Mitä oikeuksia jos otan remppa lainaa mieheni taloon?

Anonyymi-ap

Asumme mieheni kanssa, hänen omistamassaan ok-talossa. Taloa tarvitsisi remontoida oikein urakalla, mutta mieheni ei asian kanssa mitään kiirettä pidä eikä vaikuta järin kiinnostuneelta remppa lainaa ottamaan.
Nyt mietinkin jos ottaisin omiin nimiini lainan, jotta voisin alkaa remontoida. Minulla on itselläni vuokrattuna oleva omistus asunto, jota pystyn käyttämään vakuutena käyttölainaan, joten saisin lainan melko edullisesti. Mieheni maksaa yksin asuntolainansa, eikä ole koskaan halunnut minun osallistuvan sen maksuun. Hän hoitaa oman asuntolainansa, ja minä omani. Koska minulla on omassa asunnossani vuokralainen, kattaa Hän tietenkin minun lainakustannukset sekä yhtiövastikkeen. Näin ollen minulla ei jää maksettavaksi kuin puolet meidän talouden juoksevista kuluista, ja minulla olisi hyvin varaa maksaa tätä remppa lainaa.

Jos kustantaisin kaikki talon vaatimat rempat, puhuttaisiin n.30-50 000€ lainasta, mutta vaihtoehtona olisi myös että ottaisin lainan vain ns. Sisäpintojen remppaamiseen, tähän kuuluisi myös keittiön uusiminen, joten lainasumma pyörisi silloin ehkä n.10-20 000€ paikkeilla.
Nyt mietin vain sitä, että jos meille tulisi joku päivä ero, niin mietinkö tuota talooni pistämääni laina summaa silloin vain "vuokramenoina" miehelleni, kun muuten asun "ilmaiseksi"?
Vai onko minulla mitään oikeutta taloon, tai johonkin jos menen laittamaan niin suuret summat talon remonttiin?

Me emme ole naimisissa, joten sitä kautta minulla ei mitään oikeuksia tule, eikä meillä ole yhteisiä lapsia. En ole pihi, enkä halua elää mieheni siivellä, ja onhan tavallaan hölmöä että jos mieheni haluaisi että maksan esim puolet hänen asunto lainastaan, niin ei tuo mikään ongelma olisi maksaa puolia asumisesta. Mutta ajatuksena että laittaisin vaikka 45 000€ koko talon vaatimiin remontteihin, mikä olisi puolet siitä summasta mitä hän on talosta maksanut, enkä silti omistaisi mitään tai olisi oikeutettu mihinkään, niin tuntuu hurjalta. Tiedän hölmöä, mutta en halua myöskään laittaa itseäni taloudelliseen ahdinkoon jonkun toisen takia. Ongelmahan ei siis ns ole se että täällä asuessa maksaisin remppa lainaa, vaan se että jos tulisi ero, niin joutuisin silti edelleen maksamaan lyhennystä lainasta jolla olen kustantanut miehen rempan ja näin ollen vielä nostanut hänen talonsa arvoa huimasti.

10

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minä en henk kohtaisesti ottaisi lainaa tuota varten juuri siitä syystä, että en omista asunnosta yhtikäs mitään. Jos kuitenkin aiot viedä tuota projektia eteenpäin niin ottaisin yhteyttä hyvään asianajajaan miehesi kanssa yhdessä ja teettäisin molempia osapuolia reilusti kohtelevan asiakirjan. Eli jos ero tulisi mies maksaisi sinulle rempasta (miinustettuna jotakin asumisesta). Erotilanteessa ei yleensä päästä molempia osapuolia oikeudenmukaisesti kohtelevaan päätökseen.

    • Anonyymi

      ihan kun olisin nähnyt tämän aloituksen aiemminkin!
      Tiedän tapauksen jossa oli pariskunta joka asuin perheen isän kotitalossa. Perheen äiti oli maksanut omilla rahoillaan remonttia ja eron hetkellä hän menetti oman osuutensa.

      Jos minä olisin tilanteessa jossa minulla olisi varaa ja päätyisin parisuhteeseen naisen kanssa, niin tekisin asian selväksi. Kimpassa hommataan yhteinen asunto puokkiin ja kumpikin vastaa asioista puoliksi omalla osuudellaan!

      Tämä tarkoittaa avoimuutta raha-asioissa, eikä kummankaan tule laittaa omaan osuutensa kohtuuttomasti omasta omaisuudesta tai tulosta. Minä en pystyisi tuohon mitä äsken kirjoitin.

      Aloituksen kaltaisessa tilanteessa vaatisin itselleni esim. puolta talosta. Onko se sitten sen arvoinen asia? Jos remontin arvo on 30k, niin paljonko se 30k vastaa sinun osuudestasi!

      • Anonyymi

        Ei tuokaan ole se ihanne ratkaisu.
        Mulla edessä tilanne jossa uuden talon hankinta.
        Kumppanini on rahapeliriippuvainen ja siitä syystä en halua jakaa taloa hänen kanssa.
        1 talon jo pelannut.
        Tiedän jo etukäteen että joutuisin avustamaan lainanlyhennyksissä ja todennäköisesti jossakin vaiheessa sitten lunastamaan itselle kumppanin osuuden.
        Halvemmaksi tulee maksaa heti koko talon kustannukset.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tuokaan ole se ihanne ratkaisu.
        Mulla edessä tilanne jossa uuden talon hankinta.
        Kumppanini on rahapeliriippuvainen ja siitä syystä en halua jakaa taloa hänen kanssa.
        1 talon jo pelannut.
        Tiedän jo etukäteen että joutuisin avustamaan lainanlyhennyksissä ja todennäköisesti jossakin vaiheessa sitten lunastamaan itselle kumppanin osuuden.
        Halvemmaksi tulee maksaa heti koko talon kustannukset.

        2023-01-14 21:48:29

        Kommentin kirjoittanut vastaa!

        Jos kumppanilla on jokin peliriippuvuuden tasoinen ongelma niin se on syy lopettaa koko suhde!

        Talouteen liittyvät asiat on kuitenkin niin tärkeitä perusasioita elämässä.


    • Anonyymi

      Ottakaa miehen nimiin laina ja lyhennät sitä ”vuokrana” siihen asti kun saat asua siellä.

      • Anonyymi

        Jos aloittaja sanoo jotain puolison peliongelmista, niin hänen tai miehen nimiin saati yhteisesti ei pidä ottaa palaneen puupennin vertaa velkaa saati jaettua velkaa tai vastuuta.

        Jos asiat menee pieleen niin kaikki kaatuu aloittajan syliin ja oikeus tuomitsee kaiken hänelle!

        Mä ymmärrän rakkauden mutta niin sokea ei pidä olla!


    • Anonyymi

      Talo on miehen omaisuutta. Sitä ei pidä ruveta remontoimaan ilman miehen lupaa.

      Jos mies antaa luvan remonttiin, sittenkin pitää ymmärtää että kaikki taloon laitettu muuttuu sillä sekunnilla miehen omaisuudeksi. Hän ei ole velvollinen siitä mitään korvaamaan sinulle, ellei asiasta ole sovittu. Ja jotta sopimuksen olemassaolo olisi todistettavissa myös riitatilanteessa, se pitää olla kirjallisena & todistajien vahvistama.

      Kun kyseessä on yhteinen koti ja oman asumismukavuutesi parantaminen, lahjaveroseuraamuksia tuosta tuskin tulee vaikka mistään korvaamisesta / takaisinmaksusta ei sovittaisikaan.

    • Anonyymi

      Kolmas kommentti otsikossa olevaan sanaan OIKEUDET!

      Jos maksat remonttia etkä vaadi edes 1% osuutta kauppakirjalla, niin sinulla ei ole mitään oikeuksia saatavana jos teille tulee ero!

      Vaikka te menisitte naimisiin ja puolisosi kuolee, et ole oikeutettu osuuteen pesän varoista ja talosta josta et omista mitään vaikka maksaisit 30000€ arvosta korjauksia.

      Kun kerrat tiedät hänen henkilökohtaiset ongelmat, niin paljon fiksumpaa antaa hänen olla itsekseen. Jos hän on kykenemätön selviämään omassa arjessa, niin siihen on oikeudellisia ratkaisuja.

      Ja älä sano, mutta kun minä olen rakastunut!

      • Anonyymi

        Eihän aloittaja sanonut puolisollaan olevan ongelmia? Muut keskustelijat ovat tuoneet sekaan omia tai ihan muiden ihmisten ongelmia, jotka eivät liity asiaan.

        Ainut aloittajan mainitsema ongelma on se, että hänellä ja puolisollaan on erilainen käsitys talon remonttitarpeista. Siitä aiheesta heidän pitäisi keskustella huolella keskenään, ja aloittajan pitää muistaa että omistajalla on päätäntävalta näissä asioissa.


    • Anonyymi

      Unohda koko juttu. Se on sitten eri asia jos avomiehesi laittaa nimen paperiin että puolet on sun.. Muuten älä pistä rahojasi kaivoon..Jos asut ilmaiseksi niin luulet vaan. Teethän siellä koko ajan kaikenlaista. Olet vähän niin kuin apulainen..tosin palkaton. Anna miehen vaan maksaa. Sulle jää enemmän sitten. Aika kannatta miettiä sitä vakavissaan että kestääkö liitto.. Myöhemmässä vaiheessa se ei tule kestämään jos vouhotan tota samaa...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sähköpotkulautaonnettomuus

      Nyt sitten sattui ja pahasti! Uutisen mukaan 3 alle 15-vuotiasta olisi ollut samalla sähköpotkulaudalla liikkeellä. T
      Vantaa
      282
      3766
    2. Nainen, viime yönä ajattelin sinua ja itkin

      On vain niin ikävä, enkä tunteilleni mitään voi. Olisit minun iloni, olisit minun päiväni ja aurinkoni, mutta nyt olet p
      Ikävä
      74
      2479
    3. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      88
      1730
    4. No nainen...

      Mitkä on fiilikset nykyään?
      Ikävä
      114
      1650
    5. Skuuttikakarat itse syypäitä onnettomuuteen - Yle syytti autolijaa

      Tulokulma uutisissa oli se että – vaikkakin peitellysti – autoilija olisi ollut jotenkin yksin syypää tapahtuneeseen onn
      Maailman menoa
      332
      1585
    6. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      408
      1426
    7. Mitä asiaa tai ominaisuutta kaipaat eniten

      Ikäväsi kohteessa?
      Ikävä
      67
      1383
    8. Mitä et sietäisi kumppaniltasi

      Onko jokin asia tai asioita joista et haluaisi joustaa tai riita tulee eli haluat tehdä sen itse tai omia
      Sinkut
      78
      1320
    9. ABC Kuinka monta samaa kirjainta yhteensä

      ..yhteensä teillä on etu ja sukunimissänne? Uskallatko laittaa ne kirjaimet? Hyvä aika tunnistaa ja tavata se oma kaiva
      Ikävä
      99
      1289
    10. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      89
      1228
    Aihe