Toimiiko Lintilä sähkönmyyjien puolesta nostaen sähköyhtiöiden voittoja?

Anonyymi

Laskelma tyrmää Mika Lintilän puheet sähkön hinnasta – tutkija: "Ministeriö on irtaantunut todellisuudesta"

https://www.iltalehti.fi/talous/a/e2986c64-5a7a-44e5-9c4d-fbb08beb0d78

"Aalto-yliopiston tutkijat: Suomalaiset maksoivat sähköstään 210 miljoonaa euroa ”liikaa” heinä–elokuussa."

Kepulainen kaverikapitalisti lobbaamassa eminkeinoelämää, tällä kertaa sähköyhtiöiden omistajia. Kalliiksi tulee kansalle, kuten tuli myös Business Finlandin, MaRan ja Tapahtumateollisuuden koronatukeminen.

29

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eikö kukaan oo vieläkään huomannu että lintilä on yrittäjien ja oaskkeenomistajien pää ääni!! Sehän nähtiin jo korona rajoitusten aikana.

      • Anonyymi

        Näköjään.


      • Anonyymi

        Sipilän, Orpon, Soinin ja Lintilän porvarihallitus Fortumin Uniperkauppojen hyväksyjä, kuinka ollakaan. Taseet töihin joo joo.


      • Anonyymi

        Kuinkas muutenkaan, Lintilä myös Fortumin Uniper-kauppojen hyväksyjä Sipilän porvarihallituksessa.


    • Anonyymi

      Kepu pettää aina.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Järkyttävää.


    • Anonyymi

      Erään bensanmyyjän liikevoitto oli kolminkertaistunut juuri . Sähköyhtiöillä rahat taitaa mennä uniperiin .

    • Anonyymi

      Taloustutkimuksen hallituksen puheenjohtaja ja omistaja kokoomusmoguli Eero Lehti pitää Fortumin tilannetta lohduttomana. Uniper-kauppoja hän luonnehtii jättmäiseksi virheeksi, joka vertautuu sotakorvauksiin.

      Mittaluokka on se, että tämä on suomen taloushistorian suurin moka. Sotakorvauksiin vertautuva, Lehden mukaan Uniperiin menevät tuet nousevat 15-16 prosenttiin valtion budjetista, mikä vastasi sotakorvausten suhteellista osuutta aikanaan.

      Lehti pitää Fortumin tilannetta niin pahana, ettei osaa suoraa sanoa, millä yhtiö ja sitä kautta Suomen valtio pääsisi eteenpäin. Lehti kuitenkin sanoo, että vastuu kohdistuu muun muassa Fortumin entiseen toimitusjohtajaan Pekka Lundmarkiin, hallituksen entiseen puheenjohtajaan Sari Baldaufiin ja myös nykyiseen toimitusjohtajaan Markus Rauramoon, joka toimi aiemmin yhtiön talousjohtajana.

      Toimitusjohtajan olisi lähdettävä ja hallituksen puheenjohtajan, joka myönsi toimitusjohtajalle kannustepalkkion, Lehti vaatii.

      Valtionyhtiö Fortumin kustannukset Uniperista voivat kohota Lehden mukaan 15-20 miljardiin, kun esimerkiksi kuuluisat Soneran UMTS-kaupat aiheuttivat yli neljän miljardin tappiot.

      Ministerit eivät voi Lehden mukaan mennä operatiivisen johdon taakse ja väistää vastuutaan. Hän teroittaa, että pohjimmiltaan Fortumissa on tehty strategisia virheitä.

      Ministerit menevät operatiivisen kynnyksen taakse, kun strategia tuhoaa yhtiön.

      Kun Fortum oli hankkimassa itseään 16 kertaa suurempaa yhtiötä, niin jokainen järkevä yritysjohtaja miettii, onko järkeä, Lehti muistuttaa.

      Lehden mukaan Suomen omistajaohjauksessa on valuvika, kun ministeri vuorollaan vastaa valtioenemmistöisistä yhtiöistä. Lehti harkitsisi mallia, jossa valtionyhtiöiden hallinnointi olisi selkeästi keskitetty esimerkiksi kansliapäällikkötasoiselle korkealle virkamiehelle jatkuvuuden ja osaamisen takaamiseksi.

      Saksa vei Suomea kuin litran mittaa, Lehti arvioi neuvotteluja, jotka käytiin Suomen, Saksan ja Fortumin kesken.

      Niin Sipilän porvarihallitus siis Sipilä, Orpo, Soini ja Lintilä hyväksyivät Fortumin Uniper-kaupat jossa Green Dealin alkaessa ostettiin julmetusti fossiilista energiaa Saksasta.

      • Anonyymi

        Warum Uniper?
        Sirpa Paateron kirjallinen kysymys, syyskuussa 2017:

        Miten hallitus ja omistajaohjausministeri suhtautuvat valtion energiayhtiö Fortumin Uniper-kauppaan, millä tavoin voidaan perustella Fortumin näin laajamittainen sijoittaminen fossiiliseen energiatuotantoon ja onko ainoa peruste osinkotuottojen maksimointi? [painotukset VH:n]

        *

        "Elinkeinoministeri Mika Lintilän vastaus, 23. pv lokakuuta 2017:

        Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

        Fortum on pitkään toiminut haastavassa markkinaympäristössä, jossa laskeneet sähkönhinnat ovat painaneet perinteisen sähköntuotannon kannattavuutta. Turvatakseen pitkäaikaisen kilpailukykynsä Fortum on hakenut strategiallaan kasvua perustuen neljään kasvualueeseen, jotka ovat:

        (1) tuottavuuden ja toimialan rakenteiden uudistaminen;

        (2) kestävien ratkaisujen tarjoaminen kaupungeille;

        (3) kasvu aurinko- ja tuulivoimassa

        (4) uusien energialiiketoimintojen luominen.

        Strategiaa toteutetaan kahdessa vaiheessa. Fortumin tavoitteena strategian ensimmäisessä vaiheessa on maksimoida kassavirta uudelleeninvestoinneilla. Tavoite on tarkoitus saavuttaa osallistumalla sähköntuotannon konsolidaatioon [consolidation: vakauttaminen, lujittaminen, vh] Euroopassa ja kehittää kestäviä ratkaisuja kaupungeille.

        Ensimmäisen vaiheen investoinneille yhtiö asetti vaatimukseksi olemassa olevan kassavirran, liiketoiminnan Fortumin ydinosaamisalueilla sähköntuotannossa ja sijainnin maantieteellisesti lähellä nykyisiä kotimarkkinoita. Uniper täyttää nämä sijoituskriteerit ja toteuttaa näiltä osin hyvin Fortumin strategian tavoitteita. Fortumin strategian mukaan ensimmäisen vaiheen muodostama kassavirta käytetään osinkopolitiikan toteuttamiseen sekä pitkäaikaisen kilpailukyvyn turvaaviin investointeihin. Näitä investointeja ovat mm. sijoitukset uusiutuvaan energiaan, uusiin kuluttajaratkaisuihin ja uusien energiaratkaisujen kehittämiseen. Uniper tuottaa hyvää kassavirtaa ja osinkoa. Fortumin osakkeenomistajan kannalta kauppa tukisi Fortumin osingonmaksukykyä sekä investointikykyä strategian toisen vaiheen toteutuksessa ja siten pitkän aikavälin kilpailukykyä.

        Fortumin visio For a cleaner world tai strategia ei muutu Uniper-kaupan myötä. Kauppa ei siis ole ristiriidassa yhtiön strategian kanssa, vaan sen tuottaman kassavirran on tarkoitus osaltaan mahdollistaa strategian toisen vaiheen vaatimat investoinnit."

        Helsingissä 23.10.2017

        Elinkeinoministeri Mika Lintilä

        Lähde/linkki:

        Eduskunnan sivustot: KKV_400 2017.pdf (eduskunta.fi)


      • Anonyymi

        Juuri noin, mutta kukaan ei ota vastuuta eikä eroa. Jos kännimarin tajuaisi, että kymmenen euroa on täysin eri asia, kuin kymmenen MILJARDIA euroa, tajuaisiko sitten erota?? Lahnademarilehmä Tuppurainen oli kännimariinin valtuuttama "neuvottelija" (muistakaa tämä), lahna, jonka sanavarastoon kuuluu ainoastaan "kyllä me maksetaan". Tämä vitun hallitus on tuhonnut maan vain vajaassa neljässä vuodessa!


    • Anonyymi

      Lintilä on puhunut "sotahinnoista" ja manannut hintojen nousua heti Venäjän hyökkäyksestä lähtien. Kun ministerin velvollisuus olisi rauhoittaa tilannetta, vaatia kaikilta osapuolilta vastuuta jne, niin Lintilä YLLYTTÄÄ kauppoja nostamaan hintoja ja käytännössä yllyttää myös työntekijöitä kovempiin palkkavaatimuksiin.

      Lintilä on vastuuton k*sipää.
      Eikä unohdeta sitä, että hän oli omistajaohjausministeri, kun Fortumin Uniper-seikkailu alkoi Sipilän hallituksen aikana.

      • Anonyymi

        Venäjän desantti.


      • Anonyymi

        Myös ruuan hinnannousulle se ennusti n 10 kertaa suuremman lukeman kuin tutkijat


      • Anonyymi

        Siathan vetoaa joka paikassa sotaan. Euroopassa alkaa rytinät, kun kylmenee. Kyllä alkaa kelpaan Venäjän kaasu. Eilen uutisoitiin suuri selitys: "ei anneta Putinille kivaa, sen takia rahotetaan Fortumia". Vittu mitä idiootteja selityksiä. Putinia ei hevon persettä kiinnosta Fortum vaan se ydin on euroopassa. Tätä nämä helvetin tyhmät tunarit täällä ei edelleenkään tajua. Jos joku, niin Putin suorastaan nauraa räkättää nyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Venäjän desantti.

        Lintilän edeltäjä kepu oli lähinnä huolissaan sähköyhtiöiden riittävistä tuotoista


    • Anonyymi

      Milloin tajuttiin että uniper on iso psska housussa? Sotakorvauksia suurempi menetys.

      Ministeri puolustautui kertomalla että oli kuullut vuosia valmistelussa olleesta kaupasta 15 min ennen julkistamista. Oli kuitenkin antanut hyväksynnän perehdyttyään julkistamisen jälkeen asiaan huolellisesti. Mitä merkitystä siis oli 15 minuutilla? Ehkäpä oli siirtänyt koko salkun fortumiin 16 minuuttia ennen julkistamista.

      Psska pöksyissä lienee tullut ilmi viimeistään siinä vaiheessa kun toimet ja puheet tähtäsivät vain ja ainoastaan sähköntuotannon kannattavuuden merkittävään kohottamiseen. Aiemmin elinkeinoelämän edusmiehet olivat saanet palkkansa sen perusteella paljonko valittivat sähkön hinnasta.

      Keväällä 2021 meuhkattiin vielä jostain turpeen verotuesta jonka hyöty voimalaitoksille oli 10 000 euroa eli käytännössä nolla tai negatiivinen imagon vuoksi. Turpeentuottajille vaikutus nolla. Mutta hallitus oli silti pari viikkoa kyvyttömässä tilassa ja uhkasi kaatua. Turpeen kriisivarastot puhallettiin pikaisesti tyhjäksi.

      2021 piti tulla voimaan energiaviraston älyverkkotyöryhmän esittämä kuormanohjauksen kielto. Eli verkkoyhtiöt eivät enää ohjaa asiakkaiden kuormia alas huippukulutuksen aikana, eivät ohjaa yösähköä. Älyverkkotyöryhmä siis esitti vähäisenkin älyn poistoa verkosta.
      Ehkei älyttömyydessään edennyt laiksi asti? Merkittävä määrä kysyntäjoustoa poistui.

      Syksyllä 2021 oli varmaa tietoa talven aikana korkealle nousevista hinnoista ja pulaan joutuisivat ne onnettomat joilla vielä olisi pörssisähköön perustuva sopimus. Heitä sanottiin olevan 8%
      En löytänyt viimeisintä tietoa pörssisähkön suosiosta. Pörssisähkön käyttäjät ovat merkittävin ja käytännössä ainoa jousto sähköverkossa. Ministeri kertoi että mitään tukea ei ole tulossa, sosiaaliturvajärjestelmän toimeentulotuki on riittävä. Sähkömarkkinat sanottiin tasaantuvan alkukevään aikana.

      Kevät 2022 kerrotaan että sähkö riittää kaikille.

      Kesäkuussa 2022 päättyi sähköverkon tehoreservin sopimukset, eikä uusia oltu tehty. Kilpailutus alkaa, uudet sopimukset tullevat alkutalvella voimaan, jos joku tarjoutuu reserviksi. Vastaavaa tilannetta ei oltu koettu, verkossa ei ole joustoa eikä reserviä, tuotanto pidetään tarkoituksella lähellä kysyntää. Hinnat alkavat nousta reippaasti loppukesällä.

      Ministeri sanoo että hiilivoimala olisi hyvä käynnistää.
      Ministeri sanoo että eu kieltää hiilivoimalan käynnistämisen.
      Ministeri sanoo että hiilivoima ei laskisi hintaa.
      Ministeri sanoo että reservi täytyy säästää käynnistettäväksi yllättävien tilanteiden varalle.
      Ministeri ei sano että reservissä ei nyt ole mitään yllättävien tilanteiden varalle.

      Kaikelle kansalle selviää uniper kuvio.
      Ministeri sanoo että jos joku olisi arvannut kaasun hinnannousun niin eläisi nyt leveästi.

      Elokuussa pidetään info jossa kerrotaan että sitten lokakuussa annetaan ilmaisia energiansäästövinkkejä.

      Aaltoyliopisto laskee että yksi hiilivoimala olisi laskenut sähkön hintaa 200 miljoonan edestä heinä-elokuussa. Ministeriön mainitaan elävän omassa todellisuudessaan.
      Professori kritisoi kysyntäjouston unohtamista.

      Eräs perjantai:Hinnat nousevat huippuun.
      Lauantai:vakuudet aiheuttavat kassakriisin.
      Sunnuntai:Sovitaan valtion lainasta viimeisimpänä vaihtoehtona.
      Maanantai:Nostetaan laina.

    • Anonyymi

      ei ole näkynyt lukuja ja määriä, nyt tujetaan alaa varmuuden vuoksi, sitten vain lehdessä heitetään miten kilovatti nousee maanantaina 68 senttiä kuluttajille tukiasista huolimatta tuottajille,

    • Anonyymi

      Lukutaidottomat sähkönmyyjät eivät ole ajan tasalla sähkön tuotannosta.
      Paniikissa ostaneet futuurisähköeriä, esim tammikuussa 61snt/kWh (sis.alv)

      Aapisen ääreen pitäisi passittaa koko hallitus, joka ei helpoimpiakaan toimia tee sähkön hinnan alentamiseksi lisäämällä tuotantoa.
      Ekaksi 565 MW:n Meri-Pori käyntiin heti.

    • Anonyymi

      Missä kepu, siellä aina maksimaalinen kusetus ja kuppaus. Saatte myöhemmin huomata, että myös tässä sähköceississä.

    • Anonyymi

      Yhtiöt käärivät satumaiset voitot suomalaisten sähkölaskuista.

    • Anonyymi

      Jopa kokkare-ekonomistit myöntävät kaverikapotalistien vedätyksen sähkön myynnissä. Sama myös polttoainekaupassa ja elintarvikkeissa. Moraaliton kapitalistin suorittama kuppaus kriisin varjolla.

      Ekonomistin kova arvio: Sähköyhtiöt tekevät "helkkarinmoista voittoa"

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/46aa1cb6-35fa-4f54-b16e-633185642aed

      "- Kangasharju sanoo, että paketista käytetään todennäköisesti vain pieni summa.

      - Veronmaksajien tappio on Kangasharjun mukaan epätodennäköistä, sillä energiayhtiöt tekevät sähkön nykyhinnoilla ”helkkarinmoista voittoa”.

      - Kangasharjun mielestä oli tärkeää, että paketista ilmoitettiin jo viikonloppuna.

      Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju näkee, että sunnuntaina ilmoitettu enimmillään kymmenen miljardin euron laina- ja takauspaketti energiayhtiöille vastasi todelliseen uhkaan.

      – Jos sitä ei olisi tehty, olisi ollut riski, että ensi talvena olisi ollut liian moni koti kylmänä, Kangasharju sanoo.

      Hätäpaketiksi kuvaillun laina- ja takausohjelman tarkoituksena on estää energiayhtiöiden ajautuminen kassakriisiin. Kymmenen miljardin euron summa on valtava, kun ottaa huomioon, että vuoden 2023 talousarvioesityksen loppusumma on kaikkinensa 80,5 miljardia euroa.

      Sunnuntain tiedotustilaisuudessa vakuuteltiin, että paketissa ei ole kuitenkaan kyse veronmaksajille kaatuvasta laskusta. Kangasharju pitää vakuutteluja uskottavina.

      – Kymmenen miljardia on vain maksimisumma. Todennäköisesti siitä käytetään vain pieni osuus, joka maksetaan korkoineen takaisin. Ei tästä veronmaksajille pitäisi mitään maksettavaa tulla.

      Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan energiayhtiöille suunnattu 10 miljardin euron laina- ja takausohjelma ei aiheuta suurta riskiä veronmaksajille.

      ”Helkkarinmoista voittoa”

      Vaikka Fortumin lisäksi muutkin energiayhtiöt turvautuisivat valtion lainoihin tai takauksiin, on Aki Kangasharjun mukaan hyvin epätodennäköistä, että ne jäisivät veronmaksajien tappioksi.

      – Se on näin, koska sähkön hinta on noussut, mutta tuotantokustannukset eivät. Se tarkoittaa sitä, että sähköyhtiöt tekevät helkkarinmoista voittoa.

      Kangasharju kuvailee yhtiöiden mahdollista laina- tai takaustukemista lyhyen aikavälin siltarahoitukseksi.

      – Kun ne olivat jo ennen näitä voittoja ja kannattavuuksia vakavaraisia, voitollisia, hyvin toimeentulevia ja pienivelkaisia, niin ne varmasti pystyvät maksamaan velkansa takaisin."

    • Anonyymi

      Lintilä on normi keputollisko toimien kaikessa Suomen tuhoksi Pekkarisen tavoin.

      Pekkarisen syntilista on pitkä ja jälki kauhistuttava: tuulivoimatuet, Partek-"kaupat", Kemira jne.

      • Anonyymi

        pikku-maukalla on Suomen kallein tupee hinta miljardeissa


    • Anonyymi

      Jokaisella näistä idiooteista on kytköksiä näihin muihin rosvoihin. Ettekö nyt ymmärrä? Ketkut on ketkuja. Nämä on suuria roistoja. Meneppä pöllimään kaupasta vaikkapa leipä. Ensikertalaisena saat roimat sakot ja merkinnän rekisteriin, häkki ei taida vielä heilahtaa. Nämä murhaajat pistää miljardeja menemään, valehtelevat ja kähmivät sen kun kerkeevät, ovat täysin korruptoituneita, niin kuin koko valtiovalta. "Rangaistuksena" muhkeat palkkiot, miljoonatulot ja pitkät lomat. Sitten tyhmät kansalaiset äänestää näitä samoja kusipäitä kerta toisensa jälkeen uudestaan varastamaan

    • Anonyymi

      Juuri katsoin noita sähkösopimuksia kilpailutus sivun avulla ja halvin oli sillä sivulla 45c/kwh pörssisähkön hinta ja vielä kehtasivat mainostaa että heidän kauttaan saan sähköni halvalla? Pörssihinta on nyt n.50c/kwh. Eli siis yhteensä nyt jos tekee sopimuksen noiden yhtiöiden kanssa maksat 95c/kwh verot päälle.
      Ei kiitos,en tee mitään sopimusta yhtiöiden kanssa,vaan alan käyttää aggregaattiani ja ajan tarvitsemani sähkön akkuihin. Jopa sillä tavalla sähkönhintani jää noin 20c/kwh ja alle ja verollisella polttoaineella.
      Sähköyhtiöt on ajaneet itsensä nyt markkinoilta ulos ,minä en ainakaan osallistu niiden rahoittamiseen pätkääkään enää.
      Pitäkää sähkönne kohta olette kaikki konkurssissa hyväkkäät ,kohtuus se on vaatimuksissakin,tulette sen vielä tuntemaan nahoissanne. Joku kuitenkin kerkeää sitä ennen tekemään miljoonat tililleen ,ennen kuin koko systeemi romahtaa omaan mahdottomuuteensa ja konkursseihin.

    • Onko Lintilällä Komokortti????

    • Anonyymi

      Sähkön vienti pahentaa tilannetta ja hintapaineita täällä. Vienti pitäisi katkaista, mutta sitä ei uskalleta tehdä, vaan halutaan maksattaa suomalaisilla kuluttajilla osa muiden eu-maiden kuluttajien sähkölaskusta. Joko olisi aika sanoa hyvästit tälle eu-kolhoosille?

    • Anonyymi

      Aivan karmeaa tekstiä lasketteli radiossa päivällä. On kuulemma selvitty ihan hyvin ja sähkön hinta ihan siedettävä!
      Miten tollanen äijä voi olla ministerinä?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1709
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1614
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1468
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1462
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      53
      1365
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1318
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      83
      1275
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1168
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe