Keskiseen Eurooppaan pitää Suomen vaatia kiivaasti suojelumetsiä!

Anonyymi

Siis vaatia!

Suojelumetsä voidaan perustaa vaikka metsäpalon jälkeiselle alueelle tai hakkuuaukealle, jos ne ovat riittävän isoja.

Vaikka niissä ei nyt kasva puun puuta, niin 100 vuoden päästä niillä alueilla on vankka puusto, jossa on mahtavia puita. Samalla kävijät voivat tarkastella tuollaisen alueen luonnollista kehitystä metsäksi, kun se suojellaan.

Tuollaiset suojelumetsät antavat kävijöille paljon seurattavaa, sillä hakkuuaukeiden muuntuminen on mielenkiintoinen matka. Kasvusto vaihtuu kovaa kyytiä erilaiseksi, kun puusto alkaa vallata alaa siltä ensi kasvustolta ja joidenkin vuosien jälkeen metsä valloittaa koko hakkuuaukean ja tuo metsän puustokin vaihtuu pikku hiljaa, kun isot puut syrjäyttävät alun lepikot ja pihlajat ja ym.

Samoin metsäpalon jälkeinen seuranta on mielenkiintoista. Siinäkin on monia vaiheita, kun kasvi ja eläinlajit vaihtuvat tiuhaan sitä mukaa, kun suuret puut alkavat vallata alaa.

Noissa suojelumetsissä on myös kiva seurata hyönteispopulaation vaihtumista ja eläimistön vaihtumista. Aukeilla on ensin aivan erilainen hyönteiskanta, kuin sitten metsän suurten puiden vallattua alaa muulta kasvustolta.

Valtapuita täynnä oleva suojelumetsä on aika käyhää aluskasvustoltaan ja aika rajoitettua myös hyönteislajistoltaan ja eläinlajistoltaan, koska ruohoissa viihtyvät hyönteiset siirtyvät muualle ja samoin ruohoa syövät eläimet väistyvät.

Suojelumetsä ei siis tarvitse olla metsä vielä silloin, kun se suojellaan, vaan tiedetään, että se metsä 100 vuodessa tulee sille alueelle, kun sen annetaan olla rauhassa ja jos sinne on jätetty tai sitten istutettu muutamia siemenpuita. Suojelualuetta ei siis missään tapauksessa saa istuttaa, vaan on annettava luonnon hoitaa siemennykset. Isokin suojelualue täyttyy kyllä ilman siemenpuitakin reunoilta alkaen ja tuulen vaikutuksesta isokin aukea kyllä täyttyy puiksi ajan oloon.

Keski-Eurooppaan on vaadittava suojelumetsiä tällä periaatteella, vaikka siellä ei niitä valmiina olisikaan! Suomi ei voi olla koko Euroopan suojelualue! Sellainen on tyrmättävä jyrkästi ja vaadittava niitä suojelualueita Eurooppaan pinta-alojen suhteessa yhtä paljon. Se on reilu peli.

Suojelumetsät vanhetessaan muuttuvat hiilihioksidipäästölähteiksi, joten niissä pitäisi lahoavan puumassan määrää rajattava erittäin tarkasti. Sieltäkin pitäisi siis korjata liika pystyyn kuivuva puu pois, jottei lahopuuta tule liikaa. Puu lahotessaan tuottaa myös metaanikaasua, joka on vielä paljon pahempi ilmastomyrkky, kuin hiilidioksidi. Suojelumetsissäkin pitäisi myös huolehtia, että on paikkoja, joissa on runsas aluskasvillisuus, joten hoitoa nekin tarvitsevat, jotta monimuotoisuus kasviston ja eläimistön suhteen säilyy.

Suojelumetsä, jota ei hoideta, on ilmasto ja luontokatastrofi! Sellaisella tavalla mennään ojasta allikkoon eli pahennetaan tilanne kaikin tavoin.

2

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suojelumetsä on tietysti ihanteellinen silloin, kun siellä on erilaista kasvuympäristöä. Kallion päällisiä ja reunoja, soita, pikku lampia tai järven rantoja ja alavaa ja mäkiä, sorapitoista maata, humuspitoista maata ja savikkoa. Silloin alueesta tulee hyvin monipuolinen puustoltaan, kasvillisuudeltaan ja eläinlajistoltaan; hyönteiset, linnut, nisäkkäät ym.

      Myös ilmastollisesti ympäri Eurooppaan olevat suojelumetsät ovat ihanteellinen valinta, koska silloin se luonnon rikkaus tulee runsainpana esiintymään.

      Suojelumetsässä voi myös olla luonnonsoita, joita ei ole koskaan ojitettu ja myös ojitettuja soita, jotta nähdään se luonnon monipuolisuus kaiken kaikkiaan erilaisissa kasvuoloissa.

    • Anonyymi

      Siperian palot ovat globaalisti yksi suurimmista ongelmista, viime vuonna paloi noin puolen Suomen kokoinen määrä metsää. Ja tänä vuonna palaa Suomen kokoinen määrä. Revi siitä 🔥

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      10100
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      415
      4422
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      91
      3036
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2865
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2674
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      230
      2668
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      153
      1855
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      73
      1722
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1630
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1433
    Aihe