Sähkömarkkinat ennakoivat Olkiluoto 3:n ongelmien jatkumista

Anonyymi

"Olkiluoto 3 ei välttämättä pelasta suomalaisia valtavilta sähkölaskuilta, sillä markkinat hinnoittelevat todennäköisesti jo laitoksen viivästymistä. Sähkön hinta putoaa vasta huhtikuussa – eikä se silti ole halpaa, kertovat futuurit.

Elokuussa nähdyt sähkön hinnat ovat vasta alkua. Hinnat kapuavat huippuunsa vuoden viimeisinä viikkoina ja alkavat laskea selvästi vasta huhtikuun tienoilla.

Tämän vuoden lokakuusta ensi vuoden maaliskuuhun sähkön keskimääräinen arvonlisäverollinen hinta liikkuu noin 40–50 sentissä kilowattitunnilta. Huippukulutuksen aikaan, eli arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunteina, hinta on todennäköisesti selvästi tätä korkeampi.

Ennuste perustuu Nasdaqin ylläpitämässä raaka-ainepörssissä käytävään futuurikauppaan. Näillä johdannaismarkkinoilla myydään sähköä, joka toimitetaan joskus tulevaisuudessa. Futuurit ovat siis hintoja, joilla suuret sähkön myyjät ja ostajat sopivat kaupat etukäteen.

Nämä hinnat vaikuttavat suoraan kuluttajiin, sillä sähköä myyvät yhtiöt hankkivat tyypillisesti määräaikaisilla sopimuksilla kauppaamansa sähkön ennakkoon.

”Futuurit kertovat, millä hinnalla markkinatoimijat ovat valmiita suojaamaan sähkön hankintaa ja myymään sähköä. Tällä hetkellä markkinatilanne on erittäin volatiili, ja hinnat saattavat muuttua huomattavastikin vain muutamissa päivissä”, sanoo Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä .

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen on määrä aloittaa toimintansa täydellä teholla joulukuun alkupuolella. Voimalan on toivottu lievittävän sähkön hinnan nousua. Futuurihintoihin tämä toivo ei ainakaan loppuvuodesta heijastu, vaan johdannaiskaupat povaavat hintojen nousukiidon jatkuvan.

Hinnoitellaanko markkinoilla siis epävarmuutta Olkiluodon käynnistymisaikataulusta?

”Tämä epävarmuus on Suomen kannalta keskeinen, ja on todennäköistä, että markkina hinnoittelee myös sitä”, Heikkilä sanoo.

Muita hinnanmuodostukseen vaikuttavia epävarmuustekijöitä ovat maakaasun ja fossiilisten polttoaineiden hinta ja saatavuus sekä Pohjoismaiden vesitilanne.

Johdannaiskaupan perusteella sähkön hinta alkaa pudota vasta vuoden toisella neljänneksellä. Aiempiin vuosiin verrattuna sähkö ei silti tule olemaan halpaa, vaan sähkön keskimääräinen arvonlisäverollinen hinta on noin 18–19 senttiä kilowattitunnilta."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/0774d8bf-30e0-4760-9d6d-82cc6f98e82c

2

73

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Olkiluoto 3:n on seisoksissa vielä 27.8 klo 00:00 johon toimintasuunnitelma loppuu.

  • Anonyymi

   Voihan ne markkinat ennakoida mitä vaan, mutta ei niillä tietoa ole. Esim. helmikuussa "markkinat" ennakoivat, ettei mitään hyökkäystä Ukrainaa vastaan tule.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Antti Hulkon taidot eivät riittäneet

   Hesarin juttua Hanoi Rocksin konsertista: "Rockbiiseissä hänen ikuinen tapansa venyttää kieliä hieman summittaisesti tuo vain hyvää punkmaista rosoa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   92
   3821
  2. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

   liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
   Maailman menoa
   234
   2626
  3. Millainen on liian erikoinen nainen?

   Kysymys otsikossa. Mikä aiheuttaa sen, ettei kelpaisi kumppaniksi.
   Ikävä
   69
   1756
  4. Ymmärtääkö kaikki , että ydinsota on seuraava vaihe.

   Näin.. Ei ole mitään " Ukrainan sotaa " , jonka voisi rajata vain tuonne maantieteelliselle alueelle. Tähän sotaan ei tulla myöskään saamaan mitään
   Maailman menoa
   242
   1695
  5. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

   Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
   Kotimaiset julkkisjuorut
   4
   1399
  6. Ajattelen sua joka ainoa päivä

   kaikesta huolimatta, kaikesta sattuneesta huolimatta. Minua tietyllä tavalla pelottaa nähdä sua, koska ei olla tavattu pitkästä aikaa enkä tiedä laink
   Tunteet
   28
   1257
  7. Voiko kirjoituksen perusteella rakastua?

   Haluaisin tietää mitä mietitte, voiko toiseen rakastua pelkän kirjoitustavan perusteella? Tietämättä toisen ulkonäköä?
   Ikävä
   101
   1249
  8. Kun viimeksi näin sinut nainen

   Näytti vartalosi taas yhtä kuumottavalta kuin kaikilla muilla kerroilla kun olemme olleet tekemisissä. Oletko valmis tapaamaan siinä paikassa?
   Ikävä
   34
   1244
  9. Annathan vielä kerran anteeksi?

   Saisin rauhan. Tunnen liian vahvasti eri tunteita ja en osaa hillitä niitä tietyssä mielentilassa. Kyllä varmaan tiedät. Ei se silti tietenkään oikeut
   Ikävä
   61
   1129
  Aihe