Sauli Niinistön mukaan Nato rakentaa Pohjolaan linnoituksen

Anonyymi

Hienoa, syvyyttä löytyy ja huoltoreitit turvattu joka puolelta. Itärajan kylteissä lukee: ONLY EXIT!

Natossa Suomelle luontainen viiteryhmä ovat toiset Pohjoismaat, mutta vastuut tulevat ulottumaan myös laajemmalle. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kaipaa enemmän keskustelua Suomen roolista puolustusliitossa.

KAIKKI viittaa siihen, että Suomi ilmoittaa lähiviikkoina pyrkivänsä sotilasliitto Naton jäseneksi. Valtiojohto on kuitenkin toistaiseksi pidättäytynyt paljastamasta henkilökohtaisia Nato-kantojaan, sillä ratkaisuun liittyvä parlamentaarinen prosessi halutaan ensin saada valmiiksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) aikoo kertoa Nato-kantansa ennen Sdp:n puoluevaltuuston kokousta, joka pidetään lauantaina 14. toukokuuta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö taas kertoi viime viikonloppuna Ilta-Sanomien haastattelussa paljastavansa oman kantansa viimeistään torstaina 12. toukokuuta. Tuolloin puolueiden odotetaan saaneen valmiiksi turvallisuusympäristön muutosta koskevan selonteon käsittelyn.

Vaikka kantoja ei olla kerrottu suoraan, on rivien välistä ollut helppoa lukea, että Suomen ulkopolitiikan keskeiset päättäjät liputtavat liittoutumisen puolesta. IS:n haastattelussa presidentti Niinistö totesi, että jos Suomi liittyy Natoon niin ”yleinen turvan tilanne muuttuu, meillä on kate”.

Niinistön mukaan myös Suomen lähialueiden turvallisuustilanne paranee, jos Suomi ja Ruotsi liittoutuvat. Ruotsin odotetaan kertovan omasta ratkaisustaan samoihin aikoihin Suomen kanssa.

– Jos käy niin kuin näyttää, että Suomi ja Ruotsi liittyvät (Natoon), niin meille syntyy uudenlainen Pohjola, vastuunsa kantava, vakaa ja vahva, Niinistö visioi.

Lue lisää: Niinistö: Venäjä näki Suomen etupiiriinsä kuuluvana alueena – presidentti paljasti IS:lle, koska hänen Nato-kantansa kuullaan

Presidentin mukaan kaikkien viiden Pohjoismaan ja Baltian maiden kuuluminen Natoon muodostaisi vahvan kokonaisuuden, eräänlaisen linnoituksen ulkoista uhkaa vastaan.

– Tässä rakennetaan pohjoista omaa turvapaikkaa, omaa turvalinnoitusta. Emme saa unohtaa Baltiaa. Juuri Ruotsin liittyminen on paitsi Suomelle myös Baltialle tärkeää, koska se antaa syvyyttä puolustukseen. Jos olemme jotakin Ukrainassa oppineet, niin juuri nämä huolto- ja täydennyslinjat, sillä on suuri merkitys, että takana on ystävällinen tai samanmielinen naapuri. Sen vuoksi painotan Ruotsin merkitystä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on aiemmin käyttänyt samaa kielikuvaa puhuessaan Suomen valtiojohdon tavoitteesta Pohjolan puolustuksen vahvistamiseksi.

– Halutaan linnoittaa Pohjolaa koskemattomaksi alueeksi ja saada siihen sotilaallista kyvykkyyttä. Eli tässä nyt se rauta, huoltovarmuus ja tietojen vaihto on niitä keskeisiä elementtejä, joilla selkeytetään Suomen ja Ruotsin asemaa konfliktieskalaation varalta, Aaltola kuvaili STT:lle maaliskuun alussa.

Ilta-Sanomille Aaltola puhuu myös Pohjolan turvallisuuspalapelistä, joka täydentyy viimeistenkin maiden liittyessä Natoon.

– Kartalta katsoessa Suomen ja Ruotsin palat ovat puuttuneet siitä. Tässä on toteutumassa jo 1970-luvulla haaveiltu Pohjolan puolustusliitto, joka nähtiin korvikkeena Natolle. Nyt se toteutuu ikään kuin Naton sisällä.

jatkuu
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008794842.html

16

134

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Mistä kumpuaa tämä suomalaisten alemmuudentunne, tarve tulla hyväksytyksi länsimaaksi.
   Joka perse nuollaan jos sillä sadan hyväksyntä 'joo kyllä ne kuuluu länteen'

  • Anonyymi

   r.......ä ei pärjää Natolle eikä kykene koskaan alistamaan Natomaita vaikka mieli tekisi

  • Anonyymi

   "Mistä kumpuaa tämä suomalaisten alemmuudentunne, tarve tulla hyväksytyksi länsimaaksi."

   Kumpuaa historiasta siitä "suomettumisen" ajasta jota sosialistiset päättäjämme ja venäläiset kutsuivat puolueettomuudeksi muu maailma nauroi asialle ja kutsui sitä Kremlin mielistelyä ja perseennuolentaa "suomettumiseksi "

   Sieltä se kumpuaa.

  • Anonyymi

   Nato vahvistaa Pohjolan turvallisuutta ja tekee siitä niin vahvan että r.....ä ei kykene siellä toimimaan tai uhkailemaan mitään

  • Anonyymi

   Nykytilanne johtuu päättäjien kyvyttömyydestä saada aikaan yhteispohjoismainen puolustusliitto johon kuuluu suomi norja ruotsi ja islanti.Nato lisää epävakautta alueella koska veruke ja punainen vaate nykyvenäjälle.

  • Anonyymi

   Sauli Niinistö on sotahullu, olen tiennyt sen aina, mutta nyt naamio on riisuttu.

   • Anonyymi

    Median rummutuksella Niinistöstä tehtiin "rauhanmies" ja saatiin kansansuosiota mutta kokoomuslaiset tuntien tietää, että ennen pitkää se sotahulluus paljastuu, se on kokoomuslaisilla verissä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Median rummutuksella Niinistöstä tehtiin "rauhanmies" ja saatiin kansansuosiota mutta kokoomuslaiset tuntien tietää, että ennen pitkää se sotahulluus paljastuu, se on kokoomuslaisilla verissä.

    Sota-Saulihan kertoi kiinnostuneensa ulkopolitiikasta vasta presidentiksi tultuaan ja sen kyllä huomaa. Hulluudessaan oinnistunut profiloimaan Suomen entisten neuvostotasavaltojen viiteryhmään, on siinä porvarilla saavutus.


  • Anonyymi

   Yksi Sarmat ja vain russakat jäävät.

  • Anonyymi

   En ole koskaan lakannut ihmettelemästä sitä että miksi r......ä yrittää sekaantua Länsimaiden asioihin mitkä ei sille kuulu mitenkään? r.....n kätyrit ei ole koskaan kyseenalaistanut r......n sekaantumista Lännen asioihin, Jokaisella Demokraatisella Länsimaalla on oikeus itse päättää mihin kuuluu mihin ei sitä ei r...ä päätä tai panosta

   • Anonyymi

    Länsimaat ovat usein sekaantuneet Venäjän asioihin hyökkäämällä. Napoleon liittoumallaan, Britit laivastollaan, Hitler puolen Euroopan liittoumallaan. Nyt jälleen länsi Venäjän rajoilla, tällä kertaa Nato-liittouman muodossa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Länsimaat ovat usein sekaantuneet Venäjän asioihin hyökkäämällä. Napoleon liittoumallaan, Britit laivastollaan, Hitler puolen Euroopan liittoumallaan. Nyt jälleen länsi Venäjän rajoilla, tällä kertaa Nato-liittouman muodossa.

    r....n itkijä yrittää keksiä tekosyitä sekaantua Länsimaiden asioihin. r......ä on suurin uhka Länsimaiden turvallisuudelle ja se on fakta. Nato ja sen liittolaiset ympäri maailmaa pitää olla valmiina torjumaan r.......n aggressio kaikissa oloissa


  • Anonyymi

   putler maski on pudonnut ja se ei ole kivaa katsottavaa

  • Anonyymi

   nyt pitää salen neuvvotella karjala takaisin!
   Muut turhapuuhat sale ja pm voi unhoittaa.
   - Nyt siis karjala neuvottelemalla takaisin.

  • Anonyymi

   Pahin mahdollinen skenaario on itärajan linnoittaminen eli varustelu- ja valmiustasokierre. Toivotaan että Niinistö korvautuu jollakin joka alkaa taas rakentamaan suhteet kuntoon. Sitten kun Ukrainan sota on ohi. Eskaloituminen estämisen pitäisi kuulua ulkopolitiikan tärkeinpiin tehtäviin riippumatta Natosta ja jäsenyydestä.

  • Anonyymi

   "Pahin mahdollinen skenaario on itärajan linnoittaminen eli varustelu- ja valmiustasokierre."

   Yleensä maa joka tuollaista tekee ei ainakaan suunnitele hyökkäystä vaan puolustusta .

  Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   401
   5434
  2. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   73
   3646
  3. Martina taitaa olla Hangossa

   Mitäköhän siellä tapahtuu…
   Kotimaiset julkkisjuorut
   108
   2062
  4. Meidän Hanko

   Siis toi ämmä. Mitähän Stefu maksoi (ehkä ponin), että astuu tiluksilleen kuittailemaan Sohville. Nyt on pappa siinä kunnossa, että kannattanee olla h
   Kotimaiset julkkisjuorut
   144
   1804
  5. 86
   1705
  6. Sano mies jotain mistä tietäisin että tykkäät

   Olen itse kirjoittanut tosi tunnisteellisesti, tiedät mun naisen olevan täällä, jos olet hän. Ihan siksi että uskallan paremmin irl, jos tiedän että t
   Ikävä
   173
   1455
  7. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

   Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
   Maailman menoa
   456
   969
  8. Uskotko nainen vielä ihmeisiin

   Sinun täytyy vain uskoa ja luottaa💕
   Ikävä
   93
   934
  9. Suomen kuherruskuukausi Ukrainan kanssa on ohi. Väitän, että suomalaisia on harhautettu.

   Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että jokaisella on oikeus mielipiteeseen. Voi myös olla sitä mieltä, että saa haluta Suomen liittymistä Natoon. Enne
   Maailman menoa
   236
   900
  10. Kaikkeuden kauniimmat simmut

   Olet timanttia ja ja. Ikävä on.
   Ikävä
   26
   882
  Aihe