Asumistuki laski?

Anonyymi

Työmarkkinatukiin tulee korotukset. Sain uuden asumistukipäätöksen. Tuki oli laskenut 2 euroa, vaikka käyttövastike nousi 12 e. Vuodessa 144 e lisää. Voiko olla mahdollista, että korotettu työmarkkinatuki vähentää asumistukea? Näin ei ole käynyt koskaan ennen.

35

1776

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "vaikka käyttövastike nousi 12 e" Mikä on käyttövastike?

      • Anonyymi

        Niin, mitä tuo käyttö vastike pitää sisällään? Asumismenona ei hyväksytä kaikkia mahdollisia menoja, kuten esim. autopaikkamaksu, kaapelitv, internet ja saunavuoromaksu ovat tyypillisiä käyttökorvauksia. Mm. näitä ei asumistuessa huomioida menoina. Myöskään ennakkovesimaksua, jos vesimaksu tasataan esim. 2Xvuodessa todellisen kulutuksen mukaa ei huomioida asumistuessa menona?


    • Anonyymi

      Ei tulevaisuuteen sijoittuvat toimeentulotuen korotukset vaikuta aiemmin tehtyihin asumistukipäätöksiin.

      • Anonyymi

        Tosin verojakin pitää maksaa etukäteen vuokratuloista, joita ei välttämättä edes saa, joten löytyiskö vastaus Kelan sivuilta?


    • Anonyymi

      Käyttövastike on asumisoikeusasuntojen "vuokra". Ilmottivat vielä, että eivät peri liikaa maksettua 2 euroa takaisin. Tuntuu ihmeellliseltä. Oliko hallituksen 25 euron korotuksen idea tosiaan se, että ensin verotetaan ja sitten vielä asumistukea reippaasti pois?

    • Anonyymi

      Ja tässä on vaan vesi ja vuokra. Korotus oli iso, joten ihmettelen tätä. Isommissa asunnoissa 100 e.

      • Anonyymi

        Vuokrasopimuksessa on oltava vuokran korotusperuste, ellei sitä ole ei vuokraa voi korottaa ollenkaan. Nykyisin on kaikenlaisia kelmejä liikkeellä joten kannattaa tarkistaa että vuokranantaja noudattaa sopimusta siltä osin.

        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481#L3


    • Anonyymi

      Yleisessä asumistuessa on tuloraja 1 544 e/kk. Työmarkkinatuki jää reilusti tuon alle. Jollei ole muita tuloja, niin ei ole kyse työmarkkinatuesta.

      Tukea voi saada seuraaviin asumismenoihin asumisoikeusasuntoon:

      käyttövastike
      erikseen maksettavat vesi- ja lämmitysmaksut
      73 % asuntolainan koroista.

      Oliko vesimaksu ja lämmityskustannukset ilmoitettu oikein? Itselle tulee välillä huolimattomuusvirheitä, niin tulee laitettu nuo väärin, että ei olis erillisiä lämmityskustannuksia, niin tulee eri määrä asumistukea.

      • Anonyymi

        Tuloraja on riippuvainen asuinkunnasta. Itse olen saanut 1 700 euron tuloilla asumistukea/Hki.


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Työmarkkinatuki on 789 ennen veroja. Kerrotaan 21,5 * päivärahan määrä, vaikka 20 pv. Vaan työttömyyspv. Lisäksi näyttäs olevan joku omavastuu 19,50 e 1.8.2022 lähtien. Näitä on ihan mahdotonta tarkistaa.

    • Anonyymi

      Lämmitys kuuluu asuntoon. Kaukolämpö.

    • Anonyymi

      Asumistuet pois muilta kuin opiskelijoilta!

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        PÖTYÄ!!
        Paskaa voi jauhaa mutta turhaa se on kun ei päätösvaltaa ole.
        Asumistuen alentamista tai jopa kokonaan poistamista vastustaa asumistukea saavien lisäksi vuokranantajat eli suuri enemmistö eli juuri ne jotka päättää asioista.


    • Anonyymi

      Laskurin mukaan piti tulla asumistukea n.400 euroa, tulikin alle 300 euroa. Oliskohan asumistukea muutettu jotenkin, mutta siitä ei ole kerrottu julkisuuteen?

    • Anonyymi

      No, kyllä se niin että jos jotain tukea nostetaan, ja sitä satut saamaan, niin vastaavasti toinen tuki vähenee saman verran. Esim. jos työmarkkinatuki nousisi 5 euroa, se vähentää vastaavasti vaikkapa mahdollisesti saamaasi toimeentulotukea 5 euroa eli summa jonka saat, kallistuneisiin menoihin, on TASAN NOLLA euroa!
      Päättäjät tuntee varmaan itsensä köyhien supersankareiksi ja älynjättiläisiksi kun köyhiä avokätisesti "autetaan!" Surkuhupaisaa puuhastelua, niin kuin aina! Samaan aikaan toisaalla hilataan omia palkkoja muutama tonttu ylöspäin, sillä hyvän tekijähän on palkkansa ansainnut!!!

      • Anonyymi

        Tuskimpa on kun kurnuutellaan 9 eur ( töihin ) jota se ei ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuskimpa on kun kurnuutellaan 9 eur ( töihin ) jota se ei ole.

        No kyllä sitä juhlitaan ja hihkutaan elämän ihanuutta ja kuinka niiiin mainiosti pärjätään🤯


      • Anonyymi

        Minulle jokainen työttömyyspäivä on juhlaa. Ja varsinkin jos on %juotavaa. Ja yleensä on.

        T.Lawetorder


    • Anonyymi

      Korotukset ei vaikuta asumistukeen, koska se ei nouse, ja koska sitä maksetaan suhteessa tuloihin, saa sitä korottuneiden tukien vuoksi vähemmän. Mun asumistuki laski 15e.

    • Anonyymi

      Outoa tuo asumistuen laskeminen, kun monella tavalla sen pitäisi nousta.

      Yleisen asumistuen enimmäisasumismenot suurenevat hieman

      Yleisen asumistuen enimmäisasumismenoja tarkistetaan elinkustannusindeksin mukaan. Se tarkoittaa sitä, että asumistuessa hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärät suurenevat hieman vuoden 2022 alussa. Uudet asumistuen enimmäisasumismenot otetaan käyttöön 1.1.2022 alkaen tehtävissä tarkistuksissa ja uusissa myönnöissä.

      Myös asumismenoiksi hyväksyttävien, vuokran lisäksi maksettavien lämmitysmaksujen määrä suurenee hiukan. Vuonna 2022 erikseen maksettavina lämmityskuluina hyväksytään yleensä 42 e/kk, jos ruokakunnassa on yksi henkilö. Jos ruokakuntaan kuuluu useampi henkilö, lämmityskuluihin lisätään 14 euroa jokaista lisähenkilöä kohden.

      Kansaneläkeindeksin tarkistuksen takia asumistuen perusomavastuu pienenee hieman. Hakijan täysimääräiseen asumistukeen oikeuttavat tulot voivat siis olla hieman suuremmat kuin vuonna 2021. Perusomavastuuta ei ole vuonna 2022 ollenkaan, jos ruokakunnan tulot ovat enintään 619 e/kk lisättynä 103 eurolla jokaista ruokakuntaan kuuluvaa aikuista ja 228 eurolla jokaista ruokakuntaan kuuluvaa lasta kohden.

      • Anonyymi

        Tuo Kelan sivuilta kopioitu tiedote (julkaistu 27.12.2021) ei kerro tilannetta kaikkien kohdalla. Työttömyyskorvaus on noussut niin paljon, että perusomavastuuseen tehdyt vähennysten korotukset eivät riitä, vaan perusomavastuu on noussut. Aiemmin sitä ei peritty minimipäivärahaa saavilta, mutta nyt peritään.

        Yksin asuvan työmarkkinatuki/peruspäiväraha on bruttona 768 e/kk. Kun siitä vähennetään mainitut 619 103 = 722, jäljelle jää 46 e, josta po-vastuu 42 % on 19,32 e. Viime vuosikymmenellä 0,00 e. Tuollainen omavastuu tarkoittaa yli 230 euroa vähemmän asumistukea vuodessa.

        Ja Kelahan on tehnyt virheitä asumistuen laskennassa. Nyt virhe on korjattu, jolloin tuensaajan tuki pienenee. Kirjoittelin tästä tarkemmin tuolla: https://keskustelu.suomi24.fi/t/17610953/kela-laskenut-vuosia-asumistuen-vaarin-tuensaajan-hyvaksi

        Pitkäaikatyötön


    • Anonyymi

      Esimerkki: Yksin asuva vuokralainen

      Maija asuu yksin vuokra-asunnossa Helsingissä. Hän maksaa vuokraa 800 e/kk. Yksin asuvan asumismenoina voidaan Helsingissä hyväksyä enintään 537 e/kk. Maijan asumistuen määrä lasketaan siis 537 euron mukaan. Sitä ei lasketa Maijan vuokran eli 800 euron perusteella.

      • Anonyymi

        Ehkä aloittajan asumiskulut ylittää tuon 537, niin vuokran tai vastikkeen korotus ei vaikuta asumistukea nostavasti. Kurja juttu sinänsä, kun käteen jää entistä vähemmän rahaa, kun asumiskulut nousee, mutta asumistuki pienenee. Voihan sitä Kelasta kysyä, onko laskettu oikein ja miksi noin.


      • Anonyymi

        Mut toisaalta OIkotien mukaan löytyy useampikin ihan kelpo asunto tuolla raja-arvolla ja vielä enemmän 600 eurolla mikä sekin on ihan eri kuin 800. Jos tuet aina vaan nousis automaattisesti, vuokrat vain nousee, ja itse asiassa tämän ongelma ollut jo liian pitkään pk-seudulla. muutenkin. Asia erikseen sitten, jos joku erityinen peruste asua tietynlaisessa asunnossa. Mulla on normikriteerien lisäksi vaatimuksena asunnon jäähdytys ja että asuntoon pääsee rappuja kiipeemättä, koska hissitkään ei aina toimi. Ehkä satkun verran suurempi vuokra mitä muuten olisi.

        lajijasuris


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ehkä aloittajan asumiskulut ylittää tuon 537, niin vuokran tai vastikkeen korotus ei vaikuta asumistukea nostavasti. Kurja juttu sinänsä, kun käteen jää entistä vähemmän rahaa, kun asumiskulut nousee, mutta asumistuki pienenee. Voihan sitä Kelasta kysyä, onko laskettu oikein ja miksi noin.

        Toimeentulotuki kattaa loput.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toimeentulotuki kattaa loput.

        Ja mitä tulee tuohon esimerkkiin niin perustoimeentuloatukea saavalla raja näyttää olevan Helsingissä 694€! Hmm, hme ja kumma, kun tt-asiakkaita ja suht terveitä sellaisia on niin paljon kuin on...

        lajijasuris


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toimeentulotuki kattaa loput.

        Ei se toimeentulotuki kata loppuja vaan loppuosa pitää maksaa omasta pussista.


    • Anonyymi

      Asumistukija pitää laskea paljon.

    • Anonyymi

      "Voiko olla mahdollista, että korotettu työmarkkinatuki vähentää asumistukea?"

      Ei ole mahdollista, eivät he etuuksien tulevia korotuksia laske etukäteen mukaan asumistuen laskelmaan.

      • Anonyymi

        No nyt on sellainen päätös tehty, että työmarkkinatuki otetaankin huomioon bruttona töimeentulotukilaskelmaan (ennen siis nettona) joten toimeentulotuki on pienempi kuin alkuvuonna ja siis vielä syksyn alussa hehkuttivat julkisuudessa, että toimeentulotukeen tehdään indeksikorotus.. Aika vähän äänin tuo indeksikorotus on poistunut netistä joka paikasta.. Eli korotus onkin leikkaus eli vähemmän jää toimeentulotukea kuin viime vuonna.


    • Anonyymi

      Minulla kaikki Kelan tuet ovat pysyneet koko ikäni ihan samoina eli tasan nolla euroa. Ikää on 73 vuotta

    • Anonyymi

      no ainkin kelan sivuilla lukee että jos tulot nousevat vähintään 400 euroa kuussa, pitää vasta tehdä asumistuen tarkistus?? mutta käytännössä kitisevät jo esim 10 euron noususta ja perivät takaisin jos ei ole takistusta tehnyt sen 10 euron takia ^^

      • Anonyymi

        No niin... ei yhteiskunnan tuilla ole tarkoitus ansaita - oli sitten kyse kympistä tai tonnista.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4540
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe