Mitä enemmän kypsyn, sitä enemmän ymmärrän filmien huonot puolet

Tämä kirjoitus on pikemminkin kaikista käsikirjoitetuista ja näytellyistä elokuvista, faktaan tai fiktioon perustuvia. Dokumentit ovat asia erikseen.

Olin joskus ennen hyvin aktiivinen leffaan menijä. Suosikkielokuvani perustui fantasian kirjasarjaan. Olin juuri siinä iässä jossa visuaaliset erikoisefektit, toiminta ja romanssi vetosi minuun.

Sitten toisaalta kyseiset elokuvat saivat minut tarttumaan niihin kirjoihin ja tutustumaan niiden hienovaraisempiin ja vivahteikkaampiin ilmaisukeinoihin. Tulin hyvin tietoiseksi elokuviin tehtyihin muutoksiin mutta ensimmäisissä elokuvissa jotka näin erot eivät olleet vielä merkittäviä.

Vuosia myöhemmin elokuvasarjaa jatkettiin ja erot alkoivat olla jo suurempaa luokkaa. Silloin olin jo hyvin tietoinen kirjojen ja elokuvien eroista ja ne alkoivat olla jo suurempia. Itse tapahtumiakin muutettiin mutta en enää kuulunut filmien varsinaiseen kohderyhmään vaikka kirjat yhä upposivatkin minuun.

Pidin enemmän kirjan hahmojen sisäisestä maailmasta, pienistä mutta suurista ajatuksista joita on hankala tulkita elokuvan ruudussa jonka aika on luonnollisesti rajoitettu. Kaipasin niihin myös fantasiasta huolimatta (jossa on omat fysiikan lakinsa) myös enemmän arkea ja realismia, sellaista johon voi samaistua tavallisena päivänä.

Halusin filmien olevan myös uskollisempia lähdemateriaalille. Nyt sarjaa jatketaan yhä mutta spoilereista päätellen käsikirjoittajien ns. "taiteellinen vapaus" on tehnyt eroista edelleen pahempia. Toiveeni on että sivuilmiönä edes osa katsojista löytää myös kirjat.

En sano etteikö hyviä elokuvia olisi edelleen mutta ainakin kirjoista tehdyt elokuvat ovat olleet viime vuosina todella huonoja. Yhtiöt jotka tekevät ne tuntuvat haluavat pikemminkin tavan lypsää kuuluisia sarjoja viimeiseen senttiin, sen sijaan että olisivat uskollisia lähdemateriaalille tai edes hahmojen olemukselle.

Tai sille että keksisivät jotakin omaa, jotakin alkuperäistä. Heille on realiteettia tärkeämpää on sarjoihin samaistettu helppo raha, ja niihin keinotekoisesti lisätty ryminä, draama ja seksi. Hiljaisuus, heikkous ja filosofia ei tunnu myyvän.

Mutta kaikki ei ole silti menetetty. Jotkut jotka ovat itsekin luovia haluavat sen sijaan turvautua "labor of love" (suom. rakkauden työ) -ajattelutapaan. He tekevät itse oman taiteenalansa luomuksia jotka perustuvat suoraan kirjoihin.

Kuvataiteessa maalatun hahmon ulkonäön ei tarvitse perustua kenenkään elävän näyttelijän ulkonäköön vaan mielikuvitukseen. Mahdollisuudet ovat siinä rajattomat.

Kirjallisuudessa voidaan lisätä tilanteita jotka olisivat mahdollisesti tapahtuneet, itse päätarinaa muuttamatta. Lisäten kauniita vivahteita jotka eivät välttämättä toimisi ruudussa.

Musiikissa ei tarvitse tyytyä vain elokuvien soundtrackeihin vaan jos on säveltäjän taipumuksia niin siitä vain.

Kaikki he voivat tehdä asioita jotka eivät kuulu elokuvien rajoitettuun aikaan, ja vetoavat useamman ikäisiin. Ei rahan vuoksi vaan siksi että rakastavat aihetta. Viime kädessä he muokkaavat kuvaa eniten.

Näin kasvoin, ymmärtäen että elokuvat eivät olekaan virheettömiä. Mainokset eivät tosin sellaista kerro, tai tekijöiden motiiveja.

⸻ ♫✧♫ ⸻

♫ Moonlight Haze — The Dangerous Art of Overthinking:
https://open.spotify.com/track/48Jv9AwKPtlzuHdsrwxQAz?si=2f9b1da064684a65

3

167

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yleensä ne elokuvat ovat huonoja, joissa jo alussa pystyy päättelemään miten juoni etenee. Pitkäpiimäisimpiä ovat tietysti kirjafilmatisoinnit. Kun katsoo elokuvia, joissa juoni pitää koko ajan otteessaan aika kuluu nopeasti ja lopulta katsoja astuu ulos elokuvateatterista kuin erilaiseen maailmaan.

    • Anonyymi

      Kirja ja elokuva ovat formaatteina niin erilaisia että niiden sovittaminen toisikseen on erittäin vaativaa, joskus mahdotonta. Danten Jumalainen näytelmä olisi loistava idea elokuvaksi, kukaan ei ole uskaltanut. Kumma kun raamattua on silti uskallettu?!
      Tarua sormusten herrasta on paikion tuskallista katsoa sen actionmovie osien takia. Kaikkea on paisuteltu liikaa.
      Olisiko joitain suht onnistuneita kirjan filmatisointeja?
      Maa on syntinen laulu.
      Space odyssey 2001
      Stalker
      Passion of the Christ
      Psycho
      Hitto kun on lyhyt lista.

    • Anonyymi

      Se ei oo terveellistä tuollainen kasvava kypsyminen, sitä ahdistustaan kannattaisi aina välillä yrittää jotenkin purkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      243
      2111
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      80
      1817
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      72
      1529
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      109
      1245
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1150
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1115
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1044
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      970
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe