Mitä enemmän kypsyn, sitä enemmän ymmärrän filmien huonot puolet

Tämä kirjoitus on pikemminkin kaikista käsikirjoitetuista ja näytellyistä elokuvista, faktaan tai fiktioon perustuvia. Dokumentit ovat asia erikseen.

Olin joskus ennen hyvin aktiivinen leffaan menijä. Suosikkielokuvani perustui fantasian kirjasarjaan. Olin juuri siinä iässä jossa visuaaliset erikoisefektit, toiminta ja romanssi vetosi minuun.

Sitten toisaalta kyseiset elokuvat saivat minut tarttumaan niihin kirjoihin ja tutustumaan niiden hienovaraisempiin ja vivahteikkaampiin ilmaisukeinoihin. Tulin hyvin tietoiseksi elokuviin tehtyihin muutoksiin mutta ensimmäisissä elokuvissa jotka näin erot eivät olleet vielä merkittäviä.

Vuosia myöhemmin elokuvasarjaa jatkettiin ja erot alkoivat olla jo suurempaa luokkaa. Silloin olin jo hyvin tietoinen kirjojen ja elokuvien eroista ja ne alkoivat olla jo suurempia. Itse tapahtumiakin muutettiin mutta en enää kuulunut filmien varsinaiseen kohderyhmään vaikka kirjat yhä upposivatkin minuun.

Pidin enemmän kirjan hahmojen sisäisestä maailmasta, pienistä mutta suurista ajatuksista joita on hankala tulkita elokuvan ruudussa jonka aika on luonnollisesti rajoitettu. Kaipasin niihin myös fantasiasta huolimatta (jossa on omat fysiikan lakinsa) myös enemmän arkea ja realismia, sellaista johon voi samaistua tavallisena päivänä.

Halusin filmien olevan myös uskollisempia lähdemateriaalille. Nyt sarjaa jatketaan yhä mutta spoilereista päätellen käsikirjoittajien ns. "taiteellinen vapaus" on tehnyt eroista edelleen pahempia. Toiveeni on että sivuilmiönä edes osa katsojista löytää myös kirjat.

En sano etteikö hyviä elokuvia olisi edelleen mutta ainakin kirjoista tehdyt elokuvat ovat olleet viime vuosina todella huonoja. Yhtiöt jotka tekevät ne tuntuvat haluavat pikemminkin tavan lypsää kuuluisia sarjoja viimeiseen senttiin, sen sijaan että olisivat uskollisia lähdemateriaalille tai edes hahmojen olemukselle.

Tai sille että keksisivät jotakin omaa, jotakin alkuperäistä. Heille on realiteettia tärkeämpää on sarjoihin samaistettu helppo raha, ja niihin keinotekoisesti lisätty ryminä, draama ja seksi. Hiljaisuus, heikkous ja filosofia ei tunnu myyvän.

Mutta kaikki ei ole silti menetetty. Jotkut jotka ovat itsekin luovia haluavat sen sijaan turvautua "labor of love" (suom. rakkauden työ) -ajattelutapaan. He tekevät itse oman taiteenalansa luomuksia jotka perustuvat suoraan kirjoihin.

Kuvataiteessa maalatun hahmon ulkonäön ei tarvitse perustua kenenkään elävän näyttelijän ulkonäköön vaan mielikuvitukseen. Mahdollisuudet ovat siinä rajattomat.

Kirjallisuudessa voidaan lisätä tilanteita jotka olisivat mahdollisesti tapahtuneet, itse päätarinaa muuttamatta. Lisäten kauniita vivahteita jotka eivät välttämättä toimisi ruudussa.

Musiikissa ei tarvitse tyytyä vain elokuvien soundtrackeihin vaan jos on säveltäjän taipumuksia niin siitä vain.

Kaikki he voivat tehdä asioita jotka eivät kuulu elokuvien rajoitettuun aikaan, ja vetoavat useamman ikäisiin. Ei rahan vuoksi vaan siksi että rakastavat aihetta. Viime kädessä he muokkaavat kuvaa eniten.

Näin kasvoin, ymmärtäen että elokuvat eivät olekaan virheettömiä. Mainokset eivät tosin sellaista kerro, tai tekijöiden motiiveja.

⸻ ♫✧♫ ⸻

♫ Moonlight Haze — The Dangerous Art of Overthinking:
https://open.spotify.com/track/48Jv9AwKPtlzuHdsrwxQAz?si=2f9b1da064684a65

3

252

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yleensä ne elokuvat ovat huonoja, joissa jo alussa pystyy päättelemään miten juoni etenee. Pitkäpiimäisimpiä ovat tietysti kirjafilmatisoinnit. Kun katsoo elokuvia, joissa juoni pitää koko ajan otteessaan aika kuluu nopeasti ja lopulta katsoja astuu ulos elokuvateatterista kuin erilaiseen maailmaan.

    • Anonyymi

      Kirja ja elokuva ovat formaatteina niin erilaisia että niiden sovittaminen toisikseen on erittäin vaativaa, joskus mahdotonta. Danten Jumalainen näytelmä olisi loistava idea elokuvaksi, kukaan ei ole uskaltanut. Kumma kun raamattua on silti uskallettu?!
      Tarua sormusten herrasta on paikion tuskallista katsoa sen actionmovie osien takia. Kaikkea on paisuteltu liikaa.
      Olisiko joitain suht onnistuneita kirjan filmatisointeja?
      Maa on syntinen laulu.
      Space odyssey 2001
      Stalker
      Passion of the Christ
      Psycho
      Hitto kun on lyhyt lista.

    • Anonyymi

      Se ei oo terveellistä tuollainen kasvava kypsyminen, sitä ahdistustaan kannattaisi aina välillä yrittää jotenkin purkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      132
      3033
    2. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      7
      1590
    3. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      221
      1345
    4. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      70
      1191
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1171
    6. 37
      1041
    7. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      1022
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      133
      977
    9. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      954
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      36
      887
    Aihe