Talous- ja ympäristöongelmien perussyy - elinikämme!

Aika on rahaa ja pitkä ikä ongelmiemme ydin, niin taloudelle kuin ympäristöllemme. Talous- ja ympäristöviisaat löytävät paljon vahinkojen aiheuttajia – taloudesta varsinkin hyvin monimutkaisia. Lopulta on vain yksi ydinsyy; ja se on pitkitetty ja pitkittynyt keskimääräinen elinajankesto – vuonna 2014 Suomessakin jo naisilla yli 80 vuotta ja miehilläkin noin reilu 76.

.
Kartta: ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Elinajanodote -
.

Monin, erityisesti fyysisin ominaisuuksin olemme edelleen kivikaudella, jolloin keskimääräinen elonaika oli noin 30-35 vuotta, siis nykymittapuun mukaan kuoltiin varsin ”nuorina”, mutta aikaansa nähden juuri oikeaan aikaan – ilman vanhuuden sairauksia. Jälkikasvu oli siitetty ja heille juuri ehditty koulia ravinnon hankinta ja uuden polven luominen.

Ihmispopulaation väkiluku pysyi hyvin aisoissa aina 1800 -luvun alkuun saakka. Luonto, epidemiat, jopa pandemiat suorittivat tehtäviään 0]. Työ oli rankkaa ja sodittiin tiheästi. Lapsikuolleisuus oli suurta, ei tiedetty keinoja pelastaa elämää.



Lapsia tehtiin paljon;

tarvittiin ravinnon tuotantoon työvoimaa (vallitsi täystyöllisyys) – kuolleisuus oli suurta, ”heikko ja elinkelvoton menehtyi biosfäärin kiertoihin” - vahvat ylläpitivät geeniperimää … Evoluutio teki hitaan tappavasti työtään ja elämä oli ikuista 1] – polvesta toiseen kuten nytkin.



Vapaa-aikaongelma

Tänään vapaa-aikaa kehittyneissä markkinatalousmaissa on aivan liikaa, jää aikaa turhille mietteille, esimerkiksi ylimääräiseen kuluttamiseen, millä ei ole mitään tekemistä varsinaisen elon ja sen jatkamisen kanssa. Nyt kohkataan pridehomoista, eikä niinkään lasten kasvatuksesta, vaikka Eerikankin ”huusi” hätäänsä 2] – sitä ei osattu huomioida, mutta aikaa on pohtia homoille 3] adoptio-oikeus …

Lisääntyvä vapaa-aika tapetaan myös pelaamalla *], tosin ”pelit” jatkuvat töissä ja parinmuodostuksessa. Nyt on toivo herännyt jopa peliteollisuudesta, jotta se toisi lohduketta talouden ja hyvinvoinnin laskun uhkaan. Uskomattomia ovat toiveemme tiet – pelit eivät viime kädessä elätä … ehkä lohtua kuitenkin tuoden sisäiseen minään tutkimattomille.

*] Elämmekö pelaamalla? ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/mit-peli-sin-pelaat -



Ongelmien ydinluu on pitkä elinikä,

josta nykyään vietetään vapaalla jo vajaa kolmannes. Talouden ja ympäristön ongelmat vähenisivät heti, jos ihmispopulaatio pienentyisi kolmanneksella. Elettäisiin täysipainoinen elämä työtä tehden ja osattaisiin poistua, kuten ikääntyneet norsut siinä hetkessä, kun aiheutuma ylittää oman itselleen tuotantokyvyn …, mutta me olemme luoneet erikoisen ominaisuuden …

… meillä ihmisillä on tarkoitushakuinen inhimillisyys toisiamme kohtaan. Tunnemme empatiaa, sääliä, huolehtivaisuutta ja osanottoa, vaikka jokaisen sodan jälkeen toteamme, ettei enää koskaan! 4] Mikä on lopulta meidän inhimillisyys? Voimme katsoa sitä ajelehtivista nuorista, unohdetuista vanhuksista, jatkuvista sodista (nytkin rytisee Gazassa 5] – Lähi-idässä). Niin, mikä on empaattisuus toisiamme kohtaan? Puhumme kuitenkin paljon hyvinvoinnista!

Kivikaudella nykyaikaan nähden ankara hyvinvointielo kesti noin 30-35 vuotta, josta lisääntymisaikaa oli reilu puolet. Nyt lisäännytään kivikautisittain ”elon lopussa”; mikä vaikutus tällä on perimään ja jälkikasvun saantoon – on tutkimusten kohteena. Se tiedetään, että Helsingissä joka vuosi hedelmöityshoidot lisääntyvät 10 prosentin vuosivauhdilla.



Kivikaudella ei ollut paljoa vapaa-aikaa

Kaikki aika meni ravinnon haentaan ja metsästykseen, reviirin puolustamisen ja naaraan hankintaan, jotta evoluutio sai päämääränsä täytetyksi. Lisääntyminen on ainoa tavoite mitä biosfäärissä on, olemmehan pienen pieni osa luonnollista biomassaa, yksi eriytyvä evoluutiosaareke erilaisina reviirillisinä kansakuntina.

Vähäinen vapaa-aika kivikaudella, jossa tosiaan monin fyysisin ja jopa psyykkisin ominaisuuksin elämme edelleen, meni taikauskon harjoittamiseen – ymmärrettiin, että ukkonen vesisateineen ja aurinko paisteineen loi elämän ja olikin tärkeää, että suhteet yläkertaan valon ja sateen jumalaan olivat kunnossa.



Maaperällä oli arvonsa, se oli äitikohtu, josta kaikki kasvoivat –

… annettiin arvo joelle ja järvelle, sieltä sikisi elämän alkuliemi kaloina ja äyriäisinä. Osattiin ja ymmärrettiin yhteys elonantajaamme luojaan, oli kunnioitus kasveja ja eläimiä kohtaan. Elämän ravintoa käytettiin yleensä vain kohtuullinen määrä – oli jäätävä ravintoa seuraavaksikin vuodeksi.

Ymmärrettiin, ettei tyhjästä voida nyhjäistä. Nyt jyllää kasvuhokema, nyt pärisee kiihko kaiken automatisoinnissa ja lopulta haluamme robotisoida kaiken turhan työn pois, tarvitsemmehan vapaa-aikaa pohdinnalle, miksi olemme ja miksi tulemme 6].

.
VIITTEET

0] Ohjelmoidut virukset ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/h7n9-odotammeko-pandemiaa.html -
1] Evoluutiossa häivähdys kuolemattomuutta? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133610-evoluutiossa-haivahdys-kuolemattomuudesta -
.

>


...
72092

68

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Henkilökohtaiset jäljet ympäristöömme lisääntyvät kaikesta huolimatta!

      • Anonyymi

        Oletko valmis vähentämään kulutustasi?


    • 2

      Olemme kadottaneet tasapainoelämäyhtälön pari muuttujaa –

      … emme tajua, emmekä ymmärrä mitä merkitsee biomassojen lajikohtainen käyttöaste ja kiertosuhde. Emmekä ole löytäneet kadonneita muuttujia lisääntyvästä vapaa-ajastamme huolimatta, koska olemme keskittyneet näyttö- ja vertailutalouden 7] kiihkoelämään yhä suurempine pihagrilleineen ja citymaastureineen.


      ..
      3] Miksi homoista kohkataan niin paljon? ~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/160114-homouden-suhteeton-kohkaus -
      4] Väkivalta on osa ihmisyyttä! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/06/vakivalta-on-osa-ihmisyytta.html -
      5] Yrittävätkö juutalaiset jälleen lopullista ratkaisua? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171730-yrittaako-israel-jalleen-lopullista-ratkaisua -
      6] Tulevaisuutemme lasikuutioissa? ~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/153242-tulevaisuutemme-lasikuutioissa – [scifi]
      6] Syntyvätkö mittakaavat mielikuvituksesta? ~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/157505-syntyvatko-mittakaavat-mielikuvituksesta -
      7] Tuloerot ovat osa näyttötaloutta ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58856-tuloerot-ovat-nayttotaloutta -

      ...
      e

      • Anonyymi

        Onko nuo lähteet avauskirjoitukseen? HUH HUH !!


      • Anonyymi

        Venäjä on edistyksellinen maa. Siellä on miesten kuolinikä keskimäärin 65v ja naisten 71v. Tässäkin Venäjä on esimerkillinen valtio, eikö vaan Ilkka?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko nuo lähteet avauskirjoitukseen? HUH HUH !!

        Numeroista päätellen kyllä, etkö huomannut?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Venäjä on edistyksellinen maa. Siellä on miesten kuolinikä keskimäärin 65v ja naisten 71v. Tässäkin Venäjä on esimerkillinen valtio, eikö vaan Ilkka?

        Kumpi - paljon ikävuosia vai vähemmän, mutta onnellisia vuosia?


      • Anonyymi

        Juttusi ovat satanististen globalistien aivopestyn tuotetta, Ateisti. Et tajua jotain mikä on edessäsi. Uskot median valheisiin. Et tiedä milajdöörien taustaa mitä bisneksiä niillä on ollut liian kauan ja ne satanistit eivöt ole humaaneja.
        Olet vanhusten vihaaja. Koulut kertoo valheita.
        Maailma ei syntynyt sattumalta ja luomisen kautta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumpi - paljon ikävuosia vai vähemmän, mutta onnellisia vuosia?

        Venäläisten elinvuodetko onnellisia? Oligarkkien ja keinottelijoiden ehkä? Mahtaako kohta 70v Putler olla onnellinen?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juttusi ovat satanististen globalistien aivopestyn tuotetta, Ateisti. Et tajua jotain mikä on edessäsi. Uskot median valheisiin. Et tiedä milajdöörien taustaa mitä bisneksiä niillä on ollut liian kauan ja ne satanistit eivöt ole humaaneja.
        Olet vanhusten vihaaja. Koulut kertoo valheita.
        Maailma ei syntynyt sattumalta ja luomisen kautta.

        Jumala, Luoja on luonut ihmiset,humaanit . Emme ole apinasta kehittyneitä. Evoluutiota ei tapahtunut. Satanistien satuja joilla on ollut tarkoitus orjuuttaa ihmiset. Ketä orjuuttajat ovat olleet ja ovat? Päätelkää itse pahoinvointia ja pahuutta aiheuttaneiden alkuperä. On sanottu että ihmisten joka ei tajua eräitä asioista maailmasta ei ole,valmis kohtaamaan totuutta ja pysyy epäkypsänå.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumpi - paljon ikävuosia vai vähemmän, mutta onnellisia vuosia?

        Ylen maksama Gallup valehtelee vuodesta toiseen suomalaisten olevan onnellinen kansa, päinvastoin on onneton ja vätystelevä kansa

        😋😋😋😋😆😆😆😂


    • Anonyymi

      Ilkka- trollilta loppuivat vitsit Natosta, nyt hänen täytyy ainoastaan keskittyä ilmasto-ongelmiin;-DD.

      • Anonyymi

        Vitsit Natosta ovat vasta alkaneet! 👌👏


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vitsit Natosta ovat vasta alkaneet! 👌👏

        Ei ole näkynyt ja kello on jo 16.35


      • Anonyymi

        Minua naurattaa miten tyhmiä ihmiset ovat aurinkovoimaloita ja tuulipuistoa. Tv1 nyt. 🤣 .
        Sitten lihan korvike roska ruoka 🤣 Lihan proteiinia ei korvaa mikään kaura,soija mössö. Kun ihmiset eivät viitsi ja ymmärrä ottaa ravitsemus asioista selvää.
        Taantuneet pahasti. Ja te ette tiedä pahan alkusyitä. Ette edes tiedä ihmiskunnan alku historiaa. Kirjat täynnä muurari kasari jew sepiteitä. Ja ne saamat haluaa depopulaatiota mitä piikki C edustaa ym. Ne haluaa poistaa hiilen eli ihmiset koska olemme liian luovia. Jewkraina haluaa tappaa venäläisiä nyt koska slaavit ovat hyviä kaikessa. Tsaarin ne satanistit murhasi koska ei suostunut Great resettiin ja mafia varastivat kaiken arvokkaan kullan jakolkivet,rahat Venäjältä. sata vuotta sitten ja tappoivat kymmeniä miljoonia venäläisiä. Vallan anastaneet Bolsevikit ja kasarit eivät olleet syntyperäisiä venäläisiä.


    • Onko sinun Ilkka vaikea ymmärtää sitä, että et ole auktoriteetti, joka voi perustella juttujaan omilla mielipiteillään?

      • Anonyymi

        Perustele sitten itse miksi Ilkka on väärässä äläkä vaan kirjoittele tollssia jonninjoutavia tyhjäpään kommentteja.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Perustele sitten itse miksi Ilkka on väärässä äläkä vaan kirjoittele tollssia jonninjoutavia tyhjäpään kommentteja.

        Tässä yhteydessä en kuule perustele yhtään mitään. Olen tehnyt Ilkalle ihan omia avauksia ja tarjonnut mahdollisuutta keskustella. Olen tehnyt eritellyt listan Ilkan väitteistä ja kertonut, mikä oli pielessä.

        Tässä tilanteessa en nyt tosiaankaan enää tee mitään ylimääräistä. Kun totean, että Luoma ei voi perustella näkemyksiään omilla näkemyksillään, se on hyvin yksinkertainen totuus.


    • Anonyymi

      0-viite tai linkki oli hätkähdyttävä!

      • Anonyymi

        Tollasta omakehua et ole vielä käyttänytkään.


    • Anonyymi

      Väkimäärän lisääntyminen on öljyn ansiota. Öljyn ansiosta meillä on riittävästi ravintoa. Ihmiskunnan juhlat päättyvät öljyn loppumiseen jo lähivuosikymmeninä.

      • Anonyymi

        Apulanta!


      • Anonyymi

        Väkimäärä on lisääntynyt historian saatossa ilman öljyä.


      • Anonyymi

        Ensinnäkin öljy on uusiutuva luonnonvara, Mutta sen käyttöä rajoitetaan.
        On jo olemassa energian teko tapoja jouta eimole käytetty. Sähköä saadaan halvalla, Ei tarvita tuulipuistoa aurinko voimaloita. Ongelma jätettä. Rahan haaskausta koko ajan.
        Jos tutkisitte mitä on ollut jo käytössä satoja vuosia sitten. Rahan ahneet alkoivat rakentaa langallista verkkoa mikäon osa orjuutus menetelmää mikö on hallinnut ihmisten elämää.


      • Anonyymi

        Ihmiskunta on ollut paljon edistyneempi jo kauan sitten. Ei ollut sotia. Tartarian aikana ihmisten elämä oli luxusta. Heillä oli langaton sähkö ja muita keksintöjä. Kaikissa maanosissa on kauniita vanhoja rakennuksia jotka muutettiin kirkoiksi. Pahat tuhoneet niitä hyvin paljon maailman näyttelyiiden avulla. Oletteko nähneet kuvia Moskovan tai Pietarin metroista,nekin on ylellisiä. Historia ei kerro siitä ajasta. Ne roistot eivät halua meidän tietävän ja rakentaneet ja tehneet kaiken rumaksi pitääkseen ihmiset tyhminä jotka eivät kehity. Suuri petos ja valhe koko historia ja tiede. Maailmassa on paljon vialla asioita.


    • Anonyymi

      Niin ja näin,tämä oma kirjoituksesikin on tuotettu liiallisen vapaa-ajan tuotoksena.Myös aika (olet ilmeisesti eläkkeellä) kun et ole koneesi ääressä on sinulle vapaa-aikaa ja puuhastelet muita juttuja,paino sanalla (puuhastelet).
      On mahdotonta että 7 miljardin ihmisen populaatio tulisi nykyään toimeen metsästys- ja keräilytointa suorittaen.Maapallon luonto ei ainakaan riistaeläinten osalta sitä kestäisi edes yhtä päivää.
      Mikä ratkaisuksi tähän kaikkeen? Olisiko naapurissamme uhittelevan ja otsaverisuoniaan pullistelevan despootin ydinaseuhkauksista niiden totaaliseen käyttöön siirtyminen kaiken ratkaisu?
      Toisaalta,universumi on mittaamattoman laaja.Jos jossain päin tätä universumia elämä viisain ratkaisuin ei ole mahdollista, niin ehkä se jossain muualla tässä samassa universumissa joiltain toisilta onnistuu.Mene ja tiedä.

      • Anonyymi

        Mikä olisi oikea määrä ihmisiä? Biomassana tai ympäristöjäljen aiheuttajana ...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä olisi oikea määrä ihmisiä? Biomassana tai ympäristöjäljen aiheuttajana ...

        Kiinalaiset ja intialaiset hukkuvat omiin saateisiinsa. Luonto hoitaa heidät pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiinalaiset ja intialaiset hukkuvat omiin saateisiinsa. Luonto hoitaa heidät pois.

        Pahin saastuttaja on USA, kumulatiivisesti ja per nenä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä olisi oikea määrä ihmisiä? Biomassana tai ympäristöjäljen aiheuttajana ...

        Lonkalta heitettynä puolet nykyisestä väkimäärästä.


      • Anonyymi

        Avaruudessa on miljoonia tähtiä jolla on asukkaita,olioita. Meitä edistyneenpää rotuja on olemassa. Hyviä ja pahoja.


    • Anonyymi

      ONNI ONETOMUUDESSA PELASTAA MONENKIN .

    • Anonyymi

      Järjetön verbaalioksennus, jonka lähteenä on OMAT kirjoitukset.

    • Anonyymi

      Harvoin näkee, että kirjoittaja on näinkin pihalla. Edes otsikko ja teksti eivät kohtaa.

    • Anonyymi

      Murhanhimo keksi hyvän tekosyyn vähentää väkeä maan päältä.

      Oikea tuhon lähde on öljyvuodot merellä, rikkaiden lentoliikenne, ja sotahullujen sadat ydinpommikokeet.

      Mutta tekosyy uhrata ihmisiä on rikkaille mukavampi keino rikastua lisää.

      • Anonyymi

        Tehokas reviiripuolustus huolehtii ihmiskunta rajoitteista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tehokas reviiripuolustus huolehtii ihmiskunta rajoitteista.

        Mitähän tämänkin kommentoja halusi oikeastaan kertoa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitähän tämänkin kommentoja halusi oikeastaan kertoa?

        Ymmärrätkö reviirit? Ovat evoluution huippukehityksen tuloksia, lajeittain, kansakunnittain ja jopa yksilöittäin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ymmärrätkö reviirit? Ovat evoluution huippukehityksen tuloksia, lajeittain, kansakunnittain ja jopa yksilöittäin!

        Jokainen biologiaa lukenut tietää mikä on reviiri eli elinpiiri kuten myös evoluution.
        Luonnonvalinta on mekanismi, joka aiheuttaa evolutiivista muutosta.

        Reviiri ja evoluutio eivät liity toisiinsa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tehokas reviiripuolustus huolehtii ihmiskunta rajoitteista.

        ???

        Onpas outoa tekstiä.


    • Anonyymi

      No meinasitko itse tehdä asialle mitään?

    • Anonyymi

      Ihminen jokaisessa iässä on rasite yhteiskunnalle ja maapallolle . Nuorena opiskelee ja kuluttaa ja sama tapahtuu ikääntyneenäkin . Keski-ikäisenä tuottaa veroja yhteiskunnalle eikä nekään korvaa häneen kulutettuja varoja .

    • Anonyymi

      Syntyvyyden voimakas rajoittaminen on tärkein asia maapallon säilymiseksi elinkelpoisena.
      Asia on jostakin syystä tabu, mistä ei uskalleta puhua eikä kirjoittaa?

      • Anonyymi

        Olisit käyttänyt Ilkka kondoomia, niin ei olisi syntynyt uusia trolleja.


      • Anonyymi

        Hölmöjä kirjoittelet. Ihmisvihaaja oletko edes humaani.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hölmöjä kirjoittelet. Ihmisvihaaja oletko edes humaani.

        Hölmö hölmojä kirjoittelee.


      • Anonyymi

        Ihmsibihaaja ei ole humaani.


    • Anonyymi

      Huoh..oikea syy on miljardien uusien kehitysmaalaisten ja aasialaisten syntyminen tiuhaan tahtiin, ja myös näiden valtioiden kerskakulutus. Koska popula määrä on niin massiivinen mikään maailman mahti ei pysty paikkaamaan niiden kulutuksen jälkiä. Sivistyneiden ja tasapainossa elävien pienien maiden sitten piti mennä auttamaan kehitysmaat sieltä kuopasta ja mahdollistamaan kehittyvien maiden kulutushelvetin..

    • No sinähän voit näyttää esimerkkiä lyhentämällä omaa elinikääsi. Leukakeinu, tai ns. 9mm:n "burana".

    • Anonyymi

      Mikä olisi oikea elinikä ihmiselle?!

      • Anonyymi

        Olet jo ylittänyt sen. Tolla pärställä kannattaa kusta muuntajaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet jo ylittänyt sen. Tolla pärställä kannattaa kusta muuntajaan.

        Miten sinulle kävi, kun kokeilit sitä?


    • Anonyymi

      Enemmän työtä ja vähemmän aikaan muuten ei kapitalismi kannata.
      Täytyy hankaloittaa tavallisten ihmisten elämää, saa tehdä kahteen kertaan, ja nopeutta kierto suoraan kaatikselle. Se kannattaa, se lisää luonnonsuojelutyötä ja aiheuttaa sairautta ja riitoja.
      Empaattinen ihminen on laadullisesti hyvä, niin haluaa jakaa osaamistaan, silloin kaikki olisi ilmaista.
      Robotit tekee työt, valkokaulus työtkin. Voittoja ei omistajat jaa, eik saa mediassa puhua robottien voittojen jaosta ja sen seurauksista.
      Vai kuin on?

      • Anonyymi

        Millainen olisi sinun ihannetyöaika per työpäivä! Muinoin 1960-luvulla lauantaina tehtiin puolikas työpäivä!


    • Anonyymi

      Ongelmien perussyy on tyhmyys tai tietämättömyys. Ympäristön pilaaminen on varmaan molempia. Plus ahneus ja itsekkyys. Miten ihmisistä tulee näin tyhmiä ja tietämättömiä vaikka tietoa on tarjolla mielettömät määrät? Esim. Jatkuva kuluttaminen ja uusien tuotteiden ostaminen tuottaa liikaa jätettä. Mitä tekee yritykset? Mainostavat lisää ja kansa ostaa. Mitä se on? Ei ainakaan viisautta.

      • Anonyymi

        Aivan, länsimaat vaativat yhä enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä huutaen kasvuhokemaa ja tavoitellen näyttö- ja vertailutaloutta!


      • Anonyymi

        Läntinen markkinatalous huutaa kasvuhokemaa ja vaatii näyttö- ja vertailutaloutta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Läntinen markkinatalous huutaa kasvuhokemaa ja vaatii näyttö- ja vertailutaloutta!

        Ja tuo kasvuhokema käy elomme esteeksi - ihmisinä!


    • Anonyymi

      Kivikaudella elettiin noin 40 vuotiaiksi, useimmiten jopa vain 35 vuotiaiksi. Lapset synnytettiin naaraan ollen noin 15 vuotias - kasvatettiin noin 10-15 vuotta ja näin vanhemmat olivatkin valmiit poistumaan biokiertoon - useimmiten joidenkin onnettomuuksien myötä.

    • Anonyymi

      Lyhyt vastaus - ihminen itse!

      • Anonyymi

        Näin se on, me kulutamme aivan liikaa kaikelle luontobiologialle "tarkoitettua" varantoa - omaan biomassaamme nähden!


    • Anonyymi

      Kivikauden vähillä vapaa-ajoilla ihmeteltiin aurinkoa, kuuta ja tähtiä. Tänään tuo ihmettely jatkuu edelleen.

    • Anonyymi

      10 000 vuotta sitten elettiin noin 30-vuotiaiksi! Tuolloin luonto oli harmoniassa - keskinäisyydessään.

    • Anonyymi

      Elinikä on kasvanut tuplaksi viimeisen 200 vuoden aikana, samaan aikaan ympäristömme on paljolti tuhottu ja yli puolet maailman ihmisistä on ylipainoisia.

    • Anonyymi

      Aina yhtä typerä ex-kommarimme Ilkka L laukoo "totuuksia". Ei lauantai-illan meno tästä enää pahene!

    • Anonyymi

      Läntisen maailman kasvuhokemahuuto tuhoaa luontoympäristön ja ihmiskunnan selviytymisen eväät.

    • Anonyymi

      Näyttö- ja vertailutalous lännestä ohjattuna jäytää biologian henkihieveriin.

    • Anonyymi

      Elinikä?

      Pikemminkin yksilötasoinen pyrky kasvuhokemaan, jota tukee markkinataloudessa näyttö- ja vertailutalous -ilmiö, jatkuvine hokemineen: "lisää, suuremmissa erissä ja nopeammin"

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1007
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      1005
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      900
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe