Bella 600 HT pilssipumppu ja sisäpuoliset korjaukset

Anonyymi

Teinpä nyt ihan uuden aloituksen, kun vanha viestiketju oli niin sekava. Osaan kysymyksistäni olikin jo vastattu toisaalla, ja olen niiltä osin tarkentanut selostusta, mutta muutama kohta on vielä epäselvä.

Eli hommahan lähti siitä, että ostin viime loppukesänä käytetyn (vm. -86) kyseisen mallisen veneen. Syksyn toisella veneilyreissulla huomasin, että veneen pohjan ja sisälattian väliin oli päässyt vettä, kun trailerikuljetuksen aikana sisämatot olivat kastuneet veden loiskuessa etuosan pöydänjalan reiästä. Vesillä ollessa huomasin, että vettä kulkeutui myös veneen takapenkkien alla olevaan kiinteän bensatankin tilaan. Välipojassa oli varmaan parikymmentä litraa vettä, jonka sain reissun jälkeen imettyä pois märkäimurilla.

Varsinainen vuotokohta paikantui keulan ankkuri-/köysilaatikkoon. Laatikon pohjan valumareijästä, josta veden pitäisi valua veneen ulkopuolella, pääsikin sateella vettä myös sisä- ja ulkorungon väliin. Syksyn aikana pihassa trailerilla seisoessaan veneeseen tuli vettä useamman kerran, se valui etusohvien alla olevaan tilaan ja siitä taaksepäin päätyen lopulta pohjan ja sisälattian väliin.

Edellisen omistajan mukaan veneeseen ei ole tullut vettä, eikä siinä ole ollut pilssipumppua tai mitään muuta vedenpoistoa koko sen aiemman historian aikana. Mahdollisesti olin itse tökkinyt valumareijässä ollutta silikonia(?) tai liimamassaa itse pois, kun mielestäni reikä näytti olleen tulossa. Kyllähän sen pitäisi olla auki, mutta vesien ei silti pitäisi valua sisälle.

No, puhdistin etuboksin valumareijän kunnolla, paikallistin vuotokohdan, ja täytin sen hartsilla ja lasikuidulla. Kuivuttuaan viimeistelin reijän poranterällä ja hiomapaperilla. Sen jälkeen vesi pysyi ulkona, mutta jostain sivukansien puolelta sitä oli edelleen tullut pieni määrä. Voisikohan olla rungon ja kannen välisestä saumasta? Kumisen törmäyslistan väliin pääsee vettä ja sen alla on paikoitellen pop-niittejä, joilla kansi on rungossa kiinni. En keksi muutakaan reittiä. Lisäksi yhden rankemman sateen jälkeen vettä oli valunut jostain sisään myös ohjauspulpetin edessä olevaan kaappiin. Tämäkin saattaisi olla tullut jostain sivukannelta kumilistan alta.

Se, mistä vesi pääsee välipohjaan, selvisi myös. Etusohvien alla olevien koteloiden pohjassa oli hiusmurtumia sisäreunoissa siinä kohdin, jossa sisärunko on laminoitu kiinni penkkien runkoihin ja sisälattiaan. Rapsuttelin syksyllä mattoveitsellä kokeeksi palan pois ja irtoava lasikuitu tuntui silloin märältä. Nyt keväällä paikkojen kuivuttua avasin haljenneen sauman kokonaan ja revin ja hioin irronneet kuidutukset pois.

Jo syksyllä köysilaatikon vuotoa korjatessani huomasin, että veneen sisäpuolella köysilaatikon pohjan lasikuidun alla oli alkuperäinen vanerinpala, joka oli kastunut. Revin sen jo silloin pois siltä osin mitä sain ja ajatuksena on kuiduttaa jossain välissä sen kohdalta laatikon pohja vahvemmaksi.

Nyt penkin ja sisärungon irronnutta laminointisaumaa avatessani huomasin, että myös penkkien alla olevan tilan pohjan alle oli laminoitu piiloon vaneri, jonka yksi reuna paljastui ja sekin oli näköjään vähän kastunut vuotojen yhteydessä. Sitä en ajatellut enää irrottaa kokonaan, vaan luotan, että se on nyt kauttaaltaan kuiva, ja kun seuraavaksi laminon taas saumat umpeen, se ei enää pääse kastumaan.

Sitten ne kysymykset:

Mahtaako tuollaisia kosteudelle alttiita vanereita olla vielä muualla rakenteissa piilossa? Ainakin kaappien välihyllyt on päältäpäin lasikuidutettua vaneria, mutta niiden kunto on sentään helppo tarkistaa.

Onko tähän veneeseen jätetty tarkoituksella valumereittejä, jotta sisälle päätynyt vesi pääsee lopulta sisälattian alle, vai voiko vuotokohtia etsiä ja tukkia? Esim. etusohvan alla olevassa tilassa ei näkynyt valmiita reikiä, mutta molempien kaappien pohjalla on avoimet kulmat, joista vesi pääsee välipohjaan. Kannattaisiko myös etupenkkien alle jättää tai tehdä valumareikiä, jotta sinne mahdollistesti valuva vesi pääsisi hallitusti välipohjaan?

Jos haluaa asentaa pilssipumppun, mikä olisi paras ratkaisu? Välipohjana oleva tila ylettyy etupenkin alta aina veneen perään saakka. Veneen takapöydän reijästä perään on varmaan metri ja pöydän reijästä ei mahdu asentamaan mitään. Takimmaisessa tilassa on kiinteä tankki, joten sen alle ei ole pääsyä. Miten ja mihin mahdollinen sähköinen pilssipumppu olisi järkevintä laittaa? Voiko sisälattiaan tai tankkitilaan vain sahata aukon, josta pumpun pääsee asentamaan? Entä olisiko sen oltava jatkuvasti virrassa, jotta se toimisi myös veneen ollessa laiturissa, vai pääkytkimen takana, kuten muutkin sähkölaitteet?

0

242

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Nyt ei enää kantaverkon siirtokyky kestä tuulivoiman lisäystä

    Uudet tuulivoimalat joutuvat seisomaan tyhjän panttina. Tuliko ongelma taas yllättäen ja pyytämättä. Mitä siellä Fingridissä on nämä vuodet puuhailtu,
    Maailman menoa
    158
    2245
   2. Onko sinulla ja hänellä

    kuinka paljon ikäeroa?
    Ikävä
    107
    1775
   3. Ensitreffit alttarilla: Otto ja Assi hörppivät viiniä - Otto harmistuu Assin reaktiosta: "Mikä..."

    Otto ja Assi viettävät ekaa juhannusta yhdessä. Yhteinen viinihetki ei suju ihan kuin strömsössä… Tsemii Otolle, oot symppis! Varo juonipaljastuksi
    Ensitreffit alttarilla
    7
    1762
   4. Se on mies nyt niin, että sydämeni ei kestä tätä

    Kaipuuta, eikä tätä radiohiljaisuutta. Voitko tehdä jotain?
    Ikävä
    76
    1166
   5. Kassatyttö uhittelee Venäjälle

    "Tie ulos Ukrainan sodasta on se, että Venäjä lähtee ulos Ukrainasta" https://www.is.fi/politiikka/art-2000009120864.html
    Maailman menoa
    304
    800
   6. Missä Stefu?

    Onko kukaan kuullut miten Stefanilla menee? Huolestuttaa
    Kotimaiset julkkisjuorut
    75
    783
   7. Anna-Reetta laukoo tämän tiukan kriteerin miehelle: "Jos ei osaa, ainakin haluaisi..."

    Hmm, onkohan Anna-Reetta etsimässä puolisoa vai työntekijää tilalleen… ? Tilalla on sukupolvenvaihdos tulossa ja tuleva emäntä on nyt isäntää vailla.
    Maajussille morsian
    6
    772
   8. Suomen sotilasta ei pidä lähettää aseineen ulkomaille!

    ~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005392633.html -, otsikoituna näin: "Suomen armeija ei voi harjoitella Ahvenanmaalla –puolustusministeriö pitää
    NATO
    317
    721
   9. Saako mies olla alasti musiikkivideossa vai onko tämä varattu vain naisille?

    Pete Parkkonen sai kommentteja ja jopa seksuaalista häirintää osakseen, kun hän esiintyi eroottisesti omalla "Kohta sataa" -musavideollaan, ohjauksest
    Maailman menoa
    23
    672
   10. Kepun kannatus enää 10 prosenttia

    Ylen tuoreessa gallupissa kepun kannatus oli mittaushistorian alin eli 10,4 prossaa. Persut on nousussa. Kokoomus suurin. Kauhavan ministeri saa p
    Kauhava
    84
    635
   Aihe