Venäläiset Keski-Aasiassa

Anonyymi

Natioalistinen kysymys oli erityisasemassa CCCPssä. Kansojen ystävyydestä palkittiin, tuettiin, mutta valtion päätökset eivät olleet aina viisaita, mikä näkyi CCCPn hajoamisen aikaan.

Keski-Aasian respublikat

Uzbekistan, Kirgistan, Kazakhstan, Turkmenistan, Tadzhikistan periaatteessa olivat jo Venäjän Imperiumin osia kun CCCP alkoi. Vain Buharian Emiraatti ja Hivinian haanit (Лишь Бухарский, Хивинское ханство), jotka olivat ystävällisä, mutta eivät osa hallituksen alaisia liitettiin 1920 ja joista tuli Buharskaya Kansan Neuvosto Tasavalta ja Horezmskaya Kansan Neuvosto Tasavalta. Ne ieivät liittyneet RSFSR liittoon, mutta solmivat diplomaattisia suhteita.

Bolshevikkien tulon jälkeen alkoi kasakkojen tuhoaminen, jotka ennen pitivät järjestystä, mutta nyt olivat neuvostovaltaa vastaan. Vanhoja traditioita tuhoten vaihdettiin myös paikkojen nimiä. Ennen vuotta 1918 Alma-Ata oli Vernyi, Fergana (ennen 1924) oli Skobelev ja Kzyil-Orda (ennen 1925) oli Perovsk.

1918 Turkestanian läänistä tuli Turkestanian Neuvosto Federaation lääni. Siihen kuluivat Semirechenskaya, Zakaspiyskaya, Samarkandskaya ja Syirdaryanskaya läänit. 1920 luvulla siitä tuli autonoominen. 1922 Semirechenskaya läänistä tuli Dzhetyisuiskaya.

1920 luvulla muodostui Kirgizian Neuvosto Autonoominen Sosialistinen Respublika jonka pääkaupunki oli Orenburg. Siihen kuuluivat Turgaiskaya, Akmolinskaya, Semipalatinskaya ja Uralskaya läänit, Orenburgskaya ja Bukeevskaya kuntien osia. 1924 siihen liittyi joidenkin Samarkandian ja Syirdaryanskaya alueiden osilla ja Dzhetyisuiskaya kunnilla kokonimellä Kirgizian ASSR АССР pääkaupunki Alma-Ata

Jäljelle jääneen Dzhetyiskaya läänin osista tehtiin Kara-Kirgizian autonoominen lääni. Toukokuussa 1925 siitä tuli Kirgizian autonoominen lääni. 1925 sen osana oli muodostettu Karakalpakskaya autonoominen lääni. Vuoden kuluttua Kirgizian AO:sta tuli Kirgizian ASSR ennen nimitetylle Kirgizian Neuvosto Autonoominen Sosialistinen Respublikan sijaan, jonka kesäkuussa 1925 nimetiin uudelleen Kazakkien Autonoominen Neuvosto Sosialistinen Respublikka, pääkaupunki muutti Orenburgista Perovskiin (Kzyil-Orda)

Silloin tuli nimi Kazakhstan ja kirgiz-kaisakkeja alettiin kutsua kasakkeiksi ja kara-kirgizialaisia kutsuttiin yksinkertaisesti kirgiiseiksi. Orenburg lääni palautui RSFSRään.

Uzbekkian CCP (SSR) muodostui lokakuu 1924, siihen liittyivät osia Syirdarya, Fergania, Samarkandian lääneistä ja vähäsen Horezmialaisesta ja Buharialaisesta Kansan Sosialistisista Respublikkeista. Uzbekkian CCP sisälle oli muodostettu Tadzhikkien ACCP (ASSR)
Turkmenian CCP, joka muodostui Zakayskpiyskaya läänistä ja siitä, mitä jäi jäljelle Horezmskaya ja Buharskaya Kansan Sosialistisista Respublikkeista, syntyi lokakuu 1924.

Historioitsija ja poliittinen filosofi V. L. Mahnach pani merkille, että kuinka alueita merkittiin oli kommunisteilla oli yksinkertainen ja oikeudenmukainen kuten kaikki kaikki vallankumouksellinen ja tavoitteellinen. Raja kulkee siinä, missä elää kaikista kaukaisin etnisesta keskuksesta etnoksen jäsen, mutta missä sellainen jäsen elää, tietysti, ketään ei kiinnostanut. Tänään syntyy tunne, että bolshevikit tietoisesti järjstivät maiden jakamista, joka tapahtui vuonna 1991.

Nationalistiset suhteet
Kun veljeskansoilla oli yhteisiä vihollisia, oli olemassa kuuluvuus samalle asialle ja yhteiselle voitolle, eikä erillisyyttä tunnettu. Neuvostojoukkojen taistelleessaan natseja vastaan, tehtaiden rakentaminen, uudet viljelysmaat (..) eri kansat seisoivat olkapää olkapään vieressä, syntyi yhteenkuuluvuden tunne, jossa tehtiin jotakin suurta

Uuden yhteiskunnan merkkinä voi pitää uusien sekaavioliittojen määriä ja venäjän kielen levinneisyys. CCCPssä ei ollut massiivisia rotujen yhteentörmäyksiä, mikä auttoi ideologeja pitämään valitun tien oikealaisuudesta.

Sisäpolitiikan pilariksi tuli kansojen tasaarvo. Tsaarin aikaiset venäjäläiset kansojen sortajat nyt maksoivat suuremman hinnan maksakseen velkansa. Venäjästä tuli moneksi vuodeksi luovuttaja ja sen verovaroista vain 40 % jäi omaan käyttöön ja loput menivät veljeskansojen talouden rakentamiseksi.

Maksetut määrät olivat verrannollisia siihen, mikä oli Keski-Aasialaisten kansallinen tulomäärä. Kasvatettiin kansallista sivistyneistöä, valtiollisia ja puoluejäseniä, luotiin teollisuus. Johdossa olivat vain kunkin maan titteliväki.

3

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Venäläisistä tuli ammattityöauttajaa. Venäläiset olivat töissä työläisinä ja insinööreinä, tekivät töitä rakennusstyöntekijöinä, lääkäreinä, sotilaina. Suurin osa kantaväestöstä tekivät töitä maaseudulla ja myyntityössä.
      Jotta kansallisia tekijöitä saataisiin lisää CCCPn johtavissa kouluissa oli kiintiöopiskelupaikkoja veljeskansoille ja heillä oli etu kun pyrkivät opiskelemaan, työtä hakiessaan, lisäsosiaalisia etuuksia

      Kulttuurivaihto
      Kun ensimmäiset venäläiset muuttajat herättivät paikallisväestössä hyvin varautunut niin CCCPn aikaan muodostuivat hyvät naapurisuhteet. Venäläiset omaksuivat toisia maataloustapoja ja elintapoja, jotka liittyivät Keski-Aasian luontoominaisuuksiin. Esimerkiksi kastelujärjestelmät, uusien lajien viljely
      Venäläiset opettivat paikallisille uusille teknologioille. Heitä otettiin vastaan kuin uusien teknologioiden tuojina. Jotkut ammatit kuten lääkärit saivat ylevät vastaanoton koska sellaisia ei ollut uzbekkeillä, kasakkeilla ja tadzhikkeilla.
      Venäläisiltä paikalliset oppivat heinän varastoimisen. Viikatesta tuli tosi edistyksellinen väline.

      Maahanmuuttajat toivat mukanaan uusia maatalouslajikkeita: ruis, vehnä, peruna, kaura, kaali, sokerijuurikas, tomaatit. He rakensivat teatterit, sairaalat, koulut ja tiet . Tsaarin Venäjä ei muuttanut paikallisten miesten elintapoja maksimaalisesti kun eivät kutsuneet heitä yleiseen armeijapalvelukseen.

      Venäläiset oppivat samaan aikaan viljellä meloneita, valmistaa kansallisruokia: riisi, pilahvi, mantit, samsa, bursaki, chak-chak, lagman, shashlikki, unash, beshbarmak ja monet muut. Ajan kanssa venäläisiä naapureita ruvettiin kutsumaan mukaan juhliin ja häihin ja venäläiset oppineet paikallistavoille ja noudattamaan niiden traditioita.

      Uusi Vuosi ja Joulu saivat Navruz, juhlittu keväinen.... Venäläiset oppineet antamaan lahjoja häihin, synttäreihin, mutta myös hyvästä uutisesta, ensi kertaa nähdystä naispuolisosta tai vastasyntynestä lapsesta, pitkän eron jälkeen tai matkasta saapumisen jälkeen.

      Tuli muotiin saapua vieraisiin juhlien aikaan oma ruoka mukana, yhdessä rakentaa taloja, puhdisaa kanavia, rakentaa kattoja ja töiden loppu juhlia yhteisesti. Monet tavat tulivat osaksi elämää niin paljon, etteivät moni tunne mistä ne ovat alunperin. Esimerkiksi se, että ei pidä astua oven pieleen tai viheltää kotona, niitä pidetään kasakkien traditiona. Avattu kämmen, jota puristetaan sydämelle käden puristamisen moikkamisen aikana on hyvän tavan ele tadzhikkeilla.

      Oli olemassa myös kieltoja, joihin sai totutella vaivalla. Kuten mies ei saa astua taloon, jossa nainen on yksin. Olla puhumatta suoraan anopille, mutta vain välikäsien kautta kuten Uzbekkien Horezmassa. Oli outo tapa että naispuolison piti klo 5.30 luudata piha ja kastella maa ennen portteja.
      Ajan kanssa kansat loivat oman tavan rauhanomaiselle olemassaololleen kun traditiot eivät häirinny ja uskonnolliset tunteet. Jossakin tavat risteytyivät, joissakin paikallislait pehmenivät. Muslimit eivät järkyttyneet eurooppalaisesta pukeutumisesta naisella. Joka vuosi kasvoi sekaliittojen määrä. Syntyneet lapset omaksuivat paikallisia kieliä.

      Mihin on tultu
      Keski-Aasia suuren avun takia kehittyi uudelle tasolle. Tehtaat, korkeakoulut, lääkäritpalvelut. Paikallinen kulttuuri säilyi, mutta venäläisistä jostakin syystä unohdettiin. Annettaessaan voimia veljeskansoille, venäläiset kadottivat omansa.
      Jo 1960 luvuilla syntyivät pyrkimykset häätää venäläiset pois houkuttamalla paikallisia kaupunkeihin ja teollisuuteen. Se näkyi virallisessa politikoimisessa, jossa annettiin etusijaa vain paikallisille työntekijöille.

      Sekarotuisten lasten kansallisuus määräytyi isän tai äidin mukaan. 1970 luvulla yhä useampi tahtoi nähdä passissa kansallisuudekseen kasakki, uzbekki, kirgiizi, mutta ei venäläinen.

      CCCP hajotessaan kansallismielisyys ja korkea sosiaalinen jännite, joka korostui köyhillä elinoloilla, johtivat siihen että kaikesta syylistettiin venäläisiä. Alkoivat massiiviset rotuajot, jotka johtivat siihen, että moni joutui jättämään asuinpaikkansa, jossa olivat syntyneet ja elivät suuremman osan elämästä.


      ИСТОРИЯ, НАРОДЫ
      Русские поселенцы в Средняя Азии: о чем не любят вспоминать советские историки
      cyrillitsa.ru

      • Anonyymi

        ruokia Keski-Aasiasta


        https://www.google.com/search?q=manti&tbm=isch&ved=2ahUKEwib36Go2dz4AhXCrIsKHRFlAIwQ2-cCegQIABAA&oq=manti&gs_lcp=CgNpbWcQAzIFCAAQgAQyCwgAEIAEELEDEIMBMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6BwgjEOoCECc6BAgjECc6BAgAEAM6CAgAELEDEIMBOggIABCABBCxA1C7CFiWEWC1FWgBcAB4AIABMIgBigKSAQE2mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQrAAQE&sclient=img&ei=f4jBYtujEsLZrgSRyoHgCA&bih=1057&biw=1920&rlz=1C1GCEA_enFI1012FI1012



        https://www.google.com/search?q=самсу&tbm=isch&ved=2ahUKEwi5xozB3tz4AhXNrIsKHSEYAOQQ2-cCegQIABAA&oq=самсу&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzoECCMQJzoFCAAQgAQ6CwgAEIAEELEDEIMBOgcIIxDqAhAnUJwHWKcTYJcZaAFwAHgAgAEsiAFXkgEBMpgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=8Y3BYvmJIs3ZrgShsICgDg&bih=1057&biw=1920&rlz=1C1GCEA_enFI1012FI1012



        https://www.google.com/search?q=бурсаки&tbm=isch&ved=2ahUKEwjjoJzP3tz4AhUyl4sKHcDFD_EQ2-cCegQIABAA&oq=бурсаки&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzoECCMQJzoHCCMQ6gIQJ1CNBlieFGD5GGgBcAB4AIABLogBV5IBATKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=D47BYqPdCrKurgTAi7-IDw&bih=1057&biw=1920&rlz=1C1GCEA_enFI1012FI1012


        https://www.google.com/search?q=чак-чак&tbm=isch&ved=2ahUKEwi_zY_d3tz4AhXM_CoKHe9FA08Q2-cCegQIABAA&oq=чак-чак&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIGCAAQHhATOgQIIxAnOgcIIxDqAhAnUMcGWMUVYOYaaAFwAHgAgAEsiAFXkgEBMpgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=LI7BYr-HFMz5qwHvi434BA&bih=1057&biw=1920&rlz=1C1GCEA_enFI1012FI1012


        https://www.google.com/search?q=лагман&tbm=isch&ved=2ahUKEwiyjKbp3tz4AhUjlMMKHUYXCNcQ2-cCegQIABAA&oq=лагман&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzoECCMQJzoICAAQHhAHEBM6BggAEB4QEzoHCCMQ6gIQJ1CbBliUF2CXHmgBcAB4AYABPYgBmwOSAQE4mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQrAAQE&sclient=img&ei=RY7BYvLVNKOojgbGrqC4DQ&bih=1057&biw=1920&rlz=1C1GCEA_enFI1012FI1012


        https://www.google.com/search?q=унаш&tbm=isch&ved=2ahUKEwjTvIb73tz4AhViBxAIHfE2BNgQ2-cCegQIABAA&oq=унаш&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzoECCMQJzoHCCMQ6gIQJ1DTBliqFGCmGWgBcAB4AIABKogBUJIBATKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=a47BYpPbBeKOwPAP8e2QwA0&bih=1057&biw=1920&rlz=1C1GCEA_enFI1012FI1012


        https://www.google.com/search?q= бешбармак &tbm=isch&ved=2ahUKEwjzgJKI39z4AhUGqIsKHeboBBAQ2-cCegQIABAA&oq= бешбармак &gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzoECCMQJzoHCCMQ6gIQJ1CFCFi9FGCvGmgBcAB4AIABL4gBWJIBATKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=ho7BYvOlIYbQrgTm0ZOAAQ&bih=1057&biw=1920&rlz=1C1GCEA_enFI1012FI1012


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe