Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kasvisruoka ja diabetes

Anonyymi-ap

»Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes» julkaisussa »Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases, 2011, Vol.23 (4), p.292-299»

»Participants were 15,200 men and 26,187 women (17.3% Blacks) across the U.S. and Canada who were free of diabetes and who provided demographic, anthropometric, lifestyle and dietary data. Participants were grouped as vegan, lacto ovo vegetarian, pesco vegetarian, semi-vegetarian or non-vegetarian (reference group). A follow-up questionnaire after two years elicited information on the development of diabetes. Cases of diabetes developed in 0.54% of vegans, 1.08% of lacto ovo vegetarians, 1.29% of pesco vegetarians, 0.92% of semi-vegetarians and 2.12% of non-vegetarians. »

Vegaaneilla siis selvästi pienempi diabetesriski kuin muilla, vaikka painoindeksivaikutus eliminoitaisiin. Ruoan hiilihydraattien määrää ei eritelty, mutta luulisin, että kasvissyöjät syövät hiilihydraatteja vähintään saman verran kuin sekaravinnon syöjätkin.

»Vegetarian status was categorized by defining vegans as participants that reported consuming no animal products (red meat, poultry, fish, eggs, milk and dairy products <1 time/month), lacto ovo vegetarians consumed dairy products and/or eggs ≥1 time/month but no fish or meat (red meat, poultry and fish <1 time/month); pesco vegetarians consumed fish ≥1 time/month and dairy products and/or eggs but no red meat or poultry (red meat and poultry <1 time/month); semi-vegetarians consumed dairy products and/or eggs and (red meat and poultry ≥1 time/month and <1 time/week); while non-vegetarians consumed animal products (red meat, poultry, fish, eggs, milk and dairy products >1 time/week).»

»In multiple logistic regression analysis controlling for age, gender, education, income, television watching, physical activity, sleep, alcohol use, smoking and BMI, vegans (OR 0.381; 95% CI 0.236–0.617), lacto ovo vegetarians (OR 0.618; 95% CI 0.503–0.760) and semi-vegetarians (OR 0.486, 95% CI 0.312–0.755) had a lower risk of diabetes than non-vegetarians. In non-Blacks vegan, lacto ovo and semi-vegetarian diets were protective against diabetes (OR 0.429, 95% CI 0.249–0.740; OR 0.684, 95% CI 0.542–0.862; OR 0.501, 95% CI 0.303–0.827); among Blacks vegan and lacto ovo vegetarian diets were protective (OR 0.304, 95% CI 0.110–0.842; OR 0.472, 95% CI 0.270–0.825). These associations were strengthened when BMI was removed from the analyses.»

22

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olipas jälleen mielenkiintoinen tutkimus.

      Vegaanien ruuan makrokoostumus vaihtelee paljon mutta aika moni syö paljon palkokasveja. Rasvapuolella tyydyttyneen rasvan saanti on vähäistä kun edes kaikkia margariineja ei voi käyttää ja sokerinkin käyttö voi vähentyä koska niihin käytetään usein liivatetta.

      • En viitsi vastata vekun aivopieruun mutta pitkä sokerini oli 44 mmol/l ilman Ozempiciä koska se oli loppu eli kaikella todennäköisyydellä terveen tasolla Ozempicillä. Sensorointi ennusti pitkäksi sokeriksi 37 mmol/l.

        LDL kolesteroli oli 1.9 mmol/l eli liian korkea. Olenkin syönyt normaalia epäterveellisemmin uudessa työpaikassa eli enemmän tyydyttynyttä rasvaa ja huonoja hiilihydraatteja eli käytännössä riisiä. HDL-kolesteroli oli myös 1.9 mmol/l ja kokonaiskolesteroli/HDL-kolesteroli 2.2. Alipoproteiinien suhde oli hyvä mutta keramidien mukaan sydänkohtausriskini on hiukan kohonnut. Täytyy miettiä parempaa ruokaa eli riisin korvaamista bulguurilla tai täysjyväpastalla ja kovan rasvan korvaamista pehmeällä. Ruokapaikkaa ei voi vaihtaa mutta eväitä voi.

        ALAT oli 8 eli hyvällä tolalla.

        Tämä siis normaalilla ruualla eikä laardia ahmimalla.

        Tämän ketjun innoittamana voisi myös lisätä palkokasvien käyttöä, esimerkiksi papusalaattia ja papupataa voisi ottaa evääksi useammin kuten hernekeittoakin.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        En viitsi vastata vekun aivopieruun mutta pitkä sokerini oli 44 mmol/l ilman Ozempiciä koska se oli loppu eli kaikella todennäköisyydellä terveen tasolla Ozempicillä. Sensorointi ennusti pitkäksi sokeriksi 37 mmol/l.

        LDL kolesteroli oli 1.9 mmol/l eli liian korkea. Olenkin syönyt normaalia epäterveellisemmin uudessa työpaikassa eli enemmän tyydyttynyttä rasvaa ja huonoja hiilihydraatteja eli käytännössä riisiä. HDL-kolesteroli oli myös 1.9 mmol/l ja kokonaiskolesteroli/HDL-kolesteroli 2.2. Alipoproteiinien suhde oli hyvä mutta keramidien mukaan sydänkohtausriskini on hiukan kohonnut. Täytyy miettiä parempaa ruokaa eli riisin korvaamista bulguurilla tai täysjyväpastalla ja kovan rasvan korvaamista pehmeällä. Ruokapaikkaa ei voi vaihtaa mutta eväitä voi.

        ALAT oli 8 eli hyvällä tolalla.

        Tämä siis normaalilla ruualla eikä laardia ahmimalla.

        Tämän ketjun innoittamana voisi myös lisätä palkokasvien käyttöä, esimerkiksi papusalaattia ja papupataa voisi ottaa evääksi useammin kuten hernekeittoakin.

        Sinulla ovat ilmeisesti myös triglyseridit kohonneet muistaakseni n. 0,5:stä 0,84:ään. Laskin tämän pikaisesti Friedewaldin kaavaa soveltaen, kun kokonaiskolestroli (2,2 * 1,9), LDL (1,9) ja HDL (1,9) tiedetään.

        Friedewaldin kaava LDL = kokonaiskolesteroli - HDL - 0,45 * triglyt,

        joten triglyt ovat (kokonaiskolesteroli - HDL - LDL) / 0,45

        Itsellä paino on noussut hirveästi ja LDL noussut myös 1,6:sta yli 2:n, mutta apoB pysynyt samassa, HDL on huonontunut, minkä takia apoB apoA1-suhde huonontunut. Triglyt samoissa lukemissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinulla ovat ilmeisesti myös triglyseridit kohonneet muistaakseni n. 0,5:stä 0,84:ään. Laskin tämän pikaisesti Friedewaldin kaavaa soveltaen, kun kokonaiskolestroli (2,2 * 1,9), LDL (1,9) ja HDL (1,9) tiedetään.

        Friedewaldin kaava LDL = kokonaiskolesteroli - HDL - 0,45 * triglyt,

        joten triglyt ovat (kokonaiskolesteroli - HDL - LDL) / 0,45

        Itsellä paino on noussut hirveästi ja LDL noussut myös 1,6:sta yli 2:n, mutta apoB pysynyt samassa, HDL on huonontunut, minkä takia apoB apoA1-suhde huonontunut. Triglyt samoissa lukemissa.

        Triglyseridit ovat kyllä edelleen reilusti suositusten mukaiset


      • Anonyymi kirjoitti:

        Triglyseridit ovat kyllä edelleen reilusti suositusten mukaiset

        Jeps mutta melkoinen muutos silti. Lääkäri lisännee simvastatiinia. Mitenköhän paljon olisi LDL-kolesteroli noussut LCHF-dieetillä? Tuplaantunut?


      • hvp27 kirjoitti:

        Jeps mutta melkoinen muutos silti. Lääkäri lisännee simvastatiinia. Mitenköhän paljon olisi LDL-kolesteroli noussut LCHF-dieetillä? Tuplaantunut?

        Myös herkkä tulehdus oli matala.


    • Anonyymi

      Vegaaniruokavalioita on erilaisia, mutta kyllä 1-tyypin yhteydessä vegaaniruokavaliolla saa insuliiniherkkyyttä viritettyä ihan eri tavalla. Aktiivisen liikunnan kanssa yhteensovitettuna suhde saattaa olla jopa 1:30.

      • No naudanliha vaatii insuliinia paljon enemmän kuin kasviproteiini ja täysjyvävilja yhdistettynä palkokasveihin tuottaa täydellisen proteiinin matalalla glykeemisellä indeksillä.


    • Anonyymi

      Mikroravinteiden suhteen se on hieman hankalampaa. Vegaanisessa ruokavaliossa tulee kiinnittää erityistä huomiota rautaan, kalsiumiin, sinkiin, omega-3-rasvahappoihin, B12-vitamiiniin, jodiin ja D-vitamiiniin.

      • Anonyymi

        Vegaaniruokavaliossa on yleensä runsaasti rautaa, mutta se on huonosti imeytyvää. Jos vegaanisyöjää väsyttää usein, kannattaa tarkistaa veren ferritiini. Myös sekaruoka syövillä hedelmällisyysiässä olevilla naisilla on melko usein raudanpuutosta, saati sitten vegaaneilla.

        Myös sinkkiä vegaanit saavat normaalia vähemmän, ja vegaaniravinnon sinkki imeytyy huonommin. Itse saan kyllä sinkkiä runsaasti vegaaniruokavaliosta. Sitä on runsaasti leseissä, soijarouheissa ja monissa siemenissä. https://tinyurl.com/mpu8esr8

        Puhumattakaan B12-vitamiinista, jonka puutos voi potentiaalisesti tulla kaikille jotka syövät metformiinilääkettä.

        VEG1-vitamiinissa olisi:

        Sisällys per tabletti
        B2-vitamiini 1,6 mg
        B6-vitamiini 2 mg
        Foolihappo 200 µg
        B12-vitamiini 25 µg
        D3-vitamiini 20 µg
        Jodi 150 µg
        Seleeni 60 µg

        Rautaa em. tuotteessa ei ole. Foolihappo on minulla vähän turha, koska syön päivittäin soijarouhetta ja kesäkurpitsaa. 250 g kesäkurpitsaa ja 60 g soijarouhettaa sisältää 312 mikrogrammaa folaatteja eli päivän tarpeen. Seleeni itsellä niukka ilman täydennystä, samoin jodi, B2, B6 ja tietenkin B12 ja D. Banaanissa, ruishiutaleissa ja paprikassa olisi kyllä B6-vitamiinia. https://tinyurl.com/fevh82vz


      • Anonyymi kirjoitti:

        Vegaaniruokavaliossa on yleensä runsaasti rautaa, mutta se on huonosti imeytyvää. Jos vegaanisyöjää väsyttää usein, kannattaa tarkistaa veren ferritiini. Myös sekaruoka syövillä hedelmällisyysiässä olevilla naisilla on melko usein raudanpuutosta, saati sitten vegaaneilla.

        Myös sinkkiä vegaanit saavat normaalia vähemmän, ja vegaaniravinnon sinkki imeytyy huonommin. Itse saan kyllä sinkkiä runsaasti vegaaniruokavaliosta. Sitä on runsaasti leseissä, soijarouheissa ja monissa siemenissä. https://tinyurl.com/mpu8esr8

        Puhumattakaan B12-vitamiinista, jonka puutos voi potentiaalisesti tulla kaikille jotka syövät metformiinilääkettä.

        VEG1-vitamiinissa olisi:

        Sisällys per tabletti
        B2-vitamiini 1,6 mg
        B6-vitamiini 2 mg
        Foolihappo 200 µg
        B12-vitamiini 25 µg
        D3-vitamiini 20 µg
        Jodi 150 µg
        Seleeni 60 µg

        Rautaa em. tuotteessa ei ole. Foolihappo on minulla vähän turha, koska syön päivittäin soijarouhetta ja kesäkurpitsaa. 250 g kesäkurpitsaa ja 60 g soijarouhettaa sisältää 312 mikrogrammaa folaatteja eli päivän tarpeen. Seleeni itsellä niukka ilman täydennystä, samoin jodi, B2, B6 ja tietenkin B12 ja D. Banaanissa, ruishiutaleissa ja paprikassa olisi kyllä B6-vitamiinia. https://tinyurl.com/fevh82vz

        Myös kahvi estää raudan imeytymistä, erityisesti tietysti maitokahvi.

        Minulla ei ole ongelmia raudan kanssa vaikka vältänkin punaisen lihan syöntiä. Tällä viikolla kylläkin karjalan paistia ja jouluna kuivakinkkua mutta sitten tuleekin pitkä tauko.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Myös kahvi estää raudan imeytymistä, erityisesti tietysti maitokahvi.

        Minulla ei ole ongelmia raudan kanssa vaikka vältänkin punaisen lihan syöntiä. Tällä viikolla kylläkin karjalan paistia ja jouluna kuivakinkkua mutta sitten tuleekin pitkä tauko.

        Mikroravinteiden suhteen se on hieman hankalampaa. Vegaanisessa ruokavaliossa tulee kiinnittää erityistä huomiota rautaan, kalsiumiin, sinkiin, omega-3-rasvahappoihin, B12-vitamiiniin, jodiin ja D-vitamiiniin..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikroravinteiden suhteen se on hieman hankalampaa. Vegaanisessa ruokavaliossa tulee kiinnittää erityistä huomiota rautaan, kalsiumiin, sinkiin, omega-3-rasvahappoihin, B12-vitamiiniin, jodiin ja D-vitamiiniin..

        Vegaaniruokavaliossa on yleensä runsaasti rautaa, mutta se on huonosti imeytyvää. Jos vegaanisyöjää väsyttää usein, kannattaa tarkistaa veren ferritiini. Myös sekaruoka syövillä hedelmällisyysiässä olevilla naisilla on melko usein raudanpuutosta, saati sitten vegaaneilla.

        Myös sinkkiä vegaanit saavat normaalia vähemmän, ja vegaaniravinnon sinkki imeytyy huonommin. Itse saan kyllä sinkkiä runsaasti vegaaniruokavaliosta. Sitä on runsaasti leseissä, soijarouheissa ja monissa siemenissä. https://tinyurl.com/mpu8esr8

        Puhumattakaan B12-vitamiinista, jonka puutos voi potentiaalisesti tulla kaikille jotka syövät metformiinilääkettä.

        VEG1-vitamiinissa olisi:

        Sisällys per tabletti
        B2-vitamiini 1,6 mg
        B6-vitamiini 2 mg
        Foolihappo 200 µg
        B12-vitamiini 25 µg
        D3-vitamiini 20 µg
        Jodi 150 µg
        Seleeni 60 µg

        Rautaa em. tuotteessa ei ole. Foolihappo on minulla vähän turha, koska syön päivittäin soijarouhetta ja kesäkurpitsaa. 250 g kesäkurpitsaa ja 60 g soijarouhettaa sisältää 312 mikrogrammaa folaatteja eli päivän tarpeen. Seleeni itsellä niukka ilman täydennystä, samoin jodi, B2, B6 ja tietenkin B12 ja D. Banaanissa, ruishiutaleissa ja paprikassa olisi kyllä B6-vitamiinia. https://tinyurl.com/fevh82vz


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mikroravinteiden suhteen se on hieman hankalampaa. Vegaanisessa ruokavaliossa tulee kiinnittää erityistä huomiota rautaan, kalsiumiin, sinkiin, omega-3-rasvahappoihin, B12-vitamiiniin, jodiin ja D-vitamiiniin..

        Tuttavapiirissäni olevista vegaaneista suuri osa käyttää runsaasti kasvirasvoja joten omega-rasvahappojen saanti lienee ok. Sen sijaan epäilisin että raudan suhteen on aika monella ongelmia.

        Nykyäänhän kasvissyönti on helppoa kun valikoimat ovat hyvät ja tueksi voi käyttää ravintolisiä.

        Terveyden kannalta luulisin että pieni määrä lihaa (10 kg per vuosi) olisi optimaalinen eikä niin rajoittava.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tuttavapiirissäni olevista vegaaneista suuri osa käyttää runsaasti kasvirasvoja joten omega-rasvahappojen saanti lienee ok. Sen sijaan epäilisin että raudan suhteen on aika monella ongelmia.

        Nykyäänhän kasvissyönti on helppoa kun valikoimat ovat hyvät ja tueksi voi käyttää ravintolisiä.

        Terveyden kannalta luulisin että pieni määrä lihaa (10 kg per vuosi) olisi optimaalinen eikä niin rajoittava.

        Onnistunut laihtuminen voi perustua juuri rajoituksiin: poistetaan ruokavaliosta pysyvästi jokin tai joitakin elementtejä, kuten ruoka- ja kahvileipä, jäätelö, makeiset, lihajalosteet, einekset.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tuttavapiirissäni olevista vegaaneista suuri osa käyttää runsaasti kasvirasvoja joten omega-rasvahappojen saanti lienee ok. Sen sijaan epäilisin että raudan suhteen on aika monella ongelmia.

        Nykyäänhän kasvissyönti on helppoa kun valikoimat ovat hyvät ja tueksi voi käyttää ravintolisiä.

        Terveyden kannalta luulisin että pieni määrä lihaa (10 kg per vuosi) olisi optimaalinen eikä niin rajoittava.

        "Tuttavapiirissäni olevista vegaaneista suuri osa käyttää runsaasti kasvirasvoja joten omega-rasvahappojen saanti lienee ok. Sen sijaan epäilisin että raudan suhteen on aika monella ongelmia."

        Imeytyminen on vähän niin ja näin


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tuttavapiirissäni olevista vegaaneista suuri osa käyttää runsaasti kasvirasvoja joten omega-rasvahappojen saanti lienee ok. Sen sijaan epäilisin että raudan suhteen on aika monella ongelmia.

        Nykyäänhän kasvissyönti on helppoa kun valikoimat ovat hyvät ja tueksi voi käyttää ravintolisiä.

        Terveyden kannalta luulisin että pieni määrä lihaa (10 kg per vuosi) olisi optimaalinen eikä niin rajoittava.

        "Nykyäänhän kasvissyönti on helppoa kun valikoimat ovat hyvät ja tueksi voi käyttää ravintolisiä."

        mistä sitten johtuu että raportit kertovat aivan muuta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Nykyäänhän kasvissyönti on helppoa kun valikoimat ovat hyvät ja tueksi voi käyttää ravintolisiä."

        mistä sitten johtuu että raportit kertovat aivan muuta

        vitaminoituja vegaaniruokia ei tee mieli syödä

        appelsiinimehu jossa on C vitamiini

        ruisjuoma jossa on B12


    • Anonyymi

      Hyvä juttu, kiitos artikkelista

    • Anonyymi

      Kiinnostaa pakkasen vaikutus kasvisyöntiin kun vertaa lämpimien maiden kasvisyöjiin

      • Anonyymi

        vasta pari vuotta sitten ymmärsin hernekeiton merkitys suomalaiseen kulttuuriin

        - herne kasvaa hyvin
        - maku hyvä
        - täyttävä

        kokeilkaa syödä muita pelko kasvien keittoja ja huomaa miksi juuri hernekeitto kuitenkin on tärkeä

        kun ei liha niin herne

        jostakin luin että herne olisi ollut lisääntymisen estoinen aine


      • Anonyymi kirjoitti:

        vasta pari vuotta sitten ymmärsin hernekeiton merkitys suomalaiseen kulttuuriin

        - herne kasvaa hyvin
        - maku hyvä
        - täyttävä

        kokeilkaa syödä muita pelko kasvien keittoja ja huomaa miksi juuri hernekeitto kuitenkin on tärkeä

        kun ei liha niin herne

        jostakin luin että herne olisi ollut lisääntymisen estoinen aine

        Ennen hernettä meillä syötiin paljon härkäpapua (joka kuitenkin kuuluu herneisiin eikä papuihin) enkä ymmärrä miksi herne syrjäytti sen kun se on helpompi kasvatettava.

        Härkäpapurokkaa pitäisi kokeilla joskus, ruisjauholla ja ilman.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe