Vapaa-ajattelijat yhdenvertaisuuslain osittaisuudistuksen

Anonyymi

19

227

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Vapaa-ajattelijain liitto kannattaa yhdenvertaisuuden edistämisen ja suunnittelun velvoitteen laajentamista varhaiskasvatuksen järjestäjiin ja palveluntuottajiin.
   Samoin kannatetaan, että lain piiriin tulee myös ihmisryhmään kohdistuva häirintä ja että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan voidaan viedä myös syrjintäasia, jossa ei ole tiettyä asianomistajaa. Asian voisi viedä lautakuntaan myös yhdenvertaisuutta edistävä yhteisö, siis esimerkiksi järjestö.

   Vapaa-ajattelijat kannattavat nykyisen syrjijään kohdistuvan uhkasakon lisäksi myös hyvityksen määräämismahdollisuutta syrjinnän uhrille.

   • Anonyymi

    Suunnitelmien tulee olla konkreettisia
    Varhaiskasvatusta koskevassa lausunnon osassa Vapaa-ajattelijain liitto kiinnittää samalla huomiota siihen, että yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnassa ei saa syrjiä eli jättää huomiotta, ohittaa mitään laissa mainittuja kiellettyjä syrjintäperusteita. Peruskoulujen yhdenvertaisuussuunnitelmien tarkastelussa olemme havainneet niiden jääneen usein kovin ylimalkaisiksi ja lisäksi useimmiten ohittaneen kokonaan uskonnon ja vakaumuksen sekä siinä yhteydessä erityisesti uskonnottomuuden.

    Kuitenkin uskonnottomuus on osoittautunut riskiksi syrjinnälle kouluissa ja päiväkodeissa. Syrjintää ilmenee muun muassa siten, että päiväkotien ja koulujen toimintaan liitetään evankelis-luterilaisen kirkon uskonnollisia tilaisuuksia, kuten hartauksia sekä kirkkojumalanpalveluksia sekä sitouttamattomuusohjetta rikkovia kirkkoretkiä, mikä jo asetelmana sinänsä on syrjivä.

    Huomioon otettavaa on sekin, että uskonnonharjoitus ei kuulu yhdenvertaisuuslain soveltamisalaan. Silti sellaista toimintaa on liitetty päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten päivien viralliseen ohjelmaan, vaikka se ei perustu varhaiskasvatus- ja perusopetuslakeihin eikä toisen asteen koulutuksen lakeihin eikä myöskään opetussuunnitelmiin eikä varhaiskasvatussuunnitelmiin. Samoin uskonnonharjoitusta on liitetty varsinkin kirkon järjestämään kunnan kustantamaan iltapäiväkerhotoimintaan.
    Edellä sanotun päälle lapsiin ja heidän huoltajiinsa kohdistetaan rehtorien, johtajien ja muun henkilöstön toimesta käytännöllistä syrjivää painetta ja jopa painostusta osallistua uskonnolliseen ohjelmaan. Vaihtoehtoinen toiminta, jos sitä edes on tarjolla, on usein huonosti järjestettyä ja siitä tiedotetaan huonosti ja myöhään. Sitouttamaton ohjelma tarjoillaan korkeintaan toissijaisena vaihtoehtona, vaikka vain sellainen on opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien mukaista.

    Yhdenvertaisuussuunnitelmat on oppilaitoksissa toistaiseksi liitetty usein tasa-arvosuunnitelmien jatkeeksi. Olisi kuitenkin perusteltua, jos suunnitelmat halutaan yhdistää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmiksi niin, että yhdenvertaisuusosuus käsitellään ensin. Tämä on looginen järjestys jo Perustuslain 6 § valossa, jossa sukupuoli mainitaan vain yhtenä kiellettynä syrjintäperusteena. Tällä järjestyksellä ei tietenkään olisi tarkoitus väheksyä sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää syrjintää ja sen riskiä. Se vain nostaisi yhdenvertaisuussuunnitelman sille kuuluvaan asemaan.

    Ohjausta ja koulutusta yhdenvertaisuussuunnitelmien laadintaan on syytä tarjota erikseen varhaiskasvatukseen sekä lisätä myös perusopetukseen liittyen.


  • Olen tästä aiemminkin kirjoittanut. On tietysti parempi että liitto otti kantaa kuin että ei olisi ottanut.

   Mutta suhtaudun vähän epäilyksellä siihen, paljonko suunnitelman teko auttaa. Haen siis sellaista konkretiaa, että "Tehtiin ohjeen X mukaan suunnitelmaa Y, ja kappas! Ei oltukaan huomattu, että sehän on syrjivää, kun..."

  • Anonyymi

   Yhdenvertaisuutta pitää edistää. Suunnitelmallisesti.

  • Anonyymi

   Todella asiallista asiaa. Asiaa.

  • Anonyymi

   Kehitys kehittyy, jos menee läpi.

  • Anonyymi

   Myönteisiä kommentteja myönteisiin muutoksiin.

  • Anonyymi

   Puolesta. Joten pääpiirteissään hyvää kehitystä.

  • Anonyymi

   Joka toimipaikan syytä käsitellä. Ei pidä nostaa kuntatason paperiksi.

  • Anonyymi

   Hyvitys on ihan oikein syrjityille.

  • Anonyymi

   Kun syrjintä kohdistuu ryhmään, on hyvä jos voi nostaa joukon puolesta muutosta.

  • Anonyymi

   Kyllä, hyvitys olisi kohtuullinen lisä seuraamuksiin.

  • Anonyymi

   Jonkinlainen "joukkokanne" on hyvä.

  • Anonyymi

   Hyvä, että uskonnottomille on aikaansa seuraava etujärjestö, jok tukee ja edist hyviä asioita.

  • Anonyymi

   Kirkon uskonnollista toimintaa ei laki häiritse. Saa syrjiä.

  • Anonyymi

   Nyt vaan maaliin tämä uudistus.

  • Anonyymi

   Suunnitelma on tarpeen laatia joka yksikössä eikä nostaa kuntatasolle.

  • Anonyymi

   Mitä sinä olisit lausunut? Tai laulanut?

  • Anonyymi

   Järjestöjen kanneoikeus on hyvä uudistus.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Rydman "elämäni hirveimmät päivät" Entäs uhrisi?!

   https://yle.fi/uutiset/3-12515383 Rydman valittelee että vaikeaa on ollut kun jäänyt kiinni mutta entäs uhrisi? Ei yhtään empatiaa uhreja kohtaan!
   Maailman menoa
   393
   6504
  2. Nakkilassa on raiskattu wanhus

   Wanhus on raiskattu nakkilassa palvelutalossa. ( näin uutisoivat molemmat iltapäivälehdet sekä yle )
   Nakkila
   19
   4408
  3. Mikamika missä mika

   Polliisi etsii https://poliisi.fi/-/epailty-henkirikos-torniossa?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
   Tornio ja Haaparanta
   15
   1851
  4. Haluaisin tietää miten sulla menee

   Onko kaikki hyvin? Ja onko sulla yhtään ikävä mua? Itse haluaisin niin kovasti nähdä sut taas :(
   Ikävä
   97
   1817
  5. Sofia kertoo et halusi luvan kokeiluihin seksin suhteen Lontoossa asuessaan..

   Katos nainen alkaa kertoa et seksikokeilut alkoi maistua, kun muutti Lontooseen.Marokkolainen räppäri ja tietenkin sekin on varsttu mies ja itse sen k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   176
   1746
  6. Natoon liittymisen hinta kova.

   Suomi joutuu luovuttamaan kurdeja Turkkiin, maksoiko Suomen Nato-jäsenyys monien kymmenien ihmisten vankeus ja kidutuskohtalon vai peräti kuoleman. ht
   Maailman menoa
   379
   1633
  7. Uskallatko paljastaa

   Kaivattusi nimikirjaimet ja sukupuoli? Minä aloitan, KA, nainen.
   Tunteet
   69
   1609
  8. Totuus on että

   Se kaikki sattui ihan vit**ti koska mä tykkään susta todella paljon. Oikeesti tosi paljon. Menin ihan pois raiteilta enkä tajua tätä itekään. Oon mä j
   Ikävä
   42
   1513
  9. Mahdoton ymmärtää suomalaisia, jotka kannattaa Putinin venäjää

   ja jopa hyökkäystä Ukrainaan. Minkälainen ihminen tuollainen voi olla, kysyn vaan? Mitä hienoa on diktatuurissa, ja vaikka siinä ettei ole edes sanan
   Maailman menoa
   148
   1117
  10. En halua satuttaa sinua

   Mutta tässä ei ole järkeä!..
   Ikävä
   39
   998
  Aihe