Muistoja Gorbasta?

Anonyymi

Millaisia muistoja palstalaisilla on Neuvostoliiton viimeisestä kommunistijohtajasta Gorbasta jonka hautajaiset (eivät kuitenkaan valtiolliset?) ovat tänään?

Itsellä ei mitään kokonaiskuvaa, enimmäkseen pinnallisia muistoja, mutta muistan miehen siitä syntymämerkistä, tyylikkäästä Raisa-vaimosta, Reaganin pitämästä puheesta jossa hän vaati Gorbatsovia repimään Berliinin muurin alas (Mr. Gorbatchev, tear down this wall!) ja niinhän se muuri sitten kaatuikin ja tietenkin Pizza Hutin mainoksesta.

10

247

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Eptoivoinen yritys pelastaa kommunismi, inhimillisenä, ei totalitaarisena. Kieltäytyi antamasta tulikomentoa sivilejä kohtaan, mikä traumatisoi Putinin.
   Aiheutti tahtomattaan miljoonien vapautumisen kansojen vankilasta. Atvosteli Putinia paluusta totalitarismiin, kansan alistamiseen.

  • Anonyymi

   Perestroika ja glasnost. Reagan ja Bush vanhempi. Berliinin muuri. Punakone ja MIR. NL:n vetäytyminen Varsovan liiton maista. Ceaucesku. Vallankaappausyritys ja Janajevin juntta. Jeltsin. NL:n hajoaminen.

   Gorbatshov oli mahdottoman edessä: hänen olisi pitänyt (venäläisestä näkökulmasta) pystyä pitämään neuvostoimperiumi pystyssä tilanteessa, jossa maa ja järjestelmä oli syönyt eväänsä jo kauan sitten brezhneviläisellä pysähtyneisyyden kaudella.

   Neuvstovaltio ei koko olemassaolonsa aikana kyennyt tuottamaan kansalle riittävästi ruokaa. Tämä oli kommunistisen suunnitelmatalouden pahin valuvika.

   Neuvostovaltio ei kyennyt myöskään innovaatioihin. Reagan saatuaan raportin innovaatioiden ostamisesta lännestä iski sopivaan saumaan: he päättivät estää epäinnovatiivisen kommunistijärjestelmän uusimmat ostot innovatiivisesta lännestä. Tämä oli viimeinen naula neuvostovaltion arkkuun. Reagan voitti kylmän sodan, tosin lopullinen voitto eli NL:n romahdus 1991 ajoittuu Bushin kaudelle.

   On täysin utopiaa kuvitella nykyvenäläisittäin, että NL:n hajoaminen olisi muka ollut estettävissä, jos Gorbatshovin tilalla olisi ollut Putinin tapainen jyrä. Ei olisi ollut, aika oli ajanut tehottomaksi osoittautuneen järjestelmän ohi. Itsenäistyneet maat halusivat itsenäisyyttä ja venäläiset halusivat silloin enemmän vapautta ja läntistä elintasoa kuin suurvaltapullistelua. Näennäisesti tilanne vaikuttaa muuttuneen, mutta en usko pinnan kertovan venäläisten syvimmistä tunnoista tilanteessa, jossa mielipiteenvapauden tilalla yhtenäisen Venäjän ideologia.

   Gorbatshovin elämäntyössä hän onnistui kylmän sodan päättämisessä ja ydinsodanuhan lieventämisessä sekä neuvostokansalaisten vapauttamisessa. Talousuudistukset eivät onnistuneet eikä hallitusti tapahtuvat vähittäiset muutokset, vaan muutos lähti lapasesta johtaen kaoottiseen uusjakoon Jeltsinin kaudella. Putin palautti järjestyksen, mutta vei myös vapauden sekä toi isovenäläisen imperialismin takaisin (jonka säilyttäminen oli Gorbankin tavoite, mutta eri keinoin).

  • Anonyymi

   Jostain syystä toveri Gorbatshovista on tovereilla vähän sanottavaa, vaikka hänen ansionsa kylmän sodan lopettamisessa olivat kiistattomat myös porvareiden ja historioitsijoiden mielestä.

   • Anonyymi

    Joo olen miettinyt itse ihan samaa että eipä ole kommunisteilla mitään sanottavaa kommunistijohtajasta. Enemmän kuin kummallista. Heh!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Joo olen miettinyt itse ihan samaa että eipä ole kommunisteilla mitään sanottavaa kommunistijohtajasta. Enemmän kuin kummallista. Heh!

    Kommunistien pyhissä kirjoituksissa kai sanotaan, että voi sitä ihmistä, jota sivistynyt maailma kiittää!


  • Anonyymi

   Tovereilta olen kuullut, että toveri Gorbatshov petti kommunismin.

   Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan.

  • Anonyymi

   Kyllä Gorbatsovista pitäisi olla kommunistien palstalla enemmän muistoja kuin vaivaiset pari kommenttia?

   Vai onko tämä kotimaisten puolelta sitä ettei kuolleista pidä puhua pahaa?

  • Anonyymi

   Hieno mies

  • Anonyymi

   Haluaisiko Partacus palstan aktiivisimmaksi miellettynä kommunistina muistella Mihail Gorbatshovia, jota lännessä arvostetaan, mutta Venäjällä kaiketi enemmän arvostellaan? Plussia, miinuksia, kokonaiskuva. Olisiko jotain pitänyt tehdä toisin? Olisiko Gorbatshov voinut estää Neuvostoliiton hajoamisen? Hajoaminen oli hänelle raskasta ja hänen tavoitteensa vastaista, vaikka itsenäistyneet maat olivat NL:n hajoamisesta iloisia.

  • Anonyymi

   Mies, joka lopetti kylmän sodan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan kauden päätöksen seuranta

   Sitten vain seuraamaan kuinka kulkee. Taitaa olla elämänsä kunnossa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   236
   1226
  2. Rakastan sinua työkaverini

   Niin rakastan vaikka kuinka yritän kieltää tunteeni. Aina mielessä.
   Ikävä
   55
   941
  3. Millä kirjaimella alkaa

   voitko kertoa millä kirjaimelle kaivattusi alkaa. Entä sinä?
   Ikävä
   42
   910
  4. Lähes 6 miljoonaa Ukrainalaista on vapautunut Kiovan oligarkkien orjuudesta demokraattisesti

   Vaalit jotka sinetöivät vapaan kansan synnyn Ukrainaan Nato johtoisen oligarkki orjuuden alta. Ihmiset ova onnellisia orjuuden päättymisestä , paitsi
   Maailman menoa
   392
   805
  5. Yrität parannella ulkonäköäsi

   vaikka se ei paremmaksi muutu. 🤦‍♂️
   Tunteet
   75
   775
  6. Tietysti ihastuin sinuun

   Olet mies minulle luotu
   Ikävä
   49
   773
  7. Kerroin kaverille

   Että olen rakastunut sinuun. Se vastasi, että eihän siihen saa rakastua! Sanoin, että no miks ei, ihminenhän se hänkin on.
   Ikävä
   39
   767
  8. Onko kaivattusi tumma vai vaalea

   Onko hän pitkä vai lyhyt?
   Ikävä
   57
   693
  9. Kuka höperö uskoo

   Joihinkin kaksoisliekkeihin ja telepatioihin? Samaa sarjaa kuin kaikki erityisherkkyydet ja enkeliterapiat. Täyttä huuhaata.
   Ikävä
   64
   669
  10. Hei rakas nainen

   Anteeksi, jos oon sotkenu kaiken. Erehdyin luulemaan että hän on se oikea :( Sain nyt varmuuden ettei oo. Toivottavasti et oo vielä kadonnu täältä. Ra
   Ikävä
   23
   632
  Aihe