Printtimedian kuolema - paperillinen kantorata päättyy

PROLOGI - Paperillinen informaatiosiirto *] on eräs kunniakas aikakausi, joka toi töitä ja loi kokonaisen elinkeinosaarekkeen – kaikkine oheispalveluineen. Eilen, tänään eikä huomennakaan muu eläinkunta ole tarvinnut/ tarvitse keskinäiseen kommunikointiin mitään (materiaalista) kantorataa, paitsi evoluution luomat ääniaallot, hajumolekyylit, fotonisiirron sekä meille tuntemattomat muut kommunikointitavat.

*] Jälkikirjoitus paperitaistolle - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/07/jlkikirjoitus-paperitaistolle.html -

--
Suomalaiset luopuvat paperinvalmistuksesta!
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000009066144.html -, HS-otsikoituna näin: "Stora Enso hankkiutuu eroon paperitehtaista: Myy Saksassa sijaitsevan Maxaun tehtaan Lidlin omistajalle"


Ihminen kehitti paperista kantoradan toimittajan kynästä lukijan postiluukun kautta kahvipöytään luettavaksi. Meille on kehittynyt vallaton ja joskus kiusaannuttava uteliaisuus – nk. ”seitsemän päivää viikossa tiedonnälkä”. Pitää tietää mitä muualla tapahtuu.

Kehomme sisäinen informaatio kulkee tuntoelimistä hermoratojen kautta keskuskoneeseemme, aivoihin. Aivot kokevat ja säätelevät kaiken - vieden merkittävimmän määrän energiasta, jonka ravintona tankkaamme vatsalaukkuihimme.

Samalla tavalla moderni yhteiskunta lataa enemmän ja enemmän tietoa Google- yms. keskustietokoneisiin ja pilvipalvelimiin – vieden sielläkin jo vuoteen 2088 mennessä suhteellisesti saman määrän sähköä kokonaisuudesta kuin verrantona aivomme nappaavat kehostamme!



Printtimedia on aloitanut kuolinkamppailunsa –

ihmiset katselevat uutisensa, juorunsa ja haluamansa tiedon ”verkoista” littunäyttöjensä läpi aivojen käsiteltäväksi ja yksilöllisesti ymmärrettäväksi. Tieto muuttaa matkalla ja tieto käsitteistyy aivoissamme – kullekkin kapasiteettinsa mukaisesti.


Paperilehti on miltei ympäristörikos
--- http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115103-printtimedia-on-miltei-ympäristörikos -

Koko informaatiologistiikka on paperillisena muotona 2] täynnä erilaisia energiareikiä – toki myös tuottoisia kohtia, joista voidaan tuotannon hukkaenergia johtaa esimerkiksi kotitalouksien leivänpaahtimiin. Paperiradan viive on huomattava; eläinkunnassa ei ole kaukoinformaatiota, mutta lähitietoistuminen tapahtuu välittömästi – ikäänkuin sähköisesti.

2] Metsää ei kannata tuhlata pelkäksi paperiksi! - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/metsi-ei-kannata-tuhlata-pelkstn.html -


Tietämisen kaipuun tuska

Meidän pitää tietää mitä tapahtuu Japanissa ja Chilessa. Me olemme uteliaita 3] ja haluamme tietää ikävät uutiset napoja myöten. Tietoisuuttamme ja ymmärrystämme johdetaan/johdatellaan edelleen sieltä toimittajan kynästä/ näppäimistöstä.

3] Utaliaisuus - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/miksi-jotkut-ovat-uteliaampia-kuin.html -


Olemme herkkäuskoista kansaa ja kunnioitamme auktoriteetteja. Media on eräs kaventuva valtiomahti. Nykyinen kansalaisyhteiskunta kylläkin kommunikoi yhä enemmän suoraan itselleen ja blogistaniat 4] ovat kasvava ilmiö – kansalaistoimittajineen.

4] Blogistanioissa kansalaisvaikute kasvaa - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/11/blogit-eli-kansalaispivkirjat.html -


Sähköinen informaatio vähentää energeettistä liikettä –

tuoden tiedon päätteisiin; taskuihin kännykästä, kotiseinälle televisiosta ja työpaikalle lituskatabletteihin. Mökillekin riittää tietoa kaiken maailman mokkuloiden myötä – tietoa halutaan, vaikka sitä ei aina ymmärretä, tai halutaan ymmärtää kykejemme mukaisesti.


Tieto luo hukkalämpöä ja sisältö kuumeistunutta tietoisuutta

Jättikokoiset tietokonekeskukset ovat energiasyöppöjä – on pakko jäähdytellä liian kuumia ”juttuja” - tuo haittalämpö haihdutetaan taivaan tuuliin. Koneiden ylläpito sähköistettyinä kuluttaa huimia määriä energiaa – Saksassa pelkästään kotilaitteiden stand-by valot vievät yhden atomivoimalallisen virtaa!


Kuinka käy printtimedian?

Se kuolee ja paperi jää laatupaperina kirjoiksi puettuina ihmisten kirjahyllyihin kertomaan perheen sivistyksen mitasta. Eräät kaupat myyvät pelkkiä näköiskirjanselkiä lukuhaluttomille, mutta näyttötaloudessa eläville – osoituksena, että meillä luetaan Dostojewskia, Waltaria, Hawkingsiä ja ”taisteluitani” Lauttamuksina ja Sarioloina – mahtuupa sekaan joukko tiedekirjojakin.

.
Printtimedian kuolinkorahtelujen arviointi alkoi jo vuosia sitten – kuinka me tuolloin näimme paperilliselle kantoradalle käyvän – kun informaatiologistiikka sähköistyy ja olo ”tiedonkeskiöpilvessä” yleistyy ---


[2006] Printtimedia on miltei ympäristörikos
-- http://xeox-2.blogspot.fi/2006/12/kalliin-painopaperin-kytt.html --

[ .. toimitettu kirjoitus ja kuva ovat arvokkaita sekä tiedostettuja niin kauan kuin niille on lukijansa - ammattilaisille on sijansa, niin ihmisten kuin autojen korjaajille, kuin myös tiedon etsijälle, muokkaajalle ja tiivistäjälle .. ]


..
81832

37

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hölmö otsikko, joka ei edes vastaa tekstiä.

      Paperillisen kantoradan vastakohta on paperiton kantorata - eli mistä hölmö kirjoittaa?

      • Anonyymi

        Kysehän oli informaation kuljettamisesta. Et lukenut avausta?


    • Anonyymi

      Olisi kiva tietää printtimedian painosmäärät vuosittain alkaen vuodesta 2002!

      • Anonyymi

        Siellä Pietarissako vai missä...?


      • Anonyymi

        Ovat varmasti jatkuvassa laskusuunnassa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ovat varmasti jatkuvassa laskusuunnassa!

        Pietarissakinko...?


      • Anonyymi

        Vieläpä paperitonneissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siellä Pietarissako vai missä...?

        Saattaa Suomen tilastot kiinnostaa meitä enemmän?


    • Anonyymi

      Taas kammottavan koukeroinen aloitus. Asiaakin on, jos vaan jaksaa lukea.

      • Anonyymi

        Lähteenä sillä on omat paskakirjoitukset 🤮🤮🤮🤮


      • Anonyymi

        Sangen ymmärrettävä, jos omaa yhtään sisälukutaitoa ja luetun ymmärtämisestä.


    • Anonyymi

      Hyvä esimerkki tekstistä jonka kirjoittaja on itseään poikkeuksellisen fiksuksi luuleva hullu. Näitähän maailmassa riittää.

      • Anonyymi

        Kohta se poistuu näyttämöltä ja voimme todeta rip


    • Anonyymi

      2

      Paperikoneen työllisyysvaikutus on minimaallinen - välillisesti hieman enemmän. Toimitettu ja kansalaisille tarkoitettu uutinen, tieto ja juoru kulkeutuvat uskomattoman energiasyöpön lailla kotien postiluukkuihin päätyen usein lukemattomina taloyhtiöiden roskalaatikoihin tai omakotitalojen takkoihin ja kiukaisiin.


      Painettu sana usein poltetaan

      Poltettuna painettu sana haihtuu musteena ilmaan tuhlauksena ja saasteina. Tiedon jako ilmaislehtinä, ilmoituksina ja mainoksina on kuin haulikolla ampuisi - se on kuin havupuut, jotka siementävät joka kevät järven selät täyteen suvunjatkantaa - valtaosan mennessä hukkaan. Erona on vain se, että siitepöly päätyy kalojen ruoaksi. Musteellinen paperi taas päätyy kiertoon, käsittelyyn ja kaatopaikoille. Sähköisen viestinnän aikana se on ympäristön rasittamista ja turhaa energian tuhlausta.

      Kansakunta janoaa entistä enemmän tietoa, uutisia ja vieläkin juoruja

      Niitä tarjoillaan toimitettuna printtimediana, radio- ja tv-aaltoina sähköisesti sekä enenevässä määrin internetin kautta. Ihminen on luonnostaan utelias ja haluaa tietää enemmän. Tiedon määrän kasvu on ainoita hyväksyttäviä tapoja harjoittaa kasvun hokemaa ja tavoitetta. Jokainen ihminen on tiedontuottaja ja - käyttäjä.



      Perinteellinen sanomalehti

      Sanomalehti loi aikoinaan mahdollisuuden toimitukselliseen tietoon ja sen jakamiseen laajasti. Painettuna ja käsinkirjoitettuna ”sanaa” aiemmin harjoitettiin salaisena - sallien sen vain harvoille ja valituille. Kansakuntia pidettiin pelossa, ojennuksessa ja kurissa tiedon panttauksella - tieto oli harvojen asia. Uskontoa, huomista ja ennusteita varjeltiin valtaa pitävien toimesta salaisuuksien kammioissa ja sieltä annosteltiin tiedon- ja uskomuksien virtoja säästeliäästi ja tarkoitushakuisesti.


      Tänään painettu ja toimitettu sana on tiedon jalostusta,

      manipulointia ja edelleenkin tarkoitushakuista. Journalismi on myös kriittisyyttä, vaihtoehtoisuutta, herättelyä ja kapinointia. Tiedon muuntelu, jäsennys ja suuntaaminen ei poistu yksilökeskeisessä yhteiskunnassa - vain valtavirrat ja kohteellisuus vaihtelevat.

      Paperille painettua …

      Paperille painetun tiedon hallinta on harvainvaltaistanut tiedon olemuksen ja siirron lukijoilleen. Kaikki ihmiset tiedon tuottajan roolistaan huolimatta eivät kykyne olemaan "lehtitaloja tai yleisradioita". Turhan paperin kadotessa hiljalleen tiedonvälittäjänä, vapauttaa se kansalaisinformoinnin, tiedoituksen, tiedon tuoton ja edelleenkin paljon luetut juorut.

      Sähköinen media on vedenjakajalla ja yhä useampi perinteellinen lehtimedia joutuu tarjoamaan toimituksellisuuttaan ja mainoksiaan "vain jakelukustannuksien" hinnalla - puhelinmyyjiensä toimesta.

      Toimitus ja tiedon analysointi,

      kuten kriittisyys ja kyky olla iholla ja ajassa, vaatii ammattilaisia edelleen tuottamaan tietoa, informaatiota sekä juoruja lukijoilleen. Kansalainen ei luota "kaiken maailman" nettitietoon, senhän on voinut laatia suoraan joku toinen kansalainen ja tällä on vain omat intressit sen laadinnassa. Tiedon merkitys kasvaa ja toimituksen merkitys sen siivellä.

      Internet mullistaa juuri näinä aikoina tiedon saatavuuden lukijoilleen

      Internet myös mahdollistaa tiedon tuoton - jokainen voi olla tekijä, näkijä ja kokija. Nyt ei "kansalaislehtitalon" esteenä ole perustamis- ja ylläpitoraha, sillä laajakaistan saa parilla kympillä, tietokone on lähes joka "savussa" ja kirjoitustaito on perustuslailla säädetty.


      Kaikki eivät ole toimittajia

      Nettikilpailu lukijoista saattaa jalostaa suoravaikutteisen tiedontuoton 5] uudeksi valtiomahdiksi. Tähän valtiomahtiin ei ole rajoitteita, säädöksiä eikä esteitä. Moderaattorit, inkvisiittorit ja manipulaattorit toki yleistyvät internetissä, mutta viime kädessä sisältö määrää suosituimmuuden, kuten lehtien levikkitiedotkin paperillisella puolella kannatuksestaan kertovat.

    • Anonyymi

      Kirja kirjahyllyssä ei ole sivistyksen mitta.

      Se, miten toimii yhteiskunnassa muiden kanssa, on. Jos esimerkiksi tukee itänaapurimme lapsia murhauttavaa Kalsairnmyrkyttäjää, ei mikään painoteos, maallinen tai uskonnollinen, riitä vakuuttamaan myrkkypapan tukijan "sivistyksestä".

      Kyse on pikemminkin "sivistyksen esittämisestä". Uskonnollinen tai poliittinen hurmos on oikein kärkein vastaesimerkki, jolloin kuulija ei kykene mihinkään itsekriittiseen ajatteluun.

      Eikö vain?

      • Anonyymi

        Stephen Hawking: "Ajan lyhyt historia"! 😉☀️👌👏🤔


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Paperiakin pahempi "ympäristörikos" on puolijaloste selluloosa!

    • Anonyymi

      Vaatteita paperista? Lieneekö mahdollista?

    • Anonyymi

      Metsää ei kannata tuhlata paperiksi, ja viel' vähemmän selluksi!

    • Anonyymi

      Mitä paperilehtiä sinulle vielä tulee?

    • Anonyymi

      Luoman Ilkka entinen tuttumieskö?
      Copy paste mies kiireestä kantapäähän.
      Päivystys auki 24/7.

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Paperi on jo samassa asemassa kuin aikoinaan kivi- ja savitaulut papyruksen keksimisen jälkeen. Tämä uusi murros on tullut tutuksi erityisesti työssä, kun analoginen aikakausi vaihtui nopeassa tahdissa digiaikaan. PDF oli se ensimmäinen väline, joka alkoi viedä työtä mm. reproilta vähentämällä analogisia välivaiheita, ja samoin skannerit, joilla voitiin itse skannata kuvat. Aineistot valmistui nopeasti omalla koneella ja siitä lähti verkkoa pitkin PDF-muodossa jatkotuotantoon. Aikaa säästyi parhaimmillaan jopa parikin viikkoa. Yhteistyökumppanit vaihtui, osa ajautui konkurssiin, mutta osa kykeni uudistamaan toimintaansa ajanmukaisesti.

      Kotinikin on ollut lähes 100% paperiton jo yli kymmenen vuotta. Paskapaperiteollisuus taitaa vielä toimia pitkään ja kiittänee jokaista ripulisesonkia, unohtamatta pandemioita, jotka näyttää herättävän kummallisen hamstraushimon.

    • Anonyymi

      Printillinen paperimedia on miltei ympäristörikos!

    • Anonyymi

      Kouvolan Sanomat: Anjalan paperitehtaalle olisi ollut kiinnostunut ostaja
      Kotkamillsin entinen toimitusjohtaja Markku Hämäläinen vahvistaa Ylelle, että sijoittajaryhmä oli kiinnostunut Anjalan tehtaasta. Stora Enso kertoi keskiviikkona aikovansa sulkea tehtaan yhden paperikoneen.

      https://yle.fi/a/74-20027033

    • Anonyymi

      Paperiradan käyttö informaatiovirrassa on jo miltei ympäristörikos, samoin sellun käyttö wc-paperiksi!

    • Anonyymi

      Kyllä ainakin tänä talvena ihan merkittävästi säästyi puuta kun poltti postilaatikkoon kannetut paperit.

    • On ihme, että Ilkka Luoman kaltainen joka alan ammattilainen ei ole jo aikoja sitten siirtynyt liike-elämän ja yliopistojärjestelmämme huipulle. Siinä missä legendaarinen Elmo oli kaikissa urheilulajeissa ylivoimainen, myös Ilkka on kaikkien yläpuolella niin luonnontieteissä, humanistisissa tieteissä kuin luonnollisesti myös politiikan puolella ja yhteiskuntakriitikkonakin.

      Me muut voimme vain ihaillen ja ehkä hivenen kateellisina seurata menoa ja huokaista & kumartaa syvään ja todeta: "On se NERO!"

    • Anonyymi

      Millä muulla voisi oman "alakerran" pyyhkäistä kuin kertakäyttöpaperilla?

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Oli aika jolloin paperimiehet olivat kuninkaita, nyt sellumiehet - entä huomenna?

      • Anonyymi

        Nyt huomisen kuninkaita ovat akkumiehet! Kiinalaisrahoitteisina!


    • Anonyymi

      Miten käy kartonkiteollisuuden, jos kertakäyttöiset pahvilaatikot kielletään?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5098
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1016
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      918
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe