Avara Luonto

Anonyymi-ap

Lauantai-iltaisin YLEltä tulevassa luontoaiheisessa ohjelmassa on paljon tuttua juttua. Elukoita on monenlaisia. Märehtijälaumaa johtaa pässi. Tai sonni. Ne eivät useinkaan tapa naapuripässin siittämiä vuonia. Leijonat taas pyrkivät varmistamaan sukunsa jatkuvuutta tappamalla jonkun leijonanartun pennut, että narttu tulisi kiimaan ja urho pääsisi pukille.

Ihmisiäkin on monenlaisia. Joissakin laumoissa johtajat saavat johtajuuden älyllään, kokemuksellaan ja muiden lajikumppaneiden huomioimisella. Esim. norsulaumaa johtaa monesti kokenut naaras jolla on pentu. Norsuilla ei ole juurikaan nelijalkaisia vihollisia, ja pärjääminen on paljolti kiinni ruoka- ja vesipakkojen löytymisestä.

Kehittyneessä ihmisdemokratiassa tuo "vanha naaras" voi olla demokraattisesti valittu edustajisto, josta on valikoitunut lauman mielipidesuhteiden mukainen hallitus, jota lauma hallitsee päättämällä kuinka moni valituista voi jatkaa seuraavalla hallituskaudella. Kehittyneet demokratiat ovat useimmiten kansainvälisistä yhteistöistä ja kaupasta riippuvaisia, kansainvälisiä sopimuksia noudattavia valtioita.

Kehittymättömässä demokratiassa, diktatuurissa, johtaja käyttää voimaa ja väkivaltaa, ja laumassa pelkoa kutsutaan kunnioitukseksi. Johtajaa pelätään ja vihataan, joten hän tarvitsee itselleen maansisäisen suoja-armeijan.

Eläinkunnassakin esiintyy samankaltaista käytöstä. Esim. paviaanilaumassa johtajauroksella on myötäilijöitä, jotka tappeluita ja rähinöitä välttääkseen ovat lojaaleja pomolleen. Kun pomon huomataan heikentyneen, on varmaa, että joku noista myötäilijöistä ottaa pomon paikan ja entisen pomon karvat pöllyävät.

Sikojen käytöstä en tunne, koska vain syön niitä.
Vallitseekohan Venäjällä, Putinin sikölätissä Kremlin tivolissa, tyypillinen sikokratia, jossa valta vaihtuu vauhdikkaasti, niin että johtajakarjun etusorkat lipsahtavat pöydän reunasta lopullisesti?
Ja minkähän lainen karju nousee Putinin jakkaralle?

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Ben Zyskowiczin kimppuun hyökätty - Beniksen nenä otti osumaa asfalttiin, benis kompuroi peloissaan

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/57027e32-5a07-4001-8dc4-316ae0adcfb8 nyt benis ryhtiä
    Maailman menoa
    609
    1711
   2. Flavio rakastaa Martinaa

    Flavio ❤️ Martina
    Kotimaiset julkkisjuorut
    170
    1650
   3. Poistin sun numeron

    Etten lähettäisi viestiä. Paljon jäi sanomatta ja asiat selvittämättä. Minä oikeasti välitin susta. Jotenkin vaan tuli muokattua kaikki. Tulkitsin vä
    Ikävä
    71
    1474
   4. Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin

    Äärioiekeito koventaa otteitaan vaalikamppailussa. Viha velloo. Nyt hakattiin verille kokoomuksen pitkän linjan kansanedustaja Ben Zyskowicz. Mitähä
    Perussuomalaiset
    235
    833
   5. Nainen, tänään on taas parempi olo

    Mutta kyllä elämä vaan on turhaa ilman sinua. Ikävä alkaa vain käymään niin sietämättömäksi, että pian tarvitsee ottaa tähän suruun paljon juomaa ja l
    Ikävä
    60
    779
   6. Millainen on täydellinen vartaloinen nainen

    Laittakaa kuvia millainen on mielestäsi täydellisen vartaloinen nainen
    Sinkut
    142
    724
   7. Anteeksi kun

    Olen tällainen tuppisuu pelkuri. Niin kun karttaa ja välttelee (ihastusta) ei kukaan pety. Siis ei kumpikaan. Ei hän. En minä. Ehkä tämä pätee mui
    Ikävä
    43
    670
   8. Ryökäle! Jos kerran näit, miksi

    Et tullut puhumaan, vaan piilottelit jopa itseäsi?
    Ikävä
    129
    632
   9. Lakukepit juoksuttaa evästä

    Uusavuttomille. Eipä näy Suomikansaa noissa töissä??
    Rovaniemi
    109
    613
   Aihe