Venäjän Ukrainassa saama hengähdystauko saattaa olla hyvin haitallinen muulle maailmalle

Anonyymi

Jokaisessa sodassa tulisi aina pyrkiä mahdollisimman nopeaan voittoon. Toki ei sentään sillä tavalla kuin venäläiset Ukrainan sodan alussa, enkä siis tarkoita, että Ukrainan pitäisi alkaa vastahyökkäyksensä ilman riittävää määrää raskasta tulta ja kunnolla koulutettuja ja aseistettuja joukkoja.

Varsinkin anglosaksiset mediat kuitenkin tulvivat toinen toistaan asiansa tuntevampia kenraaleita ja everstejä. mutta en ole kuullut heidän suustaan sitä totuutta, joka heidän Clausewitzinsä ja Sun Tzunsa lukeneina tulisi tietää: oikea hetki iskeä takaisin on vihollisen hyökkäyksen saavutettua kulminaatioppisteensä.

Ukrainassa venäläiset joutuivat kulminaatioon maaliskuun lopussa. Varmaankin ainoa asia, minkä he tekivät sotilaallisesti oikein, oli vetää väsyneet ja kuluneet joukot nopeasti rajan taakse lepoon ennen kuin ukrainalaiset saivat ne saarrettua, sillä venäläisten kyky torjua saarrotukset vastaiskuin tuskin oli kummoinen tuossa vaiheessa.

Venäläisten aloittama toinen hyökkäys on juuri nyt kulminoitumassa Itä-Ukrainassa ja juuri nyt olisi oikea hetki vastahyökkäykseen, ennen kuin venäläiset ehtivät siirtyä hyökkäysryhmityksistä puolustukseen ja kaivautua kunnolla. Mutta kun. Ukrainalla ei ole voimaa. Miehistä ei liene pula, vaan aseista ja ennen kaikkea hyökkäykseen tarvittavista raskaista aseista ja panssareista sekä tietenkin ilmatuesta ja suojasta jota ilman ei modernissa sodassa voi hyökätä suuremmin joukoin, ei ainakaan kovin avoimessa maastossa ja pidempiä matkoja.

Kun länsi nyt on vain kyyristellyt omien rajojensa suojissa osallistumatta demokratian puolustamiseen muuten kuin materiaalisesti, olisi ainakin se pitänyt tehdä oikein. Preussilaisen sotataidon kultaisten sääntöjen mukaan.

On hieman vaikea sanoa, kumpaa osapuolta vastaan aika tässä tilanteessa enemmän työskentelee, mutta se ainakin on selvää, että nyt niin melkoisessa hermopaineessa ollut Putin, kuin muutkin venäläiset saavat hetken huokaista helpotuksesta ja ehtivät koota itseään, ja keskittyä torjumaan pakotteiden vaikutusta, sen sijaan että joutuisivat keskittämään lähes kaiken huomionsa katastrofin estämiseen rintamalla, kuten vielä hetki sitten. Epäilemättä pakotteiden vaikutus tuntuu entistä kovemmin myös venäläisten niskassa, mutta sodan pitkittymisessä on riskinsä lännellekin. Koko maailmaa uhkaa ruokapula ja se mukanaan tuomat levottomuudet ja mahdolliset pakolaisaallot. Energiapula saattaa aiheuttaa lamaa ja levottomuuksia sekin, joskin pohjoisella pallonpuoliskolla onneksi olemme menossa kevättä kohti. Kummatkin ongelmat pystytään kyllä ratkaisemaan, mutta ei hetkessä, joka tarkoittaa, että pahaakin jålkeä ehtii syntyä. Ja se voi tarkoittaa eripuraa, jota Venäjä tulee käyttämään hyväkseen.

Aika toimii ilman muuta ukrainalaisia vastaan. Venäläiset ehtivät vahvistaa puolustaan ja vastahyökkäyksestä voi tulla hyvin verinen taistelu elleivät ukrainalaiset saa käyttöönsä todella massiivista tulivoimaa. Eli jotain sellaista, minkä amerikkalaiset keskittivät operaatio Aavikkomyrskyyn 1991. Pitkä sota ja suuret tappiot koettelevat moraalia myös ukrainalaisten riveissä.

Siksi kaikki viivyttely avun antaisemssa on ollut erittäin suuri virhe länneltä ja itse asiassa lännen olisi pitänyt suorittaa väliintulo jo aivan sodan alussa, tuhoten Naton täysin ylivoimaisilla ilmavoimilla venäläisjoukkojen logistiikka, jolloin venäläiset eivät olisi pystyneet aiheuttamaan sitä tuhoa, jonka ovat aiheuttaneet ja maahyökkäyksen uhka olisi poistunut välittömästi ja valta todennäköisesti olisi jo vaihtunut Kremlissä.

Kylmän sodan jälkeisenä aikana länsi on toiminut kummallisen takaperoisesti. Persianlahden ensimmäinen sota kai sai luulemaan, että kaikki on ratkaistavissa asein. Ja sitä seuranneet pettymykset taas saivat ajattelemaan, ettei mitään voi ratkaista asein.

Somalia, Irak, Afganistan, Syyria ja Libya ovat yhteiskunnallsiai ongelmia. Niitä ei voi ratkaista asein, mutta asein voi pahentaa niitä. Yhdysvaltojen ainakin olisi luullut opineen läksynsä omalla takapihallaan eli Latinalaisessa Amerikassa kylmän sodan aikana. Jostain syystä Kissinger ei juuri pidä viisaita puheitaan noista aiheista, vaikka hänelläkin niistä on mitä laajin kokemus... Jugoslaviassa aseet taas selvästi olivat osa ratkaisua, Martti Ahtisaaren lisåksi.

Kuwait 1990-91 oli aivan selvästi jotain jonka saattoi ratkaista vain asein. Ja niin on myös Ukraina juuri nyt. Kummatkin olisi voitu ratkaista asein myös ilman sotaa, jos se olisi tehty hyvissä ajoin ennen tapahtuneita hyökkäyksiä. Kunnassakin tapauksessa asian ratkaiseminen asein ennen sodan syttymistä olisi säästänyt koko maailman tuhoisilta taloudellisilta ongelmilta. Tosin nyt Ukrainan sota saattaa pidemmällä aikavälillä olla enemmän hyödyksi kuin tuottaa tuhoa kuolemaa lyhyellä aikavälillä vauhdittaessaan vihreää siirtymää ties miten paljon nopeammaksi kuin mihin normaalioloissa olisi kyetty.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ensimmäisen maailmansodan verikenttien jälkeen aseeseen tarttuminen toista eurooppalaista valtaa vastaan on ollut kuin tervan juontia. Onhan se ihan ymmärrettävääkin, mutta ajatus, että sotavoima olisi vain sitä varten, ettei sitä koskaan käytetä, ei välttämättä aina toimi. Ja silloin kun se ei toimi, on seurauksena yleensä se, että sotavoimaa on lopulta täysin pakko käyttää. Pahimapa esimerkkinä tästä tietenkin toinen maailmansota, josta tuli tähän saakka verisin teurastus koskaan, vaikka se olisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä vältetty, jos Tsekkoslovakiaa olisi vain rohkaistu puolustamaan omaa aluettaan asein, saati että olisi vieläpä tuettu siinä.

      Toki näihin vaikeimpiin kysymyksiin liittyy yleensä noita monikulttuurisuuskysymyksiä. Balkanin ja Keski-Euroopan väillä on se ero, että toinen kuohuu yhä, toinen on ollut täysin rauhallinen kymmeniä vuosia. Jälkimmäisestä saamme kiittää herra Stalinia. Hän piirrätti kartalle rajat kullekin maalle ja sen jälkeen siirsi kaikki eri kieliä puhuvat ihmiset samankielisten joukkoon rajojensa sisälle. Puolan käytävä lakkasi olemasta ongelma saksalaisille ja Itä-Puola lakkasi olemasta ongelma niin Puolalle kun Ukrainalle ja Valko-Venäjälle.

      Putin ei ole Stalin. Hän on enemmänkin Hitler. Putin ei pyri vakauttamaan vaan lietsomaan eripuraa voidakseen sen avulla valloittaa alueita unelmiensa Venäjän rakentamiseksi. Putin on pysäytettävissä vain asein. Ja se tulee tehdä ennen kuin hän ehtii aloittaa sotiaan.

      • Anonyymi

        Tattis ihan hyvä supla.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1937
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1682
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1604
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1515
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1435
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe