Keskiseen Eurooppaan pitää Suomen vaatia kiivaasti suojelumetsiä!

Anonyymi

Siis vaatia!

Suojelumetsä voidaan perustaa vaikka metsäpalon jälkeiselle alueelle tai hakkuuaukealle, jos ne ovat riittävän isoja.

Vaikka niissä ei nyt kasva puun puuta, niin 100 vuoden päästä niillä alueilla on vankka puusto, jossa on mahtavia puita. Samalla kävijät voivat tarkastella tuollaisen alueen luonnollista kehitystä metsäksi, kun se suojellaan.

Tuollaiset suojelumetsät antavat kävijöille paljon seurattavaa, sillä hakkuuaukeiden muuntuminen on mielenkiintoinen matka. Kasvusto vaihtuu kovaa kyytiä erilaiseksi, kun puusto alkaa vallata alaa siltä ensi kasvustolta ja joidenkin vuosien jälkeen metsä valloittaa koko hakkuuaukean ja tuo metsän puustokin vaihtuu pikku hiljaa, kun isot puut syrjäyttävät alun lepikot ja pihlajat ja ym.

Samoin metsäpalon jälkeinen seuranta on mielenkiintoista. Siinäkin on monia vaiheita, kun kasvi ja eläinlajit vaihtuvat tiuhaan sitä mukaa, kun suuret puut alkavat vallata alaa.

Noissa suojelumetsissä on myös kiva seurata hyönteispopulaation vaihtumista ja eläimistön vaihtumista. Aukeilla on ensin aivan erilainen hyönteiskanta, kuin sitten metsän suurten puiden vallattua alaa muulta kasvustolta.

Valtapuita täynnä oleva suojelumetsä on aika käyhää aluskasvustoltaan ja aika rajoitettua myös hyönteislajistoltaan ja eläinlajistoltaan, koska ruohoissa viihtyvät hyönteiset siirtyvät muualle ja samoin ruohoa syövät eläimet väistyvät.

Suojelumetsä ei siis tarvitse olla metsä vielä silloin, kun se suojellaan, vaan tiedetään, että se metsä 100 vuodessa tulee sille alueelle, kun sen annetaan olla rauhassa ja jos sinne on jätetty tai sitten istutettu muutamia siemenpuita. Suojelualuetta ei siis missään tapauksessa saa istuttaa, vaan on annettava luonnon hoitaa siemennykset. Isokin suojelualue täyttyy kyllä ilman siemenpuitakin reunoilta alkaen ja tuulen vaikutuksesta isokin aukea kyllä täyttyy puiksi ajan oloon.

Keski-Eurooppaan on vaadittava suojelumetsiä tällä periaatteella, vaikka siellä ei niitä valmiina olisikaan! Suomi ei voi olla koko Euroopan suojelualue! Sellainen on tyrmättävä jyrkästi ja vaadittava niitä suojelualueita Eurooppaan pinta-alojen suhteessa yhtä paljon. Se on reilu peli.

Suojelumetsät vanhetessaan muuttuvat hiilihioksidipäästölähteiksi, joten niissä pitäisi lahoavan puumassan määrää rajattava erittäin tarkasti. Sieltäkin pitäisi siis korjata liika pystyyn kuivuva puu pois, jottei lahopuuta tule liikaa. Puu lahotessaan tuottaa myös metaanikaasua, joka on vielä paljon pahempi ilmastomyrkky, kuin hiilidioksidi. Suojelumetsissäkin pitäisi myös huolehtia, että on paikkoja, joissa on runsas aluskasvillisuus, joten hoitoa nekin tarvitsevat, jotta monimuotoisuus kasviston ja eläimistön suhteen säilyy.

Suojelumetsä, jota ei hoideta, on ilmasto ja luontokatastrofi! Sellaisella tavalla mennään ojasta allikkoon eli pahennetaan tilanne kaikin tavoin.

2

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suojelumetsä on tietysti ihanteellinen silloin, kun siellä on erilaista kasvuympäristöä. Kallion päällisiä ja reunoja, soita, pikku lampia tai järven rantoja ja alavaa ja mäkiä, sorapitoista maata, humuspitoista maata ja savikkoa. Silloin alueesta tulee hyvin monipuolinen puustoltaan, kasvillisuudeltaan ja eläinlajistoltaan; hyönteiset, linnut, nisäkkäät ym.

      Myös ilmastollisesti ympäri Eurooppaan olevat suojelumetsät ovat ihanteellinen valinta, koska silloin se luonnon rikkaus tulee runsainpana esiintymään.

      Suojelumetsässä voi myös olla luonnonsoita, joita ei ole koskaan ojitettu ja myös ojitettuja soita, jotta nähdään se luonnon monipuolisuus kaiken kaikkiaan erilaisissa kasvuoloissa.

    • Anonyymi

      Siperian palot ovat globaalisti yksi suurimmista ongelmista, viime vuonna paloi noin puolen Suomen kokoinen määrä metsää. Ja tänä vuonna palaa Suomen kokoinen määrä. Revi siitä 🔥

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      94
      2011
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      418
      1561
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1303
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      14
      1106
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      73
      1052
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      11
      1015
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      989
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      959
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      249
      930
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      837
    Aihe