Aine, ruumis ja transsukupuolisuuden metafysiikka

Olen ymmärtänyt, että Suomessa astuu piakkoin voimaan jokin uusi laki, joka mahdollistaa sen, että kuka tahansa voi vaihtaa juridista sukupuolta pelkällä ilmoituksella. Tämä kuulostaa minusta erittäin erikoiselta, joten en ole varma, olenko ymmärtänyt lain sisällön oikein. En kuitenkaan jaksa ottaa asiasta selvää, koska lait ja lainsäädäntö eivät kiinnosta minua.

Sen sijaan transsukupuolisuus ilmiönä kiinnostaa minua.

Toinen asia, joka minua kiinnostaa, on aine eli materia.

Kolmas asia, joka minua kiinnostaa, on ruumis, ennen kaikkea ihmisen ruumis.

Perinteisen ja yleisesti hyväksytyn näkemyksen mukaan ruumis on ainetta. Aineen olemuksesta ei kylläkään vallinne yksimielisyyttä, mutta minun tarpeisiini riittää, että aine määritellään negatiivisesti: aine on ei-henkeä. En tiedä, onko kaikki ei-henki ainetta, mutta kaikki aine on ei-henkeä. Henkeä ei tarvitse määritellä, sillä jokainen tietoinen olento tietää välittömästä kokemuksesta, mitä on henki.

Onko sukupuoli henkeä vai ainetta? Jos sukupuoli riippuu ruumiista (kromosomeista, kiveksistä, munasarjoista, aivoista jne.), se on ainetta.

Nykyisen jumalattoman ajan henki on tässä hieman ristiriitainen. Kaiken eli siis myös sukupuolen pitäisi olla ainetta, mutta sukupuolta pitäisi silti pystyä vaihtamaan henkisen kokemuksen perusteella. Mutta jos ihmisellä olisi ruumiista riippumaton sielu ja sielulla sukupuoli, tällöin ruumiin sukupuoli ja sielun sukupuoli voisivat olla aidosti ristiriidassa keskenään. Kysymys olisi sitten siitä, kumpi on tärkeämpi, henki vai ruumis.

Toinen esimerkki on abortti. Abortin puolesta olisi ehkä mahdollista esittää älyllisesti kestävä argumentti, jos sielu on olemassa.

Kristinuskon näkökulmasta tilanne on toinen. Pidän itsestään selvänä, että kristitty uskoo henkeen, sillä Jumala on henki. Mutta täytyykö kristityn uskoa aineeseen?

Edellyttääkö usko ruumiin ylösnousemukseen uskoa aineeseen? Mitä on inkarnaatio, ellei ainetta ole olemassa? Idealismin isä George Berkeley oli piispa. Siispä hänen täytyi olla sitä mieltä, että kristinusko sopii yhteen aineen kieltämisen kanssa. En tiedä, kirjoittiko hän ylösnousemuksesta tai inkarnaatiosta ja mitä hän näistä asioista ajatteli oman filosofiansa valossa.

Kristinuskossa on painotetaan, että aineellinen maailma on hyvä, koska se on Jumalan luoma. Aineellista hyvää arvostetaan. Mutta mahdollisesti tämä painotus ja aineen arvostus ovat reaktioita gnostilaisuuteen.

Eivät gnostilaisetkaan kieltäneet aineen olemassaoloa, he vain pitivät ainetta pahana.

Jos maailma on mielle eikä mitään muuta sen lisäksi, siis myös esimerkiksi ruumis on mielle, jonka objektiivisuus perustuu Jumalan mieleen (ruumis on olemassa, koska Jumala ajattelee sitä, ruumis ja koko luomakunta ovat Jumalan ajatuksia), niin miten kristillisen teologian perusasiat (kuten juuri ruumiin ylösnousemus ja inkarnaatio) pitäisi ajatella? Tätä asiaa voisi miettiä, jos jaksaisi.

10

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olet tyypilliseen tapaan kuten epäilitkin ymmärtänyt väärin. Ei voi vaihtaa kuka tahansa pelkällä ilmoituksella vaan laki myös määrittää ehdot/edellytykset milloin tämä on mahdollista.

      • Sen verran uutisten perusteella tiedän, että täysi-ikäinen on oltava ja on tehtävä kirjallinen hakemus sukupuolen vaihtamiseksi. Vastauksesi tulkitsen niin, että tämä hakemus voidaan hylätä, ellei hakija täytä laissa määriteltyjä ehtoja, joita en tunne.

        Toisin sanoen pelkkä oma usko ei vielä riitä. Siispä tämä Lichtenbergin aforismi ei ole vielä totta:

        "Uskon, että ihminen on lopulta niin vapaa olento, että häneltä ei voida kiistää oikeutta olla se, mikä hän uskoo olevansa."

        Vielä siis mieheltä, joka uskoo olevansa nainen, voidaan kiistää oikeus olla nainen, ja naiselta, joka uskoo olevansa mies, voidaan kiistää oikeus olla mies.


      • Anonyymi

        Kuka tahansa täysi-ikäinen saa vaihtaa juridisen sukupuolensa kunhan vain itse esittää selvityksen, että kokee pysyvästi kuuluvansa toiseen sukupuoleen ja vaikka pysyvyyttä edellytetään, voi vaihtaa halutessaan taas uudelleen ja rajattomia kertoja kunhan vaihtojen välillä on vähintään vuosi. Näillä edellytyksillä ei niitä hakemuksia hylätä, eli kyse on vain omasta ilmoituksesta. Lakiin ei kirjattu poikkeustapauksia.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kuka tahansa täysi-ikäinen saa vaihtaa juridisen sukupuolensa kunhan vain itse esittää selvityksen, että kokee pysyvästi kuuluvansa toiseen sukupuoleen ja vaikka pysyvyyttä edellytetään, voi vaihtaa halutessaan taas uudelleen ja rajattomia kertoja kunhan vaihtojen välillä on vähintään vuosi. Näillä edellytyksillä ei niitä hakemuksia hylätä, eli kyse on vain omasta ilmoituksesta. Lakiin ei kirjattu poikkeustapauksia.

        Siinä tapauksessa Lichtenbergin aforismi on kuin onkin totta.


    • Anonyymi

      jos olisit tällaista väittänyt 20v sitten sinut oltaisiin naurettu pihalle 🤣

    • Arvelen piispa Berkeleyn tarkoittaneen sitä, että punainen omena on olemassa vaikka kukaan (ihminen) ei sitä katso. Jos punaisuus on mielle, niin tässä tapauksessa olisi luonnollista ajatella punaisuuden mielteen sijaitsevan Jumalan mielessä. Ilmeisesti sieltä kaikki ihmisenkin kokemat mielteet ovat lähtöisin. Ilmeisesti maailma koostuu muodoista ja Jeesus otti itselleen orjan muodon. Vaikka ainetta olisikin olemassa, esiintyy se aina jossain muodossa. Muoto saattaa olla perustavanlaatuisempaa kuin siihen sisältyvä aine. Muodot ja mielteet liittyvät toisiinsa. Muotoja mekin havaitsemme, emme atomeja.

      • Juuri jotenkin noin Berkeley ymmärtääkseni ajatteli. Esse est percipi. Oleminen on havaituksi tulemista. Havainnon tuolla puolen ei ole mitään. Jumalahan voidaan helposti ymmärtää jonkinlaiseksi ikuiseksi alkutietoisuudeksi. Kaikki eksistoi tässä tietoisuudessa.


      • herrens_tiggare kirjoitti:

        Juuri jotenkin noin Berkeley ymmärtääkseni ajatteli. Esse est percipi. Oleminen on havaituksi tulemista. Havainnon tuolla puolen ei ole mitään. Jumalahan voidaan helposti ymmärtää jonkinlaiseksi ikuiseksi alkutietoisuudeksi. Kaikki eksistoi tässä tietoisuudessa.

        Teologisesti ottaen aineen olemassaolo on kuitenkin loogista. Hyvät ideat toteutuvat aineessa epätäydellisesti. Näin selittyy kärsimyksen ongelma. Hyvän ja pahan suhteen aine lienee neutraalia. Se ei vain taivu kaikkeen.


    • "Onko sukupuoli henkeä vai ainetta? "

      Tässä pitää tehdä ero sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen välillä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      302
      3387
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      238
      1850
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1345
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1313
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      79
      1203
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1178
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1133
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1014
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      946
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      884
    Aihe