Aleksanteri-instituutin itäisen Euroopan asiantuntija kertoo näin Viktor Orbanista

Anonyymi-ap

Ilta-Sanomien artikkelista, joka kertoo Aleksanteri-instituutin itäisen Euroopan asiantuntijasta Katalin Miklóssysta ja Viktor Orbanista:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009172136.html

"Aina Orban ei Sorosta ole kuitenkaan inhonnut. Ainakaan hänen rahojaan.

– Orbanin puheet vuonna 1988 tekivät hänestä lännessä kaikkien lempipoliitikon Unkarissa. Hänelle ja Fideszille sysättiin paljon rahaa, ja aika paljon heille maksoi George Soros. He opiskelivat Sorosin rahoilla Englannissakin. Niin maailma muuttuu, Miklóssy naurahtaa.

[Heti perään on laitettu Laszlo Baloghin valokuva, ohessa teksti: "Hallituksen Soros-vastaisia mainoksia metroasemalla Budapestissa vuonna 2017. ”Älä anna Sorokselle viimeistä naurua”, tekstissä lukee."]

"Vaikka Unkarin valtiojärjestelmää leimaavat autoritaarisuus ja korruptio, on oppositiopuolueilla ainakin teoreettinen mahdollisuus vaalivoittoon. Vielä lokakuun 2019 aluevaalien jälkeen lännessä eläteltiin toivoja vallanvaihdoksesta. Julkisuuteen oli vuotanut video, jolla Győrin pormestari Zsolt Borkai harrasti luksusjahdillaan seksiä prostituoitujen kanssa.

Materiaalin julkaisija väitti Orbanin puoluetoverin rietastelevan videolla kokaiinipäissään. Poliittinen skandaali oli valmis, ja opposition vaaliliitto kaappasi valtuustoissa enemmistöaseman kymmenessä maan 24:stä suurkaupungista. Mukaan kuului symbolisesti merkittävä pääkaupunki Budapest.

Huhtikuussa 2022 menestys ei enää toistunut. Vaaliliittoon turvauneen opposition aatteellinen rikkonaisuus kävi koko kansalle ilmeiseksi pari kuukautta ennen parlamenttivaaleja. Miklóssyn mukaan he lähtivät haastamaan Fidesziä vailla vakuuttavaa yhteistä agendaa ja sortuen keskinäisiin riitoihin.

Hukkaan meni otollinen hetki, sillä Unkarin inflaatio kuuluu Euroopan korkeimpiin ja on marraskuuhun mennessä kivunnut yli 20 prosenttiin. Miklóssy painottaa avaimellisena tekijänä Ukrainassa helmikuussa alkanutta sotaa. Se muutti Fideszin kampanjan yhdessä yössä. Samalla se siirsi huomion pois puolueen Venäjä-mielisyydestä.

– Se oli heiltä oikeastaan nerokasta. He kalibroivat vaalistrategiansa sodan ja rauhan välisen kamppailun korostamiseksi. He sanoivat olevansa rauhaa rakastava puolue ja taistelevansa lännen sotaisuutta vastaan, Miklóssy sanoo.

– Orban vakuutti kansalle, että Unkarin sotilaat eivät lähde rintamalle. Se oli tietysti täysin järjetöntä. Unkarihan on Naton jäsen ja Natoon nojaa koko Unkarin puolustus. Silti se viesti meni kuin kuumille kiville. Tämä tuli oppositiolle niin suurena yllätyksenä, etteivät he osanneet reagoida.

Fidesz kaappasi äänistä noin 49 prosenttia ja uusi superenemmistönsä parlamentissa. Äänestysaktiivisuus oli hiukan alle 70 prosenttia. Voittopuheessaan Orban havahdutti maailmaa nimetessään poliittiseksi vastustajakseen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Unkari on ainoana EU-maana kieltäytynyt lähettämästä aseita Ukrainalle ja kieltänyt asetoimitukset oman maaperänsä kautta. Neuvostomenneisyyttä ja vuoden 1956 kapinaa vasten politiikka vaikuttaa erikoiselta. Samaan aikaan baltit ja puolalaiset ovat ajaneet Venäjän vastaisissa pakotteissa ja Ukrainan tukemisessa Euroopan jyrkintä linjaa.

"– Unkarissa ajatellaan, että Venäjä on eri asia kuin Neuvostoliitto. Putin on myös itse korostanut olevansa monissa asioissa neuvostoperintöä vastaan ja perustellut muun muassa Krimin haltuunottoa neuvostojohtajien erehdyksillä, [Miklóssy] sanoo.

– Valtamedia ja vallanpitäjät Unkarissa korostavat jatkuvasti, että Venäjää pitää ymmärtää ja nähdä hyökkäys Ukrainaan osana Naton itäistä laajentumista. Kun vuoden 1956 vallankumousta tänä vuonna juhlistettiin, Orban sanoi Neuvostoliiton käyttäytyneen imperiumin logiikalla. Hänen mukaansa vallankumouksen epäonnistuminen oli lännen syy, koska länsi ei tullut apuun.

Miklóssy huomauttaa Orbanin tiivistäneen Unkarin ja Venäjän suhteita jo pitkään ennen Ukrainan sotaa. Vuonna 2014 Orban ilmoitti avoimesti ihailevansa Venäjän, Kiinan ja Turkin kaltaisia maita. Miklóssyn mukaan hän pitää autoritaarisia suurvaltoja liittolaisina taistelussa ”mätää länttä” eli liberaalia demokratiaa vastaan.

– Suosituin aihe tämän päivän ajattelussa on yrittää ymmärtää, miten järjestelmät, jotka eivät ole läntisiä, liberaaleja, liberaaleja demokratioita tai välttämättä edes demokratioita voivat joka tapauksessa tehdä kansakunnistaan menestyviä, Orban sanoi kuuluisassa puheessaan joukolle Romaniassa asuvia unkarilaisia."

12

123

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   MITÄ???? Jos sanon "vähemmistöille" vihamielisiä kommentteja, ilmennän yhtä matalaa ÄO:ta kuin putinistit???!!!! ELÄMÄNI ON PILALLA!!!!

   • Anonyymi

    Eiköhän suurin osa tuollaisista kommenteilta ole Moskovan trolleilta. Yrittävät lietsoa sellaisen vihan kautta halveksintaa "liian vapaata" Suomea kohtaan.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eiköhän suurin osa tuollaisista kommenteilta ole Moskovan trolleilta. Yrittävät lietsoa sellaisen vihan kautta halveksintaa "liian vapaata" Suomea kohtaan.

    Ai et jos mua vihastuttaa eriväriset ihmiset ja ei-heterot niin mä vihaan sitä et suomi on putinlandiaa vapaampi maa MITEN NIIN MULLAO N PAKKO OLLA PSYKOLOGISIA ONGELMIA!!!!!!!!!


   • Anonyymi

    Ja mikä tääki juttu on, et jos mä jauhan kuinka kaikki on jonkun kulttuurimarxilaisuuden syytä niin mä toistelen natsien vanhaa salaliittoteoriaa??? JA miten niin natsismi ei ole yksilönvapauksien puolesta! MITEN NIIN JOTKUT ALT-RIGHT-TYYPIT JA UUSNATSIT TYKKÄÄ POHJOIS-KOREASTA?!

    Miten niin "Puolusta länttä" -retoriikkani puoltaa käytännössä samanlaista sortovaltaa kuin Kiinan ja Venäjän "mätä länsi" -retoriikka??!


  • Anonyymi

   Antisemitisti Orban on myös Israelin tulevan pääministerin Netanyahun ystävä. Molemmat ovat myös Putinin kavereita. Netanyahun vaalivoittohan perustui Israelin venäläisväestön kannatukseen.

   • Anonyymi

    *entisen ja virkaan palaavan pääministerin Netanyahun

    Silti, kiinnostavaa. Linkkaa tai kirjoita mahd. tarkkaan mistä voimme lukea lisää, että Netanyahun vaalivoitto "perustui Israelin venäläisväestön kannatukseen"?


   • Anonyymi

    Miten Orban suhtautuu Israelin verta janoavaan Hamasiin?


   • Anonyymi

    Orban on juutalainen eikä millään tavalla antisemitisti


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Orban on juutalainen eikä millään tavalla antisemitisti

    Lähteytystä kiitos!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Lähteytystä kiitos!

    Siis öö ömmmm, tsiööööh mikä hiivatin lähteytys, mä luulin että ne amiksen teoriatehtävien "lähdepakot" ja mitä lukion äikäs selitettiin oli kaikki hyvin vuoks! Enks mä voikaan vaan sanoo mun mielipidettä totena, siis että joku voi kyseenalaistaakin??! Thhäh!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Siis öö ömmmm, tsiööööh mikä hiivatin lähteytys, mä luulin että ne amiksen teoriatehtävien "lähdepakot" ja mitä lukion äikäs selitettiin oli kaikki hyvin vuoks! Enks mä voikaan vaan sanoo mun mielipidettä totena, siis että joku voi kyseenalaistaakin??! Thhäh!

    *huvin vuoks


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Lähteytystä kiitos!

    Oli se siinä lähteytetty kun aikanaan luin. Joka tapauksessa hän kielsi holon epäilemisen jo vuosia sitten ja on väleissä juutalaisjärjestöjen kanssa. Hän estää antisemititisten puoluiden toiminnan


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. En kestä enää olla erossa...

   Mitä jos mää vaan tuun ja alan suuteleen sua?
   Ikävä
   130
   1631
  2. Itsenäisyyspäivän korkein kunniamerkki Sanna Marinille

   "Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on jälleen myöntänyt itsenäisyyspäivän kunniamerkit. Kaikki kunniamerkit luovutetaan itsenäisyyspäivänä. Itsen
   Suomen Keskusta
   236
   817
  3. Haluaisin kyllä

   pyytää anteeksi. Sinä et varmaan enää juuri ajattele asiaa. Kuljet ylpeänä eteenpäin. Olit mulle se.
   Ikävä
   35
   756
  4. montako eri kirjainta

   kaivattusi etunimessä on? Mun ihanan 4.
   Ikävä
   72
   745
  5. Sä oot nainen ihan hullu.

   Anna mun rakastaa sua. Anna mun himoita sua! Anna mun tulla sun päällesi ja sano mulle että sä rakastat mua. Mun päivä on muuten ihan pilalla
   Ikävä
   61
   624
  6. Minkä biisin antaisit kaivatullesi?

   Jos voisit antaa kaivatullesi yhden biisin niin mikä se olisi? 🎶
   Ikävä
   43
   584
  7. Mitähän mietit mies

   Jäitkö minua kaipaamaan siitä ajasta kun vielä nähtiin? Nähdäänkö me enää koskaan?
   Ikävä
   60
   558
  8. Hyvää yötä tännekin

   Miehelle tai miehille. Ehkä naisillekin. Erityisesti mukaville sellaisille.
   Ikävä
   95
   545
  9. Tykkäisitpä minusta

   Edes ihmisenä. Kun minä tykkään niin paljon sinusta.
   Ikävä
   24
   541
  Aihe