Kommunistinen Kiina on 2000-luvun "neljäs valtakunta"

Manner-Kiina on omille kansalaisilleen orwelilainen dystopia, jossa yksityisyyttä ei ole ja kaikkea valvotaan kaien aikaa. Demokratioiden tilaa arvioiva ja mittaava Freedom House luokittelee Kiinan "ei vapaaksi", mikä onhuonoin arvosana järjestön asteikolla. Kiinassa ei ole minkäänlaista lehdistön vapautta ja kaikki media (myös some) on valtion tiukassa valvonnassa. Vääristä mielipiteistä rangaistaan.

Kiinan ihmisoikeustilanne on heikentynyt koko 2000-luvun paitsi teknisen kehityksen ansiosta (digivalvonta powered by Huawei) myös poliittisten päätösten takia. Arabikevään pelästyttämä Xi on yhä itsevaltaisempi johtaja. Tosin kommunistisessa Kiinassa ei ole KOSKAAN ollut minkäänlaisia poliittisia vapauksia. Ihmisoikeusrikkomuksia esiin nostaneita juristeja vainotaan, heidän toimilupiaan perutaan ja heitä "katoaa".

Kiina ei julkista tuomioita, mutta Amnesty Internationalin mukaan Kiinassa annettiin vuonna 2008 vähintään 7 000 kuolemantuomiota ja 1 700 toimeenpantiin. On useita viitteitä siitä, että virallisten kuolemantuomioiden lisäksi vankeja kuolee myös "vahingossa" kidutusten seurauksena., Kidutus on Kiinan vankiloissa rutiininomaista ja erityisesti niiden kohteena ovat etniset vähemmistöt (uiguurit, tiibettiläiset) ja toisinajattelijat.

Virallisen sortokoneiston lisäksi Kiinan yhteiskuntaa vaivaa kaikkialle levinnyt korruptio, mikä liittyy väistämättä autoritäärisiin järjestelmiin, jossa hallinnon epäkohtien esille nostaminen voidaan tuomita "rikokseksi valtiota vastaan". Siitä ei ole varmuutta onko Kiinassa yleiset elinryöstöt osa virallisen hallinnon toimintaa vai perustuvaktko nekin korruptioon. Kiina ryöstää todistetusti elimiä etupäässä mielipidevangeilta ja sen on arvioitu olevan miljardin dollarin arvoista liiketoimintaa.

Kiina on korruptoitunut, moraaliton tyrannia ja todellinen "pahan valtakunta". Länsimaiden tulee kiireesti vähentää riippuvuuttaa dikatuurisesta Kiinasta. Venäjä osoitti hyökkäyksellään Ukrainaan, että autoritääriset valtion ja niiden johtajat voivat toimia järjesttömästi ja arvaamattomasti eikä molemminpuolinen taloudellinen riippuvuus ole tae millekään.

16

83

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ja? Mitä ehdotat toimenpiteiksi?

   • Saksa laatii Kiina-strategiaa, jolla vähennetään strategista riippuvuutta Kiinasta. Tämän pitäisi olla EU-tason hanke. Strategisesti merkittävää tuotantoa pitää siirtää muualle. Huawein boikotti on hyvä askel oikeaan suuntaan, mutta aivan liian vaatimaton.


   • Kilgore.Trout kirjoitti:

    Saksa laatii Kiina-strategiaa, jolla vähennetään strategista riippuvuutta Kiinasta. Tämän pitäisi olla EU-tason hanke. Strategisesti merkittävää tuotantoa pitää siirtää muualle. Huawein boikotti on hyvä askel oikeaan suuntaan, mutta aivan liian vaatimaton.

    Koko ajanhan sieltä siirretään länsituotantoa luotettavaan Vietnamiin. Tai Vietmaniin, kuten eräs perheystävä ammoin maan nimen lausui lasna ollessani.


  • Anonyymi

   JOS Raamatun teksteihin on uskominen. Niin eipä turhaan ilmestyskirjan petoa nimitetä lohikäärmeeksi.

   Mikäs maa se olikaan jolle lohikäärme on tärkeä symboli, ja muutenkin täyttää ilmestyskirjan pedon mitat?

  • Anonyymi

   Tuotahan poliitikot puuhaa suurella innolla tännekin.

   • Tuo on naurettavaa.


   • Näen paljonkin eroa siinä, valvotaanko meitä omasta tahdostamme ja helposti vaihdettavan demokraattisen hallinnon toimesta vai valvooko meitä tyrannia, jota itseään kukaan ei valvo ja jota ei voi vaihtaa parempaan hallintoon kuin uhraamalla massoittain ihmishenkiä.


  • Esimerkiksi tyrannioita ihaileva ja niitä kirjoituksissaan jatkuvasti ylistävä Luoma väittää, että demokratia olisi vain "läntistä hapatusta", jota kiinalaiset eivät halua soveltaa. Totuus on se, että manner-kiinalaisilta ei ole kysytty, mutta Taiwanissa demokratia voi hyvin ja Taiwan on esimerkiksi democracy index -vertailun mukaan Aasian demokraattisin maa. Demokratia toimii Taiwanissa paremmin kuin Etelä-Koreassa tai Japanissa.

   Taiwan on Manner-Kiinan kommunistijohtajille piikki lihassa juuri toimivan demokratiansa takia. Siksi se haluaa vallata Taiwanin ja alistaa sen samaan hirmuvaltaan, jonka alla muukin Kiina joutuu elämään. Kommunistinen Kiina puhuu Taiwanin "palauttamisesta" tai "liittämisestä takaisin", mutta todellisuudessa Taiwan ei koskaan ole ollut kommunistisen Kiinan osa.

   • Kiinaa ja Venäjää yhdistää juuri nyt demokratian inhottava piikki kummankin lihassa. Se pistää todella kipeästi.


   • Repe_RuutikaIlo kirjoitti:

    Kiinaa ja Venäjää yhdistää juuri nyt demokratian inhottava piikki kummankin lihassa. Se pistää todella kipeästi.

    Taiwan on huono esimerkki siitä, että kiinalaisetkin viihtyvät oikein hyvin demokratiassa. Samoin kuin Valko-Venäjän demokratia-liike oli varmasti yksi tekijä Putinin päätöksessä hyökätä Ukrainaan. "Värivallankumous" Valko-Venäjällä olisi luonut kaksi demokratiaan pyrkivää slaavilaista valtiota Venäjän länsirajalle ja se olisi ollut liikaa. Nythän Valko-Venäjä on käytännössä täysin Venäjän satelliittivaltio. Aivan kuten DDR oli aikanaan Neuvostoliitolle.


   • Mitähän muuten Ilkalle on tapahtunut? Hän ei ole tehnyt päivänpolttavia avauksiaan ainakaan viikkoon, tai en ainakaan ole niitä nähnyt. Liekö kilpailuttamassa puolueita ehdokkuudestaan? 😉


   • Kilgore.Trout kirjoitti:

    Taiwan on huono esimerkki siitä, että kiinalaisetkin viihtyvät oikein hyvin demokratiassa. Samoin kuin Valko-Venäjän demokratia-liike oli varmasti yksi tekijä Putinin päätöksessä hyökätä Ukrainaan. "Värivallankumous" Valko-Venäjällä olisi luonut kaksi demokratiaan pyrkivää slaavilaista valtiota Venäjän länsirajalle ja se olisi ollut liikaa. Nythän Valko-Venäjä on käytännössä täysin Venäjän satelliittivaltio. Aivan kuten DDR oli aikanaan Neuvostoliitolle.

    Puolallakin oli enemmän vapauksia kuin Itä-Saksalla, minkä toki maantiede selittää hyvin.


   • Repe_RuutikaIlo kirjoitti:

    Mitähän muuten Ilkalle on tapahtunut? Hän ei ole tehnyt päivänpolttavia avauksiaan ainakaan viikkoon, tai en ainakaan ole niitä nähnyt. Liekö kilpailuttamassa puolueita ehdokkuudestaan? 😉

    Enemmän kiinnostaa, mitähän Ilkalle on aikanaan tapahtunut että hänestä on tullut diktaattorien ja veristen kansalaisiaan sortavien tyrannioiden vankkumaton ihailija. Tuollainen "vahvojien johtajien" kaipuu ei selity vain sillä että on elänyt parhaat vuotensa suomettuneessa Kekkosen johtamassa Suomessa.


   • Kilgore.Trout kirjoitti:

    Enemmän kiinnostaa, mitähän Ilkalle on aikanaan tapahtunut että hänestä on tullut diktaattorien ja veristen kansalaisiaan sortavien tyrannioiden vankkumaton ihailija. Tuollainen "vahvojien johtajien" kaipuu ei selity vain sillä että on elänyt parhaat vuotensa suomettuneessa Kekkosen johtamassa Suomessa.

    Tuohon emme saane vastausta, mutta Ilkan bannaaminen palstalta on täysin mahdollista. Nimimerkkiä on tosin helppo versioida uusiksi, ellei hän ole jo käyttänyt kaikkia variaatioita...


  • Juuri ilmestynyt YK:n ihmisoikusraportti kertoo karua kieltä Kiinan barbaarisesta sorrosta omia kansalaisiaan kohtaan:

   "Raportin mukaan väitteet (Xinjiangin alueen) pidätyskeskuksissa tapahtuvista toistuvista kidutuksista, pakotetuista lääketieteellisistä toimenpiteistä sekä yksittäisistä seksuaaliväkivaltatapauksista ovat uskottavia."

   https://yle.fi/uutiset/3-12603422
   https://www.ohchr.org/sites/default/files/documents/countries/2022-08-31/22-08-31-final-assesment.pdf

   Tämä raportti koskee uiguureita, mutta vaikka kommunistinen Kiina kohdistaa sortotoimia ja ihmisoikusrikkomuksia erityisesti etnisiin vähemmistöihin ei yksikään kiinalainen ole turvassa hallinnon mielivallalta ja sorrolta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Antti Hulkon taidot eivät riittäneet

   Hesarin juttua Hanoi Rocksin konsertista: "Rockbiiseissä hänen ikuinen tapansa venyttää kieliä hieman summittaisesti tuo vain hyvää punkmaista rosoa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   96
   4011
  2. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

   liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
   Maailman menoa
   242
   2802
  3. Millainen on liian erikoinen nainen?

   Kysymys otsikossa. Mikä aiheuttaa sen, ettei kelpaisi kumppaniksi.
   Ikävä
   71
   1819
  4. Ymmärtääkö kaikki , että ydinsota on seuraava vaihe.

   Näin.. Ei ole mitään " Ukrainan sotaa " , jonka voisi rajata vain tuonne maantieteelliselle alueelle. Tähän sotaan ei tulla myöskään saamaan mitään
   Maailman menoa
   242
   1723
  5. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

   Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
   Kotimaiset julkkisjuorut
   4
   1509
  6. Ajattelen sua joka ainoa päivä

   kaikesta huolimatta, kaikesta sattuneesta huolimatta. Minua tietyllä tavalla pelottaa nähdä sua, koska ei olla tavattu pitkästä aikaa enkä tiedä laink
   Tunteet
   28
   1296
  7. Kun viimeksi näin sinut nainen

   Näytti vartalosi taas yhtä kuumottavalta kuin kaikilla muilla kerroilla kun olemme olleet tekemisissä. Oletko valmis tapaamaan siinä paikassa?
   Ikävä
   36
   1293
  8. Voiko kirjoituksen perusteella rakastua?

   Haluaisin tietää mitä mietitte, voiko toiseen rakastua pelkän kirjoitustavan perusteella? Tietämättä toisen ulkonäköä?
   Ikävä
   101
   1258
  9. Annathan vielä kerran anteeksi?

   Saisin rauhan. Tunnen liian vahvasti eri tunteita ja en osaa hillitä niitä tietyssä mielentilassa. Kyllä varmaan tiedät. Ei se silti tietenkään oikeut
   Ikävä
   62
   1159
  Aihe