Toimiiko Lintilä sähkönmyyjien puolesta nostaen sähköyhtiöiden voittoja?

Anonyymi

Laskelma tyrmää Mika Lintilän puheet sähkön hinnasta – tutkija: "Ministeriö on irtaantunut todellisuudesta"

https://www.iltalehti.fi/talous/a/e2986c64-5a7a-44e5-9c4d-fbb08beb0d78

"Aalto-yliopiston tutkijat: Suomalaiset maksoivat sähköstään 210 miljoonaa euroa ”liikaa” heinä–elokuussa."

Kepulainen kaverikapitalisti lobbaamassa eminkeinoelämää, tällä kertaa sähköyhtiöiden omistajia. Kalliiksi tulee kansalle, kuten tuli myös Business Finlandin, MaRan ja Tapahtumateollisuuden koronatukeminen.

29

198

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Eikö kukaan oo vieläkään huomannu että lintilä on yrittäjien ja oaskkeenomistajien pää ääni!! Sehän nähtiin jo korona rajoitusten aikana.

   • Anonyymi

    Näköjään.


   • Anonyymi

    Sipilän, Orpon, Soinin ja Lintilän porvarihallitus Fortumin Uniperkauppojen hyväksyjä, kuinka ollakaan. Taseet töihin joo joo.


   • Anonyymi

    Kuinkas muutenkaan, Lintilä myös Fortumin Uniper-kauppojen hyväksyjä Sipilän porvarihallituksessa.


  • Anonyymi

   Kepu pettää aina.

  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Järkyttävää.


  • Anonyymi

   Erään bensanmyyjän liikevoitto oli kolminkertaistunut juuri . Sähköyhtiöillä rahat taitaa mennä uniperiin .

  • Anonyymi

   Taloustutkimuksen hallituksen puheenjohtaja ja omistaja kokoomusmoguli Eero Lehti pitää Fortumin tilannetta lohduttomana. Uniper-kauppoja hän luonnehtii jättmäiseksi virheeksi, joka vertautuu sotakorvauksiin.

   Mittaluokka on se, että tämä on suomen taloushistorian suurin moka. Sotakorvauksiin vertautuva, Lehden mukaan Uniperiin menevät tuet nousevat 15-16 prosenttiin valtion budjetista, mikä vastasi sotakorvausten suhteellista osuutta aikanaan.

   Lehti pitää Fortumin tilannetta niin pahana, ettei osaa suoraa sanoa, millä yhtiö ja sitä kautta Suomen valtio pääsisi eteenpäin. Lehti kuitenkin sanoo, että vastuu kohdistuu muun muassa Fortumin entiseen toimitusjohtajaan Pekka Lundmarkiin, hallituksen entiseen puheenjohtajaan Sari Baldaufiin ja myös nykyiseen toimitusjohtajaan Markus Rauramoon, joka toimi aiemmin yhtiön talousjohtajana.

   Toimitusjohtajan olisi lähdettävä ja hallituksen puheenjohtajan, joka myönsi toimitusjohtajalle kannustepalkkion, Lehti vaatii.

   Valtionyhtiö Fortumin kustannukset Uniperista voivat kohota Lehden mukaan 15-20 miljardiin, kun esimerkiksi kuuluisat Soneran UMTS-kaupat aiheuttivat yli neljän miljardin tappiot.

   Ministerit eivät voi Lehden mukaan mennä operatiivisen johdon taakse ja väistää vastuutaan. Hän teroittaa, että pohjimmiltaan Fortumissa on tehty strategisia virheitä.

   Ministerit menevät operatiivisen kynnyksen taakse, kun strategia tuhoaa yhtiön.

   Kun Fortum oli hankkimassa itseään 16 kertaa suurempaa yhtiötä, niin jokainen järkevä yritysjohtaja miettii, onko järkeä, Lehti muistuttaa.

   Lehden mukaan Suomen omistajaohjauksessa on valuvika, kun ministeri vuorollaan vastaa valtioenemmistöisistä yhtiöistä. Lehti harkitsisi mallia, jossa valtionyhtiöiden hallinnointi olisi selkeästi keskitetty esimerkiksi kansliapäällikkötasoiselle korkealle virkamiehelle jatkuvuuden ja osaamisen takaamiseksi.

   Saksa vei Suomea kuin litran mittaa, Lehti arvioi neuvotteluja, jotka käytiin Suomen, Saksan ja Fortumin kesken.

   Niin Sipilän porvarihallitus siis Sipilä, Orpo, Soini ja Lintilä hyväksyivät Fortumin Uniper-kaupat jossa Green Dealin alkaessa ostettiin julmetusti fossiilista energiaa Saksasta.

   • Anonyymi

    Warum Uniper?
    Sirpa Paateron kirjallinen kysymys, syyskuussa 2017:

    Miten hallitus ja omistajaohjausministeri suhtautuvat valtion energiayhtiö Fortumin Uniper-kauppaan, millä tavoin voidaan perustella Fortumin näin laajamittainen sijoittaminen fossiiliseen energiatuotantoon ja onko ainoa peruste osinkotuottojen maksimointi? [painotukset VH:n]

    *

    "Elinkeinoministeri Mika Lintilän vastaus, 23. pv lokakuuta 2017:

    Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

    Fortum on pitkään toiminut haastavassa markkinaympäristössä, jossa laskeneet sähkönhinnat ovat painaneet perinteisen sähköntuotannon kannattavuutta. Turvatakseen pitkäaikaisen kilpailukykynsä Fortum on hakenut strategiallaan kasvua perustuen neljään kasvualueeseen, jotka ovat:

    (1) tuottavuuden ja toimialan rakenteiden uudistaminen;

    (2) kestävien ratkaisujen tarjoaminen kaupungeille;

    (3) kasvu aurinko- ja tuulivoimassa

    (4) uusien energialiiketoimintojen luominen.

    Strategiaa toteutetaan kahdessa vaiheessa. Fortumin tavoitteena strategian ensimmäisessä vaiheessa on maksimoida kassavirta uudelleeninvestoinneilla. Tavoite on tarkoitus saavuttaa osallistumalla sähköntuotannon konsolidaatioon [consolidation: vakauttaminen, lujittaminen, vh] Euroopassa ja kehittää kestäviä ratkaisuja kaupungeille.

    Ensimmäisen vaiheen investoinneille yhtiö asetti vaatimukseksi olemassa olevan kassavirran, liiketoiminnan Fortumin ydinosaamisalueilla sähköntuotannossa ja sijainnin maantieteellisesti lähellä nykyisiä kotimarkkinoita. Uniper täyttää nämä sijoituskriteerit ja toteuttaa näiltä osin hyvin Fortumin strategian tavoitteita. Fortumin strategian mukaan ensimmäisen vaiheen muodostama kassavirta käytetään osinkopolitiikan toteuttamiseen sekä pitkäaikaisen kilpailukyvyn turvaaviin investointeihin. Näitä investointeja ovat mm. sijoitukset uusiutuvaan energiaan, uusiin kuluttajaratkaisuihin ja uusien energiaratkaisujen kehittämiseen. Uniper tuottaa hyvää kassavirtaa ja osinkoa. Fortumin osakkeenomistajan kannalta kauppa tukisi Fortumin osingonmaksukykyä sekä investointikykyä strategian toisen vaiheen toteutuksessa ja siten pitkän aikavälin kilpailukykyä.

    Fortumin visio For a cleaner world tai strategia ei muutu Uniper-kaupan myötä. Kauppa ei siis ole ristiriidassa yhtiön strategian kanssa, vaan sen tuottaman kassavirran on tarkoitus osaltaan mahdollistaa strategian toisen vaiheen vaatimat investoinnit."

    Helsingissä 23.10.2017

    Elinkeinoministeri Mika Lintilä

    Lähde/linkki:

    Eduskunnan sivustot: KKV_400+2017.pdf (eduskunta.fi)


   • Anonyymi

    Juuri noin, mutta kukaan ei ota vastuuta eikä eroa. Jos kännimarin tajuaisi, että kymmenen euroa on täysin eri asia, kuin kymmenen MILJARDIA euroa, tajuaisiko sitten erota?? Lahnademarilehmä Tuppurainen oli kännimariinin valtuuttama "neuvottelija" (muistakaa tämä), lahna, jonka sanavarastoon kuuluu ainoastaan "kyllä me maksetaan". Tämä vitun hallitus on tuhonnut maan vain vajaassa neljässä vuodessa!


  • Anonyymi

   Lintilä on puhunut "sotahinnoista" ja manannut hintojen nousua heti Venäjän hyökkäyksestä lähtien. Kun ministerin velvollisuus olisi rauhoittaa tilannetta, vaatia kaikilta osapuolilta vastuuta jne, niin Lintilä YLLYTTÄÄ kauppoja nostamaan hintoja ja käytännössä yllyttää myös työntekijöitä kovempiin palkkavaatimuksiin.

   Lintilä on vastuuton k*sipää.
   Eikä unohdeta sitä, että hän oli omistajaohjausministeri, kun Fortumin Uniper-seikkailu alkoi Sipilän hallituksen aikana.

   • Anonyymi

    Venäjän desantti.


   • Anonyymi

    Myös ruuan hinnannousulle se ennusti n 10 kertaa suuremman lukeman kuin tutkijat


   • Anonyymi

    Siathan vetoaa joka paikassa sotaan. Euroopassa alkaa rytinät, kun kylmenee. Kyllä alkaa kelpaan Venäjän kaasu. Eilen uutisoitiin suuri selitys: "ei anneta Putinille kivaa, sen takia rahotetaan Fortumia". Vittu mitä idiootteja selityksiä. Putinia ei hevon persettä kiinnosta Fortum vaan se ydin on euroopassa. Tätä nämä helvetin tyhmät tunarit täällä ei edelleenkään tajua. Jos joku, niin Putin suorastaan nauraa räkättää nyt.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäjän desantti.

    Lintilän edeltäjä kepu oli lähinnä huolissaan sähköyhtiöiden riittävistä tuotoista


  • Anonyymi

   Milloin tajuttiin että uniper on iso psska housussa? Sotakorvauksia suurempi menetys.

   Ministeri puolustautui kertomalla että oli kuullut vuosia valmistelussa olleesta kaupasta 15 min ennen julkistamista. Oli kuitenkin antanut hyväksynnän perehdyttyään julkistamisen jälkeen asiaan huolellisesti. Mitä merkitystä siis oli 15 minuutilla? Ehkäpä oli siirtänyt koko salkun fortumiin 16 minuuttia ennen julkistamista.

   Psska pöksyissä lienee tullut ilmi viimeistään siinä vaiheessa kun toimet ja puheet tähtäsivät vain ja ainoastaan sähköntuotannon kannattavuuden merkittävään kohottamiseen. Aiemmin elinkeinoelämän edusmiehet olivat saanet palkkansa sen perusteella paljonko valittivat sähkön hinnasta.

   Keväällä 2021 meuhkattiin vielä jostain turpeen verotuesta jonka hyöty voimalaitoksille oli 10 000 euroa eli käytännössä nolla tai negatiivinen imagon vuoksi. Turpeentuottajille vaikutus nolla. Mutta hallitus oli silti pari viikkoa kyvyttömässä tilassa ja uhkasi kaatua. Turpeen kriisivarastot puhallettiin pikaisesti tyhjäksi.

   2021 piti tulla voimaan energiaviraston älyverkkotyöryhmän esittämä kuormanohjauksen kielto. Eli verkkoyhtiöt eivät enää ohjaa asiakkaiden kuormia alas huippukulutuksen aikana, eivät ohjaa yösähköä. Älyverkkotyöryhmä siis esitti vähäisenkin älyn poistoa verkosta.
   Ehkei älyttömyydessään edennyt laiksi asti? Merkittävä määrä kysyntäjoustoa poistui.

   Syksyllä 2021 oli varmaa tietoa talven aikana korkealle nousevista hinnoista ja pulaan joutuisivat ne onnettomat joilla vielä olisi pörssisähköön perustuva sopimus. Heitä sanottiin olevan 8%
   En löytänyt viimeisintä tietoa pörssisähkön suosiosta. Pörssisähkön käyttäjät ovat merkittävin ja käytännössä ainoa jousto sähköverkossa. Ministeri kertoi että mitään tukea ei ole tulossa, sosiaaliturvajärjestelmän toimeentulotuki on riittävä. Sähkömarkkinat sanottiin tasaantuvan alkukevään aikana.

   Kevät 2022 kerrotaan että sähkö riittää kaikille.

   Kesäkuussa 2022 päättyi sähköverkon tehoreservin sopimukset, eikä uusia oltu tehty. Kilpailutus alkaa, uudet sopimukset tullevat alkutalvella voimaan, jos joku tarjoutuu reserviksi. Vastaavaa tilannetta ei oltu koettu, verkossa ei ole joustoa eikä reserviä, tuotanto pidetään tarkoituksella lähellä kysyntää. Hinnat alkavat nousta reippaasti loppukesällä.

   Ministeri sanoo että hiilivoimala olisi hyvä käynnistää.
   Ministeri sanoo että eu kieltää hiilivoimalan käynnistämisen.
   Ministeri sanoo että hiilivoima ei laskisi hintaa.
   Ministeri sanoo että reservi täytyy säästää käynnistettäväksi yllättävien tilanteiden varalle.
   Ministeri ei sano että reservissä ei nyt ole mitään yllättävien tilanteiden varalle.

   Kaikelle kansalle selviää uniper kuvio.
   Ministeri sanoo että jos joku olisi arvannut kaasun hinnannousun niin eläisi nyt leveästi.

   Elokuussa pidetään info jossa kerrotaan että sitten lokakuussa annetaan ilmaisia energiansäästövinkkejä.

   Aaltoyliopisto laskee että yksi hiilivoimala olisi laskenut sähkön hintaa 200 miljoonan edestä heinä-elokuussa. Ministeriön mainitaan elävän omassa todellisuudessaan.
   Professori kritisoi kysyntäjouston unohtamista.

   Eräs perjantai:Hinnat nousevat huippuun.
   Lauantai:vakuudet aiheuttavat kassakriisin.
   Sunnuntai:Sovitaan valtion lainasta viimeisimpänä vaihtoehtona.
   Maanantai:Nostetaan laina.

  • Anonyymi

   ei ole näkynyt lukuja ja määriä, nyt tujetaan alaa varmuuden vuoksi, sitten vain lehdessä heitetään miten kilovatti nousee maanantaina 68 senttiä kuluttajille tukiasista huolimatta tuottajille,

  • Anonyymi

   Lukutaidottomat sähkönmyyjät eivät ole ajan tasalla sähkön tuotannosta.
   Paniikissa ostaneet futuurisähköeriä, esim tammikuussa 61snt/kWh (sis.alv)

   Aapisen ääreen pitäisi passittaa koko hallitus, joka ei helpoimpiakaan toimia tee sähkön hinnan alentamiseksi lisäämällä tuotantoa.
   Ekaksi 565 MW:n Meri-Pori käyntiin heti.

  • Anonyymi

   Missä kepu, siellä aina maksimaalinen kusetus ja kuppaus. Saatte myöhemmin huomata, että myös tässä sähköceississä.

  • Anonyymi

   Yhtiöt käärivät satumaiset voitot suomalaisten sähkölaskuista.

  • Anonyymi

   Jopa kokkare-ekonomistit myöntävät kaverikapotalistien vedätyksen sähkön myynnissä. Sama myös polttoainekaupassa ja elintarvikkeissa. Moraaliton kapitalistin suorittama kuppaus kriisin varjolla.

   Ekonomistin kova arvio: Sähköyhtiöt tekevät "helkkarinmoista voittoa"

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/46aa1cb6-35fa-4f54-b16e-633185642aed

   "- Kangasharju sanoo, että paketista käytetään todennäköisesti vain pieni summa.

   - Veronmaksajien tappio on Kangasharjun mukaan epätodennäköistä, sillä energiayhtiöt tekevät sähkön nykyhinnoilla ”helkkarinmoista voittoa”.

   - Kangasharjun mielestä oli tärkeää, että paketista ilmoitettiin jo viikonloppuna.

   Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju näkee, että sunnuntaina ilmoitettu enimmillään kymmenen miljardin euron laina- ja takauspaketti energiayhtiöille vastasi todelliseen uhkaan.

   – Jos sitä ei olisi tehty, olisi ollut riski, että ensi talvena olisi ollut liian moni koti kylmänä, Kangasharju sanoo.

   Hätäpaketiksi kuvaillun laina- ja takausohjelman tarkoituksena on estää energiayhtiöiden ajautuminen kassakriisiin. Kymmenen miljardin euron summa on valtava, kun ottaa huomioon, että vuoden 2023 talousarvioesityksen loppusumma on kaikkinensa 80,5 miljardia euroa.

   Sunnuntain tiedotustilaisuudessa vakuuteltiin, että paketissa ei ole kuitenkaan kyse veronmaksajille kaatuvasta laskusta. Kangasharju pitää vakuutteluja uskottavina.

   – Kymmenen miljardia on vain maksimisumma. Todennäköisesti siitä käytetään vain pieni osuus, joka maksetaan korkoineen takaisin. Ei tästä veronmaksajille pitäisi mitään maksettavaa tulla.

   Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan energiayhtiöille suunnattu 10 miljardin euron laina- ja takausohjelma ei aiheuta suurta riskiä veronmaksajille.

   ”Helkkarinmoista voittoa”

   Vaikka Fortumin lisäksi muutkin energiayhtiöt turvautuisivat valtion lainoihin tai takauksiin, on Aki Kangasharjun mukaan hyvin epätodennäköistä, että ne jäisivät veronmaksajien tappioksi.

   – Se on näin, koska sähkön hinta on noussut, mutta tuotantokustannukset eivät. Se tarkoittaa sitä, että sähköyhtiöt tekevät helkkarinmoista voittoa.

   Kangasharju kuvailee yhtiöiden mahdollista laina- tai takaustukemista lyhyen aikavälin siltarahoitukseksi.

   – Kun ne olivat jo ennen näitä voittoja ja kannattavuuksia vakavaraisia, voitollisia, hyvin toimeentulevia ja pienivelkaisia, niin ne varmasti pystyvät maksamaan velkansa takaisin."

  • Anonyymi

   Lintilä on normi keputollisko toimien kaikessa Suomen tuhoksi Pekkarisen tavoin.

   Pekkarisen syntilista on pitkä ja jälki kauhistuttava: tuulivoimatuet, Partek-"kaupat", Kemira jne.

   • Anonyymi

    pikku-maukalla on Suomen kallein tupee hinta miljardeissa


  • Anonyymi

   Jokaisella näistä idiooteista on kytköksiä näihin muihin rosvoihin. Ettekö nyt ymmärrä? Ketkut on ketkuja. Nämä on suuria roistoja. Meneppä pöllimään kaupasta vaikkapa leipä. Ensikertalaisena saat roimat sakot ja merkinnän rekisteriin, häkki ei taida vielä heilahtaa. Nämä murhaajat pistää miljardeja menemään, valehtelevat ja kähmivät sen kun kerkeevät, ovat täysin korruptoituneita, niin kuin koko valtiovalta. "Rangaistuksena" muhkeat palkkiot, miljoonatulot ja pitkät lomat. Sitten tyhmät kansalaiset äänestää näitä samoja kusipäitä kerta toisensa jälkeen uudestaan varastamaan

  • Anonyymi

   Juuri katsoin noita sähkösopimuksia kilpailutus sivun avulla ja halvin oli sillä sivulla 45c/kwh+pörssisähkön hinta ja vielä kehtasivat mainostaa että heidän kauttaan saan sähköni halvalla? Pörssihinta on nyt n.50c/kwh. Eli siis yhteensä nyt jos tekee sopimuksen noiden yhtiöiden kanssa maksat 95c/kwh+verot päälle.
   Ei kiitos,en tee mitään sopimusta yhtiöiden kanssa,vaan alan käyttää aggregaattiani ja ajan tarvitsemani sähkön akkuihin. Jopa sillä tavalla sähkönhintani jää noin 20c/kwh ja alle ja verollisella polttoaineella.
   Sähköyhtiöt on ajaneet itsensä nyt markkinoilta ulos ,minä en ainakaan osallistu niiden rahoittamiseen pätkääkään enää.
   Pitäkää sähkönne kohta olette kaikki konkurssissa hyväkkäät ,kohtuus se on vaatimuksissakin,tulette sen vielä tuntemaan nahoissanne. Joku kuitenkin kerkeää sitä ennen tekemään miljoonat tililleen ,ennen kuin koko systeemi romahtaa omaan mahdottomuuteensa ja konkursseihin.

  • Onko Lintilällä Komokortti????

  • Anonyymi

   Sähkön vienti pahentaa tilannetta ja hintapaineita täällä. Vienti pitäisi katkaista, mutta sitä ei uskalleta tehdä, vaan halutaan maksattaa suomalaisilla kuluttajilla osa muiden eu-maiden kuluttajien sähkölaskusta. Joko olisi aika sanoa hyvästit tälle eu-kolhoosille?

  • Anonyymi

   Aivan karmeaa tekstiä lasketteli radiossa päivällä. On kuulemma selvitty ihan hyvin ja sähkön hinta ihan siedettävä!
   Miten tollanen äijä voi olla ministerinä?

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. En tahdo kuolla Putinin takia, video voi järkyttää herkkiä katsojia

   Video voi järkyttää herkkiä katsojia En tahdo kuolla Putinin takia https://youtu.be/v4hQi-gs3AY
   Maailman menoa
   224
   1816
  2. Voiko kirjoituksen perusteella rakastua?

   Haluaisin tietää mitä mietitte, voiko toiseen rakastua pelkän kirjoitustavan perusteella? Tietämättä toisen ulkonäköä?
   Ikävä
   88
   961
  3. Antti Hulkon taidot eivät riittäneet

   Hesarin juttua Hanoi Rocksin konsertista: "Rockbiiseissä hänen ikuinen tapansa venyttää kieliä hieman summittaisesti tuo vain hyvää punkmaista rosoa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   21
   866
  4. Hetkeäkään en ole epäröinyt

   Runo vaatimaton sulle syysillaksi Sitä odotellessa et otat mut omaksi Ja sua saan edessäs sanoa rakkaaksi Ennen sitä tunnen oloni vain puolikkaaksi S
   Romantiikka
   147
   852
  5. Millainen on liian erikoinen nainen?

   Kysymys otsikossa. Mikä aiheuttaa sen, ettei kelpaisi kumppaniksi.
   Ikävä
   44
   785
  6. kohta on venäjä suomen vallannut

   tuhansia kymmeniä tuhansia nuoria miehiä saapuu joka päivä venäjältä suomeen,näin ilmansotaa putin valtaa suomen.
   Ylivieska
   86
   776
  7. Annathan vielä kerran anteeksi?

   Saisin rauhan. Tunnen liian vahvasti eri tunteita ja en osaa hillitä niitä tietyssä mielentilassa. Kyllä varmaan tiedät. Ei se silti tietenkään oikeut
   Ikävä
   55
   774
  8. Kun viimeksi näin sinut nainen

   Näytti vartalosi taas yhtä kuumottavalta kuin kaikilla muilla kerroilla kun olemme olleet tekemisissä. Oletko valmis tapaamaan siinä paikassa?
   Ikävä
   27
   763
  9. Ajattelen sua joka ainoa päivä

   kaikesta huolimatta, kaikesta sattuneesta huolimatta. Minua tietyllä tavalla pelottaa nähdä sua, koska ei olla tavattu pitkästä aikaa enkä tiedä laink
   Tunteet
   23
   753
  10. Kansalaisten luottamus YLE uutisiin on romahtanut täysin Sanna Marinin sekoilujen myötä

   Myös YLE toimittajat ovat osoitautuneet patoloogisiksi valehtelijoiksi monet. Eikö uutistenlukijoita hävetä kertoessaan valheita mitä valehtelijat läh
   Maailman menoa
   254
   743
  Aihe