Tiedotusvälineiden puolueettomuus tai oikeammin sen puute

Joskus aikaisemmin johtavat tiedotusvälineet (valtamedia) pitivät esillä puolueettoman tiedonvälityksen tärkeyttä. Tietenkin eri taustaryhmien (rahoittajien) tiedotusvälineillä oli erilaiset painotukset asioiden suhteen, mutta puolueettomuutta kuitenkin tavoiteltiin tai ainakin väitettiin tavoiteltavan.

Nykyisessä maailmantilanteessa on tullut karusti esille, että johtavat tiedotusvälineet eivät edes näyttele olevansa puolueettomia. Jotkut tiedotusvälineet ovat jopa (ylpeinä?) ilmoittaneet olevansa puolueellisia. Mihin tarvitaan puolueellista tiedonvälitystä? Paljonko kannattaa maksaa puolueellisesta tiedonvälityksestä? Omat vastaukseni ovat: ei mihinkään ja ei mitään. Olen siis lopettanut kaikki lehtitilaukset ja olen nykyään YLE-maksunkin vastustaja. Ennen olin sen kannattaja sillä perusteella, että pitää olla myös rahoittajien painostuksesta vapaa tiedotusväline.

Suomessa jupistaan keskustelupalstoilla (kuten tämäkin juttu osoittaa), mutta Euroopassa on jo ryhdytty toimeen. Esim. Ranskassa on netissä toimiva ja viime aikoina kovaa lisäsuosiota saavuttanut TV-kanava TVLibertés. Sieltä voi seurata myös sellaisia uutisia ja asiantuntijoiden (siis muidenkin kuin “asiantuntijoiden”) haastatteluja, jotka poikkeavat valtamedian hyväksymästä poliittisesta linjasta. Erittäin virkistävää! Suomessa kaivattaisiin samantyyppistä, mutta kielialue on ilmeisesti niin pieni, että laadukkaan vaihtoehtoisen journalismin tekeminen on taloudellisesti mahdotonta. Onneksi on tullut opiskeltua vähän muitakin kieliä kuin suomee ja savvoo.

https://tvl.fr/

TV-kanavan nimi, TVLibertés, herättää ajatuksia. Ennen (ehkä vieläkin) oli länsimaiden, lähinnä USA:n rahoittama, radiokanava Radio Free Europe / Radio Liberty, jonka tehtävänä oli lähettää “oikeita” uutisia itäblokin propagandan uhreille. Nykyään sitten on TVLibertés, joka on pääasiassa lahjoitusvaroilla rahoitettu kanava, jonka tehtävä on lähettää “oikeita” uutisia länsimaisen propagandan uhreille. Onko kanavan nimeämisessä kyse sarkasmista vai huumorintajusta.

https://tvl.fr/don/

YLE-maksu riippuu verotettavasta tulosta, mutta suurin osa työssäkäyvistä maksaa maksimin 163 eur/v. Yleisin lahjoituksen suuruus TVLibertélle näkyy oleva 120 eur. Vähän vähemmän kuin YLE-maksu ja sillä saa myös muita kuin yleisesti hyväksytyn poliittisen linjan mukaisia uutisia. Jotkut (kuten minä) pitävät sitä tämän (vapaaehtoisen) maksun arvoisena.

Jossakin vaiheessa pidettiin jopa vaarallisena, jos kansalaiset seuraavat (pääasiassa) muiden kuin oman maan tuottamia uutisia. Tämä oli/on ehkä eniten esillä Baltian maissa, joissa on suuri vieraskielinen (Venäjä) väestö. Nykyisenä tietoverkkojen aikana Suomen tiedotusvälineet yrittävät ajaa (kielitaitoiset) kansalaisensa seuraamaan muiden kuin oman maan tuottamia uutisia. Onko se vaarallista?

Otan mielenkiinnolla vastaan vinkkejä laadukkaista verkossa toimivista kanavista, joista saisi hieman laajempaa kuvaa maailman tapahtumista kuin omista tiedotusvälineistämme.

0

544

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

        Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
        Maailman menoa
        242
        2204
      2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

        Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
        Ikävä
        161
        1448
      3. Se katse silloin

        Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
        Ikävä
        53
        1300
      4. Kaipaaville

        Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
        Ikävä
        74
        1055
      5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

        Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
        Suomalaiset julkkikset
        3
        1029
      6. Miten haluaisit

        Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
        Ikävä
        78
        950
      7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

        8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
        Maailman menoa
        211
        933
      8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

        mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
        Ikävä
        45
        845
      9. Kohta me ei enää nähdä :(

        En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
        Ikävä
        39
        669
      10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

        Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
        Kärsämäki
        15
        660
      Aihe