Lääkäri- ja hoitajapula on akuutti ja jatkuu

Anonyymi-ap

Lääkäreistä on hoitajien lisäksi kova pula, jopa 3000 lääkäriä lisää tarvittaisiin. Myös yliopistokaupungeissa, joissa on lääkärikoulutus, on lääkäripula.

https://yle.fi/a/74-20010129?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

Uusia ensi vuoden alussa käynnistyviä sote-alueita tullaan arvostelemaan siitä, että hoitoon pääsy pitkittyy, esim. HUS:sta laitetaan Lahteen synnyttämään ja jokin aika sitten lehdestä luettiin, miten vauva kuoli kohtuun, kun odottavalle äidille ei löytynyt synnytysaikaa ja -tilaa Espoossa. Osastoja on suljettu hoitajapula takia ja akuuttiin ei mahdu, joten ambulanssissa joudutaan odottamaan. Akuuttiosastoja kuormittavat ikäihmiset, jotka eivät saa riittäviä kotisairaanhoidon palveluita ja kotiavustajilla ei ole aikaa.

Lääkäriliiton mukaan lääkäreitä on ollut riittävästi ja lisää koulutetaan. Näin lääkäriliitto on kommentoinut jo vuosia lääkäripulaa, vaikka tiedetään että lääkäreitä on Suomessa paljon vähemmän kuin esim. muissa Pohjoismaissa. Lääkärit ja hoitajat valittavat, että työaikaa menee liikaa Apotin kanssa työskentelyyn, mikä on poissa hoitotyöstä.

"Läheltä piti tilanteita" on paljon, ja onkohan myös kirjattu se, että jotkut "läheltä piti" tilanteet ovat saatraneeet johtaa kuolemiin, jotka olisi voitu hoitaa?
Onko potilaita kuultu? Mitkä ovat kehnon tilanteen juurisyitä, eli miten tähän on tultu.
Saavatko lääkärit itse päättää ammattiliittonsa kautta kuinka paljon lääkäreitä koulutetaan ja voidaanko syrjäseutujen potilaat jättää kokonaan ilman lääkäripalveluita?

Korjaavatko sote-keskukset kolmiportaista, Suomen terveydenhoito järjestelmää, jos hyvinvointialueita vastustaneet, yksityisen sektorin kannattajat ovat nyt sote-alueiden johdossa?

Iso ongelma erittäin hankalan Apotti-potilastietojärjestelmän toimivuuden lisäksi on se, että terveyskeskuksissa ei ole ERIKOISLÄÄKÄREITÄ - erikoisterveydenhoitoa.

Pitäisikö lääkäreillä olla Apotti-tukihenkilö, joka ymmärtää Apotin ja kiertäisi sote-alueella kouluttamassa Apotin käyttöä hoitotyössä avusta alle henkilöstölle, jotta hoitotyötä tekevät lääkärit ja hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön?

Nyt on ensin varattava aika terveyskeskuksen hoitajalle, joka varaa ajan terveyskeskuksen yleislääkärille, joka tutkii ja varaa ajan erikoislääkärille, jonne pääsee yleensä pitkän jonotuksen jälkeen. Jos sairaus pahenee em. alkuviivytyksen jälkeen, on hakeuduttava akuuttiin, jonne voi olla jopa päivien jonotus tai tuntien odottelu ambulanssissa. Akuutista ei päästä eteenpäin osastoille, koska sairaaloiden osastoja on suljettu lääkäri-tai hoitajapulan vuoksi. Akuuttiosastoille ambulanssit kuskaavat "läheltä pitää vanhuksia", jotka kotiavustajat ovat lähettävät akuuttiin, koska kotisairaanhoitoa ei ole saatavilla.

"Täällä taas", huokasi vanhus parin viikon jälkeen jouduttuaan akuuttiosastolle ambulanssikyydin jälkeen. Hän sai neste- ja antibioottitiputuksen sekä pegorionia ummetuksen vuoksi (liikunnan puutteen ja huonon kotihoidon takia ) ja tiputusten jälkeen takaisin kotiin huonolle hoidolle kotiutettu a "hyväkuntoisena" ja kuukauden sisällä takaisin antibioottitiputukseen. Sairaakakierre akuutissa jatkunee kuolemaan asti?

Rakennemuutosta tarvitaan. Lääkäreitä sekä hoitajia ja kotiavustaja on koulutettava riittävästi. Kotisairaanhoitoon on panostettava. Kolmiportaisesta ja päällekkäisestä sairaanhoidosta on päästävä julkisen sektorin kattaviin terveyspalveluihin. Työterveyshuollon on keskityttävä vain työperäisten sairauksien ennakointiin ja hoitoon ja jätettävä sairaanhoito julkiselle sektorille.

Erikoissairaanhoito terveyskeskuksiin. Jos maaseudun terveyskeskukset lopetetaan tarvitaan tilalle liikkuvat akuutin palvelut.

OMALÄÄKÄRI-PALVELU palautettava. Omalääkäri tietää periytyvät sairaudet ja lisäksi tietää potilaan sairaudet ja niiden hoitotulokset vuosien ajalta.

Kun laajennetut, täsmäpalvelut erikoislääkäripalveluineen tulevat kaikkien saataville heti sairauden alkaessa (jopa ennakoiden oma lääkäreiden ansiosta) , niin yksityisen sektorin kela-korvaukset voidaan lopettaa ja rahat käyttää julkisen sektorin kehittämiseen. Varakkaat ihmiset hankkivat vakuutuspalveluja ja kykenevät itse maksamaan julkisen sektorin palvelunsa, joihin ei veronmaksajien tukea tarvita.

7

80

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Hoitajilla on saikkua, mutta se ei tarkoita, että olisivat oikeasti kipeitä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Hoitajilla on saikkua, mutta se ei tarkoita, että olisivat oikeasti kipeitä.

    Rokotetut ovat kuulemma sairastelleet paljon enemmän kuin rokottamattomat. Vähän toista lupasivat rokotefirmat.


  • Anonyymi

   Lääkärien palkoista maksaa yli 70 % lääkeyhtiöt sen vuoksi sanoo lääkärit haluut sä kokeilla tätä uutta nappi tablettii

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Miksi sote johtajat ja sairaaloiden jihtajatbeintee mitään voivottelee vaan ja toteevat tilanteen huonoksi
   Kaikki o n håjohtajien vikaa.äjohtajat määreä ja kansa tottelee .ämuttakun ei edes aneta mitää määräyksisä kun pelätään birjeitan eiköm j ohdeta toimintaa jihdetaannvaan palkka tilille ja nysvöyään.

  • Anonyymi

   Jihtajat ei jihda vaan nysbää

   Mitää päätöksiä ei tehdä tai muutoksi mitään ei uskalleta otaa vastuuta mistään mutta halutaannolla johtajia .

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jetin syöksy saanut lisää vauhtia

   Huh huh - uusimmat uutiset viittaa siihen aika vahvasti, että nyt mennään lujaa kyytiä kohti pohjaa! Mutta eipä sitä koskaan tiedä, jospa sieltä viel
   Kotimaiset julkkisjuorut
   50
   2067
  2. Nainen tuutko mun vaimoksi

   Ostin jo sormukset ja rakastan sinua ♥️♥️♥️♥️
   Ikävä
   77
   1271
  3. Hyvää iltaa

   Onko tullut edistymistä kaivattunsa kanssa? Tämä kysymys erityisesti yhdelle miehelle täällä. :)
   Ikävä
   88
   840
  4. Uusi viihdesarja-tietovisa Hengaillaan sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit?

   Ylen uusi Hengaillaan starttasi lauantaina. Jenni Poikelus juonsi ja Riku Rantala tuomaroi. Ohjelma sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit
   Tv-sarjat
   43
   786
  5. Mulla on ikävä sinua

   Kun oli edes joku yhteys. Nyt ei ole enää mitään, ja tuskin tulee koskaan olemaan. Katsoin kuvaasi ja tulin niin iloiseksi, mutta samalla haikeaksi.
   Ikävä
   25
   739
  6. Suomi kuihtuu ilman maahanmuuttoa

   Aika pahan laittoi Iltalehti persuille :-D https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/87de288c-7c6f-4ed3-b81c-72bea585649a
   Maailman menoa
   344
   687
  7. Ikuisuusaihe yön pimeiden tuntien mausteeksi

   Kuka nyt sitten on koijannut, ketä ja miten, se on aina hyvä debatin paikka. Ei ne miehetkään puhtaita pulmusia tuolla saralla ole, siksi kummeksuttaa
   Sinkut
   166
   683
  8. Törmäsin lauseeseen

   "Kun ihmiset tietävät tehneensä sinulle väärin, he välttelevät sinua". Taitaa olla totuuden siemen.
   Ikävä
   61
   637
  9. Suomalaisen koulun alamäki alkoi ministeri Vikkusen aikana

   konsulentit hyppäsivät pöydällä ja meno jatkui Graham-Laasosen aikana, kun kokoomus halpuutti suomalaista koulutusjärjestelmää parhaansa mukaan. Nyt t
   Perussuomalaiset
   58
   584
  10. Montako askelta olisi pitänyt ottaa

   että olisit voinut suudella kaivattuasi? Mulla 2-3.
   Ikävä
   41
   564
  Aihe