Suomella tapana mennä perässä vaalituloksin

Ruotsin oikeisto juhlii jo vaali­voittoa, Pääministeri Andersson ilmoitti eroavansa.
Oikeistoblokki on saamassa valtiopäiville 176 paikkaa ja punavihreä blokki 173 paikkaa. Vaalitulos merkitsee sitä, että Ruotsissa vaihtuu valta. Kauan hallinneet sosiaalidemokraatit väistyvät sivuun ja pääministeriksi nousee maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.
Kristersson kertoi illalla Instagramissa aloittavansa hallitusneuvottelut.
”Maltillinen kokoomus ja muut puolueet minun puolellani ovat saanet mandaatin muutokselle, jota olemme kaivanneet. Aloitan nyt työn rakentaakseni toimintakykyisen hallituksen”, hän sanoi julkaisemallaan videolla.
Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertoi illalla tiedotustilaisuudessa pyytävänsä eroa pääministerin tehtävistä. Hän tunnusti tappionsa ja kertoi tekevänsä virallisen eronpyynnön torstaina.

Ruotsidemokraatit ovat saamassa valtiopäiville 11 uutta paikkaa.
Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson ei kuitenkaan ole varteenotettava pääministeri, sillä muut oikeistopuolueet eivät kannata häntä tehtävään.

Ruotsin sunnuntaina vietettyjen valtiopäivävaalien tulos oli niin tiukka, että ääntenlasku on venynyt keskiviikkoiltaan. Lopuksi eroa tuli kuitenkin kolmella.
Mutta siinä ihmeellisyys vihreät ja keskusta on vasemniston laskuissa vasemmistona.
Meillä ei käy, kun vasemmistomme on sosialistit ja vasurit, ja heillä nyt 26,9 % kannatus. Vihreissä vähän hajaannusta.

Meillä EK vaali 2.4, ennakkoäänestys kotimaassa: 22. – 28.3.2023.
-puolisen vuotta vaaliin. Vasurit irtaantumassa hallituksesta, joka oli odotettavissakin jo aiemmin, vetääkö toisen heikon lenkin vihreät mukanaan. `
Vihreät saaneet maan energian heikoksi, mutta sen kanssa on vain pärjättävä talven öljylämmityksillä lisänä.

36

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tavoite on kristallinkirkas
      Keskiviikko-iltana Maltillisten puoluesihteeri Gunnar Strömmer tapaa toimittajia puolueen toimiston ulkopuolella:
      – On selvää, että ruotsalaiset ovat äänestäneet muutoksen ja hallituksen vaihdoksen puolesta.

      Hän kertoo, että Kristerssonin tiimin neljä puoluetta aloittivat neuvottelut heti vaalipäivän jälkeen.
      – Tavoite on meille nyt kristallinkirkas. Meidän on nyt muodostettava tehokas hallitus kaikille maamme kansalaisille.
      Strömmer ei halua kommentoida, mitkä puolueet voisivat tulla hallitukseen.

      "Viesti äänestäjiltä on selvä"
      Ruotsidemokraatit ja Jimmie Åkesson ottavat yhteyttä pian sen jälkeen.
      "Nyt työ alkaa tehdä Ruotsista jälleen hyvää", kirjoittaa puoluejohtaja Instagramissa.
      Liberaalien puoluejohtaja Johan Pehrson on samaa mieltä muun oikeistoblokin kanssa Facebookissa.

      "Ruotsin kansa on äänestänyt muutoksen ja uuden liberaalin porvarillisen hallituksen puolesta. Äänestäjien viesti on selvä, ja nyt se on pantava täytäntöön uudessa hallituksessa."
      Hän jatkaa:
      "Nyt meidän on hallittava äänestäjien luottamusta ja otettava vastuu Ruotsista."

    • Anonyymi

      porvareilla on vain 3 edustajaa enemmän vaikea on perustaa hallitusta

      • Anonyymi

        Todellisuudessa enemmän, vihreät pyrkimässä, keskusta ei ole vasemistoa vaikka on listalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Todellisuudessa enemmän, vihreät pyrkimässä, keskusta ei ole vasemistoa vaikka on listalla.

        Persu harhauttaa.


    • Anonyymi

      Ostakaa sähköauto!!!!!

    • Anonyymi

      Vaikeeta on porvareittenkin hallituskyhäelmä, joutuvat hakeen turvaa sikäläisistä persuista.
      Tuskin sitäkään sakkia kiinnostaa vastuunkanto, kuten ei kiinnostanut meilläkän persuja, Sipilän porvarihallituksessa.

      Ilmeisesti demarit lopulta muodostaa hallituksen, joka on toimintakykyinen.
      Niinhän se Suomessakin toimii ja ollut maamme parhaaksi.

      • Anonyymi

        Ruotsissa pistetään punikit ruotuun ja sama käy Suomessakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsissa pistetään punikit ruotuun ja sama käy Suomessakin.

        Fasistilla on kovat puheet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsissa pistetään punikit ruotuun ja sama käy Suomessakin.

        Kerroppa vielä punikiksi, räksyttävä, että milloin viimeksi Suomen eduskunnassa ollut kommunistipuolue?
        Persuilla ollut yhteyksiä Venäjälle ja siellähän äärikapitalismi ollut vallassa, diktaattorina.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsissa pistetään punikit ruotuun ja sama käy Suomessakin.

        Punikit on Neuvostoliiton tuote heitäkään ei ole, mitä me punikeilla.


    • Eikö tässä nyt ole sentään jotain aika outoa. Maan kolmanneksi suurimman puolueen puheenjohtaja on aloittamassa hallitusneuvottelut. Tämä puolue kärsi vaaleissa selkeän tappion. Maan selvästi suurin puolue ja todennäköisesti myös toiseksi suurin puolue ovat jäämässä hallituksen ulkopuolelle.

      Jos tilanne olisi Suomessa vastaava demarit saisivat 30 % äänistä, persut 22 % ja Kokoomus 17 %. Sitten vaan todettaisiin, että Petteri Orpo alkaisi muodostaa oikeistohallitusta, missä eivät olisi mukana sen paremmin demarit kuin persutkaan.

      Näinkö se oikeisto käyttää vaalivoittoaan. Vaalien selkeä häviäjä Kokoomus muodostaa jonkinlaisen vähemmistöhallituksen uskoen ja luottaen, että Ruotsidemokraatit tukevat sitä.

      • Ruotsissa eri systeemi kuin meillä. Se vaatisi parempaa perehtyneisyyttä. Kun meidän malliin vastasit, voi sanoa että petit itseäsi, kun se ei niin ole. Jos itseäsi uskot noin kuin kirjoitit, silloin pitää perehtyä tarkemmin Ruotsin systeemiin.
        Ruotsin valtiopäivillä on 349 edustajapaikkaa, joista 310 valitaan 29 vaalipiiristä ja 39 valitaan tasauspaikkoina, joilla taataan puolueille valtakunnallisen suhteellisuuden tarkempi toteutuminen. Vaalipiirien paikkaluvut määräytyvät piirin asukasmäärän perusteella.


        Nämä puolueet putoaisivat heti eduskunnasta, jos Suomen vaalit järjestettäisiin kuten Ruotsissa. Ruotsin vaalijärjestelmässä on eroja, jotka pudottaisivat Suomen pienet puolueet eduskunnasta. Molempien maiden vaalijärjestelmissä on yhtäläisyyksiä. Erojakin on, jotka vaikuttavat äänestämiskäyttäytymiseen.
        – Tärkein ero on se, että Suomessa äänestetään yksittäistä ehdokasta ja Ruotsissa puoluetta.
        Toinen merkittävä ero vaalijärjestelmien välillä on äänikynnys. Ruotsissa valtiopäivillä jokaisen puolueen on saatava neljä prosenttia äänistä, jotta sen on mahdollista saada edustajia valtiopäiville. Putoamisvaarassa ovat viiden prosentin tuntumassa olevat, olevissa vaaleissa.

        Äänikynnys vaikuttaisi Suomessa?
        Viimeisimpien eduskuntavaalien tuloksen mukaan Suomen eduskunnasta putoaisivat saman tien kristillisdemokraatit (3,9 prosentin kannatus) ja liike nyt (2,3). Myös RKP olisi vaarassa 4,5 prosentin kannatuksellaan.
        – Molemmissa tavoissa on haittapuolensa. Äänikynnystä käytettäessä uusien puolueiden on hyvin vaikea päästä parlamenttiin, ja vanhat puolueet säilyttävät valtansa. Ilman äänikynnystä taas riskinä on se, että eduskuntaan nousee paljon pieniä puolueita, mikä voi tehdä hallituksen muodostamisesta ja yhteistyöstä vaikeaa.
        Toisaalta Suomessakin on tavallaan piilevä äänikynnys, joka eroaa vaalipiireittäin. Esimerkiksi Lapin vaalipiirissä on saatava yli 10 prosenttia äänistä, mutta Uudellamaalla vain yksi prosentti.
        – Jos kyseessä on pieni puolue, kannattaa ehdokkaiden listautua Uudellemaalle. Ruotsissa jokaisella alueella on vaikea päästä läpi, mutta tilanne on sama koko maassa,

        Ruotsissa tämä asetelma on muodostanut lähtökohdan kahdelle eri blokille, joihin pienemmät puolueet ovat jakautuneet. Yksi suurista eroista on keskustapuolueen koko. Suomen viimeisimmissä eduskuntavaaleissa keskustan kannatuksessa oli vain noin neljän prosenttiyksikön ero suurimpaan puolueeseen. Ruotsissa ero oli 19 prosenttiyksikköä.
        – Keskustan kokoero on erittäin kiinnostava asia. Siihen ovat vaikuttaneet muun muassa maanviljelyn erot sekä Ruotsin aiemmin tapahtunut teollistuminen. Lisäksi keskusta on säilyttänyt vahvan tuen haja-asutusalueilla ja maaseudulla. Ruotsissa saman ovat tehneet sosiaalidemokraatit.


      • Oudointa tuossa on, että Ruotsidemokraatit ei edes vaadi itselleen hallitustunnustelijan paikkaa. Miten se ylipäätään pystyi lähtemään vaaleihin uskottavana puolueena ja pystyy vetoamaan äänestäjiin varsinkaan seuraavissa vaaleissa?

        Tosin onhan Vasemmistopuoluekin menestynyt vuosikymmeniä politiikassa, vaikka kaikki tietävät etukäteen, että se ei halua ministerinsalkkuja. Vasemmistopuolue on kuitenkin luonteeltaan muutosvastarintainen toisin kuin Ruotsidemokraatit.

        Vanhan perustuslakimme aikaan Suomessakin pääministeriksi nousi mitä pienempien puolueiden (ns. kansanpuolueet) edustajia, eikä sitä pidetty kummallisena. Puhumattakaan siitä, että pääministeripuolueeksi nousseen olisi pitänyt edes voittaa paikkoja vaaleissa. Mutta siihen aikaan hallitukset ylipäätään muodostettiin presidentin harkitsemalta pohjalta.

        Nykyään on enää mahdollista, että syntyy jokin koaliitio, joka syrjäyttää suurimman puolueen aseman hallituksen muodostajana. Vaikea kuitenkaan kuvitella, että sen suurin puolue kieltäytyisi ottamasta vetovastuuta.


      • Anonyymi
        Känä_ kirjoitti:

        Ruotsissa eri systeemi kuin meillä. Se vaatisi parempaa perehtyneisyyttä. Kun meidän malliin vastasit, voi sanoa että petit itseäsi, kun se ei niin ole. Jos itseäsi uskot noin kuin kirjoitit, silloin pitää perehtyä tarkemmin Ruotsin systeemiin.
        Ruotsin valtiopäivillä on 349 edustajapaikkaa, joista 310 valitaan 29 vaalipiiristä ja 39 valitaan tasauspaikkoina, joilla taataan puolueille valtakunnallisen suhteellisuuden tarkempi toteutuminen. Vaalipiirien paikkaluvut määräytyvät piirin asukasmäärän perusteella.


        Nämä puolueet putoaisivat heti eduskunnasta, jos Suomen vaalit järjestettäisiin kuten Ruotsissa. Ruotsin vaalijärjestelmässä on eroja, jotka pudottaisivat Suomen pienet puolueet eduskunnasta. Molempien maiden vaalijärjestelmissä on yhtäläisyyksiä. Erojakin on, jotka vaikuttavat äänestämiskäyttäytymiseen.
        – Tärkein ero on se, että Suomessa äänestetään yksittäistä ehdokasta ja Ruotsissa puoluetta.
        Toinen merkittävä ero vaalijärjestelmien välillä on äänikynnys. Ruotsissa valtiopäivillä jokaisen puolueen on saatava neljä prosenttia äänistä, jotta sen on mahdollista saada edustajia valtiopäiville. Putoamisvaarassa ovat viiden prosentin tuntumassa olevat, olevissa vaaleissa.

        Äänikynnys vaikuttaisi Suomessa?
        Viimeisimpien eduskuntavaalien tuloksen mukaan Suomen eduskunnasta putoaisivat saman tien kristillisdemokraatit (3,9 prosentin kannatus) ja liike nyt (2,3). Myös RKP olisi vaarassa 4,5 prosentin kannatuksellaan.
        – Molemmissa tavoissa on haittapuolensa. Äänikynnystä käytettäessä uusien puolueiden on hyvin vaikea päästä parlamenttiin, ja vanhat puolueet säilyttävät valtansa. Ilman äänikynnystä taas riskinä on se, että eduskuntaan nousee paljon pieniä puolueita, mikä voi tehdä hallituksen muodostamisesta ja yhteistyöstä vaikeaa.
        Toisaalta Suomessakin on tavallaan piilevä äänikynnys, joka eroaa vaalipiireittäin. Esimerkiksi Lapin vaalipiirissä on saatava yli 10 prosenttia äänistä, mutta Uudellamaalla vain yksi prosentti.
        – Jos kyseessä on pieni puolue, kannattaa ehdokkaiden listautua Uudellemaalle. Ruotsissa jokaisella alueella on vaikea päästä läpi, mutta tilanne on sama koko maassa,

        Ruotsissa tämä asetelma on muodostanut lähtökohdan kahdelle eri blokille, joihin pienemmät puolueet ovat jakautuneet. Yksi suurista eroista on keskustapuolueen koko. Suomen viimeisimmissä eduskuntavaaleissa keskustan kannatuksessa oli vain noin neljän prosenttiyksikön ero suurimpaan puolueeseen. Ruotsissa ero oli 19 prosenttiyksikköä.
        – Keskustan kokoero on erittäin kiinnostava asia. Siihen ovat vaikuttaneet muun muassa maanviljelyn erot sekä Ruotsin aiemmin tapahtunut teollistuminen. Lisäksi keskusta on säilyttänyt vahvan tuen haja-asutusalueilla ja maaseudulla. Ruotsissa saman ovat tehneet sosiaalidemokraatit.

        Olikin liian hyvää kirjoitusta ollakseen pankkiksen ja sehän oli suora kopio tuolta. Olisit vain linkin laittanut niin kaikki voivat sieltä käydä lukemassa.https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a8b62fa8-590e-47a9-b241-697733589842


      • Anonyymi

        MPP:lle Ruotsin blokkivaali kelpaa niin kauan kun enemmistö on vasemmistoblokilla. Kun valtaan pääsee oikeistoblokki, joka etukäteen kertoi kuka on sen pääministeriehdokas, niin MPP:n mielestä siinä on jotain aika outoa.

        Jotain aika outoa on tuossa MPP:n vasemmistolaisuudessa. Tai ei aika outoa, vaan hyvin outoa


      • Känä_ kirjoitti:

        Ruotsissa eri systeemi kuin meillä. Se vaatisi parempaa perehtyneisyyttä. Kun meidän malliin vastasit, voi sanoa että petit itseäsi, kun se ei niin ole. Jos itseäsi uskot noin kuin kirjoitit, silloin pitää perehtyä tarkemmin Ruotsin systeemiin.
        Ruotsin valtiopäivillä on 349 edustajapaikkaa, joista 310 valitaan 29 vaalipiiristä ja 39 valitaan tasauspaikkoina, joilla taataan puolueille valtakunnallisen suhteellisuuden tarkempi toteutuminen. Vaalipiirien paikkaluvut määräytyvät piirin asukasmäärän perusteella.


        Nämä puolueet putoaisivat heti eduskunnasta, jos Suomen vaalit järjestettäisiin kuten Ruotsissa. Ruotsin vaalijärjestelmässä on eroja, jotka pudottaisivat Suomen pienet puolueet eduskunnasta. Molempien maiden vaalijärjestelmissä on yhtäläisyyksiä. Erojakin on, jotka vaikuttavat äänestämiskäyttäytymiseen.
        – Tärkein ero on se, että Suomessa äänestetään yksittäistä ehdokasta ja Ruotsissa puoluetta.
        Toinen merkittävä ero vaalijärjestelmien välillä on äänikynnys. Ruotsissa valtiopäivillä jokaisen puolueen on saatava neljä prosenttia äänistä, jotta sen on mahdollista saada edustajia valtiopäiville. Putoamisvaarassa ovat viiden prosentin tuntumassa olevat, olevissa vaaleissa.

        Äänikynnys vaikuttaisi Suomessa?
        Viimeisimpien eduskuntavaalien tuloksen mukaan Suomen eduskunnasta putoaisivat saman tien kristillisdemokraatit (3,9 prosentin kannatus) ja liike nyt (2,3). Myös RKP olisi vaarassa 4,5 prosentin kannatuksellaan.
        – Molemmissa tavoissa on haittapuolensa. Äänikynnystä käytettäessä uusien puolueiden on hyvin vaikea päästä parlamenttiin, ja vanhat puolueet säilyttävät valtansa. Ilman äänikynnystä taas riskinä on se, että eduskuntaan nousee paljon pieniä puolueita, mikä voi tehdä hallituksen muodostamisesta ja yhteistyöstä vaikeaa.
        Toisaalta Suomessakin on tavallaan piilevä äänikynnys, joka eroaa vaalipiireittäin. Esimerkiksi Lapin vaalipiirissä on saatava yli 10 prosenttia äänistä, mutta Uudellamaalla vain yksi prosentti.
        – Jos kyseessä on pieni puolue, kannattaa ehdokkaiden listautua Uudellemaalle. Ruotsissa jokaisella alueella on vaikea päästä läpi, mutta tilanne on sama koko maassa,

        Ruotsissa tämä asetelma on muodostanut lähtökohdan kahdelle eri blokille, joihin pienemmät puolueet ovat jakautuneet. Yksi suurista eroista on keskustapuolueen koko. Suomen viimeisimmissä eduskuntavaaleissa keskustan kannatuksessa oli vain noin neljän prosenttiyksikön ero suurimpaan puolueeseen. Ruotsissa ero oli 19 prosenttiyksikköä.
        – Keskustan kokoero on erittäin kiinnostava asia. Siihen ovat vaikuttaneet muun muassa maanviljelyn erot sekä Ruotsin aiemmin tapahtunut teollistuminen. Lisäksi keskusta on säilyttänyt vahvan tuen haja-asutusalueilla ja maaseudulla. Ruotsissa saman ovat tehneet sosiaalidemokraatit.

        Tiedän kyllä tämän Ruotsin systeemin. Ei sen silti pitäisi minkäänlaisessa enemmistödemokratiassa johtaa siihen, että maan kaksi suurinta puoluetta ovat hallituksen ulkopuollella varsinkin kun RD luetaan tuohon voittaneeseen oikeistoallianssiin. Miten uskottavaa on siis se, että maan kolmanneksi suurin puolue, joka on kaiken lisäksi vaalien häviäjä, muodostaisi hallituksen?


      • Anonyymi
        Mielipidepankki kirjoitti:

        Tiedän kyllä tämän Ruotsin systeemin. Ei sen silti pitäisi minkäänlaisessa enemmistödemokratiassa johtaa siihen, että maan kaksi suurinta puoluetta ovat hallituksen ulkopuollella varsinkin kun RD luetaan tuohon voittaneeseen oikeistoallianssiin. Miten uskottavaa on siis se, että maan kolmanneksi suurin puolue, joka on kaiken lisäksi vaalien häviäjä, muodostaisi hallituksen?

        Sinä olet naama aatteen värisenä huutanut tuota blokkisysteemiä meillekin. Ruotsissa nyt näet mitä se on käytännössä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olikin liian hyvää kirjoitusta ollakseen pankkiksen ja sehän oli suora kopio tuolta. Olisit vain linkin laittanut niin kaikki voivat sieltä käydä lukemassa.https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a8b62fa8-590e-47a9-b241-697733589842

        Millainen Pankkolägvitsin kanta nyt ensikin Ruotsin vaaliin, jota tapana ollut lahden tällä seurata.
        Osaatko siihen sanoa mitään, vain osaaminen kirjoitusvirheissä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        MPP:lle Ruotsin blokkivaali kelpaa niin kauan kun enemmistö on vasemmistoblokilla. Kun valtaan pääsee oikeistoblokki, joka etukäteen kertoi kuka on sen pääministeriehdokas, niin MPP:n mielestä siinä on jotain aika outoa.

        Jotain aika outoa on tuossa MPP:n vasemmistolaisuudessa. Tai ei aika outoa, vaan hyvin outoa

        Minulle blokkivaali kelpaa vallan hyvin olipa kyse oikeistosta tai vasemmistosta. Näyttää vain tällä hetkellä siltä, että oikeistoallianssi natisee sisältäpäin. RD ei kelpaa kenellekään oikeistoblokin muulle puolueelle. Keskusta on jopa sen vuoksi liittynyt vasemmistoblokkiin, kun ei halua edes samaistua oikeistossa millään tavalla RD:hin.

        Onko Jimmy Åkesson todellakin kertonut etukäteen, että Kokoomuspuolueen johtaja on RD:n pääministeriehdokas. Sitä minun on vaikea uskoa. Kyllä se on hyvin outoa, jos näin on.

        Vasemmistolaisuudessani on varmaan paljon outoa sen vuoksi, etten ole mikään vasemmistolainen. En tosin oikeistolainenkaan enkä keskustalainen. Pidän itseäni arvoliberaalina markkinatalouden kannattajana, joka kuitenkin pitää järkevänä, ettei Suomessa asuvia päästetä sosioekonomisesti polarisoitumaan. Lisäksi pidän luonnonsuojelua välttämättömyytenä ihan ihmiskunnan oman parhaankin valossa. Näistä voi sitten päätellä - ken haluaa - mitä puoluetta kulloinkin kannatan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Sinä olet naama aatteen värisenä huutanut tuota blokkisysteemiä meillekin. Ruotsissa nyt näet mitä se on käytännössä

        Se on toiminut Ruotsissa aikaan ennen RD:tä varsin hyvin. Blokkipolitiikka tuo paljon paremman kuluttajansuojan kuin suomalainen tapa, missä ei äänestä hallitusohjelmasta vaan ostetaan sika säkissä. Sen lisäksi näyttää, että blokkipolitiikka kiinnostaa kansalaisia enemmän kuin suomalainen tyyli. Äänestysaktiivisuus on ihan toista luokkaa kuin Suomessa. Kansalaisille Ruotsissa siis kerrotaan paljon täsmällisemmin etukäteen mitä tuleman pitää, jos äänestät jompaa kumpaa blokkia. Englannin ja USAn kaksipuoluejärjestelmä tuottaa vastaavan tuloksen.

        Blokkipolitiikan huonona puolena pidän sitä, että se voi johtaa kansakunnan polarisoitumiseen, heihin ja meihin. Tämä on näkynyt nyt USAssa erityisen pahana, mutta on näkynyt myös briteissä luokkayhteiskunnan jatkumona. Eli molemmissa systeemeissä on puolensa. Vakaina aikoina painottaisin kuitenkin tuota poliittista kuluttajan suojaa ja politiikan ennustettavuutta.

        Suomalaisen systeemin heikkous näkyy tälläkin palstalla viikoittain, jopa melkein päivittäin. Se on se narina, että Kepun kannattajat eivät tunnu hyväksyvän Kepun mukanaoloa punavihreässä hallituksessa. Suomalainen blokiton systeemi on johtanut juuri tähän. Pahimmat poliittiset viholliset eli Kepu ja Vihreät joutuvat tekemään kompromissin politiikan sellaisista lohkoista, joista ne ovat lähtökohtaisesti täysin vastakkaista mieltä.


      • Mielipidepankki kirjoitti:

        Se on toiminut Ruotsissa aikaan ennen RD:tä varsin hyvin. Blokkipolitiikka tuo paljon paremman kuluttajansuojan kuin suomalainen tapa, missä ei äänestä hallitusohjelmasta vaan ostetaan sika säkissä. Sen lisäksi näyttää, että blokkipolitiikka kiinnostaa kansalaisia enemmän kuin suomalainen tyyli. Äänestysaktiivisuus on ihan toista luokkaa kuin Suomessa. Kansalaisille Ruotsissa siis kerrotaan paljon täsmällisemmin etukäteen mitä tuleman pitää, jos äänestät jompaa kumpaa blokkia. Englannin ja USAn kaksipuoluejärjestelmä tuottaa vastaavan tuloksen.

        Blokkipolitiikan huonona puolena pidän sitä, että se voi johtaa kansakunnan polarisoitumiseen, heihin ja meihin. Tämä on näkynyt nyt USAssa erityisen pahana, mutta on näkynyt myös briteissä luokkayhteiskunnan jatkumona. Eli molemmissa systeemeissä on puolensa. Vakaina aikoina painottaisin kuitenkin tuota poliittista kuluttajan suojaa ja politiikan ennustettavuutta.

        Suomalaisen systeemin heikkous näkyy tälläkin palstalla viikoittain, jopa melkein päivittäin. Se on se narina, että Kepun kannattajat eivät tunnu hyväksyvän Kepun mukanaoloa punavihreässä hallituksessa. Suomalainen blokiton systeemi on johtanut juuri tähän. Pahimmat poliittiset viholliset eli Kepu ja Vihreät joutuvat tekemään kompromissin politiikan sellaisista lohkoista, joista ne ovat lähtökohtaisesti täysin vastakkaista mieltä.

        Miten noita blokkeja suomalaiseen puoluejärjestelmään loisit, kun yhteisiä näkemyksiä useasta asiasta ei puolueiden kesken ole?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        MPP:lle Ruotsin blokkivaali kelpaa niin kauan kun enemmistö on vasemmistoblokilla. Kun valtaan pääsee oikeistoblokki, joka etukäteen kertoi kuka on sen pääministeriehdokas, niin MPP:n mielestä siinä on jotain aika outoa.

        Jotain aika outoa on tuossa MPP:n vasemmistolaisuudessa. Tai ei aika outoa, vaan hyvin outoa

        Kommentistasi saa sellaisen käsityksen, että miellät blokin yhdeksi suureksi puolueeksi, jossa on useita sisäisiä puolueita eri poliittisilla statuksilla. Vähän kehno heitto puolustella kolmanneksi suurimman puolueen hallitustunnustelijan ja mahdollisen pääministerin mandaattia.


    • Jos yhäkin aiheesta jatkan lyhyesti. Kun luin Ruotsin lehtiä niin tottakai tuo MPP:nkin ottama esille pistää silmään. esim. Tänään Magdalena Andersson meni puhemiehistön Andreas Norlénin luokse ja esitti irtisanomishakemuksensa Ruotsin pääministerin tehtävistä.
      https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/7d1fe9c5-466b-4208-a375-d1e1bef73fc5?fit=crop&format=auto&h=533&q=50&w=800&s=425a79b39d4a25b8e38e089c62d8c5f0ae38938a
      Nyt valtiopäivät ja puhemies ovat vastuussa uuden hallituksen luomisesta.

      Olen ilmoittanut puhujalle, että jos M muuttaa mielensä ja ei halua tehdä yhteistyötä SD:n kanssa, minun oveni on auki" Ulf Kristerssonin hallitukselle.
      Hän ei halua ottaa kantaa siihen, miltä tällainen yhteistyö näyttäisi.
      – Se, mitä sanoin ennen vaaleja, pätee tietysti myös vaalien jälkeen.
      hän sanoo.
      Sitten meidän korviin ja silmiin se ihmeellisyys meidän järjestelmään verraten, suurimman puolueen puheenjohtaja sanoo, että on valmis;
      -" Olen ilmoittanut puhujalle, että jos M muuttaa mielensä ja ei halua tehdä yhteistyötä SD:n kanssa, minun oveni on auki" Ulf Kristerssonin hallitukselle. Tuossa Ruotsin puolueet>ks
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ruotsin_puolueista

      Ruotsissa nyt eroavat pääministeri ja keskustapuolueen puheenjohtaja. Magdalena Andersson jatkaa kuitenkin demari puheenjohtajana.

      Varmaan me monet ihmettelemme heidän järjestelmäänsä, kun kolmonen tulossa pääministeripuolueeksi. .Kokoomus. Kun ollaan blogi mallissa niin se tätä, äänestetty puolueelle, ei henkilöille. Jos esim ruotsindemokraatit ei tule hallitukseen, ja demarit tilalleen, kuten Andersson sanoi "he tulossa". Kun tuollaisia lausuntoja niin hallituksen muodostaminen varmaa kun vaihtoehto.

      • Pystyyn_kuollut

        Blokkimalli ei selitä, miksi oikeistoblokin suurin puolue ei halua ottaa hallitusvastuuta, vaan on valmis heittämään kapulan suoraan sen toiseksi suurimmalle puolueelle. Aika heikko viesti omien äänestäjiensä näkökulmasta minun mielestäni. Miksi edes osallistuivat vaaleihin?

        Paremmin ymmärtäisi, että Ruotsidemokraattien puheenjohtaja yrittäisi edes muodon vuoksi muodostaa hallituksen ja luopuisi vasta "epäonnistuttuaan".


      • Anonyymi
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Blokkimalli ei selitä, miksi oikeistoblokin suurin puolue ei halua ottaa hallitusvastuuta, vaan on valmis heittämään kapulan suoraan sen toiseksi suurimmalle puolueelle. Aika heikko viesti omien äänestäjiensä näkökulmasta minun mielestäni. Miksi edes osallistuivat vaaleihin?

        Paremmin ymmärtäisi, että Ruotsidemokraattien puheenjohtaja yrittäisi edes muodon vuoksi muodostaa hallituksen ja luopuisi vasta "epäonnistuttuaan".

        He on sen näin suunnitelleet. Soinikin sanoi ettei anna persettä. Sannalla eri tilanne, hankaa pimsaa toisen vastaavaan. Rakkaus on niin ihmeellistä. mm Halla-ahokin sanoi silloin, että jos voittaa vaalin ei ala pääministeriksi.


      • Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Blokkimalli ei selitä, miksi oikeistoblokin suurin puolue ei halua ottaa hallitusvastuuta, vaan on valmis heittämään kapulan suoraan sen toiseksi suurimmalle puolueelle. Aika heikko viesti omien äänestäjiensä näkökulmasta minun mielestäni. Miksi edes osallistuivat vaaleihin?

        Paremmin ymmärtäisi, että Ruotsidemokraattien puheenjohtaja yrittäisi edes muodon vuoksi muodostaa hallituksen ja luopuisi vasta "epäonnistuttuaan".

        Just näin.


      • Anonyymi
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Blokkimalli ei selitä, miksi oikeistoblokin suurin puolue ei halua ottaa hallitusvastuuta, vaan on valmis heittämään kapulan suoraan sen toiseksi suurimmalle puolueelle. Aika heikko viesti omien äänestäjiensä näkökulmasta minun mielestäni. Miksi edes osallistuivat vaaleihin?

        Paremmin ymmärtäisi, että Ruotsidemokraattien puheenjohtaja yrittäisi edes muodon vuoksi muodostaa hallituksen ja luopuisi vasta "epäonnistuttuaan".

        Olihan meilläkin vuosikymmenet tapana, että pääministeri oli milloin mistäkin puolueesta, ei suinkaan aina suurimmasta, tai edes toiseksi suurimmasta.


      • Anonyymi
        Mielipidepankki kirjoitti:

        Just näin.

        Kova on ruotsidemokraattisympatiasi, mutta siitä huolimatta on parempi, että Kokoomus Ruotissa muodostaa hallituksen.

        Oikeistoblokin voitto on tietysti se tärkein asia niin Ruotsin kuin Suomenkin kannalta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kova on ruotsidemokraattisympatiasi, mutta siitä huolimatta on parempi, että Kokoomus Ruotissa muodostaa hallituksen.

        Oikeistoblokin voitto on tietysti se tärkein asia niin Ruotsin kuin Suomenkin kannalta.

        Kokoomushan sen muodostaakin, se jo sovittu, mitä itket siitä ?


    • Anonyymi

      Ruotsissa perustettiin muslimi puolue v. 2019. Se sai muutamalla alueella jo 20% äänistä. Seuraavalla kertaa pääsee eduskuntaan ja on pääministeripuolue 25 vuoden kuluttua kun muslimeja on 30% (nyt 9%).
      Ovat jo ilmoittaneet lakien muuttamisesta...

      • Anonyymi

        Kuin Helsingissä, paikoin jo 30-40%, ja punavihreät vaatii lisää.


    • Anonyymi

      SUOMESSA RUOTSIN MALLIN MUKAAN.
      NO NIINHÄN SE TIETYSTI ON, MUTTA EI KAIKKIEN MIELEEN, RUOTSIN MALLIN MUKAANHAN SITÄ ON MENTY JA NYT SITTEN SEURAAVAKSI LENTÄVÄT HALLITUKSESTA PUNAVIHREÄT POIS, KUIN LEPPÄKEIHÄS, TOIVOTTAVASTI KOKO EDUSKUNNASTAKIN.

    • Anonyymi

      Hyvä Känän aloitus, asiaa täynnä vastauksineen. Nyt tiedämme että näin juuri kävi, suurin SDP on oppositiossa. MPP:llä ideologisia kyyneliä.

    • Anonyymi

      EK vaaliin 3kk. Malli tulee muuttumaan.

    • Anonyymi

      Saadaan maata rakenettua.. korjata oman energian suuntaan, ei raiskaten kuin punavihreät.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Au Pairit Maltalla - Keskustelua !!

      Keskustelua uudesta kaudesta. Täällä kaikki jaksot katsottu kun verot pakko maksaa.. Myyn ulkopuolelle jättäminen oli su
      Tv-sarjat
      259
      2977
    2. Suomalaisia valmistautuneena pakenemaan

      https://yle.fi/a/74-20084635 “Auto on aina tankattuna ja pari laukkua valmiiksi pakattuna, jos tulee äkkilähtö.”
      Maailman menoa
      391
      1898
    3. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      68
      1819
    4. Yritin nainen

      Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
      Ikävä
      88
      1569
    5. Miksi et voi

      Soittaa tai laittaa viestiä
      Ikävä
      114
      1335
    6. Ei kiinnosta idän humpuuki

      Onko kukaan ihminen koskaan hyötynyt idän opeista pätkääkään? Ei ole, uskallan väittää!
      288
      1101
    7. Ikävöin sinua nainen

      Vaikka lopetin yhteydenpidon kokonaan. Ehkä joskus ymmärrät, et se oli ainoa järkevä vaihtoehto. Ei rakkaus lopu siihe
      Ikävä
      43
      988
    8. Ristinryövärin kastamattomuus?

      KASTAMATON RISTINRYÖVÄRI Ristinryövärin pelastumista ilman kastetta on joskus käytetty perusteena sille, ettei kasteell
      Luterilaisuus
      276
      972
    9. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

      https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
      Maailman menoa
      104
      884
    10. Iso ikävä sinua nainen

      Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
      Ikävä
      31
      865
    Aihe