Sotahistorian trendi - sodissa kuolee yhä vähemmän siviilejä ja sotilaita

Anonyymi

II maailmansodan liiallinen vaikutus ihmisten mielissä antaa harhaanjohtavan kuvan että sodat olisivat kansoille muka yhä tuhoisammat. Todellisuudessa sodissa kuolee yhä vähemmän sekä siviilejä että sotilaita. Miksi?

Syy, paradoksaalisesti on juuri tulivoiman kasvussa. Ns taisteluvyöhykkeellä olevien sotilaiden määrä on suorastaan romahtanut viime vuosisatojen aikana. Kun aiemmin neliökilometrillä saattoi olla jopa 5000 sotilasta oli sotilaiden määrä esim Jom Kippur sodassa (1973) enää keskimäärin 25 sotilasta ja nykyisin vielä vähemmän. Ehkä 5-10.

Siviilien asuminen hajautetummin ja kaupunkien pinta-alan laajentumisen sekä asuntojen paremman tason myötä harvempi siviili kuolee sodissa.

12

118

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tutkijat Charles Hirschman, Samuel Preston ja Vu Manh Loi selvittävät yli 10 vuotta kestäneen Vietnamin sodan (1965-75) vietnamilaiset uhrimäärät. He päätyivät mediaanilukuun noin 968 000 sodan vuoksi kuolleeseen vietnamilaiseen. Ääriarvot 886 000 ja 1060 000. Heistä siviilien määrä 350 000 ja eri asevoimissa taistelleiden sotilaiden tai paramilitäärien 600 000 - 650 000.

   Tutkijat osoittivat että yleinen väite 2-3 miljoonasta (jopa 5 milj) kuolleesta vietnamilaisesta oli rankkaa liioittelua. Kolmikko käytti tutkimuksessaan demografista lähestymistapaa lähtökohtaa jossa mm noin 40 alueen ihmisiä haastateltiin ja selvitettiin kuolinmäärät. Myös muutama tutkija aiemmin kyseenalaisti paisuttelevat väitteet sodan uhrimääristä.

  • Anonyymi

   Jom Kippur-sodassa käytiin hyvin laajoja ja rajuja panssaritaisteluja, itse asiassa II maailmansodan jälkeiset suurimmat panssaritaisteluja. Wikipedian mukaan 3 viikkoa kestäneissä taisteluissa osapuolet menettivät yhteensä 11 000 sotilasta kuolleina ja 2800 panssarivaunua tuhoutuneena. Yhtä menetettyä panssaria kohden kuoli siis 4 sotilasta.

   II maailmansodassa Saksa menetti 49 000 panssarivaunua ja 4 400 000 sotilasta kuolleena. Siis yhtä menetettyä panssaria kohden noin 90 kuollutta sotilasta.

  • Anonyymi

   Uhraamalla materiaalia, panssareita ja entokoneita säästetään sotilaiden henkiä. Tämä on ollut yleinen trendi. On hämmästyttävää esittää että moderni armeija joka menettää vaikkapa 300 panssaria olisi muka menettänyt myös 15 000 sotilasta kuolleena. Mikäli kyseessä on tyypillinen mekanisoitu 2000-luvun maasota voidaan arvioida 300 panssarin tappion viittaavan 800-1 500 sotilaan kuolemaan. 800 sotilaskuolemaa luultavasti lähempänä totuutta kuin 1 500.

  • Anonyymi

   Ardennien taistelussa joulu-tammikuussa 1944 osapuolten peruuttamattomat tappiot olivat yhteensä yhteensä noin 50 000 sotilasta eikä kuolleita ollut juuri enempää kuin 35 000. Panssareita poiskirjattiin noin 2 000. Eli jo silloin suhdelukema oli pudonnut jonnekin 1:15 ja 1:20 välille.

   Kannaksen taistelussa kesällä 1944 Leningradin Rintama menetti poiskirjattuna 294 panssarivaunua ja 24 600 sotilasta menehtyi. Suhdelukema noin 1:90. Kaikkiaan itärintaman taisteluissa 1944 puna-armeija menetti 23 800 panssarivaunua ja rynnäkkötykkiä. Sotilaita menehtyi noin 1 700 000. Suhdelukema 1:70. Laatokan Karjalassa vielä metsäisemmän maaston vuoksi vielä korkeampi suhdelukema.

  • Anonyymi

   Sellainen tieto joka osoittaa sodassa kuolleen vähemmän ihmisiä kuin on uskottu aiheuttaa antiklimaxin. Melkein kuuluu "antakaa rahat takaisin" - vaatimuksia.

   *****Penna Tervo*****

  • Herättää kummastusta, kuinka Venäjän asevoimat kuluttaa varsin rajallisia resurssejaan juuri siviilikohteiden tuhoamiseen. Yom Kippur -sodassakin Israel ja arabimaat keskittyivät oleelliseen, eli toistensa asevoimien mätkimiseen. Jos arabit olisivat voittaneet, olisi kansanmurhan aika tullut vasta voiton varmistuttua.

   Liittoutuneet toisessa maailmansodassa kokeilivat niin Saksan kuin Japaninkin kansan henkisen selkärangan murskaamista siviileiden murhaamisella massapommituksissa. Ei se toiminut silloinkaan, miksi se Venäjän mielestä toimisi nyt?

  • Anonyymi

   Putin yrittää korjata tilastoja omasta mielestään parempaan suuntaan.

   • Anonyymi

    Jos taisteluvyöhykkeellä on enää 5-10 sotilasta per km2 eivät tappiot voi olla enää valtavia.


  • Anonyymi

   "Herättää kummastusta, kuinka Venäjän asevoimat kuluttaa varsin rajallisia resurssejaan juuri siviilikohteiden tuhoamiseen."
   Kummastusta herättäisi jos näin olisi.
   Ilmeisesti tällaisen kuvan luominen on läntistä propagandaa.
   Niin siviilikohteiden tarkoituksellinen tuhoaminen kuin Venäjän asevoimien resurssien vähätteleminen kuuluvat sellaisen kuvan luomiseen että Venäjä toimii hullun murhanhimon vallassa ja resurssiensa äärirajoilla.
   Siviiliuhreja on pikemminkin pyritty välttämään paitsi ollen tuhlaamatta voimia, niin imagosyistä.
   Ja Venäjän asevoimien käyttö on ollut suunnitellun strategian mukaista. Riittävä tulivoima murentaa koko ajan Ukrainan voimia jota vastaan aika toimii.
   Venäjän kaikkinainen vähättely tähtää mielialan muokkamiseen suursodan hyväksymiseksi.
   "Katsokaa kuinka heikko Venäjä on!" - tähän uskovien olisi helpompaa hyväksyä lännen ristiretki.

  • Anonyymi

   Olen kritisoinut sekä pro-Venäjä että pro-Ukraina nojatuolikenraalien uskomuksia Ukrainan sodassa muka viholliselle aiheutetuista tappioista. Ne tappiot ovat olleet osapuolilla huomattavat pienemmät kuin väitteet juuri avauksen kirjoittajan esille nostaman trendi kehityksen vuoksi. Tulivoiman kasvu hajauttaa joukkojen sijoittamista. Enää ei tarvitse eikä kannata keskittää suurta joukkoa pienelle suppealle alueelle. Massa-armeijoiden aika on ohi.

  • Anonyymi

   Ensimmäisessä maailmansodassa katastrofaalisimmat virheet tehtiin sodan ensimmimmäisten kuukausien aikana ja Ranskan sotahistorian synkinpänä päivänä 22.elokuuta 1914 (Battle of Frontiers) kuoli noin 27 000 Ranskan asevoimien sotilasta suurissa epäonnistuneissa katastrofaalisissa vastahyökkäyksissä.

   Moderneissa sodissa parisadan sotilaan kuolemaa yhdessä päivässä pidetään jo "suurtappiona". Mittakaava on muuttunut.

   • Anonyymi

    Suomi menetti viime sotien pahimpina päivinä yli 800 sotilasta kaatuneina ja haavoihinsa menehtyneinä. Yli 500 sotilaan kuolemia on kymmeninä päivinä helmi-maaliskuussa 1940 sekä muutamia myös kesäkuussa 1944.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Täti-ihminen Sofia ja nuori kanadalainen lätkänpelaaja

   Sofialla on kiikarissa Logan Thompson 25v, Las Vegasissa pelaava kanadalaispelaaja. Tätä se kai tarkoitti, kun sanoi Seiskalle, ettei tiedä kuinka pit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   168
   1962
  2. Some pillastui: Farmin voitto pedattiin Teemulle?!? "Törkee temppu" "Taina oli ihan vailla mahiksia"

   Ohhoh, Farmi-kaksintaistelu ja finaali on saanut tunteet kuumiksi - ja ehkä syystäkin Suomi24 Keskustelu -palstalla... Olisiko Tainalla ollut mahdolli
   Suomalaiset julkkikset
   9
   1435
  3. Pääsikö Martti

   Esittelemään velaka mersua ja hyyryä hienostoalueella lippisjonnelle🤗😜😎
   Kotimaiset julkkisjuorut
   174
   1241
  4. Etkö voisi

   Mies: Etkö millään voisi, tahtoisi tai haluaisi tavata? Edes hetken, kuten silloin joskus. Etkö voisi pyytää? Itse en voi. Tekisin mitä vain, jos näki
   Rakkaus ja rakastaminen
   75
   1010
  5. Suomessa todettu ilmeisesti eka apinarokkotapaus

   Euroopassa matkailleella miehellä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008841676.html
   Maailman menoa
   69
   959
  6. J joskus haluaisin

   Istua syliisi ja samalla suudella sinua...
   Ikävä
   37
   853
  7. Mitäs ajattelisit

   Jos saisit häneltä tänään pienessä sievässä lähetetyn viestin puhelimeen "haluan nähdä" tai "ikävä"?
   Ikävä
   73
   822
  8. Petit miestäsi

   Pettäisit myös minut. Sinulle ei merkitse rehellisyys mitään. Naisilla on selkäranka. Käärmellä sitä ei ole. Älä enää vaivaa minua.
   Järki ja tunteet
   58
   794
  9. Nyt on aika muistella jättitarakkaa

   Uuh uuh uuh. https://aijaa.com/wMPRhU
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   757
  10. Osui suomalaisia omaan nilkkaan terroristien hyysääminen

   Muthei, eihän täällä pitäisi niitä olla kun kaikkien taustat on tarkastettu ennen maahan tuloa. Vai oliko sittenkään. Nyt tämä hyysääminen saa aikaan
   Maailman menoa
   167
   699
  Aihe