Mitä ovat lain teot?

Anonyymi-ap

Kukaan pelkästään Raamattua lukeva ei ole tiennyt mitä ne lain teot olivat, joita tekemällä ei Paavalin mukaan pelastu, sillä Raamattu ei kerro mitä lain teot ovat. Siksi tämänkin ketjun kommentteihin ilmestyvät yritykset selittää lain tekoja ovat vain jonkun keksimiä arvauksia. Se nyt on vain fakta, että Raamatusta et tätä tietoa löydä.

Mutta onneksi niihin aikoihin kirjoiteltiin muitakin tekstejä kuin vain nämä Uuden testamentin tekstit, jotka on kirjoitettu vasta Jeesuksen kuoleman jälkeen. Tekstejä, joissa juutalaiset itse kertovat mitä kyseessä olevat lain teot ovat.

Qumran dokumentti 4QMMT, teksti on ajalta n.150eKr., josta löytynyt kopio on ajalta 75eKr.-50jKr., kertoo siitä, mitä ovat lain teot.

(Lähde: tri John Bergsma: https://youtu.be/r66eijf_3-M, https://en.m.wikipedia.org/wiki/4QMMT )

Tämä dokumentti on kirja, jossa essealaiset opastavat fariseuksia siitä, mitä lain teot ovat. Mikään muu aikakauden kirjallisuus ei kirjoita lain teoista paitsi Paavalin kirjeet ja 4QMMT mutta edes Paavali ei määrittele, mitä lain teot tuohon aikaan tarkoittivat. Ensin essealaiset kirjoittavat, että seuraamalla lain tekoja tullaan vanhurskaaksi. Sitten essealaiset luettelevat lain tekoja:

- puhtaan maidon kaataminen epäpuhtaaseen astiaan saastuttaa sekä epäpuhtaassa astiassa olevan maidon että sen astian, josta maito kaadetaan

- kuolleitten eläinten pesiin ja luihin koskeminen saastuttaa

- koirat eiväät saa olla Jerusalemissa

- ihotauteihin sairastuneiden koskettaminen saastuttaa

- pakanat ovat saastuneita ja eikä heidän vehnäänsä saa tuoda Jumalan temppeliin

- sokeat ja kuurot eivät saa mennä temppeliin

Jos näitä lain tekoja ei noudata, osallistuu essealaisten mielestä Belealin tekoihin eli tekee Saatanan töitä. Tämän kirjoittamisen aikoihin, eli ennen Uutta liittoa tosiaan ajateltiin, että lainteot pelastavat. Enää ei olla Vanhassa liitossa mutta se ei muuta sitä asiaa miksikään, että tämä teksti kertoo selkeästi mitä lain teot ovat.

On helppoa huomata, että listasta puuttuvat VT:n moraaliset lait, kuten dekalogi ja hyvän tekeminen eli hyvät lain teot. Mutta kun essealaiset noin 150 vuotta ennen Jeesuksen syntymää opettavat, että lain teot tekevät vanhurskaaksi, Paavali opettaa 50-luvulla jKr, että lain teot eivät tee vanhurskaaksi.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mooseksen lait olivat oman aikansa yhteiskuntasopimus. Niitä noudattava tuli kyllä vanhurskaaksi ja menetti kaiken. Kymmenysten ja uutisten maksaminen yms. Köydyttää ja vanhurskauttaa aivan tarpeeksi.

      Mutta Jumalaa ei opi tuntemaan yksikään lain noudattaja. Sen osoitti Jeesus suvereenisti.
      Hän sanoi selkeästi KAIKKI JOTKA TULIVAT ENNEN MINUA OLIVAT RÖVÄREITÄ JA MURHAAJIA EIKÄ LAMPAAT TOTELLEET JA KUUNNELLEET HEITÄ.

      Siis pedot vain kuulivat ja hyötyivät. Jumalan tuntemus rapautui eikä vanhurskaudesta koitunut petojen lypsämille lampaille mitään hyötyä. Vanhurskautta oli mutta se oli hyödytöntä ja tehotonta.

      • Anonyymi

        Sinä puhut taas kerran pötyä. Jeesus tarkoittaa niitä ihmisiä, jotka ennen häntä väittivät olevansa messias (eivätkä olleet). Hän ei puhu Mooseksesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinä puhut taas kerran pötyä. Jeesus tarkoittaa niitä ihmisiä, jotka ennen häntä väittivät olevansa messias (eivätkä olleet). Hän ei puhu Mooseksesta.

        Osoitapa väitteesi todeksi Raamatulla! Minun Raamatustani ei sellaista tekstiä löydy, jossa Jeesus kertoo tarkoittavansa valemessiaita.


    • Anonyymi

      Mitä mieltä aloittaja on tuosta Pastori Kalle Venäläisen puheesta Sapatista ?
      jonka voi katsoa TV7 Arkistosta.

      • Anonyymi

        Jos kerran lain teot eivät olleet dekalogin noudattamista, ja Paavali taas sanoo, että laki kertoo ihmiselle, mikä on syntiä, niin eikö ole selvää, ettei Paavali tarkoita lain teoilla sapattikäskyä? Sillä eihän essealaisten mukaisten lain tekojen noudattaminen ole meidän näkökulmastamme millään tasolla järkevää, saatikka syntiä. Senhän todistaa jo Paavalin ja Pietarin puheetkin. Pietarihan sanoo, ettei Pyhän Hengen mukaan pakanoita saa enää kutsua saastaiseksi. Miten hän näin voisi sanoa, jos nuo lain teot olisivat vielä tuomassa vanhurskautta?

        Tämä tukee ajatusta siitä, että essealaisten mainitsemat lain teot ovat todellakin jääneet pois voimasta. Ja koska esselaiset kertovat minkälaisia tekoja lain teot olivat, lukematta joukkoon ainuttakaan dekalogin tai Rakkauden lain pykälää, niin ainakin minusta suljetaan sillä myös sapatti-käsky pois näistä lain teoista. Se tarkoittaa minusta siis sitä, että edelleen muunlaisten pykälien noudattaminen, kuin niiden, jotka lain teoiksi mainitaan ovat sitä Jumalalle kuuliaisuutta, jota jotkut myös vanhurskaudeksikin kutsuvat.

        Ja ei, en katsonut Venäläisen puhetta. Liittyykö se jotenkin laintekoihin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      118
      9465
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2780
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      156
      2536
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1786
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      13
      1590
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1537
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      9
      1396
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe