Lehmänlihan ylituotannosta

Anonyymi

Milloinkohan kauppoihin ilmestyvät pienemmät lihapakkaukset? Onkohan niin, että lihavalmistajat eivät ole halunneet siirtyä pienempikokoisiin lihapakkauksiin, koska tietävät, että se johtaisi lihavalmisteiden myynnin laskuun ja sitä vastoin jatkavat mieluummin lihakarjan suurimittaista teurastusta, lihavalmisteiden jätteeksi päätymistä ja ihmisten lihottamista liiallisella lihan syönnillä? Liharuokien pakastaminen kotona on epähygieenisempää kuin pienempien lihapakkausten valmistaminen ruoaksi kotitalouksissa. Liiallinen lihan syöminen aiheuttaa kolesterolia ja sydän- ja verisuonitauteja nykyisillä yleisimmillä elintavoilla. Lihakarjan kasvattaminen suurilta osin jätteeksi päätymiseen aiheuttaa paljon metaanikaasuja ilmakehään, mikä huonontaa ihmisten hyvinvointia ja maapallon tarkoituksenmukaisempaa toimintaa. Lihavalmisteet eivät enää luonnollisista syistä kelpaa ostajille ruoaksi, ja iso osa lihapakkauksista päätyy jätteeksi. Lehmien teurastus ja laajamittaisempi lehmämaatalous sekä vain muutamilla sonneilla uuden lihakarjan kasvattaminen huonontaa lehmien terveyttä. Pienempi määrä uutta lehmäkantaa kasvattavia lehmiä sonnien määrään verrattuna parantaa lihan laatua, lehmien elämää ja hyvinvointia, auttaa maapallon kantokyvyssä, vähentää syntyvän lihajätteen määrää ja tietysti vähentää myös olemassa olevan lehmänlannan määrää. Sonnien kasvattaminen maatiloilla on oikeasti tosi vaarallista puuhaa ja on mahdollista kuolla, mikäli joutuu vapaaksi päässeen sonnin näköpiiriin. Lihavalmistajat voisivat hyvin siirtyä jo pieniin lihapakkauksiin ja kaupat pitää hyllyjä osittain tyhjinä, kunnes tilalle tulee parempia suunnitelmia, kuten pienemmät lihahyllyt tai -kaapit tai lihavalmisteiden kanssa yhteensopivat tuotteet entisten suurten lihapakkausten tilalle hyllyihin. Nykyään yleistyneemmät suuret navetat ja lehmien kasvattamot voivat helposti pitää suurta navettaa pienemmällä lehmämäärällä ja lämmittää navettaa tarpeeksi, että se on miellyttävä eri ulkoilman lämpötiloissa ja sääoloissa sekä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina lehmille ja on suunniteltu eri määrille lehmiä navetassa. Pienemmälle lehmäkannalle Suomessa on myös helpompi suunnitella ja toteuttaa parempaa syötävää. Veganismi on miellyttävä vaihtoehto kenelle tahansa ja kannustaa lihataloustuotantoa pienempään ja monesta syystä paljon parempaan lihavalmistetuotantoon. Vegaaneilla on myös aina kauniit hiukset ja silmät, mikä motivoi ketä tahansa siirtymään kasvispohjaiseen ruokavalioon. Työssäkäyvä väestönosa painottaa tällä hetkellä paljon sellaista ruokavaliota, jossa on vain vähän lihaa ja sen sijaan suosii paljon kalan valmistamista ruoaksi. Pienemmille lihapakkauksille olisi siis paljon kysyntää kaupoissa. Kaupoissa on myös kalliimpia ja laadukkaampia lihavalmisteita, mikäli haluaa valmistaa yleisimpiä, esimerkiksi jauhelihaa sisältäviä, ruokia parempaa lihapataa, lihaa uunissa tai muuta epäterveellisempää liharuokaa kylläisemmäksi tekevää ravintoa. Lihapataa voi hyvin valmistaa myös tavallisessa kattilassa. Liharuokien kanssa kannattaa valmistaa myös kasviksia niin ne maistuvat paremmalta. Vaalea liha on kevyempää kuin punainen. Puolet lautasesta tulee olla salaattia ja neljäsosa kuumentamalla valmistettuja kasviksia sekä oikeasti aika paljon alle neljäsosa punaista vaihtoehtoa lihasta, muita lihavaihtoehtoja (kala, valkoinen liha) saa olla lautasella enemmän kuin punaista lihaa. On hyvä kysymys, mitä ylimääräiselle ruoaksi valmistetulle lihalle tehdään, sillä ei ole tarkoituksenmukaista, että lautasella ei ole puolet lautasen tilavuudesta tai puolet lautasella olevan ruoan määrästä salaattia ja neljäsosa tai enemmän kunnolla kuumaksi valmistettuja kasviksia. Omakotitaloissa ei ole kerrostaloasuntojen biojäteroska-astioita ulkona, jolloin mätänevä lihabiojäte päätyy omakotitalojen pihojen roska-astioihin ja aiheuttaa kuvottavaa hajua omakotitalon omistajan omaan roska-astiaan ulkona sekä kasvattaa paljon pöpöjä aiheuttavia likaisia tahmoja, ja sairaudet roska-astioista (kuten zoonoosit) leviävät käsien välityksellä. Erityisesti kerrostalojen roskakatoksissa olevat roska-astiat, mukaanlukien niissä olevat biojäteroska-asiat, ovat erityisesti melkoisia haisuleita ja pöpöpesiä. Myös pölisevä ja haiseva lika voi aiheuttaa hengitysteissä zoonoosin ja lisätä siihen sairastumisen riskiä. Zoonooseilla on omat tyypilliset ja otolliset vuodenaika- ja olosuhdetarttumiselinajankohtansa ja esiintyvyytensä riippuen myös tartuttavan aineksen määrästä. Välillä pöpö on tartuttamisvaiheessa ja välillä jonkinlaisessa muussa tilassa, jolloin pöpöstä ei aiheudu niin suurta sairastumistoteutumaa. Lihajäte on siis ymmärrettävästi myös terveysriski ja pienempiin lihapakkauksiin siirtyminen myös sen takia erittäin suotavaa. Itse asiassa voi olla helppoa sijoittaa kaupan lihahyllyyn suurempien pakkausten tilalle (sopivan pieni kappalemäärä yhtä pakkausta) pienempiä, erikokoisia lihapakkauksia.
Teksti jatkuu.

8

50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aloitusteksti jatkuu.
      Lihavalmistajien tulisi tehdä suunnitelmia esimerkiksi sellaisiin koneisiin sekä tuotanto- ja kauppaan toimittamisen tapoihin, jotka mahdollistavat pieniin lihapakkauksiin siirtymisen ja mieluummin reippaammin pienempiä kokoja painottaen kuin nykyisiä liian suuria lihapakkausia. Myös koulutukseen kaikkiin asiaan liittyviin aloihin ja erityisesti koulutusohjelmiin tulisi jakaa eri tahoilta huomiota painottaen myös käytännön kannalta tärkeitä ja tarpeellisia asioita. Taloudelliset ja tuotannolliset laskelmat ovat tarpeellisia ja auttavat paljon suunnittelun pohjana sekä pienemmissä määrissä myös sen aikana ja toteutusvaiheen jälkeisessä tuotanto- ja kulutusvaiheessa. Pienemmät lihapakkaukset lisäisivät myös esimerkiksi pienien ja kevyiden paistinpannujen, pienempien lasisten uunivuokien ja muiden ruoanvalmistusvälineiden kysyntää kaupassa, ja sellaiset ovat sopivampia kotitalouksien tiskikoneisiin. Lihavalmistajien tulisi rohkeasti vähentää lihavalmisteiksi päätyvää lehmämäärää jo nyt vähentämällä myytävien lihapakkausten määrää ja samanlasten tuotteiden valikoimaa kaupoissa. Lihavalmistajien on kiinnitettävä aktiivista huomiota asian puolesta sen saattamiseksi kohtuullisessa tai sitä hieman pidemmässä ajassa toteuttamisvaiheeseen eikä odottaa pakotteita, otollisia aikoja suuremmalle rahoitukselle tai asian väistämätöntä kaatumista jäte- ja lehmänlantaongelmaksi puhumattakaan suomalaisten kuluttajien ruoanvalmistustottumuksista johtuviin (erittäin yleisiin) infarktilopputulemiin ja zoonoosien yleistymiseen. Lihavalmistajien tulisi kiinnittää empaattisempaa huomiota myös lehmän loppuun, joka ei ole niin ohitettava tai maailmassa olematon asia kuin millaiseksi sen ihminen normaalisti kokee johtuen siitä, että nykyinen lehmäkanta ja niiden teuraaksi päätyvät määrät ovat suoraan sanottuna älyttömät. Pienet maatilat, joissa on navetta, voi hyvin siirtää sairaiden lehmien lopetukseen soveltuviin paikkoihin, sillä niitä ei enää tarvita ja asiaan voidaan järjestää toimeenpanevia ammattihenkilöitä asian toteuttamisen puolesta. Ylituotanto lehmänlihasta valmistetuille lihavalmisteille on vakava asia ja on tehtävä ja toteutettava suunnitelmia sen puolesta, että lehmäkannasta saadaan pienempi ja kestävämpi. Myös maitojalosteisiin kiinnitetään huomiota. Edelleen kiinnitetään lihavalmisteiden valmistajien ja kauppojen vastuuta suomalaisen kuluttajan ruoanvalmistus- ja terveystottumuksiin, sillä työssäkäyvää kansaa ei voi ruokkia nykyisillä epäterveellisillä, kaupoista löytyvillä lihavalmisteilla niin paljon. On hyvin tiedossa, kuinka liian usein on käynyt niin, että työssäkäyvä keski-ikäinen ihminen kärsii ylipainosta ja sepelvaltimotukoksista sekä sydänkivuista, työuupumuksesta, liian pienestä määrästä kasviksia ravinnossa ja liiallisesta työstressistä sekä erittäin yleisesti liian vähäisestä unen määrästä lisättynä liian suurella työvuoromäärällä ja törkeän ison määrän tehtävän työn kaatamisella työssäkäyvän aikuisen käsiteltäväksi sekä yksipuolisesta ja fyysisesti liian raskaasta työstä kuitenkin siten, että on yleistä, ettei työssäkäyvä henkilö jaksa töiden lisäksi harrastaa vapaa-ajallaan kotonaan riittävän paljon miellyttävää ja hikeä tuottavaa liikuntaa. Usein asian lopputulos on sydänkohtaus ja asiaa voidaan peilata siihen, että ihmisen eliniän olisi hyvä olla yli 80 tai 90 vuotta. Pienemmistä lihapakkauksista tulee olla olemassa niin edullisiakin vaihtoehtoja, että kasvisten lisääminen ruokaan on kannattavaa ja kätevää. Kansanterveyden kannalta on erittäin suotavaa kannustaa ihmisiä valmistamaan kotonaan erilaisia, paljon kasviksia sisältäviä reseptejä, ja pienempi lihapakkaus on todella paljon suurempaa kätevämpi ja terveellisempään lopputulokseen ihmisen ruoanvalmistustottumuksissa väistämättä johtavaa. Vaikuttaa ihmisen aineenvaihdunnallisiin seikkoihin yllättävän paljon syödä yhtäkkiä niin paljon ruoaksi lihaa, että esimerkiksi 100 grammaa jauhelihaa reseptiin, jossa normaalisti käytetään 400 grammaa jauhelihaa, tuottaa paremman ja terveellisemmän lopputuloksen kuin se, jossa on - tosiaan oikeasti ja valitettavasti - 400 grammaa raakana kylmässä säilytettyä jauhettua lehmän lihaa. Olen odotellut kauppoihin pientä lihapakkauskokoa jo vuosia, työssäkäyvä väestö todennäköisesti jo vuosikymmenien ajan. Mikään perustelu, miksei tätä ole jo tapahtunut, ei enää kohta kelpaa vaan koko tekstissäni kuvaama, järjestäytynyt tahallaan asian puolesta väärin toiminen saa luvan korjata asian ja toteuttaa reippain mielin koko ongelman ratkaisun.

    • Anonyymi

      Ihmisten kyllä pitäisi katsoa vähän syömistensä perään jo ilmastonmuutoksen vuoksi
      Ylipaino
      Sijat
      1. Nauru
      2. Cook Islands
      3. Palau
      4. Marshall Islands
      5. Tuvalu
      6. Niue
      7. Tonga
      8. Samoa
      9. Kiribati
      10. Micronesia
      11. Kuwait
      12. United States
      13. Jordan
      14. Saudi Arabia
      15. Qatar
      16. Lebanon
      17. Libya
      18. Turkey
      19. Egypt
      20. United Arab Emirates
      21. Bahamas
      22. New Zealand
      23. Iraq
      24. Fiji
      25. Bahrain
      26. Canada
      27. Australia
      28. Mexico
      29. Malta
      30. South Africa......

      79. Suomi

      World Population Review

      • Anonyymi

        Korkein NAFLD -esiintyvyys havaittiin Pohjois -Afrikassa ja Lähi -idässä (19,3%), jota seurasivat Oseania, Kaakkois -Aasia ja Keski -Latinalainen Amerikka"

        (NAFLD= rasvamaksa)

        Kansallinen bioteknologian tiedotuskeskus
        ncbi.com


    • Anonyymi

      Voit ihan itse välttää suolistosyöpiä ja siirtyä enemmän kasvikseen ja kalaan, kuin että valittaa lihapakkausten koosta.

    • Anonyymi

      Hintapolitiikka on se millä Suomalaisetkin ohjataan syömään tietynlaista ruokaa. Ei luulisi olevan vaikea tajuta.

    • Anonyymi

      Katsokaa tilastoja sosioekonomisen aseman vaikutuksesta odotettavissa olevaan elinikään.

    • Anonyymi

      Anteeksi, mutta meneekö tämä teksti kaikkien nähtäväksi Suomessa, sillä näin järkevään tekstiin ei ole tullut tämän enempää asiallisia vastauksia? Vai onko tämä kirjoitettu jonkin ohjelmakoodin virheen aikana? Ihmettelen, miten sellainen on päätynyt tietylle maantieteelliselle osalle Suomessa. Kupla on siis valmistettu tahallaan, vai mitä? Eihän sellaista pitänyt olla. Maailma on yhtäkkiä kutistunut pieneksi herneen kokoiseksi palloksi.

    • Anonyymi

      Pienempiä pakkauksia saat toreilta ja kauppahalleista, todella pieniä pohjois koreasta!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      68
      3209
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2821
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2628
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2598
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2476
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2315
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      210
      1763
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1717
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      37
      1580
    10. Dear mies,

      Hymyiletkö ujosti, koska näet minut? 😌
      Ikävä
      18
      1426
    Aihe