Joulua vietettiin energiakriisin varjossa myös 49 vuotta sitten

Anonyymi-ap

Jouluvalot sammuivat eikä autoille riittänyt bensaa –
Vuonna 1973 Lähi-idässä syttyi sota, joka vaikutti merkittävästi läntisen maailman energiankulutukseen. Kriisiä voi verrata nykypäivän energiakriisiin, mutta varoen.
Öljykriisin myötä valtioneuvosto teki energiansäästöpääksen 18. joulukuuta 1973.
Kaupungit pimenivät jouluna vuonna 1973. Kauppojen näyteikkunat sammuivat sulkemisajan jälkeen, jouluvalot saivat roikkua tummina. Vain joka toinen katuvalo valaisi.
Vuonna 1973 joulukuun 19. päivä Yle keräsi asiantuntijat vastaamaan kansalaisten kysymyksiin A-studioon. Kysymyksistä huokuu hämmennys.
Öljykriisin seurauksena energiaa piti käyttää säästeliäästi. Vaikeuksia loi se, että yli puolet Suomen energiankulutuksesta tuli öljystä 1970-luvun alkupuolella.
– Koko yhteiskunta ja kulttuuri merkittävästi pyöri öljyn ympärillä. Lämmityksessä, sähkössä ja liikenteessä oltiin todella öljyriippuvaisia.
Öljy yleistyi energianlähteenä 1960-luvulla, sillä sen markkinahinta oli matala. Tämä näkyi katukuvassa mutta myös kodeissa: Autot kiitivät pitkin valaistuja moottoriteitä ja kotien kaapit täyttyivät muovisista asioista.
Sitten lokakuussa 1973 Lähi-idässä syttyi sota ja maailma sai huomata, miten riippuvainen se onkaan alueen tuottamasta raaka-aineesta. Öljyntuottajat asettivat valtioita kauppasaartoon ja kutistivat länsimaiden öljyn saannin. Hinnat nousivat ja kriisi puhkesi.


Hyvinvointivaltiota jo pitkälle rakentaneet suomalaiset joutuivat kärsimään energianiukkuutta öljykriisin seurauksena ensimmäistä kertaa sitten 1950-luvun alun ja toisen maailmansodan.
– Mediassa näkyi huolestuneita poliitikkoja ja viranomaisia, jotka kehottivat säästämään polttoainetta. Ei se jäänyt pelkkiin kehotuksiin tämä säästökuuri. Säästömääräykset ja kiellot perustuivat lakiin.
Laki väestön toimeentulosta ja maan talouselämän turvaamisesta poikkeuksellisissa oloissa toi kansalaisille nipun erilaisia säästömääräyksiä.

Joulukuun 20. päivänä voimaan astuneissa valtioneuvoston laatimissa säästöpäätöksissä muun muassa kiellettiin moottoriurheilu, asuntojen lämmittäminen yli 20 celsiusasteeseen ja autojen lämmittäminen sähköverkossa alle 10 asteen pakkasella. Nopeusrajoitukset laskettiin 80 kilometrin tuntivauhtiin. Määräyksiä rikkovalle saattoi rapsahtaa sakot.
Kriisin puhjetessa Suomessa öljyn hinta nelinkertaistui muutamassa kuukaudessa. Vaikka polttoainetta virtasi meille myös Neuvostoliitosta, ei sitä aina ollut riittämiin.
– Autoilijoiden oli huomioitava, että huoltoasemilta saattoi loppua polttoaine.
Säästöpäätökset rajoittivat autojen lämmittämistä. Polttoainetta saattoi myös olla vaikea saada bensa-asemilta.
– Tietynlaista huolta ilmapiiriin tuli, kun tilanteeseen liittyi myös inflaatio ja elinkustannusten nouseminen. Ne olivat vielä 70-luvulla pitkällekin riesana.
Joulun kynnyksellä voimaan astuneet määräykset päättyivät vasta vuoden 1974 toukokuun lopussa.
– Varsin kuuliaisesti ne otettiin vastaan. Suuri osa aikuisista oli tuolloin kuitenkin kokenut pahempaakin pulaa ja puutetta sodan säännöstelyvuosina. Voi kuvitella, että ihmiset ovat purnanneet niissä omissa piireissään nousevia hintoja.


Tänä vuonna jouluvalot saavat loistaa.
– On muistettava, että se konteksti, tilanne ja asiayhteys on hyvin erilainen.
Molempien kriisien taustalla on sota ja kumpaankin liittyy inflaation kiihtyminen. Silti vaikutukset kansalaisiin olivat 1970-luvun alussa tasa-arvoisempia, koska kiellot ja määräykset koskivat kaikkia.
– Ilman muuta joihinkin ne iskivät enemmän kuin toisiin, mutta kriisi oli tavallaan tasaisesti jakautunut. Nythän tämä sähkön hintakriisi iskee niin sattumanvaraisesti. Jos oltaisiin saatu rakentaa jokin vuosikymmen energiamme mallilleen, jota vihreät sai vastustettua, meillä ei oli energiakriisiä, edes kaikki huomaisi. Vihreät olleet paljon vartioina, joka nyt huomataan. Vihreät tulisi kieltää, niin päästäsiin edes nyt kriisissä paremmin rakentamaan energiaamme.Tuollainen pieni marginaalinen sakki sai liikaa valtaa. Ettei ihme jos vihreät kirotaankin alimpaan helvettiin.

3

71

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   No mitäs palstapölhö vihreät ovat tehneet, että energiakriisin toimet olisivat heidän syystään epätasaisia? Ei hallituksessa yksi puolue päätä yhtään mistään vaan hallitus yhdessä.

   Ja aina vaan sinä jatkat tuota ihmisoikeuksien vastaista vaatimustasi, jonka sinun pitäisi fiksuna ihmisenä (jos nyt ylipäätään sellainen olet) ymmärtää, ettei demokratiassa toimita diktatuurin ja totalitarismin pelisäännöillä, joita pölhö vaatimuksesi vihreiden kieltämisestä edustaa. Oletko lukenut Mein Kampfia ja Alfred Rosenbergin ideologisia kannanottoja? Hitlerin hallitushan toteutti juuri tuota unelmaasi kieltää muiden puolueiden sekä ideologisesti vääriksi katsomien järjestöjen toiminnan.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Alfred_Rosenberg

  • Anonyymi

   Vuoden 1973 öljykriisissä Lähi-idässä käyty sota oli korkeintaan muodollinen tekijä. Ilman sitäkin OPEC-maat olisivat voineet tehdä saman ratkaisun eli nostaa öljyn maailmanmarkkinahinnan moninkertaiseksi, koska olivat käytännössä monopoliasemassa. Öljyä sai Lähi-idästä rajattomasti, kunhan vain oli valmis maksamaan vaaditun hinnan.

   Muista länsimaista poiketen Suomi toi valtaosan öljystä Neuvostoliitosta, mutta se ei juuri tilannettamme helpottanut, sillä myös Neuvostoliitto nosti myymänsä öljyn hinnan OPEC-maiden tasolle. Toki bilateraalisestamme kaupankäynnistämme johtuen öljyn hinnan kallistuminen antoi mahdollisuuden viedä Neuvostoliittoon suomalaisia tuotteita aiempaa enemmän, mitä kommunistimme korostivat, mutta lopputulos ei siitä kansantaloudellisesti paremmaksi muuttunut. Vain yksittäiset firmat saattoivat hyötyä tilanteesta.

  • Anonyymi

   Kommunistit oli mielissään sinkkiämpäristä. Jokaisella kommunistilla oli oma sinkkiämpäri. Sen verran olivat porvaria.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sille jollekin, edelleen tunnistat kyllä

   Jatkamme siitä mihin jäimme. Tekniikkakin meni kauhusta polvilleen kun rikoimme rajat. Edelleen on vielä verkko avaamatta. Nyt huomaat, että pidät si
   Ikävä
   188
   1280
  2. Tältä näyttää Elastiselle rakennettava luksusmökki Lapissa - Jopa Samu Haber hehkuttaa: "Upee"

   No nyt ei ole kyllä mikään pikkumökki, vaan aika öky... Ela on jakanut kuvia rakennusvaiheessa olevasta vapaa-ajan asunnosta. Se ei todellakaan näytä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   13
   763
  3. Maisa menetti autonsa

   Alamäki on alkanut...todellisuudessa auto lähti liisarista kun rahat loppui... https://www.seiska.fi/Kotimaa/Voi-ei-Maisa-Torppa-joutui-autokiipeliin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   39
   651
  4. Hyvää iltaa

   Etenkin yhdelle naiselle täällä :).
   Ikävä
   97
   620
  5. Katja Ståhl sai yllätyksekseen masennusdiagnoosin - Yksi asia herätti: "Rupesin hirveesti..."

   Tsemppiä ja voimia, Katja Ståhl! Juontaja, hevosnainen Ståhl avaa yksityiselämäänsä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Lue lisää: https://www.suomi
   Suomalaiset julkkikset
   3
   610
  6. Niin solmussa

   Voi kun tietäisit miten suuria tunteita mulla on sua kohtaan. Naiselle ❤️
   Ikävä
   23
   558
  7. Olisitko nainen hävennyt mun kanssa

   liikkuessa, vai päinvastoin? Luin jostain lehdestä kauan sitten että naiset miettii tätä kautta asioita. Ja olisitko hävennyt mua faijasi edessä? Ei s
   Ikävä
   125
   535
  8. Kuka palstalainen

   Olisi hyvää matkaseuraa? -flowersreally-
   Sinkut
   152
   515
  9. Haluun vaan, että tiedät

   Olet ensimmäinen ja viimeinen päivän ajatuksissani - en voi sinua unohtaa, vaikka aikaa on kulunut, kyyneleet edelleen virtaavat..
   Ikävä
   12
   476
  Aihe