Kyseenalaista markkinointia somessa.

Anonyymi

Jyväskyläläinen yksityinen elinkeinonharjoittaja Iida Laiho järjestää markkinointiarpajaisia suorissa lähetyksissään Twitch-nimisessä Internetin striimauspalvelussa. Laiho kuitenkin laiminlyö näitä arpajaisia järjestäessään lakisääteiset velvollisuutensa kuluttajia kohtaan.

Laiho ei noudata kuluttajansuojalakia toiminnassaan. Nimenomaisesti KSL 2 luvun 13 pykälä velvoittaa ilmoittamaan tällaisen arvonnan säännöt selkeästi ja ymmärrettävästi, ja niiden on oltava osallistujien helposti saatavilla. Näitä tietoja ei anneta Iida Laihon järjestämissä arvonnoissa.

Markkinointiarpajaisista on ilmoitettava monia tietoja, joista osallistujien kannalta olennaisimpia ovat arvontaan osallistumisen aika sekä arvonnan suorittamisen ajankohta. Pääsääntöisesti Laiho lain vastaisesti järjestää arvonnan satunnaiseen aikaan, jota hän ei ilmoita etukäteen.

Tämän tarkoitus on pakottaa arvontaan osallistumista haluavat kuluttajat katsomaan Laihon lähetyksiä. Se on kuitenkin laitonta, mutta Iida Laiho on aikaisemminkin syyllistynyt laittomaan toimintaan, eikä hän vaikuta halukkaalta korjata lainvastaisia menettelyjään.

Laihon toimet raportoidaan aluehallinto- ja kuluttajaviranomaisille sekä hänen yhteistyökumppaneilleen, joita ovat olleet esimerkiksi Ubisoft, NYX Nordic ja Vaasan ammattikorkeakoulu. Tuotteidensa markkinoinnista sosiaalisessa mediassa Laiholle maksavien tahojen on syytä tietää, millaisen toimijan kanssa he ovat yhteistyössä.

3

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yksi lain velvoittamista tiedoista, jotka markkinointiarpajaisten järjestäjän on ilmoitettava, on se, miten arvonnan voittaja ratkaistaan. Tämä on siis tieto, joka kuluttajansuojalain mukaan on annettava ennen arvontaan osallistumista.

      Laiho kuitenkin usein päättää vasta "lennossa", miten arvonta suoritetaan, ja siten syyllistyy lain vastaiseen toimintaan. Pääsääntöisesti arpominen tapahtuu striimausalustan teknisiä ominaisuuksia hyödyntämällä tai sitä vastaavalla tavalla.

      Streamlabs-alusta myös antaa mahdollisuuden jakaa osallistujia eri tasoille ja asettaa eri osallistujaryhmille erilaisia voiton todennäköisyyksiä. Iida Laiho suorittaa arvonnan niin, että hänen ystävillään ovat parhaat voiton todennäköisyydet.

      Tämä on ollut myös havaittavissa: melkein poikkeuksetta Laihon järjestämissä arvonnoissa palkinnot menevät hänen omille ystävilleen. Tästä käytetään Twitchissä teknistä termiä Rigged. Laiho rikkoo lakia kun ei ilmoita osallistujille heidän todellisista voitonmahdollisuuksistaan.

      Lisäksi Iida Laiho on estänyt useiden ihmisten pääsyn kanavansa keskusteluun, jossa arvontoihin osallistutaan. Nimettyjen henkilöiden pois sulkeminen elinkeinonharjoittajan järjestämistä markkinointiarpajaisista ei ole sallittua. Laihon lainrikkomukset ovat laajoja.

    • Anonyymi

      Noniin, menes töihin tai nukkumaan äläkä ala vainoamaan jotain somettajaa, juntti

    • Anonyymi

      Markkinointiarpajaisten palkinnoista on maksettava arpajaisvero. Arpajaisten järjestäjän on ilmoitettava, kuka veron maksaa. Yhtään kertaa arpajaisveroa ei ole mainittukaan Laihon arvontojen yhteydessä.

      Epäilen, että Iida Laiho ei ole edes tietoinen velvollisuudesta maksaa palkinnoista arpajaisvero. Hän on oletettavasti laiminlyönyt sen suorittamisen kaikissa järjestämissään arvonnoissa.

      Laiho on ylimielisesti tokaissut, ettei hän harrasta laittomuuksia, mutta todisteet kertovat aivan muuta. Iida Laiho on leveillyt sillä, että hän maksaa toiminnastaan verot, mutta siinäkin totuus on toinen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1448
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1002
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      751
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      715
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      670
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      644
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      608
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe