Mormonien syrjintää

Anonyymi

TV:stä tuli juuri yksi jakso sarjasta Sisarvaimot. Nyky-yhteiskunta sortaa mormoneja aika paljon. Moniavioinen Kody joutuu eroamaan vuorollaan milloin kenestäkin vaimostaan voidakseen mennä naimisiin jonkun muun vaimonsa kanssa, jotta voi adoptoida kaikki omat lapset lapsikseen.

Kirkon omien sääntöjen mukaan kaikki ovat toki naimisissa kaiken aikaa, mutta viranomaiset eivät hyväksy moniavioliittoa. Olisi jo aika muuttaa lakeja, koska ne syrjivät mormoneja.

Täysin vapaaehtoinen aikuisten keskinäinen moniavioliitto on ihan eri asia kuin mormonismin alkuaikojen pikkutyttöjen käytännössä pakkomoninainnit.
Pitäisikö meidän perustaa jokin painostusryhmä, että ainakin Suomessa kaksinnaiminen (tai useamman) tulisi lailliseksi. Ehkä se sitten myöhemmin leviäisi USA:hankin. Onko esim. Olli valmis uhraamaan aikaansa ja resurssejaan asian edistämiseksi?

11

123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yksi perheen lapsistakin sanoi, että tämä on elämäntapa, ei rikos. On hienoa, että on tuollainen ohjelma, joka pyrkii poistamaan turhia ennakkoluuloja nykymormonien harjoittamasta moniavioisuudesta.

    • Anonyymi

      Ei ole syrjintää jos lakeja ei sallita rikottavan.

      • Anonyymi

        Laki voi olla syrjivä. Olihan orjuuskin laillista USA:ssa ennen sisällissotaa. Homouden harjoittaminen oli Suomessa rikos vuoteen 1970 asti.


    • Anonyymi

      Vuosia olen seurannut ko. tositvtä, ja viimeisimmät ohjelmat tuovat esiin sen, minkä katsoja olisi voinut alusta asti ennustaa.
      Lasten lähdettyä kotoaan on sisarvaimojen pakko miettiä omaa asemaansa uudelleen. He ovat uskontonsa mukaan avioituneet Kodyn kanssa ja saaneet lauman lapsia, jotka ovat heidän pääsylippunsa parempaan elämään kuoleman jälkeen.
      Nyt he ihmettelevät, miksi heidän tulisi jälleen aloittaa alusta uudessa paikassa ja rakentaa talot suurin kustannuksin. He eivät jaksa enää tehdä kompromisseja ja sopia keskenään mm. talojen paikasta, Christine ei halua jäädä, vaan haluaa muuttaa kotipaikkakunnalleen Utahiin, koska siellä on lainmuutoksen mukaan mahdollista elää moniavioisena. Muut eivät, Meri ei jaksa enää kylmennyttä avioliittoaan, häntä kiinnostaa matkailubisnes, jonka hän perusti sukunsa kotitaloon. Kolmas vaimo Janelle kielsi Kodya tulemasta kotiinsa, hän ei halua taiteilla koronamääräysten, Kodyn ja lastensa kanssa.
      Vain lainkin mukaan pätevässä avioliitossa oleva Robyn, nuorin ja sitoutunein, jaksaa uskoa perheen säilymiseen. Hän on tunteellinen ja rakastava sisarvaimo, joka on sydämestään asti sitoutunut moniavioiseen perheeseensä.

      Viime aikoina kuvauksia ei ole ilmeisesti jatkettu, koska näiden kaikkien asioiden jatkot ovat selvittämättä katsojille.
      Oli kuitenkin mielestäni täysin odotettavissa, että vaimot eivät varttuessaan enää ole manipuloitavissa, vaan he ymmärtävät, että he selviytyvät elämässään paremmin itsenäisinä. Jokainenhan heistä on elättänyt perhettään omalla työllään, he ovat koulutettuja ja tarmokkaita naisia.

      Annan kyllä arvoa Kodyllekin. Hän on itsekin huomannut, että neljän vaimon ja parinkymmenen lapsen johtaminen ja hallinta ei onnistu nyt enää, kun lapsilla on oma elämänsä, monella jo perheensä ja työnsä.
      Kodyn koko elämäntyö on alkanut rapistua, ja hän on oikeastaan vailla omaa kotia ja yksityisyyttä. Hän kiertää vaimojensa asunnoissa ja on alkanut kaivata omaa miesluolaa, jonne voisi vetäytyä ja elää itsenäistä elämää hänkin.

      Heidän uskonsa näkyy välähdyksittäin joissakin tilanteissa, mutta he eivät ilmeisesti käy muiden seurakuntalaisten kokoontumisissa tai temppeleissä, vaan heidän uskonsa on lapsuuden aikaan opittua, eikä vaikeuksissa ole koskaan saatu tukea kirkon edustajalta tai muilta uskovilta.
      He ovat itse asiassa aika yksin elämäntapansa vuoksi.

    • Anonyymi

      Mainitsemasi lait syrjivät muitakin kuin mormoneja. Minusta ainakin on sydäntä raastavaa, että pakolaiseksi esim. Suomeen tuleva mies joutuu valitsemaan, minkä perheensä ottaa mukaan ja mitkä jättää lähtömaahan. Usein nämä perheet ovat saaneet alkunsa lempi-ilmauksesi "pikkutyttöjen moninainti" -mukaisesti, mutta eivät kaikki monivaimot silti halua päästä eroon miehestään.
      Olisi ehkä jo aika globalisaation edetessä luopua tuosta viimeisestä linnakkeesta, luvallisesta moniavioisten perheiden syrjimisestä ja sortamisesta. Luulenpa, että mormonit kuitenkin viimeisten joukossa hyväksyvät moniavioisuuden.

      • Anonyymi

        Ennenhän kristityt lähetyssaarnaajat Afrikassa vaativat käännytettyjä luopumaan moniavioisuudesta, jolloin osa perheestä jäi heitteille. Nykyisin ei tietääkseni olla yhtä ankaria jo solmittuja avioliittoja kohtaan.


      • Anonyymi

        Alaikäisten tyttöjen avioliitot äijien kanssa ovat vääriä vaikka kuinka sydäntä raastaisi moniavioisten miesten puolesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ennenhän kristityt lähetyssaarnaajat Afrikassa vaativat käännytettyjä luopumaan moniavioisuudesta, jolloin osa perheestä jäi heitteille. Nykyisin ei tietääkseni olla yhtä ankaria jo solmittuja avioliittoja kohtaan.

        Mormonikirkko vaati Afrikassa moniavioisten miesten ottavan eron muista, paitsi yhdestä vaimosta jos moniavioinen mies aikoo liittyä kirkkoon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mormonikirkko vaati Afrikassa moniavioisten miesten ottavan eron muista, paitsi yhdestä vaimosta jos moniavioinen mies aikoo liittyä kirkkoon.

        Kirkko on imagonsa vuoksi kääntänyt omat oppinsa päälaelleen.


      • Anonyymi

        Tällainen pakolaismies, jolla on monta vaimoa ja perhettä voi mennä pakolaiseksi Usan Utahiin tai johonkin muuhun maahan, jossa on samanlainen kulttuuriympäristö. Mikä pakko sitä on Suomeen tulla, jossa ei ole moniavioisuutta? Jos miehelle hänen perheensä on tasa-arvoisia ja yhtä rakkaita, hän ei missään tilanteessa tee valintaa vain yhden hyväksi.


    • Anonyymi

      Olisi kyllä aika kohtalokas päätös, koska muslimeilla voi olla 4 vaimoa, joiden olot pitää olla samanarvoiset keskenään. Näillä palkoilla ei useampaa taloutta ylläpidetä, niin että yhteiskunnalle tulisi aikamoinen vastuu lain laatimisen jälkeen. Suomen mormooneja ei liene pariatuhatta enempää, eivätkä he ole fundamentalisteja, joille taivas ei aukene ilman useampaa sisarvaimoa.
      Ehdottamasi laki ei paljon etua mormoonille tuottaisi, verotus vain iskisi omaan lompsaasi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      80
      3339
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1982
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1881
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1548
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1385
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1109
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1048
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      854
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      840
    Aihe