolla, että paha voittaa aina?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    En minä mitään pelkää, sinun puolestasi hirvittää.

    No, mikä hirvittää? Mitä hirvittävää siellä Raamatussa on?


  • >>Amenhotep III on Raamatun kannalta mielenkiintoinen faarao>>

   On se. Uskovaisetkin huutelee hänen nimensä alkuosaa jatkuvasti.

  • Anonyymi

   Mesopotamiasta sekä Sumeriasta kaikki raamatun ja tooran jutut varastettu.

  • Anonyymi

   2Moos.4:21-23 Ja Herra sanoi Mooselselle: Kun tulet takaisin Egyptiin, niin katso, että teet faraon edessä kaikki ne ihmeet, jotka minä olen pannut sinun käteesi. Mutta minä paadutan hänen sydämensä, niin että hän ei pästä kansaa. Sano silloin faraolle: Näin sanoo Herra: Israel on minun esikoispoikani; sentähden minä sanon sinulle: Päästä minun poikani palvelemaan minua. Mutta jos kieltäydyt päästämästä häntä, niin katso, minä tapan sinun esikoispoikasi. Hoos.11:1 Kun Israel oli nuori, rakastin minä sitä, ja Egyptistä minä kutsui poikani. Matt.2:15

  • Anonyymi

   >Tästä raamatun kirjoittajat ovat siis saaneet ja keksineet koko idean mahtavalle exoduskertomukselle.

   Tai sitten asiat vain menivät kuten Raamatussa kerrottu. Itse uskon Raamatun kertomuksen ja nuo Egyptiläistenkertomukset vahvistaa hyvin asian.

   • Anonyymi

    Entä mesopotamian ja Sumerian tarinat mitkä olivat ennen noita tapahtumia ja ovat erittäin samanlaisia? Melkoista sattumaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Entä mesopotamian ja Sumerian tarinat mitkä olivat ennen noita tapahtumia ja ovat erittäin samanlaisia? Melkoista sattumaa.

    Olen pohtinut että tokkohan kaikki Egyptin faaraoista ja Mesopotamian kuninkaista kerrottu on totta, monet asiat saattaa olla kopioitu aiemmista myyteistä ja sitten sodat, ihmeet ja sen sellaiset on laitettu faaraoiden ja kuninkaiden nimiin todistamaan että nämä ovat jumalten ja tarusankareiden veroisia.


   • Kyllä uskonnot ovat aina ottaneet ympäriltä olevista tai vahemmista uskonnoista jotain. Tätä kutsutaan kulttuurievoluutioksi.

    Eli myös kristinuskossa on paljon samoja elementtejä kuin näissä vahemmissa uskonnoissa.


   • Anonyymi
    mummomuori kirjoitti:

    Kyllä uskonnot ovat aina ottaneet ympäriltä olevista tai vahemmista uskonnoista jotain. Tätä kutsutaan kulttuurievoluutioksi.

    Eli myös kristinuskossa on paljon samoja elementtejä kuin näissä vahemmissa uskonnoissa.

    "Tätä kutsutaan kulttuurievoluutioksi."

    Sitä kutsutaan paremmikin varastamiseksi ja plagioinniksi. Kulttuurinen apropriaatio on ihmiskunnan haitallinen ongelma joka nyt vasta viime vuosina on noussut paremmin esille kun ihmiset ovat viimeinkin heränneet apropriaation eettiseen ogelmallmaan.

    Kulttuurinen apropriastio siis tarkoittaa sitä, että viedään ja otetaan toiselle ihmiselle kuuluvaa yksityistä kulttuuriomaisuutta, joka ei ole apropriaatioon syylistyneen omaa kulttuuria. Tämä nähdään ongelmalliseksi koska siitä on havaittavissa olevaa haittaa esimerkiksi valtakulttuuria pienemmille vähemmistökulttuureille jotka joutuvat apropriaation takia kärsijän osaan.

    Tämä ei kuitenkaan ole kulttuurisen apropriaation ainoa huono haittapuoli vaan sen lisäksi kulttuurinen appropriaatio on ilmiö, jossa vähemmistökulttuurin erityispiirteitä hyväksikäytetään valtakulttuurin toimesta siten, että vähemmistökulttuurin piirteet esitetään esimerkiksi eksotisoituina, stereotypioina tai osana valtakulttuuria.

    Nykyisessä maailman hengessä on siksi eettiseltä kannalta suotavaa että moderni ihminen ei esi-isiensä tavoin sorru varastamaan toiselle ihmiselle kuuluvaa kulttuuria vaan pitäytyy omassa kulttuurissa sekä osaa tiedostaa että mikä osa kulttuurista on omaa ja mikä muilta vietyä. Sen sijaan on suotavampaa, että kunnioitetaan muiden ihmisten kulttuurista yksityisomaisuutta ja annetaan kulttuurisen omaisuuden kuulua niille joille se kuuluu kulttuurisen omimisen sijaan.


   • mummomuori
    Anonyymi kirjoitti:

    "Tätä kutsutaan kulttuurievoluutioksi."

    Sitä kutsutaan paremmikin varastamiseksi ja plagioinniksi. Kulttuurinen apropriaatio on ihmiskunnan haitallinen ongelma joka nyt vasta viime vuosina on noussut paremmin esille kun ihmiset ovat viimeinkin heränneet apropriaation eettiseen ogelmallmaan.

    Kulttuurinen apropriastio siis tarkoittaa sitä, että viedään ja otetaan toiselle ihmiselle kuuluvaa yksityistä kulttuuriomaisuutta, joka ei ole apropriaatioon syylistyneen omaa kulttuuria. Tämä nähdään ongelmalliseksi koska siitä on havaittavissa olevaa haittaa esimerkiksi valtakulttuuria pienemmille vähemmistökulttuureille jotka joutuvat apropriaation takia kärsijän osaan.

    Tämä ei kuitenkaan ole kulttuurisen apropriaation ainoa huono haittapuoli vaan sen lisäksi kulttuurinen appropriaatio on ilmiö, jossa vähemmistökulttuurin erityispiirteitä hyväksikäytetään valtakulttuurin toimesta siten, että vähemmistökulttuurin piirteet esitetään esimerkiksi eksotisoituina, stereotypioina tai osana valtakulttuuria.

    Nykyisessä maailman hengessä on siksi eettiseltä kannalta suotavaa että moderni ihminen ei esi-isiensä tavoin sorru varastamaan toiselle ihmiselle kuuluvaa kulttuuria vaan pitäytyy omassa kulttuurissa sekä osaa tiedostaa että mikä osa kulttuurista on omaa ja mikä muilta vietyä. Sen sijaan on suotavampaa, että kunnioitetaan muiden ihmisten kulttuurista yksityisomaisuutta ja annetaan kulttuurisen omaisuuden kuulua niille joille se kuuluu kulttuurisen omimisen sijaan.

    ”Sitä kutsutaan paremmikin varastamiseksi ja plagioinniksi.”

    :D Kiitos viikon nauruista!

    Olet näemmä ymmärtänyt täysin väärin koko käsitteen.

    ”…moderni ihminen ei esi-isiensä tavoin sorru varastamaan toiselle ihmiselle kuuluvaa kulttuuria vaan pitäytyy omassa kulttuurissa sekä osaa tiedostaa että mikä osa kulttuurista on omaa ja mikä muilta vietyä.”

    Joten ei sitten ole olemassakaan mitään suomalaista kulttuuria, koska miltei kaikki on muualta tullutta. Aina on otettu piirteitä, kieli sekä monia uskontoja että aatteita muilta. Näin käy on kosketuksissa muiden kansojen, kielien ja kulttuurien kanssa.

    Jos uskontoa ajatellaan, niin suomalainen muinaisusko lienee ehkä jollain tapaa alkuperäisempi - mutta sekin tullut suomensukuisilta kansoilta ja on muuttunut eri alueilla omanlaisekseen.
    Nytkin meillä on runsain määrin amerikkalaista kulttuuria, josta suomalaiset ovat tehneet omia muunnoksiaan.

    Kun tarkastellaan eri uskontoja varhaishistoriassa, niistä löytyy monenmoista, mitä jokaisesta on otettu uusiin uskontoihin mukaan. Siinä missä kulttuuri kehittyy ja muuttuu, muuttuvat myös uskonnot.


  • Anonyymi

   Mooses sai pyramidivihkimyksen salaisiin tietoihin. Hän tuli myös täten valkoisen veljeskunnan jäseneksi.
   Pyramidi olivat ne mysteeriotemppeleitä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   52
   2588
  2. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   334
   2573
  3. Martina taitaa olla Hangossa

   Mitäköhän siellä tapahtuu…
   Kotimaiset julkkisjuorut
   100
   1317
  4. Meidän Hanko

   Siis toi ämmä. Mitähän Stefu maksoi (ehkä ponin), että astuu tiluksilleen kuittailemaan Sohville. Nyt on pappa siinä kunnossa, että kannattanee olla h
   Kotimaiset julkkisjuorut
   90
   1078
  5. Sano mies jotain mistä tietäisin että tykkäät

   Olen itse kirjoittanut tosi tunnisteellisesti, tiedät mun naisen olevan täällä, jos olet hän. Ihan siksi että uskallan paremmin irl, jos tiedän että t
   Ikävä
   118
   1072
  6. 55
   967
  7. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

   Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
   Maailman menoa
   416
   713
  8. Tänään puhutaan loukkauksista

   (En huomioi sua röllikkä tänään, koska päänsärkyisenä ei huvita vääntää sun kans riitaa) Ihmisetkokee erilailla asioita. Toiset loukkaantuu pienemmis
   Ikävä
   111
   695
  9. Kaikkeuden kauniimmat simmut

   Olet timanttia ja ja. Ikävä on.
   Ikävä
   23
   684
  10. Suomen kuherruskuukausi Ukrainan kanssa on ohi. Väitän, että suomalaisia on harhautettu.

   Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että jokaisella on oikeus mielipiteeseen. Voi myös olla sitä mieltä, että saa haluta Suomen liittymistä Natoon. Enne
   Maailman menoa
   210
   647
  Aihe