Onko tiheä pusikko pohjimmiltaan keinotekoinen?

Anonyymi

Joissain kohdissa teiden laidoilla missä oli ehkä 20 tai 40 vuotta sitten avoin maa, on nyt äärimmäisen tiheä pusikko. Onko tiheimmät pusikot pohjimmiltaan ihmisen toiminnan seurausta? Jos maa "nollautuu" metsäpalon takia, tuleva metsä on harvempi? Keskellä metsää on harvemmin niitä tiheimpiä pusikoita.

Oli miten oli, en valita. Tiheät pusikot on hyvä lisä Suomen luontoon.

Voiko sen tunnistaa satelliittikuvasta? Joko näkyvän valon RGB kameralla tai multispektrikameralla?

Onko tälle aiheelle parempi foorumi?

5

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Joissain kohdissa teiden laidoilla missä oli ehkä 20 tai 40 vuotta sitten avoin maa, on nyt äärimmäisen tiheä pusikko. Onko tiheimmät pusikot pohjimmiltaan ihmisen toiminnan seurausta? "

      Todennäköisesti ei ole ihmisen toiminnan seuraus. Toki jos ihminen on erikseen viljellyt lähialueelle kyseistä kasvia niin sen voisi kai luokitella ihmisen toiminnan seuraukseksi.
      Pääsääntöisesti luonto pyrkii leviämään sinne missä se pärjää. Tilasta on aina pulaa ja kilpailu on kovaa.

      Tästä syystä vieraskasveja vastaan pyritään kamppailemaan, etteivät ne vie tilaa kotoperäisiltä.

      Tšernobylin ydinvoimalan alue on hyvä esimerkki siitä kuinka luonto pyrkii käyttämään hyödyksi heti tilaisuuden uudesta alueesta.

      "Jos maa "nollautuu" metsäpalon takia, tuleva metsä on harvempi?"

      Itse asiassa se palanut maakerros on hyvin ravinnepitoista. Eli ei tule ainakaan harvempaa. Kulotus on hyvä esimerkki tästä ilmiöstä.

      "Keskellä metsää on harvemmin niitä tiheimpiä pusikoita."

      Tähän voi olla monia syitä, mutta oleellisin taitaa olla se, että puut varjostavat liikaa. Siellä on myös kamppailu ravinnosta huomattavasti pahempaa.


      Loppuihin en tiedä mitä sanoa. Itse en välitä tiheitä pusikoista muuten kuin näkö- ja/tai äänieristyksenä.

      Jos tarkoitat voiko avoimen maan viheröitymistä nähdä satelittikuvissa, niin kyllä voi. Näitä myös seurataan sateliiteilla. Kuten päinvastaista ilmiötä.

      Minusta tämä oli ihan ok paikka.

    • Anonyymi

      Metsäpalot ja ankarat myrskyt tekee myös luonnonmetsiin näitä tiheistä pusikoita nousseita metsiä, eli ei se mikään ihmisen keksimää metsän uudistumista ole.
      Pusikot, jos ne jää luonnontilaan, harvenevat hitaasti kun osa riu'uttuneista taimista kuolee pystyyn elintilataistelussa.
      150 vuoden päästä myös retkeiljät pääsisivät ihastelemaan tätä luonnonmetsää kun rytö olisi harventunut kulkukelpoiseksi lahopuista, tuulenkaadoista.

    • Sitä kai kutsutaan vesakoitumiseksi. Suomen olosuhteissa aukeat paikat ovat joko puille mahdottomia elää, kuten suot, tai sitten"keinotekoisia" ihmisen, suuren kasvissyöjän tai metsäpalon tekemiä.

      Biologi voisi vastata kysymykseen, riittääkö Suomessa luonnonniityn auki pitämiseen tai jopa muodostamiseen hirvi. Joskus oli jossain juttua, että vanhat niityt olisivat jopa mammuttien aikoinaan ylläpitämiä metsäpalon tekemän esityön jäljiltä ja että hirvet olisivat ainakin nykykannallaan liian heppoisia ylläpitämään niittyä auki ainakaan kovin pitkään.

      Historiallisesti Suomen niittyjä ovat (ihmisen lisäksi tietysti) pitäneet auki lehmät, hevoset ja lampaat, mutta monet niityt ovat sittemmin kadonneet iäksi.

      • Anonyymi

        Vesaikot syntyvät kannoista vesomalla, joutomaiden pusikoituminen on eri asia!

        Metsien luonnollinen uusiutuminen tapahtuu, myrskyjen ja metsäpalojen kautta. Eivät metsät ole ikuisesti vanhoja vaikka niitä ei ihminen hyödyntäisi.

        Jos Suomen metsät jätettäisiin risukoitumaan niin voittajia olisivat ilmeisesti kuusimetsät sillä niiden taimikot ei kelpaisi peuroille eikä hirville. Jos Suomi luopuisi myös metsäpalojen sammututksesta ja antaisi luonnon hoitaa täysin metsien uudistumisen niin lopputoksena olisi harva sekametsävaltainen puusto 200-300 vuoden prosessin jälkeen.

        Täytyy ymmärtää myös että kivikautiset asukkaat "hoitivat" metsiään, eli kulottivat niitä aika-ajoin että riistakannat lisääntyisivät ja marjojen kasvu lisääntyisi.
        Tästä on dokumentoitua tietoa esim. amerikan intiaanien tavoista ennen ja jälkeen eurooppalaisten tuloa.
        Euroopassa kotieläimien pito ja viljapeltojen kaskeaminen syrjäytti tämän ronskin kivikautisen tavan.
        Tästä karjanhoito kaskeamis "hoitomallista" on hyvä esimerkki englannin kanervanummet sun muut euroopan "luonnonniityt" .


    • Anonyymi

      Luonto kasvattaa tien reunaan, sähkö- ja rajalinjojen reunoille ja vastaaviin paikkoihin ns. reunavyöhykkeen, joka on tiheämpää ”pusikkoa” kuin takana oleva metsä mm. valoisuusolosuhteista johtuen.

      Maisemasuunnittelijat jäljittelevät tätä luonnon kehitystä suunnittelemalla uusien oleskeluniittyjen ja nurmikkokenttien laitoihin ”reunavyöhykkeen” koristepensaista ja matalammista puista, jotta avoimen tilan ja metsikön raja ei näyttäisi pitkään epäluonnolliselta ja koska siihen ajan kuluessa itsestäänkin sellainen kasvaisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tilaisuuden perunut yrittäjä Eira Maijala vahvistaa Ylelle, että hän ei halunnut, että hänen yrityks

      – Hän kertoi, että meille on varattu paikka jostain ihan muualta. Sitten hän kertoi, että se paikka on helvetti. Yrittä
      Maailman menoa
      78
      3866
    2. Mikä ampuminen illalla Kiuruvedellä?

      Huhu kertoo että oma äiti ammuttu autoon??? 😢
      Kiuruvesi
      51
      3460
    3. Kuuluuko ehkäisy parisuhteessa molemmille

      Mieheni pelkää kovasti sitä, että minun käyttämä ehkäisy (pillerit) pettävät ja että tulisin raskaaksi. Hänellä on jo en
      Parisuhde
      110
      3124
    4. Mihin ihastuit ensimmäisenä

      kaivatussasi? 💯
      Ikävä
      108
      2444
    5. Pitopalvelu yrittäjä teki ainoan oikean ratkaisun .

      Emme saa suomea ja Haapajärven PIIRUAKAAN paremmaksi nostamalla moraalittomuuden edessä kädet pystyyn antautumisen ja
      Haapajärvi
      53
      1572
    6. Miten paljon odotat hänen

      Kohtaamisia tai näkemistä? Kuinka hyvä keskusteluyhteys teillä on?
      Ikävä
      80
      1486
    7. Tänään valtuustossa

      Striimi rikki. Mennään saliin ja otetaan pussillinen mätiä omenoita mukaan. Popcornit valmiiksi kun Savola alkaa puhumaa
      Ähtäri
      28
      1468
    8. Lapsuus 50-60 luvulla

      Oli ihanaa aikaa. Lapsi sai olla pieni pitkään. Ei joka tuutista työnnetty silmille ja korville Setaa ja muita sukupuoli
      Maailman menoa
      149
      1205
    9. Kari Kanala paljastaa - Papin työhön paluu Myyrästä vaati "nollauksen" ensin: "Pitää siinä..."

      Kari Kanala: ihminen, mies ja pappi. Kanala nähdään tänä syksynä tv:ssä Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa sekä Myyrä-ki
      Suomalaiset julkkikset
      22
      1096
    10. Sinne eivät homot tule

      Että tälläistä käytöstä tällä kertaa. Saattoväki odotteli sateessa kun yrittäjä saarnaa herran nimessä homoja ja lesboja
      Luterilaisuus
      243
      1043
    Aihe