Saksa muistaa erinomaisesti sotahistoriansa!

.. erityisesti vuodet 1941-45; nyt tänään ilmentyy saksalaisesti pohtivaa ja tietoistuvaa epävarmuutta kohden varmuutta mikä on Euroopalle kokonaisuutena parasta!
.
Operaatio Barbarossa ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Barbarossa -
.
Vuonna 1941 Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi "yllättäen" itään [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2010/10/josif-stalin-manipuloi-taitavasti.html - ], yhdessä Suomenkin kanssa. Syntyi maailmanhistorian verisin, tappavin, totaalisin ja raain yksittäissotarintama - II Maailmansodan Euroopan Itärintama.

Pelkästään saksalaisia sotilaita kaatui yli Itärintamalla 1941-45 kaksi miljoonaa

Media ei ilmeisesti tunne Operaatio Barbarossaa, jonka erääksi hyvin tänään kannanottavaksi osaksi muodostui myös Waffen-SS Calician [ ~ https://en.wikipedia.org/wiki/14th_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS_(1st_Galician) - ] - ukrainalaisista muodostettu SS-taisteludivisioona, jonka Neuvostoliiton Puna-armeija tuhosi talvella 1945 kokonaisuudessaan.

Saksa on varovainen, se on riippuvainen Venäjästä -

.. ja tämä tosiasia on myös Saksan taloudelle, ulkomaankaupalle, teollisuudelle kuin kotitalouksille jo vuosikymmeniä sitten muodostunut vapaaehtoinen riippuvuus, siinä kuin mikä tahansa muu talouden ja energian riippuvuussuhde - ole se lähteenä sitten idässä tai lännessä.

Saksa on EU-Euroopan veturi ja Euroopassa toiseksi suurin asukaslukuvaltio -

.. heti Venäjän jälkeen, joka taas on Euroopan suurin pinta-alavaltio jopa riittävä tuottamaan suuren osan EU-Euroopan tarvitsemasta tuotantomateriaaleista, raaka-aineista kuin energiasta.

Vuoden 2021 loppuun mennessä Saksan ja Venäjän taloudellinen keskinäisyys olivat sopusoinnussa -

.. raaka-aineita Venäjältä Saksaan ja lopputuotteita Saksasta Venäjälle. Molemmat hyötyivät. Voidaan olla toki pohtivia miten Venäjää tyydytti/ tyydyttää olo "vain" raaka-ainelähteenä?

Ehkä nyt vastakkainasettelu parantaa Venäjän omaa kaikkinaisempaa omavaraisuutta - myös teknologian osalta - onhan Kiina nyt ainakin osin Venäjän takana - maailman suurimpana vientivaltiona -

.. Kiinahan ei turvaudu pakotteisiin - tosin toivoo erityisesti nyt Ukrainan sodan pikaista päättymistä - ja paluuta normaaliin kilpailevaan kauppapolitiikkaan -rehdein "asein" ja menetelmin.
--

Tänään nykypelissä on mukana suurvaltapolitiikka ja USA' n EU' n uushaltuunotto ---

(Ukraina on tosiasiassa vain pieni sivunäyttämö [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/03/ukraina-on-vain-sivujuonne-muuttuvan.html - ], ja se jos mikä tuntuu pahalta itse ukrainalaisten siviilien näkökulmasta!)

--- kaikkien riippuvuusuhkien varjollakin, mutta ei tämäkään havaintosyvyys, vaan kyseessä on vieläkin laajempi syvyys hegemoniapysyvyytenä ja -pyrkynä pitää sen lännen leirissä, mikä edustaa Pallostamme noin 1/5 -osaa ihmispopulaationa.

Nyt on kyse idän ja lännen välisestä vastakkain asettelun kiihtymisestä,

.. jossa talouskaavaksi ilmentyy "Kiina EU > US EU", ja tätä US pelkää - EU voisi olla uteliaampi - Kiina on jo! |1, jossa US-vaikute ydinaseineen ei olisi kahlehtimassa EU' ta, mitä USA käyttää tehokkaasti juuri omaksi kansalliseksi edukseen [ ~ https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkaluoma/166477-upi-kiina-ja-venaja-lahentyvat-uhka-lannenmiehelle/ - | ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/09/maailma-tarvitsee-kiinan-usan.html - ].
.
|1 " .. Miten on EU? Miten EU-Bryssel haluaa nähdä Euroopan, joka jatkuu Ranskan Bretagnesta aina Venäjän Uralille asti. Bryssel tietää, että Eurooppa on Aasian jättimantereen jatkumon pieni vähemmistöpinta-ala, jossa suurinta alaa hallitsevat Venäjä ja Kiina. Pitääkö nyt EU' n valita puolensa?

Pitää, ja se on puolueettomuus ja omaehtoinen kokonaiseurooppalainen yhteistyökehitys - Venäjän kanssa, sillä Venäjä on suora eurooppalaisuuden osa - vieläpä suurin sellainen. Kiina taas seuraa uteliaana miten EU-Brysselin yhteiskuntakehitysmalli etenee .. " lisää täältä ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78832/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy -
--

Tänään US ei pärjää Kiinaa vastaan yksin

Nythän Kiina ohitti Yhdysvallat kansantalouden koossa jo vuonna 2014 - mitattuna bkt/PPP - ostovoimapariteetilla |2 -lähde: IMF ~ https://www.verkkouutiset.fi/a/kiina-ohittanut-usan-maailman-suurimpana-taloutena-29060/#f83fe78b - IMF: " .. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n uusimpien tilastojen mukaan Kiinan tavaroiden ja palveluiden tuotanto on reaaliarvossa tänä vuonna 1760 miljardia dollaria, kun Yhdysvaltojen reaalinen taloustuotanto on vain 1740 miljardia dollaria. .. "
.
|2 ~ https://www.stat.fi/meta/kas/ostovoimaparite.html -
.

--
Saksa on nyt todellisuudessa - siksi varovaisuus -

.. se on ainoa EU-Euroopan valtio, joka kykenee yksin Venäjän kanssa yhdessä määrittämään - tahtoessaan vakaasti (aiempi liittokansleri Gerhard Schröder' in aika) eurooppalaisen rauhantilan [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/72289/yhteiseurooppalainen-puolustus-avaa-ehean-maanosan - ]. Onko Saksa epätietoinen "heikon kanslerinsa" johdosta?

>
..
70698

91

768

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Saksan todellisuus tulevat tässä hyvin esille. Saksa taipuu historiansa edessä eikä halua enää kaupunkiensa massapommituksia.

      • Anonyymi

        Sangen ymmärrettävää, sillä Saksan kantaa nyt vastuuta taloudellisen vaateen ajamana!


      • Anonyymi

        Kukapa muu niitä haluaisi, paitsi tietysti venäjä.
        Venäjän kaltaisen tunkion pitää kasassa vain ulkoinen uhka. Viimeiset 60 vuotta se on pitänyt kuvitella koska muut maat haluaa vain rauhaa ja kehitystä. Siksi tämä alikehittynyt koulukiusaaja kiukuttelee, hyökkäilee, uhkailee ydinaseilla jne.....


      • Anonyymi

        Varsinkaan Atlantin takaa!


      • Anonyymi

        Ihan vaan itä saksaa asuttaa venäläiset turkkilaiset ja muut arabit albaanit.


      • Anonyymi

        Saksa taipuu, sitä seurataan!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukapa muu niitä haluaisi, paitsi tietysti venäjä.
        Venäjän kaltaisen tunkion pitää kasassa vain ulkoinen uhka. Viimeiset 60 vuotta se on pitänyt kuvitella koska muut maat haluaa vain rauhaa ja kehitystä. Siksi tämä alikehittynyt koulukiusaaja kiukuttelee, hyökkäilee, uhkailee ydinaseilla jne.....

        USA haluaa erityisesti rauhaa, se ei ole sotinut sitten toisen maailmansodan!


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varsinkaan Atlantin takaa!

        Jenkki on maailman sotinein valtio!


      • Anonyymi

    • 2

      [1 - - nyt Saksa on epätietoinen "heikon kanslerinsa" johdosta? ] ---

      Tai ei sittenkään, sillä nykyinen liittokansleri Olaf Scholtz tasapainoilee Venäjän ja erityisesti Kremlin kanssa - odottaen osaltansa Turkin ja Unkarin luovasti erikoisia ratkaisupyrkimyksiä.
      --
      Saksan on pakko kantaa laaja vastuunsa - jo historiansakin puitteista ---

      Eurooppalaisuuteen ei kuulu valtameren takaa Yhdysvalloista luotu ydinasevarjo, sen suurena uhkana koko Euroopalle!

      ..
      Saksa muistaa edelleen kuristavan tietoisesti Yhdysvaltojen ja brittien massatuhoamispommitukset Saksan suurkaupunkeihin -

      .. joissa tuhottiin enemmän siviilejä kuin pelkissä US' n atomipommituksissa Japaniin vuonna 1945 - Saksan monet suurkaupungit tuhottiin palopommein ja sadat tuhannet saksalaissiviilit tapettiin noissa tulimyrskyissä -

      .. nyt Saksa ei halua samaa tulimyrskykohtaloa "maailmojen sodassa", jossa mahdollisesti Yhdysvallat käy kaukosotaa eurooppalaisten tuhoksi meidän mantereella, joka jatkuu aina kauas Venäjän Uralille.

      Nyt USA' n "apuun tulo" luulotellussa Venäjän hyökkäyksessä yli sen turvallisuusrajojen on luotua amerikkalaista suurvaltakuvaa, jolla US koettaa säilyttää Euroopassa oman vaikutehegemoniansa ja ulottavan sen jo jopa kauas Aasiaan - kohteena Kiina, jonka vastakkain asetteluun US houkuttelee nyt kohtalokkaasti EU-Eurooppaa.

      --
      Saksa voi olla tahtoessaan jarru, joka pelastaa Euroopan "maailmojen sodalta" -

      .. tämän oivalluksen ensisiemenet on jo sanottu Ranskasta - sen presidentti Emmanuel Macron' in suulla [ ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008866713.html - ] |3 - oli puhe myös diplomatiasta, jolla käännetään Venäjän epäluuloa länsi-eurooppalaista EU-läntisyyttä ja erityisesti US' n sotilasjohtamaa Natoa kohtaan - vieroittaen sitä ..
      .
      |3 HS-ingressi: "”Emme saa nöyryyttää Venäjää, jotta kun taistelut loppuvat, voimme rakentaa poistumistien diplomatian keinoin”, sanoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Näkemys ei saa ymmärrystä eturivin suomalaispoliitikoilta." -HS-toimittajina Elina Kervinen ja Teemu Luukka.
      .

      .. ja samalla Ranska ja Saksa - toivottavasti yhdessä -

      .. ottavat irtioton amerikkalaisten yhä voimallisemmin 'uhka-natottavasta' sotapsykoosista - keskittyen ranskalais-saksalaisena tiekarttana omaan eurooppalaiseen rauhantilan [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/72289/yhteiseurooppalainen-puolustus-avaa-ehean-maanosan - ] hallintaan -

      .. joka muistetaan erinomaisesti vuosilta 2001-21, jolloin Yhdysvallat kävi jatkuvaa hyökkäyssotaa monilla valtiorintamilla kaukana omilta rajoiltaan - lähinnä kehitysmaissa, jotka eivät kyenneet antamaan täyttä sotilaallista vastusta US' n sotakoneelle. Noissa USA' n johtamissa hyökkäyssodissa tuhottiin kaikkiaan yli 100 000 siviiliä ..

      ...
      e

      • Anonyymi

        Opettele kirjoittamaan ensin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Opettele kirjoittamaan ensin.

        Löysitkö virheen - kerro ihmeellä, kiinnostaa ja jos todellinen. niin korjataan :-)


      • Anonyymi

        Avaus olisi jäänyt vajaaksi ilman kakkososaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Opettele kirjoittamaan ensin.

        Opettele ajattelemaan, helpottaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Opettele ajattelemaan, helpottaa

        YÖN ÖYHÖTTÄJÄ IS BACK!

        Heräsit yöllä klo 4.08, koska halusit huudella someen: " Opettele ajattelemaan, helpottaa "


      • Anonyymi
        ilkka.luoma kirjoitti:

        Löysitkö virheen - kerro ihmeellä, kiinnostaa ja jos todellinen. niin korjataan :-)

        Huono äidinkielentaitosi on yksi syy kirjoituksiesi sekavuuteen.


      • Anonyymi

        Saksa on tunnetusti tehnyt tiliä perusteellisesti Natsi-Saksan ajasta.

        Venäjä sen sijaa ei ole tuominnut Stalinin ajan hirmuhallintoa. Päinvastoin, nyky-Venäjällä tämä täysin Hitleriin verrattavissa oleva verinen diktaattori on nostettu taas arvoon.

        Nykyinen tyranni Putler ihailee Stalinia siinä missä tsaari Iivana Julmaa ja Pietari Suurta. Ei ihme, että tämä tsaariksi haluava lähetti rosvoarmeijansa tuhoamaan Ukrainaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saksa on tunnetusti tehnyt tiliä perusteellisesti Natsi-Saksan ajasta.

        Venäjä sen sijaa ei ole tuominnut Stalinin ajan hirmuhallintoa. Päinvastoin, nyky-Venäjällä tämä täysin Hitleriin verrattavissa oleva verinen diktaattori on nostettu taas arvoon.

        Nykyinen tyranni Putler ihailee Stalinia siinä missä tsaari Iivana Julmaa ja Pietari Suurta. Ei ihme, että tämä tsaariksi haluava lähetti rosvoarmeijansa tuhoamaan Ukrainaa.

        Ei siellä kaikki ole ollut natseja koskaan ei tarvi aina syyllistää koko aluetta jos joku joukko metelöi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei siellä kaikki ole ollut natseja koskaan ei tarvi aina syyllistää koko aluetta jos joku joukko metelöi.

        Kyllähän Saksa kantoi kollektiivisen vastuunsa Hitleristä ja tämän natsiväen teoista.
        Näin kuuluisi myös Venäjän kansan tunnustaa jo lopultakin, ettei heidän Stalininsa ollut yhtään Hitleriä parempi.
        Ja samoin tuomita Stalinin ja Hitlerin jalanjälkiä tallustava hullu nykyinen diktaattorinsa sotarikoksistaan Ukrainassa ja rikoksistaan myös Venäjää vastaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Opettele kirjoittamaan ensin.

        Hyvin oli avaus ja kakkososio kirjoitettu.


    • Anonyymi

      Avaaja ei osaa kunnolla suomea tai sitten kirjoitelma on konekäänetty.

      • Anonyymi

        Osaako Google näin hyvin kääntää, mutta mistä kielestä.


      • Anonyymi

        Ne kääntää Novosti YLE venäjästä ja itäsaksan Reuters venäläinen. Puoli arabeja.


    • Anonyymi

      ”Saksa muistaa erinomaisesti sotahistoriansa!”

      Totta. Saksalaiset ovat kantaneet kollektiivista kansallista häpeä 1930-1945 tapahtumista koko sotien jälkeisen historian. Häpeä on periytynyt sukupolvelta seuraavalle. He eivät ole kirjoittaneet historiaa uusiksi tai valkopesseet tekemiään julmuuksia.

      Venäjällä ei vieläkään tunnusteta, että NL ja Saksa jakoivat Euroopan etupiireihin maaliskuussa 1939 ja jo syyskuussa molemmat suurvallat hyökkäsivät parin viikon välein Puolaan ja juhlivat yhdessä Puolan valtaamista.

      Venäjä on uudelleekirjoittanut historia niin, että marraskuussa 1939 natsien kanssa liitossa ollut Suomi hyökkäsi Neuvostoliittoon / NL:n oli pakko hyökätä Suomeen, koska Suomi vehkeili saksalaisten kanssa. Se on historian vääristelyä. Neuvostoliitto oli 2. maailmansodan toinen aggressori Saksan rinnalla tarkastelee asiaa miten tahansa. Suomi halusi pysyä Euroopan sodista sivussa, oli neutraali ja puolueeton.

      Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Venäjällä kirjoitettiin avoimia ja rehellisiä tutkimuksia 2. maailmansodasta mm. KGB:n arkistojen avattua. Ne olivat linjassa suomalaisen historian tulkinnan kanssa. KGB:n arkistot paljastivat myös julmuuksia, joihin neuvostoliittolaiset sortuivat sodassa.

      Jeltsinin aikana Isä Aurinkoisen valtakausi kyseenalaistettiin Venäjällä laajasti ja Stalinin mielettömät omaan kansaan kohdistuneet julmuudet tuotiin historian tutkimuksissa esiin. Putinin aikana Stalinin ympärille on rakennettu sankarimyyttiä. Stalinin vainoissa kuolleista syytetään suomalaisia tai heistä vaietaan. Katynin metsän joukkomurhaa Puolassa ei tunnusteta tai sitä väitetään puolalaisten provokaatioksi.

      Rehellisyyden nimissä: Stalin teollisti Neuvostoliiton. Teollistumisen hinta vain oli inhimillisesti katsoen typerryttävän korkea (4-20 miljoonaa neuvostoliittolaista kuoli vainoissa mm. nälkään ja tauteihin vankileireillä). Suurin kärsijä Stalinin vainoissa oli Ukraina. Stalin ylläpiti Ukrainassa nälänhätää, jossa kuoli maltillistenkin arvioiden mukaan yli 4 miljoonaa ukrainalaista (Holodomor). Holodomorin jälkeen Stalin alkoi venäläistämään nälänhädän autioittamia ukrainalaisalueita: Krimille ja Donbassiin asutettiin venäläisiä. Siksi ne ovat nykyisin venäjänkielisiä ja -mielisiä alueita. Holodomor pyyhittin historiasta ja unohdettiin: sitä ei tapahtunut,..

      Viimeisten parin vuosikymmenen aikana venäläiset oppikirjat on kirjoitettu tukemaan neuvostoliittolaisten sankarimyyttiä. Suomen rajalle on rakennettu teemapuistoja suomalaisten väitetyistä keskitysleireistä, joissa venäläisiä lapsia murhattiin systemaattisesti. Historiallisia muistomerkkejä on hävitetty. Historioitsijat, jotka ovat kyseenalaistaneet historian valkopesun, on vangittu.

      Putinin propagandakoneisto on teollisella pieteetillä rakentanut myyttiä Neuvostoliitosta Suuren Isänmaallisen Sodan ylpeinä sankareina, voittajina, jotka yksin kukistivat fasistisen Saksan. Tämä narratiivi unohtaa Molotov-Ribbentropin sopimuksen ja sen, että Britannia ja Ranska julistivat sodan Saksaa vastaan jo 1939. Stalin mahdollisti Hitlerin salamasodan myymällä saksalaisille mm. öljyä.

      Puhdistuakseen kollektiivisistä valheista Venäjän olisi sallittava historian avoin tulkinta ja opetus. Sitä se ei kuitenkaan tee. Sen sijaan Venäjällä kasvatetaan ultra-patrioottisia nasi-nuoria (Putin-jugend), joka ovat kuin ilmetty kopio Hitler-jugendista.

      Putinin narratiivin mukaan Ukraina on Neuvostoliiton luomus ja oikeastaan osa Venäjää. Se on valhe. Ukraina itsenäistyi Venäjän imperiumista samoihin aikoihin Suomen kanssa (ennen Neuvostoliiton perustamista) ja mm. Saksan keisari tunnusti maan itsenäiseksi 1918. Eino Leino muisti Ukrainaa runolla 1917:

      Terve Ukraina! Kunnias soikoon,
      Huutona huomenen valkenevan!
      Voimasi, lempesi leimaus voikoon
      vaatia, laatia maan vapahan!
      Uljas Ukraina! Nyt älä horju!
      Kerran se koittaa kansojen koi.
      Tyynenä, vankkana vaarasi torju,
      tai jos on tarpehen, niin salamoi!

      Kaunis Ukraina, kansojen suola!
      Sulla on lippu ja meillä on tie.
      Myötäs on myrskyssä Suomi ja Puola,
      Myös Viro, Lätti ja Liettua lie.
      Eespäin, Ukraina! Et ole orja,
      itse jos toivot ja tahdot sa sen.
      Kuuletko kuoron, mi suur' on ja sorja
      kuin meri kansojen kauhtuvien?

      Uusi Ukraina, tenhoisa, uhkee!
      Väljinä välkkyvät virtasi suut,
      Vapauden purppurakukkihin puhkee
      Mordva, Grusinia, Permi ja muut!
      Hetki on Venäjän heimojen nousta;
      katkoa kahlehet tsaarien yön.
      Loista; Ukraina! Jännitä jousta,
      valkaise tie tasavaltaisen työn!

      Kuinka jokin, jota ei Putinin mielestä ollut olemassa ennen Neuvostoliittoa, oli kuitenkin hyvin todellinen mm. Eino Leinolle?

      • Anonyymi

        ”.. erityisesti vuodet 1941-45; nyt tänään ilmentyy saksalaisesti pohtivaa ja tietoistuvaa epävarmuutta kohden varmuutta mikä on Euroopalle kokonaisuutena parasta!”

        Hitler julkaisi poliittisen ja yhteiskunnallisen ideologiansa vuonna 1925 kirjoittamassaan kaksiosaisessa teoksessa: Taisteluni. Kirjan työnimenä oli: eljä ja puoli vuotta taistelua valheita, tyhmyyttä ja pelkuruutta vastaan (Viereinhalb Jahre Kampf gegen Lüge, Dummheit und Feigheit).

        Hitlerin suurin huoli oli juutalaisuus ja bolševismi, jotka hän kytki yhteen. Ne uhkasivat arjalaista rotua ja oli siksi tuhottava; maailmanhistoria oli sovittamatonta rotujen välistä taistelua.Lisäksi hän tavoitteli Versailles’n ”häpeärauhan” kumoamista ja esitti ajatuksensa ”elintilan” hankkimisesta idästä.

        Teoksessa esiteltiin yksityiskohtaiset suunnitelmat uuden yhteiskunnan rakentamiseksi ja maailmanherruuden saavuttamiseksi. Hitlerin kirjassa ilmaisemat kolme ulkopoliittista tavoitetta olivat Versailles’n ehtojen kumoaminen, liittoutuminen Englannin ja fasistisen Italian kanssa ja sen jälkeen sota Ranskaa ja sen Itä-Euroopan liittolaisia vastaan, sekä viimeiseksi sota Neuvostoliittoa vastaan, elintilan hankkiminen sieltä ja sen ”juutalais-bolševistisen” järjestelmän kaataminen.

        Jälkeenpäin on aiheellisesti huomoitu, että Stalin ei varustautunut 1930-1940 puolustus- vaan hyökkäyssotaan. Saksa ja Neuvostoliitto tiesivät varmasti, että edessä on saksalaisen fasismin ja neuvostoliittolaisen sosialismin lopullinen kamppailu Euroopan hallinnasta. Saksan aloittama operaatio Barbarossa noudatti Hitlerin ja natsi-saksan ideologista ohjelmaa. Stalin todennäköisesti vain odotti oikeaa hetkeä iskeä Saksan selustaan, mutta Hitler toimi ensin, eikä Stalin ollut varustautunut puolustustaisteluun. Näin päätteli Neuvostoliiton propagandan parissa työskennellyt venäläismies Quorassa. Ja totta. Neuvostoliitossa julkaistiin jo 1930-luvulla hyvin hyökkääviä propagandajulisteita ja pamfletteja.

        Neuvostoliiton pitäminen uhrina ja sankarina noudattaa perinteisen sankarimyytin rakennetta, jossa pahan voimien lähes kukistama sankarillinen kansa nousee viimeisillä voimillaan ja lyö pahan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”.. erityisesti vuodet 1941-45; nyt tänään ilmentyy saksalaisesti pohtivaa ja tietoistuvaa epävarmuutta kohden varmuutta mikä on Euroopalle kokonaisuutena parasta!”

        Hitler julkaisi poliittisen ja yhteiskunnallisen ideologiansa vuonna 1925 kirjoittamassaan kaksiosaisessa teoksessa: Taisteluni. Kirjan työnimenä oli: eljä ja puoli vuotta taistelua valheita, tyhmyyttä ja pelkuruutta vastaan (Viereinhalb Jahre Kampf gegen Lüge, Dummheit und Feigheit).

        Hitlerin suurin huoli oli juutalaisuus ja bolševismi, jotka hän kytki yhteen. Ne uhkasivat arjalaista rotua ja oli siksi tuhottava; maailmanhistoria oli sovittamatonta rotujen välistä taistelua.Lisäksi hän tavoitteli Versailles’n ”häpeärauhan” kumoamista ja esitti ajatuksensa ”elintilan” hankkimisesta idästä.

        Teoksessa esiteltiin yksityiskohtaiset suunnitelmat uuden yhteiskunnan rakentamiseksi ja maailmanherruuden saavuttamiseksi. Hitlerin kirjassa ilmaisemat kolme ulkopoliittista tavoitetta olivat Versailles’n ehtojen kumoaminen, liittoutuminen Englannin ja fasistisen Italian kanssa ja sen jälkeen sota Ranskaa ja sen Itä-Euroopan liittolaisia vastaan, sekä viimeiseksi sota Neuvostoliittoa vastaan, elintilan hankkiminen sieltä ja sen ”juutalais-bolševistisen” järjestelmän kaataminen.

        Jälkeenpäin on aiheellisesti huomoitu, että Stalin ei varustautunut 1930-1940 puolustus- vaan hyökkäyssotaan. Saksa ja Neuvostoliitto tiesivät varmasti, että edessä on saksalaisen fasismin ja neuvostoliittolaisen sosialismin lopullinen kamppailu Euroopan hallinnasta. Saksan aloittama operaatio Barbarossa noudatti Hitlerin ja natsi-saksan ideologista ohjelmaa. Stalin todennäköisesti vain odotti oikeaa hetkeä iskeä Saksan selustaan, mutta Hitler toimi ensin, eikä Stalin ollut varustautunut puolustustaisteluun. Näin päätteli Neuvostoliiton propagandan parissa työskennellyt venäläismies Quorassa. Ja totta. Neuvostoliitossa julkaistiin jo 1930-luvulla hyvin hyökkääviä propagandajulisteita ja pamfletteja.

        Neuvostoliiton pitäminen uhrina ja sankarina noudattaa perinteisen sankarimyytin rakennetta, jossa pahan voimien lähes kukistama sankarillinen kansa nousee viimeisillä voimillaan ja lyö pahan.

        ”Vuonna 1941 Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi "yllättäen" itään yhdessä Suomenkin kanssa. Syntyi historian verisin, tappavin, totaalisin ja raain yksittäissotarintama - II Maailmansodan Euroopan Itärintama.”

        Kyllä. Historiaa lukiessa on aiheellista hahmotella ajalliset, yhteiskunnalliset ja ideologiset suuntaviivat ja viitekehykset, joissa tapahtumat tuodaan historian näyttämölle. On aiheellista kysyä miksi ja miten jokin tapahtui.

        Hitler määritteli bolshevismin viholliseksi jo 1925. Samassa yhteydessä hän haaveili elintilan hankkimisesta Neuvostoliitosta ja Neuvostoliiton sosialistisen järjestelmän kumoamisesta. Ei Hitlerin hyökkäys voinut olla täydellinen yllätys neuvostoliittolaisille. Varmasti useille aikalaisille oli selvää, että kansallissosialistisen ja sosialistisen diktatuurin historiankaari johtaa lopulta näiden keskinäiseen kamppailuun absoluuttisesta vallasta Euroopassa.

        Suomi oli Saksan hyökkäyksen sivujuonne. Välirauhan aikana Suomi yritti saada taloudellista ja sotilaallista apua mm. Britannialta, USA:lta ja Ruotsilta. Ainoa, joka lähti tukemaan suomalaisia oli Mannerheimin syvästi halveksima natsi-Saksa. Suomalaiset oli pakotettu valitsemaan ruton ja koleran väliltä. Sellaista reaalista vaihtoehtoa ei ollut, etteikö Neuvostoliitto tai Saksa hyökkäisi Suomeen ennemmin tai myöhemmin; Suomen oli valittava puolensa. Saksan avulla Suomella olisi ainakin mahdollisuus palauttaa talvisodassa menetetyt alueet.

        Suhteellisen niukalle huomiolle on jäänyt historian monet samankaltaisuudet. Muutamia mainitakseni:

        Aluevaatimukset: Hiter (kyllä) – Putin (kyllä)
        Ideologia: Hitler (pangermanismi) – Putin (panslavismi)
        Kansallismielisyys: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Henkilökultti: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Totalitaarinen valtio: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Sotilaalliset spektaakkelit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Näytösoikeudenkäynnit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Vankileirit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Poliittisten vastustajien murhat: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten virheiden korjaaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallinen tehtävä: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Sensuuri: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Propaganda: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Rotuopit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Vähemmistöjen, kuten homojen vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Opposition tukahduttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Militarismi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Lehdistön vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Valehtelu ja uhkailu: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etniset puhdistukset: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Kansanmurha: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Siviilien tappaminen vihollisen moraalin heikentämiseksi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten tai ”etnisten” rajojen palauttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etnonationalismi: Hitler (arjalaisuus) – Putin (venäläisyys / slaavilaisuus)
        Geopoliittisen järjestelmän muuttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Viholliskuvat: Hitler (juutalaiset, bolshevistit ja sosialistit) – Putin (länsi, USA, NATO)

        Yhtäläisyyksiä löytyy paljon enemmänkin. Tuossa ensiksi mieleen juolahtaneet. Kustakin voisi melko helposti kirjoittaa analyyttisen 10-sivuisen tutkielman.

        Oleellista on: Putinin denatsifikaatio ja historiallinen tulkinta Ukrainasta osana Venäjää ovat valheellisia perusteluja sille, että Venäjän/Putinin tavoitteena on Venäjän valtakunnan rajojen palauttaminen tasolle, jolla ne olivat 1913 tai vähintään Neuvostoliiton rajojen palauttaminen. Putin näkee itsensä Pietari Suureen rinnastuvana suurmiehenä, jonka historiallinen tehtävä on palauttaa Venäjälle se, mitä hänen mielestään Venäjältä on ryöstetty. Putinin todellinen ideologia on lähellä Aleksandr Duginin eurasianismia, jossa Suomi ja Ukraina liitetään Venäjään ja muu Eurooppa on Moskovan vallalle uskollinen Etupiiri. Putin on todennut tämän osin suoraan ja toisinaan rivien välissä useita kertoja vuoden 2005 jälkeen.

        On luultavaa, että korruption ja virheellisten tiedustelutietojen perusteella Putin uskoi Venäjän liittävän Ukrainan Venäjään vain päivissä, ja että häntä juhlittaisiin Ukrainassa sankarina. Putin varmasti kuvitteli, että Ukrainan liittäminen Venäjään olisi yhtä helppoa kuin Itävallan liittäminen Saksaan 1938. Putinin pitkän aikavälin tavoitteena on kuitenkin Baltian maiden palauttaminen Venäjän valtaan, Suomen palauttaminen Venäjän valtaan, Puolan palauttaminen Venäjän valtaan ja itäisen Euroopan alistaminen Venäjän puskurivyöhykkeeksi.

        Ukraina taistelee nyt koko Euroopan ja läntisten arvojen puolesta. Uhattuina ovat suomalaistenkin vapaus, demokratia, oikeusvaltioperiaate, kansallinen identiteetti, oma kulttuurihistoria, liberalismi, individualismi ja oikeusturva.


      • Anonyymi

        Tervetuloa Ukrainilaiset, varokaa Raatteentietä, siellä on/ oli liukasta, moni kaatui .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Vuonna 1941 Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi "yllättäen" itään yhdessä Suomenkin kanssa. Syntyi historian verisin, tappavin, totaalisin ja raain yksittäissotarintama - II Maailmansodan Euroopan Itärintama.”

        Kyllä. Historiaa lukiessa on aiheellista hahmotella ajalliset, yhteiskunnalliset ja ideologiset suuntaviivat ja viitekehykset, joissa tapahtumat tuodaan historian näyttämölle. On aiheellista kysyä miksi ja miten jokin tapahtui.

        Hitler määritteli bolshevismin viholliseksi jo 1925. Samassa yhteydessä hän haaveili elintilan hankkimisesta Neuvostoliitosta ja Neuvostoliiton sosialistisen järjestelmän kumoamisesta. Ei Hitlerin hyökkäys voinut olla täydellinen yllätys neuvostoliittolaisille. Varmasti useille aikalaisille oli selvää, että kansallissosialistisen ja sosialistisen diktatuurin historiankaari johtaa lopulta näiden keskinäiseen kamppailuun absoluuttisesta vallasta Euroopassa.

        Suomi oli Saksan hyökkäyksen sivujuonne. Välirauhan aikana Suomi yritti saada taloudellista ja sotilaallista apua mm. Britannialta, USA:lta ja Ruotsilta. Ainoa, joka lähti tukemaan suomalaisia oli Mannerheimin syvästi halveksima natsi-Saksa. Suomalaiset oli pakotettu valitsemaan ruton ja koleran väliltä. Sellaista reaalista vaihtoehtoa ei ollut, etteikö Neuvostoliitto tai Saksa hyökkäisi Suomeen ennemmin tai myöhemmin; Suomen oli valittava puolensa. Saksan avulla Suomella olisi ainakin mahdollisuus palauttaa talvisodassa menetetyt alueet.

        Suhteellisen niukalle huomiolle on jäänyt historian monet samankaltaisuudet. Muutamia mainitakseni:

        Aluevaatimukset: Hiter (kyllä) – Putin (kyllä)
        Ideologia: Hitler (pangermanismi) – Putin (panslavismi)
        Kansallismielisyys: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Henkilökultti: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Totalitaarinen valtio: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Sotilaalliset spektaakkelit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Näytösoikeudenkäynnit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Vankileirit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Poliittisten vastustajien murhat: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten virheiden korjaaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallinen tehtävä: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Sensuuri: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Propaganda: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Rotuopit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Vähemmistöjen, kuten homojen vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Opposition tukahduttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Militarismi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Lehdistön vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Valehtelu ja uhkailu: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etniset puhdistukset: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Kansanmurha: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Siviilien tappaminen vihollisen moraalin heikentämiseksi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten tai ”etnisten” rajojen palauttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etnonationalismi: Hitler (arjalaisuus) – Putin (venäläisyys / slaavilaisuus)
        Geopoliittisen järjestelmän muuttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Viholliskuvat: Hitler (juutalaiset, bolshevistit ja sosialistit) – Putin (länsi, USA, NATO)

        Yhtäläisyyksiä löytyy paljon enemmänkin. Tuossa ensiksi mieleen juolahtaneet. Kustakin voisi melko helposti kirjoittaa analyyttisen 10-sivuisen tutkielman.

        Oleellista on: Putinin denatsifikaatio ja historiallinen tulkinta Ukrainasta osana Venäjää ovat valheellisia perusteluja sille, että Venäjän/Putinin tavoitteena on Venäjän valtakunnan rajojen palauttaminen tasolle, jolla ne olivat 1913 tai vähintään Neuvostoliiton rajojen palauttaminen. Putin näkee itsensä Pietari Suureen rinnastuvana suurmiehenä, jonka historiallinen tehtävä on palauttaa Venäjälle se, mitä hänen mielestään Venäjältä on ryöstetty. Putinin todellinen ideologia on lähellä Aleksandr Duginin eurasianismia, jossa Suomi ja Ukraina liitetään Venäjään ja muu Eurooppa on Moskovan vallalle uskollinen Etupiiri. Putin on todennut tämän osin suoraan ja toisinaan rivien välissä useita kertoja vuoden 2005 jälkeen.

        On luultavaa, että korruption ja virheellisten tiedustelutietojen perusteella Putin uskoi Venäjän liittävän Ukrainan Venäjään vain päivissä, ja että häntä juhlittaisiin Ukrainassa sankarina. Putin varmasti kuvitteli, että Ukrainan liittäminen Venäjään olisi yhtä helppoa kuin Itävallan liittäminen Saksaan 1938. Putinin pitkän aikavälin tavoitteena on kuitenkin Baltian maiden palauttaminen Venäjän valtaan, Suomen palauttaminen Venäjän valtaan, Puolan palauttaminen Venäjän valtaan ja itäisen Euroopan alistaminen Venäjän puskurivyöhykkeeksi.

        Ukraina taistelee nyt koko Euroopan ja läntisten arvojen puolesta. Uhattuina ovat suomalaistenkin vapaus, demokratia, oikeusvaltioperiaate, kansallinen identiteetti, oma kulttuurihistoria, liberalismi, individualismi ja oikeusturva.

        Pitkä tarina ties mitä ha mistä?
        Ei jaksanu lukee jorinoitasi loppuun.
        Sorry.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Vuonna 1941 Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi "yllättäen" itään yhdessä Suomenkin kanssa. Syntyi historian verisin, tappavin, totaalisin ja raain yksittäissotarintama - II Maailmansodan Euroopan Itärintama.”

        Kyllä. Historiaa lukiessa on aiheellista hahmotella ajalliset, yhteiskunnalliset ja ideologiset suuntaviivat ja viitekehykset, joissa tapahtumat tuodaan historian näyttämölle. On aiheellista kysyä miksi ja miten jokin tapahtui.

        Hitler määritteli bolshevismin viholliseksi jo 1925. Samassa yhteydessä hän haaveili elintilan hankkimisesta Neuvostoliitosta ja Neuvostoliiton sosialistisen järjestelmän kumoamisesta. Ei Hitlerin hyökkäys voinut olla täydellinen yllätys neuvostoliittolaisille. Varmasti useille aikalaisille oli selvää, että kansallissosialistisen ja sosialistisen diktatuurin historiankaari johtaa lopulta näiden keskinäiseen kamppailuun absoluuttisesta vallasta Euroopassa.

        Suomi oli Saksan hyökkäyksen sivujuonne. Välirauhan aikana Suomi yritti saada taloudellista ja sotilaallista apua mm. Britannialta, USA:lta ja Ruotsilta. Ainoa, joka lähti tukemaan suomalaisia oli Mannerheimin syvästi halveksima natsi-Saksa. Suomalaiset oli pakotettu valitsemaan ruton ja koleran väliltä. Sellaista reaalista vaihtoehtoa ei ollut, etteikö Neuvostoliitto tai Saksa hyökkäisi Suomeen ennemmin tai myöhemmin; Suomen oli valittava puolensa. Saksan avulla Suomella olisi ainakin mahdollisuus palauttaa talvisodassa menetetyt alueet.

        Suhteellisen niukalle huomiolle on jäänyt historian monet samankaltaisuudet. Muutamia mainitakseni:

        Aluevaatimukset: Hiter (kyllä) – Putin (kyllä)
        Ideologia: Hitler (pangermanismi) – Putin (panslavismi)
        Kansallismielisyys: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Henkilökultti: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Totalitaarinen valtio: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Sotilaalliset spektaakkelit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Näytösoikeudenkäynnit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Vankileirit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Poliittisten vastustajien murhat: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten virheiden korjaaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallinen tehtävä: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Sensuuri: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Propaganda: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Rotuopit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Vähemmistöjen, kuten homojen vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Opposition tukahduttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Militarismi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Lehdistön vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Valehtelu ja uhkailu: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etniset puhdistukset: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Kansanmurha: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Siviilien tappaminen vihollisen moraalin heikentämiseksi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten tai ”etnisten” rajojen palauttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etnonationalismi: Hitler (arjalaisuus) – Putin (venäläisyys / slaavilaisuus)
        Geopoliittisen järjestelmän muuttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Viholliskuvat: Hitler (juutalaiset, bolshevistit ja sosialistit) – Putin (länsi, USA, NATO)

        Yhtäläisyyksiä löytyy paljon enemmänkin. Tuossa ensiksi mieleen juolahtaneet. Kustakin voisi melko helposti kirjoittaa analyyttisen 10-sivuisen tutkielman.

        Oleellista on: Putinin denatsifikaatio ja historiallinen tulkinta Ukrainasta osana Venäjää ovat valheellisia perusteluja sille, että Venäjän/Putinin tavoitteena on Venäjän valtakunnan rajojen palauttaminen tasolle, jolla ne olivat 1913 tai vähintään Neuvostoliiton rajojen palauttaminen. Putin näkee itsensä Pietari Suureen rinnastuvana suurmiehenä, jonka historiallinen tehtävä on palauttaa Venäjälle se, mitä hänen mielestään Venäjältä on ryöstetty. Putinin todellinen ideologia on lähellä Aleksandr Duginin eurasianismia, jossa Suomi ja Ukraina liitetään Venäjään ja muu Eurooppa on Moskovan vallalle uskollinen Etupiiri. Putin on todennut tämän osin suoraan ja toisinaan rivien välissä useita kertoja vuoden 2005 jälkeen.

        On luultavaa, että korruption ja virheellisten tiedustelutietojen perusteella Putin uskoi Venäjän liittävän Ukrainan Venäjään vain päivissä, ja että häntä juhlittaisiin Ukrainassa sankarina. Putin varmasti kuvitteli, että Ukrainan liittäminen Venäjään olisi yhtä helppoa kuin Itävallan liittäminen Saksaan 1938. Putinin pitkän aikavälin tavoitteena on kuitenkin Baltian maiden palauttaminen Venäjän valtaan, Suomen palauttaminen Venäjän valtaan, Puolan palauttaminen Venäjän valtaan ja itäisen Euroopan alistaminen Venäjän puskurivyöhykkeeksi.

        Ukraina taistelee nyt koko Euroopan ja läntisten arvojen puolesta. Uhattuina ovat suomalaistenkin vapaus, demokratia, oikeusvaltioperiaate, kansallinen identiteetti, oma kulttuurihistoria, liberalismi, individualismi ja oikeusturva.

        ”Media ei ilmeisesti tunne Operaatio Barbarossaa, jonka erääksi hyvin tänään kannanottavaksi osaksi muodostui myös Waffen-SS Calician ukrainalaisista muodostettu SS-taisteludivisioona, jonka Neuvostoliiton Puna-armeija tuhosi talvella 1945 kokonaisuudessaan.”

        Saksan keisarikunta oli tunnustanut Ukrainan itsenäisyyden 1918. Samoihin aikoihin 1917-1918 itsenäisyivät mm. Suomi, Viro, Latvia ja Liettua. Kaikilla valtioilla oli henkinen yhteys germaanisiin kansoihin. Olihan Baltia pitkään Ruotsin osa.

        Ukrainassa esiintyi Venäjä-vastaisuutta jo Suuren Pohjan sodan aikoihin 1700-1721. Siinä Ukrainalaiset kasakat taistelivat Ruotsin rinnalla Venäjää vastaan. Suomessa muistamme tuosta sodassta erityisesti Isovihan (1713-1721), jolloin Venäjä miehitti monia osia Suomesta. Venäläisten mukana Helsinkiin tuli koleraepidemia, joka muistetaan Vanhasta kirkkopuistosta, eli ruttopuistosta.
        Sinun on Ilkka ymmärrettä kansat, jotka on pakotettu Moskovan mädännäisen vallan alle ovat kautta historian pyrkineet Venäjästä eroon – keinolla, millä hyvänsä.

        Ukrainalaisten syvä viha Neuvostoliittoa kohtaan on lähtöisin Stalinin aiheuttamasta ukrainalaisten kansanmurhasta. Onko siis ihmeellistä, että osa ukrainalaisista liittoutui saksalaisten kanssa yhteistä vihollista vastaan. Ikävä kyllä saksalaisetkaan eivät kohdelleet ukrainalaisia silkkihansikkain.

        After World War I and the dissolution of Austria-Hungary, the territory of Eastern Galicia (Halychyna), populated by a Ukrainian majority but with a large Polish minority, was incorporated into Poland following the Polish–Ukrainian War. Between the wars, the political allegiances of Ukrainians in eastern Galicia were divided between moderate national democrats and the more radical Organization of Ukrainian Nationalists. The latter group itself splintered into two factions, the more moderate OUN-M led by Andriy Melnyk with close ties to German intelligence (Abwehr), and the more radical OUN-B led by Stepan Bandera. When Poland was divided between Germany and the Soviet Union under the terms of the Molotov–Ribbentrop Pact in 1939, the territory of eastern Galicia was annexed to Soviet Ukraine. In 1941 it was occupied by Germany.
        Ukrainian leaders of various political persuasions recognised the need for a trained armed force. The Germans had earlier considered the formation of an armed force made up of Slavic people, but they decided this to be unacceptable as they regarded Slavs as sub-humans (untermenschen) compared to the Germanic Übermenschen master race. At the beginning of 1943, growing losses inclined Nazi leaders to alter their initial opinions.
        Ps. Puna-armeija ei tuhonnut ko. Joukko-osastoa kokonaan, vaikka se kärsi merkittäviä tappioita. ”Formed in 1943, it was largely destroyed in the battle of Brody, reformed, and saw action in Slovakia, Yugoslavia, and Austria before being renamed the first division of the Ukrainian National Army and surrendering to the Western Allies by 10 May 1945.

        Sinuun on vaikea suhtautua vakavasti ärtymättä jatkuvasta valehtelusta ja historian vääristelystä. Valehtelu on rumaa ja lähes aina siitä jää kiinni.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”.. erityisesti vuodet 1941-45; nyt tänään ilmentyy saksalaisesti pohtivaa ja tietoistuvaa epävarmuutta kohden varmuutta mikä on Euroopalle kokonaisuutena parasta!”

        Hitler julkaisi poliittisen ja yhteiskunnallisen ideologiansa vuonna 1925 kirjoittamassaan kaksiosaisessa teoksessa: Taisteluni. Kirjan työnimenä oli: eljä ja puoli vuotta taistelua valheita, tyhmyyttä ja pelkuruutta vastaan (Viereinhalb Jahre Kampf gegen Lüge, Dummheit und Feigheit).

        Hitlerin suurin huoli oli juutalaisuus ja bolševismi, jotka hän kytki yhteen. Ne uhkasivat arjalaista rotua ja oli siksi tuhottava; maailmanhistoria oli sovittamatonta rotujen välistä taistelua.Lisäksi hän tavoitteli Versailles’n ”häpeärauhan” kumoamista ja esitti ajatuksensa ”elintilan” hankkimisesta idästä.

        Teoksessa esiteltiin yksityiskohtaiset suunnitelmat uuden yhteiskunnan rakentamiseksi ja maailmanherruuden saavuttamiseksi. Hitlerin kirjassa ilmaisemat kolme ulkopoliittista tavoitetta olivat Versailles’n ehtojen kumoaminen, liittoutuminen Englannin ja fasistisen Italian kanssa ja sen jälkeen sota Ranskaa ja sen Itä-Euroopan liittolaisia vastaan, sekä viimeiseksi sota Neuvostoliittoa vastaan, elintilan hankkiminen sieltä ja sen ”juutalais-bolševistisen” järjestelmän kaataminen.

        Jälkeenpäin on aiheellisesti huomoitu, että Stalin ei varustautunut 1930-1940 puolustus- vaan hyökkäyssotaan. Saksa ja Neuvostoliitto tiesivät varmasti, että edessä on saksalaisen fasismin ja neuvostoliittolaisen sosialismin lopullinen kamppailu Euroopan hallinnasta. Saksan aloittama operaatio Barbarossa noudatti Hitlerin ja natsi-saksan ideologista ohjelmaa. Stalin todennäköisesti vain odotti oikeaa hetkeä iskeä Saksan selustaan, mutta Hitler toimi ensin, eikä Stalin ollut varustautunut puolustustaisteluun. Näin päätteli Neuvostoliiton propagandan parissa työskennellyt venäläismies Quorassa. Ja totta. Neuvostoliitossa julkaistiin jo 1930-luvulla hyvin hyökkääviä propagandajulisteita ja pamfletteja.

        Neuvostoliiton pitäminen uhrina ja sankarina noudattaa perinteisen sankarimyytin rakennetta, jossa pahan voimien lähes kukistama sankarillinen kansa nousee viimeisillä voimillaan ja lyö pahan.

        Stalin luki hänelle erikseen venäjäksi käännetyn Hitlerin Taisteluni eeppoksen, jo 1930-luvulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Vuonna 1941 Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi "yllättäen" itään yhdessä Suomenkin kanssa. Syntyi historian verisin, tappavin, totaalisin ja raain yksittäissotarintama - II Maailmansodan Euroopan Itärintama.”

        Kyllä. Historiaa lukiessa on aiheellista hahmotella ajalliset, yhteiskunnalliset ja ideologiset suuntaviivat ja viitekehykset, joissa tapahtumat tuodaan historian näyttämölle. On aiheellista kysyä miksi ja miten jokin tapahtui.

        Hitler määritteli bolshevismin viholliseksi jo 1925. Samassa yhteydessä hän haaveili elintilan hankkimisesta Neuvostoliitosta ja Neuvostoliiton sosialistisen järjestelmän kumoamisesta. Ei Hitlerin hyökkäys voinut olla täydellinen yllätys neuvostoliittolaisille. Varmasti useille aikalaisille oli selvää, että kansallissosialistisen ja sosialistisen diktatuurin historiankaari johtaa lopulta näiden keskinäiseen kamppailuun absoluuttisesta vallasta Euroopassa.

        Suomi oli Saksan hyökkäyksen sivujuonne. Välirauhan aikana Suomi yritti saada taloudellista ja sotilaallista apua mm. Britannialta, USA:lta ja Ruotsilta. Ainoa, joka lähti tukemaan suomalaisia oli Mannerheimin syvästi halveksima natsi-Saksa. Suomalaiset oli pakotettu valitsemaan ruton ja koleran väliltä. Sellaista reaalista vaihtoehtoa ei ollut, etteikö Neuvostoliitto tai Saksa hyökkäisi Suomeen ennemmin tai myöhemmin; Suomen oli valittava puolensa. Saksan avulla Suomella olisi ainakin mahdollisuus palauttaa talvisodassa menetetyt alueet.

        Suhteellisen niukalle huomiolle on jäänyt historian monet samankaltaisuudet. Muutamia mainitakseni:

        Aluevaatimukset: Hiter (kyllä) – Putin (kyllä)
        Ideologia: Hitler (pangermanismi) – Putin (panslavismi)
        Kansallismielisyys: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Henkilökultti: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Totalitaarinen valtio: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Sotilaalliset spektaakkelit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Näytösoikeudenkäynnit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Vankileirit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Poliittisten vastustajien murhat: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten virheiden korjaaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallinen tehtävä: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Sensuuri: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Propaganda: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Rotuopit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Vähemmistöjen, kuten homojen vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Opposition tukahduttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Militarismi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Lehdistön vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Valehtelu ja uhkailu: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etniset puhdistukset: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Kansanmurha: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Siviilien tappaminen vihollisen moraalin heikentämiseksi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten tai ”etnisten” rajojen palauttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etnonationalismi: Hitler (arjalaisuus) – Putin (venäläisyys / slaavilaisuus)
        Geopoliittisen järjestelmän muuttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Viholliskuvat: Hitler (juutalaiset, bolshevistit ja sosialistit) – Putin (länsi, USA, NATO)

        Yhtäläisyyksiä löytyy paljon enemmänkin. Tuossa ensiksi mieleen juolahtaneet. Kustakin voisi melko helposti kirjoittaa analyyttisen 10-sivuisen tutkielman.

        Oleellista on: Putinin denatsifikaatio ja historiallinen tulkinta Ukrainasta osana Venäjää ovat valheellisia perusteluja sille, että Venäjän/Putinin tavoitteena on Venäjän valtakunnan rajojen palauttaminen tasolle, jolla ne olivat 1913 tai vähintään Neuvostoliiton rajojen palauttaminen. Putin näkee itsensä Pietari Suureen rinnastuvana suurmiehenä, jonka historiallinen tehtävä on palauttaa Venäjälle se, mitä hänen mielestään Venäjältä on ryöstetty. Putinin todellinen ideologia on lähellä Aleksandr Duginin eurasianismia, jossa Suomi ja Ukraina liitetään Venäjään ja muu Eurooppa on Moskovan vallalle uskollinen Etupiiri. Putin on todennut tämän osin suoraan ja toisinaan rivien välissä useita kertoja vuoden 2005 jälkeen.

        On luultavaa, että korruption ja virheellisten tiedustelutietojen perusteella Putin uskoi Venäjän liittävän Ukrainan Venäjään vain päivissä, ja että häntä juhlittaisiin Ukrainassa sankarina. Putin varmasti kuvitteli, että Ukrainan liittäminen Venäjään olisi yhtä helppoa kuin Itävallan liittäminen Saksaan 1938. Putinin pitkän aikavälin tavoitteena on kuitenkin Baltian maiden palauttaminen Venäjän valtaan, Suomen palauttaminen Venäjän valtaan, Puolan palauttaminen Venäjän valtaan ja itäisen Euroopan alistaminen Venäjän puskurivyöhykkeeksi.

        Ukraina taistelee nyt koko Euroopan ja läntisten arvojen puolesta. Uhattuina ovat suomalaistenkin vapaus, demokratia, oikeusvaltioperiaate, kansallinen identiteetti, oma kulttuurihistoria, liberalismi, individualismi ja oikeusturva.

        Miten Putin on meitä suomalaisia uhkaillut viimeisen 20 vuoden aikana?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitkä tarina ties mitä ha mistä?
        Ei jaksanu lukee jorinoitasi loppuun.
        Sorry.

        Ei moni muukaan, mutta lukeminen kannattaa aina - Jörn Donner


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Media ei ilmeisesti tunne Operaatio Barbarossaa, jonka erääksi hyvin tänään kannanottavaksi osaksi muodostui myös Waffen-SS Calician ukrainalaisista muodostettu SS-taisteludivisioona, jonka Neuvostoliiton Puna-armeija tuhosi talvella 1945 kokonaisuudessaan.”

        Saksan keisarikunta oli tunnustanut Ukrainan itsenäisyyden 1918. Samoihin aikoihin 1917-1918 itsenäisyivät mm. Suomi, Viro, Latvia ja Liettua. Kaikilla valtioilla oli henkinen yhteys germaanisiin kansoihin. Olihan Baltia pitkään Ruotsin osa.

        Ukrainassa esiintyi Venäjä-vastaisuutta jo Suuren Pohjan sodan aikoihin 1700-1721. Siinä Ukrainalaiset kasakat taistelivat Ruotsin rinnalla Venäjää vastaan. Suomessa muistamme tuosta sodassta erityisesti Isovihan (1713-1721), jolloin Venäjä miehitti monia osia Suomesta. Venäläisten mukana Helsinkiin tuli koleraepidemia, joka muistetaan Vanhasta kirkkopuistosta, eli ruttopuistosta.
        Sinun on Ilkka ymmärrettä kansat, jotka on pakotettu Moskovan mädännäisen vallan alle ovat kautta historian pyrkineet Venäjästä eroon – keinolla, millä hyvänsä.

        Ukrainalaisten syvä viha Neuvostoliittoa kohtaan on lähtöisin Stalinin aiheuttamasta ukrainalaisten kansanmurhasta. Onko siis ihmeellistä, että osa ukrainalaisista liittoutui saksalaisten kanssa yhteistä vihollista vastaan. Ikävä kyllä saksalaisetkaan eivät kohdelleet ukrainalaisia silkkihansikkain.

        After World War I and the dissolution of Austria-Hungary, the territory of Eastern Galicia (Halychyna), populated by a Ukrainian majority but with a large Polish minority, was incorporated into Poland following the Polish–Ukrainian War. Between the wars, the political allegiances of Ukrainians in eastern Galicia were divided between moderate national democrats and the more radical Organization of Ukrainian Nationalists. The latter group itself splintered into two factions, the more moderate OUN-M led by Andriy Melnyk with close ties to German intelligence (Abwehr), and the more radical OUN-B led by Stepan Bandera. When Poland was divided between Germany and the Soviet Union under the terms of the Molotov–Ribbentrop Pact in 1939, the territory of eastern Galicia was annexed to Soviet Ukraine. In 1941 it was occupied by Germany.
        Ukrainian leaders of various political persuasions recognised the need for a trained armed force. The Germans had earlier considered the formation of an armed force made up of Slavic people, but they decided this to be unacceptable as they regarded Slavs as sub-humans (untermenschen) compared to the Germanic Übermenschen master race. At the beginning of 1943, growing losses inclined Nazi leaders to alter their initial opinions.
        Ps. Puna-armeija ei tuhonnut ko. Joukko-osastoa kokonaan, vaikka se kärsi merkittäviä tappioita. ”Formed in 1943, it was largely destroyed in the battle of Brody, reformed, and saw action in Slovakia, Yugoslavia, and Austria before being renamed the first division of the Ukrainian National Army and surrendering to the Western Allies by 10 May 1945.

        Sinuun on vaikea suhtautua vakavasti ärtymättä jatkuvasta valehtelusta ja historian vääristelystä. Valehtelu on rumaa ja lähes aina siitä jää kiinni.

        Ruotsin sodat - niin hyökkäykset kuin puolustautumiset:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ruotsin_sodista


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Media ei ilmeisesti tunne Operaatio Barbarossaa, jonka erääksi hyvin tänään kannanottavaksi osaksi muodostui myös Waffen-SS Calician ukrainalaisista muodostettu SS-taisteludivisioona, jonka Neuvostoliiton Puna-armeija tuhosi talvella 1945 kokonaisuudessaan.”

        Saksan keisarikunta oli tunnustanut Ukrainan itsenäisyyden 1918. Samoihin aikoihin 1917-1918 itsenäisyivät mm. Suomi, Viro, Latvia ja Liettua. Kaikilla valtioilla oli henkinen yhteys germaanisiin kansoihin. Olihan Baltia pitkään Ruotsin osa.

        Ukrainassa esiintyi Venäjä-vastaisuutta jo Suuren Pohjan sodan aikoihin 1700-1721. Siinä Ukrainalaiset kasakat taistelivat Ruotsin rinnalla Venäjää vastaan. Suomessa muistamme tuosta sodassta erityisesti Isovihan (1713-1721), jolloin Venäjä miehitti monia osia Suomesta. Venäläisten mukana Helsinkiin tuli koleraepidemia, joka muistetaan Vanhasta kirkkopuistosta, eli ruttopuistosta.
        Sinun on Ilkka ymmärrettä kansat, jotka on pakotettu Moskovan mädännäisen vallan alle ovat kautta historian pyrkineet Venäjästä eroon – keinolla, millä hyvänsä.

        Ukrainalaisten syvä viha Neuvostoliittoa kohtaan on lähtöisin Stalinin aiheuttamasta ukrainalaisten kansanmurhasta. Onko siis ihmeellistä, että osa ukrainalaisista liittoutui saksalaisten kanssa yhteistä vihollista vastaan. Ikävä kyllä saksalaisetkaan eivät kohdelleet ukrainalaisia silkkihansikkain.

        After World War I and the dissolution of Austria-Hungary, the territory of Eastern Galicia (Halychyna), populated by a Ukrainian majority but with a large Polish minority, was incorporated into Poland following the Polish–Ukrainian War. Between the wars, the political allegiances of Ukrainians in eastern Galicia were divided between moderate national democrats and the more radical Organization of Ukrainian Nationalists. The latter group itself splintered into two factions, the more moderate OUN-M led by Andriy Melnyk with close ties to German intelligence (Abwehr), and the more radical OUN-B led by Stepan Bandera. When Poland was divided between Germany and the Soviet Union under the terms of the Molotov–Ribbentrop Pact in 1939, the territory of eastern Galicia was annexed to Soviet Ukraine. In 1941 it was occupied by Germany.
        Ukrainian leaders of various political persuasions recognised the need for a trained armed force. The Germans had earlier considered the formation of an armed force made up of Slavic people, but they decided this to be unacceptable as they regarded Slavs as sub-humans (untermenschen) compared to the Germanic Übermenschen master race. At the beginning of 1943, growing losses inclined Nazi leaders to alter their initial opinions.
        Ps. Puna-armeija ei tuhonnut ko. Joukko-osastoa kokonaan, vaikka se kärsi merkittäviä tappioita. ”Formed in 1943, it was largely destroyed in the battle of Brody, reformed, and saw action in Slovakia, Yugoslavia, and Austria before being renamed the first division of the Ukrainian National Army and surrendering to the Western Allies by 10 May 1945.

        Sinuun on vaikea suhtautua vakavasti ärtymättä jatkuvasta valehtelusta ja historian vääristelystä. Valehtelu on rumaa ja lähes aina siitä jää kiinni.

        Paljon väitteitä valehtelusta, mutta ei yhtään perusteltuja korjauksia!


      • Anonyymi kirjoitti:

        ”Vuonna 1941 Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi "yllättäen" itään yhdessä Suomenkin kanssa. Syntyi historian verisin, tappavin, totaalisin ja raain yksittäissotarintama - II Maailmansodan Euroopan Itärintama.”

        Kyllä. Historiaa lukiessa on aiheellista hahmotella ajalliset, yhteiskunnalliset ja ideologiset suuntaviivat ja viitekehykset, joissa tapahtumat tuodaan historian näyttämölle. On aiheellista kysyä miksi ja miten jokin tapahtui.

        Hitler määritteli bolshevismin viholliseksi jo 1925. Samassa yhteydessä hän haaveili elintilan hankkimisesta Neuvostoliitosta ja Neuvostoliiton sosialistisen järjestelmän kumoamisesta. Ei Hitlerin hyökkäys voinut olla täydellinen yllätys neuvostoliittolaisille. Varmasti useille aikalaisille oli selvää, että kansallissosialistisen ja sosialistisen diktatuurin historiankaari johtaa lopulta näiden keskinäiseen kamppailuun absoluuttisesta vallasta Euroopassa.

        Suomi oli Saksan hyökkäyksen sivujuonne. Välirauhan aikana Suomi yritti saada taloudellista ja sotilaallista apua mm. Britannialta, USA:lta ja Ruotsilta. Ainoa, joka lähti tukemaan suomalaisia oli Mannerheimin syvästi halveksima natsi-Saksa. Suomalaiset oli pakotettu valitsemaan ruton ja koleran väliltä. Sellaista reaalista vaihtoehtoa ei ollut, etteikö Neuvostoliitto tai Saksa hyökkäisi Suomeen ennemmin tai myöhemmin; Suomen oli valittava puolensa. Saksan avulla Suomella olisi ainakin mahdollisuus palauttaa talvisodassa menetetyt alueet.

        Suhteellisen niukalle huomiolle on jäänyt historian monet samankaltaisuudet. Muutamia mainitakseni:

        Aluevaatimukset: Hiter (kyllä) – Putin (kyllä)
        Ideologia: Hitler (pangermanismi) – Putin (panslavismi)
        Kansallismielisyys: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Henkilökultti: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Totalitaarinen valtio: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Sotilaalliset spektaakkelit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Näytösoikeudenkäynnit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Vankileirit: Saksa (kyllä) – Venäjä (kyllä)
        Poliittisten vastustajien murhat: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten virheiden korjaaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallinen tehtävä: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Sensuuri: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Propaganda: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Rotuopit: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Vähemmistöjen, kuten homojen vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Opposition tukahduttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Militarismi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Lehdistön vainot: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Valehtelu ja uhkailu: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etniset puhdistukset: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Kansanmurha: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Siviilien tappaminen vihollisen moraalin heikentämiseksi: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Historiallisten tai ”etnisten” rajojen palauttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Etnonationalismi: Hitler (arjalaisuus) – Putin (venäläisyys / slaavilaisuus)
        Geopoliittisen järjestelmän muuttaminen: Hitler (kyllä) – Putin (kyllä)
        Viholliskuvat: Hitler (juutalaiset, bolshevistit ja sosialistit) – Putin (länsi, USA, NATO)

        Yhtäläisyyksiä löytyy paljon enemmänkin. Tuossa ensiksi mieleen juolahtaneet. Kustakin voisi melko helposti kirjoittaa analyyttisen 10-sivuisen tutkielman.

        Oleellista on: Putinin denatsifikaatio ja historiallinen tulkinta Ukrainasta osana Venäjää ovat valheellisia perusteluja sille, että Venäjän/Putinin tavoitteena on Venäjän valtakunnan rajojen palauttaminen tasolle, jolla ne olivat 1913 tai vähintään Neuvostoliiton rajojen palauttaminen. Putin näkee itsensä Pietari Suureen rinnastuvana suurmiehenä, jonka historiallinen tehtävä on palauttaa Venäjälle se, mitä hänen mielestään Venäjältä on ryöstetty. Putinin todellinen ideologia on lähellä Aleksandr Duginin eurasianismia, jossa Suomi ja Ukraina liitetään Venäjään ja muu Eurooppa on Moskovan vallalle uskollinen Etupiiri. Putin on todennut tämän osin suoraan ja toisinaan rivien välissä useita kertoja vuoden 2005 jälkeen.

        On luultavaa, että korruption ja virheellisten tiedustelutietojen perusteella Putin uskoi Venäjän liittävän Ukrainan Venäjään vain päivissä, ja että häntä juhlittaisiin Ukrainassa sankarina. Putin varmasti kuvitteli, että Ukrainan liittäminen Venäjään olisi yhtä helppoa kuin Itävallan liittäminen Saksaan 1938. Putinin pitkän aikavälin tavoitteena on kuitenkin Baltian maiden palauttaminen Venäjän valtaan, Suomen palauttaminen Venäjän valtaan, Puolan palauttaminen Venäjän valtaan ja itäisen Euroopan alistaminen Venäjän puskurivyöhykkeeksi.

        Ukraina taistelee nyt koko Euroopan ja läntisten arvojen puolesta. Uhattuina ovat suomalaistenkin vapaus, demokratia, oikeusvaltioperiaate, kansallinen identiteetti, oma kulttuurihistoria, liberalismi, individualismi ja oikeusturva.

        Kiitos hyvästä tekstistä. Juuri tällaisiin teksteihin Luoma ei pysty ja hän ei niitä kommentoikaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Pitkä tarina ties mitä ha mistä?
        Ei jaksanu lukee jorinoitasi loppuun.
        Sorry.

        Luoman jorinat jaksat?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Stalin luki hänelle erikseen venäjäksi käännetyn Hitlerin Taisteluni eeppoksen, jo 1930-luvulla.

        Taisteluni-teos on viitoittanut Kremlin natsipomonkin tien. Putler ihailee Hitleriä siinä missä Staliniakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tervetuloa Ukrainilaiset, varokaa Raatteentietä, siellä on/ oli liukasta, moni kaatui .

        Mistä muuten tulee mieleen että miksei Venäjällä vietetä talvisodan päivää hyökkäyssodassa Suomea vastaan 1939-40?


    • Anonyymi

      Sakemannit polttivat Rovaniemen!

      • Anonyymi

        YÖN ÖYHÖTTÄJÄ IS BACK!

        Heräsit yöllä klo 2.28, koska halusit huudella someen: " Sakemannit polttivat Rovaniemen! "


      • Anonyymi

        Suomi pyysi sakemannit Pohjois-Suomeen luovuttaen heille koko alueen sotilaallisen vastuun - hyökkäyksineen 1941.


    • Anonyymi

      Oikein, Ja sit pakoon juostessaan kerkes polttaa Lapin, hyvä niksmannit! Ei muutaku seisovaan pöytään muovipussit kädessä.

    • Anonyymi

      Hienoa Ilkka että viimeinkin vertaat venäjää Natsisaksaan.
      Saksa pystyi käymään läpi oman häpeällisen historiansa ja oppimaan siitä. Tällaiseen ei venäjä illmeisesti koskaan tule kykenemään vaan elää itse luomissaan harhoissa. Kehitys alkaisi tosiasioiden tunnustamisesta.

      • Anonyymi

        Siitä johtuu juuri tietty varovaisuus - Saksa ei enää halua suursotaa maahansa, kuten oli 1940-1945 - jolloin US ja Englanti pommittivat Saksan suurkaupungit ja Saksa hävisi Neuvostoliitolle 0-6.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siitä johtuu juuri tietty varovaisuus - Saksa ei enää halua suursotaa maahansa, kuten oli 1940-1945 - jolloin US ja Englanti pommittivat Saksan suurkaupungit ja Saksa hävisi Neuvostoliitolle 0-6.

        Saksa olisi lyönyt Neuvostoliiton ilman länsimaiden apua ryssille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saksa olisi lyönyt Neuvostoliiton ilman länsimaiden apua ryssille.

        Jossittelua - N:liitto jatkui kauas Uralin taakse ja kenraali Talvi oli oma ohdakkeensa kesävarusteiselle Wehrmachtille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saksa olisi lyönyt Neuvostoliiton ilman länsimaiden apua ryssille.

        Totta. Länsi antoi Neuvostoliitolle kuljetuskalustoa ja materiaaleja, joita sillä ei olisi ollut.
        Lokakuun 1941 ja elokuun 1945 välisenä aikana
        USA toimitti Nl:oon muun muassa seuraavat sotatarvikkeet:
        – 375 833 kuorma-autoa, 51 503 jeeppiä, 35 170
        moottoripyörää
        – 8 075 traktoria, 7 053 hyökkäysvaunua, joita Englannista lisäksi 8 330 kpl
        – 14 795 lentokonetta, joita Englannista lisäksi 7 410 kpl
        – 1 900 höyryveturia, 66 dieselveturia, 9 920 ta-
        varavaunua, 1 000 kaatovaunua, 120 tankinkuljetusvaunua ym.
        – 4 478 116 tonnia ruokatarvikkeita
        – 2 670 371 tonnia öljytuotteita (mm. noin 7 milj.
        tynnyriä bensiiniä, 70 okt. ja 100 okt.)
        – 185 000 kenttäpuhelinta, 670 000 mailia kaapelia ym.
        Terästä toimitettiin 2,3, miljoonaa tonnia; riittävästi ainakin 40 000:n T-34 tankin valmistamiseen.
        Nl:n saama 230 000 tonnia alumiinia tyydytti koko sen lentokoneteollisuuden kahden vuoden tarpeen.
        Mainittakoon, että kun Suomi osti sodan jälkeen USA:sta 20 kpl ”Trumaniksi” (Tr2) kutsuttuja höyryvetureita – samoja joita USA oli toimittanut Nl:oon parisen tuhatta kappaletta – niissä oli tietenkin valmiiksi meille sopiva raideleveys


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jossittelua - N:liitto jatkui kauas Uralin taakse ja kenraali Talvi oli oma ohdakkeensa kesävarusteiselle Wehrmachtille.

        Talven vaikutus oli suuri vain ensimmäisenä talvena. Sitä en tiedä, olisiko NL yksin pärjännyt vai ei, mutta koville se olisi joutunut. Lännen aseapu oli merkittävää. Jos Saksa ei olisi hyökännyt itään, Eurooppa olisi varmasti ollut vaikeampi valloittaa takaisin.

        Jos Japani olisi toiminut oikeasti yhteistyössä ja sitonut Neuvostoliiton joukkoja Kaukoitään, sekin olisi tilannetta muuttanut. Akselivallat vain eivät tehneet todellista yhteistyötä.

        Oma juttunsa on sekin, olisiko Stalin joka tapauksessa itse hyökännyt länteen jossakin vaiheessa. Hyvin todennäköisesti kyllä.


    • Anonyymi

      Kyllä on taas Ilkan maailmankuva mallia Valitut Palat. Tämä johtaa helposti ja itselle lähes uskottavasti putinistiharhaan: Historia on mieleinen kun sen luo itse, mutta ei siitä siten mitään opi.

      Venäjä voisi nyt aluksi vetää ydinaseensa Eurooppaa uhkaamasta. Ai niin..,. mutta putin.

      • Anonyymi

        Eikö Yhdysvaltojen pidä vetää omat ydinaseensa myös Euroopasta?


    • Anonyymi

      Saksa on EU:n talouden veturi , mutta sillä ei mene hyvin, jos EU:lla ei mene. Taloudellinen riippuvus on suurempi EU:n suuntaan kuin Venäjän. Kun on pakko valita, niin Venäjä jää toiseksi.

      Todellisuudessa Saksan ei edes tarvitse valita. Putin omilla puheillaan tekee valinnan kaikkien muiden puolesta.

      Historialla on oma merkityksensä, mutta 100 vuotta vanhoja asioita enemmän vaikuttaa entisten itäsaksalaisten kokemus Venäjästä totalitäärisenä järjestelmänä. Sen kokenutta porukaa on vielä paljon jäljellä.

      • Anonyymi

        Saksa harkitsee edelleen aiemman schröderiläisyyden etuja!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saksa harkitsee edelleen aiemman schröderiläisyyden etuja!

        Kukaan ei ole moisesta kuullutkaan. Itsekkö keksit sanan schröderiläisyys?


    • Anonyymi

      Kannattaisiko lukea ensin historiaa ? Edes otsikko ei vastaa sekavaa verbaalioksennusta.

      • Anonyymi

        Kerrotko miten se ei vastaa?


      • Anonyymi

        Et kuitenkaan halua kertoa miten se ei vastaa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et kuitenkaan halua kertoa miten se ei vastaa?

        Oletko tyhmä? Lue otsikko ja vertaa tekstiin. Otsikon on kuvattava koko kirjoituksen sisältöä. Nythän Luoma ei ole pystynyt sanallakaan kertomaan miten muka Saksa muistaa sotahistoriansa.


    • Anonyymi

      Mitähän nämä Saksan turkkilaiset ja iranilaiset sitten ja autoilla ihmisten päälle ajavat arabit ?

    • Anonyymi

      Kiinaan myytiin Suomesta myös yrityksiä työpaikkoja Nokian kännykkä myös meiltä myytiin turkkiin Finlayson jne. Thaimaahan muumia ja nansoa.

    • Anonyymi

      Tee juttu työläisten parakeista ennen ja nykyään työmaa koppeja ennen parakkeja työleirejä mitä nykyäänkin on mm.kaivoksilla ja rakennustyömaat.Työkeirit on ollut usein ruokapalkka ja sänky. Kibbutsi ei maksa kuin pienen taskurahan vain ruoka ja sänky niin oli Venäjällä Stalin Lenin aikana myös.

    • Anonyymi

      Huono kirjoitus. Otsikon on kuvattava koko kirjoituksen sisältöä.
      Nyt Luoma ei ole pystynyt sanallakaan kertomaan miten muka Saksa muistaa sotahistoriansa.

    • Anonyymi

      Kyllä Saksa muistaa venäläisten raiskaajien saapumisen maahansa toisen maailmansodan päättyessä ja että mitä se bolshevikkikommunistien (jota putin edustaa) -diktatuuri merkitsi itäisen Saksan asukkaille.

    • Anonyymi

      Saksa ei halua olla enää sodassa, muistot ovat karmeat.

      • Anonyymi

        Ei tietenkään, Suomikaan ei halua.

        Siksi Saksan ja Suomenkin pitää tehdä kaikkensa että putinin sotahommat eivät pääse laajenemaan Eurooppaan ja että se hulluus pystytetään Ukrainassa.


      • Anonyymi

        Ryssä ja kiina haluavat.


      • Anonyymi

        "Saksa ei halua olla enää sodassa, muistot ovat karmeat."

        Ei kai mikään sivistysvaltio halua olla sodassa kyllä ne ovat alikehittyneitä kehitysmaita joiden ajatuksen taso on sillä mallilla että hyökkäävät omien rajojensa ulkopuolelle niin kuin venäjä tekee Ukrainassa.

        Venäjä aloitti Natsisaksan kanssa toisen maailmansodan hyökkäämällä Puolaan ja jakaen sen yhteisen liittosopimuksensa mukaan Saksan hyväksi on sanottava että se on suoraselkäisesti ottanut asioista vastuun toisin kuin venäjä Natsisaksan liittolainen joka edelleen yrittää toteuttaa toisen maailmansodan aikaista etupiiriajattelua ...jotkut eivät vain kehity maailman mukana ja ne jäävät kehitysmaiksi kaikilla mittareilla .


    • Anonyymi

      Venäjälläkin taidetaan kohta muistella vääristellen omaa sotahistoriaa?
      Viitataan nyt wikipediaan kuten aloittajakin, vaikkei se mikään varteenotettava tietolähde olekaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Stalinin_vainot
      "Eri lähteiden perusteella tiedetään, että Stalinin ajan vainoissa eri puolilla Neuvostoliittoa kuoli miljoonia, jopa kymmeniä miljoonia ihmisiä. Pienimmätkin arviot ovat 4–5 miljoonaa."

    • Anonyymi

      Stalin näännytti nälkään tarkoituksellisesti 4 miljoonaa ukrainalaista ja putin käyttää hyödykseen nyt samaa taktiikkaa ukrainalaisesta viljasta riippuvaisten maiden nälkiinnyttämisellä.

    • Anonyymi

      Aloittaja on pihalla. Et tiedä nyky tilanteesta mitään. Natsit on olleet olemassa koko ajan. Sodan jälkeen YK,Nato johtajina Usan avaruus huijareita, muurareita. Nasa oli rahan huijusta koko ajan. Historia on väärennetyä. EU on natsien perustama ym. Hitlerillä on 3 tytärtä. Olette nähneet naamat ja asemat eikä ihmsiset osaa yhdistää,pisteitä. hah.. On ne sokeita saksalaiset! Natsit satanismi pedofilia on samaa.

    • Anonyymi

      Hölmö avaus

    • Anonyymi

      Saksa muistaa erinomaisesti historiansa 1941-45 sekä ukrainalaisten Waffen-SS Galitsia divisioonan.

      • Anonyymi

        Kai sen muistaa koko maailma.


      • Anonyymi

        Hölynpölyä.

        14. SS-Freiwilligen-Division Galizien oli koottu ukrainalaisista huhtikuussa -43. Sen upseeristo oli saksalaista. Vuoden koulutuksen jälkeen se lähetettiin taisteluun, Se joutui saarroksiin ja tuhoutui suureksi osaksi.
        Yhtymä täydennettiin uudelleen,mutta ei enää osallistunut taisteluihin.

        Kovin vähän on divisoonasta muisteltavaa.


    • Anonyymi

      Saksalla ei ole varaa uuteen Itärintaman sotaan!

      • Anonyymi

        Venäjällä ei ainakaan, koska ryssän aseet ovat niin huonoja.


    • Historia sitoo Saksaa!

      • Anonyymi

        Pystyisitkö edes kerran perustelemaan väitettäsi?


      • Anonyymi

        Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto olivat elokuun 1939 Molotov-Ribbentrop sopimuksensa perusteella liittolaisia ja sitten syyskuussa jo aseveljiä ja toisen maailmansodan Euroopassa aloittajia.
        Saksa teki sodan jälkeen tiliä tekemisistään, mutta toinen sodan aloittaja Neuvostoliiton kommunismidiktatuuri ja sen perijä Venäjän fasismidiktatuuri jättivät rikostensa selvityksen tekemättä, ja nyt se näkyy sotaisana imperialismina Ukrainassa.
        Etkö sinä ole tiennyt näistä tosiasioista?


    • Ilkka jaksaa kirjoittaa näitä sepustuksiaan, joissa vain ei sanota lopulta oikein mitään. Pääasiat ja Ilkan suorat mielipiteet on etsittävä rivien välistä ja johtopäätös on aina vain se sama: Kiina ja Venäjä hyvä, länsimaat paha.

      Ilkan todellisuudessa Suomi olisi helposti voinut vältt edelliset sodat. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ihan vain siksi, että pakko oli. Molotov-Ribbentroppin sopimusta ei ollut.

      Ilkan maailmassa Kiina ja Venäjä ovat valtioita, joiden mitään negatiivisia piirteitä ei tule turhaan mainita. Ne ovat juuri liittoutumaisillaan ja Kiinan tarve myydä mitään länsimaihin katoaa yhtäkkiä, kun Venäjä ostaa sieltä ihan kaiken.

      Autoritääriset johtajat ovat Ilkan mielestä oikein hyviä ja demokratia lähinnä jonkinlainen virhe. Sananvapaudella tai oikeudella omaan mielipiteeseenkään ei ole merkitystä- kunhan ne vain Ilkalla on. Muut eivät ilmeisesti moisia pikku asioita tarvitse.

      • Anonyymi

        Ilkka Luoma on tunnettu Venäjän fasismihallinnon pikkuapulainen ja juoksupoika, joka joutui historiaa hyvin tuntevien kurmootuksen vuoksi pötkimään pakoon Usarin Puheenvuoro-blogistaan. Ei ole sen koomin mies pilkistellyt siellä ; )


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ilkka Luoma on tunnettu Venäjän fasismihallinnon pikkuapulainen ja juoksupoika, joka joutui historiaa hyvin tuntevien kurmootuksen vuoksi pötkimään pakoon Usarin Puheenvuoro-blogistaan. Ei ole sen koomin mies pilkistellyt siellä ; )

        Täällä Ilkka koettaa kovasti räpiköidä. Hänen tunnusmerkkinsä ovat sekavat ja poukkoilevat tekstit, joista ei pääasiaa löydä. Lisäksi hän perustelee juttujaan omilla muualla julkaistuilla teksteillään. Toki kuviossa mukana on äärimmäisen säälittävä tapa kehua suoraan omia tekstejä anona. Se on lähinnä tragikoomista.

        Mitään mielipiteitään Ilkka ei suostu perustelemaan. Ilmeistä on se, että hän ei siihen pysty. Hän valehtelee härskisti ja kysymys kuuluukin, valehteleeko hän tietoisesti vai onko hänen tietopohjansa niin onneton.

        Hyvä esimerkki on jankutus siitä, miten Suomi olisi voinut Ilkan mukaan välttää sekä talvi- että jatkosodat.


    • Anonyymi

      On tunnettava historiaa, jotta ymmärtää kokonaisuuden.
      Vuosia 1941-1945 edelsivät Saksan ja Neuvostoliiton liitto ja aseveljeys vuosina 1939-1941.

      Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto olivat elokuun 1939 hyökkäämättömyys- ja etupiirisopimuksellaan liittolaisia.

      Ranska ja iso-Britannia olivat tarjonneet kesällä 1939 Neuvostoliitolle Saksan laajentumishalua patoavaa kolmivaltasopimusta. Sen poliittinen osa oli heinäkuun lopulla valmis, mutta kun oli aika siirtyä sopimuksen sotilaalliseen puoleen, veti Moskova liinat kiinni ja kuunteli Berliinin seireenien laulua.

      https://www.histdoc.net/historia/dogo1939.html

      https://www.histdoc.net/historia/nichtang.html

      Punatähti teki liiton hakaristin kanssa ja vain viikkoja myöhemmin ne lähtivät liittolaisina ja aseveljinä imperialistiseen valloitussotaan Puolassa.
      Se oli toisen maailmansodan aloitus Euroopassa.

      Neuvostoliiton ulkoasiain kansankomissaari Vjatsheslav Molotov puheessaan lokakuussa 1939.

      "Toiseksi täytyy viitata sellaiseen tosiasiaan, kuin Puolan täydelliseen sotilaalliseen lyömiseen ja Puolan valtion hajoamiseen. Puolan hallitsevat piirit ylpeilivät kovasti valtionsa ”lujuudella” ja armeijansa ”mahdilla”. Kuitenkin riitti lyhyt isku Puolan kimppuun ensin Saksan armeijan taholta ja sitten puna-armeijan taholta sen aikaansaamiseksi, ettei jäänyt jäljelle mitään tuosta Versailles'n sopimuksen rujosta luomuksesta"

      -

      Samassa puheessaan Molotov kehua retosteli Puolalta saadulla sotasaaliilla.

      -

      "Mitä tulee sotasaaliiseemme Puolassa, se käsittää enemmän kuin 900 tykkiä, yli 10000 konekivääriä, yli 300 tuhatta kivääriä, yli 150 miljoonaa kiväärin patruunaa, noin 1 miljoona tykin ammusta, lähes 300 lentokonetta jne."

      https://www.histdoc.net/pdf/molotov_31101939.pdf

      Puola oli tuolloin vallattu, ja 28. syyskuuta Saksan ja Neuvostoliiton uusi raja vallatulla maalla merkitty ja sopimuksin kirjattu, ja sen salainen lisäpöytäkirja vahvisti NKVD:n ja Gestapon yhteistyöllä toteutettavan kaiken vastarinnan nujertamisen miehitetyllä Puolan alueella.

      "Salainen lisäpöytäkirja

      Allekirjoittaneet täysivaltaiset edustajat ovat Saksan ja Venäjän raja- ja ystävyyssopimuksen solmimisen yhteydessä ilmoittaneet sopineensa seuraavaa:

      Kumpikin osapuoli ei suvaitse alueellaan mitään puolalaista agitaatiota, joka vaikuttaa toisen osapuolen alueisiin. Ne tukahduttavat alueellaan kaikki tällaisten kiihotusten alkeet ja ilmoittavat toisilleen tähän tarkoitukseen sopivista toimenpiteistä.

      Moskova, 28. syyskuuta 1939.

      Saksan Retchin hallituksen puolesta:

      J. RIBBENTROP

      Neuvostoliiton hallituksen valtuuttamana:

      W. MOLOTOV"

      https://avalon.law.yale.edu/20th_century/sesupp1.asp

      https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0021_FI.html

      Neuvostoliitto hyökkäsi 30. marraskuuta 1939 Suomeen, päämääränään maamme miehitys ja suomalaisten alistaminen oman diktatuurinsa orjuuteen.
      Se epäonnistui, koska suomalainen periksiantamattomuus - Sisu.

      Keväällä 1940 Saksa hyökkäsi Länsi-Eurooppaan, Neuvostoliiton tukiessa sitä mittavasti taloudellisesti, poliittisesti ja diplomaattisesti.
      Joka kerta kun Wehrmacht valloitti uuden maan, neuvostojohto onnitteli siitä Adolf Hitleriä.
      Punatähden liitto hakaristin kanssa jatkui vahvana.

      Kesäkuussa 1940 Neuvostoliitto miehitti Viron, Latvian ja Liettuan, ja alisti niiden väestön oman diktatuurinsa orjuuteen.

      Saman vannottiin koskevan myös Suomea, ja koko muuta Eurooppaa.

      Vjatsheslav Molotovin Liettuan ulkoministeri Vincas Krėvė-Mickevičiukselle Kremlissä 30.6.1940:

      ”Teidän on ymmärrettävä, että pienet kansat tulevat häviämään tulevaisuudessa. Teidän Liettuanne ja muiden Baltian kansojen, Suomi mukaan luettuna on liityttävä kunniakkaaseen neuvostokansojen perheeseen. Sen vuoksi teidän tulisi nyt alkaa perehdyttää kansaanne neuvostojärjestelmään, joka tulevaisuudessa tulee hallitsemaan kaikkialla Euroopassa ja jota tullaan toteuttamaan nopeammin joissakin paikoissa, kuten Baltian maissa ja myöhemmin muualla.”

      https://tammenlehva.fi/hitlerin-ja-stalinin-yhteistyo-ja-talvisodan-merkitys-kansainvalisessa-politiikassa/

      Neuvostoliittoa ei ole. Hitlerin Saksaa ei ole. Pieni ja sisukas Suomi jatkaa itsenäisenä valtiona.
      Saattaa se vähän Stalinin ja Otto Suomensyöjä Kuusisen haamuja kyrsiä.

    • Anonyymi

      Suomi voi tänäänkin valita vastustettavansa, kuten Suomi tekeekin.

    • Anonyymi

      Oliko ukrainalaisia Saksan kolmannen valtakunnan Waffen-SS joukoissa taistelemassa Neuvostoliiton Puna-armeijaa vastaan?

    • Anonyymi

      Saksa kammoksuu sotaa venäläisiä vastaan - kokemukset ovat hyytävät!

      • Anonyymi

        Vaikka Venäjästä ei ole mihinkään. Häviää jopa Ukrainalle. Naurua ensimmäisellä.


    • Anonyymi

      Terve muistutus todellisuudesta!

    • Anonyymi

      Saksa taiteilee idän ja lännen välissä - ei halua vuosien 1941-45 uusintaa.

    • Anonyymi

      Saksa kunnioittaa lakeja, ei lähde viisumi-pakotteisiin, kuten Suomi, joka näin rikkoo lakeja! Russofobiaako?

      • Anonyymi

        Mitä lakia Suomi muka rikkoo?

        Viisumipakote on yhdyssana, mikä kielii heikosta opillisesta sivistyksestäsi. Turha sinun on huudella laittomuuksista, koska tuskin asiasta ymmärrät mitään. Luku- ja kirjoitustaidottomia lakimiehiä kun ei ole.


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe