HUS-alueella polvi- ja lonkkaleikkauksiin 15 kuukauden jonotusaika

Anonyymi-ap

Terveydenhuoltolakiin on kirjattu hienosti, että laki velvoittaa asiasta vastuullista hoidonjärjestäjää aloittamaan viimeistään 6 kuukauden kuluessa potilaan hoitotoimenpiteet.

”Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella tarpeelliseksi todettu hoito ja neuvonta
on järjestettävä ja aloitettava hoidon edellyttämä kiireellisyys huomioon ottaen
kohtuullisessa ajassa, kuitenkin kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon
tarve on todettu.”
https://www.hus.fi/potilaalle/opas-potilaalle/oikeutesi-potilaana/erikoissairaanhoidon-hoitoonpaasy

Tämä aikaraja ei ole pätenyt HUS-alueella enää vuosiin, mutta mikään tai kukaan ei tunnu joutuvan asiasta vastuuseen.

Esimerkiksi melko yleisiin ja tavallisiin polven tai lonkan tekonivelleikkauksiin on noin 2500 potilaan jono. Nämä leikkaukset suoritetaan keskitetysti HUS:in Peijaksen sairaalassa.

Vuoden 2021 lokakuussa HUS:ilta kerrottiin, että näihin tekonivelleikkauksiin on 9 kuukauden jonotusaika. Maaliskuussa 2022 kerrottiin jonoon tuleville, että jonotusaika on nyt 11 kuukautta. Lokakuussa 2022 Peijaksesta kerrotaan, että polven tai lonkan tekonivelleikkauksien hoitojono on nyt 15 kuukauden mittainen.

Jonoaika on nyt jo 2,5 kertainen lakiin kirjoitettuun aikaan verrattuna. Ketään ei silti vedetä asiasta vastuuseen, eikä vaadita korjaamaan tilannetta.

HUS kertoo käyttävänsä ”jonkin verran” ostopalveluita yksityisiltä, jotta keinonivelleikkausten jonoa saataisiin lyhenemään. Ilmeisesti HUS:issa kaikkien leikkaushoitojen asiaa viivytellään ja lykätään nyt tarkoituksella. Koetetaan pinnistellä ja päästä 1.1.2023 päivämäärään, jolloin vastuu näistäkin leikkauksista siirtyy kuntien vastuulta Hyvinvointialueille.

6

226

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Noitahan saa yksityispuolelta hakemalla paljon nopeemmin. Tekonivelleikkausten hinnat alkaen 10 000 €, mainostaa Terveystalo sivuillansa.

   • Anonyymi

    Eikö kela korvaa tästäkin hoidosta suurimman osan vaikka käy yksityisellä.


   • Anonyymi

    Noinhan sitä voisi luulla. Sentään meillä rikkaana maana on varaa terveydenhoitaa laittomasti maassa oleskelijatkin. Niin kai nyt veroja maksaneet omat lonkkavaivaiset saadaan helposti hoidettuam vaikka sitten yksityispuolella.

    Tässä KELA:n lupaamat korvaukset vaikka tuollaisesta 10.000€ hintaisesta yksitusen puolen keinonivelleikkauksesta:

    Lonkan kokotekonivel,standard,sementitön ....117 €
    Polven puolitekonivel, demi .................................. 117€
    https://www.kela.fi/yhteistyokumppanit-terveydenhuolto-sairaanhoitokorvaukset-taksaluettelot

    Suomessa oli 16 vuoden ajan porvarijohtoiset hallitukset. Silti nämä KELA:lta saatavat korvaukset yksityispuolella tehtävistä hoidoista ovat vajonneet sellaiselle tasolle, että ne ovat kuin suoraan sosialismin käsikirjasta.

    Yksityisen puolen hoitoja ei saa käyttää. Se oikea tapa kaikille on jonottaa liki 2 vuotta kunnallisen puolen palveluihin.


  • Anonyymi

   Sama jonotustilanne on HUS:issa kaikkiin leikkaushoitoihin tällä hetkellä. Silmän kaihileikkaukseen on 3400 ihmisen jono. Odotusajat leikkaukseen pääsylle ovat jotakin 7...8 kuukauden luokkaa.

  • Anonyymi

   Tamperelaista tekonivelsairaala Coxaa pidetään parhaana tai yhtenä parhaimmista suomalaisista tekonivelleikkauksia tekevistä sairaaloista. Komplikaatioiden vähyys ja asiakastyyyväisyys ovat aivan huipussaan.

   Tällä hetkellä Coxan polvi/lonkkaleikkauksiin jonotus on noin 7...8 kuukauden mittainen. Myös HUS-alueella asuvan on mahdollista siirtyä jonottamaan polvileikkausta Coxaan. Samalla kuitenkin jonotus HUS-leikkaukseen keskeytyy. Coxan leikkaukset suoritetaan Tampereella.
   https://www.coxa.fi/hoitoon-hakeutuminen/potilaaksi-coxaan/

   Erikoissairaanhoito ja keinonivelasiat on siis hoidettu Pirkanmaalla huomattavasti paremmin, kuin täysin läskiksi heittäneellä HUS-alueella. Coxalla on kykyä ottaa myös muualta tuleviakin potilaita.

  • Anonyymi

   Ensi vuoden alusta aloittavat uudet, "leveämmillä harteilla" toimivat hyvinvointialueet eivät tule näitä jonoja lyhentämään. Rahaa puuttuu jo tällä hetkellä arvioituna 1 miljardi euroa, että lakisääteisiäkään asioita päästäisiin hoitamaan.
   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/291b67df-9751-44c7-b480-d96e0b177c94

   Uusimaa tuppaa jäämään näissä rahanjaoissa viimeiseksi, kun mielletään että tämä on niin vaurasta ja hyvinvoivaa aluetta.

   Nyt se alueen vauraus ei auta mitään, ellei henkilöllä itsellään ole vähintään 10.000 € heittää tiskiin polvileikakuksestansa. Tuosta summasta KELA tulee vastaan 117 euron korvauksellansa. Se vaikuttaa kummalliselta, naurettavan kokoiselta rahasummalta tällaisessa yhteydessä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina naimisiin.

   Etsimässä täydellistä hääpukua Roomassa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   400
   3829
  2. Etsin sinua vakavissani

   Täältä tai ihan mistä tahansa. Meillä jäi asioita selvittämättä, ja minun sydän on sanonut painavan sanansa, että meillä jäi juttu pahasti kesken. Syd
   Ikävä
   68
   1755
  3. En minä seksin perässä ollut

   vaikka niin luulit, vaan sinun, koska halusin sinut kokonaan. Vihjailit nimittäin siihen suuntaan. Miksi muuten epäilit minusta kaikkea pahaa, nainen?
   Ikävä
   78
   1468
  4. En voi edes kirjoittaa siitä.

   Se olis liian lapsellista. Kun on yhteys tosielämän puolella ja selvät sävelet. Älykäs se on, todennäköisesti älykkäämpi kuin kukaan, ketä olen tavann
   Ikävä
   62
   1237
  5. Vanhempi mies

   Rakkain, kuinka me enää koskaan voitais sopia näkemisestä? Soittasin, soittasin -mutta, kun?
   Ikävä
   71
   1180
  6. Viiskymppisenä

   Ja alan olla kyllä aina vaan enemmän sitä mieltä, mikä on kyllä ihan tieteellinen faktakin, että elämä viiskymppisenä alkaa olla turhista turhinta. Uu
   Sinkut
   354
   1098
  7. Olen pahoillani nainen

   Olen pahoillani siitä, että vielä säännöllisesti nähdessämme asiat välillämme ajautuivat suuntaan, joka ei ollut kummallekaan hyvästä. Harmittaa puole
   Ikävä
   70
   1036
  8. Hääpukuja ei turhaan ostella

   Olisiko todella niin, että Hanuri-Hannu on taas kehissä ja vanha suola janottaa todella pahasti - Martti on liikkeellä ja nyt lienee tosi kyseessä! O
   Kotimaiset julkkisjuorut
   73
   955
  9. En löydä sinua

   jotta voisin viestiä lähettää.
   Ikävä
   43
   911
  10. Martina kiusoittelee kateellisia vihaajiaan

   Palstan Martina vihaajat menivät sekaisin kun Martina lähti Roomaan. Tätä on hauska seurata 🤭
   Kotimaiset julkkisjuorut
   155
   908
  Aihe