Kenen keksintö

Anonyymi-ap

Tämä pörssi on.
Paikallinen puulaaki tuotti melkein kaiken sähkön kuluttajille
omalla tuotannollaan. Vain talvella piti vähän ostaa lisää neljännes tai
kolmannes kulutuksesta.
Nyt kaikella sähköllä on monikertainen hinta ja puulaakit pärjää.
Miten tämä "sähkökartelli" oikein toimii.
Ajetaanko oma tuotanto kokonaan alas.

8

96

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ei sitä sähköä kuitenkaan myydä keski Eurooppaan

  • Paikalliset puulaakit eivät voi tuottaa kaikkea sähköä minnekään järkevällä tavalla. Ongelma on se, että sähköä on kallista varastoida. Siksi ylijäämäsähkö pitää yrittää myydä eteenpäin. Jos energiantuotanto on mitoitettu kovien pakkasten mukaan, kesäaikaan tulee väkisin ylijäämää. Jos olisimme täysin energiaomavarainen, se tarkoittaisi, että ylijäämäsähkö pitäisi saada myytyä. Muuten se on hukkaan heitettyä sähköä, josta tuottajalle syntyy kustannuksia.

   Kyse ei ole mistään sähkökartellista vaan sähköenergian Euroopan laajuisista markkinoista. Venäjän sota on aiheuttanut pulaa kaasusta, mikä taas vaikuttaa sähkön hintaan. Lisäksi pohjoismaiden vesivoima on ollut sateiden vähäisyyden vuoksi huonoa.

   Omaa tuotantoa ei ajeta alas, vaan ylös. Yhteisen ison markkinan vuoksi se nimenomaan mahdollistuu. Silloin tuottajilla on mahdollisuus myydä sähköä muualle eli se vähentää tuottajan riskiä, jolloin investointihalukkuus kasvaa. Tämä on näkynyt Suomessa erityisesti tuulivoiman lisääntymisenä.

   • Anonyymi

    Nyt kyllä osoitit hyvin, ettet ymmärrä sähköntuotannosta, sähköverkoista etkä sähkömarkkinoista mitään.

    Kun ei ymmärrä, olisi parempi olla kommentoimatta


   • Anonyymi

    Tuossa ei oikein ole perusasiat kohdallaan.
    Kyllä sähköyhtiöt osaa tehdä "huoltoja" juuri
    oikealla hetkellä eikä sähköä varastoida.


   • Anonyymi

    Sähkömarkkinaan on ympätty erilasia alueita ympäri Eurooppaa niin tuotannon kuin kulutuksen suhteen, markkinahinta muodostuu aina kalleimman tuotantomuodon mukaan. Tämä on pörssisähkön tuntihinta. Sähkö kun tuotetaan tässä ja nyt, sitä ei varastoon tehdä.

    Kauppaa käydään myös futuureilla, eli ostetaan tai myydään sähköä tietyllä hinnalla jopa vuosiksi eteenpäin. Tavalliselle kuluttajalle tämä näkyy määräaikaisten sopimusten muodossa. Sähköyhtiö ostaa pörssistä vaikkapa kahdeksi vuodeksi sähköä hinnalla x ja myy sen kuluttajalle kahden vuoden kiinteällä hinnalla x kate.

    Sähköyhtiön ei kuitenkaan ole välttämätöntä myydä kaikkea tuotantoa pörssiin, ja siihen perustuu mm. isojen metsäyhtiöiden tehtaiden sähkönsaanti. Monella on jalostuksen sivuvirroilla pyörivä voimalaitos tuottamassa sähköä tehtaalle. Vain ylijäämä myydään pörssiin. Sama koskee kunnallisia voimalaitoksia, ne voivat aivan hyvin myydä sähköä kunnan asukkaille tuotantokustannuksella tai pienellä voitolla. Se ei ehkä ole kannattavaa yhtiön kannalta, mutta ymmärrettävää koska kuntalaisethan sen yhtiön omistavat.

    Sitten on sellaisia yhtiöitä kuten Helsingin Energia, joka tekee sähköä paljolti fossiilisilla. Helen kivihiilellä tällä hetkellä. Tuollaiset yhtiöt myyvät yleensä kaiken sähkön pörssin kautta, koska heidän pitää viherpestä myymänsä sähkön päästöt. Pörssissä hiilisähkö "sekoittuu" päästöttömään sähköön, esim vesivoimaan, ja näin yhtiö voi sanoa myyvänsä pienenpi päästöistä sähköä kuin sen tuottama sähkö on. Pörssistä ostetun sähkön päästöt kun lasketaan sinne myydyn tuotannon keskiarvoista. Osan päästöttömästä tuotannosta, kuten vesivoimasta, yhtiöt voivat korvamerkitä ja sertifioituna myydä asiakkaille, vaikka se kulkisi pörssin kautta.

    Pörssiä käytetään siis tuottojen maksimointiin niiden yhtiöiden toimesta, joilla on omaa tuotantoa.


  • Anonyymi

   Jos Suomi irtautuisi globaaleista sähkökartelleista sähkön hinta tippuisi heti

  • Anonyymi

   Yhtiökohtainen omavaraisuus on käytännössä mahdottomuus. Totesit itsekin, että "paikallinen puulaaki tuotti MELKEIN kaiken sähkön kuluttajille omalla tuotannollaan. Vain talvella piti vähän ostaa lisää neljännes tai kolmannes kulutuksesta".

   Kysymys onkin juuri siitä, että tuo "vain" neljännes tai kolmannes maksaa hirmuisesti näinä aikoina. Vaihtoehto että se osuus jätetään ostamatta johtaisi sähköpulaan tai siihen, että kuluttajat joutuvat ostamaan vajeen joltain toiselta yhtiöltä, mutta siitäkin hinta olisi hirmuinen. Luultavasti jopa suurempi kuin mitä tuhansille asiakkailleen sähköä kerralla ostava paikallinen yhtiö sitä saa.

  • Anonyymi

   Jotkin asiaa tuntevat oli jopa laskenut tuon hinnan sekä omalle tuotolle,
   että ostosähkölle, mutta olivat huonoja laskijoita kun eivät
   millään saaneet sitä laskua oikein.

   Rauhallisella mielellä voi vain odotella tilinpäätöksiä.
   Tuulet tuo viestiä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina naimisiin.

   Etsimässä täydellistä hääpukua Roomassa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   371
   3567
  2. Etsin sinua vakavissani

   Täältä tai ihan mistä tahansa. Meillä jäi asioita selvittämättä, ja minun sydän on sanonut painavan sanansa, että meillä jäi juttu pahasti kesken. Syd
   Ikävä
   60
   1582
  3. En minä seksin perässä ollut

   vaikka niin luulit, vaan sinun, koska halusin sinut kokonaan. Vihjailit nimittäin siihen suuntaan. Miksi muuten epäilit minusta kaikkea pahaa, nainen?
   Ikävä
   71
   1305
  4. En voi edes kirjoittaa siitä.

   Se olis liian lapsellista. Kun on yhteys tosielämän puolella ja selvät sävelet. Älykäs se on, todennäköisesti älykkäämpi kuin kukaan, ketä olen tavann
   Ikävä
   62
   1201
  5. Vanhempi mies

   Rakkain, kuinka me enää koskaan voitais sopia näkemisestä? Soittasin, soittasin -mutta, kun?
   Ikävä
   70
   1103
  6. Olen pahoillani nainen

   Olen pahoillani siitä, että vielä säännöllisesti nähdessämme asiat välillämme ajautuivat suuntaan, joka ei ollut kummallekaan hyvästä. Harmittaa puole
   Ikävä
   70
   984
  7. Viiskymppisenä

   Ja alan olla kyllä aina vaan enemmän sitä mieltä, mikä on kyllä ihan tieteellinen faktakin, että elämä viiskymppisenä alkaa olla turhista turhinta. Uu
   Sinkut
   322
   936
  8. Hääpukuja ei turhaan ostella

   Olisiko todella niin, että Hanuri-Hannu on taas kehissä ja vanha suola janottaa todella pahasti - Martti on liikkeellä ja nyt lienee tosi kyseessä! O
   Kotimaiset julkkisjuorut
   73
   923
  9. Martina kiusoittelee kateellisia vihaajiaan

   Palstan Martina vihaajat menivät sekaisin kun Martina lähti Roomaan. Tätä on hauska seurata 🤭
   Kotimaiset julkkisjuorut
   144
   851
  10. En löydä sinua

   jotta voisin viestiä lähettää.
   Ikävä
   42
   850
  Aihe