Mormoni-nimityksen alkuperä

Anonyymi-ap

Nimitys "mormoni" on yleisesti tunnetu ja käytetty muoto tietystä ihmisryhmästä. Se on niin yleinen, että kukaan tuskin tulee ajatelleeksi sen alkuperää tai onko sitä asianmukaista käyttää.

Mormoni-nimitys tulee Mormonin kirjasta, joka sisältää pääasiassa Mormon-nimisen profeetan nefiläsiten historiaa koskeva lyhenelmän. Hänen poikansa Moroni saatoi pätökseen isänsä työn ja kätki levyt Palmyrassa sijaitsevaan Kumorana tunnettun kukkukaan. Vuonna 1823 Moroni ilmestyi Joseph Smithille ja kertoi maahan kätketyistä levyistä sekä käntämiseen käytetystä uurimista ja tumminista. V. 1827 Joseph sai levyt ja käänsi nistä nykyisin tunnetun Mormonin kirjan.

Nimi Mormonin kirja sisältyi levyihin ja se otetti sieltä. Joseph Smith ei sitä keksinyt.
Sen sijaan lisänimi toinen todistus Kristuksesta on jälkikäteen ensimmäisen presidenttikunnan lisäämä ilmaisu kirjan sisällöstä ja tarkoituksesta.

Kirja itse sisältää Kristuksen sanat siitä, millä nimellä Hänen kirkkoa tulisi kutsua. Ne ovat seuraavat:

" Sen tähden kaikki, mitä teette, tehkää minun nimessäni; sen tähden kutsukaa kirkkoa minun nimelläni, ja huutakaa avuksi Isää Minun nimessäni, niin että hän siunaa kirkkoa minun tähteni.

Ja kuinka se voisi olla minun kirkkoni , ellei sitä kutsuta minun nimelläni? Sillä jos jotakin kirkkoa kutsutaan Mooseksen nimellä, silloin se on Mooseksen kirkko, tai jos sitä kutsutaan jonkun ihmisen nimellä, silloin se on jonkun ihmisen kirkko; mutta jos sitä kutsutaan minun nimelläni, silloin se on minun kirkkonui, jos on niin, että he ovat rakennetut minun evankeliumilleni." ( 3.Nefi 27:7-8)

Mormonin kirjan mukaan kirkkoa kutsutiin tämän periaatten mukaisesti Kristuksen kirkoksi. ( 3.Ne.26:21) Samoin Kirkon nimi oli sitä perustaessa Kristuksen Kirkko. (OL 20:1)

Nykyisen muodon kirkon nimi sai ilmoituksen kauta v.1838 Far Westissä Missourissa näin:
" sillä näin kirkkoani on kutsuttava viimeisinä aikoina, nimitäin Myöhempien Aikojen Pyhien Jesuksen Kristuksen Kirkoksi." ( OL 115:4)

Näin olle nimitykset mormoni tai mormonikirkko ovat asiatomia eivätkä vastaa kirkon tarkoitusta tai opillista sisältöä.

Alkaikoina jäsenet kirkon johtoa myöten myöntyivät käyttämään mormoni-nimitystä itsestään, koska seitä käytettiin ulkopuolella yleisesti. Se johtui siitä, että se lievensi sen herjaava vaikutusta, jossa mielessä sitä aluperin oli tarkoitettu käytettäväksi. Mutta tilanne on muuttunut ja nyt profeetta on sanonut, että meidän tulee käyttää kirkosta sen oikeata nimeä. Syyt ovat seuraavat:

1. Herra Jeesus Kristus on antanut nimen: 3Ne.27:7-8 ja OL 115:4.

2. Jäsenet tietdostaisivat, mihin kirkkoon kuuluvat, että se on Jesuksen Kristuksen Kirkko.

3. Kirkon nimi tuo esille uskomme Jesukseen Kristukseen. Sana mormoni ei viiytaa mitenkään Kristukseen.

4. Mormoni-nimitys yhdistetään kirkon aluajan moniavioisuuteen ja Amerikassa moniavioisuuta harjoitavat korostavat kyseistä nimitystä. Sen vuoksi moniavioisuuskulteista puhuminen sekoitaa ihmisten mielet.

5. Kirkko on vahvistunut siinä määrin, että sillä on perusteet odotta muilta kunnioitusta kirkon oikeatat nimeä kohtaan.

Alkuajan historiasa mormoni-nimen kiistäminen olisi voinut vaikuttaa oman uskon kieltämiseltä, mutta nyt kun kirkon oikea nimi on laajemmin tunnettu, tilanne on toinen. Nykyisin on perusteltua vaatia oikean nimen käytämistä samoin kuin muutkin ryhmät ovat tehneet. Esimerkiksi muslimit eivät hyväksy että heistä kutsutaisiin muhamettilaisiksi ja se on laajasti hyväksytty maailmalla sekä Suomessa. Olisi hyvä, jos meidän suhteen toimittaisiin samoin.

7

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No en voi sanoa varmuudella, mutta välillä tulee mieleen että "Mormon" nimellä saattaa olla jotain tekemistä MAP-kirkon taustan yhteydellä vapaamurareihin ja Joseph Smithin taikauskoon. Joseph Smithin taikauskosta pari esimerkkiä ovat Joseph Smithin käyttämä näkykivi (jonka avulla hän muka käänsi kultalevyjensä tekstin), ja se että hänellä oli kuollessaan kaulassaan Jupiter-talismanni.

      "Mormo" oli kreikkalaisessa kansantarustossa eräänlainen hirviömäinen henkiolento. Nimi kirjoitettiin myös muodossa "Mormon", siis ihan sama termi kuin tämän kirkon jäsenillä.

      Anton LaVey joka on tunnettu siitä että perusti kirkon Saatanalle ("Church of Satan") ja kirjoitti "The Satanic Bible" Raamatun sanoi että kreikkalaisessa mytologiassa "Mormo" oli demonien kuninkaan nimi ("king of ghouls").

    • Anonyymi

      Entä sitten? Latinalaisessa amerikassa on joka toisen murhaajan ja vaarallisen rikollisen etunimi Jesus, mutta en silti näe asiayhteyttä. Samankaltainen nimi ei ole asiayhteys.

      • Anonyymi

        Totta. Oikeampi mahdollisuus on että "mormon" tulee englanninkielisestä sanasta "moron" ja että "Book of Mormon" olikin alunperin "Book of Moron". Sen enkelin joka muka hänelle näyttäytyi oli ollut nimeltään Moroni koska sen kertomat jutut olivat luonteeltaan hänen nimensä mukaisia tai siis "moronic".

        Ihan selvä asiayhteys kaikessa tässä.

        Joseph Smith kuitenkin päätti että oli parempi olla tekemättä yhteyttä liian selväksi mahdollisille maksaville jäsenilleen ja lisäsi kirjansa nimen jälkimmäiseen sanaan ylimääräisen m-kirjaimen.

        (Tämä koko postaus on yhtä totuudenmukainen kuin santtusen ja muiden tällä palstalla kirjoittavien mormonien selitykset.)


    • Anonyymi

      **Hänen poikansa Moroni saatoi pätökseen isänsä työn ja kätki levyt Palmyrassa sijaitsevaan Kumorana tunnettun kukkukaan. Vuonna 1823 Moroni ilmestyi Joseph Smithille ja kertoi maahan kätketyistä levyistä sekä käntämiseen käytetystä uurimista ja tumminista. **

      Nyt eletään nykyaikaa eikä enää Joseph Smithin aikaa joten Joseph Smithille ei ilmestynyt 1823-1827 Mormonin poika Moroni vaan Nefin kansan johtajana noin 70 eKr elänyt Moroni joka oli taivaassa yksi ensimmäisistä enkeleistä nimeltään Zotiel.

      • Anonyymi

        HAHAHA

        "Nyt eletään nykyaikaa eikä enää Joseph Smithin aikaa joten Joseph Smithille ei ilmestynyt 1823-1827 Mormonin poika Moroni vaan Nefin kansan johtajana noin 70 eKr elänyt Moroni joka oli taivaassa yksi ensimmäisistä enkeleistä nimeltään Zotiel."

        Tuollaisella logiikalla ja todisteiden puutteilla, voi väittää täysin mitä vain.


    • Anonyymi

      Tässä Mormonin, Moronin isän alkuperä aina taivaassaoloon asti

      142> vuorokautta ennen kuudennen luomiskauden loppua (vähän 142 vuorokauden jälkeen ennen kuudennen luomiskauden loppua) olemassaoloon tuli persoona (mies), Chamuel (hän ei ollut enkeli vaikka joissakin lähteissä niin annetaan ymmärtää), ihmiskunnan esi-isä taivaassa (Veeda-kirjallisuudessa nimellä Vayu eli Pavana, tuulen jumala). Kunti kutsui ilman puolijumalaa Vayua ja synnytti hänelle Bhiman (Veeda-kirjallisuus). Chamuel tunnetaan myöhemmin Raamatussa Saulus Tarsolaisena eli apostoli Paavalina. Apostoli Paavali eli myös uudella mantereella nimellä Mormon <325-387 jaa., josta Mormonin kirja on saanut nimensä.

    • Anonyymi

      Aloituksen tarkoitus on kai tuoda Suomessa esille MAP-kirkon Yhdysvaltalaisen Presidentin ajatus että kirkon jäseniä ei tulisi kutsua enää Mormoneiksi ja vaan Viimeisten Aikojen Pyhiksi ("Latter Day Saints").

      Ja että kirkon nimi ei ole "Mormonikirkko" vaan "Viimeisten Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko". Mikä on siis todella pitkä kun aikoo esitellä miksi on jonkun ovella.

      Sitä paitsi, nämä Viimeisten Aikojen Pyhät ovat itse brändänneet itsensä Pyhiksi. Vaikka kuitenkin täällä ja muualla valehtelevat kirkkonsa touhuista ja uskonkappaleittensa alkuperästä. Jonkun sortin pyhiAloituksen tarkoitus on kai tuoda Suomessa esille MAP-kirkon Yhdysvaltalaisen Presidentin ajatus että kirkon jäseniä ei tulisi kutsua enää Mormoneiksi ja vaan Viimeisten Aikojen Pyhiksi ("Latter Day Saints").

      Ja että kirkon nimi ei ole "Mormonikirkko" vaan "Viimeisten Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko". Mikä on siis todella pitkä kun aikoo esitellä miksi on jonkun ovella.

      Sitä paitsi, nämä Viimeisten Aikojen Pyhät ovat itse brändänneet itsensä Pyhiksi. Vaikka kuitenkin täällä ja muualla valehtelevat kirkkonsa touhuista ja uskonkappaleittensa alkuperästä. Jonkun sortin pyhiä todellakin...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      139
      5868
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3575
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1915
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1738
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1586
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1502
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1396
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1388
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe