Vasemmistokansanedustajat ovat haluttomia korjaamaan osinkojen verovapautta

Anonyymi-ap

Vasemmistokansanedustajat ovat päässeet Eduskuntaan ammattiliittojen miljoonien tukemina. Helsingin Sanomat uutisoi asiasta muutama viikko sitten. Ammattiliitot antoivat suoraa vaalitukea ja toimivat erilaisten vaalitilaisuuksien sponsoroijana. Valitut ovat "velkaa" ammattiliitoille saamastaan avusta, mikä vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä Eduskunnassa ja hallituksessa.

Suuri epäkohta on ammattiliittojen verottomana nostamat osingot. Osinkovero on normaalisti noin 30 %. Oheinen IS.fi/Taloussanomien artikkeli 17.2.2022, Sami Noponen valottaa asian merkittävyyttä. Ammattiliitot eivät ole yleishyödyllisiä. Mitä yleishyödyllistä on maan viennin pysäyttämisellä, tehtaiden pysäyttämisellä, julkisen liikenteen pysäyttämisellä ja ihmisten pakottamisessa lakkoiluun ja töihin menemisen estämisessä. Portilla vaanivat lakkovahdit uhkailevat ja kiristävät. Ei mitään yleishyödyllistä.

"KIINTEISTÖSIJOITUSYHTIÖ Kojamon viime vuoden tulos oli selvässä kasvussa.

Tulos ennen veroja nousi edellisvuoden 391,2 miljoonasta eurosta 1 278,9 miljoonaan euroon. Voittoon sisältyy 1 105,7 miljoonaa euroa nettovoittoa sijoituskiinteistöjen arvonnoususta.

Hyvän tuloksen myötä yhtiö aikoo jakaa osinkoa 0,38 euroa, kun edellisvuonna osinko oli 0,37 euroa. Tämä tietää tilipäivää suurimmille osakkeenomistajille.

Kojamon suurimpiin omistajiin lukeutuu useita kotimaisia ammattiliittoja.

Taustalla on pitkä historia. Liitot perustivat Kojamon vuonna 1969, mutta silloin nimenä oli vielä Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta eli VVO.

Yleishyödylliseksi luokitellun yhtiön pääomistaja oli niin sanottuun punapääomaan kuulunut rakennusliike Haka. Yleishyödyllisyys tarkoittaa sitä, että VVO tarjosi myös ammattiliittojen jäsenille edullisia asuntoja.

Haka meni myöhemmin konkurssiin, mutta liitot ovat pysyneet mukana tähän päivään saakka. Vuonna 2018 Kojamoksi muuttunut VVO listautui pörssiin.

Kojamo on Suomen mittakaavassa massiivinen kiinteistösijoittaja. Sen sijoituskiinteistöjen käypä arvo oli vuodenvaihteessa 8,3 miljardia euroa, kun vuotta aiemmin oltiin 6,9 miljardissa eurossa.

Kojamo on jakanut viime vuodet osakkailleen tasaisesti kasvavaa osinkoa. Koska ammattiliitot luokitellaan yleishyödyllisiksi yhteisöiksi, ne eivät maksa saamistaan osingoista pääomaveroa. Sama kohtelu on erilaisilla rahastoilla.

Nykyisen hallituksen ohjelmassa mainitaan kyllä osinkojen lähdevero, mutta yleishyödylliset yhteisöt olisivat jääneet senkin ulkopuolelle. Lähdeverouudistus on tällä erää jäissä.

TEOLLISUUSLIITTO vähensi viime vuonna Kojamo-omistustaan, mutta sillä on edelleen yhtiöstä melkoinen osuus.

Tammikuun lopussa päivätyn osakasluettelon mukaan Teollisuusliiton osuus Kojamon osakkeista on noin 6,7 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että se saa asuntosijoitusyhtiöstä 6,3 miljoonaa euroa osinkoja.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ omistaa Kojamosta 4,8 prosenttia. Tulossa on näin 4,5 miljoonan euron edestä osinkoja.

Rakennusliiton osuus Kojamosta on 3,3 prosenttia ja osinkoja on tällä perusteella tulossa 3,1 miljoonaa euroa.

Ammattiliitto Pron omistus Kojamosta on 2,1 prosenttia, mikä osinkoina tarkoittaa noin kahta miljoonaa euroa.

Palvelualojen PAM:in osuus on kaksi prosenttia ja osinkoina tämä tarkoittaa noin 1,9 miljoonaa euroa.

Kojamon pitkäaikaisia suuromistajia ovat myös työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma, joiden saamat osingot hyödyttävät eläkkeensaajia. Ilmarisen osuus on 8,3 prosenttia ja Varman 7,8 prosenttia.

VIIME vuoden lopussa Kojamon suurimmaksi omistajaksi nousi Malmössä kotipaikkaansa pitävän kiinteistösijoitusjätti Heimstadenin tytäryhtiö Heimstaden Bostad.

Kojamo kertoi marraskuussa, että Heimstaden Bostadin omistusosuus nousi hieman yli 10 prosenttiin.

Yhtiön taustalla on norjalainen miljardööri Ivar Tollefsen, 60. Hänen hallinnassaan on tuhansia asuntoja ympäri Eurooppaa."

4

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ay-liikkeen hyödyllisyys on tunnustettu globaalisti ja puoluekentän kaikilla laidoilla. Siksi ammattiyhdistykset katsotaan myös verotuksessa niin kutsutuiksi yleishyödyllisiksi yhteisöiksi, joiden verotus on kevyempää kuin liiketoimintaa harjoittavilla yrityksillä tai sijoitusyhtiöillä (ks. TVL 22 ja 23 §). Verolainsäädännössä yleishyödyllisiksi on määritelty yhteisöt, jotka toimivat yleiseksi hyväksi ja jotka eivät tuota toimintaan osallistuville voittoja osakeyhtiöiden tapaan. Yleishyödyllisten yhteisöjen toiminnan ei tarvitse hyödyttää suoraan kaikkia, mutta se ei saa rajoittua pieniin piireihin. Yleishyödyllisiksi lasketaan ay-liikkeen ohella muun muassa tiedettä ja taidetta rahoittavat säätiöt, urheiluseurat ja muut kansalaisjärjestöt mukaan lukien työnantajajärjestöt sekä maatalouden ja liike-elämän etujärjestöt.

      Usein puhutaan, että ay-liike on vapautettu maksamasta veroa. Se ei pidä paikkaansa. Kokonaan verosta on vapautettu ainoastaan niin kutsutut superyleishyödylliset yhteisöt. Ammattiyhdistykset ja muut yleishyödylliset yhteisöt maksavat veroa liiketoiminnan voitoistaan siinä missä tavalliset osakeyhtiöt. Myös yleishyödyllisten yhteisöjen omistamat yhtiöt myös maksavat voitoistaan veroa, mikä pienentää niiden saamia osinkoja. Muuhun toimintaan liittyvistä hankinnoista ne taas maksavat arvonlisäveroa kuluttajien tapaan. Yhdistysten työntekijät maksavat verot palkastaan siinä, missä muutkin työntekijät.

      Yleishyödylliset yhteisöt eivät kuitenkaan yleensä maksa veroa sijoitustuotoistaan ja kiinteistötuloista maksetaan veroa vain osittain kunnalle. Veroetujen tarkoitus on tukea yhteiskunnalle hyödyllistä toimintaa. Sillä vähennetään myös yhdistysten ja säätiöiden riippuvuutta epävarmoista julkisista avustuksista ja jäsenmaksuista. Yhdistykset voivat laskea sijoitustuottojen ansiosta jäsenmaksuja tai kehittää toimintaansa, mikä hyödyttää niiden jäseniä.

    • Anonyymi

      SAK:n kiky-laskuri on valhe. Ei ole mitään tulon menetyksiä. Kysymys on nollasummapelistä. Työvoimakustannuksia siirrettiin työantajilta työntekijöille ja se korvattiin samalla veronalennuksella. Se oli ja on nollasumma. Mutta molemmat voittivat. Työnantajien kilpailukyky parani. Kikyn ansiosta syntyi 40.000 - 60.000 työpaikkaa lisää. Se oli loistava uutinen monelle perheelle. Ostovoima parani, kun verot laskivat. Näin on oikeesti.

      Käynnistetäänpä uudet laskurit:
      - ammattiliittojen osingot verolle - liitot eivät todellakaan ole yleishyödyllisiä marttaliittoja, mitä yleishyödyllistä on satamien pysäyttävillä laittomilla lakoilla?
      - epäoikeudenmukaisen ammattiliiton jäsenmaksun verovähennyksen poistaminen: ei ole tulonhankkimisvähennys, liittymisen vapaus
      - laittomien lakkojen sanktiointi - kaikki lakot, kun työrauhavelvollisuus on voimassa, ovat laittomia.
      - pekkaspäivien poistaminen - on ihan ok maksaa kunnon palkka tehdystä työstä,, mutta makoilusta maksaminen ei ole ok, samaan kastiin kuuluu arkipyhäkorvaukset jne.
      - lakipykälien, jotka estävät paikallisen sopimisen kaikilta yrityksiltä, poistaminen, ovat perustuslain vastaisia.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      vasemmisto on hyvin huono!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4803
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2290
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1816
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1481
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1121
    10. 23
      1102
    Aihe