Eräs jouluaatto - ja sen ihmisiä . . .

Anonyymi-ap

(Kristinuskon joulufoorumit)


Ja tapahtui eräässä pitäjässä eräässä talossa, että...



Elettiin 1930-luvun lama-aikaa. Oli paljon puutetta ja hätääkin. Toisilla oli kaikkea, enemmänkin. Toiset kärsivät jopa nälkää.

Tämä oli iso ja vauras talo. Seudun komeimpia pytinkejä. Suuren pirtin seinällä oli kylän ainoa telefoonikin.

Kaikin tavoin oli jouluun valmistauduttu. Sika oli teurastettu marraskuussa, pantu saaviin suolaveteen, jotta se olisi valmis paistettavaksi jouluaattona. Joka lajin herkkuja oli ahkeroitu pöytään pantavaksi. Olihan vuoden suurin ruokailujuhla edessä!

Tilan suuresta metsästä oli valittu komein kuusipuu, joka oli aatonaattona tupaan tuotu ja koristeilla pyntätty kuin pakanamaan morsian ikään! Ei puuttunut hilua eikä helyä. Viimeisen muodin mukaan oli kilkattavia joulutonttuja oksilla. Enkelien seassa. Latvassa joulutähti.

Sitten oli koittamassa se suuri hetki. Se kun Joulupukki saapuisi poron pulkalla sieltä missä asui, jossain Korvikevuorella, vai ettei vain olis kyöpelinvuorella? Jossain kaukana?

* * *

Kun lyhyt aattopävä hämärtyi kohti iltaa, kuului ovelta koputusta. Talon lapset olivat aivan täpinöissään, jotta nytkö se Pukki tulee?

Emäntä meni ovelle. Siellä seisoi resuisissa ja paikatuissa tamineissa mies, laiha kuin aidan seiväs. Kengästä pisti esille paljas varvas, saumat olivat ratkenneet. Päässä sillä oli kulunut karvainen reuhka. Silmät paloivat päässä. Se sanoi:

- Armollinen Rouva! Hyvää ja parasta joulua taloon ja Teitillen kaikille! Olisko jotakin suuhunpantavaa saada? Ajat ovat niin ankarat, ei ole enää työtä ja tupa meni vasaran alle. Vaimo kuoli synnytykseen, lapset vietiin holhoukseen. . .

- Kiitos joulun toivotuksesta, mutta meillä ei ole mitään ylimääräistä, enää. Kaikki mitä on voitu jakaa, on mennyt. Teitä kulkureita kun on ollut jonoksi asti joka päivä. Kyllä te osaatte sepittää liikuttavia kertomuksia, mutta nyt ei tehoa!

- Armollinen Rouva. Mitä kerroin se on totisinta totta kaikki. Kysykää vaikka rovastilta. Ei kunnon mies lähde kerjuulle ellei ole pakko. Teillä näytti olevan niin äveriäs talo, että luulin.... Mutta jos teilläkin on ruoka lopussa, niin saisinko edes lasin vettä?

- Ei nyt ole aikaa tarjoiluun. Ulkona on puhdasta lunta maassa. Pistäkää pari kourallista lunta suuhun, niin siitä jano sammuu...

* * *

Emäntä jysäytti oven kiinni ja juoksi keittiöön piikaa komentamaan.

Vasikanpaisti piti huolella valmistaa, että se olisi mehukas, eikä kuiva. Viinit piti hakea kellarista ja kaataa karahveihin temperoitumaan. Pöytähopeat piti tarkistaa, oliko ne kunnolla kiiltäviksi tehty? Ja sitä ja tätä!

Sitten käytiin pöytään.Sitä ennen oli saunottu, tehty taikoja saunatontuille. Viety niillekin ruokaa ja juomaa.

Salin pöytään mahtui kerralla istumaan neljätoista henkeä. Nyt isäntä toisessa, emäntä toisessa pöydän päässä. Suuren talon lapset ja muutama sukulainen täyttivät kaikki istuimet. Piika ja renki söivät keittiössä ja samalla huolehtivat, ettei pöydästä mitään puuttuisi? Eikä siitä totisesti puuttunut.

Sian kinkku komeili keskellä pöytää. Sian pää oli erikseen, kärsä oli auki, punainen (teko-omena) sen suussa. Ja sitten ne herkut! Voi,voi, voi!
- Oli paistettuja metsäkyyhkyn rintaleikkeitä, juottovasikan paistia, suolattua lohta ja silakkarullia ja lohen mätiä. Oli alatoopia, pottulooraa, lanttulooraa ja porkkanalooraa, ja leverloodaa ja, ja rosollia. Oli uunissa haudutettuja nauriitakin. Mitään ei puuttunut. Väki söi ja söi. Se kesti kauan, kiirettä ei ollut eikä pidetty.

Kristallilaseissa välkkyivät viinin värit. Kynttilät paloivat, suloisesti liekit väpättivät.

Sitten laulettiin "Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki". Olihan se laulu koulussa opetettu. Niinkuin muutkin joululaulut.

Lapset eivät enää pysyneet nahoissaan. Sitten kuului koputus.
- Nyt se varmaan on se Joulupukki? - ne kiljuivat yhteen ääneen. Isäntä meni ovelle, ja toivotti Pukin tervetulleeksi.

Talon portaiden edessä oli pukin pulkka. Siinä kaksi suurta säkillistä. Lahjoja tietenkin. Vitsoja ei tähän taloon Pukki tuonut. Oli ollut niin kilttejä lapsia ja aikuisia. Oikein Luojalle iloksi. Hyvällä joulumielellä olevia. Lähimmäisiä rakastavia. Hyviä kansalaisia! Köyhiäkin muistavia. . .

- Pukki tuli tupaan kun isäntä pyysi. Talon isommat pojat raahasivat lahjasäkit sisälle. Pukille tarjottiin raikasta janojuomaa, ja hänet istutettiin talon parhaaseen rokokootuoliin.

Ja voi sitä ilon melskettä, kun lahjakääröt avattiin! Koko salin lattia oli täynnä sekä lahjoja että papereita. Eikä kukaan enää pysynyt laskuissa mukana, montako lahjaa oli saanut!

Aloitus jatkuu...

54

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jatkoa aloitukseen: Eräs jouluaatto ja sen ihmisiä. . .


      * * *

      Väki alkoi väsyä ähkyyn asti tehdyssä syömistouhussa. Lapsia alettiin paimentaa yöpuulle. Pukkikin oli jo mennyt matkoihinsa. Mutta tässä joulussa ei vielä ollut kaikki valmista?

      Isäntä otti ja lähti pihan perälle itseään keventämään.

      Koska oli suojasää, nollan vaiheilla, talon puuportaat olivat niljakkaat. Isännän tasapaino horjahti, olihan sitä otettu neuvoa-antavia jouluisen kaavan mukaan!

      Isäntä lensi takamuksilleen portailla ja kaatuessaan löi päänsä kynnykseen. Portailla ollut vesisaavi otti sekin vauhtia ja liukui isännän perässä alaspäin, ja kaatui isännän oikean jalan päälle. Jyskis.

      Isäntä huusi kuin tapettava sika, minkä kurkusta ääntä lähti. Emäntä kuuli huudon ja lapsetkin ja piika ja renkikin tulivat ulos. Tuotiin myrskylyhty valoksi. Isäntä huusi ja huusi apua. Ei päässyt ylös jaloilleen. Oikea jalka oli jäänyt painavan vesisaavin alle, ja mitä?

      - Soittakaa lääkäri, soittakaa älkääkä siinä toljottako! Se mukavampi lääkäri tietysti.

      Emäntä juoksi tupaan ja otti puhelun sentraalineidille.
      - Kiireesti, kiireesti, yhdistäkää sille Tohtori Toivoselle!

      - Valitettavasti se lääkäri on tänä jouluna vapailla, päivystäjänä on vain Tohtori Torvinen.
      - No tulkoon se sitten, jos ei se mukava lääkäri kerran pääse... ja kiireesti kanssa! On isännän jalka mennyt muusiksi kun tippui portailta...

      Tohtori Torvinen sai kutsun keskusneidiltä kun oli juuri saunasta tullut. Hevonen valjastettiin, ja taipaleelle lähdettiin. Matkaa oli yli 60 kilometriä.

      Kun Tohtori saapui paikalle, mies makasi edelleen pihalla. Vällyjä oli tuotu sen päälle. Mutta se hytisi horkassa, selvä sokkitila päällä. Painava saavi oli sentään vieritetty pois jalan päältä.

      Tilanne näytti enemmän kuin pahalta. Lääkäri koetti tutkia jalkaa. Päässäkin oli vamman merkkejä. Kun hän tarttui murskaantuneeseen jalkaan, mies suuttui kuin mikäkin. Alkoi karjua kuin peto:

      - Ai tämäkö per-ke-leen tohtoriko se tänne tuli! Missä se mukava lääkäri oikein laiskottelee?

      - Kuulkaapas isäntä, meillä on jouluisin työnjako. Tänä jouluna on tässä pitäjässä minun vuoroni.

      - Painukaa hel-vet-tiin siitä! Te olette niitä uskonnollisia tyyppejä, jotka eivät jouluakaan arvosta! Kyllä ollaan selvillä, kuinka te arvostette kunniallisten ihmisten jaloja joulujuhlia! Ette kelpaa!

      - Kuulkaa isäntä, nyt on kiire. Jalka on sellainen, ettei sitä voi pelastaa. Se on entinen. Se on amputoitava polven yläpuolelta, jos meinaa ettei kaikki mene kuolioon. Jalka on jo musta nilkkaan asti. Verenkierto ei pelaa.

      - Ja tehän tohtori ette minun jalkaani koske. Ihan ilkeä te olette! - On teistä sellaista mainetta, kuinka koppava olette, ihan pahanilmanlintu! Ihan tahallanne sepitätte satua että jalka on leikattava! Teitä ei luojakaan ota todesta....

      Mies möykkäsi lääkärille, huusi tuskissaan, ja taas haukkui lääkäriä.

      jatkuu...

    • Anonyymi

      (Eräs jouluaatto - ja sen ihmisiä . . . )


      Kun lääkäri arvioi, mitä on tehtävissä, hän käski tuoda huovan ja sen päällä mies kannettiin porukan voimin sisälle. Huuto ja kiroilu jatkui.

      Mies nostettiin tyhjennetyn joulupöydän päälle. Lääkäri otti varusteensa. Housun lahje leikattiin auki, jotta toimenpide voitaisiin tehdä. Lapset komennettiin pois paikalta.

      Siihen aikaan miehillä oli housuissa sekä henkselit, että myös vyö. Tuppivyö. Vyössä roikkui puukon tuppi, puukko sisällä.

      Ja juuri kun lääkäri ojensi oikeaa kättään kohti murskautunutta jalkaa, mies kivuissaan ja kauhuissaan tarttui puukkoon, veti sen tupesta ja iski sillä lääkärin oikean käden selkämykseen. - Ja per-ke-le soikoon, pois minun jalkaani pilaamasta!

      Kuului huutoa. Lääkäri parkaisi, ja joutui nyt sitomaan omaa kättään, jotta verenvuoto lakkaisi.

      * * *

      Peli oli pelattu. Se käsi jolla lääkärin piti tehdä amputaatio. Elämän pelastamiseksi. Se käsi oli tehty työkyvyttömäksi. Mies karjui yhä kovempaa, mutta alkoi hiipua, meni lopuksi tajuttomuuteen. Päähän tullut isku ja vamma oli ollut pahempi miltä näytti. Verenpurkaus teki työtään kallon sisällä.

      Emäntä yritti soittaa apua. Pitäjän lapsenpäästäjä oli avustamassa synnytystä kaukana. Eräs puoskari, joka joskus manaamalla oli saanut verenvuodon seisautettua, (niin huhu kertoi) hänkin oli autuaassa joulutilassa, nauttinut runsaasti miestä väkevämpiä. Ei ollut ketään auttajaa.

      Jouluaaton kynttilät paloivat loppuun.
      Talon isännän elämä paloi illan mittaan loppuun. Kuin kynttilä, joka lopuksi sammuu. Loppuivat huudot ja kiroilu.

      Enkelit katsoivat tuota joulua. Ja itkivät.
      Emäntäkin itki ja katui. Piika ja renki parkuivat keittiössä.
      Talon koirakin meni sängyn alle, häntä koipien välissä. Se vaistosi että oli nyt paha paikka.

      * * *

      Kun jouluaamu sitten valkeni, tuli pitäjän rovasti ovelle. Kello kuuden joulukirkko oli ohi. Hän oli illalla saanut telefoonisoiton, että talon isäntä oli menehtynyt, ja auttamaan tullut lääkäri saanut vammoja puukotuksesta.

      Talon lähellä, tien varressa rovasti oli nähnyt laihan resuisen miehen lumessa pitkänään. Kuollut. Nälkään vaiko kylmyyteen? Vai molempiin. Miehen taskussa oli resuinen virsikirja. Rovasti tunsi miehen, leskeksi jääneen. Siunasi pois nukkuneen, autuuteen siirtyneen.

      Se oli rovastille raskas jouluaamu. Pitäjällä oli kuollut useita lapsia, nälkään.

      Hautajaisia olisi paljon edessä. Joulut eivät suojaa elämän tragedioilta.

      * * *

      Myöhemmin.

      Kun ihmiset saivat kuulla tapahtuneesta tragediasta, moni sanoi, että sehän on kuin Biblian kertomus, se Rikas mies ja Lasarus. Ja tätä tapausta puitiin ja pohdittiin yhä uudelleen.

    • Anonyymi

      Yule, josta jotkut uskovat jahkaavat joka vuosi yhä uudestaan, on itse asiassa tänään eli 21.12.

      Niille nipottajille, jotka eivät oppisyistä halua muistella Jeesuksen syntymää jouluna yhdessä muun kristikunnan kanssa, ja joilla on pää uskonnollisuuden suossa kaulaa myöten, voisi toivottaa vaikka sitä suonlemuista joulunaikaa.

      Mutta kristillisistä syistä toivotan kuitenkin kaikille tasapuolisesti hyvää ja rauhaisaa joulunalusaikaa ja joulua sekä talven perhejuhlaa.

      Uskoipa Jeesuksen syntyneen jouluna tai ei.

      • Anonyymi

        Eihän päivät ole se relevantti seikka? Vaan tämä:

        "Teille on synynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän päivät ole se relevantti seikka? Vaan tämä:

        "Teille on synynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra."

        Niin?

        Laulussa sanotaan:

        "Jo kirvonneet on syntiemme kahleet
        on taivas auennut lapsille maan
        Orjuus on poissa, veljesvaino päättyi
        siis Luojan kiitosta laulamme vaan

        Toi rauhan meille Herra taivahasta
        ja puolestamme astui kuolemaan
        Siis kansat kaikki, te kiittäkäätte Herraa
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin?

        Laulussa sanotaan:

        "Jo kirvonneet on syntiemme kahleet
        on taivas auennut lapsille maan
        Orjuus on poissa, veljesvaino päättyi
        siis Luojan kiitosta laulamme vaan

        Toi rauhan meille Herra taivahasta
        ja puolestamme astui kuolemaan
        Siis kansat kaikki, te kiittäkäätte Herraa
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten"

        Sen saman laulun ekassa säkeistössä on Jeesus alusta loppuun.
        Syntymä ja ristikuolema. Ne kuuluvat yhteen.

        Oi jouluyö, oi autuas sä hetki
        kun ihmiseksi sai Herra taivahan
        Synteimme tähden henkensä hän antoi
        ja kärsi ristinkuoleman
        Jo toivon säde hohtavainen loistaa
        nyt yllä maan ja merten aavojen
        Siis kansat kaikki, te kiittäkäätte Herraa
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten


        Niinkuin yhdessä laulussa sanotaan:

        Via Dolorosa - jo alkoi seimeltä...


      • Anonyymi

        Se on kuitenkin historiallisesti varmaa että Jeesus syntyi.

        Mutta ihan tarkka aika? Siitä ei ole tietoa.

        Syntymäpäivä voi kenellä vain olla joku muu, kuin
        juhlimisen päivä.

        Näkee usein lehdissä: En juhli 60 v-päiviäni.
        Juhlin 70 v päiviäni, ja juhlakutsut kaikille ovat sunnuntaina kello 15 alkaen....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin?

        Laulussa sanotaan:

        "Jo kirvonneet on syntiemme kahleet
        on taivas auennut lapsille maan
        Orjuus on poissa, veljesvaino päättyi
        siis Luojan kiitosta laulamme vaan

        Toi rauhan meille Herra taivahasta
        ja puolestamme astui kuolemaan
        Siis kansat kaikki, te kiittäkäätte Herraa
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten"

        Laulut on lauluja. Ihmistekeleitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sen saman laulun ekassa säkeistössä on Jeesus alusta loppuun.
        Syntymä ja ristikuolema. Ne kuuluvat yhteen.

        Oi jouluyö, oi autuas sä hetki
        kun ihmiseksi sai Herra taivahan
        Synteimme tähden henkensä hän antoi
        ja kärsi ristinkuoleman
        Jo toivon säde hohtavainen loistaa
        nyt yllä maan ja merten aavojen
        Siis kansat kaikki, te kiittäkäätte Herraa
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten
        Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten


        Niinkuin yhdessä laulussa sanotaan:

        Via Dolorosa - jo alkoi seimeltä...

        Kumarrat yhtä paljon joulua ja lauluja kuin Jeesusta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumarrat yhtä paljon joulua ja lauluja kuin Jeesusta?

        Kun Jeesus syntyi.... Luukas 2:13-14

        "Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat:
        "Kunnia Jumalalle korkeuksissa,
        ja maassa rauha
        ihmisten kesken,
        joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumarrat yhtä paljon joulua ja lauluja kuin Jeesusta?

        Joulun hengellisillä lauluilla kiitetään ja kumarretaan Isää Jumalaa, joka antoi Poikansa Vapahtajaksi ja syntiemme sovittajaksi.
        Jumala iloitsee, kun kiitämme Häntä.

        Paavali jopa neuvoi kommunikoimaan psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla.

        Kolossalaiskirje 3: 16-17

        "Runsaasti asukoon teissä Kristuksen sana; opettakaa ja neuvokaa toinen toistanne kaikessa viisaudessa, psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla, veisaten kiitollisesti Jumalalle sydämissänne.

        Ja kaikki, minkä teette sanalla tai työllä, kaikki tehkää Herran Jeesuksen nimessä, kiittäen Isää Jumalaa hänen kauttansa."


    • Anonyymi

      Melkoista jaarittelua! Ei jaksa lukea.

      Hyvä kirjoittaja pystyy tiivistämään jopa kertomuksenkin yhteen kommenttiruutuun.

      • Anonyymi

        Kuka käski lukea?

        Jos ei jaksa lukea? Ei huoli itseään rasittaa.

        Hyvät kirjoittajat kirjoittavat myös kirjojakin. Joita luetaan...
        (kommentit ovat eri asia..)

        Raamattukin on paksu kirja, 66 kirjaa, 40 kirjoittajaa, hyvin paljon sivuja.

        Nykyään ihmiset ovat niin lyhytjänteisiä (sanovat asiantuntijat) että vain kännyssä vilkkuvat rivit jaksetaan katsoa.

        Opettajat ovat huolissaan lasten lukutaidoan ja äidinkielen asiassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuka käski lukea?

        Jos ei jaksa lukea? Ei huoli itseään rasittaa.

        Hyvät kirjoittajat kirjoittavat myös kirjojakin. Joita luetaan...
        (kommentit ovat eri asia..)

        Raamattukin on paksu kirja, 66 kirjaa, 40 kirjoittajaa, hyvin paljon sivuja.

        Nykyään ihmiset ovat niin lyhytjänteisiä (sanovat asiantuntijat) että vain kännyssä vilkkuvat rivit jaksetaan katsoa.

        Opettajat ovat huolissaan lasten lukutaidoan ja äidinkielen asiassa.

        opettajat ovat huolissaan mutta siitä huolimatta tämä on keskustelupalsta, ei yksinjaarittelun, ymmärrätkö eron !?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        opettajat ovat huolissaan mutta siitä huolimatta tämä on keskustelupalsta, ei yksinjaarittelun, ymmärrätkö eron !?

        Tämä on tosiaan keskustelupalsta, ja näyttäähän näitä kirjoittajia olevan!
        Ettei kenenkään tartte yskin jaaritella? Vai joutuuko joku niin tekemään?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä on tosiaan keskustelupalsta, ja näyttäähän näitä kirjoittajia olevan!
        Ettei kenenkään tartte yskin jaaritella? Vai joutuuko joku niin tekemään?

        No ei tää kyllä oo mikään kyttäyspalstakaan! Jossa joku luupilla syynää.
        Täällä on Suomi24 vapaus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        opettajat ovat huolissaan mutta siitä huolimatta tämä on keskustelupalsta, ei yksinjaarittelun, ymmärrätkö eron !?

        Etkö siis osaa tai halua keskustella palstan aiheesta? Ymmärrystä?


    • Anonyymi

      Kuolema kohtaa perisynnin vuoksi kaikkia ihmisiä aikanaan. Synnin palkka on kuolema.
      Ylivainiokin kuoli pahan äkkikuoleman vain 62-vuotiaana Espanjanjassa sairauden kohtaukseen, josta väitti parantuneensa täydellisesti omissa kokouksissaan.

      • Anonyymi

        Room. 5:12 

        Yhden ainoan ihmisen teko toi maailmaan synnin ja synnin mukana kuoleman. Näin on kuolema saavuttanut kaikki ihmiset, koska kaikki ovat tehneet syntiä. [1. Moos. 2:17, 1. Moos. 3:6,19; Ps. 51:7]

        Room. 9:18 

        Jumala siis armahtaa kenet tahtoo ja paaduttaa kenet tahtoo.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Room. 5:12 

        Yhden ainoan ihmisen teko toi maailmaan synnin ja synnin mukana kuoleman. Näin on kuolema saavuttanut kaikki ihmiset, koska kaikki ovat tehneet syntiä. [1. Moos. 2:17, 1. Moos. 3:6,19; Ps. 51:7]

        Room. 9:18 

        Jumala siis armahtaa kenet tahtoo ja paaduttaa kenet tahtoo.

        "Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme." Room 6:23



        "Mutta nytpä Kristus on noussut kuolleista. esikoisensa kuoloon nukkuneista."

        "Koska kuolema on tullut ihmisen kautta, niin on myöskin kuolleitten ylösnousemus tullut ihmisen kautta."

        "Sillä niinkuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa."

        1 Kor 15:20-22


      • Anonyymi

        Psalmi 139: 16

        "Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani.
        Minun päiväni olivat määrätyt
        ja kirjoitetut kaikki sinun kirjaasi,
        ennenkuin ainoakaan niistä oli tullut."

        Job 14:5

        "Hänen päivänsä ovat määrätyt,
        ja hänen kuukausiensa luku on sinun tiedossasi;
        sinä olet asettanut hänelle määrän,
        jonka ylitse hän ei pääse."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme." Room 6:23



        "Mutta nytpä Kristus on noussut kuolleista. esikoisensa kuoloon nukkuneista."

        "Koska kuolema on tullut ihmisen kautta, niin on myöskin kuolleitten ylösnousemus tullut ihmisen kautta."

        "Sillä niinkuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa."

        1 Kor 15:20-22

        Eläväksi tekeminen perisynnin hengellisestä kuolemasta tapahtuu Kristittyjen yhdessä kasteessa, jossa Jumala herättää perisyntiin kuolleen sielu pesemälä syntisyyden pois ja lahjoittaa puhtaaseen sydämeneen Hengen lahjan. "Kasteessa, jossa he olette herätetyt" uuteen elämään.

        Helluntailaisuus on harhaoppinen vääärähenkinen (asusinhenki) uskonlahko, missä ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa.


    • Anonyymi

      Yule on vuosittain talvipäivänseisauksen aikaan. Talvipäivänseisaus on tänä vuonna 2022 tänään, eli 21.12.!!!

      Hyvää Yulea, kaikki pakanat ja wiccat!!!!! 🌞

      Jeesuksen seuraajathan eivät mitään Yulea juhli.

      • Anonyymi

        Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat:
        "Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!"

        Jeesuksen seuraajat kiittävät Jeesusta joka päivä (yleensä')

        mutta megalotason kiitosta Jeesus ansaitsee myös erityishetkinä.

        "Nyt Jumalalle kunnia, kun antoi ainoon Poikansa, siit enkelitkin riemuiten, veisaavat Hälle kiitoksen..."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat:
        "Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!"

        Jeesuksen seuraajat kiittävät Jeesusta joka päivä (yleensä')

        mutta megalotason kiitosta Jeesus ansaitsee myös erityishetkinä.

        "Nyt Jumalalle kunnia, kun antoi ainoon Poikansa, siit enkelitkin riemuiten, veisaavat Hälle kiitoksen..."

        Megalotason kiitos on se, kun vietämme ehtoollista (sis. myös pääsiäistapahtumat) ja kun elämme uskovan elämäämme Jumalalle kunniakkaalla tavalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Megalotason kiitos on se, kun vietämme ehtoollista (sis. myös pääsiäistapahtumat) ja kun elämme uskovan elämäämme Jumalalle kunniakkaalla tavalla.

        Joka Jeesusta rakastaa, se kiittää Häntä, yleensäkin!


    • >>Se oli rovastille raskas jouluaamu. Pitäjällä oli kuollut useita lapsia, nälkään.>>

      Tämä lause tekee kertomuksesta epäuskottavan.

      • Anonyymi

        Tilastotietoa:

        Vuonna 1932 syntyvyys laski ensi kertaa Suomen väestötilastohistorian aikana alle 20 promillen; vuonna 1938 luku kohosi jälleen yli 20:n.

        Kuolleisuus oli nuorehkosta väestörakenteesta huolimatta melko korkea, 12–14 promillea. Henkirikokset ja tapaturmat olivat yleisiä ja lapsenmurhia tehtiin paljon.

        Kokonaishedelmällisyysluku laski alle kolmen vuonna 1927 ja oli alimillaan vuonna 1933, jolloin se oli 2,27. Sen jälkeen hedelmällisyys kohosi hieman.

        Imeväiskuolleisuus oli korkea, noin 70 promillea syntyneistä kuoli ennen ensimmäistä ikävuottaan.

        Aikuisuuteen eli alle 90 % syntyneistä ja kaksi kolmasosaa saavutti puolen vuosisadan iän.

        Ensimmäisestä elinvuodestaan hengissä selvinneiden poikien odotettavissa oleva elinikä oli 57,5 vuotta ja tyttöjen 61,8 vuotta kaudella 1931–1935.


      • Anonyymi

        Parhamikin riehaantui niin siitä uuden helluntain hengestä, että piti viedä vankilaan rauhoittumaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tilastotietoa:

        Vuonna 1932 syntyvyys laski ensi kertaa Suomen väestötilastohistorian aikana alle 20 promillen; vuonna 1938 luku kohosi jälleen yli 20:n.

        Kuolleisuus oli nuorehkosta väestörakenteesta huolimatta melko korkea, 12–14 promillea. Henkirikokset ja tapaturmat olivat yleisiä ja lapsenmurhia tehtiin paljon.

        Kokonaishedelmällisyysluku laski alle kolmen vuonna 1927 ja oli alimillaan vuonna 1933, jolloin se oli 2,27. Sen jälkeen hedelmällisyys kohosi hieman.

        Imeväiskuolleisuus oli korkea, noin 70 promillea syntyneistä kuoli ennen ensimmäistä ikävuottaan.

        Aikuisuuteen eli alle 90 % syntyneistä ja kaksi kolmasosaa saavutti puolen vuosisadan iän.

        Ensimmäisestä elinvuodestaan hengissä selvinneiden poikien odotettavissa oleva elinikä oli 57,5 vuotta ja tyttöjen 61,8 vuotta kaudella 1931–1935.

        "Ravitsemusta alettiin tutkia entistä perusteellisemmin 1930-luvulla. Tutkimuksista selvisi, että varsinkin asevelvolliset olivat monesti aliravittuja, heillä oli suolistovaivoja ja B-vitamiinin puutetta. Myös yksin asuneet naiset kärsivät aliravitsemuksesta.

        Lapset osallistuivat vielä 1930-luvulla perheen toimeentulon hankkimiseen.Heille annettiin silti todennäköisesti vähemmän ruokaa kuin esimerkiksi isille, ja perheensisäisten resurssien jakaminen oli epätasaista.
        – Syrjäseuduilla kärsittiin myös vajaaravitsemuksesta. Ruoka oli yksipuolista, sitä oli vähän, ja väestö söi enimmäkseen viljatuotteita. Suolistoloiset olivat yleisiä 1950- ja 1960-luvuille asti.


        Lapsikuolleisuus 1936–2010 - Tilastokeskus
        https://www.stat.fi › ksyyt_2010_2011-12-16_kat_007_fi
        16.12.2011 — 1930-luvun loppupuolella lähes joka kymmenes syntynyt lapsi kuoli alle 1-vuotiaana. Vuonna 1936 alle 1-vuotiaana kuolleista 40 prosenttia ...


      • Anonyymi

        Suomessa on tehty kuolemansyytilastoja vuodesta 1936


        Vuonna 1936 Suomessa kuoli
        alle vuoden vanhana 4543 lasta ja
        1-4-vuotiaana 2036 lasta.
        Alle 5-vuotiaiden kuolleisuus tuhatta syntynyttä kohden oli 95.

        Koska aliravitsemus oli ankaraa, lapsia kuoli sairauksiin.
        Vastustuskyky oli heikko.
        Nälkä (aliravitsemus) oli välillinen tekijä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Suomessa on tehty kuolemansyytilastoja vuodesta 1936


        Vuonna 1936 Suomessa kuoli
        alle vuoden vanhana 4543 lasta ja
        1-4-vuotiaana 2036 lasta.
        Alle 5-vuotiaiden kuolleisuus tuhatta syntynyttä kohden oli 95.

        Koska aliravitsemus oli ankaraa, lapsia kuoli sairauksiin.
        Vastustuskyky oli heikko.
        Nälkä (aliravitsemus) oli välillinen tekijä.

        Välillinen tekijä. Eri asia kuin nälkään kuoleminen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Parhamikin riehaantui niin siitä uuden helluntain hengestä, että piti viedä vankilaan rauhoittumaan.

        Hyvä sitten, jos kerran vankilassa rauhoittui.


      • Anonyymi
        PasiToivonen5 kirjoitti:

        Välillinen tekijä. Eri asia kuin nälkään kuoleminen.

        Kyllä tai ei?
        Ennen 1936 ei Suomessa tehty kuolemansyyntilastoja.
        Kun ihmiset kuolivat, oli harvoin edes lääkäriä, puhumattakaan obduktiosta, jolla todeta
        Eli se oli melkoista arvausleikkiä. Jos pappi tuli paikalle, hän ei ollut lääkäri.

        Jos ihmiset kuolivat, eikä ollut näkyvää syytä (paitsi yleinen aliravitsemus)
        ja jos perheessä oli langanlaihoja kuoppasilmäisiä...
        - niin sellaiset kuolema meni nälänhädän piikkiin (kansan puheissa).

        Näitä tarinoita on ollut paljonkin.
        Papille saatettiin sanoa, että kun ei ollut tarpeeksi ruokaa.
        Lapsi oli voinut sairastaa jotakin, joka nykytiedoilla olisi löydetty.
        Kuolinsyyt jäivät monestikin epäselviksi.


      • Anonyymi

        Oli raskas jouluaamu tuolle Rautjärven papille, kun kirkko paloi kesken saarnan!


    • Anonyymi

      Vuosikaudet tietyt uskovat ovat väittäneet, että Yule ja joulu olisivat sama asia. Mutta Yule on talvipäivänseisauksen aikaan, mikä on aina joko 21.12. tai 22.12.

      Joulukin on aina samaan aikaan, mutta se on vasta 25.12.

    • Anonyymi

      Tuota aloitusta lukeva saattoi muistaa Andersenin sadun Tulitikkutytöstä.

      Siinä tapahtuma-aika on uudenvuodenaatto.

      "Pieni tulitikkutyttö on tanskalaisen H. C. Andersenin kirjoittama satu, joka kertoo köyhän perheen tytöstä myymässä tulitikkuja kadulla talvella. Satu julkaistiin ensi kerran vuonna 1845, ja siitä on tehty useita animaatioelokuvia sekä televisio-ohjelmia. "

      "Tarina kertoo köyhästä tytöstä, joka yrittää uudenvuodenaattona myydä kadulla tulitikkuja, mutta kukaan ei osta niitä. Tytöllä on kylmä ja nälkä, mutta hän ei uskalla mennä kotiin, sillä hänen isänsä löisi häntä.
      Kylmyydessä tyttö sytyttää tulitikun ja näkee ajatuksissaan ruokapöydän täynnä ruokaa. Hän on kurkottamassa sitä kohti, mutta tulitikku sammuu, ja näky häipyy. Sama toistuu muutaman kerran, erilaisilla näyillä, kunnes hän kuolee, ja näkee isoäitinsä ottavan hänet mukaan taivaaseen. Uudenvuoden aamuna ohikulkijat löytävät hänet kuolleena."

      Herramme Jeesus sanoi kerran: Köyhät teillä on aina keskuudessanne. ( Matt 26:11)

      Myös Hän antoi neuvon:
      "Vaan kun laitat pidot, kutsu köyhiä, raajarikkoja, rampoja, sokeita.." ( Luukas 14:13)

      Sitten Jeesus myös lausui näin:
      ""Sillä minun oli nälkä, ja te ette antaneet minulla syödä, ja minun oli jano ja ette antaneet minun juoda." ( Matt 25:42)

      Jeesus myös sanoi:
      "Totisesti minä sanon teille: kaiken minkä olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle." ( Matt 25:45)


      "Joka vaivaista sortaa, se herjaa hänen Luojaansa, mutta se häntä kunnioittaa, joka köyhää armahtaa." Sananlaskut 14:31

      "Joka köyhää armahtaa, hän lainaa Herralle, joka maksaa jälleen hänen hyvän tekonsa." Sananlaskut 19:17


      On sanottu: Ei voi rakastaa Jumalaa, jota ei ole nähnyt, jos ei rakasta lähimmäistään jonka on nähnyt! Joulukin panee koetteelle jopa uskovan uskon ytimen. Vain aniharvoin saa nähdä ja kuulla, että kristityt tarjoaisivat juuri köyhille ja kurjille jouluiloa. Hurstin väki on niitä poikkeuksia.

    • Anonyymi

      Eihän joulun aika tee poikkeusta. Jos mielii auttaa ihmisiä, niin sitä riittää kaiken aikaa.
      Mutta kukapa ei olisi iloinen, jos edes silloin tällöin saisi kokea, että arvostetaan ihmiensä vaikka olisi vähäväkinen. Jaakobin kirjeen 2. luvussa on sanaa, kuinka "henkilöön katsominen" ja ihmisten luokitus rikkaisiin ja köyhiin on syntiä.

    • Anonyymi

      Kyllä monella suomalaisella näinä aikoina on paljon taakkoja.
      Mutta voimme rukoilla, että Herra Jeesus, Vapahtajamme saisi tulla moneen kotiin vieraaksi, niille, jotka eivät tiedä miten auuri Lahja Hän on.

      • Anonyymi

        Jouluna saattaa monen mieli olla avoimempi. Ainakin sellaista on tuntunut joidenkin taholta tulleissa viesteissä ja puheluissa.


    • Anonyymi

      Eräskin tapaus. Perusterve nelikymppinen äiti sairastui long covidiin ja menetti työkykynsä. Onneksi hänellä oli apua toisista ihmisistä. Kun on seitsemän lastakin.
      Niin se on. Monta ja monenlaista kohtaloa on.
      https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

    • Anonyymi

      Ollaan iloisia ettei oo Suomessa noin kamalalie kelejä!


      OlErja Tuomaala,
      STT
      14:24

      Poikkeuksellisen voimakas, kylmä ja laaja talvimyrsky on aiheuttanut kaaosta liikenteessä, kun yhdysvaltalaiset ovat käyneet matkustamaan joulunviettoon.

      Isojen ketjukolarien myötä monia valtateitä suljettiin Yhdysvalloissa ja Kanadassa. FlightAware-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvalloissa on tänään lauantaina peruttu liki 1 500 lentoa ja eilen perjantaina 6 000.

      Yli 200 miljoonaa ihmistä USA:ssa ja Kanadassa on varoitettu talvisäästä. Meteorologien mukaan talvimyrsky saattaa tuoda Yhdysvaltoihin kylmimmän joulun vuosikymmeniin.

      Arviolta miljoonasta puoleentoista miljoonaan ihmistä Yhdysvalloissa on myräkän takia myös ilman sähköjä. Satojatuhansia talouksia on vailla sähköä ainakin neljässä osavaltiossa.

      Kanadassa ainakin 410 000 ihmistä on sähköttä.

    • Anonyymi

      Antikristus kuoli sielultaan. Sana antaa ymmärtää ettei maailmanruhtinaalla ole Kristuksessa mitään.

      • Anonyymi

        Niinpä ei ole, kai? Kristus on Herra, antikristus vastaherra..


    • Anonyymi

      Kuka mitenkin joulua viettää?
      Mut olipa virkistävää kuulla ja katsoa laadukasta joulumusiikin ohjelmaa!
      Sieltä, missä ensiksi esitettiin laulu: Joululuyö- juhlayö 1818. Joka on käännetty jopa 320 kielelle!

      Jumala loi musiikin, ja on upeaa kun musiikin ammattilaiset esittää ylistystä Jumalalle.
      Siitä, mitä Jumala antoi joulun lahjana - maailmalle. Kuka tahtoo?

      https://areena.yle.fi/1-50874467

    • Anonyymi

      Mitä joulu merkitsee sinulle? ( Joulu ilman kotia...)

      Nuorten asunnottomien joulusta..

      "– Joulu on kaikista vuoden juhlapyhistä vaikein. Jouluna on sellaista pysähtymistä ja minusta tuntuu, että silloin on eniten juhlasta muistuttavia symboleja. Esimerkiksi meillä on täällä joulukuusi, Malmivaara sanoo."
      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b8186ef4-2059-4419-8581-6fc216ca7c3b

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Naapuri näki kun kirkon torni palossa romahti. Asuu tien toisella puolella, muttei ole koskaan käynyt kirkossa. Että silleestikin eletään.


    • Anonyymi

      Jollakin simahti jouluna. Se on monille vaikeaa aikaa, ei mitään onnellista fiilistelyä.

      • Anonyymi

        Mikähän sai sen epäillyn tyypin silleen, ja juurikin jouluna?


    • Anonyymi

      Ei ollut tuolle papille mukava jouluaamu? Eikä niille jotka joutuivat pakenemaan kirkosta.

    • Anonyymi

      Tästä joulusta 2022 jää historiaan että jouluaamuna poltettiin kirkko.

    • Anonyymi

      Kyllä se panee miettimään, jotta mitä kumman juttua voisi olla, että jouluaamuna keksii sytyttää kirkon?

    • Anonyymi

      Lapsena laulettiin näinkin: Joulu menee menojansa, mutta Jeesus meille jää!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6539
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4223
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2627
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2030
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1397
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1101
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1056
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe