Putinille on vihdoinkin tulossa jääkylmä suihku, joka tehoaa hitaasti mutta varmasti

Anonyymi-ap

EU-MAAT sopivat joulukuun puolivälissä taas uusista Venäjän vastaisista talouspakotteista. Pakotepaketti on järjestyksessä jo yhdeksäs sen jälkeen, kun Venäjä aloitti helmikuussa raakalaismaisen hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan.

EU-maat ovat yhdessä Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden kanssa asettaneet Venäjälle uusia pakotteita ja aiempien pakotteiden vahvistuksia jokseenkin kuukausittain Venäjän suurhyökkäyksestä lähtien.

Kaikilla pakotepaketeilla ja -toimilla on yksi yhteinen tarkoitus:

Pakotteillaan länsimaat heikentävät Venäjän kansantaloutta ja valtiontaloutta ja näin näivettävät Vladimir Putinin ja hänen hallintonsa kykyä rahoittaa ja jatkaa sotimistaan.


Pakotteet tehoavat hitaasti mutta varmasti.
LÄNNEN PAKOTTEET ovat olleet yksi tämän sodan suurista yllätyksistä ja todennäköisesti yksi Venäjän johdon suurista pettymyksistä, sillä nyt pakotteet ovat olleet monin verroin laajempia ja kovempia kuin Venäjälle määrättiin Krimin valloituksen jälkeen vuonna 2014.

Ehkä erityisen suuri yllätys – ja Venäjän johdon pettymys – on ollut EU-maiden yksituumaisuus ja päättäväisyys sellaistenkin pakotteiden asettajina, joista koituu vahinkoa niiden omallekin taloudelle.

EU-maat ovat vuosikymmeniin ankarimman energiakriisin kourissa ja vaarassa painua talouden taantumaan, ja näin on käynyt pitkälti EU-maiden määräämien energiapakotteiden ja niihin vastanneiden Venäjän vastapakotteiden seurauksena.

Energiasodan takia esimerkiksi maakaasun ja kivihiilen tuonti Venäjältä EU-maihin on lähes tyrehtynyt ja öljynkin tuonti ehtyy kaiken aikaa.

Energiakaupan rajoituksista seuraa suuria tulojen menetyksiä Venäjälle mutta myös suuria energiahuollon vaikeuksia EU-maille. Siksi EU:n pakoterintaman pitäminen on ollut suurempi yllätys kuin yhä uusien energiapakotteiden empiminen.

PAKOTTEIDEN VAIKUTUKSIIN liittyy toinen suuri yllätys, joka on pettymys pakotteita asettaneille länsimaille ja niiden tukemalle Ukrainalle eikä Venäjälle.

Yllättävä pettymys on, kuinka hitaasti ja laimeasti pakotteet näyttävät tehonneen – ja kuinka sitkeästi Venäjän talous näyttää kestäneen yhä laajempien pakotepakettien rasituksia.

Venäjän talouden uskottiin painuvan pakotteiden takia ainakin koronakriisin veroiseen syöksyyn, mutta tämänvuotinen notkahdus näyttääkin jäävän puolta lievemmäksi.

Tämä yllätys tuskin kertoo pakotteiden tehottomuudesta, vaan ennemmin kyse lienee Venäjän kenties vuosien varautumisesta sotaan ja sodan seurauksiin – ja mahdollisesti myös lännen ylisuurista pakoteodotuksista.

Pakotteet tehoavat hitaasti mutta varmasti, joten niitä on tarpeen jatkaa ja vielä kiristääkin, kunnes Venäjän talous heikkenee kylliksi – ja Venäjä vetää joukkonsa pois Ukrainasta.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mitä ihmettä

        Kaipaat hänessä
        Ikävä
        103
        1565
      2. Välillä käy mielessä

        olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
        Ikävä
        78
        1194
      3. Mitä oikein

        Näet minussa? Kerro.
        Ikävä
        88
        1127
      4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

        Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
        Ikävä
        139
        1036
      5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

        Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
        Raamattu
        580
        985
      6. Mika Muranen juttu tänään

        Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
        Sananvapaus
        1
        957
      7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

        Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
        Tv-sarjat
        8
        892
      8. Kotipissa loppuu

        Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
        Kuhmo
        20
        870
      9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

        Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
        Tv-sarjat
        9
        714
      10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

        On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
        Kokkola
        8
        670
      Aihe