Onko tiheä pusikko pohjimmiltaan keinotekoinen?

Anonyymi

Joissain kohdissa teiden laidoilla missä oli ehkä 20 tai 40 vuotta sitten avoin maa, on nyt äärimmäisen tiheä pusikko. Onko tiheimmät pusikot pohjimmiltaan ihmisen toiminnan seurausta? Jos maa "nollautuu" metsäpalon takia, tuleva metsä on harvempi? Keskellä metsää on harvemmin niitä tiheimpiä pusikoita.

Oli miten oli, en valita. Tiheät pusikot on hyvä lisä Suomen luontoon.

Voiko sen tunnistaa satelliittikuvasta? Joko näkyvän valon RGB kameralla tai multispektrikameralla?

Onko tälle aiheelle parempi foorumi?

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Joissain kohdissa teiden laidoilla missä oli ehkä 20 tai 40 vuotta sitten avoin maa, on nyt äärimmäisen tiheä pusikko. Onko tiheimmät pusikot pohjimmiltaan ihmisen toiminnan seurausta? "

      Todennäköisesti ei ole ihmisen toiminnan seuraus. Toki jos ihminen on erikseen viljellyt lähialueelle kyseistä kasvia niin sen voisi kai luokitella ihmisen toiminnan seuraukseksi.
      Pääsääntöisesti luonto pyrkii leviämään sinne missä se pärjää. Tilasta on aina pulaa ja kilpailu on kovaa.

      Tästä syystä vieraskasveja vastaan pyritään kamppailemaan, etteivät ne vie tilaa kotoperäisiltä.

      Tšernobylin ydinvoimalan alue on hyvä esimerkki siitä kuinka luonto pyrkii käyttämään hyödyksi heti tilaisuuden uudesta alueesta.

      "Jos maa "nollautuu" metsäpalon takia, tuleva metsä on harvempi?"

      Itse asiassa se palanut maakerros on hyvin ravinnepitoista. Eli ei tule ainakaan harvempaa. Kulotus on hyvä esimerkki tästä ilmiöstä.

      "Keskellä metsää on harvemmin niitä tiheimpiä pusikoita."

      Tähän voi olla monia syitä, mutta oleellisin taitaa olla se, että puut varjostavat liikaa. Siellä on myös kamppailu ravinnosta huomattavasti pahempaa.


      Loppuihin en tiedä mitä sanoa. Itse en välitä tiheitä pusikoista muuten kuin näkö- ja/tai äänieristyksenä.

      Jos tarkoitat voiko avoimen maan viheröitymistä nähdä satelittikuvissa, niin kyllä voi. Näitä myös seurataan sateliiteilla. Kuten päinvastaista ilmiötä.

      Minusta tämä oli ihan ok paikka.

    • Anonyymi

      Metsäpalot ja ankarat myrskyt tekee myös luonnonmetsiin näitä tiheistä pusikoita nousseita metsiä, eli ei se mikään ihmisen keksimää metsän uudistumista ole.
      Pusikot, jos ne jää luonnontilaan, harvenevat hitaasti kun osa riu'uttuneista taimista kuolee pystyyn elintilataistelussa.
      150 vuoden päästä myös retkeiljät pääsisivät ihastelemaan tätä luonnonmetsää kun rytö olisi harventunut kulkukelpoiseksi lahopuista, tuulenkaadoista.

    • Sitä kai kutsutaan vesakoitumiseksi. Suomen olosuhteissa aukeat paikat ovat joko puille mahdottomia elää, kuten suot, tai sitten"keinotekoisia" ihmisen, suuren kasvissyöjän tai metsäpalon tekemiä.

      Biologi voisi vastata kysymykseen, riittääkö Suomessa luonnonniityn auki pitämiseen tai jopa muodostamiseen hirvi. Joskus oli jossain juttua, että vanhat niityt olisivat jopa mammuttien aikoinaan ylläpitämiä metsäpalon tekemän esityön jäljiltä ja että hirvet olisivat ainakin nykykannallaan liian heppoisia ylläpitämään niittyä auki ainakaan kovin pitkään.

      Historiallisesti Suomen niittyjä ovat (ihmisen lisäksi tietysti) pitäneet auki lehmät, hevoset ja lampaat, mutta monet niityt ovat sittemmin kadonneet iäksi.

      • Anonyymi

        Vesaikot syntyvät kannoista vesomalla, joutomaiden pusikoituminen on eri asia!

        Metsien luonnollinen uusiutuminen tapahtuu, myrskyjen ja metsäpalojen kautta. Eivät metsät ole ikuisesti vanhoja vaikka niitä ei ihminen hyödyntäisi.

        Jos Suomen metsät jätettäisiin risukoitumaan niin voittajia olisivat ilmeisesti kuusimetsät sillä niiden taimikot ei kelpaisi peuroille eikä hirville. Jos Suomi luopuisi myös metsäpalojen sammututksesta ja antaisi luonnon hoitaa täysin metsien uudistumisen niin lopputoksena olisi harva sekametsävaltainen puusto 200-300 vuoden prosessin jälkeen.

        Täytyy ymmärtää myös että kivikautiset asukkaat "hoitivat" metsiään, eli kulottivat niitä aika-ajoin että riistakannat lisääntyisivät ja marjojen kasvu lisääntyisi.
        Tästä on dokumentoitua tietoa esim. amerikan intiaanien tavoista ennen ja jälkeen eurooppalaisten tuloa.
        Euroopassa kotieläimien pito ja viljapeltojen kaskeaminen syrjäytti tämän ronskin kivikautisen tavan.
        Tästä karjanhoito kaskeamis "hoitomallista" on hyvä esimerkki englannin kanervanummet sun muut euroopan "luonnonniityt" .


    • Anonyymi

      Luonto kasvattaa tien reunaan, sähkö- ja rajalinjojen reunoille ja vastaaviin paikkoihin ns. reunavyöhykkeen, joka on tiheämpää ”pusikkoa” kuin takana oleva metsä mm. valoisuusolosuhteista johtuen.

      Maisemasuunnittelijat jäljittelevät tätä luonnon kehitystä suunnittelemalla uusien oleskeluniittyjen ja nurmikkokenttien laitoihin ”reunavyöhykkeen” koristepensaista ja matalammista puista, jotta avoimen tilan ja metsikön raja ei näyttäisi pitkään epäluonnolliselta ja koska siihen ajan kuluessa itsestäänkin sellainen kasvaisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1753
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1357
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1158
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1138
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      53
      987
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      966
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      954
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      870
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe