Onko tiheä pusikko pohjimmiltaan keinotekoinen?

Anonyymi

Joissain kohdissa teiden laidoilla missä oli ehkä 20 tai 40 vuotta sitten avoin maa, on nyt äärimmäisen tiheä pusikko. Onko tiheimmät pusikot pohjimmiltaan ihmisen toiminnan seurausta? Jos maa "nollautuu" metsäpalon takia, tuleva metsä on harvempi? Keskellä metsää on harvemmin niitä tiheimpiä pusikoita.

Oli miten oli, en valita. Tiheät pusikot on hyvä lisä Suomen luontoon.

Voiko sen tunnistaa satelliittikuvasta? Joko näkyvän valon RGB kameralla tai multispektrikameralla?

Onko tälle aiheelle parempi foorumi?

5

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Joissain kohdissa teiden laidoilla missä oli ehkä 20 tai 40 vuotta sitten avoin maa, on nyt äärimmäisen tiheä pusikko. Onko tiheimmät pusikot pohjimmiltaan ihmisen toiminnan seurausta? "

      Todennäköisesti ei ole ihmisen toiminnan seuraus. Toki jos ihminen on erikseen viljellyt lähialueelle kyseistä kasvia niin sen voisi kai luokitella ihmisen toiminnan seuraukseksi.
      Pääsääntöisesti luonto pyrkii leviämään sinne missä se pärjää. Tilasta on aina pulaa ja kilpailu on kovaa.

      Tästä syystä vieraskasveja vastaan pyritään kamppailemaan, etteivät ne vie tilaa kotoperäisiltä.

      Tšernobylin ydinvoimalan alue on hyvä esimerkki siitä kuinka luonto pyrkii käyttämään hyödyksi heti tilaisuuden uudesta alueesta.

      "Jos maa "nollautuu" metsäpalon takia, tuleva metsä on harvempi?"

      Itse asiassa se palanut maakerros on hyvin ravinnepitoista. Eli ei tule ainakaan harvempaa. Kulotus on hyvä esimerkki tästä ilmiöstä.

      "Keskellä metsää on harvemmin niitä tiheimpiä pusikoita."

      Tähän voi olla monia syitä, mutta oleellisin taitaa olla se, että puut varjostavat liikaa. Siellä on myös kamppailu ravinnosta huomattavasti pahempaa.


      Loppuihin en tiedä mitä sanoa. Itse en välitä tiheitä pusikoista muuten kuin näkö- ja/tai äänieristyksenä.

      Jos tarkoitat voiko avoimen maan viheröitymistä nähdä satelittikuvissa, niin kyllä voi. Näitä myös seurataan sateliiteilla. Kuten päinvastaista ilmiötä.

      Minusta tämä oli ihan ok paikka.

    • Anonyymi

      Metsäpalot ja ankarat myrskyt tekee myös luonnonmetsiin näitä tiheistä pusikoita nousseita metsiä, eli ei se mikään ihmisen keksimää metsän uudistumista ole.
      Pusikot, jos ne jää luonnontilaan, harvenevat hitaasti kun osa riu'uttuneista taimista kuolee pystyyn elintilataistelussa.
      150 vuoden päästä myös retkeiljät pääsisivät ihastelemaan tätä luonnonmetsää kun rytö olisi harventunut kulkukelpoiseksi lahopuista, tuulenkaadoista.

    • Sitä kai kutsutaan vesakoitumiseksi. Suomen olosuhteissa aukeat paikat ovat joko puille mahdottomia elää, kuten suot, tai sitten"keinotekoisia" ihmisen, suuren kasvissyöjän tai metsäpalon tekemiä.

      Biologi voisi vastata kysymykseen, riittääkö Suomessa luonnonniityn auki pitämiseen tai jopa muodostamiseen hirvi. Joskus oli jossain juttua, että vanhat niityt olisivat jopa mammuttien aikoinaan ylläpitämiä metsäpalon tekemän esityön jäljiltä ja että hirvet olisivat ainakin nykykannallaan liian heppoisia ylläpitämään niittyä auki ainakaan kovin pitkään.

      Historiallisesti Suomen niittyjä ovat (ihmisen lisäksi tietysti) pitäneet auki lehmät, hevoset ja lampaat, mutta monet niityt ovat sittemmin kadonneet iäksi.

      • Anonyymi

        Vesaikot syntyvät kannoista vesomalla, joutomaiden pusikoituminen on eri asia!

        Metsien luonnollinen uusiutuminen tapahtuu, myrskyjen ja metsäpalojen kautta. Eivät metsät ole ikuisesti vanhoja vaikka niitä ei ihminen hyödyntäisi.

        Jos Suomen metsät jätettäisiin risukoitumaan niin voittajia olisivat ilmeisesti kuusimetsät sillä niiden taimikot ei kelpaisi peuroille eikä hirville. Jos Suomi luopuisi myös metsäpalojen sammututksesta ja antaisi luonnon hoitaa täysin metsien uudistumisen niin lopputoksena olisi harva sekametsävaltainen puusto 200-300 vuoden prosessin jälkeen.

        Täytyy ymmärtää myös että kivikautiset asukkaat "hoitivat" metsiään, eli kulottivat niitä aika-ajoin että riistakannat lisääntyisivät ja marjojen kasvu lisääntyisi.
        Tästä on dokumentoitua tietoa esim. amerikan intiaanien tavoista ennen ja jälkeen eurooppalaisten tuloa.
        Euroopassa kotieläimien pito ja viljapeltojen kaskeaminen syrjäytti tämän ronskin kivikautisen tavan.
        Tästä karjanhoito kaskeamis "hoitomallista" on hyvä esimerkki englannin kanervanummet sun muut euroopan "luonnonniityt" .


    • Anonyymi

      Luonto kasvattaa tien reunaan, sähkö- ja rajalinjojen reunoille ja vastaaviin paikkoihin ns. reunavyöhykkeen, joka on tiheämpää ”pusikkoa” kuin takana oleva metsä mm. valoisuusolosuhteista johtuen.

      Maisemasuunnittelijat jäljittelevät tätä luonnon kehitystä suunnittelemalla uusien oleskeluniittyjen ja nurmikkokenttien laitoihin ”reunavyöhykkeen” koristepensaista ja matalammista puista, jotta avoimen tilan ja metsikön raja ei näyttäisi pitkään epäluonnolliselta ja koska siihen ajan kuluessa itsestäänkin sellainen kasvaisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      176
      3407
    2. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      373
      2171
    3. Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?

      Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii
      Puolanka
      54
      2117
    4. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      42
      1998
    5. Meneeköhän sulla

      oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua
      Ikävä
      32
      1481
    6. Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa

      Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em
      Ikävä
      93
      1241
    7. Määpä tiijän että rakastat

      Minua nimittäin. Samoin hei! Olet mun vastakappaleeni.
      Ikävä
      54
      1203
    8. Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.

      Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul
      Hindulaisuus
      409
      1114
    9. Jumala puhui minulle

      Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles
      Ikävä
      117
      1029
    10. Koska näit kaivattusi viimeksi

      Milloin tapasit rakkaasi? Ja etenikö suhde yhtään?
      Ikävä
      47
      903
    Aihe